فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1388)

فصلنامه روستا و توسعه
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1388)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی نکویی نایینی، امیرحسین علی بیگی، کیومرث زرافشانی صفحات 1-22
    مطالعه حاضر، با هدف کلی واکاوی عوامل مؤثر بر موفقیت تعاونی های روستایی شهرستان کرمانشاه، به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های تعاونی روستایی این شهرستان را دربرمی گیرد. داده های مورد نیاز در سطح خرد از کلیه 126 مدیر این شرکت ها و 246 نفر از اعضای آنها جمع آوری شد. یافته ها نشان دهنده موفقیت 5/10 درصد تعاونی ها از لحاظ دستیابی به اهداف اقتصادی- اجتماعی در حد کم، 42 درصد در حد متوسط، 5/26 درصد در حد زیاد، و 21 درصد در حد بسیار زیاد است. نتایج تحلیل تشخیصی نیز نشان می دهد که عوامل مؤثر در تمایز تعاونی های موفق از ناموفق عبارت اند از: میزان ارتباط شرکت ها با سازمان های دولتی و غیردولتی با ضریب 024/6، عملکرد سازمان تعاون روستایی در ابعاد کنترل، نظارت و آموزش با ضریب 340/4، سرمایه مدیران با ضریب 287/3، و سرمایه اعضای تعاونی ها با ضریب 531/1
    کلیدواژگان: تعاونی های روستایی، تعاون، عوامل موفقیت، کرمانشاه (شهرستان)
  • محمود دانشور کاخکی، حسن عاقل، حکیمه هاتف، علی اکبر سروری صفحات 23-37
    در مقاله حاضر، نقش مدیریت در شرکت های تعاونی تولید روستایی استان خراسان رضوی بررسی شده است. در این راستا، تعداد 40 شرکت در سال زراعی 1385-1386 انتخاب، و مدل عملکرد گندم و جو، با درنظر گرفتن متغیرهای کنترلی، برآورد و تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد بیشترین تاثیر در عملکرد جو و گندم به متغیر خلاقیت و نوآوری (29/0 و 28/0) مربوط می شود. ضرایب متغیر ایجاد روحیه تعاون در مورد عملکرد جو، 24/0 و در مورد عملکرد گندم، 12/0 به دست آمده است. ضرایب تجربه عملی نیز نشان می دهد در مورد محصول جو، 18/0 و در مورد تولید گندم، 23/0 از تغییر عملکرد تولید در تعاونی های روستایی به این متغیر مربوط می شود. همچنین ضریب متغیر دانش تخصصی در مورد عملکرد جو، 09/0 و در مورد محصول گندم، 13/0 است.
    کلیدواژگان: مدیریت، شرکت های تعاونی، تولید روستایی، خراسان رضوی (استان)
  • محمود محمدقاسمی، شیرعلی کوهکن، حبیب الله گلی محمودی صفحات 39-48
    هدف تحقیق حاضر بررسی میزان جبران خسارت کشاورزان از صندوق بیمه محصولات کشاورزی در منطقه سیستان است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کشاورزانی است که در سال های زراعی 1385 تا 1387 در محدوده جغرافیایی سیستان اقدام به کشت کرده اند. در این مطالعه، رویکرد غالب پژوهش پیمایشی است. گردآوری داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه از 360 بهره بردار در 60 روستای منطقه سیستان به صورت تصادفی صورت گرفت. متغیر وابسته پژوهش درصد جبران خسارت محصولات کشاورزی از صندوق بیمه است و متغیرهای مستقل عبارت اند از چهار زمان کشت عادی (آبان)، تاخیری (دی)، تاخیری (بهمن)، و تاخیری (اسفند). نتایج نشان می دهد که 1/74 درصد از تغییرات در میزان جبران خسارت محصولات کشاورزی از طریق متغیرهای مستقل و نیز نوع محصول قابل توجیه است؛ همچنین، ضریب متغیر کشت تاخیری اسفندماه با 4/96 درصد دارای کمترین مقدار جبران خسارت محصولات کشاورزی از صندوق بیمه محصولات کشاورزی در منطقه سیستان است.
