فهرست مطالب

صفه - پیاپی 81 (تابستان 1397)

مجله صفه
پیاپی 81 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آزاده خاکی قصر * صفحه 5
    قبل از سیطرة علم به معنای مدرن آن، انسان ها با شیوه های متعددی متمرکز به فهم چیزها می شدند؛ اما بعد از آن، شیوه های فهم به انواع خاصی محدود شد. در دهه های اخیر کارآمدی شیوه های فهم مدرن بازبینی شده و بر اثر رجوع به رویکردهای فهم پیشین، برخی از راهبردها، همچون شهود، در مسیر بازیابی اعتبار خود قرار گرفته و حتی در برخی حوزه های دانش احیا شده اند. امروزه در تحقیق در ابعاد معنایی معماری، با وجود پژوهش های کیفی، کاستی هایی در راهبردهای فهم وجود دارد. در پژوهش حاضر سعی شده است که بر اساس چارچوب خرد پیشینیان ذیل علم حضوری و با فاصله از ساحت خاص آن و با استفاده از بحث های معاصر در باب رجوع به شهود، مقدمه ای بر راهبردی با عنوان « فهم درونی» برای تقرب به فهمیدن مستقیم و در درون انسان تبیین شود. به این منظور تبیین مدخلی بر راهبرد، شگردها، و برخی کاربست های آن در تحقیق ابعاد معنایی معماری در نوشتار حاضر خواهد آمد. در راهبرد فهم درونی از واسطه های فهم همچون « عقل» ، « حس» ، و « دل» بهره گرفته می شود و « مناظره» ، « تمثیل» ، و « استحسان» به مثابة شگردهای آن احصا می شوند. انتظار می رود، به واسطة راهبرد فهم درونی، دستاوردهایی از جنس نظریات هنجاری در حوزه معماری به دامنة خرد افزوده گردد. در نوشتار حاضر فهم درونی نه به منزلة یک راهبرد عام در معماری، بلکه به منزلة راهبردی خاص و تنها برای تعمیق تحقیق در ابعاد معنایی معماری به محققین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: راهبرد فهم درونی، ابعاد معنایی معماری، شهود، مناظره، تمثیل، استحسان
  • مهدی محمودی کامل آباد، مجید احمدنژاد کریمی *، مریم عظیمی صفحه 19
    شناخت دانش سازه یک ضرورت ناگزیر در طول فرایند شکل دادن به فرم نهایی و همچنین ایجاد فضا در معماری است و ادغام سازه های خلاقانه، اقتصادی، و قابل اجرا در فرایند طراحی ساختمان ها همواره از موضوعات ضروری در معماری بوده است. سازه در زمینة معماری، که بخش جدایی ناپذیری از فضای معماری است، تنها با بررسی جنبه های مختلفی از دانش شناخته می شود. مسئلة مهم این است که کدام گونه و چه اندازه از شناخت دانش سازه در انبوه خواسته های طراحی می تواند به کار معمار آید. برخی محققان بر این باورند که سازه را تنها از راه بررسی مفاهیم مکانیکی نمی توان به درستی شناخت، زیرا بسیاری از طرح های معماری با گرایش و تمرکز بر این مفاهیم آغاز نمی شوند؛ بلکه ایده های فضایی آغازگر و مهم ترین بهانة پیکربندی طرح های معماری است. بنا بر این برای طراحی و تحلیل سازه، در یک زمینة معماری، شناخت وجه فضایی آن نیز لازم است. هدف اصلی بررسی این وجوه چندگانه برای شناخت جایگاه معمار در نحوة طراحی سازه در فرایند طراحی معماری است. در این تحقیق در ابتدا، با روش توصیفی تحلیلی به شناخت روابط مختلف بین این وجوه و نحوة اثرگذاری آن ها در شکل گیری فرم نهایی ساختمان در یک فرایند طراحی در قالب نمونه های مطالعاتی پرداخته شده است. در پایان سعی گردیده چگونگی و محدودة اثرگذاری معمار در به کارگیری وجوه سازه در فرایند طراحی تبیین گردد.
