فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گل پرور، زهرا واثقی صفحه 1
    هدف
    بررسی نقش تعدیل کننده اسناد در رابطه باور به دنیای عادلانه و واکنش پرخاشگرانه در دانش آموزان دختر.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل دختران یک هنرستان در شهر اصفهان (360 نفر) بود که از بین آنها 180 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در سه موقعیت اسنادی خصمانه، دوستانه و مبهم (هر گروه 60 نفر) جای داده شدند. اسناددهی دانش آموزان هر سه گروه برحسب سه سناریوی موقعیتی دستکاری شد. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: مقیاس باور به دنیای عادلانه برای خود (هشت سئوال)، مقیاس باور به دنیای عادلانه برای دیگران (هشت سئوال)، دردسرآفرینی (سه سئوال)، واکنش پرخاشگرانه (دوسئوال) و پرسشنامه مطلوب نمایی اجتماعی (شش سئوال). برای وارد کردن متغیر اسناد موقعیتی (خصمانه، دوستانه، و مبهم) به تحلیل ها از کدگذاری متضاد استفاده شد. یافته های پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون وتحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی تحلیل شدند.
    یافته ها
    شواهد حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی نشان دادند که متغیر اسناد موقعیتی (خصمانه =1، دوستانه=1- و مبهم=0) و دردسرآفرینی (پایین و بالا) قادرند رابطه میان باور به دنیای عادلانه برای خود ودیگران وواکنش پرخاشگرانه را تعدیل کنند. شواهد رگرسیون های جداگانه برای دردسرآفرینی پایین و بالا، برحسب سه موقعیت خصمانه، دوستانه ومبهم حاکی از آن بود که در دردسرآفرینی زیاد، باور به دنیای عادلانه برای خود ودیگران با واکنش پرخاشگرانه در گروه اسناد خصمانه رابطه مثبت دارد، ولی در دردسر آفرینی پایین و موقعیت دوستانه و مبهم این روابط منفی هستند.
    نتیجه گیری
    اسناد از زمره عناصر شناختی است که واکنش افراد را به موقعیت های مختلف تعیین می کند. به ویژه وقتی که به خصومت و عمدی بودن رفتار فردی که باعث ناکامی شده اسناددهی می شود، باورهایی نظیر باور به دنیای عادلانه، در خدمت نوع اسناددهی و ویژگی های فردی افراد،نقش دوگانه و متضاد می یابند.
  • احمد عابدی صفحه 13
    هدف
    بررسی اثر مداخلات عصب روان شناختی بر بهبود عملکرد تحصیلی کودکان دچار ناتوانی های یادگیری ریاضی.
    روش
    جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر سوم دبستان (سال تحصیلی 89– 88) با ناتوانی های یادگیری ریاضی تشکیل می-دادند. برای اجرای این پژوهش، 30 کودک دچار ناتوانی یادگیری ریاضی به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله-ای انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و شاهد (15 نفر) جای داده شدند. برای گروه آزمایش مداخلات عصب روان شناختی انجام شد. ابزارهای پژوهش آزمون عصب روان شناختی نپسی، مقیاس هوش کودکان وکسلر، آزمون اران کی مت و آزمون عملکرد تحصیلی ریاضی بود. داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مداخلات عصب روان شناختی بر عملکرد تحصیلی این دانش آموزان تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    مداخلات عصب روان شناختی همانند مهارت های زیربنایی یادگیری ریاضی می تواند رویکردی مؤثر در درمان ناتوانی های یادگیری ریاضی باشد.
    کلیدواژگان: ناتوانی های یادگیری ریاضی، مداخلات عصب روان شناختی، عملکرد تحصیلی
  • سیده زهره ضیاءتبار احمدی، زهره آرانی کاشانی، بهروز محمودی بختیاری، محمدرضا کیهانی صفحه 25
    هدف
    مقایسه توانایی شناسایی واج آغازین، به عنوان بخشی از مهارت آگاهی از واج در کلمه ها و ناکلمه ها (کلمه های بی معنا) و اثر بعضی متغیرها (شیوه تولید و واک-داری یا بی واکی واج هدف و موقعیت واج) بر این مهارت در کودکان پنج تا شش ساله فارسی زبان.
