فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1397)

نشریه علوم سیاسی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 81، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید کاظم سید باقری* صفحات 7-32
    یکی از وجوه مهم و کلیدی آزادی سیاسی، حق آزادی بیان است که اگر در جامعه ای نباشد، بخشی بزرگ از آزادی از دست رفته است و طبیعی است که جلوه بیرونی آزادی اندیشه، خود را در آزادی بیان نشان می دهد. این نوشته در پی بررسی حق آزادی بیان از منظر قرآن کریم است و با توجه به چارچوب مفهومی، در فرضیه بر این نکته تاکید شده است که اصولا بحث از آزادی بدون حق آزادی بیان، چندان مفهومی ندارد؛ بلکه آزادی سیاسی وقتی معنادار می شود که فرد پس از اندیشه در نهاد و نهان خویش، بتواند آن را بیان کند. این امر از برخی آیات قرآن کریم که بر شنیدن گفتار دیگران، پیروی از احسن، جدال احسن، تبعیت از برهان، انتخاب گزینه برتر و امر به معروف و نهی از منکر تاکید دارند، قابل برداشت است؛ هرچند این امر به معنای آن نیست که آن آزادی، حد و مرزی ندارد؛ بلکه رعایت حقوق دیگران، موازین شرعی و عقلی و رعایت قانون عادلانه، از حدود آن به شمار می آید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، حق، آزادی اندیشه، آزادی بیان، آزادی سیاسی
  • محمود شفیعی، علی خالقی صفحات 33-58
    مصلحت گرایی در نگاه اولیه با مبانی فقه شیعه ناسازگار است. مصلحت به مثابه تاملات ثانویه انسانی برای یافتن حکم کنش های مختلف در عرصه های گوناگون زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و همه حوزه های ریز و درشت دیگر، بدون تکیه بر ادله اربعه معروف در فقه شیعه بوده، استخراج آن با تکیه بر ادله‏ای چون استحسان، قیاس، سد ذرایع و فتح ذرایع، از مختصات فقه اهل سنت است. بنابراین، توجیه مصلحت‏گرایی در درون نظام فقهی شیعه، نیازمند استدلال مبنایی دیگری است. نوشته حاضر درصدد است با برگشت به مباحث کلامی به عنوان یکی از دانش های مبناساز برای فقه شیعه، امکان ایفای نقش را برای «مصلحت» در فقه سیاسی شیعه در عرصه عمل اجتماعی با ابعاد پیچیده آن در جهان جدید تسهیل نماید. بدین منظور ایده «اباحه» در کلام شیعه در برابر ایده «حظر» در کلام معتزله مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس این آموزه که بیشتر متکلمان شیعه بدان گرایش یافته اند، حوزه وسیعی وجود دارد که حوادث و رویدادها در آن، حوزه خالی از احکام الزام‏آور قبلی است و رتق و فتق این امور به عقل تاریخی تجربی بشر واگذار شده است. در این حیطه، مصلحت متغیر تاریخی اجتماعی، بدون نسبت دادن آن به یک حکم مصرح و معین ثبت‏شده در شرع، رقم‏زننده حکم این حوزه های زندگی خواهد بود. چنین احکامی هرچند شرعی نیستند، به حکم شرع معتبرند.
    کلیدواژگان: مصلحت، قیاس، استحسان، مصالح مرسله، سد ذرایع، اباحه کلامی
  • مجتبی عبدخدایی، رسول نوروزی فیروز صفحات 59-84
    ورود مفاهیم جدید به دانش روابط بین الملل، طرح مباحث جدید، نظیر اقتصاد سیاسی بین الملل، الهیات سیاسی بین الملل، اخلاق در سیاست بین الملل و... را در پی داشت. ورود مفهوم تمدن نیز مناظره ای نظری پیرامون جایگاه این مفهوم را در روابط بین الملل و زیرمجموعه های آن، نظیر امنیت، سیاست خارجی و... شکل داد. خروجی این مناظره علمی، صورت بندی جدید علمی در این دانش بود. در مقاله حاضر این مسئله بررسی می‏شود که: تمدن چگونه بر سیاست خارجی اثرگذار خواهد بود؟ در پاسخ به این پرسش، سه سطح تحلیل دولت ملی، دولت تمدنی و جهانی شدن مورد توجه قرار می گیرد تا تمایزات و قابلیت های دولت های تمدنی و دولت ملی در وضعیت آنارشیک نظام بین الملل و همچنین وضعیت جهانی شدن در عرصه سیاست خارجی بررسی شود. به نظر می رسد دولت های تمدنی در مقایسه ‏با دولت های ملی، از قابلیت های بیشتری برخوردارند و از طریق شاخص های نزدیک به وضعیت جهانی شدن، امکان کنشگری بیشتری در فضای جهانی شده را از خود ظهور و بروز می دهند. تحلیل سیاست خارجی دولت تمدنی نیز متفاوت از تحلیل سیاست خارجی دولت های ملی خواهد بود.