    کلیدواژگان: دانش سازه، فرایند طراحی معماری، حدود سازه، وجوه سازه
  • محمدرضا حافظی، شهرام دلفانی، مرجان سادات نعمتی مهر، سیده حمیده موسوی * صفحه 33
    ویژگی توده های ساختمانی، نحوة قراردهی آن ها، و تراکم نقش مهمی در الگوی جریان هوای شهری، سکون هوا، و تجمع آلاینده ها در تراز پایینی اتمسفر دارد. در این پژوهش با هدف دستیابی به الگوی مطلوب استقرار تراکم های برابر، با ثابت نگه داشتن تراکم منطقه در حد چشم انداز، اثر افزایش ارتفاع و کاهش سطح اشغال به صورت هم زمان در مقیاس محلی در منطقة ولنجک تهران مقایسه شده است. روش انجام این پژوهش با توجه به ماهیت میان رشته ای آن، روشی ترکیبی است، جمع آوری اطلاعات به روش جمع آوری منابع کتابخانه ای، شبیه سازی به روش دینامیک سیالات محاسباتی، و مدل سازی بافت شهری مورد مطالعه بر اساس داده های شهرداری و برداشت از وضع موجود انجام پذیرفته است. تراکم خالص و ثابت 270% در سه مدل ساختمانی (ساختمان های 7طبقه با سطح اشغال 5/38 % ، ساختمان های 12طبقه با سطح اشغال 5/22 %، و برج های20طبقه با سطح اشغال 5/13 %) توزیع شده است. بلوک شهری مورد مطالعه با بلوک های مشابه احاطه شده و جریان هوا بر فراز مدل های مذکور با سرعت باد مرجع m/s 4/5 در چهار جهت شمالی، غربی، شمال غربی و شمال شرقی، بدون در نظر گرفتن لایه بندی حرارتی اتمسفر، با نرم افزار انسیس فلوئنت و مدل توربولانسی k-ε شبیه سازی شده است. بررسی نتایج پژوهش نشان می دهد که، در الگوی ساختمان های 7طبقه در 38 % مکان زمان ها و در الگوی ساختمان های 12طبقه در 44 % و در الگوی برجی شکل در 65 % مکان زمان ها تهویة طبیعی صورت می گیرد. پس می توان نتیجه گرفت که افزایش ارتفاع تنها با کاهش قابل توجه میزان سطح اشغال جریان هوا را بهبود می بخشد. این مهم نیز وابسته به عوامل متعددی، از جمله جهت گیری بافت شهری، ویژگی های هندسی بنا، و مشخصات باد آن منطقه است و به منظور به دست آوردن مدل بهینه برای هر منطقه، مدل سازی و شبیه سازی های عددی و یا تجربی ضروری است.
    کلیدواژگان: تراکم، سطح اشغال، جابهجایی هوا، ایرودینامیک شهری، الگوی پراکنش آلودگی، ولنجک تهران
  • میترا حبیبی، سپیده برزگر * صفحه 47
    امروزه پیوندهای فضاهای شهری از زمان و مکان گسسته شده اند. نتیجة این امر، گسترش فضاهایی تهی است که قابلیت پاسخ به تجربة زیستة شهروندان را ندارند. برای پرهیز از درغلتیدن به این وادی، باید با نگاهی تحلیلی، به شیوة تولید و سامان دهی فضا، پیوند آن با زمان و مکان و ماهیت پیچیده و لایه های چندگانة آن پرداخت. پیشنهاد هانری لوفور برای این منظور، ضرب آهنگ کاوی است. هدف از این پژوهش، یافتن معیارهای اصلی این نظریه در حوزة مطالعات شهری است. از این رو، با روشی کتابخانه ای و تحلیلی، بر سه نظریة اصلی لوفور، یعنی تولید فضا، جدل سه سویة (تریالکتیک) فضایی، و ضرب آهنگ کاوی، تمرکز و پیشینة نظری، با تکیه بر تجارب پژوهشی مختلف مطالعه شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که ضرب آهنگ های سه دسته فضا در شهر، یعنی فضای دریافته، فضای پنداشته، و فضای زیسته، از مؤلفه های اقلیم، فرهنگ، و فن تاثیر می پذیرند. معیارهای ضرب آهنگ کاوی در فضای دریافته، شامل تبیین تاثیر متقابل مؤلفه های کالبدی و اقلیم، فرهنگ و فن، و همچنین تاثیر آن ها بر شیوة ادراک فضا است. در فضای پنداشته با معیارهایی مبتنی بر ابزارهای در دست فن و شیوه های اعمال سلطه از سوی نهادهای فن و تاثیر آن بر ضرب آهنگ ها روبه رو هستیم. در فضای زیسته معیارهای ضرب آهنگ کاوی از حضور در فضا، مناسبت ها، رویدادها، و شکل این حضور تاثیر می گیرند که منجر به بروز چندین ضرب آهنگ می شود. در فضای زیسته است که گروه های مختلف به دنبال از آن خود کردن فضا و مقاومت در برابر فضای پنداشته اند تا از طریق حضور و تجلی ضرب آهنگ های فعالیت هایشان، به مصرف دلخواهانة فضا دست یابند و بدین سان، فضای زیسته و ضرب آهنگ های زندگی روزانه با تاثیر از فرهنگ، اقلیم، و فن نمود می یابد.
