فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1391)

فصلنامه روستا و توسعه
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1391)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین آگهی، اکرم بیناییان*، نیوشا اقتداری صفحات 1-16

    بخش تعاون کشور اهرمی مناسب برای دستیابی به عدالت اجتماعی و برابری به شمار می رود. سیاست مهم بخش تعاونی افزایش سهم بخش تعاون در اقتصاد کشور به 25 درصد تا پایان برنامه پنج ساله پنجم است. پژوهش حاضر در 1389 انجام شده و از نوع توصیفی و پیمایشی است؛ روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی و با توجه به جدول بارتلت، حجم نمونه 249 نفر از اعضای هیئت مدیره تعاونی های کشاورزی شهرستان کرمانشاه است. طبق نتایج به دست آمده، به ترتیب اولویت، متغیرهای حمایت دولت، آگاهی اعضا از اصول تعاونی، مشارکت فکری افراد، و هماهنگی رشته تحصیلی مدیران با کار آنها بیشترین تاثیر را در پیشبرد سیاست های اصل 44 قانون اساسی در تعاونی ها دارند.

    کلیدواژگان: تعاونی های تولیدی کشاورزی، خصوصی سازی، عدالت اجتماعی، مشارکت، کرمانشاه (شهرستان)
  • حمیدرضا کرمی، صمد رحیمی سوره صفحات 17-36
    تغییر نگرش نسبت به نقش عامل انسانی، مشارکت و توانمندسازی او در راه نیل به توسعه پایدار به ارائه الگوهای جدید مدیریتی در بهره برداری از مراتع انجامید. هدف پژوهش حاضر بررسی طرح های مرتع داری واگذارشده در 1383 از جنبه های فنی و اجتماعی- اقتصادی، به روش پیمایشی است. نتایج نشان می دهد که روابطی با سطوح معنی داری متفاوت میان متغیر نوع منطقه (طرح های مرتع داری و مراتع شاهد) و سایر متغیرها وجود دارد؛ به طور کلی، نوع منطقه با سطح اطمینان 99 درصد با میزان تولید علوفه، پوشش گیاهی، رعایت ظرفیت چرا، مشارکت، به کارگیری دانش بومی، و مشکلات تفاوت دارد. همچنین، نوع منطقه با رعایت سامان عرفی به میزان 82 درصد، شیوه بهره برداری اصولی به میزان 80 درصد، گرایش مرتع به میزان 55 درصد، میزان سرمایه گذاری به میزان 32 درصد، و وضعیت مرتع به میزان 31 درصد، توافق و همایندی دارد. به عبارت دیگر، نتایج به دست آمده از مقایسه دو نظام مدیریت مراتع استان لرستان نشان می دهد که پیشرفت طرح های مرتع داری واگذارشده (در قالب نظام بهره برداری علمی) در امور بهره برداری، احیا و اصلاح مراتع به مراتب بیش از نظام مدیریت سنتی است.
    کلیدواژگان: مراتع، نظام های بهره برداری، لرستان (استان)
  • بهروز محمدی یگانه، مهدی چراغی، اکبر حسین زاده صفحات 37-58
    امروزه، دسترسی کشاورزان به اعتبارات رسمی به مثابه ابزاری برای توسعه کشاورزی و روستایی شناخته می شود. با این همه، بخشی از کشاورزان اعتبارات دریافتی خود را در امور غیرکشاورزی مصرف می کنند. سوال این است که «چه رابطه ای میان ویژگی های فردی و اقتصادی و اراضی کشاورزان و نیز ویژگی های اعتبارات دریافتی آنها با میزان هزینه کرد اعتبارات در اهداف کشاورزی وجود دارد؟»؛ و همچنین، «از نظر کشاورزان، چه عواملی باعث انحراف اعتبارات از اهداف بخش کشاورزی می شود؟». پژوهش حاضر، با جامعه آماری 614 کشاورز دریافت کننده اعتبارات کشاورزی در دهستان غنی بیگلو، در پی پاسخ بدین مسائل است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تنها شانزده درصد از کشاورزان اعتبارات را به طور کامل در اهداف کشاورزی مصرف می کنند؛ میان میزان هزینه کرد اعتبارات در بخش کشاورزی و متغیرهای فردی و اقتصادی و اراضی و نیز ویژگی های اعتبارات رابطه معنی دار وجود دارد؛ و از نظر کشاورزان، نبود درآمدهای پایدار از عوامل اصلی بروز انحراف در اعتبارات کشاورزی است.
