فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 0
  • جعفر حسنی، پرویز آزاد فلاح، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، حسن عشایری صفحه 1
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، بررسی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بر اساس ابعاد شخصیتی روان نژندی گرایی و برون گرایی می باشد.
    روش
    ابتدا 725 نفر از دانشجویان پسر، نسخه فارسی تجدید نظر شده پرسشنامه شخصیتی آیسنک را تکمیل نمودند. سپس، 140 نفر از آنها بر اساس نمره های انتهایی توزیع در دو بعد روان نژندی گرایی (N) و برون گرایی (E) در قالب چهار گروه برون گرا، درون گرا، روان نژندی گرا و پایدار هیجانی (هر گروه 35 نفر)، به عنوان آزمودنی های اصلی انتخاب و به وسیله پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان ارزیابی شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که افراد روان نژندی گرا در برخورد با تجربه منفی، بیشتر از راهبردهای ملامت خویش، پذیرش، نشخوارگری، دیدگاه پذیری، فاجعه سازی و ملامت دیگران، و افراد پایدار هیجانی از راهبردهای تمرکز مجدد مثبت و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی استفاده می کنند. راهبردهای رایج در افراد برون گرا، تمرکز مجدد مثبت، دیدگاه پذیری و ارزیابی مجدد مثبت بود. ضمن اینکه، افراد درون گرا بیشتر از راهبردهای ملامت خویش، پذیرش، نشخوارگری، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، فاجعه سازی و ملامت دیگران استفاده می کردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، می توان گفت که صفات شخصیتی نقش مهمی در انتخاب راهبردهای تنظیم هیجان ایفا می کنند و نوع راهبردهای تنظیم هیجان متناسب با صفات شخصیتی مسلط در فرد می باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، روان نژندی گرایی، برون گرایی، شخصیت
  • فاطمه قره باغی، مریم وفایی صفحه 14
    هدف
    هدف بررسی نقش ارزیابی کودک از تعارض والدین، مقابله شناختی وی با تعارض و مزاج کودک در سلامت جسمانی و روانی- اجتماعی اوست. این مطالعه، رابطه مزاج کودک را با ارزیابی و مقابله وی با تعارض والدین نیز بررسی کرده است.
    روش
    از میان دانش آموزان پنجم ابتدایی شهر تهران 413 نفر (220 دختر و 193 پسر) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. مادران به پرسشنامه های مزاج اوایل نوجوانی و سلامت کودک، و دانش آموزان به مقیاس ادراک کودک از تعارض والدین پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده نقش پیش بینی کننده مزاج، ارزیابی منفی از تعارض والدین و خودمقصربینی کودک در سلامت وی است. همچنین مزاج نیز پیش بینی کننده ارزیابی کودک از تعارض والدین و مقابله شناختی وی با تعارض است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش در قالب الگوهای مربوط به رابطه مزاج با سازگاری، الگوی شناختی – بافتی، و عوامل خطر و محافظ درآسیب شناسی تحولی مورد بحث قرار گرفتند. نقش پیش بینی کننده مزاج مثبت کودک به عنوان یک عامل محافظ فردی، و مزاج منفی، ارزیابی منفی از تعارض والدین و خودمقصربینی کودک به عنوان عوامل خطر فردی در سلامت وی از محورهای این بحث است. علاوه بر این، مطالعه حاضر نقش پیش بینی کننده مزاج را به عنوان یک عامل بافتی تاثیر گذار بر ارزیابی تعارض و مقابله شناختی کودک با تعارضات والدین تایید می کند.
    کلیدواژگان: تعارض بین والدین، ارزیابی شناختی، مقابله شناختی، مزاج، سلامت
  • الهه حجازی، زهرا نقش صفحه 27
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر ادراک از ساختار کلاس بر خودنظم بخشی ریاضی، با واسطه گری اهداف پیشرفت و خودکارآمدی ریاضی بوده است.