    کلیدواژه ها

    عنوان مقاله [English]

    نویسندگان [English]

    1Faculty Member of Allameh Tabatabaee University
    2Ph. D Student of International Relationships، Allameh Tabatabaee University
    چکیده [English]

    کلیدواژه ها [English]
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، سطح تحلیل، دولت ملی، دولت تمدنی، جهانی شدن، تمدن، سیاست خارجی
  • صابر جعفری کافی آباد، میثم مهدیار صفحات 85-118
    نخستین قانون اساسی گرچه به طور رسمی به امضای شاه قاجار رسید، اما تنش های سیاسی و فرهنگی به دلیل اختلافات هنجاری میان جریان های سیاسی و فرهنگی مختلف در میان مردم و به‏ویژه نخبگان، دست نخورده باقی ماند. قانون، صرف نوشته های مصوب رسمی در مجلس و کتاب های حقوقی نیست؛ قانون، وجهی زیسته نیز دارد که خود را در هنجارها و ارزش های جامعه ای نشان می دهد که قرار است قانون بر آنها به کار بسته شود. در این پژوهش درصدد نشان دادن شکاف عمیق میان قانون روی کاغذ و قانون در معنای هنجارهایی هستیم که زندگی و حیات فکری دوران مشروطه را سامان می بخشید یا از سامان می انداخت. چهارده اثر از دوران مشروطه و از جریان های مختلف سیاسی انتخاب شده اند و بر اساس چارچوب مفهومی ای مرکب از نظریه های جامعه شناسی حقوق و جامعه شناسی سیاسی، به روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته ها حاکی از حاکمیت نوعی وضعیت آنومیک و نابهنجاری بر سر بنیان های ارزشی هنجاری استقرار یا عدم استقرار قانون اساسی در آن دوران است. در چنین وضعیتی شکست جامعه در مستقر ساختن قانون به طور پیشینی پیش بینی پذیر بود.
    کلیدواژگان: قانون، ارزش، دوران مشروطه، قانون اساسی، چارچوب های رسمی قانون، قانون اساسی مجلس، ارزش های دموکراتیک، ارزش های اقتدارگرایانه
  • علیرضا محمدی، محمدحسین خوانین زاده، محمدرضا ابراهیم نژاد صفحات 119-144
    تحقق کارآمدی نظام جمهوری اسلامی، از مسائل اصلی جامعه ایران است. افزون بر مشکلات عینی در عرصه های مدیریتی کشور، مطرح شدن الگوی حکومت دینی در سطح بین المللی نیز بیانگر اهمیت آن می‏باشد. با توجه به ابتنای نظام ج.ا.ا بر مبانی دینی، پژوهش حاضر در پاسخ به این پرسش که «فقه سیاسی امامیه در راستای کارآمدی نظام ج.ا.ا از چه سازوکارها برخوردار و نحوه تحقق آن کدام است؟» می‏کوشد با روش توصیفی تحلیلی و تجویزی، این فرضیه را اثبات کند که «فقه سیاسی امامیه در راستای کارآمدی نظام ج.ا.ا از دو دسته سازوکارهای بینشی ارزشی و سازوکارهای احکامی رفتاری برخوردار است و وصول به این هدف، نیازمند کاربست رهیافت سیستمی جامع‏نگر به کارآمدی نظام ج.ا.ا و فقه سیاسی امامیه به صورت توامان می‏باشد». ماهیت نظام مند و به هم پیوسته نظام سیاسی و فقه سیاسی، اقتضای اتخاذ مدلی علمی می‏نماید که پوشش‏دهنده همه ابعاد، عناصر و تعاملات داخلی و بیرونی این دو متغیر بوده، قابلیت سازوکارهای فقه سیاسی را در راستای کارآمدی نظام ج.ا.ا و چگونگی اثرگذاری را به بهترین وجه ممکن تبیین کند.