    کلیدواژگان: فضای شهری، هانری لوفور، تولید فضا، تریالکتیک فضایی، ضرب آهنگ کاوی
  • وحیده ابراهیم نیا، زهره عبدی دانشپور صفحه 65
    در این مقاله به ضرورت برنامه ریزی فضایی بزرگ شهری از راه پاسخ به مشکلات ناشی از چندپارگی سیاست گذاری بخشی پرداخته می شود. تحلیل اثراتی که شیوة سیاست گذاری بخشی بر چگونگی ادارة شهرها وارد می آورد، به کوشش هایی در یکپارچه سازی و درنتیجه دگرگونی نگرش و سازوکار برنامه ریزی از « برنامه ریزی کاربرد زمین شهری» به « برنامه ریزی فضایی شهری» منجر شده است. برنامه ریزی فضایی با رویکردی یکپارچه و کلیت نگر به مدیریت روابط میان فعالیت های اثرگذار بر فضای کالبدی می پردازد تا بتوان مشکل های پیچیده و بین بخشی را حل کرد. در کشور ایران، با وجود اینکه شهرها در نظام تقسیمات کشوری یک واحد یا سطح اداری قلمداد شده اند، تصمیم گیری و سیاست گذاری در قلمرو برنامه ریزی شهری برای آن ها از سوی عوامل تصمیم گیری و سیاست گذاری چندگانة بخش عمومی، که در یک ساختار سیاست گذاری بخشی فعالیت می کنند، انجام می شود. کوشش در زمینه های گوناگونی که از سوی بخش عمومی به طور صریح و یا ضمنی با هدف پایه گذاری برنامه ریزی یکپارچة فضایی در سطح محلی (بزرگ شهری) و ارتقای سازمان یابی افقی در شهرها، به ویژه تهران، انجام شده نیز به تغییر در ساختارهای سازمانی ادارة امور در شهری مثل تهران نیانجامیده است. در این مقاله هدف پاسخ به این پرسش است که با وجود فرصت هایی که در چارچوب های قانونی برای پایه گذاری سطح محلی برنامه ریزی که بتواند نقش هماهنگ کنندة سیاست های بخشی در شهر تهران را بر عهده بگیرد قابل ردیابی است، چرا این سطح شکل نگرفته و برنامه ریزی بخشی در این بزرگ شهر چیره است؟ در پاسخ به پرسش پژوهش و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی منابع اطلاعاتی چند دوگانگی و چندگانگی شناسایی شد که می توان آن ها را مهم ترین بازدارنده های بهره گیری از فرصت های قانونی و بالقوة پایه گذاری برنامه ریزی فضایی بزرگ شهری در تهران دانست. دوگانگی مربوط به « تصمیم گیری و سیاست گذاری برای شهرها از سوی نهادهای انتخابی» در برابر « تصمیم گیری و سیاست گذاری از سوی نهادهای انتصابی بخش عمومی» ، دوگانگی مربوط به « پذیرفتن جایگاه مدیریت و برنامه ریزی شهری» در برابر « چیرگی مدیریت و برنامه ریزی ملی برای شهرها» از سوی بخش عمومی، دوگانگی میان « پژوهش» و « سیاست گذاری» دربارة ارتقای ظرفیت یکپارچگی در سیاست گذاری در برنامه ریزی بزرگ شهر تهران، دوگانگی مربوط به ارتباط میان « زمینه های روندکاری» و « زمینه های محتوایی» برنامه ریزی شهری در بزرگ شهر تهران، و چندگانگی در برداشت از انگاشت « برنامه ریزی فضایی یکپارچه» .
