فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1391)

فصلنامه روستا و توسعه
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1391)

  • 166 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعبدالمجید جلایی، امید ستاری صفحات 1-20
    جهانی شدن فرایندی است با مشخصه کلی افزایش چشمگیر تجارت و مبادلات بین المللی و یکپارچگی بازارها در مقیاس جهانی، که خواسته یا ناخواسته در حال وقوع است. پژوهش حاضر به نحوه اثرپذیری متغیرهای اقتصادی از این پدیده می پردازد و راهنمایی برای اتخاذ تصمیمات کارآ از سوی سیاست گذاران تلقی می شود. در این پژوهش با استفاده از داده های مربوط به دوره 1350-1386 در اقتصاد ایران، پس از مقایسه کارآیی مدل خودرگرسیو ن برداری و مدل تصحیح خطای برداری و شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی، از شبکه عصبی طراحی شده به منظور پیش بینی ضریب جینی روستایی ایران برای سال های 1387 و 1388 در سه سناریو استفاده می شود. سپس، به منظور بررسی اثر جهانی شدن بر توزیع درآمد در جامعه روستایی ایران، با اجرای سناریوی چهارم برای دوره زمانی 1387 تا 1395، پیش بینی برون نمونه ای انجام می پذیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی میزان آتی نابرابری درآمد در جامعه روستایی ایران عملکردی بهتر دارد؛ هم چنین، با گسترش جهانی شدن، نابرابری درآمد روستایی در ایران تمایل به کاهش دارد.
    کلیدواژگان: ایران، جهانی شدن، درآمد روستایی، اقتصاد روستایی، شبکه های عصبی مصنوعی
  • سعید فعلی، غلامرضا پزشکی راد، حسن صدیقی، اسماعیل شهبازی، سیدجواد قریشی ابهری صفحات 21-39
    هدف کلی پژوهش حاضر شناسایی تغییرات ساختاری بخش کشاورزی ایران تا افق 1404 هجری شمسی با استفاده از آرای صاحب نظران این بخش است. طراحی پژوهش با بهره گیری از روش دلفی برای دستیابی به توافق گروهی صورت می گیرد. جامعه آماری شامل کلیه سیاست گذاران بخش کشاورزی کشور است که از آن میان، با استفاده از روش نمونه-گیری هدفمند، بیست نفر برای پاسخ گویی به سوال اصلی تحقیق انتخاب می شوند. بر اساس نتایج تحقیق، پاسخ گویان شانزده تغییر ساختاری بخش کشاورزی تا افق 1404 را مطرح می کنند، که در نوع تغییر (کاهش یا افزایش) آنها توافق همگانی وجود دارد. این پیش بینی ها در شش حوزه «نوع محصول تولیدی»، «ابزار تولید»، «تقاضای بازار»، «چگونگی کشت»، «اندازه و تعداد قطعات زراعی»، و «عامل انسانی تولید» طبقه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: ایران، بخش کشاورزی، روش دلفی
  • فرهاد خداداد کاشی، محمدنبی شهیکی تاش صفحات 41-55
    هدف محوری مطالعه حاضر سنجش شدت فقر در مناطق روستایی ایران است و در آن، از شاخص های فقر آمارتیا سن، «نسبت سرشمار» و «نسبت شکاف درآمدی»، استفاده می شود. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن است که شاخص فقر شکاف درآمدی در 1380 حدود 248/0 بود و در 1387 به 247/0 تنزل یافت. هم چنین، نتایج تحقیق موید آن است که طی همین دوره، خط فقر هم برای خانوارهای روستایی و هم خانوارهای شهری روند صعودی داشت، به گونه ای که خط فقر مناطق روستایی از ماهانه 819763 به 3317413 ریال رسید.
