فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1396)

نشریه علوم سیاسی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا پیروزمند * صفحات 7-24
    مسئله مقاله حاضر، بررسی حال و آینده هویت حوزه و روحانیت و نسبت آن با حوزه انقلابی است؛ چراکه حفظ و تقویت هویت جمعی روحانیت، امری مهم و نیازمند مراقبت و تدبر است. بررسی کردیم که حفظ و ارتقای هویت روحانیت، نیازمند بازشناسی ماموریت حوزه و روحانیت در مقیاس اقامه اجتماعی دین و حضور ملی و بین المللی در این مقیاس است. جوهره حوزه انقلابی نیز چیزی جز پذیرش این ماموریت نیست. برای این منظور فرضیه مقاله حاضر بدین قرار است که انقلابی گری، عامل محوری هویت ساز حوزه و روحانیت بوده، فضیلتی زاید بر ماموریت اصلی حوزه های علمیه نیست. همچنین انقلابی گری صرفا به معنای مشارکت سیاسی روحانیت در حکومت نیست؛ بلکه به معنای مسئولیت پذیری در اقامه اجتماعی اسلام است.
    کلیدواژگان: هویت، هویت حوزه و روحانیت، انقلابی گری، حوزه انقلابی، اقامه دین
  • سید کاظم سید باقری * صفحات 25-48
    سیاست زدگی یکی از مباحثی است که در کنار بحث انقلابی گری و ورود به عرصه سیاست مطرح می شود و با توجه به جایگاه والای حوزه های علمیه، بررسی پیامدهای منفی و چالش برانگیز این امر، اهمیتی دوچندان دارد. سیاست زدگی به همراه خود، جانبداری از یک باور و نگره سیاسی به طور مطلق و تحلیل های یک سویه را در پی دارد؛ درحالی که این اندیشه ممکن است درست یا نادرست، و روشمند یا ناروشمند باشد. چنین است که نگاهی افراطی یا تفریطی بر اندیشه و سیاست ورزی جامعه هدف حاکم می شود و می تواند فضایی آشفته و آسیب زننده را برای فرد و جامعه به همراه آورد. پرسش اصلی در این نوشته بر گرد عوامل سیاست زدگی در میان حوزویان و راهکارهای برون رفت از آن شکل گرفته و در پاسخ، این فرضیه ارائه شده است که با توجه به اموری چون دگرگونی و انعطاف، جانبداری، قدرت خواهی و خواهش مشارکت در سیاست، هرچند با توجه به روحیه علم و پرهیزکاری در میان حوزویان، سیاست زدگی کمتر جای جولان می یابد، در برخی مواقع و در میان تعدادی از آنان و به ویژه طلاب جوان می توان عوامل سیاست زدگی را در اموری چون تحلیل های تقلیدی، خودحق پنداری و انحصارطلبی، تحلیل و رفتارهای افراطی و تفریطی، و فعالیت های خلاف شرع و قانون پی جویی کرد و با روش هایی چون آگاهی بخشی علمی، گسترش سعه صدر و شکیبایی، تقویت روحیه اجتهاد و آزاداندیشی، و تقویت اعتدال و عقلانیت به برون رفت آنان از سیاست زدگی امیدوار بود.