    روش
    در این مطالعه که از نوع توصیفی- تحلیلی بود، 100 کودک طبیعی(50 دختر و 50 پسر) پنج تا شش ساله فارسی زبان مهدکودک های شهر تهران مقایسه شدند. ابزار پ‍‍‍ژوهش 24 کلمه و 24 ناکلمه بود که تمامی آنها در موقعیت آغازین کلمه یا ناکلمه بودند. پایایی و روایی تکالیف با استفاده از روش های شاخص روایی محتوایی، تکرارپذیری نسبی و خطای معیار اندازه گیری بررسی شد. برای مقایسه توانایی کودکان در شناسایی واج آغازین کلمه ها و ناکلمه ها و بررسی سایر متغیرها از روش آماری t گروه های وابسته استفاده شد و دخترها و پسرها با آزمون t در نمونه های مستقل مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تکالیف طراحی شده از پایایی و روایی خوبی برخوردار است. در هر دو گروه پسر و دختر توانایی شناسایی واج آغازین کلمه بیشتر از ناکلمه (05/0p<) و شناسایی واج های سایشی، بی واک و آغازکننده هجای اول آسان تر بود (05/0p<). دو گروه دختر و پسر در هیچ کدام از تکالیف تفاوت معناداری نشان ندادند (78/0p=).
    نتیجه گیری
    توانایی شناسایی واج در کودکان سنین پیش از دبستان متاثر از متغیرهای مختلفی است. شناسایی واج آغازین کلمه های معنادار راحت تر از ناکلمه ها بود. امتیاز دختران در تکالیف طراحی شده کمی بیشتر از پسران بود، ولی این تفاوت از نظر آماری معنادار نبود. تکالیف طراحی شده معیار مناسبی برای ارزیابی شناسایی واج آغازین در کودکان طبیعی است.
  • زهرا نقش، محمود قاضی طباطبایی، رضا علی طرخان صفحه 36
    هدف
    بررسی تاثیر خود کارآمدی و سودمندی ادراک شده بر پیشرفت تحصیلی، با واسطه گری یادگیری خودنظم بخش.
    روش
    400 دانش آموز پایه سوم ریاضی فیزیک (200 دختر و 200 پسر) دبیرستان های دولتی شهر اصفهان به طور تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ای شامل سه خرده مقیاس پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که متغیرهای برون زای خودکارآمدی و سودمندی ادراک شده اثر مستقیم معناداری بر پیشرفت تحصیلی دارند، همچنین نتایج نشان داد که رابطه بین خود کارآمدی و سودمندی ادراک شده با پیشرفت تحصیلی از طریق یادگیری خود نظم بخش میانجی گری شد. در این الگو تمام وزن های رگرسیونی از نظر آماری معنادار بوده و متغیرهای پیش بینی کننده 54/0 از واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته ها نشان می دهد که خودکارآمدی و سودمندی ادراک شده مستقیما و با واسطه یادگیری خود نظم بخش بر پیشرفت تحصیلی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سودمندی ادراک شده، یادگیری خودنظم بخش، پیشرفت تحصیلی، الگویابی معادلات ساختاری
  • حسین شاره، بنفشه غرایی، محمدکاظم عاطف وحید صفحه 45
    هدف
    بررسی اثر درمان فراشناختی، درمان با فلووکسامین و درمان ترکیبی (درمان فراشناختی و درمان با فلووکسامین) بر بهبود باورهای فراشناختی و پریشانی ذهنی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری.
