فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کبری حاجی علیزاده، سیدعبدالمجید بحرینیان، قاسم نظیری، مرتضی مدرس غروی صفحه 1
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی نقش متغیرهای شناختی، ابعاد فراشناختی و هیجانات در رفتار سوءمصرف مواد مراجعان مراکز درمان سوءمصرف مواد (در شهر بندرعباس) و مقایسه آن با گروه عادی است.
    روش
    پژوهش حاضر یک طرح مورد– شاهدی است که در آن 100 نفر از سوءمصرف کنندگان مواد با 100 فرد عادی که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و از نظر برخی متغیرهای جمعیتشناختی تقریبا همتا شده بودند، مقایسه شدند. داده ها به کمک پرسشنامه های اطلاعات زمینهای، مصاحبه بالینی، پرسشنامه نگرشهای ناکارآمد، پرسشنامه فراشناخت و پرسشنامه اضطراب، افسردگی، استرس (DASS)، جمعآوری و سپس با بهرهگیری از شاخصهای آمار توصیفی، آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که دو بعد فراشناخت (باورهای مربوط به اطمینان شناختی و کنترلناپذیر بودن افکار) با مصرف مواد رابطه معنادار دارند. همچنین، سوءمصرفکنندگان مواد، اضطراب، افسردگی و استرس بیشتری را تجربه کرده و از نظر شناختی نیز درصد بیشتری از آنها (در مقایسه با گروه شاهد) نگرشهای ناکارآمد را نشان دادند. همچنین، همبستگی معنادار بین 4 بعد از ابعاد فراشناخت (اعتمادشناختی، خودآگاهی شناختی، باورهای مثبت و باورهای مربوط به کنترلناپذیری افکار) با پی آمدهای روانشناختی (استرس، اضطراب و افسردگی) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه فراشناختی، سوءمصرف مواد یک روش مؤثر برای تعدیل سریع رویدادهای شناختی مانند احساسات، افکار یا خاطرات است. بنابراین، این احتمال وجود دارد که رابطه بین هیجان و سوءمصرف مواد بهوسیله فراشناخت میانجیگری شود. این نتایج میتواند حاکی از نقش مهم نظریه فراشناخت در فهم و درمان سوءمصرف مواد باشد.
    کلیدواژگان: فراشناخت، هیجانات، نگرشهای نا کارآمد، سوءمصرف مواد
  • مهدیه سادات خشوعی، ابوالقاسم نوری صفحه 13
    هدف
    هدف مطالعه حاضر، بررسی پایایی و روایی سازه نسخه فارسی مقیاس تفکر خلاف واقع برای حوادث منفی است.
    روش
    به منظور دست یابی به هدف پژوهش، 265 دانشجوی دانشگاه اصفهان به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و نسخه فارسی مقیاس تفکر خلاف واقع برای حوادث منفی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتیجه ساختار عاملی یا روایی سازه با استفاده از تحلیل مؤلفه های اصلی با چرخش واریماکس چهار عامل بود که 42/58 درصد واریانس کل آزمون را تبیین کرد. این عوامل عبارت اند: روبه بالای خودارجاع، روبه پایین بدون ارجاع، روبه بالای دیگرارجاع و روبه بالای بدون ارجاع. پایایی سازه نسخه فارسی این مقیاس و چهار عامل از طریق آلفای کرونباخ و بازآزمایی برآورد شد که همگی رضایت بخش بودند.
    نتیجه گیری
    برای سنجش تفکر خلاف واقع برای حوادث منفی در ایران می توان از نسخه فارسی مقیاس تفکر خلاف واقع برای حوادث منفی به عنوان یک آزمون معتبر استفاده کرد.
  • حیات عامری، ارسلان گلفام صفحه 24
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی این فرضیه است که آیا حوزه توانایی های زبانی در ذهن مستقل و مجزا از سایر توانایی های شناختی است و یا بین توانایی های زبانی و توانایی های شناختی غیرزبانی ارتباط وجود دارد. بدین منظور، ارتباط میان توانایی درک نحوی و توانایی پردازش توالی های شناختی در بیماران مبتلا به زبان پریشی بروکا اندازهگیری شد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی – مقایسهای بود. ده بیمار زبان پریش بروکا از مراکز گفتاردرمانی دولتی تهران به صورت هدفمند انتخاب شدند و دو آزمون درک نحوی کاپلان و پردازش توالی های شناختی للکوف در مورد آنها اجرا و نتایج دو آزمون مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که بین توانایی درک بعضی از ساخت های نحوی و توانایی پردازش توالی های شناختی این افراد ارتباط مستقیم وجود دارد (ضریب همبستگی=0 5/0). ناتوانی زبانپریشان بروکا در انتساب درست نقشهای معنایی، به اختلال شناختی کلیتری مربوط می شود که ناشی از ضایعه ساختهای عصبی مشترک در پردازش درک زبانی و توالی شناختی است.
