فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 109، زمستان 1396)

فصلنامه رسانه
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 109، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد مهدی فرقانی *، پردیس سیاسی صفحات 5-26
    مقاله پیش رو در پی پاسخ به پرسش تاثیر تغییر گفتمان های سیاسی بر طنز مطبوعاتی است. به این منظور روزنامه های نماینده دو جناح اصولگرا (کی هان) و اصلاح طلب (جامعه، توس و شرق) در سال های اول ریاست جمهوری دولت های هفتم، نهم و یازدهم مورد بررسی قرار گرفته اند. چارچوب نظری این پژوهش نظریه های سه گانه طنز، نظریه کارناوال میخائیل باختین و مسئولیت اجتماعی رسانه هاستو به این منظور طنزهای مکتوب و تصویری 144 شماره از این روزنامه ها به روش تحلیل محتوای کیفی مورد بررسی قرار گرفته اند. در این بررسی مشخص شد که روزنامه های جناح اصلاح طلب بر عکس روزنامه جناح اصولگرا متاثر از تغییر گفتمان های سیاسی هستند و برعکس نظریه باختین طنز مطبوعاتی نه در فضای بسته بلکه در فضای بازتر سیاسی به سمت طنز انتقادی پیش می رود.
    کلیدواژگان: طنز، نظریه های سه گانه طنز، نظریه کارناوال میخائیل باختین، نظریه مسئولیت اجتماعی، تحلیل محتوای کیفی
  • فائزه تقی پور *، مهدی باباربیع صفحات 27-55
    این پژوهش باهدف شناسایی آسیب های ساختار مطبوعات محلی شهر اصفهان انجام شد. روش تحقیق،کیفی از نوع پدیدارشناسی و حوزه پژوهش تمامی فعالان باتجربه مطبوعاتی شامل مدیران مسئول، سردبیران، صاحبان امتیاز، خبرنگاران، روزنامه نگاران، استادان دانشگاه، منتقدان، مدیران تشکل های غیردولتی و افراد دارای پست مدیریتی سازمان خصوصی یا دولتی مطلع مطبوعات بوده است. نمونه گیری به صورت هدفمند تا اشباع اطلاعات ادامه یافت و تعداد شرکت کنندگان به 19 نفر رسید جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه از نوع نیمه ساختاریافته و تجزیه و تحلیل آنها به روش استویک کلایزی کن انجام شد. در این تحقیق تعداد 176 مفهوم به دست آمده که پس از هدفمندی در دودسته اصلی شامل ” آسیب های درونی ساختار مطبوعات محلی شهر اصفهان“ و ” آسیب های بیرونی ساختار مطبوعات محلی شهر اصفهان“ دسته بندی شد. نتایج نشان داد که ضعف در عملکرد و تخصص مدیران و سردبیران مطبوعات محلی ضعف در تخصص و اخلاق حرفه ای روزنامه نگاران و خبرنگاران مطبوعات محلی ضعف در امکانات شغلی برای روزنامه نگاران و خبرنگاران مطبوعات محلی، پایین بودن کیفیت محتوای نشریات محلی، جذاب نبودن ظاهر و جذابیت های جانبی مطبوعات محلی، توزیع نامناسب مطبوعات محلی و فعالیت نامناسب متصدیان دکه های مطبوعاتی مهم ترین آسیب های درونی و عوامل اقتصادی عوامل اجتماعی عوامل فرهنگی و عملکرد سازمان های دولتی و غیردولتی و تشکل های مطبوعاتی مهم ترین آسیب های بیرونی مطبوعات محلی شهر اصفهان بود.
