فهرست مطالب

مجله صفه
پیاپی 78 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهراسادات زمردیان *، شهرام پوردیهیمی صفحات 5-24
    تامین شرایط محیطی مناسب برای فضاهای آموزشی، به دلیل تاثیر منفی عدم آسایش حرارتی و بصری بر یادگیری و عملکرد دانش آموزان، اهمیت زیادی دارد. شرایط نامناسب ناشی از گرم شدن بیش از حد فضا و یا خیرگی ناشی از تابش مستقیم خورشید می تواند با طراحی پنجره های مناسب کاهش یابد. از آنجایی که کاربران مجبور به نشستن در مکان های مشخص در کلاس های درس هستند، تحلیل های فضایی علاوه بر تحلیل های زمانی آسایش ضروری است. در این پژوهش، با بهره گیری از شاخص های فضا زمانی آسایش حرارتی و بصری پیشنهادی، اثر طراحی پنجره بر آسایش، با استفاده از شبیه سازی دینامیک در یک مدول کلاس درس در جهت گیری های مختلف در شرایط اقلیمی تهران، ارزیابی می شود. درصد پنجره، ضریب انتقال حرارت، ضریب عبور نور، ضریب دریافت تابش، و سایبان از جمله پارامترهای مورد ارزیابی در طراحی پنجره هستند. علاوه بر شاخص های آسایش حرارتی و بصری، میزان نیاز به انرژی برای تامین سرمایش و گرمایش در حالت های مختلف بررسی شده است. بر اساس نتایج، پنجره مناسب برای کلاس درس در جبهه های مختلف پیشنهاد می شود. با توجه به نتایج پنجره های با عملکرد بالا، که ضریب انتقال حرارت پایین و شیشه هایی با LSG بالا (ضریب دریافت تابش پایین و میزان عبور نور بالا) دارند، در همه جهات آسایش حراتی فضا زمانی را با 35% پنجره تامین می کنند. هرچند تامین آسایش بصری در همه جهات، به جز شمالی، بدون بهره گیری از سایبان های مناسب، قابل دستیابی نیست. همچنین از شیشه های با LSG بالا زمانی به جای سایبان های خارجی می توان استفاده کرد که بهره گیری از آن ها به دلایل زییایی، سازه ای، و یا دید امکان ندارد.
  • مریم ملازاده یزدانی * صفحات 25-44
    با تمرکز بر اعتبار گواهی نامه های سبز، که بیشتر بعد زیست محیطی پایداری را پوشش می دهند، تصویر عظیم سیمای پایداری نادیده گرفته می شود. از این منظر، توسعه معیارهای اعتباری کلیدی ابزارهای رتبه بندی و عرضه چارچوبی از معیارهای کلیدی برای ارزیابی شایسته و متعادل ابعاد سه گانه پایداری لازم و ضروری است. هدف از این تحقیق پیشنهاد معیارهای اعتباری کلیدی و قیاس پذیر در ابعاد سه گانه پایداری، برای به روزرسانی و توسعه سیستم های رتبه بندی بین المللی موجود و جدید است. بر این اساس پس از تعیین اهداف ساخت وساز پایدار بر مبنای سه رکن پایداری و شناسایی معیارهای کلیدی، از طریق مطالعات گسترده در مورد معیارهای هشت سیستم رتبه بندی از مناطق مختلف جهان، معیارهای اعتباری کلیدی با اهداف و پارامترهای سه گانه ساختمان پایدار، به منظور شناسایی معیارهای پوشش دهنده و کمبودهای آن، تطبیق داده شدند. بر اساس تحلیل های انجام شده، هفت معیار کلیدی انرژی، آب، سایت پایدار، مواد، ضایعات و آلودگی،کیفیت هوای داخل، و مدیریت برای توسعه سیستم های جدید از سوی محققان و ابزارهای مورد مطالعه شناسایی شدند. که به ترتیب دو معیار کیفیت هوای داخل و مدیریت پارامترهای اجتماعی و اقتصادی و پنج معیار دیگر به طور شایسته پارامتر زیست محیطی را پوشش می دهند. علاوه بر این، پنج معیار کلیدی مکمل، مشتمل بر دو معیار آموزش و آگاهی از پایداری و حفاظت از منابع فیزیکی، برای پارامتر اجتماعی و سه معیار هزینه اولیه، هزینه مصرفی، و هزینه بازیافتی برای پارامتر اقتصادی شناسایی شدند که در مطالعه تحقیق ها به آن ها اشاره شده بود، اما در میان ابزارهای مورد مطالعه نبود. در این تحقیق در مجموع دوازده معیار کلیدی اقتصادی، اجتماعی، و زیست محیطی یادشده مبنای مشترک ابزارهای ارزیابی ساختمان پایدار برای به روزرسانی و توسعه سیستم های رتبه بندی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: معیارهای کلیدی، ساختمان پایدار، سیستمهای رتبه بندی سبز، ابعاد سه گانه پایداری
  • پانته آحکیمیان *، آزاده لک صفحات 45-60
    با وجود مناقشات اخیر در خصوص وجوب حضور دو رشته طراحی شهری و معماری منظر، بررسی پژوهش ها و فعالیت های دانشگاهی و حرفه ای این دو رشته نشان می دهد که در هر دو رشته به مفاهیم مشترکی اشاره شده است که می توان، با همکاری های بین رشته ای، به منظور ارتقای محیط در سطوح هدف، روش، و دستاوردها هم افزایی کرد. یکی از این مفاهیم «زیرساخت سبز» است.