    کلیدواژگان: توسعه کشاورزی، توسعه روستایی، اعتبارات کشاورزی، غنی بیگلو (دهستان)، زنجان (شهرستان)
  • غلامحسین عبدالله زاده، خلیل کلانتری، علیرضا صحت، عبدالهادی همتیار صفحات 59-77
    هدف تحقیق حاضر بررسی مشکلات و تحلیل عوامل بازدارنده طرح های تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی در منطقه خور و بیابانک استان اصفهان بوده، به صورت پیمایشی تک مقطعی به انجام رسیده و در آن، از ابزار پرسشنامه و روش مصاحبه برای جمع آوری داده های مورد نیاز استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه نخبگان محلی، دست اندرکاران پروژه و کارشناسان ستادی شهرستان و استان بودند که به روش سرشماری 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و مورد مصاحبه قرار گرفته اند. نتایج گویه های مربوط به موانع و محدودیت های اجرایی طرح در چهار بخش اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی- مالی، نهادی- قانونی، و نیز عملیاتی، فنی و اجرایی بر پایه ضریب تغییرات اولویت بندی شدند. برای تلخیص داده ها از روش تحلیل عاملی استفاده شد و نتایج نشان داد که در مجموع، عوامل اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، کالبدی مزرعه و نیز عوامل نهادی 749/76 درصد واریانس عوامل بازدارنده طرح های تجهیز و نوسازی اراضی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: اراضی کشاورزی، یکپارچه سازی اراضی، مدیریت اراضی، خور و بیابانک (منطقه)، اصفهان (استان)
  • علیرضا جمشیدی، سید احمد خاتون آبادی صفحات 79-108
    پژوهش میدانی حاضر از نوع پیمایشی بوده و اطلاعات آن از طریق انجام مصاحبه های حضوری و با استفاده از پرسشنامه در سال زراعی 88-1387 به دست آمده است. جامعه آماری تحقیق دربرگیرنده 2550 خانوار برنج کار شهرستان شیروان و چرداول است که به صورت تخصصی به کاشت برنج اشتغال دارند؛ و از آن میان، 82 خانوار به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب می شوند. برای تحلیل داده های آماری، از ضریب همبستگی و تحلیل مسیر بهره گیری می شود. دستاوردهای پژوهش بیانگر این واقعیت است که دو مفهوم «بی قدرتی» و «فقر»، از پنج مفهوم موجود در مدل تله محرومیت در جامعه مورد مطالعه، بیشترین تاثیر را بر مدل مورد مطالعه دارند که به ترتیب، 69 و 62 درصد واریانس عوامل تعیین کننده تله محرومیت در منطقه را تبیین می کنند. بنابراین، وجود این دو مفهوم در منطقه مورد مطالعه تایید می شود. همچنین، نتایج نشان می دهد که سطح تحصیلات، با ضریب همبستگی 258/0- و 354/0-، به ترتیب، با مفهوم فقر و بی قدرتی رابطه منفی و معنی دار دارد؛ و البته وجود تله محرومیت به معنی واقعی تایید نمی شود.