    کلیدواژگان: مطبوعات، مطبوعات محلی، آسیب شناسی، ساختار
  • داود زارعیان، فاطمه جمارانی * صفحات 57-83
    بررسی میزان سواد اطلاعاتی کارکنان روابط عمومی شرکت مخابرات ایران عنوان پژوهشی است که با تکیه بر مدل شش مهارت بزرگی که آیزنیرگ و برکویتز مطرح کرده اند، به شناسایی توانمندی های سواد اطلاعاتی کارکنان روابط عمومی شرکت مخابرات ایران پرداخته است. بر اساس یافته ها نمره میانگین، مهارت جامعه پژوهش در دستیابی به اطلاعات در محیط دیجیتال نمره 19/2 درصد است،در ارزیابی اطلاعات و منابع اطلاعات 45/2درصد، در استفاده و سامان دهی به اطلاعات با میانگین نمره 33/2درصد و اهمیت داشتن مهارت های ارتباطی و اطلاعات (سواد اطلاعاتی) در فعالیت های حرفه ای در روابط عمومی با میانگین 37/2درصد نشان می دهد و نتایج کلی پژوهش وضعیت سواد اطلاعاتی کارکنان روابط عمومی شرکت مخابرات ایران با میانگین 33/2 درصد پایین تر از حد متوسط نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سواد، سواد اطلاعاتی، روابط عمومی، ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • بهاره همت پور *، حامد نوروزی صفحات 85-107
    این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ای سواد رسانه ای در بین دانشجویان ارتباطات و روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند و دانشگاه علمی کاربردیتهران انجام شده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان ارتباطات و روابط عمومی دانشگاه های آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات دماوند و دانشگاه علمی کاربردی فرهنگ و هنر واحد 55 است (3200 = N) روش پژوهش پیمایش و مقایسه ای است و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد (258 = n) در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و پرسشنامه سواد رسانه ای استفاده شده است. سنجش اعتبار پژوهش از طریق اعتبار محتوایی و توسط افراد متخصص بوده است. برای پایایی از روش دونیمه کردن (تصنیف) و جهت بررسی فرضیه ها از آزمون T مستقل بهره گرفتیم. نتایج حاصل نشان داد که بین ابعاد سواد رسانه ای (استفادههدفمندوگزیده تراز رسانه ها، ارزشیابیپیام، ترکیبپیام هایمختلف، خلاصه سازیپیام هایمختلف، مهارت های استفاده و آشنایی با رایانه و اینترنت) بین دانشجویان ارتباطات و روابط عمومی دانشگاه آزاد دماوند و دانشجویان علمی کاربردی واحد 55 تفاوت معناداری وجود دارد و به طور کلی سطح سواد رسانه ای دانشجویان دانشگاه دماوند از دانشگاه علمی کاربردی بیشتر است.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، رسانه ها، مقایسه، دانشجویان
  • پروین احمدی *، داود آقا رفیعی، فریده وزیری هشی صفحات 109-131
    هدف از انجام این پژوهش بررسی ظرفیت های آموزشی پیام رسان ” تلگرام“ بود. روش تحقیق توصیفی/ پیمایشی است و از حیث هدف، تحقیق کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش را اعضاء کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران تشکیل می دهند و نمونه آماری نیز از اعضاء کتابخانه ملی انتخاب شده اند. از میان 1500 نفر ظرفیت کتابخانه ملی، بر طبق فرمول کوکران (Cochran Formula) با خطای 5 درصد، 305 نمونه حاصل شد و طی 5 روز در 5 تالار اصلی کتابخانه ملی، (تالارهای ابن ندیم (مرجع و کتاب شناسی)، رازی (علوم و فنون)، ابن سینا (علوم انسانی)، فارابی(علوم اجتماعی و هنر) و کتابخانه عمومی)، 226 پرسشنامه قابل بررسی بازگشت و کاربران به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.
    یافته های پژوهش نشان داد که میان مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی با متغیر اعتقاد به ظرفیت های آموزشی تلگرام رابطه معناداری وجود ندارد، ولی میان جنسیت و استفاده آموزشی از تلگرام رابطه وجود دارد و دیدگاه جنس مونث در زمینه مصرف آموزشی از تلگرام مساعدتر است. همچنین نتایج نشان داد که شبکه مجازی تلگرام، فرصت مناسبی را برای پیگیری ” آموزش“ در ایران فراهم کرده است و با توجه به میانگین به دست آمده در محاسبات (76/3) آزمودنی های مایل به استفاده از این شبکه در فعالیت های علمی خود هستند و می توان آینده مطلوبی را برای استفاده آموزشی از این رسانه متصور بود که باید در این زمینه آموزش های لازم را ارائه کرد.
