فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1390)

فصلنامه روستا و توسعه
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل شهبازی، عباس شریفی تهرانی صفحه 1
    در گذشته های دور بومی بودن مدیریت روستا مورد توجه بزرگ مالکان و خرده مالکان بوده است. در جریان اصلاحات ارضی دهه چهل و حذف بزرگ مالکان از عرصه های روستایی، اختیارات مدیریت بومی و سنتی روستا هم به ناچیزترین سطح خود می رسد و جریان دولتی شدن آن هم روزبه روز افزایش یافت و در نتیجه دست روستاییان از مشارکت در تصمیم گیری برای اداره امور داخلی روستاهای خود کوتاه تر شد. این روند در قالب های جدیدی مانند شورای اسلامی روستا و دهیاری ها تا به امروز هم تداوم یافته است. در این مقاله اهمیت موضوع مدیریت روستایی بررسی و عدم توجه به آن مانعی مهم در امر توسعه تلقی شده است. هرگونه طراحی برای نظام مدیریت روستایی باید مبتنی بر اعتماد و اعتقادات مردم روستایی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت روستا، آسیب شناسی مدیریت روستایی، شوراهای اسلامی روستایی
  • فاطمه کوشکی، هوشنگ ایروانی، خلیل کلانتری صفحه 15
    در این تحقیق با روش پیمایشی، عوامل موثر بر بهبود مشارکت زنان در صندوق های اعتبارات خرد روستایی بررسی شده است. جامعه آماری شامل اعضای صندوق های اعتباری خرد زنان روستایی استان کرمانشاه بود. نتایج تحقیق نشان داد که برخی عوامل موثر بر مشارکت زنان در صندوق اعتباری به ترتیب اولویت عبارتند از: برنامه ریزی همراه با مشارکت زنان، فراهم نمودن آموزش های لازم و مستمر برای اعضاء، ایجاد حس تعلق و افزایش اعتماد به نفس زنان روستایی و... همچنین براساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی، عوامل موثر بر مشارکت زنان روستایی در سه عامل اصلی دسته بندی شدند که در مجموع این سه عامل، 29/71 درصد از واریانس کل سازه های موثر بر افزایش میزان مشارکت را تبیین کردند. این عوامل عبارت بودند از: عوامل آموزشی- مدیریتی، عوامل اجتماعی- روانشناختی و عوامل اقتصادی- حمایتی.
    کلیدواژگان: اعتبارات خرد روستایی، مشارکت زنان، مطالعه موردی، کرمانشاه (استان)
  • سید سعید هاشمی، علی اکبر مهرابی، سیاوش ایمنی، اکبر نجاحی صفحه 35
    یکی از اهداف کلان توسعه، کاهش بیکاری و توسعه فعالیت های شغلی در شهرها و روستاهاست. استان ایلام علی رغم تخصیص بودجه های مختلف برای توسعه، به لحاظ اقتصادی و اجتماعی نسبت به بقیه استان ها خصوصا در نواحی روستایی کمتر توسعه یافته است. نوع این تحقیق کاربردی، و روش آن پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق روستاییان استان ایلام است و دهستان شباب در شهرستان شیروان چرداول به عنوان پایلوت انتخاب شده است. در مطالعه حاضر برای جمع آوری اطلاعات از روش های اسنادی مطالعات میدانی از جمله مصاحبه، و پرسشنامه، و در تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از روش های آماری و SWOT استفاده شده است. نتایج حاصله بیانگر آن است که در نواحی روستایی فرصت های مناسبی به صورت کشف نشده یا بلااستفاده وجود دارد که در صورت توسعه کارآفرینی و توجه به کارآفرینان روستایی می تواند منجر به توسعه فرصت های شغلی، شکوفایی اقتصادی و توسعه روستایی گردد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی، اشتغال، شباب (دهستان)، شیروان چرداول (شهرستان)، ایلام (استان)
  • احمد محمدپور، عادل عبدالهی صفحه 59
    مطالعه حاضر، با استفاده از رویکرد نوسازی و با تاکید بر نظریه اسملسر، به مطالعه پیامدهای توسعه اقتصادی- اجتماعی در منطقه اورامان ژاورو بعد از انقلاب اسلامی می پردازد. روش شناسی مطالعه حاضر کیفی است؛ از روش مردم نگاری میدانی برای انجام عملیات میدانی و از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها استفاده می-شود. یافته های پژوهش عبارت اند از: افول کشاورزی و دامداری، مکانیزاسیون نسبی امور کشاورزی، تقابل قوم و خویش گرایی و شایسته سالاری، فقرگریزی، تضعیف ارزش های سنتی، نهادمندی دانش، تضعیف فعالیت های اقتصادی مولد، هسته ای شدن خانواده و افقی شدن ساختار قدرت، تحرک اجتماعی اکتسابی، و افزایش مهاجرت های کاری. مقوله نهایی بررسی نیز «توسعه ناموزون» است. بر اساس مطالعه حاضر، گرچه اورامان ژاورو برخی عناصر توسعه را تجربه کرده، اما پیامدهای توسعه اقتصادی- اجتماعی اورامان ژاورو بسیار ناموزون به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، اجتماعی، اورامان ژاورو (منطقه)، کردستان(استان)، مردم نگاری