    هدف در این پژوهش بررسی جنبه های مشترک به کارگیری مفهوم زیرساخت سبز در فعالیت های دو رشته طراحی شهری و معماری منظر از بعد دستاوردهای طراحی در آموزش رسمی این دو رشته است. به این منظور پتانسیل موجود در آموزش کارگاه های طراحی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی، که محملی برای حضور هر دو رشته است، مطالعه موردی این پژوهش انتخاب شده است.
    در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی تلاش شده است تا در گام اول، با مطالعه اسنادی، سابقه و اهداف به کارگیری مفهوم زیرساخت سبز در دستاوردهای طراحی دو رشته در قالب پروژه های کارگاهی و موضوع پایان نامه ها بررسی شود. سپس، در گام دوم، با بهره گیری از روش استدلال منطقی، تحلیل داده ها از طریق مطالعه تطبیقی داده های به دست آمده از دستاوردهای خروجی موجود در دو رشته انجام می گیرد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که گرچه در دو رشته و در دستاوردهای آن ها به ظاهر جنبه های متفاوتی از زیرساخت سبز دنبال می شود، اما شواهد در بخش فعالیت های خروجی هر رشته نشان می دهد که در هر دو اهداف و تجارب مشترکی در قالب دستاوردهای دروس عملی و پایان نامه ها مطرح است که می تواند با پیشرفت نظری به امکان همکاری های بیشتر و هم افزایانه میان دو رشته، به منظور ارتقای محیط طبیعی و انسان ساخت، کمک کند.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، معماری منظر، دستاورد طراحی، آموزش رسمی، زیرساخت سبز
  • محیا آزادی، شهاب الدین کرمانشاهی *، مریم مومنی صفحات 61-74
    در سال های اخیر رویکرد توسعه مبتنی بر حمل ونقل همگانی در توسعه شهری و منطقه ای در جهان مورد توجه بوده است. هرچند در عنوان این رویکرد به واژه حمل و نقل همگانی تاکید شده، تنها وجود سیستم های سریع حمل ونقل همگانی و مجاورت توسعه با آن ها کافی نیست. در این مطالعه، اصول و سنجه های مکمل حمل ونقل همگانی در رویکرد توسعه مبتنی بر این نوع حمل ونقل شامل: تغییر نگرش در طراحی، فشردگی، تراکم جمعیتی، اختلاط کاربری، شبکه خیابان های متصل به یکدیگر، شبکه دوچرخه سواری، و شبکه پیاده روی بررسی و روش ارزیابی توسعه ها از منظر این رویکرد، که از سوی موسسه بین المللی سیاست گذاری حمل ونقل و توسعه انتشار یافته، شرح داده شده است. با توجه به تفاوت ساختار کالبدی، اقتصادی، و اجتماعی موجود در خاستگاه رویکرد مورد استفاده در این مطالعه و شرایط شهرهای ایران، سنجه های این روش ارزیابی بررسی شده اند. همچنین، برای روشن شدن نحوه کاربرد روش پیشنهادی در محله کوی نصر، اطلاعات مرتبط با هریک از سنجه های یادشده به صورت میدانی و اسنادی جمع آوری و نتایج تحلیل شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، از منظر رویکرد توسعه مبتنی بر حمل ونقل همگانی، محله کوی نصر کمتر از نصف امتیاز کامل را کسب کرده است و شرایط قابل قبولی ندارد. این محله هرچند از نظر تراکم جمعیتی و فشردگی مناسب است، کیفیت شبکه پیاده روی و دوچرخه سواری آن با شرایط مطلوب فاصله زیادی دارد. روش مورد استفاده در این مطالعه پس از بومی سازی جزئیات سنجه های ارزیابی، برای سایر محلات شهری در ایران نیز می تواند استفاده شود.
