فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1396)

نشریه علوم سیاسی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا بهروزی لک، علی آقاجانی صفحه 7
    محور مقاله حاضر، بررسی ابعاد و روند تاثیر مناقشات کلام سیاسی به‏عنوان یکی از عوامل مهم بر رقابت‏های سیاسی در دوره تاسیس نظام جمهوری اسلامی ایران است. برای این منظور با برخی دخل و تصرفات، از روش اسکینر در بررسی زمینه های ذهنی و عینی، و تقسیم‏بندی دیوید ساندرز در چهره های ثبات و بی‏ثباتی در واکاوی تاثیر مناقشات بر رقابت‏های سیاسی الهام و بهره گرفته شده تا شرایط شکل‏گیری مناقشات کلامی سیاسی و رقابت‏های سیاسی برآمده از آن در دوره تاسیس جمهوری اسلامی بررسی شود. مهم‏ترین مناقشات کلام سیاسی این دوره، ابعاد سیاسی توحید، جامعیت، مشروعیت، اسلام و حاکمیت ملی است. تغییر رژیم، تغییر حکومت، چالش‏های مسالمت‏آمیز و چالش‏های خشونت‏آمیز، چهار شکل اثرپذیری از مناقشات کلامی به شمار می‏آید. بر این پایه، مرام‏نامه ها تاثیر مستقیم حداکثری، مواضع و رویکردهای سیاسی تاثیر مستقیم حداقلی، تاسیس احزاب سیاسی جدید تاثیر غیرمستقیم حداکثری و رخدادهای سیاسی تاثیر غیرمستقیم حداقلی است. مقاله بر آن است که این دوره شاهد افزایش رقابت‏های سیاسی و افزایش بی‏قاعدگی های رقابت سیاسی بر اثر افزایش مناقشات کلامی سیاسی می‏باشد.
    کلیدواژگان: مناقشات کلام سیاسی، رقابت سیاسی، جمهوری اسلامی، بی قاعدگی رقابت سیاسی
  • منصور میر احمدی، محمدرضا مرادی طادی صفحه 37
    این مقاله با فرض گرفتن جریانی به نام «سیاست نامه نویسی» در تاریخ اندیشه سیاسی سده های میانه ایران، به دنبال آن است تا مبانی فکری این جریان اندیشه را بازخوانی کند. ازاین رو، با برشمردن پنج مولفه بنیادین، بر آن است تا وجوه مفهومی و معنایی آنها را در متون موسوم به خدای‏نامه ها و سیاست نامه ها مشخص نماید. این پنج مولفه عبارت اند از: فر ایزدی، عدالت، توامانی دین و سیاست، اشه، و شاه آرمانی. در این راستا، مقاله کوشیده است تا نه‏تنها این مفاهیم را برای کشف سازه های استدلالی‏شان درون‏کاوی کند، بلکه می‏خواهد چگونگی وابستگی و پیوستگی این مفاهیم را به یکدیگر نشان دهد. فرضیه این مقاله آن است که مجموعه این مفاهیم مولفه هایی جدا از یکدیگر نیستند، بلکه خوشه ایمفهومی اند که در ارتباطی نظام مند با همدیگر قرار دارند؛ به نحوی که در هر مفهوم هاله ای از معانی دیگر مفهوم ها حضوری نامحسوس، ولی درعین حال قابل شناسایی دارد.