    کلیدواژگان: ایران، فقر روستایی، ضریب جینی، شاخص نسبت سرشمار، شاخص نسبت شکاف درآمدی، شاخص آمار تیا سن
  • غریب فاضل نیا، مسعود رجایی، سیدیاسر حکیم دوست صفحات 57-72
    پژوهش حاضر به بررسی و تطبیق شرایط آب وهوایی منطقه و استخراج سال های خشکسالی و ارتباط این سال ها با اقتصاد روستایی می پردازد و برای محاسبه خشکسالی، از شاخص های اقلیمی SPI، PNPI و DRبهره می گیرد. پژوهش از نوع کاربردی با رویکرد تحلیلی است و با بهره گیری از نرم افزار SPSS، به تحلیل و محاسبه ضریب همبستگی پیرسون بین مقدار بارش و عملکرد تولید گندم، کاهش درآمد و حرکات جمعیتی می پردازد. نتایج نشان می دهد که به ازای یک میلی متر کاهش در میزان بارندگی، سه کیلوگرم کاهش عملکرد گندم در هکتار پدید آمده، به کاهش درآمد کشاورزان می انجامد؛ همچنین، به ازای هر سانتی متر کاهش بارندگی، چهار نفر به تعداد مهاجران افزوده می شود. افزون بر این، با توجه به سطح معنی داری که کوچک تر از 01/0 است، آزمون مورد نظر در سطح فراتر از 01/0 معنی دار بوده، از وجود رابطه قوی بین دو متغیر مقدار بارش و تعداد مهاجرت حکایت می کند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، گندم، درآمد، مهاجرت، قره پشتلوی بالا (دهستان)، زنجان (شهرستان)
  • منصور شاه ولی، لیلا شاه مراد، حسن عاقل صفحات 73-94
    انسان باعث تخریب محیط زیست شده است و محققان معتقدند تعامل انسان با محیط زیست باید مسئولانه باشد؛ البته چنین تعاملی نیز در گرو شناخت دقیق فکر و رفتار انسان است. در این راستا، 74 کارشناس کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان مشهد با «رویکرد متعالیه» و «نظام پنج دال» مطالعه شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، رابطه «فکر» و «رفتار» زیست محیطی نسبتا ضعیف بوده، تفاوتی معنی دار نیز با یکدیگر دارند. از آنجا که این کارشناسان راهنمای تحقق پایداری به شمار می روند، ضرورت دارد که به نحوی آنها را آموزش داد تا برای تغییر در زندگی، فکر و رفتارشان و نیز هماهنگی بین این دو مهیا شوند؛ به بررسی هر چه بیشتر اطلاعات پیرامون مسائل زیست محیطی و نگرانی های ناشی از آنها ترغیب شوند؛ تغییرات هر چند کوچک را از خود آغاز کنند؛ و بالاخره برای تغییرات در فکر و رفتار خود، روابط همدیگر را توسعه دهند تا بر موانع موجود بر سر راه پایداری فائق آیند
    کلیدواژگان: محیط زیست، فکر زیست محیطی، رفتار زیست محیطی، رویکرد متعالیه، پایداری، بوم شناسی، مشهد (شهرستان)
  • محمدصادق عباسی زاده قنواتی، عبدالحمید پاپ زن، علی اصغر میرک زاده صفحات 95-114
    مطالعه اکتشافی حاضر در فاصله زمانی فروردین تا آذر 1389 انجام شد. شاخص های پایداری از طریق مشاهده مشارکتی و انجام فعالیت کشاورزی به همراه کشاورزان در یک دوره یک ماهه ساخته شدند. نتایج نشان داد که در روستای خانم آباد، نظام بهره برداری خانوادگی از لحاظ اقتصادی و زیست محیطی ناپایدار و از لحاظ اجتماعی نیمه پایدار است. سود، اعتماد، مصرف کود زیستی بارور 2، کودهای نیتراته، و تعداد دفعات شخم سطحی مهم ترین پیش بینی کننده های ابعاد اقتصادی، اجتماعی، و زیست محیطی هستند. مهم ترین پیش بینی کننده های پایداری کل نظام بهره برداری خانوادگی عبارت اند از سود، میزان مصرف کود زیستی بارور 2، و تبادلات مالی بین دوستان. بنابراین، پیشنهاد می شود که در ابعاد اقتصادی و اجتماعی، به ترتیب، بازار عمده فروشی سبزی و تعاونی سبزی کاران در این روستا احداث شود؛ و در بخش زیست محیطی نیز ممکن است ترویج کود زیستی بارور 2 موثر باشد.