    روش
    بدین منظور80 دانش آموز پایه سوم ریاضی- فیزیک (400 دختر و 400 پسر) دبیرستان های دولتی شهر اصفهان به طور تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ای شامل هفت خرده مقیاس پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای برون زای وظایف انگیزشی و ارزشیابی تبحری اثر مستقیم معناداری بر یادگیری خودتنظیم ریاضی دارند، و حمایت خودمختارانه فقط با واسطه اهداف تبحری و خودکارآمدی ریاضی بر خودنظم بخشی اثر دارد.
    نتیجه گیری
    اثر مستقیم هر سه متغیر برون زا (وظایف انگیزشی، حمایت خود مختارانه و ارزشیابی تبحری) بر اهداف تبحری و خودکارآمدی ریاضی معنادار است. اهداف تبحری با خودکارآمدی ریاضی رابطه معنادار دارد، ولی رابطه اهداف عملکردی باخودکارآمدی معنادار نمی باشد. همچنین اثر مستقیم اهداف تبحری بر خودنظم بخشی معنادار است. در مجموع یافته ها نشان می دهد که ادراک از ساختار کلاس مستقیما و با واسطه متغیرهای اهداف پیشرفت و باورهای خودکارآمدی بر خودنظم بخشی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: الگویابی معادلات ساختاری، ادراک از ساختار کلاس، خودکارآمدی ریاضی، اهداف پیشرفت، خودنظم بخشی
  • حسین کاویانی، ندا حاتمی، عبدالله شفیع آبادی صفحه 39
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش کیفیت زندگی در افراد افسرده غیربیمار است.
    روش
    در این پژوهش، از روش نیمه آزمایشی آزمون- بازآزمون برای دو گروه آزمایشی و شاهد استفاده شد. بدین منظور از میان تقریبا یک هزار نفر دانشجوی ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، 150 نفر به طور تصادفی و از بین این افراد به حکم قرعه 30 دانشجویی که نمراتشان در آزمون افسردگی بک 15 و بالاتر بود، انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایشی طی هشت جلسه هفتگی 5/1 تا 2 ساعته تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. گروه شاهد هیچ گونه آموزش درمانی دریافت نکرد. آزمودنی های دو گروه پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و پرسشنامه افسردگی بک را در دو نوبت (پیش از درمان و پس از درمان) تکمیل کردند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون همبستگی پیرسون، و برای بررسی اثر درمان از آزمون t مستقل استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهند که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی را افزایش و افسردگی را کاهش می دهد.
    جمع بندی: به نظر می رسد تمرین های شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با افزایش آگاهی افراد از لحظه حال از طریق فنونی مثل توجه به تنفس و بدن، و توجه دادن آگاهی به اینجا و اکنون، بر نظام شناختی و پردازش اطلاعات اثر می گذارد. لذا با توجه به مؤثر واقع شدن این نوع آموزش و با در نظر گرفتن سودمندی های این روش در زمینه درمان افسردگی و افزایش کیفیت زندگی، استفاده گسترده از آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، افسردگی
  • معصومه احمدیان گرجی، لادن فتی، علی اصغر اصغرنژاد فرید، سید کاظم ملکوتی صفحه 49
    هدف
    این پژوهش به منظور مقایسه طرح واره های ناسازگارانه در بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی، بیماران افسرده غیر اقدام کننده به خودکشی و جمعیت غیربالینی انجام شد.
