فهرست مطالب

رسانه - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 112، پاییز 1397)

فصلنامه رسانه
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 112، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا نظری *، محمد مهدی فرقانی صفحات 5-18
    با گسترش روزافزون اینترنت و بسترسازی گسترده فضای مجازی، اجتماعاتی درون این فضا شکل گرفته که بسیاری از پدیده های انسانی را تحت تاثیر قرار داده است. از این مفاهیم مهم و اساسی، می توان به جامعه مدنی اشاره کرد و تغییراتی که در زمینه ارتباطات و رسانه به وجود آمده باعث شده تا جامعه مدنی شکل نوینی از تجربه ها را خلق کند؛ از جمله این تجربه ها روزنامه نگاری آرمانی است. در این مقاله تلاش شده است، ضمن تبیین جامعه مدنی و تاثیرات فضای مجازی در طول سال های اخیر بر آن، روزنامه نگاری آرمانی تبیین شود. این نوع روزنامه نگاری، با اشاره به پیشینه آن در کشورهای اروپایی و نظریه های اندیشمندانی چون هابرماس، در بحث حوزه عمومی چارچوب بندی نظری شده است. با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای مشکلاتی که در مسیر روزنامه نگاری آرمانی وجود دارد، بررسی شده؛ مشکلاتی چون قوانین ناکارآمد، عدم دسترسی گسترده و نبود دولت الکترونیک به معنای عام آن، پاره ای از این مشکلات در ایران است. در پایان ضمن برشمردن معایب و مزایای فضای مجازی، روزنامه نگاری آرمانی در ایران، به رغم مشکلاتی که وجود دارد، قابل حصول و دسترسی تشخیص داده شد و می توان آن را به عنوان شیوه ای از روزنامه نگاری به حساب آورده از مزایای آن سود برد.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری آرمانی، جامعه مدنی، فضای مجازی، اینترنت
  • سید محمد موسوی * صفحات 19-34
    امروزه اینترنت وتاثیرات آن، به عنوان رسانه ای نوین، مورد توجه نظریه پردازان قرارگرفته است. زمینه های مختلف فرهنگی، به ویژه در سطح دانشجویان و نقش فعال آنان در تحولات سیاسی و اجتماعی، اهمیت موضوع را افزایش می دهد و با توجه به گسترش سریع کاربران اینترنت در ایران و درصد بالای جمعیت جوان و دانشگاهی، مطالعه اشکال گوناگون این تاثیرات را ضروری می کند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه اینترنت و فرهنگ سیاسی دانشجویان دانشگاه آزاد تاکستان انجام شده و در پی پاسخگویی به پرسش هایی در مورد ارتباط بین اینترنت و تمایل دانشجویان به مشارکت سیاسی و حضور در انتخابات بوده است. فرضیه های پژوهش، به وجود رابطه معنادار بین اینترنت و تمایل دانشجویان به مشارکت سیاسی و حضور در انتخابات اشاره داشت. در این پژوهش، با روش نمونه گیری 420 دانشجو از دانشجویان دانشگاه آزاد تاکستان انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه کتبی در قالب طیف لیکرت و بر اساس نظر اندیشمندان و منابع علمی معتبر تهیه و از نظر روایی قابل اعتماد است. پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ سنجیده شد که ضریب اعتبار 82/0 نشان از اعتبار بالای پرسشنامه دارد. فرضیه ها در سطح معناداری 5 درصد مقایسه شد. یافته ها نشان داد که بین حوزه عمومی اینترنت و مشارکت سیاسی رابطه معنادار با همبستگی ضعیفی وجود دارد؛ ولی بین اینترنت و حضور در انتخابات رابطه ای به دست نیامد؛ از این رو استنباط می شود اینترنت و دنیای مجازی با توجه به قابلیت های منحصر به فردش، به تنهایی در شکل دهی وجهت گیری های دانشجویان نسبت به مشارکت سیاسی و حضور در انتخابات موثر نیست.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مشارکت سیاسی، اینترنت، انتخابات