    کلیدواژگان: سیاست زدگی، حوزویان، انحصارطلبی، سعه صدر، آزاداندیشی
  • عبدالوهاب فراتی * صفحات 49-72
    روحانیت از این جهت که سازمانی شکل‏گرفته بر پایه یکی از نیازهای اصلی اجتماعی، یعنی نیاز به دین است، یکی از نهادهای جامعه مدنی و البته قدرتمند ترین آنها در ایران به شمار می آید. کارویژه ذاتی این نهاد، فهم دین، تبلیغ و ترویج دین و اجرای مناسک آن است که البته در شرایط خاص تاریخی، ممکن است وظایف تاریخ‏مندی بدانها اضافه کند. نهادهای مدنی به‏عنوان واحدهای تشکیل دهنده جامعه مدنی، در مقابل نهادهای سیاسی مطرح می شوند. وجه اصلی متمایزکننده آنها این است که «کنش جمعی» خود را بدون اجبار و آمریت سیاسی سامان می دهند؛ ازاین‏رو، مدنیت سازمانی مثل روحانیت، از یک سو در گرو سیاسی‏ نشدن و حفظ استقلال آن از حاکمیت سیاسی و از سوی دیگر، حفظ اعتبار و کارآمدی آن در جامعه اسلامی است. بااین‏همه، در سال های پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و ورود روحانیت به برخی از ارکان حکومت اسلامی، به وجه مدنی این نهاد آسیب رسیده و از توانمندی آن در چنین حوزه‏ای کاسته شده است. این مقاله بدون اینکه تاکیدی بر لزوم بازگشت روحانیت به کارکردهای سنتی خود داشته باشد و به حضور خود در حکومت اسلامی پایان بخشد، تنها می‏کوشد عوامل تقلیل‏دهنده اقتدار اجتماعی روحانیت را طی چند دهه اخیر تحلیل کند. اینکه این عوامل کدام‏اند و چگونه توانسته‏اند مدنیت این نهاد را تحت‏الشعاع قرار دهند، پرسش‏هایی است که این مقاله درصدد بررسی آنهاست.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی، بحران اعتماد، عرفی شدن، پادگفتمان، کارآمدی، تغییر موقعیت
  • سیدمحسن طباطبایی فر * صفحات 73-100
    حوزه انقلابی مانند هر پارادایم دیگر، دارای دغدغه ها، مسائل و روش ویژه خود است که موجب مانایی و پویایی آن می شود. دغدغه حوزه انقلابی، برسازی تمدن اسلامی بر وزان دنیای معاصر است. براین‏اساس، در کنار مسائل فردی (تعبدی)، موضوعات اجتماعی را از «مسائل» خود می داند و در تلاش است با روش «اجتهاد پویا» فقه را به عرصه اجتماع آورده، زندگی مومنانه را در دوران غیبت جاری سازد. در این مقاله اصول و کارکردهای اجتهاد پویا به‏عنوان روش حوزه انقلابی بررسی می شود و به همین مناسبت از تغییر دغدغه ها و مسائل فقهی نزد ایشان سخن خواهد رفت.
    کلیدواژگان: اجتهاد پویا، حوزه انقلابی، امام خمینی، آیت الله خامنه ای، سیاست
  • محمد اسماعیل نباتیان * صفحات 101-124
    حوزه انقلابی را می توان معتقد به اسلام سیاسی و نظام سیاسی مبتنی بر ولایت فقیه جامع الشرایط، ملهم از اندیشه های فقهی و کلامی امام خمینی دانست که پس از صدر اسلام، برای نخستین‏بار توانست الگویی مبتنی بر اسلام ناب و برگرفته از قرآن و احادیث را در جامعه تحقق بخشد و با ابتنا بر آن، به‏تدریج فرهنگی خلق کند و آن را بسط دهد. یکی از عوامل حفظ و پویایی یک اندیشه و نیز الگوی سیاسی اجتماعی برگرفته از آن، صدور و فراگیر کردن آن در فراتر از مرزهای جغرافیایی است. حوزه انقلابی با دارا بودن ظرفیت های اثرگذاری چون مرجعیت، کثرت طلاب و مبلغان و نقش شبکه ای آنها در کشورهای مختلف، مساجد، حسینیه ها و هیئت های مذهبی، این امکان را دارد که فرهنگ انقلاب اسلامی را به‏عنوان الگوی جایگزین فرهنگ لیبرالیستی و نیز فرهنگ اسلام غیرانقلابی در جوامع مسلمان طرح کند و آن را نهادینه سازد.