    کلیدواژگان: پیام رسان های تلفن همراه، ظرفیت های آموزشی، پیام رسان تلگرام، ایران
  • امین پژوهشی جهرمی * صفحات 133-148
    نوآوری باز تاکید می کند که سازمان ها فقط بخشی از شایستگی مورد نیاز را در اختیار دارند و برای نوآوری نیازمند دانش خارج از سازمان هستند. رسانه های اجتماعی مهم ترین ابزار برای دسترسی به این دانش اند. ادبیات موضوعی درباره رابطه رسانه های اجتماعی و نوآوری باز در طی سال های اخیر افزایش داشته، اما در داخل کشور توجهی بدان نشده است؛ چنان که به سختی می توان به مقاله ای فارسی در این باره دست یافت. هدف این مقاله معرفی نقش رسانه های اجتماعی به عنوان ابزاری برای نوآوری باز در شرکت های کوچک و متوسط است. این تحقیق از نظر هدف، مروری، از نظر نوع، کیفی و با توجه نحوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای (مطالعات ثانویه از نوع فراترکیب) و مبتنی بر مطالعه منابع اطلاعاتی برخط است. مقاله ضمن مروری بر کاربرد رسانه های اجتماعی در نوآوری باز، چارچوبی برای نوآوری باز ارائه کرده و چالش های به کارگیری شان را مورد مطالعه قرار می دهد و در پایان نتیجه می گیرد حرکت پیشرو در همگرا کردن رسانه های اجتماعی و نوآوری باز، موجبات پیشرو شدن شرکت در حوزه فعالیتش را فراهم می سازد
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، نوآوری باز، شرکت های کوچک و متوسط
  • والری آنه بلین، سون لیندمارک، هریتیانا رانایوسون، پیتر بالون ترجمه: سیاوش صلواتیان، کامیار نیستانی اصفهانی*، حامد منصوری صفحات 149-188
    مفهوم و پدیده نوآوری رسانه (Media innovation)توجهاتی را در میان جامعه دانشگاهی، محافل سیاسی و متصدیان حوزه نوآوری به خود جلب کرده است. با این حال، هنوز هم به این پدیده چندان پرداخته نشده و به خوبی شناخته شده نیست. این مقاله ابتدا چگونگی شکل گیری نوآوری رسانه ای را در ادبیات اقتصاد و مدیریت رسانه مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد، پس از آن مشخص می کند که این تحلیل استاندارد از نوآوری با توجه به دیدگاه سنتی (کلاسیک) نوآوری از یک سو و شاخص های مشترک نوآوری از سوی دیگر تا چه اندازه می تواند در حوزه رسانه ها کاربرد داشته باشد. بر اساس این تحلیل، مقاله مفهوم جدیدی از نوآوری رسانه ای پیشنهاد می دهد.