    روش
    در یک طرح پژوهشی مقایسه ای- مقطعی، نمونه ای 63 نفر متشکل از 16 بیمار افسرده اقدام کننده به خودکشی، 22 بیمار افسرده غیراقدام کننده به خودکشی و همچنین 25 نفر از جمعیت غیربالینی که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شده بودند، با استفاده از پرسشنامه طرح واره های یانگ (YSQ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی، تحلیل کوواریانس، تحلیل واریانس یک طرفه چندمتغیره با روش تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان دهنده تفاوت معنادار نمره طرح واره ها در سه گروه شرکت کننده در پژوهش بود. به این ترتیب که دو گروه بالینی در تمامی طرح واره های ناسازگارانه اولیه با گروه غیربالینی تفاوت داشتند (001/0p<)، ولی دو گروه بالینی فقط در سه طرح واره محرومیت عاطفی، وابستگی و بی کفایتی، و آسیب پذیری در مقابل صدمه و بیماری با یکدیگر تفاوت معنا دار داشتند (05/0p<). این تفاوت ها مستقل از شدت افسردگی بیماران بود) 074/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش فوق، با یافته های پ‍ژوهش های مشابه همسو و حاکی از تفاوت ساختار شناختی در بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی با بیماران افسرده غیراقدام کننده به خودکشی و جمعیت غیربالینی است. این یافته ها همچنین تاییدکننده نظریه شناختی و نشان دهنده اهمیت انجام مداخلات درمانی بر سه طرح واره محرومیت عاطفی، وابستگی و بی کفایتی، و آسیب پذیری بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی در مقابل صدمه و بیماری است.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگارانه اولیه، خودکشی، اختلال افسردگی اساسی
  • نیلوفر دربندی، محمدرضا زرین دست، آمنه رضایوف * صفحه 60
    هدف

    در مطالعه حاضر، اثرات تزریق دوطرفه آنتاگونیست های سیستم کولینرژیک در ناحیه تگمنتوم شکمی به تنهایی و همراه با مورفین بر به خاطرآوری حافظه و یادگیری وابسته به حالت مورفین در موش های بزرگ آزمایشگاهی نر بررسی شد.

    روش

    در این پژوهش تجربی مورفین و سالین به صورت زیرجلدی، و آنتاگونیست های سیستم کولینرژیک به صورت داخل ناحیه تگمنتوم شکمی تزریق شده و سپس به خاطرآوری وابسته به حالت در یک روش اجتنابی غیرفعال آموخته شده، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تزریق زیرجلدی مورفین (mg/kg 5) پس از آموزش منجر به خرابی حافظه بازخوانی و ایجاد فراموشی شد ولی تزریق همان دوز مورفین در روز آزمون باعث حافظه (یادگیری) وابسته به وضعیت مورفین گردید. تزریق دوزهای مختلف آتروپین، آنتاگونیست موسکارینی استیل کولین به صورت داخل تگمنتوم شکمی نسبت به گروه شاهد تفاوت معناداری را در بازخوانی حافظه نشان نداد در حالی که تزریق دوزهای مختلف مکامیل آمین، آنتاکونیست نیکوتینی استیل کولین این اختلاف را معنادار کرد. در حیواناتی که در روز آموزش مورفین به صورت زیرجلدی و در روز آزمون دوزهای مختلف آتروپین و یا مکامیل آمین را به صورت داخل تگمنتوم شکمی، همراه با مورفین به صورت زیرجلدی دریافت کرده بودند، به خاطرآوری حافظه به طور معناداری کاهش نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های فوق به نظر می رسد که یادگیری وابسته به حالت مورفین احتمالا در ارتباط با فعال سازی گیرنده های استیل کولینی ناحیه تگمنتوم شکمی باشد.

    کلیدواژگان: سیستم کولینرژیک، آتروپین، مکامیل آمین، مورفین، حافظه، یادگیری اجتنابی مهاری، موش بزرگ آزمایشگاهی
  • محمد ناصحی، محمدرضا زرین دست، علی حائری روحانی، موسی صاحبقرانی صفحه 71
    هدف
    در این پژوهش آثار تزریق دوطرفه آگونیست ها و آنتاگونیست های کانابینوئیدی در هیپوکامپ پشتی (CA1) بر حافظه موش های صحرایی حساس شده با آپومرفین بررسی شد.