    کلیدواژگان: فر ایزدی، عدالت، توامانی دین و سیاست، اشه، شاه آرمانی
  • سید اصغر کیوان حسینی، طیبه محمدی کیا صفحه 65
    گفتمان معاصر خلافت، جهاد را به‏مثابه کنش اصلی خود در راه مبارزه با نظم بین الملل برگزیده و این وضعیت، یکی از مهم‏ترین دشواری های پدیدآمده در روابط بین الملل طی دو دهه اخیر را سبب شده است. به‏رغم اهمیت این موضوع، تلاش های صورت‏گرفته برای مطالعه و توضیح این وضعیت چندان ثمربخش نبوده است. مشخصا این مطالعات از فهم ماهیت بین المللی رفتار جهادی در پیوستگی با هویت دینی و تبار تاریخی آن به‏صورت نسبی بازمانده است. پژوهش پیش‏رو درصدد آن است که با لحاظ تبار تاریخی و هویت دینی گروه های جهادی، گامی در مسیر فهم ماهیت بین المللی این گروه ها و کارکرد نظم‏ستیزشان در عرصه سیاست جهانی بردارد. هدف آن است که میان این حوزه تامل (تبار تاریخی و کارکرد معاصر بین المللی) ارتباطی منطقی برقرار گردد و براین‏اساس، توضیحی از ماهیت پدیده جهاد معاصر به‏مثابه موقعیتی نوظهور و یگانه در زمینه و زمانه معاصر حاصل آید؛ پدیده ای که بی‏گمان امروزه در قامت عاملی بحران‏زا در عرصه روابط بین الملل ظهور یافته است. برای انجام این مهم مباحث در دو سطح سامان یافته است. ابتدا و در بخش نخست مطالعه، تبارشناسی جهاد تعقیب گردیده است و سپس در بخش دوم، به توضیح نحوه و منطق حضور آن در عرصه بین الملل پرداخته شده است. روش شناسی مطالعه در انجام این مهم، نظریه گفتمان است.
    کلیدواژگان: نظم بین الملل معاصر، جهاد، سلفیسم، گفتمان خلافت
  • محمدتقی قزلسفلی صفحه 89
    یکی از مسائل اساسی نظریه سیاسی و بین المللی، از گذشته تاکنون متوجه این مهم بوده است که چگونه می توان از دریچه بصیرتی نو در عرصه فرمانروایی داخلی و فراگیر به ایجاد اخلاق صلح و امنیت پایدار کمک کرد. از چشم انداز عصر جهانی، مسئله صلح قابل اتکا، به محاق رفته است. بروز صلح شکننده در نظام بین الملل، توجه متفکرانی بزرگ، از جمله یورگن هابرماس، مایکل والزر، جان راولز و دریدا را برانگیخته است. براین‏اساس، نویسنده در نوشتار حاضر از این مفروضه اولیه خود دفاع خواهد کرد که امکان ارائه نظریه ای برای صلح پایدار در جهان متکثر امروزی وجود دارد. مقاله حاضر پیش از ارائه و دفاع از مفروضه خود، با ابتنا به دیدگاه های متفکران مورد اشاره در این نوشته، به استناد چالش های فرارو در جهان، چهار اصل بنیادی را در این زمینه به بحث خواهد گذاشت. مقاله به روش توصیفی تحلیلی نوشته شده و از نظریه هنجاری انتقادی به‏منظور عملی ساختن صلح در تراز غیرغربی و همسو با مشارکت جهان‏زیست های فرهنگی متکثر بهره خواهد برد.