    نتیجه گیری
    برخلاف نظریه حوزهای بودن زبان، توانایی های زبانی انسان را نمیتوان به یک قوه مستقل در ذهن محدود کرد و باید پذیرفت که توانایی های زبانی و مهارتهای شناختی غیرزبانی در تعامل با یکدیگرند.
    کلیدواژگان: حوزه ای بودن، توالی شناختی، زبان پریشی، درک نحوی
  • پروانه نهروانیان، حسین زارع، علیرضا مهدویان صفحه 37
    هدف
    بررسی اثر جنسیت و محتوای عاطفی بر عملکرد حافظه آشکار و ناآشکار.
    روش
    این پژوهش با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشهای در 90 دانشجوی فنی و مهندسی دوره کارشناسی دانشگاه علم و فرهنگ انجام شد. برای تکالیف حافظه ناآشکار، متونی با محتوای مثبت، منفی و خنثی به کار رفت. هنگامی که شرکتکنندگان متون را با صدای بلند و تا حد امکان با سرعت میخواندند (البته نه آنقدر سریع که چیزی نفهمند) مدت خواندن آنها اندازهگیری و در پایان آزمون حافظه ناآشکار، تکالیف آشکار، که شامل سؤالهای چند گزینهای (بازشناسی) و معطوف به متون بود، اجرا میشد.
    یافته ها
    در هر دو حافظه (آشکار و ناآشکار)، بهترین عملکرد در گروه مردان به تکلیف مثبت مربوط میشد، اما به طور کلی، زنان در حافظه آشکار بهتر از مردان عمل میکردند. یافته دیگر، سرعت خواندن متون بود که گروه زنان در متون خنثی از همه گروه ها عملکرد بهتری داشتند.
    نتیجه گیری
    عملکرد حافظه آشکار و ناآشکار در دو جنس، با توجه به تکلیف، با هم تفاوت داشت؛ بدین صورت که در هر دو حافظه، مردان در تکلیف مثبت و زنان در تکلیف منفی بهترین عملکرد را داشتند.
    کلیدواژگان: حافظه آشکار، حافظه ناآشکار، تکلیف مثبت، تکلیف منفی، تکلیف خنثی، جنسیت
  • امیرمحمد شهسوارانی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، عباسعلی اللهیاری، حسن عشایری، کلثوم ستاری صفحه 47
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر استرس بر توجه بینایی انتخابی و متمرکز با نگاه به عامل شخصیتی دلپذیربودن (A) است.
    روش
    بدین منظور از میان دانشجویان دانشگاه های شهر تهران، به صورت نمونه گیری تصادفی چندمرحلهای و با رعایت متغیرهای کنترل غربال گری نوروسایکالوژیک،60 دانشجوی پسر انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار داده شدند. آزمودنی های گروه های آزمایش پس از انجام تکالیف استرسزای شناختی، تحت آزمایش توجه بینایی انتخابی و متمرکز قرار گرفتند. توجه بینایی انتخابی و متمرکز آزمودنی های گروه کنترل، بدون انجام این تکالیف سنجیده شد. شاخصهای سنجش توجه بینایی آزمودنی ها، تعداد خطاهای شمارش و طبقه بندی بود.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که استرس به افزایش معنادار خطای شمارش و طبقه بندی منجر می شود (001/0>p) و عامل شخصیتی دلپذیربودن نیز خطای شمارش (001/0>p) و طبقه بندی (001/0>p) آزمودنی ها را بیشتر افزایش میدهد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشاندهنده این است که استرس، توجه بینایی انتخابی و متمرکز به محرکهای خنثی را کاهش میدهد و عامل A نیز این اثر منفی را تشدید میکند.