    کلیدواژگان: امامیه، رهیافت سیستمی جامع نگر، فقه سیاسی، کارآمدی جمهوری اسلامی
  • نجف لکزایی، رقیه جاویدی صفحات 145-166
    نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر ولایت فقیه، نخستین بار در اندیشه شیعه، همراه با پیروزی انقلاب اسلامی و تاسیس جمهوری اسلامی ایران به رهبری امام خمینی در صحنه عمل ظاهر شده و سپس از سوی مقام معظم رهبری، آیت‏ الله خامنه‏ای ادامه یافته است. با مراجعه به اندیشه سیاسی این دو رهبر انقلاب می‏توان به ارکان اساسی نظام و دولت اسلامی دست یافت. از طرف دیگر، برای روشن شدن دیدگاه هر متفکر و اندیشمندی درباره دولت، می‏توان اندیشه او را در سه بحث مفهوم (ارگانیکی/مکانیکی)، ساختار (دولت حداقلی/دولت حداکثری) و نظریه دولت (جامعه‏محور/دولت‏محور) بررسی کرد. بررسی ها بیانگر آن است که در اندیشه سیاسی آیت‏ الله خامنه‏ای، مفهوم دولت با توجه به منشا الهی مردمی دانستن دولت و اعتقاد به مردم‏سالاری دینی و اصول مسلم استقلال، آزادی و جمهوری، مفهومی شبکه‏ای است که بر مبنای هندسه الهی شکل یافته است. در بحث ساختار دولت، ایشان به دولت کوچک پویا و تعاملی بدون الزامات غیراسلامی و حتی الحادی نظریات غربی و شرقی معتقدند. به اعتقاد ایشان، ساختار دولت، ولایت فقیهی بر پایه ولی فقیه و سه قوه مقننه، مجریه و قضاییه است که به صورت مستقل و مجزا از یکدیگر فعالیت می‏کنند. ایشان کارویژه اصلی دولت را «نظارت، حمایت و هدایت» و اصل اساسی را عدم دخالت دولت در زندگی مردم می‏دانند؛ به جز زمانی که مصلحت اسلام یا مردم مسلمان اقتضا کند که در این صورت دولت می‏تواند در امور مردم دخالت کند. بر اساس همین کارویژه و وظیفه‏ای که برای دولت تعریف می‏کنند، ایشان در نظریه دولتشان به دولت کریمه عدل‏محور معتقدند که مبنای آن اسلامی است و جهت الهی دارد و اصول اساسی آن، برپایی قسط و عدالت، مردم سالاری، استقلال، مبارزه با فساد و بی‏عدالتی، دفاع از حقوق ملت در همه زمینه ها، دفاع از حقوق مسلمانان عالم، و دفاع از هر مظلومی در هر نقطه عالم است.
    کلیدواژگان: مفهوم دولت، ساختار دولت، نظریه دولت، اندیشه سیاسی، آیت الله خامنه ای
  • مجید مرادی رودپشتی* صفحات 167-184
    فقیه لبنانی معاصر، محمدمهدی شمس‏الدین تحت تاثیر نظریه دولت مشروطه فقیه ایرانی، میرزا محمدحسین نایینی، نظری های سیاسی وضع کرد که به نظریه «ولایت امت بر خویش» مشهور است. او با استفاده از مجموعه‏ای از مبانی فقهی و کلامی می‏کوشد اثبات کند ولایت سیاسی در دوره غیبت، حق انحصاری «امت» است و فقیه تنها ازآن‏رو که عضوی از امت است، حق مشارکت دارد و دارای حق ویژه‏ای نیست. او از قاعده عدم الولایه، اصل ولایت انسان بر خویش، ولایت امت در منطقه فراغ، عرفی بودن و نامقدس بودن موضوع قدرت و دولت، تعطیل مبانی کلامی نظریه های قدیم دولت و اعتبار شورا به‏عنوان مبنای نظام سیاسی ولایت امت استفاده می‏کند. این مقاله به بازخوانی مبانی نظریه ولایت امت و نقد آن می‏پردازد و به این نتیجه می رسد که این نظریه نتوانسته است بنیان نظری استواری برای ولایت امت فراهم کند و از حدود ولایت فقیه انتخابی فراتر نرفته است
    کلیدواژگان: ولایت امت بر خویش، عدم الولایه، منطقه الفراغ، امامت، خلافت، شورا، ولایت فقیه
|
  • Seyed Kazem Seyed Baqeri* Pages 7-32
    One of the important aspects of political freedom is the right of freedom of speech and a great amount of freedom in society is dependent on it and it is natural that the external manifestation of freedom of thought reveals itself in form of speech. This writing is to investigate the right of freedom of speech in view of Holy Quran and by considering the conceptual framework in it, it has been emphasized on this point that talking about freedom without the right of freedom of speech is not basically meaningful and political freedom is meaningful when the individuals can easily express themselves. This issue is interpretable through some of the verses of Holy Quran that put emphasis on being attentive to others’ speech, following the best, fighting for the best, following firm proof, selecting the best, enjoining the good and forbidding the evil.
