فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز علی اکبری، علی اصغرکاکو جویباری، فاطمه امیرآبادی، فرهاد شقاقی، نوشین زارع، فائزه خالقی صفحه 1
    مقدمه
    همدلی ظرفیت بنیادین انسانها در برقراری ارتباط است که دارای عنصر هیجانی و شناختی است. در پژوهش حاضر ما نقش دو سازه شناختی، تئوری ذهن و کارکردهای اجرایی در پیشبینی همدلی بررسی کردیم.
    روش
    به این منظور، 150 کودک از پایه اول و دوم دبستان به شیوه خوشهای چند مرحلهای از مدارس شهر اراک انتخاب شدند. در این مطالعه، برای سنجش همدلی از پرسشنامه ایزنبرگ، فبس، ارسکارلو، برای سنجش تئوری ذهن از پرسشنامه تئوری ذهن استپمن و برای سنجش کارکردهای اجرایی از خرده مقیاس برج آزمون نپسی استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش آمار ی تحلیل رگرسیون و همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها به این قرار بود: الف) همبستگی تئوری ذهن و کارکرد اجرایی با همدلی هردو معنادار بود. ب) تئوری ذهن و کارکرد اجرایی هردو قادر به پیشبینی همدلی بودند. ج) کارکردهای اجرایی نسبت به تئوری ذهن در پیشبینی همدلی از قدرت پیشبینی بهتری برخوردار بود. د) سن به عنوان متغیر کمکی، بهترین پیشبینیکننده همدلی بود.
    نتیجه گیری
    سازه های شناختی چون کارکرد اجرایی و تئوری ذهن بر میزان همدلی فرد اثرگذارند. از آنجا که آموزش شناختی یکی از روش های متداول آموزش است، میتوان برای افزایش همدلی افراد بر آموزش متغیرهایی چون کارکردهای اجرایی و تئوری ذهن تاکید کرد.
    کلیدواژگان: همدلی، تئوری ذهن، کارکرد اجرایی
  • وحید نجاتی صفحه 11
    هدف
    فعالیتهای روزانه نیازمند توانایی های شناختی است و نقص این توانایی ها با بررسی این فعالیتها قابل شناسایی است. هدف این مطالعه، طراحی یک آزمون پرسش نامهای برای سنجش توانایی های شناختی و بررسی خصوصیات روان سنجی آن است.
    روش
    در این پژوهش که به صورت سه مطالعه مقطعی مجزا اجرا شد، یکهزار و 95 نفر(444 مرد و 651 زن) برای تکمیل نسخه ابتدایی پرسش نامه به منظور تحلیل عاملی اکتشافی، 50 نفر در مطالعه آزمون- بازآزمون با فاصله سه هفته تا یک ماه به منظور پایایی پرسشنامه و 181 سالمند و 224 جوان برای بررس روایی تمیز پرسش نامه شرکت کردند. برای تحلیل داده ها، از آزمونهای تحلیل عاملی، کومولوگروف اسمیرنف، آزمون پیرسون و آزمون تی استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی، هفت عامل حافظه، کنترل مهاری و توجه انتخابی، تصمیمگیری، برنامه ریزی، توجه پایدار، شناخت اجتماعی و انعطافپذیری شناختی را از آزمون استخراج کرد. آلفای کرونباخ 0 معنادار بود. / 0 و همبستگی پیرسون دو نوبت آزمون در سطح 01 / پرسشنامه 834 0 با معدل هم بستگی / تمامی مقیاسهای آزمون (به جز شناخت اجتماعی) در سطح 01 داشتند. آزمون تی بین تمامی شاخص های آزمون (به جز برنامه ریزی و شناخت اجتماعی) تفاوت معناداری نشان داد.
