فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پای ی ز 1393)

فصلنامه روستا و توسعه
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پای ی ز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مژگان فقیری *، کیومرث زرافشانی، امیرحسین علی بیگی صفحات 1-22
    توانمندسازی زنان روستایی از مهم ترین سیاست های توسعه روستایی در عصر حاضر بوده و یکی از راهبردهای طرح توانمندسازی زنان روستایی نیز تاسیس صندوق اعتبارات خرد است. پژوهش علی- مقایسه ای حاضر با هدف بررسی تاثیر صندوق های اعتبارات خرد استان کرمانشاه بر توانمندسازی اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی زنان روستایی این استان انجام شد. جامعه آماری مطالعه حاضر را زنان روستایی عضو و غیرعضو صندوق اعتبارات خرد استان کرمانشاه در سال های 1389 و 1390 تشکیل می دادند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نظام مند و جدول بارتلت 366 نفر برآورد شد. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده، که پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد که صندوق های اعتبارات خرد استان کرمانشاه در حد متوسط اثربخش است. همچنین، واکاوی داده ها نشان داد که اعضای صندوق اعتبارات خرد نسبت به زنان غیرعضو از ابعاد مختلف در سطح بالاتری از توانمندی قرار دارند. در نتیجه، با بهره گیری از یافته های پژوهش حاضر در دفتر امور زنان روستایی، می توان با گسترش صندوق اعتبارات خرد دسترسی سایر اقشار جامعه بدین نوع اعتبارات را فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، زنان روستایی، صندوق اعتبارات خرد، پژوهش علی، مقایسه ای، کرمانشاه (استان)
  • مصطفی احمدوند* صفحات 23-42
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دهیاری ها بر توسعه پایدار روستایی در روستاهای شهرستان بویراحمد در 1389 انجام پذیرفت و در آن، از روش پیمایش بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش را 35 روستای دارای دهیاری تا 1385 تشکیل می داد که از آن میان، سی روستا به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند؛ در هر روستا، روی پنج سرپرست خانوار و در مجموع، روی 150 روستایی مطالعه به عمل آمد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای حاوی سوالات باز و بسته بود که روایی صوری آن تایید و پایایی آن نیز با انجام یک مطالعه راهنما (طرح هادی) تایید و مقدار آلفای کرونباخ بیش از 75/ 0 برای متغیر های گوناگون نهایی شد. بر اساس یافته های پژوهش، عملکرد دهیاری های مورد مطالعه در ابعاد پنج گانه پایداری در سطح متوسط قرار داشت. افزون بر این، بعد اقتصادی و منابع کمترین و بعد عمرانی و زیربنایی بیشترین توجه و فعالیت را به خود معطوف کردند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، توسعه پایدار، توسعه روستایی، دهیاری، بویراحمد (شهرستان)
  • منصور شاه ولی *، عاطفه ملکیان صفحات 43-68
    نظر به اهمیت توانمند سازی زنان، مقاله حاضر به بررسی پارادایم های توانمند سازی «ساختارمحور»، «کارکردمحور»، «تفسیرمحور»، و «انسان محور» می پردازد؛ و با توجه به ناموفق بودن این پارادایم ها، پارادایم گزیداری منطبق با فطرت انسان و احکام الهی یعنی «توانمند سازی توحیدمحور» را ارائه می کند که به منظور پیاده سازی آن نیز پیمایشی درباره صندوق اعتبارات خرد زنان روستای لپویی استان فارس به انجام رسید؛ و با طراحی الگوی ارتباطی و اطلاعاتی متناسب، چگونگی تحقق توانمند سازی آنها تببین شد. جمعیت نمونه مطالعه شصت نفر بوده، گردآوری داده ها با روش های مشاهده، مصاحبه و پیمایش صورت گرفت. روایی صوری پرسشنامه با کمک صاحب نظران و پایایی آن نیز با مطالعه راهنمای خارج از نمونه تایید شد (82/ 0= α). یافته ها وجود تفاوت دو گروه زنان عضو صندوق را نشان داد و با کمک نظریه های علوم اجتماعی و روان شناسی، الگوهای ارتباطی و اطلاع رسانی توانمند سازی شامل الگوهای «بینشی- عقیدتی»، «ارزشی اخلاقی»، و «مهارتی رفتاری» طراحی شد که مسیر توانمندی از طریق این الگوها به حکمت مبتنی بر مشارکت گرایی، جامع گرایی و جامعه گرایی زنان می انجامد.