  • سیداحمد خاتون آبادی، زیبا صابری*، محمدصادق ابراهیمی صفحه 83

    ارزیابی دیدگاه های ساکنان از محیطی که در آن به سر می برند، یکی از مهم ترین روش های سنجش میزان دست یابی به اهداف و تعیین میزان موفقیت طرح های روستاشهری تلقی می شود. پژوهش حاضر در نیمه دوم سال 1388 جهت سنجش میزان رضایت مندی ساکنان از کیفیت محیط سکونتی روستاشهر عاشق آباد صورت پذیرفته است. بدین منظور ارتباط ویژگی-های فردی و ارتباطی- موقعیتی افراد به عنوان متغیر مستقل با متغیر وابسته رضایت مندی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای جنسیت، تاهل، سن، تحصیلات، درآمد خانوار و متغیرهای ارتباطی- موقعیتی با سازه رضایت مندی از کیفیت محیط سکونتی ارتباط معنا دار وجود دارد. همچنین با استفاده از نتایج تحلیل رگرسیونی، متغیرهای سن، تحصیلات و درآمد، حدود 7/49 درصد از تغییرات سطح رضایت افراد را از کیفیت محیط سکونتی تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: رضایت مندی، کیفیت محیط سکونتی، ویژگی های فردی، ویژگی های ارتباطی، موقعیتی، عاشق آباد (روستاشهر)، اصفهان (شهرستان)
  • مرتضی توکلی، غریب فاضل نیا، یعقوب زارعی، مهران نیک آریا صفحه 101
    نابرابری به عنوان معضل قرن حاضر، بیشترین نگاه ها را معطوف خود ساخته است. گسترش محرومیت، مهاجرت، حاشیه نشینی، افزایش جرم و مانند آنها همگی ناشی از فقر و نابرابری است و این موارد ادله ای محکم در باب ضرورت پرداختن به این مهم هستند. پرداختن به نابرابری توسعه در ابعاد محرومیت، آسیب پذیری و نیازهای اساسی به عنوان یک پدیده عینی در مناطق روستایی مرزی و مرکزی ایران با استفاده از متون علمی، کتب و اسناد مرتبط با حوزه های تحقیق با روشی توصیفی- تحلیلی دستور کار پژوهش است. پژوهش حاضر، با استفاده از روش تصادفی نظام مند، پس از انتخاب 224 دهستان به عنوان نمونه، با استفاده از مدل های ضریب پراکندگی و ضریب جینی، به بررسی روند تغییرات در مقطع 1365 تا 1385 پرداخته است. یافته-های پژوهش نشان می دهد بیشترین نابرابری در ابعاد اجتماعی است و افزایش دسترسی در مرکز خلق فرصت های بیشتر را موجب شده است.
    کلیدواژگان: نابرابری، مطالعه تطبیقی، مناطق روستایی، ایران
  • مریم میوه چی، علی کیانی راد صفحه 119
    بخش تعاون، با چشم انداز دستیابی به 25 درصد سهم اقتصاد کشور، بخشی عمده از بنگاه های کوچک و متوسط اقتصادی را پوشش می دهد. این گونه واحدها، به علت مقیاس کوچک آنها، قدرت تولید هر نوع کالایی را به صورت اقتصادی ندارند و برای حل مسائل مالی، فنی، بازاریابی، و فروش، این نوع خدمات را با صرف هزینه های فراوان از بیرون دریافت می کنند. از سویی، رشد هزینه های تولید و پایین بودن بهره وری کار و سرمایه در واحدهای تعاونی تولیدی از دیگر مشکلات اساسی در بخش تعاون به شمار می رود. از این رو، یکی از راه-های حل چنین مشکلاتی تشکیل مجتمع های تعاونی به منظور اعمال مدیریت واحد بر تعاونی های عضو و بهره گیری از صرفه جویی مقیاس با عضویت واحدهای مشابه و مکمل در تولید محصول خاص است. پژوهش حاضر، طی سال های 1387 و 1388، در شهرستان شهریار انجام گرفت. نتایج ارزیابی اقتصادی شانزده واحد دامی و مجتمع تعاونی دامداری نشان می دهد که شاخص های اقتصادی «نرخ بازگشت سرمایه»، «بهره وری نهاده های تولید»، و «سود سرانه» در مجتمع ها، به علت وجود صرفه جویی های مقیاس، بالاتر از واحدهای دامی منفرد است. بر این اساس، آمادگی و امکان لازم برای تشکیل مجتمع در شهرستان مورد بررسی به شرط تامین منابع سرمایه ای وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعاونی، خوشه های تعاونی، مجتمع تعاونی دامداری، نرخ بازگشت سرمایه، بهره وری نهاده های تولید، شهریار (شهرستان)
  • لیلا علی پور، عیسی حجت صفحه 149
    برای توسعه شاخص های فرهنگی و رفاهی عشایر کوچنده، ارتقای وضع معیشت آنان ضروری است. تولیدات عشایر از طریق واسطه ها به بازار عرضه می شود و منافع حاصل از این تولیدات به دلالان می رسد. همچنین، تهیه مایحتاج روزانه عشایر کوچنده نیز به دلیل عدم دسترسی به بازار، مشکلات فراوانی برای آنها به همراه دارد. در این پژوهش با بررسی تحقیقات پیشین، مدلی در مورد مشکلات عشایر و راهکار آن طراحی، و با استفاده از مطالعات میدانی، شامل مصاحبه با مسئولان و همچنین عشایر منطقه فیروزآباد و سپیدان فارس اصلاح شد. مشکلات جاری عشایر در سه حوزه اصلی معیشتی، آموزشی و بهداشتی شناسایی، و نهایتا طرحی در قالب یک مجموعه بازار عشایری چندکارکردی پیشنهاد گردید که هدف آن حذف واسطه ها، رونق تولید صنایع دستی، اشتغال زایی برای عشایر، ایجاد امکان تعاملات اجتماعی با سایر ایلات و ساکنان شهرها، و ارائه خدمات آموزشی، بهداشتی و رفاهی به عشایر است.