    کلیدواژگان: صلح، جهانی شدن، گفت وگوی فرهنگی، راولز، هابرماس
  • محسن جوادی، سید محمد حسینی سورکی صفحه 109
    جان استوارت میل، فیلسوف لیبرال مسلک بریتانیایی، در رساله ای درباره آزادی با تکیه بر مفهوم ضرر، در صدد ارائه اصل و معیاری برای تحدید دامنه اقتدار و دایره دخالت دولت در حوزه خصوصی شهروندان و تعیین و تحدید مرز و محدوده آزادی های فردی برآمد که امروزه با نام «اصل ضرر» شناخته می‏شود. تلاش و تاملات میل در این راستا و اصل ابداعی او، هرچند در نظر بسیاری تحسین و یا تلقلی به قبول شده است و از زمان طرح و تدوین، به عنوان یکی از اصول محوری لیبرالیسم شناخته می‏شود، ولی مدلول و محتوای این اصل و انگاره همواره مناقشه برانگیز و آماج نقد و انتقادهای اساسی بوده و حتی برخی هواداران لیبرالیسم نیز با اذعان به کاستی ها و کم مایگی آن، در پی تجدیدنظر و ارائه تقریرهایی تعدیل یافته و منسجم از آن برآمده اند. در این مقاله، پس از اشاره به پیش فرض های میل در تدوین اصل ضرر، به تبیین، بررسی و نقد مبنا و مدعای اصل ضرر و واکاوی جایگاه آن در سیاق و ساختار نگرش لیبرالیستی و سودگرایانه میل پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: لیبرالیسم، اصل ضرر، جان استوارت میل، حد و مرز آزادی، پدرسالاری
  • علی ملکی صفحه 131
    انقلاب اسلامی مرجعیت دوباره دین را در حوزه های مختلف زندگی، از جمله دولت مطرح کرد، ولی تبیین مناسب رابطه دین و دولت در قالب الگوهای رسمی و غیررسمی، قرین موفقیت نبوده و چالش های نظری و عملی به دنبال داشته است. هدف این مقاله، ارائه راهکاری برای تبیین رابطه دین و دولت از طریق کنش ارتباطی در حوزه عمومی و از طریق دموکراسی گفت وگویی به‏دور از سلطه قدرت و ثروت است تا در کاربست آن عقلانیت های مختلف از یکه تازی در عرصه دولت بپرهیزند. این نوشتار با رویکرد تحلیلی به تبیین نظریه انتقادی مبتنی بر کنش ارتباطی می پردازد و گفت وگو در حوزه عمومی را پیشنهاد می کند تا گفت وگوی دین و دولت در امور مبهم، از طریق رضایت و اقناع عمومی باشد.
    کلیدواژگان: رابطه دین و دولت، جمهوری اسلامی، نظریه انتقادی، کنش ارتباطی، حوزه عمومی
  • پوریا پرندوش صفحه 153
    سقوط حکومت اخوانی مصر به رهبری محمد مرسی در پی کودتای ارتش در سال 2013، این سازمان و به طور کلی آینده اسلام سیاسی را در این کشور دچار پرسش وجودی و ماهوی کرده است. نوشتار حاضر در کنار بررسی وضعیت اخوان پسا-کودتا و جریان‏های گوناگون و گاه مقابل هم در این سازمان، به دنبال بررسی امکان و احتمال گسست و چگونگی آن در این سازمان است. برای این منظور افزون بر طبقه بندی گرایش های کنونی و دسته بندی های درونی اخوان، در تلاش برای پاسخ به این پرسش است که: آیا اخوان امکان بازسازی دوباره خود را دارد؟ علاوه بر این، امکان دگردیسی اخوان و تحول و تغییر پارادایم کنش این گروه به سمت رادیکالیزاسیون اسلامی جهادی بررسی خواهد شد. نوشتار حاضر با مفروض گرفتن دیالکتیک سه‏گانه عوامل داخلی، منطقه ای و بین المللی، به تاثیر و تاثر این متغیرها بر آینده و تشکیلات اخوان نظر دارد. برای این منظور به جهت‏گیری بین المللی حول محور اخوان و تلاش های آنها در این زمینه به‏صورت خلاصه می‏پردازد و در پایان، سناریوهای پیش‏روی این گروه را در بازی سیاسی داخلی مصر پس از بررسی چگونگی و چرایی امکان گسست سازمانی در اخوان و پتانسیل انشعاب آن بررسی خواهد کرد. پژوهش حاضر از روش تحقیق کتابخانه ای به همراه تحلیل متون و اسناد دست اول موجود در کنار تحلیل گفتار شخصیت های اصلی اخوان، بررسی مصاحبه های افراد و مسئولان اخوانی و نخبگان سیاسی مصر استفاده کرده و همچنین به بررسی داده های میدانی و آماری موجود مرتبط نیز پرداخته است. به باور نوشتار حاضر، استفاده از یک تئوری خاص به‏منظور شناخت وضعیت حال حاضر راهگشا نخواهد بود و با توجه به ماهیت چندگانه بررسی کنونی، ضرورت نگرش توصیفی تحلیلی عمیق با رویکرد طراحی مدل را در چرایی وضعیت حاضر، بدون وابستگی به نظری های خاص پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، کودتا، مصر، اسلام سیاسی، رادیکالیسم اسلامی، انقلاب
|
  • Qolamreza Behroozilak, Ali Aqajani Page 7