    کلیدواژگان: تله محرومیت، آسیب پذیری، فقر روستایی، شیروان و چرداول (شهرستان)
  • داود شیخی، محمدرضا رضوانی، مسعود مهدوی صفحات 109-138
    رشد جمعیت در قرن بیستم موجب مطرح شدن مقوله سلامت شد. تحقق سلامت مستلزم محیط سالم و بسترهای مناسب اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی است. شناخت ماهیت و ابعاد سلامت و عوامل تاثیرگذار بر آن، از یک سو، و اقدام برای ارتقای آن در نواحی روستایی، از سوی دیگر، اهمیت بسیار زیادی دارد و می تواند نقشی مهم در پایداری این نواحی داشته باشد. هدف پژوهش حاضر سنجش و تحلیل سطح سلامت خانوارهای ساکن در نواحی روستایی شهرستان خنداب است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی و تحلیلی است. در این راستا، با توجه به ابعاد و شاخص های سلامت، داده های مورد نیاز با استفاده از روش میدانی (پرسشنامه) جمع آوری و با استفاده از رگرسیون چندمتغیره گام به گام تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضع سلامت در ناحیه مورد مطالعه با میانگین 24/3 در وضعیت مطلوب قرار دارد. برای شناسایی عوامل موثر بر سلامت، هفت متغیر در قالب عوامل تاثیرگذار وارد معادله شدند که در مجموع، 7/73 درصد از واریانس سلامت خانوارها را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: سلامت، روستای سالم، توسعه پایدار روستایی، خنداب (شهرستان)، مرکزی (استان)
  • جعفر یعقوبی صفحات 139-153
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی پیامدهای گردشگری در مناطق روستایی بخش سلطانیه استان زنجان، به روش توصیفی- همبستگی انجام می شود. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه است وجامعه آماری آناز 453 نفر شامل روستاییان، کارکنان ادارات دولتی، و گردشگران تشکیل شده است. نتایج نشان می دهد که تقویت اقتصاد منطقه، رونق صنایع دستی محلی، افزایش کیفیت زندگی، و حل معضل بیکاری مهم ترین پیامدهای مثبت؛ و تخریب پوشش گیاهی، افزایش قیمت زمین و مسکن، از بین رفتن فرهنگ سنتی، و تضاد اجتماعی بین جامعه میزبان و میهمان مهم ترین پیامدهای منفی گردشگری روستایی در منطقه به شمار می روند. همچنین، بر اساس نتایج تحلیل عاملی در زمینه نقش گردشگری روستایی در توسعه منطقه، بهبود صنایع روستایی و بازاریابی عامل اول و توسعه اشتغال و کارآفرینی، توسعه فرهنگی، توسعه اقتصادی و افزایش خدمات رفاهی و حفاظت از منابع طبیعی عوامل بعدی را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، توسعهروستایی، اقتصاد روستایی، مناطق روستایی، سلطانیه (بخش)، زنجان (استان)
  • ساره راسخی، علی اکبر مهرابی، سیداکبر جوادی صفحات 155-170
    داده های پژوهش حاضر به صورت میدانی و به روش توصیفی- همبستگی با استفاده از 150 پرسشنامه در سال زراعی 89-1388 گردآوری شد. جامعه نمونه شامل کلیه مرتع داران بهره مند از بیمه مراتع در استان فارس بود. نتایج ضریب اسپیرمن نشان داد که میان تعداد بهره برداران و رضایت از بیمه رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد، اما رابطه متغیر غرامت با رضایت از بیمه معنی دار نیست؛ همچنین، آزمون من ویتنی نشان داد که متغیرهای تمایل به بیمه کردن و رضایت از بیمه اختلاف معنی دار دارند و بر اساس نتایج آزمون کروسکال والیس، رضایت از بیمه با متغیر محل کسب درآمد اختلاف معنی دار ندارد، اما متغیر مشکلات کلی بهره بردار با رضایت از بیمه دارای اختلاف است. در پایان، محاسبه و ارزیابی درست و پرداخت به موقع غرامت پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مراتع، مرتع داران، بیمه مراتع، رضایت مندی، فارس (استان)
  • صفحات 171-173
|
  • Hossein Agahi, Akram Binaeiyan, Newsha Eghtedari Pages 1-16

    Iranian cooperative sector is assumed to be an appropriate lever to achieve social equity and equality. Considering the important policy of the Cooperative sector which is targeting the share increase in the Cooperative sector to %25 by the end of the Fifth Five-year Plan، this study was conducted in 2010 in descriptive and survey method. It makes use of a random stratified sampling method and regarding Bartlett table، the sample size includes 249 members of Board of Directors in agricultural cooperatives of Kermanshah County. According to the study results، respectively in priority terms، variables of government support، members’ awareness of cooperative principles، mental participation of the individuals، and consistency of managers’ educational field with their works have the highest impact on the advancement of the concerned policies.