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، برنامه ریزی بخشی، سیاست گذاری یکپارچه، برنامه ریزی بزرگ شهری، تهران
  • محسن کشاورز، فاطمه مهدی زاده، عبدالله جبل عاملی صفحه 85
    حفاظت و مرمت علمی تجربی و در عمل اقدامی پیشگیرانه و درمانی در حیطة موضوعات میراث فرهنگی است. در سطحی حرفه ای، می توان آن را آمیزه ای از دانش تئوری و مهارت های عملی دانست. با وجود اینکه اساس حفاظت و مرمت، در طول زمان، از مهارت بالای صنعتگران و هنرمندان ناشی شده است، طی قرن بیستم حفاظت و مرمت معماری، در تعامل با بسیاری از علوم انسانی و طبیعی، شیمی، و فیزیک کاربردی، همچنین عناصر تحلیلی، سازمانی، و فلسفی، به صورت یک رشتة تحصیلی توسعه یافته درآمد. مطالعات اخیر دربارة حفاظت و مرمت، این رشته با رویکردهای میان رشته ای مشخص می شود. گرچه ساختار رشته ای دانشگاهی آن دست نخورده باقی مانده است، اما موضوعات و مسائل مشترک بین رشته ها و مطالعات حوزة حفاظت معماری و بناهای تاریخی هم پوشانی ها با رویکرد بین رشته ای را میان این رشته ها افزایش داده است. امروزه تحقیقات چندرشته ای و میان رشته ای در حال توسعه هستند. در مقالة حاضر حدود، اشتراکات، و همکاری های بین تخصص حفاظت و مرمت بناهای تاریخی و سایر حوزه ها، نظیر معماری، باستان شناسی، مهندسی عمران ، و علوم اجتماعی بیان شده است. گرچه پژوهش هایی در حوزة آموزش های چندتخصصی در ایران در خصوص رشته های کشاورزی، صنعت، و آموزش های فنی و حرفه ای صورت گرفته، اما علی رغم تعریف و پایه ریزی رشتة کارشناسی مرمت بنا با نگاه میان رشته ای، در اجرا نگاهی تک رشته ای بر آن حاکم است و جدا کردن صرف این رشته از رشته هایی همسنخ، نظیر معماری، مشکلاتی را برای آموزش مفید این رشته ایجاد کرده است. روش گردآوری داده ها در این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است. در این مطالعه از استدلال منطقی به همراه مروری بر تاریخ آموزش حفاظت و مرمت بناهای تاریخی، از ابتدای شکل گیری مرمت علمی تا راه اندازی مراکز آموزش علمی این رشته، بهره گرفته خواهد شدهدف اصلی در این نوشتار عرضة توصیفی صحیح از چندتخصصی بودن رشتة مرمت بناهای تاریخی است، آنچه که با بین رشته ای و زیررشته ای اشتباه گرفته می شود. به این منظور تلاش شده است برنامة درسی کارشناسی مرمت بناهای تاریخی در ایران تحلیل محتوا و موقعیت ارتباطی آن با رشته های نسبتا همجنسش توضیح داده شود. در پایان، این نتیجه حاصل شد که مرمتگر دانش آموخته ای فراتر از یک معمار یا مهندس سازه یا متخصص شیمی یا جامعه شناس است و باید علم مرمت را با چنین نگاهی آموزش داد و برای آن برنامه ریزی کرد.