    کلیدواژگان: حوزه انقلابی، فرهنگ انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، نظریه پخش
  • منصور میر احمدی، محمدهادی احمدی* صفحات 125-148
    در ترکیه دو گفتمان کلان اسلام گرایی از هم قابل تمیز هستند. از یک سو گفتمان اسلام سیاسی است که به تاسیس دولت معتقد است و دیگری اسلام اجتماعی که به‏شدت مخالف پروژه سیاسی اسلام است و در مقابل اسلام سیاسی قرار می گیرد. بدیع‏الزمان سعید نورسی، روحانی برجسته و کردتبار ترکیه، با ساختارشکنی در سنت اسلام سنی صوفی، پایه گذار اندیشه هایی گردید که در نتیجه آن، «جنبش اسلام اجتماعی» پس از مرگ وی در ترکیه شکل گرفت. اندیشه های نورسی با تحولی که در دوره های مختلف تجربه می کند، در نهایت موفق به بازتعریف مفهوم «انسان اسلامی» در گفتمان «صیانت» شده، الگوی جدیدی از رابطه اسلام و مدرنیته ارائه می دهد. پس از وی جنبش نورجو تقسیم بندی های متعددی بر اساس تفاسیر متفاوت از آثار نورسی پیدا می کند که مهم ترین آنها جنبش فتح‏ الله گولن است. گولن را پایه گذار جنبش ایمان محور می دانند؛ چراکه با الهام از اندیشه های نورسی، تحولی معنایی و فکری را در این نظام فکری ایجاد کرده است. وی از طریق شبکه های آموزشی، اقتصادی و رسانه ای در سطح بسیار گسترده ای در جامعه ترکیه هوادار پیدا کرده و بر سپهر عمومی آن کشور بسیار اثرگذار بوده است. امروزه گولن در سطح بین‏الملل نیز بسیار شناخته شده و اثرگذار است. اندیشه های گولن نتایج سیاسی متفاوتی از اندیشه های نورسی پیدا می کند که مهم ترین آن، پذیرش دموکراسی لیبرال‏سکولار است.
    کلیدواژگان: سعید نورسی، حکومت داری، اسلام اجتماعی، انسان اسلامی، فتح الله گولن
  • رسول زارع زاده ابرقویی * صفحات 149-176
    با توجه به اهمیت روزافزون انتخابات در جوامع مختلف، تبیین رفتار رای‏دهی یکی از وجوه اساسی جامعه‏‏شناسی سیاسی است. در این راستا، مقاله حاضر درصدد تبیین رفتار رای‏دهی مردم تهران در انتخابات‏های اخیر، به‏ویژه انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی در دو بعد میزان مشارکت و جهت آن است. در بعد میزان مشارکت سوال اصلی، چرایی مشارکت 52 درصدی مردم و در بعد جهت، سوال، چرایی رای‏آوری فهرست انتخاباتی اصلاح‏طلبان است. مقاله می‏کوشد با بهره‏گیری از رهیافت جامعه‏شناسانه، فراتحلیل داده های موجود و مشاهدات میدانی نگارنده به سوالات فوق پاسخ گوید. در بعد میزان مشارکت، بر عامل افزایش احساس اثرگذاری اقشار طبقه متوسط رو به بالا و بالای تهران تاکید شده است. در بعد جهت مشارکت نیز اعتقاد بر این است که اصلاح‏طلبان توانستند در انتخابات تهران پیروز شوند، تنها به این دلیل که توانستند پایگاه و اقشار اجتماعی متمایل به خود را بسیج کنند و پای صندوق رای آورند. رای لیستی و هماهنگ این اقشار سبب رقم خوردن نتایج انتخابات تهران گردید. از دید نگارنده، این رفتار (فرایند بسیج و رای لیستی) نه یک رفتار سلبی، اعتراضی و کنشی یک‏سویه، که کنشی ایجابی و دوسویه است و در صورت مهیا بودن شرایط و بسترها، دوباره تکرارپذیر خواهد بود. تکرار نتایج انتخابات در سال 1396 موید این نکته است.