    کلیدواژگان: توسعه مبتنی بر حمل ونقل همگانی، سنجه های ارزیابی، شبکه پیاده روی، اختلاط کاربری، تغییر نگرش در طراحی
  • تبارشناسی فضاهای انحصاری در نواحی ساحلی پیراشهری کرانه جنوبی دریای مازندران / از چیستی تا نقش پذیری در سامانه های قانونی و برنامه ریزی
    مائده هدایتی فرد *، رضا خیرالدین صفحات 75-104
    از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان شهری و منطقه ای تخصیص عادلانه فضا به فعالیت های متنوع است. دخالت عوامل چندگانه به کوشش هایی به منظور انجام برنامه ریزی های پیچیده برای برقراری توازن میان خواست ها و منابع می انجامد. بی تردید این امر در زمین های باارزش محیط طبیعی، همچون زمین های ساحلی، جنگلی، کشاورزی، و غیره، اهمیتی دوچندان می یابد. از آن خود کردن فضاهای عمومی همچون زمین های ساحلی و یا زمین های باارزش ملی به ویژه در نواحی ساحلی پیراشهری، جریانی است که هم در کشورهای بیشتر توسعه یافته و هم در جوامع کمتر توسعه یافته قابل مشاهده است. در شرایطی که در ظاهر امر، این فرایند در همه جوامع یکسان جلوه می کند، در چیستی این پدیده و چگونگی مواجهه سامانه های برنامه ریزی و قانون گذاری تفاوت هایی هست. در نوشتار حاضر کوشش می شود که با استفاده از رویکرد کیفی روش شناسی و به کارگیری روش تحلیل اسنادی و فنون فیش برداری و کدگذاری مصاحبه های نیمه ساختاریافته با کنشگران مطلع، نخست چارچوبی گونه شناسانه از فضاهای انحصاری در محدوده مورد مطالعه و سپس تحلیلی از فرصت ها و محدودیت های سامانه های برنامه ریزی و قانونی برای پایش و مهار انحصاری شدن فضا عرضه شود. به این منظور 27 سند برنامه ریزی طی بازه 70 سال (1327-1396) و نیز قوانین، آیین نامه ها، و مصوبات ملی و منطقه ای از 1307 تا 1396 بررسی شدند. همچنین 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته با کنشگران با دانش محلی انجام شده است. برون دادهای این پژوهش نشان داده اند که دو گونه اصلی از فضاهای انحصاری در این محدوده هستند که شامل فضاهای انحصاری شکل گرفته با قدرت اقتصادی و فضاهای انحصاری شکل گرفته با قدرت سیاسی می شوند که در چارچوب گفتمانی مصرف و فرهنگ ساختار یافته اند. همچنین، در شرایطی که شکل گیری فضاهای انحصاری از سازوکارهای تدوین برنامه و قانون قدمت بیشتری دارد، این بسترهای نهادی رسمی (برنامه ریزی و قانون گذاری) برای رویارویی با پدیده انحصاری شدن فضا در نواحی ساحلی پیراشهری، با کاستی هایی چون کاستی در اجرا، بخشی نگری، تصویب مصوبات متعارض، و اولویت دهی به منافع سازمانی به جای منافع عمومی مواجه هستند.