    روش
    روش اجتنابی مهاری (غیرفعال) با مدل دوطرفه برای بررسی حافظه در موش های صحرایی نژاد ویستار به کار گرفته شد و حافظه حیوان 24 ساعت بعد از آموزش مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تزریق درون مغزی آگونیست گیرنده های CB1 و CB2، WIN55، 212-2 (μg/rat 5/0، 25/0) به صورت وابسته به مقدار به تخریب حافظه حیوانات در روز آزمون منجر شد. در حالی که تزریق درون مغزی آنتاگونیست اختصاصی CB1، AM251 (ng/rat 100، 50، 25) اثری روی حافظه نداشت. تزریق درون مغزی AM251، 2 دقیقه قبل از تزریق درون مغزی WIN55، 212-2 (μg/rat 25/0) اثری بر تخریب حافظه ناشی از WIN55، 212-2 (μg/rat 25/0) نداشت. هر چند که اثر تخریبی WIN55، 212-2 (μg/rat 25/0) به دنبال تزریق سه روزه آپومرفین (mg/kg، S.C 1، 5/0)، پنج روز قبل از تزریق WIM55، 212-2 کاملا از بین رفته و این اثر برگشتی حافظه در پی تزریق آنتاگونیست گیرنده D2 دوپامینی، سولپیراید (mg/kg، S.C 5/0، 25/0) 30 دقیقه قبل از تزریق آپومرفین مهار شد، در حالی که آنتاگونیست گیرنده D1، SCH23390 (mg/kg، S.C 1/0، 07/0، 02/0، 01/0) هیچ اثری بر پاسخ آپومرفین نداشت.
    نتیجه گیری
    هیپوکامپ پشتی نقش مهمی در فراموشی ناشی از کانابینوئیدها داشته و تزریق سه روزه آپومرفین ممکن است منجر به حساسیت گیرنده D2 دوپامینی شده و از این طریق در فراموشی ناشی از تحریک گیرنده CB1 اثر گذارد.
    کلیدواژگان: کانابینوئیدها، هیپوکامپ، حساسیت زایی، آپومرفین، یادگیری، روش اجتنابی مهاری، موش صحرایی
  • شکوفه موسوی، رضا کرمی نوری صفحه 83
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه انواع حافظه رویدادی و معنایی در دانش آموزان شنوا و ناشنوا انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه در چارچوب طرحی پس رویدادی آزمایشی 72 نفر دانش آموز شنوا و ناشنوای دختر و پسر پایه اول و دوم دبیرستان (از هر گروه 36 نفر) به طور تصادفی در پژوهش شرکت داده شدند. روش نمونه گیری تصادفی و ابزار پژوهش بررسی حافظه رویدادی شامل تکالیف رمزگردانی کلامی، عملی و تصویرسازی، تکالیف یادآوری آزاد و یادآوری با کمک نشانه بود. نتایج در انواع نمره گذاری جملات کامل، اسامی و افعال به طور جداگانه، و نمره گذاری به روش سخت گیرانه و آسان گیرانه به دست آمد. در بررسی حافظه معنایی از آزمون سیالی کلمات (حروف الفبایی و مقوله های معنایی) استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این پژوهش، افراد ناشنوا و شنوا در آزمون های یادآوری آزاد، یادآوری با کمک نشانه اسم و مقوله های معنایی عملکرد مشابه داشتند. ولی در آزمون یادآوری با کمک نشانه فعل (0171/0p=) و آزمون حروف الفبایی (001/0p=) تفاوت دو گروه معنادار بود و افراد ناشنوا در این آزمون ها نقص حافظه نشان دادند. همچنین نتایج حاکی از آن است که در اکثر موارد مربوط به حافظه رویدادی، دختران از پسران حافظه بهتری داشتند (یادآوری با کمک نشانه اسم (0332/0p=) و یادآوری آزاد (001/0p=) ولی در حافظه معنایی تفاوت دو جنس معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    براساس این یافته ها مهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این بود که مشکل افراد ناشنوا عمدتا در مرحله یادآوری است و چنانچه به آنها حمایت محیطی (نشانه) داده شود، عملکردی بهتر از افراد عادی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: حافظه رویدادی، حافظه معنایی، ناشنوایی، دانش آموزان
  • صفحه 94
|
  • Jafar Hassani, Parwiz Azadfallah, Seyed Kazem Rasoulzade Tabatabaie, Hasan Ashayeri Page 1
    Objective
    The goal of current research is the assessment of cognitive emotion regulation strategies according to neuroticism and extraversion personality dimensions.