    کلیدواژگان: پایداری، نظام های بهره برداری، خانم آباد (روستا)، کرمانشاه (شهرستان)
  • پرویز کردوانی، صلاح شریفی صفحات 115-130
    مراکز خدمات رسانی در ارائه امکانات و خدمات مورد نیاز روستاهای زیر نفوذ خود نقشی بسیار پراهمیت دارند، چرا که مراکز روستایی پایگاهی برای ایجاد تحرک و میل به زیستن در نواحی روستایی تلقی می شوند. پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی و میدانی است و جامعه آماری آن را کارکنان مراکز دهستان ها تشکیل می دهند. برای دستیابی به نتایج مورد نظر، نوزده شاخص جمعیتی بررسی می شوند، که عبارت اند از: سواد؛ بیکاران و شاغلان؛ اماکن مسکونی، آموزشی- فرهنگی، مذهبی، سیاسی و اداری؛ خدمات زیربنایی مانند آب و برق و گاز؛ مراکز بهداشتی و درمانی؛ ارتباطات؛ و بازرگانی. برای تعیین درجه توسعه یافتگی دهستان های مریوان، از روش های مقادیر استاندارد z و کارکردی نوع دوم بهره-گیری می شود. نتایج نشان می دهدکه بخش مرکزی در قالب مطالعه موردی در رتبه نخست در میان دیگر بخش های شهرستان مریوان قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مدل استاندارد شده، مدل کارکردی، مرکزی (بخش، شهرستان مریوان)، مریوان (شهرستان)
  • صفت الله رحمانی اندلیبی صفحات 131-150
    طرح سربازان سازندگی از 1379 تاکنون، با اهدافی چون گسترش شبکه ترویجی از طریق جذب مشمولان متخصص و بومی، ترویج فرهنگ تولید، بهره برداری اصولی از منابع و ذخایر موجود در حوزه وظایف جهاد کشاورزی، و زمینه سازی برای تامین و تربیت نیروی انسانی مستعد در ایران به اجرا درآمده است. تحقیق حاضر به بررسی نتایج ارزشیابی طرح سربازان سازندگی در سال های 1388 و 1389 می پردازد، و در آن، میزان رضایت بهره برداران از اجرای طرح و عملکرد سربازان سازندگی با بهره گیری از روش تحلیل توصیفی و همبستگی ارزیابی می شود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کشاورزان زیر پوشش خدمات مشاوره ای سربازان سازندگی در استان های کهگیلویه و بویراحمد، اردبیل، خراسان جنوبی، کرمانشاه و مازندران است. نتایج تحقیق نشان می دهد که کشاورزان مورد مطالعه از اجرای طرح سربازان سازندگی رضایت دارند، و وجود سربازان در مناطق روستایی در بهبود محصولات کشاورزی موثر است.
    کلیدواژگان: سربازان سازندگی، ارزشیابی، خدمات ترویجی و مشاوره ای
  • صفحات 151-157
|
  • Seyyed Abdolmajid Jalaee, Omid Sattari Pages 1-20
    Significant increase in trade, international exchange and integration of markets at a global scale is general feature of globalization process, which has been ongoing intentionally or not. The present study examines the way this phenomenon influences economic variables and provides a guide for efficient decision making by policy makers. The study compares the efficiency of vector auto-regressive (VAR) model with vector error correction (VEC) and artificial neural system (ANS) for forecasting, and then applies Iran’s economy time series data and a designed neural system to 1971-2007 period to forecast the Gini coefficient for rural areas for the years 2008 and 2009 in three scenarios. Consequently, by an out of sample forecasting the impact of globalization on income distribution in Iran’s rural community is assessed in a fourth scenario for the period 2008 to 2016. The results indicates the ANS model has a better performance in forecasting the future inequality of income in rural community, also rural income inequality tends to decline with the expansion of globalization.
    Keywords: Iran, Globalization, Rural Income, Rural Economy, Artificial Neural Systems
  • Saeed Fely, Gholamreza Pezeshki Rad, Hassan Seddighi, Esmaeel Shahbazi, Seyyed Javad Ghoraishi Abhari Pages 21-39
    The main objective of this study is to identify structural changes in Iran’s agriculture up to 2025 based on experts views. The study applies Delphi technique to reach to a consensus among the experts. The statistical population consists of all policy makers in agricultural sector. Through a purposive sampling a sample size of 20 is selected to respond to the main question of research. The experts predict 16 changes for the sector and they reach to a consensus about the type of change - decrease or increase. The changes can be classified in 6 themes: type of crop production, production equipments, market demand, quality of cultivation, size and number of farm plots, and human factor in production.
    Keywords: Iran, Agricultural Sector, Delphi Method
  • Farhad Khodadad Kashi, Mohammad Nabi Shahikitash Pages 41-55
    The main objective of this study is to measure the poverty intensity in rural areas of Iran. The study applies Amartya Sen poverty index, head count index, and income gap ratio index. The results indicate that poverty gap index was equal to 0.248 in 2001 and declined to 0.247 in 2008. During the same period the poverty line had an upward trend for both rural and urban households such that the poverty line has reached to 3317413 Iranian Rls. from a base of 819763 Rls..