    کلیدواژگان: فضای انحصاری، نواحی ساحلی پیراشهری، سامانه برنامه ریزی، سامانه قانونگذاری
  • سحر ندایی طوسی *، علیرضا نوری صفحات 105-136
    در برنامه ریزی توسعه فضایی از طریق توجه به موضوع عدالت توزیعی در فضاهای شهری سازوکار تحقق عدالت اجتماعی فراهم می شود. اساس عدالت فضایی توجه به توزیع عادلانه تسهیلات پایه در سطوح شهری است که مبتنی بر توجه هم زمان به معیارهای فضایی و غیر فضایی در دسترسی، یا به بیانی توجه به «دسترسی بالفعل» مبتنی بر نیاز واقعی، علاوه بر دسترسی بالقوه مبتنی بر معیارهای تراکم و تجمع است. هدف اصلی در پژوهش پیش رو، با تاکید بر مفهوم عدالت فضایی در توزیع انواع تسهیلات پایه، یافتن راهکاری برای تحلیل وضعیت عدالت فضایی شهر اردبیل از طریق عرضه چارچوب یکپارچه ارزیابی است. علاوه بر این، با هدف لحاظ کردن تقاضاهای بالفعل، هم زمان با تقاضای بالقوه در ارزیابی وضعیت عدالت فضایی، سازوکاری برای تلفیق تقاضا و نیاز گروه های مختلف تقاضا (سنی و تحصیلی) با معیار دسترسی تعریف شده است. با این نیت در ارزیابی وضعیت در سطح موردپژوهی منتخب «مناطق چهارگانه شهر اردبیل» از روش های نوین تحلیل جغرافیایی شامل روش حوزه نفوذ شناور دومرحله ای بهبودیافته برای سنجش بالقوه دسترسی فضایی حمل و نقل عمومی و روش حوزه نفوذ شناور سه مرحله ای برای اندازه گیری دسترسی بالقوه فضایی به تسهیلات آموزشی، درمانی، و فرهنگی و نیز روش های ارزیابی چند معیاره فضایی و تحلیل های آماری فضایی استفاده شده است. یافته های پژوهش موید آن است که، به لحاظ عدالت یکپارچه فضایی، منطقه یک اردبیل هم به لحاظ تقاضای بالقوه و هم تقاضای بالفعل محرومیت نسبی بالاتری در قیاس با سایر مناطق دارد. خروجی این مدل یکپارچه در پشتیبانی از تصمیم گیری های برنامه ریزان شهری به راحتی قابل نمایش و تفسیر است.
    کلیدواژگان: عدالت بالفعل فضایی، دسترسی بالقوه فضایی، تسهیلات پایه، حوزه نفوذ شناور، مناطق چهارگانه اردبیل
  • نسرین پورعیدی وند *، عیسی اسفنجاری کناری صفحات 137-156
    ورودی مفصل ارتباطی بین درون و بیرون بنا است که، علاوه بر نسبت سنجیده آن با گذرهای مجاور، نقش تنظیم کننده ارتباطات درونی و بیرونی را دارد. ورودی شمالی مدرسه مظفری یکی از ورودی های ده گانه مسجد جامع اصفهان معرفی شده است. فضای ورودی بخشی از ساختار آل مظفری بنا است که، به دلیل تغییرات و الحاقات متعدد، آنچه امروزه از این ورودی مشاهده می شود فضایی گنگ و دارای ابهام است. هدف از این پژوهش شناسایی، تحلیل، و رفع ابهام پیرامون این فضا و فهم نقش گذشته آن با استفاده از بررسی ها و برداشت های دقیق میدانی، کنکاش در ساختار موجود، بررسی اسناد و مدارک مکتوب، و همچنین مقایسه تطبیقی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که این فضا در مقایسه با 9 ورودی دیگر مسجد جامع و بر اساس شواهد موجود فاقد اندام هایی نظیر پیش طاق، درگاه، سردر، دالان، یا هشتی است. همچنین وجود گشایش های متعدد و یک زوج پلکان در بدنه بیرونی مجاور این فضا و فاصله بین آن و گذر شمالی مسجد و آثار معماری موجود در این فاصله همگی حاکی از این است که حد فاصل این فضا تا گذر شمالی مسجد ساختارهایی داشته که امروزه به طور کامل از میان رفته اند. چنین فرایندی سبب شده این فضا به مرور از یک مفصل ارتباطی درونی به یک سردر ورودی مرتبط با گذر شمالی مسجد مبدل شود.