    به علاوه، تجزیه و تحلیل شاخص های آماری برآمده از فعالیت های تحقیق و توسعه (R&D)، سه فرضیه را در رابطه با نوآوری رسانه ای مطرح می کند: 1. صنایع رسانه و محتوا (Media and Content Industries (MCIS)) بسیار کمتر از صنایع فناوری اطلاعات و ارتباطات (Information and Communication Technology (ICT))، نوآورانه هستند؛ 2. شاخص های آماری برآمده از فعالیت های تحقیق و توسعه، به درستی نمی توانند نوآوری در صنایع رسانه و محتوا را اثبات کنند؛ 3. فعالیت های نوآورانه در رسانه ها و محتوا تا حد زیادی در بخش های دیگر، برای مثال در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات، اتفاق می افتند. در حالی که شاخص های آماری فرضیه دوم را تایید می کنند، مصاحبه محدود و تخصصی با نمایندگان برخی از رسانه ها در منطقه فلاندرز، یکی از ناحیه های کشور بلژیک، نشان داد که شواهدی در تایید فرضیه های نخست و سوم نیز وجود دارد. قبل از هر چیز نشان داده شده است که انواع نوآوری تعریف شده در گونه شناسی ما در حوزه رسانه نیز وجود دارند، اما اهمیت آنها یکسان نیست. به نظر می رسد مهم ترین نوع نوآوری از نقطه نظر صنایع رسانه، نوآوری مربوط به محصول به ویژه در رابطه با تولیدات اصلی و هسته ای، برای مثال ایجاد انواع جدیدی از برنامه های تلویزیونی، و نوآوری در مدل کسب و کار است. نوآوری در فناوری نیز در صنایع رسانه مطرح است، برای مثال بررسی در مورد راه های جدید دسترسی به محتوا و ایجاد محتوای تعاملی نوعی از نوآوری در فناوری است اما این نوآوری از بخش هایی خارج از بخش رسانه برای مثال تلویزیون های اچ دی (HD-TVs)، موتورهای جست وجو، نشئت می گیرند و در بهترین حالت، صنعت رسانه سعی دارد با این زمینه از فناوری که به سرعت در حال تغییر است؛ منطبق شود
    کلیدواژگان: نوآوری رسانه ای، سیاستگذاری نوآوری، سیاستگذاری رسانه، نوآوری محصول، نوآوری فرایند
|
  • Mohamadmehdi Forghani *, Pardis Siyasi Pages 5-26
    This paper seeks to examine the effect of changing political discourses on media satire. For this purpose, newspapers representing the two fundamentalist (Kayhan) and reformist (Jame’e, Tous, and Sharq) factions have been scrutinized in the first year of coming to office of the seventh, ninth and eleventh governments. The theoretical framework of this research is the triple theories of satire, Mikhail Bakhtin’s carnival theory and the social responsibility of the mass media.
    For this purpose, written and visual satires of 144 issues of these newspapers have been examined applying qualitative content analysis. The findings of the study showed that the reformist press, in contrast to the principlist faction, was influenced by a change in political discourse, and contrary to Bakhtin's theory, media satire, not in a closed atmosphere, but in a more open political context, moves towards critical satire.
    Keywords: Satire, Triple theories of satire, Carnival theory Mikhail Bakhtin, Theory of social responsibilityof mass media, Qualitative content analysis
  • Faezeh Taghipour *, Mehdi Baba Rabi Pages 27-55
    This research has been conducted with the aim of identifying threats against the Isfahan local print media. The research methodology is qualitative phenomenology and the study covers ​​all the print media veterans including the managing directors, editors, owners, journalists, university professors, critics, NGO managers, and those holding managerial positions at private or public organizations familiar with media issues. The sampling was cnducted in a goal-oriented manner until information saturation was attained and the number of participants reached 19 people. The data was collected using a semi-structured interview and was analyzed by applying the Stoic-Colaizzi method. In this research, 176 concepts have been obtained that were classified in two main catagories including "internal damage to the local press structure in the city of Isfahan" and "external damage to the local press structure in the city of Isfahan".