    کلیدواژگان: رفتار رای دهی، رهیافت جامعه شناسانه، فرایند بسیج سازی، طبقه متوسط جدید رو به بالا، اصلاح طلبان
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: عماد جمعه زاده صفحه 177
|
  • Alireza Piroozmand * Pages 7-24
    The present writing is to study the present and the future of the identity of Howzeh along with clericalism and its relationship with revolutionary Howzeh. Since the preserving and strengthening the collective identity of clericalism is considered an important issue and in need of surveillance and management, the preservation and advancement of the identity of clericalism is in need of re- identifying the obligation of Howzeh and clericalism in scale of social establishment of religion as well as the national and internationalpresence in this scale. The essence of revolutionary domain is nothing but accepting this responsibility. In this regard, the hypothesis of the present writing is that revolutionariness is considered as the main element for developing identity of Howzeh and clericalism and it is not a virtue beyond the main duty of seminary schools. Furthermore, revolutionariness is not merely the political cooperation of clericalism in government but also accepting the responsibility in social establishing of Islam.
    Keywords: Identity, identity of Howzeh, clericalism, revolutionariness, revolutionary domain, establishing of religion
  • Seyed Kazem Seyed Baqeri * Pages 25-48
    Being impressed by politics is one of the issues stated along with the issue of revolutionariness and involvement in the domain of politics and considering the grand position of seminary schools, the investigation of its negative and challenging consequences is of double importance.
    Being impressed by politics brings along the absolute partiality for a belief and political writing and unilateral analyses while this thought can be true or false, systematic or not. Accordingly, it is dominated an extremist view on theorizing and policy making of the target community and it leads to an atmosphere chaotic and deleterious for the person and society. The main question of this article is concerning the clergymen being impressed by politics and the strategies to get free from it and it has been presented this hypothesis that, thanks to the issues like change and flexibility, partiality, seeking for power and yearning for cooperation in politics, in spite of the spirit of science and piousness among clergymen, it is not the place of being impressed by politics. Nevertheless, it can be investigated the elements of this issue among some young clergymen in the matters like imitative analyses, belief in righteousness of oneself, monopolization, extremistbehaviors, as well as the actions against the religion and law. However, they can get from of being impressed by politics through giving the scientific awareness, increase of patience, strengthening the spirit of Ejtehad, liberal thinking, moderation and rationality.
    Keywords: Being impressed by politics, clergymen, ways of getting free, monopolization, tolerance, liberal thinking
  • Abdolvahhab Forati * Pages 49-72
    Clericalism is considered as one of the institutes of civil society and the most authoritative in Iran because it is a developed organization based on one of the main social needs that is the religion. The main function of this institute is the comprehension of religion, propagation of it and performing its rituals. Moreover, in the specific historical conditions, it is added some history-wise duties to it. The civil institutes as the components of civil society are stated beside the political institutes. The main distinguishing aspect is that organizational civility like clericalism depends on not being political and keeping its independence from political sovereignty on one hand and on the other hand preserving its validity and efficiency in the Islamic community. Nevertheless, during the years after the glorious victory of Islamic revolution and the involvement of clergymen in some principles of Islamic government, its civil aspect has been affected and its efficacy has decreased in this very domain. This article is to merely analyze the decreasing elements of social authority of clergymen during the recent decades without putting emphasis on the necessity of clergymen revisiting their traditional functions and terminating their presence in the Islamic government. The article is to investigate these elements and their way of shedding light on the civility of this institute.
    Keywords: political system, trust crisis, getting conventionalized, game of power, anti discourse, efficacy, change of situation
  • Seyed Mohsen Tabatabaeefar * Pages 73-100
    Revolutionary Howzeh like any other paradigm is of concerns, issues with its own specific method and this very matter leads to its eternity and dynamicity. The concern of revolutionary Howzeh is constructing the Islamic civilization corresponding to the contemporary world. Moreover, it considers the social and individual issues and endeavors to bring jurisprudence in the social domain with the method of dynamic Ejtehad and to practice a life based on religious belief in occultation era. In this article, it is investigated the principles and applications of dynamic Ejtehad as the method of revolutionary Howzeh and accordingly, it is discussed in relation to the change of concerns and jurisprudential issues.