  • کیانوش کریمی *، جلال غفاری قدیر صفحات 35-55
    فناوری بازی وارسازی در طول سال های اخیر موجب پیشرفت های زیادی، در زمینه توسعه کسب و کار و جذب و درگیری مشتریان و مخاطبان سازمانی شده است. “بازی وارسازی به معنای استفاده از قابلیت ها و ویژگی های طراحی بازی، در زمینه هایی غیر از بازی است که ذاتا ربطی به بازی ندارند” ، زمینه هایی همچون ترغیب مردم برای یادگیری، افزایش بازدید از یک سایت و یا فروش یک خدمت یا محصول جدید. بر اساس پیش بینی های به عمل آمده، بازی وارسازی در سال 2018، به بازاری به ارزش 5/5 بیلیون دلار دست می یابد. دلیل عملکرد بالای بازی وارسازی چیست؟ و چگونه بر مخاطبانش تاثیر می گذارد؟
    در این نوشتار سعی شده است با استفاده از روش پژوهش اسنادی و بررسی منابع مختلف داخلی و خارجی موجود در حوزه بازی وارسازی، ابتدا به شناختی اجمالی از ریشه اصلی فناوری بازی وارسازی، یعنی بازی و مفاهیم مربوط به آن پرداخته شود. در ادامه پایه های روانشناسی بازی به عنوان مبنای عملکرد بازی وارسازی برای اقناع مخاطبان بررسی و به این سوال پاسخ داده می شود که بازی وارسازی چگونه بر مخاطبانش تاثیر می گذارد و آنها را وادار به کارهایی می کند که در حالت عادی انگیزه ای برای انجام آن ندارند.
    کلیدواژگان: بازی، بازی رایانه ای، بازی وارسازی، اقناع، مخاطب
  • طاهر روشندل اربطانی *، افشین امیدی صفحات 57-83
    نوآوری برای بسیاری از کسب و کارها به خصوص کسب و کارهای رسانه ای، در درجه نخست یک اصل کلیدی برای بقا و در درجه بعدی، دستیابی به مزیت رقابتی محسوب می شود. از ظهور رسانه های الکترونیک به بعد، حضور کالاهای رسانه ای در دنیا بیشتر و بیشتر پررنگ شد، سپس مبحث نوآوری برای سازمان های رسانه ای اهمیت خاصی پیدا کرد. اگرچه زمان زیادی از پیدایش تئوری ها و مفاهیم مربوط به نوآوری رسانه ای نمی گذرد، اما از لحاظ کیفی و کمی این حوزه از پژوهش، پیشرفت قابل توجهی کرده است. از آنجا که سازمان های رسانه ای بیش از سازمان های دیگر با چالش های محیطی، اجتماعی و رقابتی روبه رو هستند، لذا برخی از پژوهشگران برجسته مبحث مدیریت نوآوری را در حوزه مدیریت رسانه، یک عرصه مهم پژوهشی قلمداد کرده اند. با این حال، در مبحث نوآوری رسانه ای که تقریبا موضوعی بسیار جدید در رشته مدیریت رسانه محسوب می شود، هنوز چارچوب یکپارچه ای برای ادراک مفهوم “مدیریت نوآوری رسانه ای” مدون نشده است و جای خالی آن، در ادبیات این رشته به طور جدی احساس می شود. بر این اساس، با تکیه بر ادبیات نظری مباحثی همچون نوآوری، مدیریت نوآوری و نوآوری رسانه ای، هدف اصلی این مقاله تدوین یک چارچوب یکپارچه برای درک مناسب مقوله مدیریت نوآوری رسانه ای است.