    کلیدواژگان: عشایر، پایداری معیشت، تولیدات عشایری، بازار عشایری، فیروزآباد (استان فارس)، سپیدان (استان فارس)
  • حسن افراخته صفحه 173
    در اغلب نقاط جهان، به ویژه در جامعه روستایی، زنان نسبت به مردان محروم تر و آسیب پذیرترند. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی جایگاه اقتصادی- اجتماعی زنان روستایی و نقش باورهای اجتماعی در آن است. روستاییان کوهپایه ای فومنات ناحیه مورد مطالعه تحقیق را تشکیل می دهند. گردآوری داده های تحقیق از طریق مشاهده، بررسی میدانی، مصاحبه با اعضای شوراهای اسلامی، تکمیل پرسشنامه و برخی اسناد صورت می گیرد. این داده ها براساس مطالعه تطبیقی و نیز آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل می شوند. یافته ها نشان می دهند که جامعه روستایی توسعه نیافته دارای باورها و نظام نهاد ی ویژه است که در جامعه، موقعیتی نازل را به زنان تحمیل می کند. با افزایش آگاهی ها و تغییر باورها، می توان بستر لازم برای بهبود جایگاه اجتماعی و اقتصادی زنان روستایی را فراهم، و روند توسعه جامعه روستایی را تسریع کرد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، موقعیت اجتماعی، اقتصادی، باورهای اجتماعی، فومنات (استان گیلان)
  • صفحه 195
|
  • Esmaeel Shahbazi, Abbas Sharifi Tehrani Page 1
    In far past, the local management of rural areas was considered by large and small land owners. During the land reform of 1960s and the removal of large landowners from rural scene, the authority and responsibility of local and traditional management reached to its minimum level, and govenmentalization of rural areas increased rapidly. Consequently, rural people participation in decision making was declined considerably. This has continued to the present time in the new forms of Islamic Rural Councils and Village Assistance Offices.In this study the importance of rural management was discussed and its ignorance considered as a barrier to development. Any design of rural management system should be based on trust and beliefs of rural people.
  • Fatemeh Kooshki, Hooshang Iravani, Khalil Kalantari Page 15
    In this study, survey method was used to examine the effective factors that improve rural women participation in rural micro credit funds. The statistical population consisted of the members of rural women credit fund in Kermanshah province. The effective factors ranked according to their importance: rural women participation in planning, the provision of necessary and continuous training for the members, generating the feeling of belonging and self confident in rural women. The important factors were categorized based on the results of factor analysis. The identified factors were training-management, social-psychological and participation. These factors explained 71 percents of total variation in participation construct.
  • Seyyed Saeed Hashemi, Ali Akbar Mehrabi, Siavash Amini, Akbar Najahi Page 35
    Reducing unemployment and developing employment opportunities in rural and urban areas are among the main goals of development policies in many countries including Iran. Despite the allocation of different development budgets in recent years, the province has not developed well enough in comparison to other provinces and it is particularly more apparent in rural areas. The present study was a research project about rural development with an emphasis on employment and entrepreneurship. It was an applied research and a survey and the data was analyzed by SWOT method. The study findings indicated the presence of appropriate opportunities in rural areas, which have not been discovered and tapped yet and these provide possibilities for the development of job opportunities, economy and rural development.