    روش
    در یک طرح آزمایشی 21 بیمار سرپایی مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری، به طور تصادفی، در یکی از سه گروه درمانی فراشناختی، فلووکسامین و ترکیبی قرار داده شدند. بیماران هر سه گروه 10 هفته تحت درمان قرار گرفتند.برای سنجش پریشانی ذهنی بیماران از مقیاس واحدهای ذهنی ناراحتی و برای سنجش باورهای فراشناختی آنها از پرسشنامه فراشناخت-30 در شروع و پایان درمان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که درمان فراشناختی و ترکیبی بیشتر از درمان با فلووکسامین باعث بهبود معنادار شدت پریشانی ذهنی، باورهای مثبت به نگرانی، باورهای منفی به نگرانی، اعتماد شناختی و نیاز به کنترل افکار می شوند (01/0‍p<). اثر درمان فراشناختی و درمان ترکیبی بر بهبود بیماران هیچ تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    درمان فراشناختی و ترکیبی بیش از درمان با فلووکسامین بر بهبود باورهای فراشناختی و پریشانی ذهنی بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، درمان فراشناختی، فلووکسامین، درمان ترکیبی، باورهای فراشناختی، پریشانی ذهنی
  • محمدحسین سالاری فر، محمدعلی مظاهری صفحه 60
  • تورج هاشمی نصرت آباد، مجید محمود علی لو، فاطمه نعمتی سوگی تپه، حسین علی غلام رستمی صفحه 69
    هدف
    مقایسه کارکردهای اجرایی خودتنظیمی هیجان و انگیزش در زیرمجموعه های اختلال کمبود توجه- بیش فعالی بر اساس مدل بارکلی
    روش
    در این مطالعه علی- مقایسه ای است، 50 دانش آموز پسر9 تا 11 ساله مبتلا به اختلال کمبود-توجه- بیش فعالی با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان-4 (CSI-4)، مصاحبه تشخیصی بالینی و آزمون هوش ریون انتخاب شدند. آزمودنی ها به دو گروه 25 نفره مبتلا به نوع بیش فعالی- تکانشگری غالب (ADHD-PHI) و نوع بی توجهی غالب (ADHD-PI) تقسیم و سپس با آزمون بندر گشتالت، آزمون زمان واکنش تشخیصی و تکالیف محقق ساخته ارزیابی شدند. داده ها به کمک آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    دو گروه در بازداری رفتاری (001/0p=) و خودتنظیمی هیجان و انگیزش (01/0p= و 001/0p=) تفاوت معنادار داشتند. به عبارتی، عملکرد دانش آموزان مبتلا به کمبود توجه، در بازداری رفتاری و خودتنظیمی هیجان و انگیزش بهتر از گروه بیش فعال بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که دو گروه از نظر سبب شناسی از یکدیگر متمایزند. به علاوه، مشخص شد که به دلیل وجود نقص اولیه در بازداری رفتاری، مشکلات و نارسایی های گروه مبتلا به نوع بیش فعالی- تکانشگری غالب در کارکردهای اجرایی بیشتر از گروه مبتلا به نوع بی توجهی غالب است. از این رو، نظریه بارکلی در زمینه اختلال کمبود توجه- بیش فعالی تایید شد.
  • گیتی شمس، مجید صادقی صفحه 78
    اخیرا بسیاری از روان شناسان بالینی و اجتماعی، با مطالعه های تجربی و عینی، به اثبات نقش «محتوا و مضمون» انواع افکار در تجارب ذهنی خودآگاه و ارتباط این دو و نیز نقش شیوه تفکر و تجزیه وتحلیل و برداشت فرد از محیط پیرامون در رفتار و هیجان پرداخته اند. در فرآیند خودآگاه ذهن افراد سالم، افکار منفی و ناخواسته گاهی با شدت معینی به وقوع می پیوندند و باعث ایجاد خلق منفی می شوند، ولی این افکار مزاحم که گاهی ناخوشایند هم هستند، معمولا به ندرت اتفاق می افتند، قابل کنترل اند و می توانند به عنوان یک فکر جانشین مثبت در ذهن افراد سالم ظاهر شوند. وقوع این افکار در جامعه عادی متداول است. شباهت محتوا و مضمون افکار خودآگاه در جامعه بالینی و غیربالینی یکی از موضوع های مطرح در ادبیات اختلال های روان پزشکی (نقش افکار مزاحم و ناخواسته در افسردگی، بی خوابی، اضطراب فراگیر، وسواس، اختلال خورد و خوراک، روان پریشی ها و اختلالات جنسی) است. با توجه به موضوع های مطرح شده در ارتباط با نقش شناخت به عنوان یک عامل ویروسی و بیماری زا در اختلال های روان پزشکی، هدف مقاله تحلیلی حاضر، مرور مطالعه های اخیر درباره نقش افکار و فرآیند خودآگاه ذهن در جمعیت بالینی و غیربالینی است. بررسی روند مذکور ما را به شناسایی محتوا و مضمون افکار مزاحم و ناخواسته و ساز وکار شکل گیری آنها در جامعه بالینی رهنمون می سازد.
|
  • Mohsen Golparvar, Zahra Vaseghi Page 1
    Objective
    This research was conducted with the purpose of studying the moderating role of attribution in relation between belief in a just world with aggressive reaction among female students.