    Keywords: Agricultural Production Cooperatives, Privatization, Social Equity, Participation, Kermanshah (County of Iran)
  • Hamid Reza Karami, Samad Rahimi Soureh Pages 17-36
    Shift of attitude toward the role of human factor as well as of the human participation and empowerment in achieving sustainable development led to the introduction of new management patterns in the range operation. This study aims at investigating the transferred range management programs in 2004، within a survey in technical and socio-economic terms. Study results indicate that there are relations at different levels of significance between the variable of “type of region” (of the range management programs and the control rangelands) and other variables; generally، the type of region، with a confidence of %99 is different from the extent of forage production، vegetation coverage، observed grazing capacity، participation، application of indigenous knowledge، and the problems. In addition، it is consistent with observing the common law border (by almost %82)، precise manner of operation (by almost %80)، range trend (by almost %55)، investments (by almost %32)، and range condition (by almost %31). In other words، the results from comparing the two range management systems in the Lorestan province show that the progress of transferred range management programs (within a scientific operating system) in operating، restoring and improving the rangelands is much more than those of the traditional management system.
    Keywords: Rangelands, Land Operating Systems, Lorestan (Province of Iran)
  • Behrouz Mohammadi Yeganeh, Mehdi Cheraghi, Akbar Hosseinzadeh Pages 37-58
    Today، farmers’ access to formal credits is considered as a means of agricultural and rural development. However، a number of farmers spend their received credits on non-agricultural purposes. The question is “what is the relationship of farmers’ individual، economic and land characteristics and their received credit features with the amount of credits spent on agricultural purposes?”، and also، “according to the farmers، which factors cause credit diversions from objectives of Agriculture sector?”. This study with a statistical society of 614 farmers who received the agricultural credits in Ghani Bigloo district tries to answer these issues. Study results indicate that only %16 of the farmers spend the credits completely on the agricultural purposes; there is a significant relation of the credit spending in the Agriculture sector with the variables of the farmers’ individual، economic and land characteristics and the credit features; and according to the farmers، lack of sustainable incomes is one of the main factors resulting in agricultural credit diversions.
    Keywords: Agricultural Development, Rural Development, Agricultural Credits, Ghani Bigloo (Subdistrict), Zanjan (County in Iran)
  • Gholamhossein Abdollahzadeh, Khalil Kalantari, Alireza Sehhat, Abdolhadi Hemmatyar Pages 59-77
    This study aims at investigating issues and problems as well as analyzing restrictive factors involved in agricultural land Renovation and development programs in Khor-o Biabanak region of Isfahan province. It was conducted in a single cross-sectional survey method. The study used a questionnaire to collect the required data through interviews. Statistical society included all the local elites، project administrative stakeholders، and experts at the county and provincial levels; among them، 118 people were selected as the sample size in a headcount method and then interviewed. Results of the items relating to the implementation constraints and limitations of the program were prioritized on the basis of variation coefficient into the four parts including socio-cultural، eco-financial، institutional-legal، and also operational، technical and implementation. To summarize the data، factor analysis was used and the results indicated that totally، socio-cultural، economic، farm physical and also institutional factors explained %76. 749 of variance of the concerned restrictive factors.