    نتیجه گیری
    روایی و پایایی پرسشنامه طراحیشده به منظور ارزیابی کارکردهای شناختی مطلوب بود. توانایی شناختی افراد با بررسی دقیق فعالیتهای روزانه نیازمند توانایی شناختی قابل ارزیابی است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه ارزیابی شناختی، روایی، پایایی
  • فرانک بیدآباد، حسین زارع، رضا کرم ینوری صفحه 20
    مقدمه
    یادآوری علاوه بر قدرت حافظه و روش یادگیری، حاصل شرایط یادگیری، شرایط آزمون و عملکرد متقابل این دو است. این پژوهش با دستکاری در شرایط آزمون به بررسی اثر فشار زمان در حین مرور و نیز اثر تغییر در ترتیب اجرای آزمون می پردازد.
    روش
    166 دانش آموز با روش نمونه گیری چندمرحله ای به طور تصادفی انتخاب و در هشت آزمون یادآوری شرکت داده شدند. برای ایجاد فشار زمان، به مرور هر واژه زمان محدودی اختصاص داده شد. همچنین برای بررسی اثر ترتیب آزمون، گروه اول ابتدا از مرور نگه دارنده و سپس از مرور بسط دهنده استفاده کرد و گروه دوم همین روش را با ترتیب معکوس انجام داد. آزمون حافظه عملی و کلامی نیز به همین نحو اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد فشار زمان به طور معنادار موجب کاهش عملکرد مرور بسط دهنده (در مقایسه با مرور نگهدارنده) در یادآوری واژگان شده است. همچنین اجرای مرور نگه دارنده (به عنوان اولین آزمون) موجب افزایش معناداری در عملکرد این مرور بر یادآوری شد اما برتری حافظه عملی بر کلامی در فشار زمان و ترتیب های متفاوت همچنان بارز بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه مرور بسط دهنده راهکار موثری در یادگیری است، اما از آنجاکه به منابع ذهنی و زمانی بیشتری نیاز دارد، عملکرد آن در شرایط فشار زمان کاهش می یابد. از سوی دیگر، اثر تازگی آزمون بر مرور نگهدارنده، که نیاز به پردازش اطلاعات کمتری دارد، فزاینده است. رمزگردانی غنی(در مقایسه با تکلیف کلامی) از طریق ایجاد تجارب جسمی و حسی متفاوت باعث عملکرد بهتر تکلیف عملی در یادآوری آزاد میشود.
    کلیدواژگان: یادآوری آزاد، مرور نگهدارنده، مرور بس طدهنده، حافظه عملی و کلامی، فشارزمان، ترتیب آزمون
  • نسیم محمدی سیلابی پور، سحر محمدی فلاح، هادی کاظمی، سیدوحید شریعت صفحه 32
    هدف
    حس فانتوم و درد فانتوم از مشکلات شایع بیماران قطع عضوی است. تعداد قابل توجهی از جانبازان نیز از این عارضه رنج می برند. هدف این مطالعه تعیین فراوانی و همبسته های درد وحس فانتوم و نیز برخی عوامل مرتبط با آن در جانبازان است.
    روش
    پرونده های تمام جانبازان بیمارستان خاتم الانبیا در نیمه دوم سال 1389 بررسی و فراوانی درد و حس فانتوم و نیز رابطه آن با برخی عوامل نظیر عضو قطع شده، سمت قطع شدگی، سابقه استفاده از پروتز و همچنین وجود افسردگی و اضطراب ارزیابی شد. 46،2 و میانگین سنی ±
    یافته ها
    در این مطالعه پرونده 96 بیمار با میانگین سنی 7،9 23،03±7،85 در زمان قطع عضو بررسی شد که نتیجه حاکی از آن بود که از این تعداد 40 بیمار (41،7 درصد) درد فانتوم، 27 نفر (28،4 درصد) حس فانتوم و 39 بیمار (40،6، درصد) دردهای استامپ را تجربه کردهاند. دردهای فانتوم و حس فانتوم در موارد قطع عضو اندام فوقانی به طور معناداری بیشتر دیده شد. بین سطح عضو قطعشده و بروز درد و حس فانتوم ارتباط معناداری دیده نشد. بین سمت قطع شدگی و همچنین سطح اضطراب و افسردگی بیماران و بروز این عوارض ارتباط آماری معناداری یافت نشد. استفاده از پروتز در بروز دردهای فانتوم با کاهش آماری معنادار همراه بود.