    Although this issue does not mean that the freedom is not of any border and limit but the consideration of others’ rights, religious and intellectual standards and following a fair law are regarded as its principles.
    Keywords: right of freedom of thought, freedom of speech, political freedom, Holy Quran
  • Mahmood Shafiee, Ali Khaleghi Pages 33-58
    In the first view, pragmatism is not compatible with the foundations of Shiite jurisprudence. The expediency resembles the humane secondary reflection towards finding the regulation of various actions in different areas of social, economic, political and cultural life as well as in all the micro and macro domains without relying on the well-known tetrad reasons in Shiite jurisprudence and its derivation relying on the reasons such as approbation, reasoning, blocking and unblocking the means is considered as the properties of jurisprudence of Sunnites. Consequently, the justification of pragmatism in the jurisprudential system of Shi’ah is in need of a different foundational reasoning. The present writing is to facilitate the possibility of expediency taking role in the Shiite political jurisprudence within the domain of social action with its multifaceted dimensions in the new world by referring to the theological issues as one of the basic sciences intended for Shiite jurisprudence. In this regard, it has been attended to the idea of permissibility in the theology of Shi’ah against avoidance in Mu’tazilites’ theology. Based on this instruction that most of the Shiite theologians have tendency towards it, there exists a vast domain in which the events are empty of previous obligatory regulations and handling of these affairs has been assigned to the human’s historical and empirical wisdom. In this domain, the historical, social, variable expediency without its attribution to an explicit and approved regulation, registered in religion will determine the ruling of these domains of life. These very rules are not religious but they are valid according to the command of religion
    Keywords: expediency, reasoning, approbation, divine expediencies, blocking the means, theological permissibility
  • Mojtaba Abde Khodaee, Rasool Noroozi Fierooz Pages 59-84
    The emergence of new concepts in the science of international relationship led to the development of new issues such as the international political economy, international political theology as well as the ethics in the international policy. The emergence of civilization concept developed a theoretical argumentation related to the position of this concept in the international relationships and its sub categories such as security, foreign policy, etc. The result of this scientific argumentation was a new scientific formation in this science. The present article is to investigate the effect of civilization on the foreign policy. To answer this question, it has been attended to three levels of analysis of national government, civilization based government and globalization in order to study the distinctions and potentials of civilization based government and national government in the anarchic status of international system and also the status of globalization in the domain of foreign policy. It seems that civilization based governments are of more potentialities compared with the national governments and via the indexes in concordance with the status of globalization, they reveal the possibility of more performance in the atmosphere of globalization. The analysis of foreign policy of civilization based governments is different from that of national governments
    Keywords: international relationships, level of analysis, civilization based governments, globalization, civilization, foreign policy
  • Saber Jafari Kafiabad, Meisam Mahdyar Pages 85-118
    The first constitution was officially signed by the king of Qajar; however, the cultural and political tensions lingered due to the disagreement on the norm within the cultural and political trends among people and particularly elites. The law is not exclusively in favor of officially approved writings in assembly and legal books but it is of biological aspects which manifests itself in the norms and values of community and it is going to be legislated in regard with them. This research is to demonstrate the profound gap between the unexecuted law and the one with the meaning of norms which improved the intellectual life in time of constitutionalism or didn’t. It has been selected fourteen works referring to the time of constitutionalism as well as various political trends that have been investigated on the basis of the conceptual framework composed of theories on the sociology of law and political sociology through the content analysis. The findings illustrate the domination of a kind of anomic and irregular status on the value and norm bases of establishment or no establishment of constitution at that time and in these conditions, the failure of community in regard with the establishment of law will be predictable
