فهرست مطالب

صفه - پیاپی 79 (زمستان 1396)

مجله صفه
پیاپی 79 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرحمان دیناروند، حمید ندیمی، علی علایی صفحه 5
    مقاله حاضر به منظور بهبود بخشیدن به آموزش طراحی معماری در سطوح پایه تحقیق و نگاشته شده است که اهمیت ویژهای برای مدارس معماری دارد. تمرکز این نوشته بر آموزش مشارکتی است که به اعتقاد نگارندگان میتواند بسیاری از اهداف مورد نظر برنامهریزان آموزشی در دروس پایه طراحی معماری را محقق کند. یادگیری مشارکتی یکی از روش های یادگیرندهمحور و مبتنی بر نظریه های نوین سازندهگرایی است. در پژوهش حاضر محور اصلی پاسخگویی به این پرسش است که: «کدامیک از رویکردهای یادگیری مشارکتی برای بهکارگیری در آموزش مقدمات طراحی معماری مناسبتر است؟». برای رسیدن به پاسخ، ابتدا اصول حاکم بر روش یادگیرندهمحور بررسی شد و سپس ادبیات و پیشینه پژوهش در حوزه یادگیری مشارکتی و کاربرد آن در آموزش معماری مرور شد. با توجه به پرسش این پژوهش، لازم بود که اهداف دروس مقدمات طراحی معماری شناخته شود. برای این منظور، به دو منبع مراجعه شد: 1) سرفصل دروس پایه طراحی معماری در دانشگاه های ایران و سایر کشورها که حاوی اهداف برنامهریزان آموزشی است، 2) تجربیات عملی و دستاوردهای پژوهشی معلمان دروس مقدمات طراحی معماری. این پژوهش از نوع توصیفی و روش کار تحلیل محتوا بوده است. نتیجه بررسی انجامشده در دو منبع فوق گویای این واقعیت است که «پرورش خلاقیت، افزایش اعتماد به نفس، کشف توانمندی های دانشجو، و نیز برقراری تعاملی سازنده بین معلم و شاگردان»، از اهداف و وظایف مهم دروس مقدمات طراحی معماری در مدارس معماری است. نظر به اینکه در سیاستگذاری آموزشی دروس پایه، پرورش بر آموزش تقدم مرتبه دارد، دستیابی به اهداف دروس مقدمات طراحی معماری مستلزم اتخاذ رویکرد و روش های اثربخش و متناسب با این سیاستگذاری است. پژوهش حاضر معطوف به این نتیجه است که از میان رویکردهای مختلف یادگیری مشارکتی، رویکرد همیارانه که گرایش پرورشی قویتری دارد، برای بهکارگیری در آموزش مقدمات طراحی معماری اثربخشتر و مناسبتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، پرورش معمار، یادگیرنده محوری، رویکردهای یادگیری مشارکتی
  • محمدرضا نامداری، عاطفه کرباسی صفحه 19
    از آنجایی که کارمندان زمان زیادی از عمر کاری خود را در فضاهای اداری سپری میکنند، بررسی رابطه بین مولفه های طراحی محیطی (نظیر دید به بیرون) در فضاهای اداری و رضایتمندی کارمندان میتواند نقش موثری در ارتقای رضایت شغلی و بازدهی کاری آنها داشته باشد. هدف در این تحقیق بررسی جوانب اثر دید به بیرون از طریق پنجره های ساختمان بر میزان رضایتمندی کارمندان از فضاهای اداری است. فرض پژوهشگران این است که افرادی که مناسبترین دسترسی به پنجره ها و بالاترین میزان دید به بیرون را دارند، بالاترین سطح رضایتمندی را از دلبازی محیط کاریشان ابراز میکنند. اما دیده شده که محل قرارگیری کارمندان نیز، بسته به اینکه در چه نقطهای از ساختمان باشند، بر میزان رضایتمندی