    کلیدواژگان: خسارات کشاورزان، بیمه محصولات کشاورزی، صندوق بیمه، سیستان (منطقه)
  • رحمت میرزایی صفحات 49-76
    امروزه، گردشگری روستایی از بخش های مهم در فعالیت های اقتصادی به شمار می رود و همواره از دیدگاه های گوناگون مورد توجه قرار می گیرد. پژوهش حاضر نیز به بررسی کارکرد گردشگری روستایی در ایجاد اشتغال و نیز نقش سرمایه گذاری در این صنعت بر کمیت اشتغال در منطقه اورامانات استان کرمانشاه در سال های1381 تا 1386 می پردازد؛ و بدین منظور، از نظریه های ترکیبی اشتغال- گردشگری سود می جوید. برای عملیاتی شدن نظریه ها، مفهوم گردشگری روستایی به صورت متغیر مستقل با ابعاد هتل داری، رستوران، حمل و نقل، عمده فروشی و خرده فروشی، و جاذبه ها و مفهوم اشتغال به صورت متغیر وابسته در دو بعد مستقیم و غیرمستقیم مد نظر قرار می گیرد. روش پژوهش شامل تجزیه و تحلیل آمار و اطلاعات، تحلیل داده های ثانویه، و گزارش های سازمانی است. بر اساس یافته های پژوهش، گردشگری روستایی زمینه اشتغال فصلی در منطقه را به ویژه در بهار فراهم ساخته و شاغلان دیگر بخش های اقتصادی و به ویژه کشاورزی را به سوی خود جذب کرده است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری، اشتغال، اورامانات (کرمانشاه)، کرمانشاه (استان)
  • مرتضی توکلی، غریب فاضل نیا، علی اکبر گنجعلی صفحات 77-98
    فرایند تحلیل سلسله مراتبی روشی معتبر و قوی است، و برای تصمیم گیری در شرایطی به کار می رود که معیار های متضاد، تصمیم گیری بین گزینه ها را با مشکل مواجه می سازد. در پژوهش حاضر، با توجه به شرایط ویژه شهرستان نیشابور و توان های توسعه ای آن در بخش های اقتصادی و بر اساس اقدامات صورت گرفته در این شهرستان، شناخت مشکلات با استفاده از فنون دلفی انجام شد و سپس، بر اساس روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی، اولویت های ارتقایی و اصلاحی بخش های اقتصادی این شهرستان تعیین شد. این مقاله، با به کاربردن روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی در برنامه ریزی اقتصادی- روستایی برای راهبردهای اولویت بندی بخش های اقتصادی نیشابور، نشان داد که با توجه به سادگی این روش و به کارگیری هم زمان معیار های کمی و کیفی در آن و نیز قابلیت بررسی سازگاری در قضاوت ها، می توان از این روش در بررسی موضوعات مربوط به مدیریت توسعه روستایی سود جست.
    کلیدواژگان: فراین تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بخش های اقتصادی، مطالعه موردی، نیشابور (شهرستان)
  • حمید امیرنژاد، حامد رفیعی صفحات 99-123
    یکپارچه سازی اراضی سنتی از آنجا که به افزایش تولید، درآمد و صرفه جویی در ساعات استفاده از نیروی کار و ماشین آلات منجر می شود، دارای اهمیتی خاص در توسعه اقتصادی است. این مطالعه به بررسی اثرات مالی و اقتصادی یکپارچه سازی در 105 هکتار از اراضی روستایی دشت هراز می پردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد که با اجرای طرح، نسبت به پیش از آن، نرخ سود خالص در کشت برنج 4/30 درصد در هر هکتار افزایش می یابد. پس از اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی، در استفاده از نیروی کار خانوادگی، نیروی کار اجاره ای، و ماشین آلات به ترتیب، 36/18، 58/83، و 33/33 درصد در هکتار صرفه جویی می-شود؛ و ساعات استفاده از آنها در کشت کاهو نیز به ترتیب، به 428، 300، و 25 ساعت در هکتار می رسد. همچنین، در این مطالعه، نرخ بازده داخلی طرح 30 ساله یکپارچه سازی اراضی 98/39 درصد برآورد شده و از این رو، این طرح در مقایسه با سایر نرخ های موجود توجیه پذیر است.