    کلیدواژگان: زنان، توانمند سازی، پارادایم توحیدمحور، ارتباطات و اطلاع رسانی، صندوق اعتبارات خرد، لپویی (روستا)، فارس (استان)
  • مائده یوسفیان *، رضا تمرتاش، محمدرضا طاطیان، فاطمه منتظری صفحات 69-82
    تحقیق حاضر، با بررسی بهترین نوع بهره برداری از میان بهره برداری های شورایی، مشاع و افرازی، به مطالعه اثر این بهره برداری ها بر وضعیت مراتع شهرستان سواد کوه در 1391 می پردازد. ارزشیابی بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری پژوهش دربرگیرنده بهره برداران 21 مرتع و حجم نمونه 92 نفر بود. تحلیل داده ها با بهره گیری از آزمون کروسکال- والیس، آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون تجزیه واریانس و دانکن و ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون t انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه معنی دار انواع مختلف بهره برداری و تعداد بهره برداران با وضعیت مرتع و فیتوماس بود؛ همچنین، تفاوت معنی دار (در سطح پنج درصد) میان میزان تمایل بهره برداران به ازدیاد دام در بهره برداری شورایی وجود داشت، در حالی که در بهره برداری های مشاع و افرازی، این تفاوت دیده نمی شد؛ احساس مالکیت بهره برداران نسبت به مرتع نیز برخلاف بهره برداری شورایی، در شیوه های بهره برداری افرازی و مشاع معنی دار بود (در سطح یک درصد). با توجه به نتایج به دست آمده، برای پایداری مراتع منطقه مورد مطالعه، کاهش تعداد بهره بردار و دام ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بهره برداری، مالکیت، وضعیت مرتع، تعداد دام، سوادکوه (شهرستان)
  • کورش رضایی مقدم *، لیلا نعمت پور صفحات 83-103
    تشکل های زنان، چنانچه به دور از تبعیض و در پرتو مشارکت عمومی برای اشتغال شایسته زنان شکل گیرد، در تحقق عدالت اجتماعی بسیار موثر خواهد بود. تولید ورمی کمپوست توسط تشکل های زنان روستایی از طرح های سازمان جهاد کشاورزی و به ویژه دفتر امور زنان روستایی و عشایری بود که اهداف گوناگون را دنبال می کرد. پژوهش حاضر در 1391 به منظور شناخت پیامدهای فعالیت در تشکل های تولید ورمی کمپوست برای جامعه روستایی در استان فارس و با جامعه آماری 23 تن از زنان عضو تشکل به روش گلوله برفی انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که از مهم ترین تاثیرات این تشکل های زنان بر جامعه روستایی ارتقای سطح آگاهی زنان و نیز افزایش اعتماد متقابل بین آنهاست؛ همچنین، از مهم ترین پیامدهای فعالیت در این تشکل ها برای زنان روستایی افزایش اعتماد به نفس و تقویت روحیه رهبری است؛ حذف نقش واسطه ها و ایجاد اشتغال نیز از جمله پیامدهای اقتصادی فعالیت در این گونه تشکل ها به شمار می روند. در پایان مقاله، نکاتی کاربردی از جمله ترویج کارآفرینی زنان در تشکل ها و ارائه آموزش های لازم به تسهیل گران و زنان روستایی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تولید ورمی کمپوست، توانمندسازی، پیامدهای اجتماعی و اقتصادی، تشکل، زنان روستایی، فارس (استان)
  • امیر احمد پور *، ویدا مختاری، علیرضا پورسعید صفحات 105-122
    هدف کلی تحقیق حاضر شناسایی عوامل موثر بر موفقیت تعاونی های تولید کشاورزی در استان ایلام بود. جامعه آماری کلیه مدیران و اعضای تعاونی های تولید کشاورزی این استان در 1391 را دربرمی گرفت (782= N) که از آن میان، 254 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب به عنوان نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران انتخاب شدند. به منظور توصیف کیفی میزان موفقیت تعاونی های تولید کشاورزی، از روش فاصله انحراف معیار از میانگین استفاده شد. بررسی عوامل موثر بر میزان موفقیت تعاونی های تولید کشاورزی نیز با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه صورت گرفت. نتایج توصیفی تحقیق نشان داد که میزان موفقیت تعاونی های تولید کشاورزی در استان ایلام در سطح خوب و مناسب قرار دارد. همچنین، بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه خطی، عوامل اقتصادی، نگرشی، مدیریتی، آموزشی، شخصیتی و محیطی 50/ 52 درصد از تغییرات میزان موفقیت شرکت های تعاونی تولید را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: موفقیت، تعاونی تولید کشاورزی، ایلام (استان)
  • سیده محدثه ضیایی، فرشید اشراقی *، فرهاد شیرانی بیدآبادی، علی کرامت زاده صفحات 123-142
    راهبرد های مقابله ای مجموعه ای از واکنش های مردم است که در شرایط عدم امنیت غذایی انتخاب و اجرا می شوند. خوردن غذاهای ارزان قیمت و کمترمرجح یکی از همین راهبرد هاست که در چنین شرایطی، روی آوردن بدان در میان خانوارها عمومیت دارد. با توجه به اهمیت این راهبرد، تحقیق حاضر در پی شناسایی عوامل موثر بر انتخاب آن در قالب راهبردی مقابله ای از سوی خانوارهای روستایی شهرستان گرگان بود. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه مستقیم با اشخاص مسئول آماده سازی غذای خانوار در نمونه ای به حجم 267 نفر در بهار و تابستان 1392 گردآوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل لاجیت چندجمله ای بهره گیری شد. نتایج نشان داد که عواملی مانند درآمد سالانه، سطح تحصیلات همسر، کشاورز بودن، فاصله روستا تا بازار، شاغل بودن سرپرست خانوار، و بیماری یکی از اعضای خانوار بر انتخاب راهبرد مقابله «مصرف غذاهای کمترمرجح و ارزان قیمت موثرند.