    نتیجه گیری
    فراوانی درد فانتوم در جانبازان، با وجود گذشت سال ها از زمان قطع عضو، بسیار زیاد است. استفاده از پروتز ممکن است با کاهش میزان سازماندهی مجدد قشر حسی مغز در کاهش میزان درد فانتوم موثر باشد. اگرچه سال ها پس از قطع عضو برخی عوارض آن از جمله درد و حس فانتوم و نیز درد استامپ باقی می ماند، ولی به نظر نمیرسد افسردگی در این فرآیند نقش بارزی داشته باشد.
    کلیدواژگان: فانتوم لیمب، جانبازان، اضطراب، افسردگی، قطع عضوشده
  • اکرم قربعلی، محمدعلی بشارت صفحه 40
    هدف
    ارتباط نزدیک زوج مادر- کودک باعث شکلگیری بسیاری از ویژگی های روان شناختی کودک میشود. نظریه ذهن کودک یکی از مجموعه توانمندی هایی است که از این رابطه تاثیر میپذیرد و هوش هیجانی مادر یکی از عوامل موثر بر توانمندی های کودک است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه هوش هیجانی مادران با نظریه ذهن کودکان است.
    روش
    در این پژوهش که 189 کودک (102 پسر، 87 دختر) چهار تا پنج ساله مهدکودکهای شهر تهران همراه با مادرانشان در آن شرکت کردند، برای سنجش هوش هیجانی مادران از فرم فارسی مقیاس هوش هیجانی (EIS) و برای سنجش توانایی نظریه ذهن از سه نمونه از تکالیف رایج باور کاذب (FBT) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که بین نمره کلی هوش هیجانی مادران و مولفه بهرهوری هیجانی با نمرات کودکان در تکالیف باور کاذب رابطه معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    این نتایج بیانگر آن است که والدین برای اینکه بتوانند مرجع و الگوی مناسبی برای کودکشان باشند، باید در تنظیم هیجانهای خود نوعی آگاهی هیجانی داشته باشند و واکنش و پاسخدهی هیجانی مناسبی ابراز کنند. همچنین آنها باید هنگام گفت و گو با فرزندانشان درباره هیجانها طوری عمل کنند که آنها را در برابر میزان بهرهمندی ازآگاهی هیجانی و توان تنظیم آن و در نتیجه دیدگاهگیری و نظریه ذهن ایمن کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نظریه ذهن، تکلیف باور کاذب، تعامل والد، کودک
  • محمد نریمانی، سجاد بشرپور، حسین قمری گیوی، عباس ابوالقاسمی صفحه 50
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر پردازش شناختی و پردازش مجدد هولوگرافیک بر بهبود دانشآموزان دارای علایم پسآسیبی است.
    روش
    طرح مطالعه حاضر شبهآزمایشی است و جامعه آماری آن را دانشآموزان پسر مقاطع اول، دوم و سوم دبیرستانهای شهر بعد از اجرای پرسش نامه. (N= 89 تشکیل دادند (10286 - ارومیه در سال تحصیلی 90 برای (SCL-90 R) غربالگری حوادث آسیبزا و آزمون 90 سئوالی فهرست علایم SCL-90R یکهزار نفر، 129 نفر با تجربه آسیب و نمره بیش از 90 در آزمون شناسایی و از بین آنها 60 نفر به تصادف انتخاب و بعد از مصاحبه بالینی در سه گروه و گروه (n= درمان پردازش مجدد هولوگرافیک (20، (n= درمان پردازش شناختی(20 به تصادف جای گرفتند. هر سه گروه در مراحل پیش و پسآزمون به (n= پلاسیبو (20 چکلیست علایم آسیب کودکان پا سخ داده و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های مانکوا و بونفرونی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در نمره کلی آزمون چکلیست علایم آسیب کودکان (به ویژه در ابعاد اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه و تجزیه) بین سه گروه تفاوت آماری معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس این نتایج، روش های پردازش شناختی و پردازش مجدد هولوگرافیک در کاهش نشانه های کلی آسیب شناختی دانشآموزان آسیبدیده به یک اندازه اثر بخش بودند ولی پردازش شناختی بر افسردگی مرتبط با آسیب و پردازش مجدد هولوگرافیک بر اضطراب، اختلال استرس پس از سانحه و تجزیه مرتبط با آسیب اثر بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: پردازش شناختی، پردازش مجدد هولوگرافیک، آسیب، علایم پسآسیبی
  • شهرام واحدی، تورج هاشمی، جواد عینی پور صفحه 63
    هدف
    تحقیق حاضر به منظور بررسی رابطه کنترل هیجانی و تنظیم شناختی هیجان با باورهای وسواسی دانشآموزان دختر دوره متوسطه شهر رشت انجام شد.