    کلیدواژگان: توجه بینایی انتخابی و متمرکز، استرس، شخصیت، مدل پنجعاملی (FFM)، دلپذیر بودن (A)
  • هیوا محمدی، رضا نیلی پور، فریبا یادگاری، مسعود کریملو صفحه 62
    هدف
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش مهارت زبانی در میزان ناروانی دوزبانه های کرد- فارس دچار لکنت می باشد.
    روش
    در این مطالعه تحلیلی، 31 دانش آموز دو زبانه (کردی-فارسی) دچار لکنت با میانگین سنی 10 سال و نه ماه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مهارت زبانی و شدت ناروانی دو زبان از لحاظ شاخص های پیچیدگی زبان، غنای واژگانی و معیار ناروانی های شبه لکنت به کمک تحلیل گفتار پیوسته به دست آمد و با هم مقایسه شد.
    یافته ها
    پیچیدگی زبانی زبان فارسی (شامل میانگین طول گفتار، طول پنج جمله طولانی، تعداد افعال جمله و تعداد بندهای وابسته در جمله) به طور معنادار بیشتر از کردی و غنای واژگانی آن نیز بیشتر از کردی است، اما این تفاوت معنادار نیست. شرکت کنندگان در هر دو زبان لکنت داشتند، اما شدت لکنت آنها در زبان فارسی بیشتر از کردی بود.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق، زبان غالب نمونه، فارسی بود که دلیل آن را باید درآموزش مداوم و فشرده آن به دانش آموزان جست وجو کرد. عدم آموزش زبان مادری به این دانش آموزان در مدرسه، یادگیری آنها را ضعیف و شرایط را برای یادگیری دوزبان نابرابر کرده بود. شدت ناروانی زبان غالب (فارسی) بیشتر بود که دلیل این وضعیت را باید در عوامل اجتماعی- روان شناختی مؤثر بر لکنت (مانند نگرش شرکت کنندگان به زبان و فرهنگ فارسی، و انگیزه آنها برای یادگیری آن) دنبال نمود. ارتباط عاطفی مثبت با زبان مادری هم می تواند یکی از دلایل این وضعیت باشد.
    کلیدواژگان: شدت لکنت، دوزبانگی، مهارت زبانی
  • زهره لطیفی، شعله امیری، مختار ملک پور، حسین مولوی صفحه 70
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش حل مساله شناختی- اجتماعی بر بهبود روابط بین فردی و ادراک خودکارآمدی کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری بود.
    روش
    به شیوه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پی گیری با گروه شاهد اجرا شد. نمونه پژوهش 30 دانش آموز دختر و پسر مراجعه کننده به مرکز اختلال یادگیری شهر اصفهان بودند که به وسیله مسؤولان مدارس ابتدایی که قبلا با نشانگان ناتوانی های یادگیری آشنا شده بودند، شناسایی و سپس به مرکز ارجاع شدند. این دانش آموزان به وسیله گروهی متشکل از دو روان شناس، دو روان پزشک، دو کارشناس ناتوانی های یادگیری و یک کارشناس گفتاردرمانی، بر اساس نمره هوش در آزمون وکسلر، انحراف از میانگین کلاسی و فهرست وارسی ناتوانی های یادگیری DSM-IV-TR و آزمون های غیررسمی در سه حوزه خواندن، نوشتن و ریاضی برای شرکت در تحقیق انتخاب شدند. از این 30 نفر، 15 نفر به طور تصادفی در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش با دو روش SLAM و FAST در زمینه حل تعارضات بین فردی، شناخت و تنظیم هیجانات و مقابله با احساس تنهایی، طی ده جلسه متوالی (هفته ای یک جلسه)، تحت آموزش مداخله شناختی به شیوه حل مساله اجتماعی قرار گرفت، ولی در مورد گروه شاهد مداخله ای نشد.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس نشان داد که شناخت و تنظیم هیجانات و آموزش حل مساله اجتماعی با شیوه شناختی، به طور معناداری عملکرد دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری را در زمینه افزایش حل مساله اجتماعی (001/0р≤)، کاهش رفتارهای نامطلوب پرخاشگری (001/0р≤) و کناره گیری (001/0р≤) و نیز تغییر اهداف اجتماعی بهبود می بخشد (001/0р≤). نتایج همچنین نشانگر بهبود داوری دانش آموزان و افزایش خودکارآمدی اجتماعی آنان در زمینه سازگاری و افزایش رفتار دوستانه بود (001/0р≤).