    کلیدواژگان: یکپارچه سازی اراضی روستایی، ارزیابی اقتصادی، ارزیابی مالی، هراز (دشت)، مازندران (استان)
  • ابوالفضل شاه آبادی صفحات 125-147
    هدف این مطالعه ارزیابی سهم رشد بهره وری کل عوامل، نیروی کار و موجودی سرمایه در رشد بخش کشاورزی با پیروی از روش سازمان بهره وری آسیایی و استفاده از تابع تولید و آمارهای منتشره توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان مدیریت و برنامه ریزی در طول برنامه های سوم تا پنجم پیش از انقلاب اسلامی (1342-1356) و دوران انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، برنامه های اول تا سوم و نیز دو سال اول برنامه چهارم توسعه جمهوری اسلامی ایران (1357-1385) است. نتایج نشان می دهد که منابع رشد بخش کشاورزی طی دوره 1342-1356 به ترتیب، شامل رشد موجودی سرمایه و رشد نیروی کار است و نرخ رشد بخش کشاورزی طی این دوره از مدل رشد برون زا پیروی می کند، در حالی که منابع رشد بخش کشاورزی طی دوره 1357-1385 به ترتیب، رشد موجودی سرمایه، رشد بهره وری کل عوامل و رشد نیروی کار را دربرمی گیرد. همچنین، نرخ رشد بهره وری کل عوامل طی دوره 1338-1385 دارای نوسان های شدید بوده است.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، توسعه کشاورزی، بهره وری کشاورزی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، منابع کشاورزی
  • علی اکبر عنابستانی صفحات 149-166
    هم زمان با وقوع تحولات ساختاری در زمینه گردشگری در سطح کشور و به ویژه رواج گردشگری در نواحی روستایی پیرامون شهرهای بزرگ، احداث خانه های دوم یا خانه های تعطیلات با هدف گذران اوقات فراغت در روستاهای ییلاقی مشهد آغاز شده است. این ناحیه با برخورداری از موقعیت ممتاز طبیعی و بوم شناختی و با توجه به نزدیکی به شهر مشهد پذیرای بسیاری از گردشگران خانه های دوم در محیط های روستایی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که شکل گیری خانه های دوم در دهه های اخیر با پیامدهای کالبدی گوناگون مانند تغییر کاربری باغات و مزارع، تجاوز به حریم رودخانه ها، و تغییر چشم انداز روستایی همراه بوده، به گونه ای که 5/86 درصد از خانه های دوم در حاشیه بافت کالبدی یا به صورت محله ای جدید در کنار روستای موجود احداث شده و در 42 درصد موارد، به تغییر کاربری باغات و مزارع انجامیده است. برای خروج از این وضعیت، راهکارهایی از قبیل مطالعات کاربری زمین، رعایت حریم رودخانه ها، و طراحی نظام مدیریت یکپارچه گردشگری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های روستایی، گردشگری، گردشگری روستایی، خانه های دوم، مدیریت گردشگری، مطالعه موردی، مشهد (شهر)، روستاها
  • بررسی کتاب
    صفحات 167-171
  • نمایه فصلنامه روستا و توسعه، 1388
    صفحات 173-175
|
  • Seyyed Ali Nekouee Naeeni, Amir Hossein Alibeygi, Kioomars Zarafshani Pages 1-22
    The main aim of this study is to assess the factors that influence the success of rural cooperatives in Kermanshah county using descriptive-correlational design. The required data collected at micro level from all 126 cooperative managers and the 246 members of the cooperatives. The results indicated that achievement of economic targets were low, medium, high and very high for 10.5%, 42%, 26.5% and 21% of rural cooperatives respectively. The findings from discriminant analysis showed the cooperative linkages with government and non government organizations, the performance of rural cooperatives with respect to control, monitoring and training, and manager's and cooperative member's capital were among the factors that differentiate successful from unsuccessful cooperatives. The factors that contribute to the success of rural cooperatives with their respective coefficients include linkage of cooperatives to government and non government organizations (6.024), the performance of rural cooperatives (4.34), manager's capital (3.287), and member's capital (1.531).
  • Mahmoud Daneshvar Kakhki, Hassan Aghel, Hakimeh Hatef, Ali Akbar Sarvari Pages 23-37
    In this study the role of management in rural production cooperatives was considered. To estimate and analyze the wheat and barley performance model, while considering control variables, forty cooperatives were selected in the crop year 2006-2007. The results indicated that the innovativeness (0.29 and 0.28) had the highest impact on the performance of wheat and barely. The generation of cooperation spirit had a coefficient equal to 0.24 in relation to the performance of barley and 0.12 in relation to the performance of wheat. The coefficients of practical experience indicated that 0.18 and 0.23 of variations in the production performance of rural cooperatives related to this variable for barley and wheat respectively. The coefficients of specialized knowledge were 0.09 for barley and 0.13 for wheat.