    کلیدواژگان: مسجد جامع اصفهان، مدرسه مظفری، ورودی شمالی
|
  • Zahra Sadat Zomorodian *, Shahram Pourdeihimi Pages 5-24
    Providing suitable environmental conditions for educational buildings has always been critical because of the negative influence of thermal and visual discomfort on students’ learning and performance. Unsatisfactory conditions mostly caused by overheating and glare due to the presence of direct solar radiation, could be compensated by appropriate window configurations. Since occupants are obliged to sit in designated positions in classrooms, spatial analysis of the thermal and visual field are necessary in addition to temporal evaluations. This paper applies both spatio-temporal thermal and visual comfort metrics, to assess the effect of window design on comfort by dynamic simulations in a typical classroom model in Tehran’s climatic condition. In addition to comfort the primary energy demands have also been assessed in different window types. Presented graphs can be used to select the optimum window based on the desired window-wall ratio and orientation. According to results high performance windows with high LSG provide spatio-temporal thermal comfort in all orientations considering a WWR of less than 35%. However, spatio-temporal visual comfort is not achieved without external shadings except in the north-facing windows. Results show solar-control coated glazing (low SHGS) with high VT can be used as an alternative to solar shadings, wherever exterior shading is neither permitted, nor possible.
    Keywords: thermal comfort, visual comfort, spatio-temporal, high performance windows
  • Maryam Mollazadeh Yazdani * Pages 25-44
    As they are mainly focused on the environmental side of sustainability, a concentration on green certificates’ credit systems risks neglecting the bigger picture. From this point of view, it is necessary to develop key credit criteria and define a framework for key measures in a way that the triple aspects of sustainability are assessed in a balanced manner in ranking. The aim of this research is to propose measurable, key credit criteria to correspond with all three aspects, in order to update current ranking systems. In order to do so, and after determining the objectives of sustainable building based on the three aspects of sustainability, and the recognition of key criteria through a worldwide study of eight ranking systems, the credit criteria were tested against the three measures in order to spot overlaps and shortages. On that basis, seven key criteria were recognised: energy, water, sustainable site, materials, waste and pollution, internal air quality, and the development and management of new systems. Of those, the two latter cover social parameters, and the five former cover environmental ones. Furthermore, five complementary measures were recognised: education and awareness of sustainability, and protection of physical resources covering the social parameter, and initial, consumption and recycling costs covering the economic parameter. These were referred to in the research but were not found among studied tools. A total of 12 key economic, social and environmental criteria are, therefore, proposed to form a basis of environmental building assessment, in order to update and develop ranking systems.
    Keywords: key criteria, sustainable building, green ranking systems, triple aspects of sustainability
  • Pantea Hakimian *, Azadeh Lak Pages 45-60
    Despite recent disputes about the necessity of the two fields of urban design and landscape architecture, a search in literature, researches and activities of both disciplines shows that the two point to common concepts, that can be the basis for their cross-fertilisation,. “Green Infrastructure” is one of their common concepts. This research aims to explore commonalities of the applications of this concept in academic education in the two disciplines, taking advantage of their coexistence in the Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University. The research adopts a descriptive-analytic methodology. The first step is a study of the literature related to applications of green infrastructure concept in design products in the two disciplines focusing on final design studio projects and dissertations. The next step moves on to comparatively analyse the data from the first step.
    The findings show that although there are apparently discrepancies in their agendas, there are commonalities of aims and experiences in the achievements of studio courses and dissertations, which can make grounds for cross-fertilisation of the two disciplines.
    Keywords: Urban design, Landscape architecture, design achievement, formal education, green infrastructure
  • Mahya Azadi, Shahabodin Kermanshahi *, Maryam Momeni Pages 61-74
    In recent years urban development approaches based on public transport (Transit-Oriented Development) have attracted attentions. Despite the emphasis on the term ‘public transport’, rapid transport systems and their proximity alone is not enough. In this research complementary public transport principles and measures in these approaches are studied, including the changing attitudes in design, compactness, population density, mixture of uses, interconnected street networks, cycling networks, and pedestrian networks. Assessment methods based on these approaches and published by the International Institute for Transportation & Development Policy are then explained. Bearing in mind differences in the physical, economic, and social context of our case study with those of new approaches’ origin, original assessment measures are investigated. Also, to clarify the application of the proposed method in Kooy-e Nasr district, data related to each measure are collected from both the field studies and documents and then analysed. According to results, the district has scored less than half of the full score, and does not, therefore, enjoy desirable conditions. Despite the district having suitable compactness and population density, the quality of pedestrian and cycling network is way below desirable. The method used here can undergo a localisation of measures’ details and then be applied to other Iranian urban districts.