    Keywords: Dynamic Ejtehad, Revolutionary Howzeh, Imam Khomeini, politics
  • Mohammad Esmaeil Nabatian * Pages 101-124
    Revolutionary Howzeh believes in political Islam and political system on the basis of comprehensive Wilayat Faqih inspired by the jurisprudential and theological ideas of Imam Khomeini which could develop a pattern based on noble Islam derived from Holy Quran as well as the traditions in the society of after Islam for the first time. Accordingly, it could develop a culture based on that pattern. One of the elements of preservation and dynamicity of a thought and the political, social pattern out of that is its propagation across the geographical borders. Revolutionary Howzeh with efficient capacities like religious authority, abundance of clergymen, propagators and the networking role of them in different courtiers, mosques and religious groups is able to develop and institutionalize the Islamic revolution culture as a pattern in place of liberalistic culture as well as the culture of non revolutionary Islam in Muslim societies.
    Keywords: Revolutionary Howzeh, Islamic revolution culture, propagation of revolution, theory of propagation
  • Mansoor Mirahmadi, Mohammad Hadi Ahmadi * Pages 125-148
    In turkey, two main discourses of Islamism can be differentiated from each other. One of them is the discourse of political Islam believing in the foundation of government and the other is that of social Islam which is severely against the project of political Islam. Bediuzzaman Said Nursi, the outstanding Kurdish clergyman of turkey, established thoughtsthrough deconstructing in the tradition of Sufi- Sunnite Islam and consequently, it was developed the movement of social Islam in turkey after his death. Nursi’s thought with a change in various eras finally leads to redefining the concept of Islamic human within the discourse of preservation and presenting a new pattern on the relationship between Islam and modernity. Following him, Noorju movement is of numerous divisions based on different interpretations from the works of Nursi and the most important of which is movement of Fathollah Gulen. Gulen is the founder of belief based movement since he has made intellectual and meaning based revolution in this intellectual system inspired by Nursi thought. He is of numerous followers and very influential in turkey through the educational, economic, and media networks. Today, Gulen is internationally well-known and effectual. Gulen’s thought is of different political results compared with that of Nursi and the most important of which is accepting secular liberal democracy.
    Keywords: Said Nursi, governing, social Islam, Islamic human, Fathollah Gulen
  • Rasoul Zareazadeh Abarghoui * Pages 149-176
    Considering the great importance of election in different communities, the clarification of voting behavior is considered as one the fundamental aspects of political sociology. In this regard, the present article is to clarify the voting behavior of people in Tehran for the recent election particularly the tenth election of Islamic consultative assembly in terms of the amount of cooperation and its direction. Regarding the amount of cooperation, the main question is the reason of 52 percent cooperation of people and in regard with the direction; the question is cause of reformists winning the election. The article is to answer the aforementioned questions by taking advantage of the sociological strategy, over analysis of present data, as well as observations. In terms of the amount of cooperation, it has been emphasized on the considerable effectiveness of people belonging to higher than the middle class as well as the upper class in Tehran. In terms of direction of cooperation, it is believed that the reformists could succeed in the election of Tehran, because they could mobilize the social classes as their fans and encourage to vote in favor of them. The harmonious voting of these classes led to the cancellation of results of Tehran election. In view of the author, this behavior (mobilizing process and list based vote) is not a unilateral, privative, protesting and acting behavior but a bilateral and affirmative action and in case of providing the conditions and grounds, it will repeat. The repetition of election results in 1396 confirms this point.
    Keywords: voting behavior, sociological strategy, process of mobilizing, new upper middle class, reformists