ایشان از دلبازی و مطلوبیت محل کارشان اثرگذار است. در این تحقیق با ارزیابی شاخصهای دید به درون و دید به بیرون ذکرشده در میان کارمندان مستقر در دو طبقه از ساختمان اداری شهرداری منطقه 1 تهران، سعی شده است نقش هر کدام از آنها مشخص گردد. روش انجام تحقیق در این مطالعه کمی و ابزار گردآوری و تحلیل اطلاعات پرسشنامه به همراه نرم افزارهای SPSS و نرم افزار تخصصی نحو فضا یعنی نرم افزار Depthmap خواهد بود. یافته های تحقیق نشان دادند در مواردی که، علیرغم دید به بیرون مناسب، موقعیت کارمندان از نظر شاخصهای دید به درون فضا در وضعیت بدی است، رضایت افراد به میزان معناداری کاهش یافته و اثر مجاورت با پنجره یا موقعیت مناسب در ارتباط با دید به بیرون در خصوص ایجاد مطلوبیت و حس دلبازی فضا کاهش یافته است. همچنین در این تحقیق پیشنهاداتی برای در نظر گرفتن نقش دید به درون فضا، حین طراحی و معماری بازشوها و ایجاد دید به بیرون ساختمانهای اداری، بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: دید به بیرون، دید به درون فضا، پنجره، رضایتمندی از فضا
  • محمد کاظمی صفحه 37
    مطابق با آمار انرژی سالیانه کشور، بیش از یکسوم انرژی در بخش ساختمان مصرف میشود. موانع بهرهوری انرژی ساختمان اغلب در مسائل اقتصادی و اجتماعی ریشه دارد. اقتصاد خرد، بازار انرژی، و مقاومت در برابر تغییر عادات از مهمترین این عوامل است. در این پژوهش عوامل مذکور با استفاده از اسناد و مدارک رسمی و کتابخانه ای شناسایی و سپس با مصاحبه و مکاتبه با خبرگان آگاه در زمینه مفاهیم حوزه پایداری و معماری پایدار و نیز مشاهده شرایط واقعی جامعه بررسی شده اند. با استفاده از مدل ساختاری در نرم افزار Amos (23) چگونگی تاثیر این عوامل بر یکدیگر و راهکارهای کاهش یا رفع آن بیان گردیده است. بر این اساس بهکارگیری کدهای کارایی انرژی ساختمان، بهکارگیری کدهای انرژی ساختمانی پیشرفته، و عرضه کدهای انرژی ساختمان موثر، به مثابه راهکار، شناسایی و پیشنهاد شده اند.
    کلیدواژگان: موانع بهره وری انرژی، مدل ساختاری، کدهای کارایی انرژی ساختمان، کاهش نیاز انرژی
  • مرتضی ادیب، محسن خراسانی زاده، مریم یوسفی نجف آبادی صفحه 47
    دریاچه چیتگر با مساحت 134 هکتار در غرب شهر تهران و در اراضی منطقه 22 واقع شده است. طرحهای اولیه و برنامهریزی این دریاچه به اولین طرح جامع تهران در سال 1347 بازمیگردد. نهایتا برنامه ساخت این دریاچه در سال 1389 در دستور کار شهرداری تهران قرار گرفت و طراحی و اجرای پهنه آبی آن تا سال 1391 و آبگیری آن در سال 1392 انجام شد. در خصوص مکانیابی این دریاچه، منابع تامین آب، و اثرات زیستمحیطی آن در عرصه های دانشگاهی و حرفهای نقدهای گوناگون و گهگاه متضادی صورت گرفته است، نقدهایی که در آنها به موضوعاتی همچون تراکم بافت پیشبینیشده در طرحهای جامع شهری در اطراف دریاچه، کمیت و کیفیت آب ورودی به دریاچه، و حتی موجودیت این دریاچه بر اساس توان اکولوژیک شهر تهران پرداخته میشود. با این حال، با توجه به دخالت نکردن معماران منظر پروژه در تصمیمات کلان اتخاذشده