    کلیدواژگان: نوآوری رسانه ای، مدیریت نوآوری، سازمان رسانه ای، مدیریت نوآوری رسانه ای
  • غلامحسین بیابانی *، بهنام ذوقی صفحات 85-105
    فساد، یک پدیده پیچیده است که بر مشکلات جدی نهادها دلالت دارد و اقدامات قانونی، به تنهایی نمی توانند در رسیدگی به مشکلات مربوط به فساد موثر باشند؛ زیرا در طول سالیان، جرائم مربوط به فساد از سطح ادارات دولتی تا شرکت های خصوصی افزایش نشان می دهد. اما رسانه ها می توانند آگاهی را در مورد مشکلات مربوط به فساد افزایش و به هنجارهای اجتماعی و ارزیابی اخلاقی از رفتار فاسد درون جامعه شکل دهند. زیرا شواهد تجربی اهمیت فرهنگ عمومی ضد فساد، آگاهی در مورد فساد و هنجارهای اجتماعی را برای مبارزه با فساد برجسته می سازند. اما با وجود ظرفیت رسانه ها در کنترل فساد، آنها اغلب در امر تقویت مسئولیت پذیری حکومت در قبال شهروندان محدودند. رسانه ها اغلب “در خدمت تقویت کنترل منافع قدرتمندان” هستند. اما شفافیت به تنهایی در کاهش فساد کافی نیست. دسترسی گسترده به اصلاحات، باید با “توانایی پردازش اطلاعات و انگیزه هایی برای عمل بر اساس اطلاعات پردازش شده” همراه شود؛ چرا که اگر رسانه ها نقش نظارتی خود را ایفا کنند، احتمال اینکه خطاهای مسئولان افشا و دچار پیگیری قضایی شوند و یا قدرت یا شهرت خود را از دست دهند، افزایش می یابد. به همین دلیل اینکه رسانه ها چقدر در ترویج شفافیت نقش دارند و چگونه با فساد می توانند مقابله کنند، هدف این مقاله است.
    کلیدواژگان: فساد، رسانه، شفافیت، قانون
  • زهرا کریمی *، حسین انتظامی، علی اصغر محکی صفحات 107-123
    روزنامه نگاری محلی، از جایگاه والایی در حرفه روزنامه نگاری برخوردار است، اما اغلب روزنامه نگاران، شناخت کافی درباره این شاخه از روزنامه نگاری ندارند. از این رو، هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی میزان شناخت روزنامه نگاران محلی از جایگاه حرفه ای روزنامه نگاری محلی است. این پژوهش از نوع اکتشافی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران، دبیران، خبرنگاران و استادان روزنامه نگاری شاغل در روزنامه های محلی تشکیل داده اند. به موجب اندک بودن تعداد جامعه آماری، حجم نمونه به صورت تمام شمار در نظر گرفته و 60 نفر تعیین شد. جهت گردآوری اطلاعات از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شده است؛ سپس داده ها با کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. پرسش اصلی تحقیق حاضر این بود که شناخت روزنامه نگاران محلی از جایگاه حرفه ای روزنامه نگاری محلی به چه میزان است؟ بررسی الگوی پاسخ های افراد نمونه تحقیق، در خصوص روزنامه نگاری محلی، شایان توجه است. یافته ها نشان داد از نظر مدیران، دبیران، خبرنگاران و استادان روزنامه نگاری، تاثیر رعایت اصول حرفه ای روزنامه نگاری، اهمیت تخصص روزنامه نگاری در جذب مخاطب؛ تاثیر پاداش، تشویق، حقوق و مزایا؛ تاثیر امکانات سخت افزاری و نرم افزاری؛ رابط خبری، ویزیتور، کارآموز و کارمند؛ وجود شبکه های مجازی؛ داشتن مدرک تحصیلی مرتبط؛ اهمیت انتشار مرتب و پوشش اخبار و موضوعات مورد انتظار مخاطبان؛ تناسب میان اخبار سیاسی، اجتماعی و ورزشی محله؛ کاربرد طراحی و گرافیک در روزنامه محلی؛ تناسب میان شاغلان و پست های تخصصی مورد نیاز؛ تنوع خبر و گزارش خبری و اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بومی محلی؛ لزوم زمینه های اقلیمی، تاریخی و فرهنگی محله، در کیفیت کار روزنامه نگاری محلی با اهمیت است؛ اما آنها در هیچ یک از این زمینه ها شناخت کافی ندارند. همچنین، در خصوص مشکلات و محدودیت های روزنامه نگاری محلی، یافته ها نشان داد فقط حدود نیمی از مدیران، دبیران، خبرنگاران و استادان برجسته روزنامه نگاری از مشکلات و محدودیت ها، آگاهی دارند. تمام مدیران، دبیران، خبرنگاران و استادان برجسته روزنامه نگاری، به پایین بودن وضعیت اقتصادی و اجتماعی مخاطبان محلی خود، واقف اند.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری محلی، جایگاه حرفه ای روزنامه نگاری محلی، شناخت روزنامه نگاری محلی، نگرش به روزنامه نگاری محلی