    The research findings showed the most important internal harm to the local print media includes weakness in performance and expertise of local print media directors and editors as well as weakness in journalistic professionalism and professional ethics of journalists and reporters of the local media. Also, providing weak job facilities for local print media journalists, the low quality of local publications’ content, absence of appealing and attractive layout and poor distribution of local media and improper activities of local print media stands’ venders are among other harms to these media. Economic, social, cultural factors as well as the performance of governmental and non-governmental organizations and print media groupings comprise the most important external threats to the local print media of Isfahan
    Keywords: Print Media, Local Print Media, Pathology, Structure
  • Fateme Jamarani * Pages 57-83
    The study of information literacy of public relations staff of the Telecommunication Company of Iran is a research topic which intends to identify the information literacy abilities of the telecommunication company's public relations staff based on the big six-stage skills model developed by Eisenberg and Berkowitz. Based on the findings, the mean score of the research population’s skill in obtaining information in the digital environment has been 19.2%; in evaluation of information and information resources 2.45%; in using and organizing information an average score of 2.33%; and the importance of communication and information skills (information literacy) in professional activities 2.37%. The general results of the research indicate that the information literacy of the public relations staff of the Telecommunication Company of Iran with a mean of 33.2 is lower than average
    Keywords: Literacy, Information Literacy, Public Relations, Communications, Information Technology
  • Bahare Hemmatpour *, Hamed Noroozi Pages 85-107
    This research has been conducted to comparatively examine media literacy among communication students of Damavand Islamic Azad University and Public Relations students of Branch 55 of Tehran University of Applied Science and Technology in the Iranian year 1395 (March 21, 2016-March 20, 2017). The statistical population of the research comprises Communication students of Science and Research Branch of Damavand Islamic Azad University and Public Relations students of Branch 55 of University of Applied Science and Technology (N = 3200). Survey and comparative research method were applied to conduct the research. The sample size was calculated by using the Cochran formula (n = 258) and the sample population selected by applying stratified random sampling method. Media literacy questionnaires were used to collect data. The validity of the research has been assessed through content validity by experts. Split half methodology was used to test reliability of the research and independent T test to test the hypotheses. The research findings showed there is a significant difference between communication students of Damavand Azad University and public relations students of Branch 55 of Applied Science and Technology University with respect to dimensions of media literacy (purposeful and more selective use of the media, message evaluation, different message combinations, summarizing various messages, usage skills and familiarity with computer and Internet). Generally, the media literacy level is higher among students of Damavand University than those of the University of Applied Science
    Keywords: Media Literacy, Media, Comparative Method, Students
  • Parvin Ahmadi *, Dawod Agharafiei, Faride Vaziri Pages 109-131
    The purpose of this study is to examine the educational capacity of Telegram instant messaging system. The study was conducted using descriptive/ survey methodology and is considered to be an applied research in terms of its objectives. Members of the National Library of the Islamic Republic of Iran comprise the statistical population of this study. Of 1,500 National Library members, a sample population of 305 people was obtained based on the Cochran Formula with 5% error. Questionnaires were distributed at the five main halls of the National Library-- i.e., Ibn Nadims Hall (referral and bibliography dept.), Razi (science and technology), Avicenna (humanities), Farabi (social sciences and art) and public library. Some 226 questionnaires were returned within 5 days and the library users were selected based on available sampling method.
    The findings of the study showed that there is no significant relationship between the educational level and the field of study on the one hand and the variable of belief in educational capacities of Telegram, on the other. There is, however, a significant relationship between gender and educational use of Telegram, and females’ viewpoint on educational use of Telegram is more favorable.
    Also, the research findings showed that the Telegram messaging service has provided a good opportunity to follow up "training"in Iran and according to the average obtained (3.76) in the calculations, the respondents wish to use this service in their scientific activities. For that reason, an ideal future can be expected for educational use of this medium. Therefore, necessary training should be provided in this area
    Keywords: Mobile Messaging, Training Capacity, Telegram, Iran
  • Amin.Pazhouhesh Jahromi * Pages 133-148
    Open innovation emphasizes that organizations possess only part of the merit required and for innovation need knowledge from outside the organization. Social media is the most important tool for accessing this knowledge. Thematic literature on the relationship between social media and open innovation has increased in recent years, but no attention has been paid to it within the country so much so that one can hardly find a Persian article on the subject. The purpose of this paper is to introduce the role of the social media as a tool for open innovation in small and medium enterprises. This study is a review in terms of its objectives, qualitative in terms of its type and desk research (secondary studies of the metasynthesis method) and based on the study of online information resources in terms of data collection. While reviewing the use of social media in open innovation, the paper presents a framework for open innovation and examines the challenges in their application. It concludes by noting that a progressive move in convergence of social media and open innovation will help the company to become a pioneer in its field of activity.
    Keywords: social media, Open Innovation, Small, Medium Enterprises