    Method
    To do so, 725 university male students completed the Persian version of the Eysenck Personality Questionnaire- Revised (EPQ-R). Then, on the basis of extreme scores in extraversion and neuroticism dimensions from the main sample, 4 groups including introvert, extravert, neurotic and emotional stable (each with 35 Ss) were selected and assessed by Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ).
    Results
    Results indicated that neurotics in confrontation with negative experience use more self-blame, acceptance, rumination, putting into perspective, catastrophizing and other-blame strategies. Whereas, emotional stables utilize more positive refocusing and refocus on planning strategies. Prevalent strategies in extraverts were positive refocusing, putting into perspective and positive reappraisal. Whilst, introverts use more self-blame, acceptance, rumination, refocus on planning, catastrophizing and other-blame strategies.
    Conclusion
    On the basis of this findings, we could claim that personality traits play an important role in choosing emotion regulation strategies and the type of emotion regulation strategies is in accordance with one dominant personality trait.
  • Fatemeh Gharehbaghy, Maria E. Aguilar-Vafaie Page 14
    Objective
    We investigated the role of children’s temperament, appraisals of interparental conflict and cognitive coping on their physical and psychosocial health. Also we examined the relationship between temperament and children’s appraisals of interparental conflict and cognitive coping.
    Method
    We used relatively stratified random sampling with 413 fifth-grade school children in Tehran (220 girls and 193 boys). Mothers responded to the Child Health Questionnaire-Parent report form (CHQ-28PF), and Early Adolescent Temperament Questionnaire-Revised (EATQ-R) and children responded to the Children’s Perception of Interparental Conflict (CPIC) scale.
    Results
    The findings indicate that children’s temperament, appraisals of interparental conflict and self-blame are predictors of their physical and psychosocial health. In addition, temperament is predictor of children’s appraisals and coping.
    Conclusion
    The results in the form of models of the relation between temperament and adjustment, Cognitive-Contextual Framework and risk and protective factors in developmental psychopathology, signify that children’s positive temperament as protective factor and negative appraisals, cognitive coping and negative temperament as risk factors can affect children’s physical and psychosocial health. In addition, temperament as a contextual factor can affect children’s appraisals and coping with interparental conflicts.
  • Elaheh Hejazi, Zahra Naghsh Page 27
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the impact of perception of classroom on mathematics self-regulation through the mediation of achievement goals and mathematics self-efficacy. For this reason، 800 eleventh students (400 male, 400 female) were chosen randomly and completed a questionnaire which consists 7 sub scales.
    Method
    The structural modeling analysis indicated that motivational tasks and mastery evaluation had a direct and significant impact on self-regulation; and autonomy perceived had an indirect impact on self-regulation via mastery goals and self-efficacy.
    Results
    The mastery goals had a direct impact on self-efficacy but the relationship between performance goals and self-efficacy was not significant. The mastery goals had a direct impact on self-regulation. In general، the results indicated the direct and indirect impact of perception of classroom (through mediation of goals achievement and self-efficacy) on self –regulation.
  • Abbas Kaviani, Neda Hatami, Abdollah Shafiabadi Page 39
    Aim
    In this research we investigated the effect of mindfulness-based cognitive therapy on enhancing student's quality of life and reducing their depression.