    Keywords: Agricultural Lands, Land Consolidation, Land Management, Khor, o Biabanak (Region), Isfahan (Province of Iran)
  • Alireza Jamshidi, Seyyed Ahmad Khatounabadi Pages 79-108
    This is a field survey study and its information is produced through interviews by using the questionnaire over the crop year of 2008-9. The statistical population consists of all 2550 rice-growing households in Shirvan and Chardavol county who are professionally engaged in rice plantation; among them، 82 households are selected as statistical samples in a random multi-stage clustered sampling method. For the purpose of data analysis، correlation coefficient and path analysis are used. Study results indicate that the two concepts of “powerlessness” and “poverty” out of the five existing concepts in the model of deprivation trap in the studied community have the highest impact on the studied model، which explain the variance of determinants in the deprivation trap of the region by %69 and %62، respectively. Therefore، the presence of these two concepts in the studied region is confirmed. In addition، study results show that education level، with the correlation coefficients of -0. 258 and -0. 354، has respectively significant and negative relations with the concepts of powerlessness and poverty; and the presence of the deprivation trap is not approved in real terms.
    Keywords: Deprivation Trap, Vulnerability, Rural Poverty, Shirvan, Chardavol (County), Ilam (Province of Iran).
  • Davoud Sheikhi, Mohammad Reza Rezvani, Masoud Mahdavi Pages 109-138
    Population growth during twentieth century gave rise to the issue of health. Health in urban and rural areas is a complicated phenomenon the realization of which requires healthy environment and appropriate social, economic, cultural and environmental grounds. Understanding the nature and dimensions of health and its effective factors, on the one side, and making an effort to promote it on the other side, are of quite high importance in the rural areas and also play an important role in sustainability of these areas. This study aims at measuring and analyzing the health level of the households residing in the rural areas of Khondab county, and uses a descriptive and analytical method. For this purpose, given the dimensions and indexes of health, the required data is gathered through a field study method (questionnaire) and analyzed by using the stepwise multiple variable regressions. Study results indicate that the health level in the studied area is at a favorable status by an average of 3.24. To identify the factors effective on health, seven variables entered into the equation within the effective factors which totally, explained 73.7 percent of the household health variance.
    Keywords: Health, Healthy Village, Rural Sustainable Development, Khondab (County), Markazi (Province of Iran)
  • Jafar Yaghoubi Pages 139-153
    This study aims at investigating the implications of tourism for rural regions of Soltaniyeh district in Zanjan province. It is conducted in a descriptive-correlative method mainly by means of questionnaire. The statistical population includes rural people، civil service staff، and tourists (n=453). Study results indicate that enhancement of economy in the region، prosperity of local handicraft industry، increase in life quality، and solution of the unemployment problem are the most important positive implications، and destruction of vegetation، increase in land and housing prices، decline in the traditional culture، and social conflict between the host and guest societies are the most important negative implications of the rural tourism for the region. In addition، according to the results of factor analysis on the role of rural tourism in development of the region، improved rural industry and marketing are known as the first factor، followed by developing the employment and entrepreneurship، cultural development، economic development، increased welfare services، and protection of natural resources as the next factors.
    Keywords: Rural Tourism, Rural Development, Rural Economy, Rural Regions, Soltaniyeh (District), Zanjan (Province of Iran)
  • Sareh Rasekhi, Aliakbar Mehrabi, Seyyed Akbar Javadi Pages 155-170
    This is a descriptive-correlative study with the data gathered through 150 questionnaires distributed in a field study over the crop year of 2009-2010. Statistical sample includes all the range managers benefitting from range insurance in Fars province of Iran. The results from Spearman coefficient show that the number of the operators has a significant positive relation with the satisfaction of insurance، but the relation of compensation variable with that is not significant. In addition، the results from Mann-Whitney test indicate that the variables of willingness to make an insurance contract and satisfaction of insurance are significantly differed; and according to the results of Kruskal-Wallis test، the satisfaction of insurance has no significantly different relation with the variable of income acquisition means، but the variable of operator’s general problems is differed from that. Finally، it is suggested to reckon and assess the compensation properly as well as to pay the amount of it on-time.
    Keywords: Rangelands, Range Managers, Range Insurance, Satisfaction, Fars (Province of Iran)