  • علی پاکباز خسروشاهی * صفحات 125-145
    هدف تحقیق حاضر، ارائه مدل راهبردی بحران در سواد رسانه ای و بررسی رابطه میان سواد رسانه ای مخاطبان و مصونیت و آگاهی هوشمندانه در مقابله با جنگ رسانه ای، تاثیر پذیری از تغییرات اجتماعی منفی و قدرت تحلیل فرهنگی سیاسی و اقتصادی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ نوع عملی، با روش توصیفی پیمایشی است. در این پژوهش با توجه به مدل تحقیق، شانزده فرضیه تدوین شده. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 120 نفر از نخبگان آشنا با رسانه در شهر اصفهان است؛ لذا به دلیل محدویت جامعه مورد مطالعه (120 نفر) ، کل جامعه آماری مورد بررسی قرارگرفته است. این پژوهش در شهر اصفهان، با محوریت بررسی تاثیر سواد رسانه ای بر انسان و نقش آن در مدیریت بحران، در سال 1395 انجام شده است. برای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای محقق ساخته با 55 سوال استفاده شد؛ که روایی آن را استادان راهنما، مشاور و متخصصان و صاحب نظران مدیریت تایید کردند، همچنین پایایی این پژوهش از طریق شاخص آلفای کرونباخ معادل 84درصد به دست آمد که شامل ویژگی های فردی و سوال های اصلی و تخصصی، ویژه بررسی فرضیه های تحقیق است. اطلاعات جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS و LISREL از طریق آزمون های آماری در دو سطح توصیفی (فراوانی، درصد، درصد انباشته، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (مدل بندی رگرسیونی وآنالیز واریانس، آزمون ناپارامتری کلموگروف اسمیرونف و نیز آزمون غیرپارامتریک فریدمن و معادلات ساختاری از طریق نرم افزار لیزرل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، همه فرضیه های پژوهش تایید شد. نتایج این تحقیق نشان داد که فرضیه فرعی تاثیر سکولاریسم بر مصونیت و آگاهی هوشمندانه در مقابله با جنگ رسانه ای با ضریب 83/0 دارای بیشترین تاثیر است.
    کلیدواژگان: : شناخت سکولاریسم، قدرت تحلیل فرهنگی سیاسی و اقتصادی، تاثیرپذیری از تغییرات اجتماعی منفی، مصونیت و آگاهی هوشمندانه، شناخت اومانیسم، شناخت امپریالیسم، مدیریت بحران
|
  • alireza nazari *, mohammad mehdi forgani Pages 5-18
    With ever spreading of Internet and consequently expansion of cyberspace, numerous societies have been emerged within this space and have left their marks on large number of human phenomenon. These important phenomenon include civil society and changes taken place in communications and media sectors that have provided an opportunity to civil society to create new experience namely idealistic journalism.
    In this paper efforts have been made while defining civil society and impacts of cyberspace during the recent years on such society, to elaborate on idealistic journalism. This type of journalism, with reference to its root in European countries and theories developed by thinkers such as Habermas has been theoretically framed in discussions on public spher.
    By using documentation and librarian methods, problems facing idealistic journalism, such as ineffective laws, limited access and lack of electronic government in general, which exist in Iran, have been discussed.