    Keywords: Iran, Rural Poverty, Gini Coefficient, Head Count Index, Income Gap Ratio Index, Amartya Sen Index
  • Gharib Fazelnia, Masoud Rajaee, Seyyed Yaser Hakimdoust Pages 57-72
    The present study examines the climate conditions of the region and extracts drought years to study their relationship with rural economy. Climate indices such as SPI, PNPI and DR are used to calculate drought. The present study is an applied one with an analytical approach that examines the relationship between precipitation, wheat production yield, income and demographic movements. The results indicate that for one millimeter decrease in precipitation the wheat yield declines 3 Kilograms per hectare which leads to decline in farmer's income. Also for one centimeter decline in precipitation the number of migrants will increase by 4. All the relationships are statistically significant.
    Keywords: Drought, Wheat, Income, Migration, Gharaposhtlooye Bala (Subdistrict in Iran), Zanjan (County in Iran)
  • Mansour Shahvali, Leila Shahmorad, Hassan Aghel Pages 73-94
    Human is the main cause of environmental destruction, therefore, human and environmental interactions should be more appropriate. The study of such an interaction necessitates an accurate knowledge of human mind and behavior. To this end, 74 agricultural and natural resource experts from Mashhad county are studied by "transcendental approach" and "five D system". The results indicate that the relationship between mind and behavior is relatively weak and they differ significantly. Since these experts are the guides to the realization of sustainability, it is necessary to train them such that they change their life, mind and behavior and coordinate these two; they examine environmental issues, related information and consequent problems; they initiate the change from themselves; and they change their mind and behavior and develop mutual relationship to overcome the barriers to sustainability.
    Keywords: Environment, Environmental Mind, Environment Behavior, Transcendental Approach, Sustainability, Ecology, Mashhad (County in Iran)
  • Mohammad Sadegh Abbasizadeh Ghanavati, Abdolhamid Papzan, Ali Asghar Mirakzadeh Pages 95-114
    The present exploratory study is carried out during April to December 2010 period. Sustainability indices are constructed through participatory observation and doing agricultural work with farmers during a one-month period. The results indicated that in Khanomabad village, household farming system is unsustainable economically and environmentally, and semi sustainable socially. The most important predictors of social, economic and environmental dimensions are profit, trust, application of bio and nitrate fertilizers, and frequency of surface tillage. The most important predictors of the whole farming system sustainability are again profit, the application of bio fertilizers and financial exchanges among friends. The study recommends the establishment of a vegetable market and cooperative concerning economic and social aspects, and the extension of bio fertilizers from an environmental perspective.
    Keywords: Sustainability, Farming Systems, Khanomabad (Village in Iran), Kermanshah (County of Iran)
  • Parviz Kardavani, Salah Sharifi Pages 115-130
    Rural service centers play an important role in the provision of required services to villages under their coverage. These are the place for generating mobility and tendency to live in rural areas. The study is descriptive and analytical, and statistical population consists of the staff of subdistrict's centers. The study examines 19 demographic indicators including literacy, employment and unemployment, residential, cultural-educational, religious, political and administrative places, and infrastructural services. The second type functional approach and z score are used. The results show that the Central District is ranked first among Marivan county Districts.
    Keywords: Rural Development, Standardized Model, Functional Model, Central District (of Marivan County), Marivan (County in Iran
  • Sefatollah Rahmani Andabili Pages 131-150
    The Construction Soldiers Project has been initiated since 2000 pursuing objects such as expansion of extension network, utilization of existing resources related to the function of the Ministry of Jihad for Agriculture and the provision of appropriate environment for training of human labor force in Iran through the mobilization of conscripts. The present study evaluates the results of the project during the period 2009-2010. Farmer's satisfaction with the project and the performance of construction soldiers are assessed in an analytical-descriptive and correlational framework. The statistical population consists of all the farmers under the coverage of construction soldier's advisory services in Kohgilooyeh-va- Boyer Ahmad, Ardebil, South Khorasan, Kermanshah and Mazandaran provinces. The results indicate that the farmers are satisfied with the project and their presence in rural areas is effective for the improvement of agricultural products.
    Keywords: Construction Soldiers, Assessment, Extension, Advisory Services