کلانشهری و مسکوت و مغفول ماندن مباحث مربوط به معماری منظر پهنه ساحلی، در این مقاله تلاش بر آن است که این تجربه و چالش های فراروی آن بررسی شود. در این مقاله دیدگاه ها و مفاهیم به کار گرفتهشده در طراحی پهنه ساحلی این دریاچه بررسی میگردد. دیدگاه زیرساختهای سبز و بهرهگیری از عناصر طبیعی از مهمترین و تاثیرگذارترین مفاهیم در شکلگیری این پروژه بودهاند که همه بخشهای پروژه و حتی انتخاب گونه های گیاهی را متاثر کردهاند. همچنین توجه به مفاهیم بومشناسانه به منظور ایجاد فضای مناسبی برای حیات جانوری و ایجاد زمینه های مناسب برای رشد و نمو آنها و همچنین تماس و آشنایی کاربران با این پدیده ها و با اهداف آموزشی و اجتماعی مد نظر است. با این حال توجه به این نکته ضروری است که از نظر نگارندگان عدم آشنایی مسئولان با این مفاهیم باعث شده که بخشهایی از طرح به اهداف تعیینشده نرسد و بسیاری از ایده ها از اجرا بازبماند. در این زمینه پیشنهاد نگارندگان احرای راهکار آموزش بیشتر با هدف آشنایی عموم مردم و مسئولان برای رفع این مشکل است.
    کلیدواژگان: معماری منظر، دریاچه چیتگر، منظر شهری، برنامهریزی منظر، مدیریت منظر
  • ئه سرین محمودپور، زهره عبدی دانشپور صفحه 57
    گذار از دوره صنعت مبتنی بر شیوه تولید ماده پایه به دوره دانش مبتنی بر شیوه تولید دانش پایه منجر به تغییر پایه های اقتصاد در شهرها و شکلگیری اقتصاد دانش، در آستانه سده بیست و یکم شده است. اقتصاد دانش، که بر پایه تولید، توزیع، و استفاده از دانش و اطلاعات است و هدف آن تولید و عرضه خدمات بر پایه فعالیتهای مبتنی بر دانش است، فضاهای نوینی را در شهرها میطلبد که با فضاهای مورد نیاز شیوه تولید ماده پایه متفاوت است. شیوه تولید دانش پایه مکانهای دانش در شهرها را برای تبادل اندیشه و تبدیل اندیشه به فراورده ها، خدمات، و راه حلهای نوآورانه میطلبد. ایجاد مکانهای دانش فرایندی طولانی و پیچیده است و عوامل گوناگونی عملکرد آن را تحت تاثیر قرار میدهد. با وجود اهمیت این مکانها در شکلگیری و موفقیت اقتصاد دانش پایه به مثابه نیروی محرکه توسعه اقتصادی و اجتماعی به ایجاد مکانهای دانش در پژوهش، برنامهریزی، و سیاستگذاری شهر تهران به صورت جدی توجه نشده است و عوامل اثرگذار بر عملکرد آنها کاووش نشده است. چنین نارساییای، به تمرکز هدف این مقاله بر کاووش و وارسی عوامل اثرگذار بر عملکرد مکانهای دانش در شهر تهران برای ایفای نقش در اقتصاد دانش، انجامیده است.
    در فرایند کار مقاله، برای دستیابی به هدف مقاله، با بهکارگیری روش پژوهش اسنادی و بازبینی سیتماتیک متون، پایه های نظری مرتبط با مکانهای دانش و عوامل اثرگذار بر عملکرد آنها ردیابی و بر پایه آن چارچوبی انگاشتی برای تحلیل عواملاثرگذار بر عملکرد مکانهای دانش پیشنهاد و در مورد مکانهای دانش شهر تهران به کارگرفته شده است. داده های مورد نیاز با بهکارگیری روشمصاحبه نیمهساختاریافته با دستاندرکاران پارکهای علم و فناوری شهر تهران گردآوری و با روشتحلیل محتوای کیفی استنتاجی در چارچوب رهیافت پژوهشکیفی تحلیلشده است.