    Keywords: law, value, time of constitutionalism, constitution, formal framework of regulation, assembly's constitution, democratic values
  • Alireza Mohammadi, Mohammad Hosein Khavaninzadeh, Muhammad Reza Ebrahimnejad Pages 119-144
    The fulfillment of efficiency of Islamic republic system is considered as the main issue of Iran’s community. In addition to the objective problems in the management domain of the country, presenting a paradigm in favor of the religious government in the international level is the evidence of its importance as well. Regarding the religious foundation of Islamic republic system, the present research is to answer this question in regard with the kinds of strategies of Imamiyeh political jurisprudence and the way of realizing them in line with the efficiency of Islamic republic system and through the descriptive-analytical and prescriptive method, it endeavors to confirm this hypothesis that Imamiyeh political jurisprudence is equipped with two kinds of value - ideological as well as regulatory- behavioral strategies and achieving this aim is in need of taking comprehensive systemic strategy towards the efficiency of the Islamic republic system and Imamiyeh political jurisprudence concurrently. Thanks to the systematic and united quiddity of political system and political jurisprudence, it is required a scientific method that covers all the dimensions, elements, internal and external interactions of these two variables to perfectly clarify the capability of political jurisprudence strategies in line with the efficiency of Iran Islamic republic system
    Keywords: Imamiyeh, comprehensive systemic strategy, political jurisprudence, efficiency of Islamic republic
  • Najaf Lakzaee, Roghayeh Javidi Pages 145-166
    The subject of present article has to do with the theory of government in the political view of supreme leader. The Islamic republic system based on Wilayat e- Faqih appeared in the scene of action following the triumph of Islamic revolution and the foundation of Iran’s Islamic republic leading by Imam Khomeini and then by the supreme leader, Ayatollah Khamenei. Referring to the political thought of these two leaders of revolution, it is achieved the basic principles of system and Islamic government. In order to clarify the view of each scholar related to the government, it can be studied their thoughts in three issues of mechanical/organic concepts, minority government /majority government structure as well as the theory of government (society-centered/government-centered). The studies illustrate that in political view of ayatollah Khamenei, the concept of government has been developed by considering the divine-democratic origin of government and believing in the religious democracy and the principles required for the independence, freedom and republic in a network concept on the basis of the divine structure and in relation to the structure of government, the supreme leader believes in a dynamic and interactive micro government without non-Islamic and even atheist necessities of eastern and western theories. In his view, the structure of government is based on Wilayat e- Faqih, three legislature, executive and judiciary which act independently from one another and the main duty of government is observation, support and direction and the fundamental principle is no interference of government in people’s life except in case of expediency of Islam and Muslims. Accordingly, he believes in government based on justice with the Islamic foundation and divine direction and its basic principles are impartiality, democracy, independence, fighting against corruption and injustice, defending from nation’s rights in all domains as well as the rights of Muslims and any oppressed individual in every part of the world
    Keywords: : concept of government, structure of government, theory of government, political thought, Ayatollah Khamenei
  • Majid Moradiroodposhti* Pages 167-184
    The contemporary Lebanese jurisprudent, Mohammad Mahdi Shamseddin, affected by the theory of constitutional government of Iranian jurisprudent, Mirza Mohammad Hossein Naeeni, developed a political theory known as the theory of authority of nation on itself Taking advantage of the jurisprudential and theological bases, he endeavors to confirm that the political authority in occultation era is the exclusive right of the nation and the jurisprudent is of the right of cooperation since he is a member of community and he is not of a particular right. He utilizes the rule of lack of authority, the principle of human authority on himself, the authority of nation in Mantaqat al-Faraq, the normality and non holiness of authority, government and validity of council as the basis of the political system of authority of the nation. This article reviews the foundations of the theory on the authority of the nation and its criticism to answer the question whether this theory has been able to provide a firm theoretical foundation in favor of the authority of nation.
    Keywords: authority of nation on itself, lack of authority, Mantaqat al Faraq, Imamate, caliphate, council, Wilayat of Faqih