  • Mahmoud Mohammad Ghasemi, Shirali Koohkan, Habibollah Goli Mahmoudi Pages 39-48
    The objective of the present study is to examine the amount of farmer's loss compensation by Agricultural Products Insurance Fund (APIF) in Sistan region. The statistical population of the study includes all the farmers occupied in cultivation during the farming years 2006-2008. The main approach in this study is survey. The data are collected through interviews and questionnaires completed by 360 land operators who were selected randomly in 60 villages. The dependent variable in the study is the percentage of loss compensation from insurance fund and independent variables include four times of cultivation: normal (November), delayed (January), delayed (February), and delayed (March). The results indicated that 74.1 percent of variation in the amount of loss compensation can be explained by independent variables and the type of products. The coefficient of delayed March cultivation variable with 96.4 percent had the least amount of agricultural product loss compensation by APIF in the region.
  • Rahmat Mirzaee Pages 49-76
    Rural tourism is one of the important parts of economic activities which can be examined from different perspectives. This study explores the function of this industry in employment generating and the role of investment in this activity in the quantity of Uramanat region's employment during 2002-2007. The study uses a combination of employment-tourism theories to examine the impacts of rural tourism in the area. The rural tourism concept as independent variable is operationalized with hotel and restaurant management, transportation, wholesaling, retail-saling and attractions. The employment concept as dependent variable is considered with two direct and indirect dimensions. The research methodology in this study includes data analysis, secondary data analysis and organizational reports analysis. The findings of study indicate that tourism employment in the area is seasonal and rural tourism in two seasons of spring and summer attracts the employees of other sectors, particularly those of agricultural sector.
  • Morteza Tavakkoli, Gharib Fazelnia, Ali Akbar Ganjali Pages 77-98
    Analytical hierarchy process (AHP) is a robust and credible technique used for situations that conflicting criteria make decision making between several options problematic. Considering the particular conditions of Neishabour County and its development potentials in economic sectors and based on activities performed in the county, problems are identified by using Delphi technique, then using AHP, promoting and improving priorities of economic sectors in the county were identified. In this paper one of the applications of AHP in rural economic planning was used for prioritizing strategy of Neishabour economic sector. It can be used in the examination of issues related to rural development management considering its simplicity, simultaneous application of qualitative and quantitative criteria, and its potential to study consistency in judgments.
  • Hamid Amirnejad, Hamed Rafiee Pages 99-123
    Traditional land consolidation has a particular importance in economic development, since it leads to increase in production and income, and saving in labor and machinery time. This study examines the financial and economic impacts of land consolidation in 105 hectares of rural lands of Haraz plain. The results indicate that with the implementation of the project the rate of net profit in rice farming will raise to 30.4 percent per hectare in comparison to pre-project time. There are savings in family labor force, hired labor force and machinery after the implementation of the project which are equal to 18.36, 83.58, 33.33 percent respectively. The corresponding time for cultivation of lettuce after project implementation amounts to 428, 300, and 25 hours per hectare. Also it is estimated that the internal rate of return for 30-year project is equal to 39.98 percent; thus, in comparison to the present rates, the project is justifiable.
  • Abolfazl Shahabadi Pages 125-147
    The purpose of this study is to assess the share of the total factor productivity growth and capital stock in the growth of agricultural sector following the Asian Productivity Organization method and application of production function and statistics published by Central Bank of Iran and Management and Planning Organization during pre-revolution (1963-1977), and post-revolution (1978-2006) periods. The results indicate that the sources of agricultural growth during the period 1963-1977 were growth in capital stock and in the labor force and thus, it followed an exogenous growth model, while the sources of agricultural sector growth during the period 1978-2006 were the growth of capital stock, the growth of total factor productivity and the growth of labor force. It should be mentioned the rate of total factor productivity during the period 1959-2006 had high fluctuations.
  • Ali Akbar Annabestani Pages 149-166
    The construction of second homes in rural resorts of Mashhad county to spend the leisure times has started simultaneously with the structural transformation in tourism in the country and particularly in rural surroundings of the metropolises. This area, due to natural and ecological endowments and nearness to Mashhad has succeeded to accept many second home tourists in rural environments. The findings of the study indicate that the formation of second homes in recent decade has several physical consequences such as farm and orchard land use changes, intrusion into river limits, and changing the rural perspectives, such that 86.5 percent of second homes are located in the margins of the village physical area or in a new locality near the existing villages, and in 42 percent of cases it changed the land use. In order to resolve this problem several propositions are suggested such as land use studies, observing river limits, and designing an integrated management system for tourism.