    روش
    نمونه آماری 302 دانشآموز دختر مشغول به تحصیل در دوره متوسطه نظری مدارس دولتی شهر رشت بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایانتخا ب شدند. برای جمع آوری اطلاعات این پژوهش که از نوع همبستگی است، از پرسش نامه های کنترل هیجانی، باورهای وسواسی و تنطیم شناختی هیجان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون چندمتغیره گام به گام، در پیش بینی متغیر وابسته (باورهای وسواسی) نشان دهنده چهار مرحله معنادار بود. در اولین مرحله، مولفه خودسرزنشی بیشترین رابطه و پذیرش (β=0/ در مرحله دوم، خودسرزنشی(27. (β=0/ را با متغیر ملاک نشان داد(37 بیشترین توان پیشبینی باورهای وسواسی را نشان دادند. در سومین، (β=0/ شرایط(20 در (β=0/ و مرور ذهنی(13 (β=0/ پذیرش شرایط(17، (β=0/ مرحله، خودسرزنشی(25 مجموع 18 درصد واریانس متغیر ملاک را پیش بینی کردند. درمرحلهآخر، چهار و ارزیابی (β=0/ مرور ذهنی(16، (β=0/ پذیرش شرایط(13، (β=0/ متغیرخودسرزنشی(24 بیشترین توان پیشبینیکنندگی متغیر ملاک را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج (β=0/ مجدد(12 این تحقیق حاکی از آن بود که باورهای وسواسی با خودسرزنشی دارای بیشترین رابطه معنادار و خودسرزنشی، پذیرش شرایط، مرورذهنی و ارزیابی مجدد بیشترین توان را برای پیشبینی باورهای وسواسی دارند.
    کلیدواژگان: کنترل هیجانی، تنظیم شناختی هیجان، باورهای وسواسی
|
  • Mahnaz Aliakbari, Aliasghar Kaku Juibari, Fatemeh Amirabadi*, Farhad Shaghaghi, Nushin Zare, Faeze Khaleghi Page 1
    Introduction
    Empathy is a basic human capacity in communication that has emotional and cognitive components. In present study, we evaluated the role of theory of mind and executive function in predicting empathy.
    Method
    To this end, 150 children from primary and secondary school were selected by multi – stage cluster method from the arak city schools. In this study, for measure empathy, Eisenberg, Febs, Eskarlou questionnaire were used. For measure theory of mind, Stepman questionnaire and for measure executive functions, tower sub score of Nepsi Test were used. For the analysis data, regression and correlation analysis method was used.
    Result
    A) The correlation between empathy and both theory of mind and executive function were significant. B) Theory of mind and executive function were both able to predict empathy. C) Executive function could predict empathy better than theory of mind. D) Age was the best predictor of empathy.
    Conclusion
    Executive function and theory of mind affect people’s empathy. Since cognitive training is one of the common methods of training, to increase people’s empathy, we can emphasize on the training variables such as executive functions and theory of mind.
    Keywords: empathy, executive function, theory of mind
  • Vahid Nejati* Page 11
    Introduction
    Activity of daily living requires cognitive abilities and mean while the cognitive deficits can be reflected from the daily activity. The purpose of the present study was to design a cognitive abilities questionnaire, to perform factor analysis and to determine its validity and reliability.