    نتیجه گیری
    از آنجا که دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری، علاوه بر مشکلات تحصیلی، افسردگی و تنهایی را تجربه می کنند و نسبت به دانش آموزان عادی از عزت نفس کمتری برخوردارند، مداخله فوق می تواند به بهبود روابط بین فردی آنها کمک کند.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، موقعیت های مبهم اجتماعی، تعارضات بین فردی، مداخله شناختی
|
  • Kobra Haji Alizadeh, Seyed Abdolmajid Bahreinian, Ghasem Naziri, Morteza Modares Gharavi Page 1
    This research was carried out to assess the role of cognitive variables, metacognitive dimensions and emotions in substance abuse behaviors among subjects referred to the addiction treatment center in the city of Bandar-Abbas, and to compare them with a normal group. This is a case-control study in which 100 substance abusers and 100 normal individuals who were selected using convenience sampling, and matched by certain demographic factors, were compared with each other. Data were gathered using a demographic questionnaire, clinical interview, Metacognition (MCQ- 30), dysfunctional attitudes scale (DAS), and Depression Anxiety Stress Scale DASS. Data were analyzed via descriptive statistic method, T-Test, and Pearson correlation coefficient. Results indicated that two dimensions of metacognition (negative beliefs about uncontrollability of thoughts and beliefs about cognitive confidence) were significantly associated with substance abuse. Also, substance abusers had experienced more anxiety, depression, and stress and a higher percentage of them in comparison with the normal group, showed dysfunctional attitudes from a cognitive perspective. From a metacognitive standpoint, substance abuse is an effective means of rapidly modifying cognitive events such as feelings, thought or memories. Therefore, it is likely that the relationship between emotion and substance abuse is mediated through metacognition. These results seem to suggest that the use of metacognitive theory could be helpful in the understanding and treatment of substance abuse.
  • Mahdieh Sadat Khoshouei, Aboulghassem Nouri Page 13
    The purpose of this research was to examine the reliability and validity of the Persian version of Counterfactual Thinking for Negative Events Scale (CTNES). To this end, 265 students from Isfahan University were selected using a random clustering procedure, and completed the Persian version of the Counterfactual Thinking for Negative Events Scale. The factorial structural or construct validity of the CTNES by principal components analysis (PCA) with a Varimax rotation resulted in 4 factors which corresponded to 58.42% of the total variance. The factors included the following: 1) self-referent upward 2) non-referent downward 3) other-referent upward and 4) non-referent upward. The reliability of the Persian version of this scale as well as the four factors were calculated using Cronbach’s alpha and test-retest, and were all found to be satisfactory. The findings of the present study indicate that for measuring counterfactual thinking for negative events in Iran, the Persian version of Counterfactual Thinking for Negative Events Scale can be used as a valid and reliable test.
  • Hayat Ameri Page 24
    The goal of the present study is to assess the question of whether linguistic capabilities in the mind, are independent and distinguishable from other cognitive capabilities, or are there relationships between linguistic capabilities and non-linguistic cognitive capabilities. To this end, we measured the relationship between the capability of syntactic comprehension and the capability of processing cognitive sequences in Broca aphasia patients. This was a comparative-descriptive study. Ten Broca aphasia patients were selected via goal-directed approach from public speech-therapy centers in the city of Tehran. Caplan et al.’s test for syntactic comprehension and Lelekov’s process of cognitive sequences were administered to the subjects and the results of the two tests were compared.
    Results
    Findings indicated a direct relationship between the comprehension of some syntactic structures and the ability of processing cognitive sequences (r=o.5). The inability of Broca patients to correctly affiliate semantic roles, is related to a more general cognitive disorder due to impairment in neural structures, common between the process of linguistic comprehension and cognitive sequences. contrary to the modularity theory of language, linguistic capabilities of humans could not be limited to an independent faculty in the mind; and it should be accepted that linguistic capabilities and non-linguistic cognitive capabilities interact with each other.
  • Parvaneh Nahravanian, Hosein Zare, Alireza Mahdavian Page 37
    The goal of the present study was to investigate the effect of gender and emotional content on the function of explicit and implicit memory. This study was conducted on 90 undergraduate engineering students using random cluster sampling. Texts with positive, negative and neutral content were used as tasks of implicit memory. Participants were timed while reading passages aloud as quickly as possible, but not so quickly that they could not understand. The Explicit tasks were administered at the end of implicit memory testing, and consisted of multiple choice questions (recognition) regarding the passages. In both explicit and implicit memories the highest performance in the male group was related to positive tasks. However, females performed generally better than males in explicit memory. An additional finding was related to the speed of reading, in which women performed better than all other groups in neutral texts. The functions of explicit and implicit memories in both genders were different with regard to the tasks. For both memories, men and women showed the highest performance in positive and negative tasks respectively.