    Method
    A pretest-posttest quasi-experimental design including an experimental group and a control group was used. The experimental group took part in an eight-session mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) procedure and the control group did not receive the treatment. Each MBCT session took about 1.5 – 2 hours. 150 students randomly were selected from 1000 students living in the dormitories of Isfahan University of Medical Sciences. Then, they all filled in BDI. Among those who scored 15 or above on BDI, 30 students were randomly selected and randomized in two groups. Both groups filled in World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL – BREF), before and after the therapy.
    Results
    The data were analyzed by using SPSS 11.5 for Windows and the research hypotheses were tested conducting a series of two-way ANOVAs, Pearson Product-Moment Correlation tests and an independent t-test to investigate the effect of the therapy. The results indicated that a mindfulness-based cognitive therapy enhances student's quality of life and reduces their depression.
    Conclusion
    The results are in line with previous studies. Furthermore, the findings will be theoretically and methodologically discussed.
  • Masoomeh Ahmadian, Ladan Fata, Aliasghar Asgharnezhad, Kazem Malakooti Page 49
    Introduction
    The purpose of the current study was to compare the schema content of suicidal depressed patients, non-suicidal depressed patients, and non-clinical samples. Based on schema theory (Young, Klosko & Weishaar, 2002), it was expected that schema content differences would likely be obtained on variables including defectiveness/ shame, social isolation/ alienation, vulnerability and failure.
    Method
    In order to evaluate these hypothese, the Young Schema Questionnaire was distributed among three different groups of participants.A total of 63 participants took part in this study, including 16 patients with Major Depressive Disorder who had recently (in the past 3 weeks) attempted suicide, 22 non-suicidal patients with Major Depressive Disorder, and 25 non-clinical participants. Group status was confirmed using the SCID and scores on the General Health Questionnaire (GHQ). Sampling was arranged so that there was no significant difference among groups according to age, education, gender or marital status. All participants completed the Young Schema Questionnaire (YSQ) 232-item version, and the BDI-II. The YSQ is a comprehensive measure of dysfunctional schemas, and generate scores on 18 schema dimensions in 5 domains. Data were analyzed using MANOVA and MANCOVA, with Tukey post-hoc comparisons and Bonferroni corrections, as appropriate.
    Results
    Findings of the current study indicated overall significant differences among groups on the YSQ schemas. Post hoc analyses indicated that the YSQ differentiated the two depressed groups from the non-clinical participants in all schemas. The two depressed groups were differentiated, however, only on dimensions of “emotional deprivation “dependence/ incompetence”, “vulnerability to harm and illness.
    Discussion
    The results of the current study are congruent with schema theory of depression, in that a number of predicted differences between suicidal and non-suicidal depressed patients were observed. The vulnerability schema appears to be a critical aspect of suicide risk in depressed patients. Results of the current study support differences in schematic cognitive structures of suicidal depressed, non-suicidal-depressed, and non-clinical sample. Further studies are necessary to confirm these findings, but the results imply that schema-focused interventions may be relevant to reducing risk of suicidal behavior in depressed patients.
  • Niloufar Darbandi, Mohammad-Reza Zarrindast, Ameneh Rezayof Page 60
    Introduction

    It is well known that morphine influence learning and memory processes. The ventral tegmental area (VTA) which involves in rewarding, also has an important role in morphine-induced impairment of memory retention. Knowing that the cholinergic system is involved in the effects of morphine on memory, in the present study, the effects of intra-VTA injections of muscarinic and nicotinic cholinergic receptor antagonists on morphine-induced memory has been investigated in rats.

    Methods

    A step-through passive avoidance task was used for the assessment of memory retention in male Wistar rats. Animals were bilaterally cannulated in the ventral tegmental area by stereotaxic instrument, and were recovered 1-week before behavioral testing.