    کلیدواژگان: حفاظت و مرمت، معماری، آموزش، برنامه درسی، چندتخصصی بودن، میان رشته ای بودن
|
  • Azadeh Khaki Ghasr * Page 5
    Prior to the prominence of modern sciences, people adopted various approaches to understand things. After that, though, these approaches were limited to fewer types. In recent decades the efficiency of modern understanding methods has been subject to revisions, with some thinkers trying to recourse to the past in order to address present-day limits. This has resulted in some of earlier approaches having retrieved their former credibility. Despite qualitative researches, there are shortcomings in cognitive strategies in researches on the semantic aspects of architecture. Alternative strategies, therefore, need to be sought for cognition based on the past experience. The present research is an attempt to explain a strategy called ‘inner cognition’ to approach human unmediated inner cognition, based on the historic wisdom about intuitive knowledge on one hand, and contemporary debates regarding intuition on the other. In order to do so, the present paper goes through an introduction to the strategy, followed by discussions on techniques, achievements, examples, and applications of the proposed strategy in semantic research. In this strategy cognitive tools such as wisdom, heart and revelation are explained through techniques such as observance, allegory, approbation and gloss. It is expected that this strategy offers normative theories to architectural semantics. The present text proposes ‘inner cognition’ not as a general but a specific strategy, solely to give more depth to architectural semantic research.
    Keywords: inner cognition strategy, semantic aspects of architecture, intuitive knowledge, observance, allegory, approbation, gloss
  • Majid Ahmadnejad Karimi*, Maryam Azimi, Mahdi Mahmoudi Kamelabad Page 19
    An understanding of structural knowledge is an inevitable prerequisite for the process of form making and space creation, with the integration of creative, economic and buildable structures always an integral aspect of architecture. The understanding of structure takes a multifaceted knowledge, and it is important to know the right type of structure and the right degree of structural understanding for architects. Some researchers believe that an understanding of mechanical concepts alone is not enough, because spatial ideas and not mechanical principles are often the starting point for many designs; and hence the need to be familiar with the spatial aspect of structure. The main aim here is to investigate the multiple aspects of the architect’s role in structural design. The research starts with a descriptive-analytical study of the relations between various aspects and the way they interact to form a building—through case studies—and concludes with an explanation of how architects can influence the ways in which structural design is incorporated into design process.
    Keywords: the knowledge of structure, architectural design process, aspects of structure
  • Seyedeh Hamideh Moosavi*, Mohammad Reza Hafezi, Shahram Delfani, Marjan A. Nematimehr Page 33
    The characteristics of building masses, their settlement and density play an important role in the pattern of urban airflow, air stagnation and accumulation of pollutants in the lower atmosphere layer. Aiming at finding the optimised lodgement pattern in a given density, this research studies the effects of changes in height and site coverage (FAR, Floor Area Ratio), on a local scale in Velenjak area of Tehran. Given its interdisciplinary nature, the methodology of this research is hybrid, with information collected by library resources, CFD used for simulating wind regime, and modelling urban area carried out based on the Municipality GIS data. A net, constant density of 270%, has been distributed in three building models: seven-storey buildings with the site coverage area of 38.5%, 12-storey buildings with the site coverage area of 22.5% and 20-storey buildings with 13.5% site coverage area. A 4.5 m/s reference air flow above these models from north, west, northwest and northeast has been considered, while the studied urban block surrounded with similar blocks, regardless of the complex effect of atmosphere thermal stratification. The wind was simulated by Ansys Fluent software and k-ε turbulence model. The results indicate that natural ventilation occurs in 38% of time-places in seven-storey buildings, 44¬% in 12-storey buildings and 65% in the high-rise buildings. Thus, it can be concluded that increasing height can only improve airflow with significant reduction of site coverage. This, in turn, depends on several factors, including urban fabric orientation, geometric features of the structure and wind characteristics of area. Therefore Individual numerical and experimental modelling and simulation are necessary for each region in order to obtain an optimal model.