    Method
    The present research was carried out within three separate cross sectional study phases. 1070 individuals participated in the first phase of the study in which we did the factor analysis for the preliminary version of the questionnaire. 50 students participated in a test- retest study with two to three weeks delay and 101 older adults completed the questionnaire in order have its discriminative validity determined. Komolnogrov-Smirnof, Factor analysis and t- test were used for data analysis.
    Results
    Exploratory factor analysis showed seven factors including memory, inhibitory control, selective attention, decision making, planning, sustain attention, social cognition and cognitive flexibility. The results indicated quite a strong Cronbach's alpha (0.834) and Pearson correlation test showed a significant correlation in the test- retest analysis (p<0.01). Pearson test showed a notable correlation between the average and all cognitive ability domains (all p values<0.01). Furthermore, t- test demonstrated a significant difference between all domains of cognitive abilities except planning and social cognition (p<0.001).
    Conclusion
    The designed questionnaire showed to acquire a proper reliability and validity for evaluation of cognitive abilities. Evaluating the activity of daily living appears to be a good measure for cognitive abilities.
    Keywords: cognitive abilities questionnaire, validity, reliability
  • Faranak Bidabad, Hossein Zare, Reza Kormi Nouri Page 20
    Objective
    The aim of current study was to examine the impact of cognitive processing and holographic reprocessing on posttraumatic symptoms improvement.
    Method
    This semi-experimental study targeted a sample size comprising boy students at first, second and third high school grades in Uromia (N=10286). Having utilized traumatic events screening inventory and SCL-90 R on 1000 randomly selected subjects, 129 students were recognized to have experienced traumatic events. The clinical interviews were conducted on sixty who were likewise randomly selected. Then, the selected sample was randomized into three groups subjected to cognitive processing therapy, holographic reprocessing and placebo. In pre- and post-test settings, these groups responded to the traumatic symptoms checklist. Collected data were analyzed via MANCOVA and BONFRONY tests.
    Results
    Our results indicated a significant deference among the three groups with regard to total traumatic symptoms checklist score and especially for anxiety, depression, posttraumatic stress disorder, and dissociation dimensions.
    Conclusion
    according to these results, the two the rapeutic approached appeared to be equally effective in reducing total posttraumatic symptoms. However, cognitive processing was a more effective method for trauma-related depression and holographic reprocessing a more effective approach for trauma-related anxiety, dissociative symptoms and PTSD.
    Keywords: cognitive processing, holographic reprocessing, trauma, posttraumatic
  • Nasim Mohammadi Seilabipour, Sahar Mohammadi Fallah, Hadi Kazemi, Seyed Vahid Shariat* Page 32
    Background
    Phantom limb and phantom pain are amongst the most common problems in amputees. A relatively large number of war veterans with an amputated limbs suffer from these complications. We aimed to determine the frequency ofphantom pain and phantom sensation among Iranian war victims as well as defining their determinant factors.
    Method
    We assessed all war victim patient charts in Khatam Al-Aanbia Hospital during the second half of 2010. Frequency of phantom pain and sensation and some related indicators such as demographic factors, history of prosthesis use, depression and anxiety were determined.
    Result
    96 files were reviewed with the patients’ mean age of 46.2±7.9 years having experienced amputation at the mean age of 23.03± 7.8 years. Forty patients (%41.7) had phantom pain and 27 cases (%28.4) reported phantom sensation while 39 patients (%40.6) had stump pain. Phantom pain and sensation were more frequent in the upper extremities. The study could not detect any association between the side and level of amputation and depression or anxiety, and neither with phantom pain or sensation. The use of prosthesis significantly correlated with decreased phantom pain.
    Conclusion
    Phantom pain appeared to be quite prevalent among amputee war veterans even several years after the event. The use of prosthesis seems to lower the incidence of phantom pain and phantom sensation. Although some complication of amputation including phantom sensation and phantom limb tend to remain for several years, depression does not seem to play a crucial role in this respect.