  • Amir Mohammad Shahsavarani, S. Kazem Rasoolzade Tabatabaei, Abbas Ali Allahyari, Hassan Ashayeri, Kolsoom Sattari Page 47
    The aim of this research was to investigate the effect of stress on selective and focused attention according to the personality factor of agreeableness.
    Method
    The sample group consisted of 60 male university students who were selected via multi-session random sampling with respect to neuropsychological control variables. The subjects were divided into two experimental and one control groups (20 subjects each). After administering cognitive stressful tasks, the visual selective and focused attention of subjects in the experimental groups were assessed. The visual selective and focused attention of the subjects in the control group was assessed without administering the aforementioned tasks. Sum of errors in counting and classification errors designated the visual attention indexes. Results indicated that stress leads to significant increase in counting and classification errors (p<0.001). In addition, agreeableness further increased the counting error (p<0.001) and classification error (p<0.001). The findings of this study revealed that stress reduces the visual selective and focused attention on neutral stimuli and factor A intensifies this negative effect.
  • Hiwa Mohamadi, Reza Nilipour, Fariba Yadegari, Masoud Karimloo Page 62
    The aim of this study was to examine the effect of language proficiency in the severity of dysfluency in Kurdish-Persian bilingual stutterers. In the analytical study, 31 Kurdish-Persian stuttered students with a mean age of 10 years and nine months were selected using convenience sampling. Language proficiency and the severity of dysfluency in the two languages with regard to indexes of language complexity, lexical diversity and Stuttering-like Dysfluencies Scale, were obtained using analysis of spontaneous speech, and were compared together. Language complexity in Persian, (including Mean Length of Utterances, length of five long sentences, number of verbs in the sentence, and number of dependent clauses in the sentence) were higher than in Kurdish significantly. Also, lexical diversity was higher in Persian than in Kurdish, but the difference was not significant. Participants stuttered in both languages, and the severity of dysfluency was higher in Persian than in Kurdish. The dominant language was Persian, due to incessant and compacted training of the language to students. Lack of teaching the mother tongue to these students at school, had weakened their learning, and brought about unequal conditions for learning both languages. The severity of dysfluency was higher in the dominant language (Persian), due to psychosocial factors (such as the participant's viewpoints on Persian culture and language, and their motivation for learning it). Probably due to the provision of courses in Persian, the participant's negative experiences regarding this language were higher and they had a more severe stuttering in this language for the same reason. A positive emotional relationship with the mother tongue could also be one reason for this condition.
  • Zohreh Latif, Sholeh Amiri, Mokhtar Malekpour, Hossein Molavi Page 70
    The purpose of this study was to assess the effectiveness of training social-cognitive problem-solving on improvement of interpersonal relationships and the recognition of self-efficacy in children with learning disabilities, which was carried out through an experimental method using pre-test post-test and control group follow-up. The study sample comprised 30 female and male students presenting to the center for learning disabilities in the city of Isfahan. These subjects were identified by authorities of elementary schools who had been familiarized with signs of learning disabilities, and referred by them to the center thereafter. These students were selected for participation in the study by a team comprising two psychologists, two psychiatrists, two learning disability experts, and one speech therapy expert, based on IQ score in Wechsler’s test, deviation of class mean, learning disability checklist, DSM-IV, and informal tests on the areas of reading, writing, and mathematics. From among the 30 subjects 15 subjects were randomly allocated to the experimental group and 15 subjects were placed in the control group. However, no intervention was carried out for the control group. Analysis of covariance showed that cognition and emotion training and cognitive social problem-solving significantly improves the function of students with learning disabilities in increase in social problem solving (p<0.001), decrease in inappropriate aggressive behavior (p<0.001), withdrawal (p<0.001), and changing social goals (p<0.001). Results also indicate improvement in students’ judgment and an increase in their social autonomy in compatibility and increase in friendly behavior (p<0.001). Since students with learning disability experience depression and loneliness in addition to educational problems, and have lower self esteem in comparison with normal students, the aforementioned intervention can help them improve their interpersonal relationships.