    نتیجه مقاله نشان میدهد که در تهران همسو با تلاشهای جهانی برای بهرهبرداری از فرصتهای اقتصاد دانش، کوششهایی برای توسعه فعالیتهای مبتنی بر دانش و فضاهای مورد نیاز این فعالیتها انجام شده است، که هرچند پراکندهاند و نمیتوان اینمکانها را همچون مکانهایدانش متاخر در نظر آورد؛ اما با تقویت زیرساختهای تولید دانش، همچون فرصت ردیابیشده در این مقاله و تغییر ماهیت فعالیت واحدهای مستقر در مکانهای دانش به فعالیتهای نوآورانه، افزایش ظرفیت نوآوری واحدها، تقویت روابط همکاری بین آنها، و تقویت چارچوب حقوقی پشتیبان فعالیتهای دانش پایه، به همراه تدارک بازار مرتبط با فراورده های نوآور زمینه بهبود عملکرد مکان های دانش و بهرهگیری از فرصتهای اقتصاد دانش در شهر تهران را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش، پایه، توسعه دانش، پایه، مکانهای دانش، چارچوب انگاشتی، برنامهریزی شهری، شهر تهران
  • مدل ارزیابی و کاهش خطرپذیری زلزله در بافت های تاریخی / مطالعه موردی: بازار تاریخی اردبیل
    سیمین اسدزاده تره باری، کامبد امینی حسینی، محمود حسینی صفحه 77
    وقوع زلزله در بافتهای تاریخی با ارزش اقتصادی نظیر بازارهای سنتی ضمن آسیب به زیرساختهای هویتی شهرها، میتواند تبعات گسترده اجتماعی و اقتصادی در جامعه به همراه داشته باشد. علیرغم اهمیت زیاد این بافتها، مطالعات اندکی در خصوص ارتقای ایمنی و مدیریت بحران بافتهای تاریخی در برابر زلزله شده است و این مسئله ضرورت انجام پژوهشهای مرتبط را آشکار میکند.
    در این مقاله با هدف شناخت وضعیت خطرپذیری لرزهای بافتهای تاریخی دارای ارزش اقتصادی فرهنگی، مدل جدیدی بر مبنای ترکیب شاخصهای خطر، آسیبپذیری لرزهای و ظرفیتهای مقابله در برابر زلزله عرضه شده است. این شاخصها و مقادیر کمی مولفه های مربوطه بر مبنای بررسی تبعات زلزله های گذشته، مطالعه ادبیات فنی مرتبط، و ارزیابی های تحلیلی و چندجانبه تعیین شده است. همچنین ضرایب وزنی این شاخصها بر اساس نظر متخصصان امر و با استفاده از روش AHP تعیین گردیده است. مدل عرضهشده سپس به صورت موردی به منظور تعیین خطرپذیری لرزهای در بازار سنتی شهر اردبیل استفاده شد و نحوه اصلاح شاخصهای تاثیرگذار در بهبود خطرپذیری متناسب با مداخلات اجرایی بررسی گردید. این ارزیابی نشان داد که مدل پیشنهادی قابلیت ارزیابی میزان خطرپذیری لرزهای بازارهای سنتی را دارد و با استفاده از آن میتوان مداخلات کاهش خطرپذیری و عرضه برنامه های کوتاه مدت، میان مدت، و بلندمدت را شناسایی و ترتیب انجام آنها را اولویتبندی کرد.