    Keywords: phantom limb, war veterans, anxiety, depression, amputee
  • Akram Ghorbali*, Mohammad Ali Besharat Page 40
    Background And Aim
    the close and efficientmother-childinteraction is shown to result in the proper formation of the child’s psychological characteristics. Child’s theory of mind (TOM) is one of his/her abilities receiving influence within this relationship. This ability is suggested to be partly determined by the maternal emotional intelligence. The purpose of this study was to investigate the relationship between the maternal emotional intelligence and children’s TOM.
    Methods
    a total of 189 chilren aged 4-5 years (102 boys, 87 girls) were included in this study. The measurement instruments used in this study comprised Emotional Intelligence Scale (EIS) and 3 samples of the common False Belief Tasks (FBT).
    Results
    our results indicated a significant relationship between the total maternal emotional intelligence score and children’s FBT. Results also demonstrated that among the components of the emotional intelligence, utilization of emotions was the sole variale which significantly correlated withthe children’s TOM ability.
    Conclusions
    Our current findings suggest that parents should have some emotional awareness and appropriatelyexpress their emotional reactions in order to act as suitable role models for their children. Moreover, parents need to be well versed in taking appropriate steps when discussing emotions with their children. This wouldimprove children’s emotional awareness and regulation and consequently secure their position with respect toperspectivetaking and theory of mind as they age.
    Keywords: Emotional intelligence, Theory of mind, False Belief Task, Parent, child interaction
  • Mohammad Narimani, Sajjad Basharpoor*, Hossein Gamarigive, Abbas Abolgasemi Page 50
    Objective
    The aim of current study was to examine the impact of cognitive processing and holographic reprocessing on posttraumatic symptoms improvement.
    Method
    This semi-experimental study targeted a sample size comprising boy students at first, second and third high school grades in Uromia (N=10286). Having utilized traumatic events screening inventory and SCL-90 R on 1000 randomly selected subjects, 129 students were recognized to have experienced traumatic events. The clinical interviews were conducted on sixty who were likewise randomly selected. Then, the selected sample was randomized into three groups subjected to cognitive processing therapy, holographic reprocessing and placebo. In pre- and post-test settings, these groups responded to the traumatic symptoms checklist. Collected data were analyzed via MANCOVA and BONFRONY tests.
    Results
    Our results indicated a significant deference among the three groups with regard to total traumatic symptoms checklist score and especially for anxiety, depression, posttraumatic stress disorder, and dissociation dimensions.
    Conclusion
    according to these results, the two the rapeutic approached appeared to be equally effective in reducing total posttraumatic symptoms. However, cognitive processing was a more effective method for trauma-related depression and holographic reprocessing a more effective approach for trauma-related anxiety, dissociative symptoms and PTSD.
    Keywords: cognitive processing, holographic reprocessing, trauma, posttraumatic symptoms
  • Shahram Vahedi, Touraj Hashemi, Javad Einipour* Page 63
    Objective
    The current investigation studied the cross-relationship between the Emotional Control, Cognitive Emotion Regulation and Obsessive Beliefs amongst high school female students in Rasht city.
    Method
    the study sample comprised 302 girl students from governmental sector schools of Rasht city whom were selected through the cluster random sampling method. The instruments which were employed in this correlation study included the Emotional Control, Cognitive Emotion Regulation and Obsessive Belief Questionnaires.
    Results
    the obtained data analyzed by the stepwise multiple regression method showed four significant steps predicting the obsessive beliefs. In first place, self-blame showed the most significant relation with obsessive beliefs (β=0/37). In the second step, self-blame (β=0/27) and acceptance (β=0/20) were the most important predictive factors for the obsessive beliefs. In the third step, self-blame (β=0/25), acceptance (β=0/17) and rehearsal (β=0/13) revealed an 18% variance of criterion variables and in the last step, the four mostly predictive variables were the self-blame (β=0/24), acceptance (β=0/13), rehearsal (β=0/16) and reappraisal (β=0/12).
    Conclusion
    The current survey suggested that obsessive beliefs retain a notable relationship with self-blame. Moreover, self-blame, acceptance, rehearsal and reappraisal appeared to be the most relevant predictive variables for the obsessive beliefs.
    Keywords: Emotional control, Cognitive emotion regulation, Obsessive beliefs