    At the conclusion, by numerating advantages and disadvantages of cyberspace it became evident that despite existing problems, idealistic journalism is achievable and possible in Iran and it could be accepted as a sort of journalism and make use of its advantages
    Keywords: iIdealistic Journalism, Civil Society, Cyberspace, Internet
  • seyed mohammad mosavi * Pages 19-34
    Nowadays, Internet and its impact as a modern media have drawn the attention of scholars. Various cultural fields, especially the active role of students in political and social developments, have added to the importance of this topic. Taking the rapid increase of Internet users in Iran and high percentage of population of university students, studying various aspects of such impacts have become essential.
    This research work is aimed at examining the relationship between Internet and political culture of students of Takestan Azad University and finding answers to relation between Internet and their tendency to take part in elections and political participation.
    In this case study, based on sample taking method, 420 students of Takestan University were selected. The tools used for this study is written questionnaire in the Likret Scale and based on views of scholars and authentic scientific sources and natively is reliable and its validity has been examined by Cronbach Alpha method and its reliability coefficient is %82 which shows the high credibility of the questionnaire. Hypotheses were compared at the meaningful of 5 percent. Findings show that there is a meaningful relationship with low correlation between public domain of Internet and political participation, but between Internet and taking part in elections there was no meaningful relation. Based on these findings, it could be said that Internet and Cyberspace, despite their unique potentials, in shaping the tendency of students toward political participation, have no influence in itself in shaping attitudes of students about political participation and taking part in elections
    Keywords: Political Culture, Political Participation, Internet, Election
  • kianoosh karimi *, jalal ghafary ghadir Pages 35-55
    The Gamification technology, in recent years has played an important role in promotion of business and attraction of customers and organizational audience.
    Gamification means using potentials and characteristics of game designing in none game environments which essentially has nothing to do with game, areas such as, persuading people to learn, increasing visitors of a site or selling a product or service. According to predictions, the revenue generated by Gamification will amount to 5.5 billion Dollars in 2018. What’s the reason behind high performance of Gamification? And how it influences its audience?
    In this writing , efforts have been made to use documentary research works and various sources both local and foreign, available in the field of Gamification to first, provide general knowledge about this new technology, namely the game and other relevant concepts. Then the psychology of the game as the basis of functioning of Gamification for convincing the audience has been reviewed and answer has been given to this question that how Gamification influences its audience and pursued them to do things that in ordinary circumstances they have no desire to do
    Keywords: Game, Media Game, Gamification, Convincing, Audience
  • Taher Roshandel Arbatani *, Afshin Omidi Pages 57-83
    Innovation is a key element for survival of many enterprises and Media business in first place and secondly, for getting competitive edge by such entities. Since the emergence of electronic media, volume of media products have been increased and become more essential in global market. Following such development, the issue of innovation has gained more importance for media organizations. Although not much time has passed since emergence of theories and concepts on media innovation, but research works in this area has made significant progress both quality and quantity wise. Since media organization in comparison to other organizations face more professional, social and rivalry challenges, therefore a number of prominent researchers consider media innovation management topic a very new area of studies on media management. However, so far no comprehensive framework has been developed for understanding the concept of media innovation management and the need for such framework within the media literature is greatly felt.
    With respect to the above, by relying on theoretical literature of topics such as innovation, innovation management and media management, the real objective of this paper is to develop a comprehensive framework for better understanding of the question of media innovation management
    Keywords: Media Innovation, Innovation Management, Media Organization, Media Innovation Management
  • Gholamhossein biabani * Pages 85-105
    Corruption is a complicated phenomenon and an indication of serious problems in various institutions. Legal measure alone could not tackle problems caused by corruption, because wrongdoings originating from corruption, within recent years have increased both in governmental departments and private companies.
    Media can play a leading role in boosting public awareness about problems caused by corruption and give shape to social norms and ethical judgment about corrupt practices within the society, because practical evidences of importance of anti- corruption measures in public culture, increases the awareness of people about corruption and social norms and encourage them to campaign against this phenomenon.