    کلیدواژگان: شاخص راهبردهای مقابله ای، عدم امنیت غذایی، مدل لاجیت ترتیبی، مناطق روستایی، گرگان (شهرستان)
  • لیلا بنی عامریان *، امیرحسین علی بیگی ، علی اصغر میرک زاده صفحات 143-164
    هدف کلی تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین موفقیت طرح «تسریع انتقال یافته های تحقیقاتی» و ویژگی های کشاورزان مجری طرح در استان کرمانشاه بود. جامعه آماری پژوهش کشاورزان مجری طرح در این استان (72 نفر) را دربرمی گرفت که از آن میان، پس از بررسی به روش سرشماری در 1388، سرانجام، مطالعه روی 64 نفر انجام شد؛ همچنین، گرد آوری اطلاعات با بهره گیری از پرسشنامه انجام پذیرفت. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که ویژگی های فردی و حرفه ای کشاورزان مجری طرح ترویجی «تسریع انتقال یافته های تحقیقاتی» دارای هیچ گونه رابطه معنی دار با موفقیت این طرح نیست.
    کلیدواژگان: تسریع انتقال یافته های تحقیقاتی، ارتباط، تحقیق، ترویج، کشاورزان، کرمانشاه (استان)
|
  • Pages 1-22
    Empowerment of rural women is considered as a major policy in rural development. Thus, this causal comparative study aims at assessing the effectiveness of micro-credit programs in social, economic, and family empowerment of rural women in Kermanshah province of Iran. The study population includes members and non-members of the micro-credit program launched in the province. Using systematic random sampling and Bartlett table of sample size, 366 rural women participate in the study. A researcher-made questionnaire is used to collect the concerned data. The reliability of research instrument is tested through Cronbach’s alpha coefficient. The study results reveal that the studied micro-credit program is somewhat effective; in addition, members of the micro-credit program are more empowered than the non-members, indicating the effectiveness of the program again. The results suggest, among others, an easy access of the more diversified clientele, such as rural youth and small-scale farmers, to the micro-credit programs.
    Keywords: Empowerment, Rural Women, Micro, credit Programs, Causal Comparative Study, Kermanshah (Province)
  • Pages 23-42
    This study aims at investigating the impacts of Rural Municipality Administrations (RMAs) on sustainable rural development in Boyer-Ahmad County of Iran. The research methodology adopted in this study consists of the survey technique conducted with samples of rural people in the county; therefore, the statistical population includes 35 RMAs which were established in 2006 and before. At the first step, 30 RMAs are selected randomly; then, in each village, five rural household heads are interviewed; and finally, the required data are collected from 150 rural household heads through a questionnaire and the face-to-face interviews. A panel of experts confirmed the face validity of the questionnaire which is ofcourse revised based on the pilot study results; and its reliability is also confirmed with the Cronbach’s alpha value of 0.75. The study findings reveal that the five components of the sustainable performance (socio-cultural, economic, environmental, construction and building, communication with other organizations, and physical guide plan (Tarh-e-Hadi) are placed in a intermediate level.
    Keywords: Assessment, Sustainable Development, Rural Development, Rural Municipality Administrations (RMAs), Boyer, Ahmad (County), Iran
  • Pages 43-68
    Considering the importance of women's empowerment to overcome the acute inequalities, this paper reviews four types of empowerment paradigms including structuralism, functionalist, interpretive, and humanist. Due to insufficient success, an alternative 'monotheism' paradigm, which is compatible with human nature and divine laws, is presented. To put it in action, a field study on micro-credit fund of Lapuy village in Fars province of Iran is conducted and the concerned adjustable model of communication and information is designed. The study sample includes 60 women and the data are gathered through observation, in-depth interview and survey methods. A panel of experts verifies measuring instrument face validity and a pilot study is used to assess its reliability (α=0.82). The study findings reveal the clear differences between two women groups. So, two separate communication models, based on social and psychological theories, for each group are designed for insight and conscience empowerment as well as moral, skills and behavioral empowerment. The steps of women empowerment will lead to participation, holistic and community-oriented wisdom.