    Method
    Research statistical population were the female students of an art school in Esfahan city (360 persons). Among them as a research sample group, 180 persons were selected using simple random sampling and then randomly assigned to three situations: hostile, benign and ambiguous (each group 60 persons) attribution. Students’ attribution of each group has manipulated on the basis of three situationary scenarios. Research instruments including: belief in a just world for self scale (8 items), belief in a just world for others scale (with 8 items), troublemaking (with 3 items), aggressive reaction (with 2 items) and social desirability questionnaire (with 6 items). For entering situation variable (hostile, benign and ambiguous attribution) in data analysis, contrast coding has been used. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and moderated hierarchical regression analysis.
    Results
    Results from moderated hierarchical regression analysis showed that situational attributaion variable (hostile=1, benign=-1, and ambiguous=0) and trouble making (high and low) have moderating power in relations between belief in a just world for self and others with aggressive reaction.
    Conclusion
    Evidences from separate regression analysis for low and high troublemaking on the basis of three situation, that is hostile, benign and ambiguous situations, revealed that in high troublemaking and hostile group there are positive relations between belief in a just world for self and others with aggressive reaction, but in low troublemaking and in two groups of benign and ambiguous situations, there are negative relations between belief in just word with aggressive reaction.
  • Ahmad Abedi Page 13
    Objective
    The aim of the current research was to investigation of efficacy of neuropsychological interventions for improving academic performance of children with mathematics learning disabilities.
    Method
    For this purpose, 30 third grade elementary students with math learning disabilities that were selected using multistage random cluster sampling (each group consist of 15 children). The instrument of this research included neuropsychological test of NEPSY, Wechsler Intelligence Scale for Cildren (WISC), Keymath test, math academic performance test and Clinical Interview the design was experimental and neuropsychological interventions was performed in experimental group. Data was analyzed by analysis of Covariance.
    Conclusions
    Findings indicate that neuropsychological interventions can improve academic performance of children with mathematics learning disabilities.
  • Seyyede Zohreh Ziatabar Ahmadi, Zohreh Arani Kashani, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Page 25
    Objective
    In this study, the ability of identify of first phoneme words and nonwords and other variables were analyzed in 5 to 6 year-old Persian- speaking children in Tehran.
    Methods
    This study was descriptive-analytic. 100 normal and 5-6 year-old Persian-speaking children (50 girls and 50 boys) were compared. The tasks were included 24 words and nonwords in first situation. The validity and reliability of tasks were computed by CVI, ICC, SEM and the comparisons of words and nonwords and other variables were computed by paired sample t-test and the comparisons between girls and boys were studied by independent sample t-test.
    Results
    The results showed that these sections had appropriate validity and reliability. Scores mean of fricative and voiceless consonants and target phoneme in first syllable of words were significantly more than stop and voiced consonants and target phoneme in second syllable words (p<0.05). Scores mean of first phonemes of words and nonwords was significantly different (p<0.05). Also, the mean scores of girls and boys were not statistically different (p=0.78).
    Conclusions
    There are many variables that influence on the ability of first phoneme identifies of words. The identify of first phoneme of words was easier than those of nonwords. Although, scores mean of girls was more than those of boys, but this different was not significant. These tasks are good measures for assessment of identify of first phonemes of words and nonwords in children.
  • Zahra Naghsh, Mohmood Ghazi Tababaee, Reza Ali Tarkhan Page 36
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the impact of self-efficacy and perceived instrumentality on academic achievement through the mediation of self-regulating learning.
    Method
    For this reason, 400 eleventh students (200 male, 200 female) were chosen randomly and completed a questionnaire which consists 3 sub scales.