    But, despite the potentials of media in controlling corruption, media are not very effective and instrumental in promoting accountability of government towards citizens. Media generally serve the interests of power holders. It should be noted that transparency in itself is not enough for curbing corruption. Greater access to reforms should be accompanied with information analysis and incentives for taking action based of the analyzed information, because if media play their supervisory role, the possibility of revealing the wrongdoings of officials and their persecution by judiciary and losing their positions, will help to bring down corruption. Due to this same reason, the role media can play in promoting transparency and the way they can fight against corruption are the objectives behind this paper.
    Keywords: Corruption, Media, Transparency, Law
  • zahra karimi *, Hosein Entezami, Ali Asghar Mahaki Pages 107-123
    Local journalism has a prominent position in journalism profession, but most of journalists are not fully aware of the importance of this brunch of journalism. Therefore, this paper is mainly aimed at examining the extent of knowledge of local journalists about status of local journalism.
    This research work is explorative type. The statistical population of present study, are all managers, editors, reporters and university lecturers of journalism, working in local newspapers. Due to limited number of statistical population, the volume of the sample is based on total counting and set as 60 persons. For data gathering, survey method and questionnaire tool have been used and then the gathered data has been analyzed by SPSS software.
    The main question of this study was how informed are local journalists about professional position of local journalism?
    Studying the answers given to this question by those taking part in the survey is interesting. Findings show that from the perspective of managers, editors, reporters and university professors of journalism, importance of journalism expertise in attracting the audience, impact of award, encouragement, salary and bonuses, effect of hardware and software, news mediator, visitor, trainee and employee, existence of cyber channels, holding relevant education degree, importance of uninterrupted publication and coverage of news and issues interested for the audience, balance between political, social and sport news of the district, use of graphics and charts in the local newspaper, balance between working staff and required professional posts, diversity of news and local and native social, economic and cultural reports, needs for local climatic, historical, and cultural features are important factors for quality of the local journalism but local journalist have not adequate knowledge about any of these topics. Also, on problems and restrictions faced by local journalism, findings show that only 50 percent of mangers, editors, reporters and prominent local journalism scholars are aware of the shortcomings. All managers, editors, reporters and prominent professors are aware of poor economic and social position of their local audience
    Keywords: Local Journalism, Professional Position of Local Journalism, Knowledge about Local Journalism, Attitude Towards Local Journalism
  • ali pakbaz khosroshahi * Pages 125-145
    The aim of this research work is to present a strategic pattern for management of crisis in media knowledge and reviewing the relation between media knowledge of the audience and their immunity and intelligent awareness on countering media warfare , being affected by negative social changes and increasing their ability for analyzing cultural, political and social issues. The paper, objective wise is applied one and category wise is practical and is based on descriptive survey method. In this research work, with respect to research model, 16 assumptions have been devised. The statistical population consists of 120 prominent individuals familiar with media in the central city of Isfahan. Therefore, due to limited number of sample population (120 people), the whole number of statistical population have been reviewed. The research work has been carried out in Isfahan in 2016, with concentration on examining the impact of media knowledge on human being and its role in crisis management. For data gathering, a questionnaire containing 55 questions have been used and its reliability has been confirmed by university professors, consultants, experts and management scholars. The validity of the study by using Cronbach Alpha Scale is %84 which includes personal characteristics and main and specialized questions devised, especially for evaluation of research assumptions. The gathered data have been analyzed by SPSS and LISREL software by statistical tests in two descriptive (frequency, accumulative percentage, mean, standard deviation) and deductive (regression modeling, variance analysis, nonparametric Kolmogorov–Smirnov test as well as Fredman nonparametric Test and structural equations by Lisrel software) in two levels. Based on the obtained results, all assumptions of the study were confirmed. The results show that the secondary assumption about impact of secularism on immunity and intelligent awareness in confronting media warfare with % 83 coefficients had the maximum impact.
    Keywords: Knowledge of Secularism, Ability to Politico-cultural, Economic Analysis, Affected by Negative Social Changes, Immunity, Intelligent Awareness, Humanistic Knowledge, Knowledge About Imperialism, Crisis Management