    Keywords: Women, Empowerment, Monotheism Paradigm, Communication, Information Model, Micro, credit fund, Lapuy (Village), Fars (Province)
  • Pages 69-82
    This study, conducted in Savadkooh County of Iran in 2012, aims at investigating the range utilizations in different methods and their effects on range condition as well as identifying the best utilization method. The evaluation is based on a descriptive-analytic method; thus, a questionnaire is completed through direct interviews. The statistical society includes the operators in 21 rangelands and the sample size is 92 people. The data are analyzed by Kruskal-Wallis, Kolmogorov-Smirnov, variance analysis, Duncan, Spearman's correlation coefficient and t-student tests. The study results indicate that the manners of utilization and the number of users and livestock are significantly related with the range condition and phytomass. Trend of ranchers to stock increasing in council utilization has a significant relation (at 0.05 levels) whereas there is no significant relation in collective and private utilizations. Sense of ownership in ranchers towards rangelands in private and collective (at 0.01 levels) is significant, unlike the council utilization. Therefore, decreasing of animal and ranchers is necessary for sustainability of rangelands.
  • Pages 83-103
    Provided that women’s associations are formed without discrimination against their members and in the light of public participation with respect to the employment of qualified women, they would have a major impact on the realization of social justice. Production of vermicompost by the rural women’s associations is a plan tailored by the Organization of Jihad for Agriculture and especially Bureau of Rural and Nomadic women Affairs and pursues a variety of purposes. This study aims at identifying the impacts of vermicompost production associations on rural communities in the Fars province of Iran, and it was conducted in a snowball method among 23 members of these associations in 2012. As shown by the study results, the major concerned impacts include improving the awareness of rural women, increasing the mutual trust among the rural women and specifically, increasing their confidence and encouraging their leadership; in addition, eliminating the middlemen and creating a number of jobs are among the economic impacts. Finally, some practical recommendations are presented, including promotion of women entrepreneurship in such associations as well as holding necessary training courses for the rural women and facilitators.
    Keywords: Empowerment, Social, Economic Consequences, Association, Rural Women, Fars (Province)
  • Pages 105-122
    This study aims at identifying effective factors on the success of Agricultural Production Cooperatives (APCs) in Ilam province of Iran. The statistical society consists of all the mangers and members of APCs in Ilam province of Iran (N=782); among them, according to Cochran’s formula, a number of 254 people are selected through a statistical sampling in a stratified randomization method (n=254). The tool of research is a questionnaire, the validity of which is confirmed by a panel of experts and also its reliability is reported 0.84-0.94. The descriptive results indicate an appropriate and good amount of success of agricultural production cooperatives, in general. Also, the results of multiple regression show that 52.50 percent of variability for the success of APCs stemmed from “economics, attitude, management, educational, personality and environmental factors”.
    Keywords: Success, Agricultural Production Cooperative, Ilam (Province)
  • Pages 123-142
    Coping strategies are a set of reactions adopted by people in food insecurity condition, a common one of which includes eating less-preferred and less-expensive foods; thus, this study tries to determine factors affecting its selection as a coping strategy by rural households in rural areas of Gorgan County in Iran. For this purpose, the primary data are utilized via a sample size of 267 rural households. Direct interviews with the people in charge of preparing food for the family members are conducted during winter and spring in 2013. In addition, the ordered logit model is used to analyze the data. The study results show that the factors like annual income, education of spouse, having an agricultural job, village distance from market and chronic illness of one of the household members affect choosing less-preferred food as coping strategy.
    Keywords: Coping Strategy Index (CSI), Food Insecurity, Ordered Logit, Gorgan (County)
  • Pages 143-164
    This study mainly aims at investigating the success of “Facilitating Transfer of Findings” (FTF) project as well as its relations with characteristics of the concerned farmers. The statistical population consists of the farmers implementing the project in Kermanshah province of Iran (72 members), who are studied through a census method in 2009 and finally, resulted in studying 64 members. In order to gather information, a questionnaire is used, the content validity of which is established by a panel of experts and the reliability of which is estimated by Cronbach's alpha (α=0.78). The correlation results indicate no significant relation of the farmer's individual and professional characteristics with the success of FTF project in the province.
    Keywords: Facilitating Transfer of Findings (FTF), Correlations, Research, Extension, Kermanshah (Province)