    کلیدواژگان: شاخص خطرپذیری زلزله، بافتهای تاریخی، تجاری، مدیریت بحران، بازار تاریخی اردبیل
  • الهام اندرودی، بتول صحراکاران صفحه 93
    حفاظت از مناظر فرهنگی امری چندوجهی و میاندانشی است و نیازمند توجه به خصیصه های چندلایه و میانمرتبط منظر است. با توجه به ثبت آثار مختلف در فهرست مناظر فرهنگی در کشور، لزوم حفاظت از این آثار با رویکرد منظر فرهنگی محسوس است. در این پژوهش با بهرهگیری از راهبرد استدلال و استنتاج سعی شده است، پس از واکاوی مراجع داخلی و اسناد بین المللی، از جمله WHC، ICOMOS یا NPS، اصول حفاظت از مناظر فرهنگی با هدف نگهداری و بازآفرینی جامع عناصر طبیعی، مصنوع، و عوامل انسانی شاکله و تاثیرگذار بر ارزشهای تاریخی، حسی ادراکی، فرهنگی، طبیعی، اجتماعی، بومی، محیط زیستی، و اقتصادی منظر در درازمدت با ماهیت میان رشته ای و با مشارکت مستقیم گروه های ذینفع و مردم عرضه گردد. راهبردهای حفاظت برای نمونه موردی، باغستان بومی تاریخی قزوین، که اثری ثبتشده در فهرست میراث ملی است، بیان شده اند. بدین منظور باغستان گونهای از مناظر بومی تاریخی معرفی شده و آسیبهای مختلف آن در خصیصه های طبیعی، مصنوع، و انسانی بررسی شده اند. در اصول حفاظت، با وجود ایجاد امکانات، تاسیسات، و کاربری های نوین، بر صیانت از اصالت و یکپارچگی منظر تاکید می شود و با هدف تقویت رابطه باغداران با باغستان، مدیریت حفاظت، و استمرار نظام باغبانی بومی در اولویت قرار داده میشود. در این پژوهش راهکارهای مربوط به میراث مصنوع (همانند حفاظت از عناصر کالبدی اصیل)، توانبخشی با کاربری های جدید (همانند گردشگری بومی)، فراساختارهای نوین (همانند مراکز خدماترسانی باغداری)، و مرمت بخشهای آسیبدیده با تفصیل تشریح و مکانیابی شده است. روش تحقیق این پژوهش در حوزه ادبیات نظری از نوع توصیفی تشریحی است. در حوزه مطالعات میدانی از روش تحلیلی با ابزارهایی همانند مطالعه و بررسی اسناد و مدارک، برداشت میدانی، و تهیه کروکی و تصاویر استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اصول حفاظت، منظر فرهنگی، باغستان بومی تاریخی قزوین، توانبخشی و مرمت، مدیریت حفاظت
|
  • Abdorrahman Dinarvand, Hamid Nadimi , Ali Alai Page 5
    The present paper is aimed at improving architectural design education at foundation levels, which is of particular significance for architecture schools. It focuses on collaborative learning method which, authors believe, is capable of fulfilling many educational objectives. As a learner-centred teaching method, collaborative learning is based on new constructivism theories. The main focus here is on the question of ‘which collaborative teaching approach suits architecture foundation courses best’.
    To answer the question, a study of the governing principles of the learner-centred teaching method was conducted, followed by a critical review of the research findings on collaborative learning, and its applications in architecture education. In order to identify the educational objectives of architectural design foundation workshops, two sources were consulted:1- Course descriptions, from the curricula of the Iranian, as well as the world’s five top ranking architecture schools, given that course descriptions incorporate the visions of curriculum designers.
    2- Practical and research achievements of design tutors in the architectural design foundation workshops, through their publications.
    The research method is descriptive and based on content analysis. The findings portray the main objectives of workshops as developing creativity in students, increasing their confidence, exploring their potentials, and also creating a constructive interaction with their tutors. Bearing in mind the priority of training over mere teaching in foundation courses there is a need to adopt corresponding approaches and methods. This brings the research to the conclusion that collaborative learning approaches best suited for foundation courses particularly due to their stronger training potentials.