  • Ahmad Mohammadpour, Aadel Abdollahi Page 59
    The present study applied modernization approach, emphasizing on Smelser’s theory, to study the consequences of socio-economic development in Iranian Kurdistan after the Islamic revolution. The study used qualitative methodology, field ethnography and subject analysis to analyze the data. The study findings mentioned the decline of agriculture and livestock, relative mechanization of agriculture, conflict between kinship loyalty and meritocracy, poverty aversion, weakening of traditions, knowledge institutionalization, decline of productive economic activities, nuclearization of family, horizontalization of power structure, achieved social mobility, and increase in work migration as socio-economic consequences of development. The final discussed subject in the present study is unbalanced development. In spite of the fact that the region has experienced some elements of development, the socio-economic development consequences of the area looks very unbalanced.
  • Seyyed Ahmad Khatounabadi, Ziba Saberi, Mohammad Sadegh Ebrahimi Page 83

    Assessing resident’s views about the environment they live in, is one of the most important method to measure the achievement of targets and the level of success of village town projects. The present study was carried out in the second half of 2009 to measure the level of resident’s satisfaction from the environmental quality of Ashegh Abad village town. To this end, the study examined the relationship between satisfaction, as dependent variable, and personal and relational-locational characteristics of individuals as independent variables. The results indicated significant relationship between the sex, marital status, age, the level of education, household income of individuals, and relational-locational variables with satisfaction construct. Regression results showed age, level of education and household income explained 49.7 percent of variation in the level of individual satisfaction from the quality of residential environment.

  • Morteza Tavakkoli, Gharib Fazelnia, Yaghoub Zarei, Mehran Nikarya Page 101
    Inequality is the problem of the present century and it receives many attentions. Poverty and inequality are the main reasons for deprivation, migration, expansion of slum areas, crime and deviance; therefore, they should be examined thoroughly. The main purpose of this study was to examine development inequality – deprivation, vulnerability and basic needs dimensions - in central and border areas of rural Iran as an objective phenomenon. This is a descriptive and analytical study. This study used systematic random method to select a sample size of 224 sub-districts and examined the trend of changes during the period 1986 – 2006 by looking at scattering coefficient and Gini coefficient. Research findings indicated the highest inequality was related to social dimension and an increase in center availability has been created more opportunities.
  • Maryam Mivehchi, Ali Kianirad Page 119
    Cooperative sector has the perspective to maintain 25% of the country’s economy, it covers a large number of small, and medium enterprises. Due to their small scale, they are not able to produce their products economically and they receive outside services at a very high cost to resolve their financial, technical, marketing and selling problems. On the other hand, the growth of production costs and low level of productivity and capital in cooperative units are among the main problems of cooperative sector. One of the solutions to this problem is to organize cooperative agglomeration to practice a uniform management for member cooperatives and to benefit from the economy of scale through the membership of similar and complementary units in the production of a specific product. This study has been carried out during the years 2008 and 2009. The results of economic appraisal of 16 individual livestock units and agglomerated livestock cooperatives indicated that economic indicators such as rate of return of capital, productivity of production units and annual benefit were higher in agglomerated cooperatives than in individual livestock units due to economy of scale. Based on this there is feasible to organize these in the mentioned county conditional upon the provision of capital resources.
  • Leila Alipour, Isa Hojjat Page 149
    Improving nomad subsistence situation is imperative for the development of their cultural and well being indicators. The production of nomads is supplied to the market through intermediaries and they are pick up the profit. Due to the lack of access to markets, nomads are facing problems for the provision of daily requirements. In this study previous research were examined thoroughly and a model was designed about the nomads problems and related strategies. The model has been justified by the recommendations from authorities and nomad people in Firouzabad region which is situated in Fars province. The current problems of nomads have been categorized in three main groups namely: subsistence, education, and health. Subsequently a project has been designed and recommended, it was in the form of a multi-functional market that remove the intermediaries, boost the production of handicrafts, provide job opportunities for nomads, generate possibilities for social exchange with nomads from other tribes and city residents, and provide the supply of training, health and welfare facilities to nomad people.
  • Hassan Afrakhteh Page 173
    In many parts of the world particularly in rural areas, women are more deprived and vulnerable than men. The main purpose of this study is to examine socioeconomic status of rural women and the impact of social beliefs on it. The study area is mountain –foot villages of Foumanat. The main methods for data collection are direct observation, interview with Islamic council members, and a questionnaire. The data are analyzed by descriptive and inferential statistics. The results indicate that a less developed rural community has beliefs and particular institutional system, which are responsible for women’s low status. Increasing the awareness and changing the beliefs can improve socio economic status of rural women and rural society development trend.