    Results

    Post-training subcutaneous (s.c.) administration of different doses of morphine dose dependently decreased the learning and induced amnesia. The administration of the same dose of morphine as pre-test treatment induced state-dependent learning. Pre-test intra-VTA administration of atropine (1, 2 and 3 µg/rat) alone could not affect memory retention; While, pretest intra-VTA injection of atropine 5 min before the administration of morphine (5 mg/kg) dose dependently inhibited morphine state-dependent learning. Pre-test intra-VTA microinjection of mecamylamine (1, 2 and 3 µg/rat) significantly decreased morphine state-dependent learning. Moreover, Pre-test intra-VTA administration of the higher dose of mecamylamine significantly decreased the step-through latencies, showing an amnestic effect.

    Conclusions

    The present findings indicate that the processes of learning in animals can be affected by morphine and the opioid produces state-dependent learning. Moreover, it can be concluded that inactivation of the muscarinic and nicotinic acethylcoline receptors in the VTA are involved in mediating morphine state-dependent learning.

  • Mohammad Nasehi, Mohammad Reza Zarrindast, Ali Haeri Rohani, Musa Sahebgharani Page 71
    Objective
    In present study, the effects of intra-dorsal hippocampal (intra-CA1) injection of cannabinoid receptor agents on memory retrieval have been investigated in 3-days apomorphine-treated rats.
    Method
    Passive avoidance task of memory has been used to examine the memory retrieval, 24 h after training. Apomorphine was injected subcutaneously (S.C.), once daily for 3-days followed by 5 days free of the apomorphine before training.
    Results
    Post-training intra-CA1 infusions of the non-selective CB1-CB2 receptor agonist, WIN55, 212-2 (0.1, 0.25 and 0.5 µg/rat), dose-dependently shortened the step-through latency, suggesting impaired memory retrieval, whereas post-training intra-CA1 micro-injections of the selective CB1 receptor antagonist, AM251 (25, 50 and 100 ng/rat) did not affect memory retrieval. Intra-CA1 infusions of AM251 and WIN55, 212-2, two min apart, did not modify the WIN55, 212-2-induced reduction of step-through latency. However, the deleterious effect of WIN55, 212-2 (0.25 µg/rat) was completely abolished in rats previously given apomorphine (0.5 and 1 mg/kg/day, S.C.) for 3 days. This reversal of WIN55, 212-2-induced amnestic-like effect was counteracted by the dopamine D2 receptor antagonist, sulpiride (0.25, 0.5 and 1 mg/kg/day×3-days, S.C.), administered 30 min before each injection of apomorphine (0.5 mg/kg/day×3-days, S.C.). The D1 receptor antagonist, SCH 23390 (0.01, 0.02, 0.07 and 0.1 mg/kg/day×3-days, S.C.), was ineffective in this respect.
    Conclusion
    The results suggest that subchronic apomorphine treatement may induce dopamine D2 receptor sensitization, which in turn reversed amnesia induced by WIN55, 212-2
  • Sokoufeh Mousavi, Reza Kormi-Nouri Page 83
    Objective
    This study aimed to compare episodic and semantic memory in deaf and hearing students.
    Method
    In total, 72 deaf and hearing students from first and second grade of high school, male and female, randomly selected to be tested in this study. The tests contained verbal, subject-performed, imaginary tasks, free recall and cued recall adopted for evaluating episodic memory. The semantic memory measured by word fluency (alphabet words and semantic categories) test. Strict and lenient scoring method was used for evaluating remembrance ratio of nouns, verbs and complete sentences.
    Results
    The results of cued recall (verb) (P=0/0171) and alphabet words test (P=0/001) showed memory deficiency in deaf students. Surprisingly, the hearing and deaf students gained equal scores in cued recall(noun) test, semantic categories and free recall test; and, even later they showed better ability in this respect. the results indicated that the girl population showed better performance for episodic memory (P=0/0332 &P=0/001) and equal performance for semantic memory comparing with boys.
    Conclusion
    Based on the results of this study, deaf people's memory deficiency is mainly in remembrance phase and if they are given contexual support (i.e. cue), they may show better performance.