    Keywords: architecture education, architect's training, learner-centrism, collaborative teaching approaches
  • Mohammad Reza Namdari, Atefeh Karbasi Page 19
    Assistant Professor, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University
    As office workers spend a lot of their working time in buildings, environment design aspects such as outward views can play a key role in their job satisfaction and work efficiency. The aim of this research is to study the effects of outward views on workers’ satisfaction with their environment. The assumption here is that people with better access to windows and outward view would express higher degrees of satisfaction with their work environment. Furthermore, the location of the worker in the building, it has been observed, plays a role in generating a sense of spatial airiness and desirability. Assessing measures of inward and outward views expressed by workers of Tehran District 1 municipality building, the research tries to clarify the role each one plays. The method used is based on quantitative studies, data collection through questionnaires, and their analysis using SPSS and Space Syntax’s Depthmap software. The findings demonstrate that in cases where workers have suitable outward but poor inward views, their satisfaction levels drop meaningfully. There are concluding design recommendations as to how to take the role of inward views into account and create outward views in office buildings.
    Keywords: outward view, inward view, window, spatial satisfaction
  • Mohammad Kazemi Page 37
    Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University
    According to the country’s annual energy consumption statistics, over a third of energy is consumed in Iran’s buildings. Having socioeconomic roots, important energy efficiency obstacles include those related to micro economy, energy markets and a resistance against changing habits. These factors are identified in the present research using library search and officially released data. They are then put into test through discussions with sustainability and sustainable architecture experts and also by observing the real conditions of the society. Using the structural model of Amos (23), it is investigated how these factors affect each other and how their impacts can be reduced or the eliminated. On this basis, the use of advanced building energy efficiency, and effective energy codes are identified and proposed.
    Keywords: barriers to energy efficiency, structural model, building energy efficiency codes, energy consumption reduction
  • Morteza Aadib , Mohsen Khorasanizadeh, Maryam Yousefi Najafabadi Page 47
    MSc, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University
    Located in District 22 in west Tehran is the 134 ha Lake Chitgar. Early schemes and planning for the lake date back to 1968, but it was eventually in 2010 that it was placed in the municipality agenda. The design and implementation of the water expanse was complete by 2012, and it was filled a year later. There has been a variety of occasionally contradictory criticisms in academic and professional circles regarding the lake’s location, water supply sources and its environmental impacts: from the designated density of surrounding urban areas to quality and quantity of incoming water and even the city’s ecologic capacity to retain such a lake. Nevertheless, bearing in mind the landscape architects’ disinvolvement from the project’s macroscale decisions, and thereby the negligence of coastal landscape debates, the present paper attempts to pay particular attention to such neglected debates concerning this project. The paper reviews the views and concepts employed in coastal landscape architecture, the most important of which being those of green infrastructures and taking advantage of natural elements. The attention to ecological concept was also considered in order to create a suitable ground for animal life and its growth, and thereby users’ contact and familiarisation with these phenomena with learning and social objectives in mind. It should be noted, however, that the authors believe that authorities’ unfamiliarity with these concepts have contributed in the scheme’s part-failure, and non-implementation of many original ideas. A further level of training is proposed in response, to familiarise authorities as well as the public in order to help mitigate the present situation.
    Keywords: landscape architecture, Lake Chitgar, urban landscape, landscape planning, landscape management
  • Asrin Mahmoudpour , Zohreh Abdi Daneshpour Page 57
    Professor Emeritus, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University
    The transition from an industrial era based on material production methods, into a knowledge era based on knowledge production has fundamentally changed the economy of cities, giving rise to a knowledge economy on the cusp of the 21st century.
    Based on the production, distribution and use of knowledge and information aimed at providing products and services through knowledge-intensive activities Knowledge economy demands new urban spaces different from those required by the material-based production. The knowledge-based production demands urban knowledge places for the exchange of ideas and transforming them into innovative products, services and solutions. The creation of such knowledge places involves a long and complicated process influenced by various factors. In spite of the importance of them in the formation and success of a knowledge-based economy as a driving force for socioeconomic development, the creation of such places has not been given due consideration in Tehran’s research, planning and policy-making, and their influencing factors are left unexplored.