    Keywords: density, site coverage, air movement, urban aerodynamics, pollution distribution pattern, Velenjak
  • Mitra Habibi , Sepideh Barzegar * Page 47
    The present-day urban spaces have severed their ties with time and place, and hence the widespread empty spaces failing to correspond with citizens’ lived experience. To avoid this, it is necessary to pay attention to the modes of production and organisation of space analytically. Henri Lefebvre’s proposal for doing this is through
    ‘rhythmanalysis’. The aim of this research is to seek the main criteria for this theory in urban studies. To do so, the three main theories of Lefebvre, namely, the Production of Space, the Trialectics of Space and Rhythmanalysis were focused, with their theoretical background studied through various previous researches. The findings show that there are three types of urban spaces whose rhythms are influenced by climate, culture and technique. The criteria for rhythmanalysis in the perceived space include the explanation of interactions between physical and climatic, cultural and technical components as well as their effects on spatial perception. In the conceived space we are faced with criteria based on technics and the dominance mechanisms imposed by technical institutions and their effects on rhythms. In the lived space, the criteria are influenced by presence, occasions and events which result in multiple rhythms. It is in the lived space that various groups are looking for appropriation of space and resistance against the conceived space in order to achieve their desired consumption of space through their presence and the manifestation of their activities’ rhythms. This is how the lived space and the daily life rhythms are manifested under the influence of culture, climate and technique.
    Keywords: urban space, Henri Lefebvre, the production of space, thetrialectics of space, rhythmanalysis
  • Vahide Ebrahimnia , Professor Zohreh Abdi Daneshpour Page 65
    This paper discusses the necessity of spatial metropolitan planning to address the problems of fragmented policy-making. The analysis of sectoral urban policy-making has resulted in attempts towards integration and transformation of planning approach from “land-use” to ‘” spatial” planning. An integrated, spatial planning suitable to resolve complicated, inter-sectoral issues focuses on affecting urban areas, and resolving complex and interrelated socio-economic and environmental problems. Despite the recognition of cities as self-governing entities in Iran, decisions are made by a divided public sector representing competing interests. Various attempts, implicit or explicit, to initiate an integrated and spatial metropolitan planning system have factually failed to change planning and management approaches in Tehran. The purpose of this paper is to answer the question of why, despite the opportunities traceable in legal frameworks for establishing a more integrated and comprehensive policy-making and planning system and mechanism capable of coordinating sectoral policies at the metropolitan level, has failed to replace sectoral attitudes. Using qualitative content analysis to the official document prepared for Tehran, a series of conflicting issues are exposed. These are, those between policy-making and planning by the elected as against appointed authorities, those between the acceptance of the status of urban as against national management and planning, those between “research” and “policymaking” on promoting integration amongst policies, those between “procedural” versus “substantive” aspects” of planning, and those that relate to different concepts of integrated spatial planning. These are the most important obstacles in the way of exploiting potential legal opportunities for spatial planning in Tehran.
  • Mohsen Keshavarz , Fatemeh Mahdizadeh , Abdollah Jabal Ameli Page 85
    Conservation-restoration is an empirical science devoted to the preventive and remedial treatment of cultural heritage objects. At a professional level, it can be characterised as a blend of theoretical knowledge and practical skills. Although conservation-restoration originates from the historical accumulation of the skills of master craftsmen and artists, it has been developed into an academic field during the 20th century, having associations with a wide range of humanities and natural sciences, applied chemistry and physics, as well as analytical, organisational and philosophical elements. Recent studies of conservation-restoration are characterised by interdisciplinary approaches. Despite the discipline’s academic structure having remained intact, commonalities between conservationrestoration and other disciplines have resulted in further overlaps. Nowadays, multidisciplinary and interdisciplinary researches are developing at the boundaries of the scientific disciplines. In the present paper, boundaries, commonalities and collaborations between the conservation-restoration of monuments and other disciplines such as architecture, civil engineering, archaeology and social science, have been explained. Multi-specialism has its history in disciplines such as agriculture, industry and vocational training in Iran. However, when it comes to restoration, and despite the original multidisciplinary intentions in the design of BA courses in this field, the view towards curriculum is still predominantly single-disciplinary. The discipline’s isolation from other disciplines of similar nature such as architecture has generated obstacles for a useful teaching. The present study makes use of logical reasoning together with a review of the history of the pedagogy in the discipline from the beginning to the initiation of academic institutions. The main aim of this paper is to offer a correct description of the discipline, which is different from what is considered interdisciplinary or sub-disciplinary . To do so, attempts are made to analyse the curriculum content and its relation with other disciplines with close ties with restoration. The conclusion is that a restoration graduate is of a nature beyond one from architecture, structure, chemistry or sociology, and that this difference must be taken into account for planning the curriculum.
    Keywords: Conservation, restoration, Architecture, Education, Curriculum, Multi-professionally, Interdisciplinary.