    Keywords: Transit oriented development (TOD), assessment measures, pedestrian network, mixed use, changing design attitude
  • Maedeh Hedayatifard *, Reza Kheyroddin Pages 75-104
    One of the most important concerns of urban and regional planners is how to fairly distribute space between activities. Multiple intervening factors complicates their efforts to find a balance between demands and resources. This is undoubtedly even more crucial when it comes to valuable lands such as coastal, forest, and agricultural lands and the like. The appropriation of public spaces such as coastal lands or lands of national value, particularly in coastal suburban areas is equally seen in the developed and less developed countries. However, and despite apparent similarities, there are differences between societies both in the essence and the way planning and law-making systems deal with it. Using a qualitative method as well as analysing documents and collected data, and also coding semi-structured interviews with informed activists, the present paper attempts to first offer a typological framework for exclusive spaces in the studied area, and then an analysis of strengths and weaknesses of planning and law-making systems to monitor and control these processes. In order to do so, 27 planning documents belonging to a 70-year period (1928–2017), together with laws, regulations, and national and regional bylaws were investigated. Also, 12 semi-structured interviews were arranged with informed locals. The outputs show that there are two types of exclusive spaces in the area: those formed by economic powers and those formed by political powers, structured respectively around consumption and culture discourses. Furthermore, in circumstances under which the formation of exclusive spaces is older than mechanisms of planning and law-making, the institutions controlling these mechanisms struggle with implementation issues, sectorianism, and conflicting laws and prioritisation of institutional over public interests.
    Keywords: exclusive space, coastal suburban areas, planning system, law-making system
  • Sahar Nedai Tousi *, Alireza Nouri Pages 105-136
    The planning of spatial development through distributional equality in urban spaces provides realisation mechanisms for social equality. At the core of spatial equality is an attention to equal distribution of essential urban facilities, which in turn requires simultaneous attention to both spatial and non-spatial access criteria; in other words to ‘actual access’ based on real needs, on top of potential access based on density and conglomeration criteria. The aim of this research is to find analysis methods for spatial equality in Ardebil through an integrated assessment framework, with an emphasis on the concept of spatial equality. Furthermore, and in order to also taking actual demands into account, a mechanism is defined to combine demands by various age and educational groups using the access criterion. In order to do so, the four districts of Ardebil are assessed using new geographical analysis methods including improved two-stage influence domain method to assess potential spatial access to public transport, and three-stage influence domain method to assess potential access to educational, healthcare and cultural facilities, as well as multi-criterion spatial assessment methods and statistical analysis. The findings confirm that in terms of integrated spatial equality, the city’s District 1 is of higher deprivation rate—both in potential and actual demand. The output of this integrated model can easily be demonstrated and interpreted to support the decision-makings of urban planners.
    Keywords: actual spatial equality, potential spatial access, essential facilities, floating influence domain, Ardebil's four districts
  • Nasrin Pooreidivand *, Eisa Esfanjary Kenari Pages 137-156
    The entrance is the pivot between the inside and the outside, where the communication between the two is regulated. The northern entrance of the Muzaffarid Madressa has been introduced as one of the ten entrances of the Isfahan Jame Mosque. The entrance space is part of a complex Muzaffarids structure; due to numerous changes and adaptations, what can be seen today is an ambiguous space. The aim of this research is to shed a new light on the ambiguity surrounding this space and understand its past historic developments using precise field surveys, the analysis of existing structures, the study of related texts, and a comparative approach. The findings of this study indicate that compared to the nine other entrances of the Jame Mosque, and based on the existing evidence, elements such as pishtaq, portal, door, corridor and vestibule are missing here. There are also several other openings as well as a pair of stairs in the adjacent outer walls; and the distance between this entrance and the northern passageway of the mosque include evidence indicating that this space has changed over time, from an internal connection to an external gateway associated with the northern passageway.
    Keywords: Isfahan Jame Mosque, Muzaffarid Madressa, north entrance