    In response, the present study focuses on the exploration of the factors influencing the performance of Tehran’s knowledge places, and their prospective role in knowledge economy. To this end, using the documentary research method and the systematic literature review, the theoretical foundations associated with knowledge places and the factors influencing their performance have been traced, providing a framework for the analysis of those factors for the city of Tehran. Data were collected using semi-structured interviews with stakeholders of science and technology parks across Tehran, and analysed using the deductive qualitative content analysis based on a qualitative research approach.
    The results show that in line with global efforts to make use of the opportunities provided by knowledge economy, attempts have been made to develop knowledge-based activities and the locations required for such activities in Tehran. Despite the fragmented nature of such efforts, and that knowledge places in Tehran are not comparable to their counterparts elsewhere, it would still be possible to enhance the performance of knowledge places and exploit knowledge opportunities in Tehran through improving the knowledge production infrastructure such as those investigated in this paper, transforming the nature of the activities of the units located in knowledge places into innovative activities, and enhancing their innovation potential, as well as their mutual cooperation, strengthening the legal framework supporting knowledge-based activities, and developing a market for innovative products for the city.
    Keywords: knowledge-based economy, knowledge-based development, conceptual framework, urban planning, Tehran
  • Simin Asadzadeh Tarebari, Kambod Amini Hosseini , Mahmood Hosseini Page 77
    The occurrence of earthquakes can have serious social and economic ramifications in economically valuable urban fabrics such as traditional bazaars. Despite the significance of such fabrics, there have been few studies on earthquake safety upgrading and crisis management in historic fabrics: a fact that necessitates further research on such topics.
    Aiming at better understanding seismic hazards in economically valuable historic fabrics, the present paper proposes a new model based on hazard measures, seismic vulnerability and confrontation capacities against earthquakes. These measures and quantitative components were determined based on a study of the consequences of previous earthquakes, the related technical literature, and analytic, comprehensive assessments. Also, the weighing factors of these measures were determined with reference to expert opinions and the AHP method. The proposed method was then applied in the Ardabil’s traditional bazaar, studying the methods of correcting hazard measures to correspond with operational interventions. The assessments showed that the proposed model is capable of assessing seismic hazards in traditional bazaars, and can be used to identify and prioritise hazard reduction interventions, and propose short-, mid-, and long-term programmes.
    Keywords: seismic risk index, historic-commercial fabrics, risk management, Ardabil historic bazaar
  • Elham Andaroodi , Batoul Sahrakaran Page 93
    The preservation of cultural landscapes is a multifaceted, interdisciplinary matter, and needs attention to multilayer, interconnected characteristics of landscape. Bearing in mind the listing of many works as national cultural landscapes, a need is felt to adopt an appropriate approach towards their preservation. Taking advantage of reasoning and deductive strategies, the present research tries to investigate domestic and international references and documents including WHC, ICOMOS and NPS, in order to propose principles for preserving cultural landscapes to preserve and comprehensively recreate natural, built and formative human factors influencing long-term historic, sensory-cognitive, cultural, natural, social, vernacular, environmental and economic values, with an interdisciplinary, collaborative nature. Preservation strategies are studied here in the case of Qazvin’s vernacular-historic garden place as a nationally listed work. In order to do so the garden place is introduced as a type of vernacular-historic landscape, with its inflicted damages studied from natural, built, and human angles. The preservation principles emphasise on protecting originality and integrity of the landscape whilst creating new facilities, services and functions, and prioritises vernacular preservation management and gardening in order to reinforce keepers’ connection with the garden place. The present research has extensively explained and located strategies for built heritage such as preservation of original physical elements, empowerment through new functions (such as ecotourism) and new ‘ultra-structures’ (such as gardening service centres), and restoration of damaged parts. The research method for theoretical literature is of descriptive-explanatory type. Analytical methods have been adopted for field studies using means such as studying documents, field surveys and preparing sketches and pictures.
    Keywords: preservation principles, cultural landscape, Qazvin's vernacular-historic garden place, empowerment, restoration, preservation management