    The major concern of the present article is the investigation of the dimensions and the trend of the effect of political theological disputes as one of the main factors on the political campaigns during the development of Islamic Republic of Iran system. Accordingly, it has been taken advantage of Skinner method in order to investigate the objective and subjective grounds as well as the classification of David Sanders on the static and fluctuating facets to study the effect of disputes over the political campaigns so that the conditions of developing the theological political disputes and the political campaigns during the development of Islamic Republic is investigated. The most significant theological political disputes of this era are the political dimensions of unity, universalism or comprehensiveness, legitimacy, Islam and national sovereignty. The change of regime and government, peaceful and violent challenges are considered as the four facets of impressionableness from the theological disputes. In this regard, the codes of conduct are considered as the direct effect of majority, the political approaches and status as the direct effect of minority, the development of new political parties as the indirect effect of majority and political events as the indirect effect of minority. The present article illustrates that this era is the observant of the increase in the political campaign as well as the increase of chaos in it due to the increase of theological political disputes
    Keywords: theological political disputes, political campaign, Islamic Republic of Iran, chaos in the political campaign
  • Mansoor Mirahmadi, Mohammadreza Moradi Tadi Page 37
    According to the issue in relation with writing siasatnameh or government book in thehistory of political thought in the middle centuries of Iran, the article is to review the intellectual foundations of this trend and considering five principal factors, it is to clarify their conceptual aspects in the texts related to theologue and government book. These five elements are divine majesty, justice, togetherness of religion and politics,ashah and ideal monarch. In this regard, the article has endeavored to investigate these concepts towards the identification of their components and to illustrate the way of their dependency on one another.
    The hypothesis of this article is that the collection of these concepts is not theelements separate from each other; moreover, there is a kind of systematic relationship between them so that in each concept, there exist the meanings of other concepts being of imperceptible presence but identifiable.
    Keywords: divine majesty, justice, togetherness of religion, politics, ideal monarch
  • Seyed Asghar Keyvan Hosseini, Tayebeh Mohamadikia Page 65
    The present discourse of caliphate has selected jihad as the main action towards fighting with the international order and this occasion has been the cause of one of the most important difficulties in regard with the international relations during the two recent decades. Regardless of the importance of issue, the endeavors towards the study and clarification of this situation have not been efficient. These studies have been rather behind appreciating the international entity of jihadi behavior related to the religious entity and the historical antecedent.The present research is to realize the international entity of jihadi groups and their unmanageable act in the domain of universal policy. The purpose is to develop a logicalrelationship between the historical antecedent and the present international function. Consequently, it is presented an explanation from the entity of contemporary jihad as a new and unique state in the present time. It is regarded a phenomenon having been manifested as a critical factor in the domain of international relationship. To do this important issue, the topics have been organized in two levels. In the first part, it has been pursued the genealogy of jihad and in the second part, it has been considered The methodology of study is discourse theory.
    Keywords: contemporary international order, jihad, selfism, contemporary discourse of caliphate, classic discourse of caliphate
  • Mohammad Taqi Qezelsofla Page 89
    One of the fundamental issues of the political and international theory from the past to the present has been the way of developing the morale of eternal peace and security in the domain of internal and comprehensive dominion through a new approach.