    Results
    The structural modeling analysis indicated that self-efficacy and perceived instrumentality had a direct and significant impact on academic achievement, and the result indicated that relationship between self-efficacy and perceived instrumentality was mediated by self-regulating learning.
    Conclusion
    In this model, all regression weights were statistically significant and predictors explained %54 variance of academic achievement. In general, the results indicated the direct and indirect impact of self-efficacy and perceived instrumentality (through mediation of self-regulating learning) on academic achievement.
  • Hossein Sharreh, Banafsheh Gharaie, Mohammad Kazem Aatef Vahid Page 45
    Objective
    The aim of this study was to investigate the efficacy of metacognitive therapy (MCT) compare to fluvoxamine and the combination of MCT with fluvoxamine in improving metacognitive beliefs and subjective distress in treating patients with obsessive-compulsive disorder (OCD).
    Method
    In an experimental study, 21 OCD outpatients were randomly assigned to one of three treatment conditions: MCT, fluvoxamine and combined treatment group. All the patients received 10 weeks of treatment. Two questionnaires were administered at pre-treatment and post-treatment: Subjective Units of Distress (SUD) and Metacognitions Questionnaire-Short Form (MCQ-30).
    Results
    Results showed that unlike the fluvoxamine the MCT and combined treatment lead to significant improvements in positive beliefs about worry, negative beliefs about worry, need for thought control, cognitive confidence and subjective distress (P<.01). There were no significant differences between MCT and combined therapy (all Ps>0.05).
    Conclusion
    MCT and the combination of MCT with fluvoxamine are more effective than fluvoxamine in improving metacognitive beliefs and subjective distress in treating OCD.
  • Touraj Hashemi Nosrat Abad, Majid Mahmoud Alilou, Fatemeh Nemati Sougi Tapeh, Hossein Ali Gholam Rostami Page 69
    Objective
    Comparison of self-regulation of emotional and motivational executive functions in subtypes of attention-deficit/hyperactivity disorder based on Barkley's model.
    Method
    In this ex post facto research, 50 male students with ADHD (ages 9 to 11) were selected using Child Symptom Inventory-4 (SCI-4), clinical interview and Raven's Intelligence Test. The subjects were assigned to two groups of ADHD-PHI (predominantly hyperactive-impulsive type) and ADHA-PI (predominantly inattentive type) with 25 subjects in each group. The subjects were then assessed by Bender-Gestalt Test, Discriminative Reaction Time Test, and researcher-made tasks. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    There was a significant difference between two groups in behavioral inhibition (p=0.001) and self-regulation of emotion and motivation (p=0.001 and p=0.01). In other words, the students with ADHA-PI had a better performance in behavioral inhibition and self-regulation of emotion and motivation in comparison with the group with ADHD-PHI.
    Conclusion
    In general, findings suggest that both groups can be differentiated based on etiological factors. Furthermore, it was demonstrated that due to a primary deficit in behavioral inhibition in ADHD-PHI, this group had more difficulties and deficiencies on executive functions than the group with ADHD-PI. Therefore, Barkley's model of ADHD was confirmed.
  • Giti Shams, Majid Sadeghi Page 78
    Recently several clinical and social psychologists, in line with their empirical and objective researches, have stepped toward determining the role of "content" of various thoughts and its relation with "conscious awareness". They also interested on importance of thought strategies, perceptions and the way of individual interpretation on behavior and emotion. Intense negative and unwanted intrusive thoughts may occur in conscious awareness of normal individuals which ultimately can develop negative moods, however these types of intrusive thoughts, which at times may even seems unpleasant, are usually rare, controllable and easily can substitute by positive thoughts. Generally, these intrusive thoughts are common in normal population. At present, one of the most important issues in psychiatric disorders literature (depression, insomnia, generalized anxiety disorders, obsessive compulsive disorders, eating habits, psychoses and sexual behaviors) is study on similarities between content of these thoughts and conscious awareness in clinical and non clinical population. Considering the role of negative cognition issues as a key and pathogenic factor in psychiatric disorders, the aim of this review is to describe the recent developments on the role of thoughts and conscious awareness in clinical and non clinical population. Therefore this review may also lead us to identify content of the unwanted intrusive thought as well as mechanism of its development in clinical population.