    According to the perspective of universal era, the issue of reliable peace has been diminished and the emergence of this frail peace within the international system has attracted the attention of outstanding thinkers such as Jurgen Habermas, Michael Walzer, John Rawelz, and Derrida. In this regard, the author of the present writing defends his hypothesis and states that there exists the possibility of presenting a theory towards an eternal peace in the present pluralistic world.
    Prior to presenting and defending the hypothesis and on the basis of the thinkers’ viewpoints, the article refers to the current challenges in the world and discusses four fundamental principles.
    The research method is descriptive - analytical and it has taken advantage of critical -standard theory to actualize the peace in nonwestern level in line with the cooperation of pluralistic cultural elements in the world.
    Keywords: peace, globalization, cultural relations, Rawelz, Habermas
  • Mohsen Javadi, Seyyed Mohammad Hoseini Souraki Page 109
    British liberal-philosopher John Stuart Mill, in his book On Liberty, based on the notion of harm, sought to provide and present a Liberty-Limiting Principle towards limiting the domain of authority and the interference of government in the private domain of citizens and the determination / limitation of the boundaries of individual freedoms that today called “The harm principle.
    The efforts and reflections of J.S. Mill in this and his inventive principle, although widely praised or accepted, have been considered as one of the pivotal principles of liberalism. Since the design and formulation, but the concept of harm and content of this principle is always controversial and even some libertarian advocates, after acknowledging the shortcomings and deficiencies, sought to reconsider and provide a consistent and coherent version of this principle. In this paper, after referring to Mill’s presuppositions in the formulation and development of harm principle, The basis and claim of this principle have been reviewed and criticized, and its place in the structure of the Mill’s liberal and utilitarian approach has been examined
    Keywords: Liberalism, harm principle, John Stuart Mill, Liberty-Limiting Principles, Paternalism
  • Ali Maleki Page 131
    The Islamic revolution stated the renewed authority of religion in various domains of life including government while the appropriate declaration of relationship between religion and government within the formal and informal patterns has not been successful and it has been along with theoretical and practical challenges. The aim of this article is the presentation of a strategy towards the interaction between the religion and government via thecorrelational action in the public domain as well as the interactive democracy away from the domination of authority and wealth. Through the analytical approach, the article states the critical theory on the basis of the communicative action and suggests the exchange of idea in the public domain to provide the interaction between religion and government in regard with the ambiguous and complicated affairs along with the public satisfaction.
    Keywords: relationship between religion, government, Islamic Republic of Iran critical theory, correlational action, public domain
  • Pouriya Parandoush Page 153
    The collapse of Ekhvani government of Egypt leaded by Mohammad Morsi following the coup detat of the army in 2013 has challenged this government and generally the future of Islam in this country.
    The present writing is to investigate the status of Ekhvan following coup detat, various trends in this organization as well as the possibility and way of its breaking down in this organization. Besides the classification of the current tendencies and the internal classification of ekhvan, it is to answer the question related to the possibility of renewed development of Ekhvan. Furthermore, it investigates the possibility of alteration of Ekhvan as well as the amendment in the paradigm of action of this group towards the Islamic jihadi radicalization.
    The present writing is to study the effect of these variables including the internal, regional and international factors on the future and organization of Ekhvan.
    Accordingly, it briefly considers Ekhvan’s effort in relation with the international orientation. Lastly, it investigates the scenarios of this group pertaining to the internal policy of Egypt following the consideration of how and why of the possibility of organizational detachment in Ekhvan group and potential of its divisions.
    The research method is of library type done by the analysis of primary texts and documents, the discourse of major characters of Ekhvan, interviews with people, Ekhvani people in charge as well as the political elites of Egypt.
    In accordance with this writing, the utilization of a specific theory towards the recognition of present circumstances will not be helpful.
    Considering the multidimensional and plural entity of the present study, the researcher suggests the necessity of a reflective- analytical- descriptive approach towards developing a model related to the reason of present situation without relying on a specific theory
    Keywords: Ekhvan ol- Moslemin, coup detat Egypt, political Islam, Islamic radicalism, revolution