فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام موسویان*، حبیب هادیان فرد صفحات 1-8
    هدف
    پژوهش ها درباره اینکه نقص بیماران اسکیزوفرنیا در بازشناسی هیجان در چهره، بخشی از بدکارکردی عملکردهای شناختی است یا خود اختلالی مجزا محسوب می شود، هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده اند. بنابراین هدف اصلی پژوهش پیش رو این است که با نگاهی تازه به این مساله بتواند نتایج ضد و نقیض پژوهش های پیشین را تا حدی توجیه کند؛ با این فرض که بازشناسی هیجان در چهره کارکردی مستقل و مجزاست، اگرچه بازشناسی صحیح نیازمند عملکرد درست کارکردهای شناختی مرتبط است.
    روش
    گروه نمونه این پژوهش 55 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا بود. کارکردهای شناختی با خرده آزمون های تداعی زوج های کلامی از مقیاس تجدید نظر شده حافظه و کسلر، خرده آزمون تنظیم تصاویر از مقیاس هوش وکسلر و آزمون نگهداری پیوسته سنجش شدند. بازشناسی هیجان در چهره نیز با تصاویر هیجانی چهره اکمن و فرایزن (1976) بررسی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که تمامی متغیرها با هم همبستگی مثبت و معناداری دارند (001/0 p<). از سوی دیگر، نتایج آزمون t نیز نشان داد که کارکردهای شناختی بیماران اسکیزوفرنیا (که عملکرد ضعیفی در بازشناسی هیجان در چهره داشتند) در مقایسه با گروه دیگر بیماران که در آن مولفه عملکرد بهتری داشتند تفاوت معناداری ندارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهشی حاضر در راستای فرضیه پژوهش است؛ بر اساس این فرضیه، بازشناسی هیجان در عین حال که خود عملکردی مستقل است، به کارکرد صحیح عملکردهای شناختی مرتبط نیاز دارد. این نتیجه دلالت درمانی مهمی به منظور بهبود بازشناسی هیجان در چهره به عنوان کارکردی مستقل به دست می دهد.
    کلیدواژگان: اختلال اسکیزوفرنیا، بازشناسی هیجان در چهره، عملکرد شناختی
  • حسین زارع، پروانه نهروانیان* صفحات 9-18
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش توجه بر گوش به زنگی و جست وجوی بینایی در بزرگ سالان و کودکان است.
    روش
    در این پژوهش با استفاده از نمونه گیری تصادفی هدفمند و با توجه به معیارهای پژوهش، 60 آزمودنی(30 آزمودنی بزرگ سال و 30 آزمودنی کودک بهنجار) انتخاب شدند. ابزار این پژوهش عبارت بود از: آزمون عملکرد پیوسته، آزمون توجه متمرکز، ارزیابی مختصر وضعیت روانی و پرسش نامه محقق ساخته (برای کنترل متغیرها). در شروع برای همه آزمودنی ها پیش آزمون (آزمون عملکرد پیوسته و توجه متمرکز) اجرا شد. سپس آزمودنی های گروه بزرگسال طی سه هفته و در قالب پنج جلسه 35 دقیقه ای و گروه کودکان به مدت پنج هفته و در قالب 10 جلسه 45 دقیقه ای آموزش دریافت کردند و در پایان برای آزمودنی های هر دو گروه پس آزمون اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل نتایج حاکی از تاثیرمعنادار آموزش توجه بر میزان پاسخ صحیح و زمان واکنش جست وجوی بینایی و گوش به زنگی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش توجه بر گوش به زنگی و جست وجوی بینایی، اهمیت این آموزش ها بر شکل دهی پردازش و فرایندهای شناختی صحیح، توجه به محرک های مورد نظر و پاسخ گویی سریع و بادقت بیش از پیش روشن می شود.
    کلیدواژگان: آموزش توجه، جست وجوی بینایی، گوش به زنگی، زمان واکنش، میزان پاسخ صحیح
  • سمیه گلیج، علیرضا مرادی*، محمد حاتمی، هادی پرهون صفحات 19-36
    هدف
    پژوهش های سال های اخیر نشان می دهند که برخی اختلالات روان شناختی موجب تضعیف حافظه آینده نگر و حافظه فعال می شود. هدف پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد شناختی افراد مبتلا به اختلال وسواس شست وشو، وسواس وارسی و اختلال اضطراب فراگیر در حافظه فعال و حافظه آینده نگر است تا از این رهگذر تاثیر تفاوت اختلالات آشکار شود.
    روش
    در یک مطالعه علی-مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 14 بیمار مبتلا به اختلال وسواس وارسی، 14 فرد مبتلا به اختلال وسواس شست وشو و 17 نفر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و نیز 15 فرد سالم که در متغیرهای سن، جنس و سطح تحصیلات همگن شده و از شرایط اجتماعی و اقتصادی مشابه برخوردار بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش از این قرار بود: مقیاس وسواسی-اجباری ییل برآون، سیاهه اضطراب وافسردگی بک، آزمون حافظه آینده نگر، خرده آزمون توالی حرف- عدد آزمون حافظه وکسلر و آزمون شاخص پردازش اطلاعات. داده ها با روش های آماری تحلیل واریانس چندمتغیری یک راهه و آزمون تعقیبی بنفرونی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در بخش دیداری حافظه فعال، میانگین گروه سالم بیشتر از گروه وسواس وارسی و در حافظه آینده نگر، میانگین گروه مبتلا به اضطراب فراگیر و گروه وسواس وارسی به شکل معناداری بیشتر از گروه بهنجار است که این نشان دهنده عملکرد ضعیف تر گروه های وسواس وارسی و اضطراب فراگیر از گروه بهنجار است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش ضمن تایید مشکلات حافظه در اختلال وسواس اجباری، در چارچوب نظریه های شناختی اختلالات هیجانی نیز قابل تفسیر است.
    کلیدواژگان: وسواس وارسی، وسواس شست وشو، اضطراب فراگیر، حافظه کاری، حافظه آینده نگر
  • منصوره سادات صادقی*، کیوان زاهدی، طاهره محمودی احمدآبادی صفحه 29
  • نگیسا بش کار، محمود ایروانی، منصور بیرامی، عبدالمجید بحرینیان*، احمد سهرابی، مراد رسولی آزاد صفحات 37-42
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی اثر سن و جنس بر حافظه آینده نگر زمان محور (TBPM) است.
    روش
    با استفاده از روش پس رویدادی و نمونه گیری هدفمند، 100 شرکت کننده که 50 نفر آنها 65 ساله به بالا (25 زن و 25 مرد) با مدرک تحصیلی دیپلم و کارشناسی بودند و سازمان بازنشستگان تهران آنها را معرفی کرده بود و 50 دانشجوی کارشناسی دانشگاه خوارزمی تهران (25 دختر و 25 پسر) انتخاب شدند. برای ارزیابی حافظه آینده نگر زمان محور از نرم افزار DMDXاستفاده شد. آزمودنی ها برای انجام تکالیف PM می بایست در هر پنج دقیقه هم زمان با پاسخ گویی به سوالات چند گزینه ای اطلاعات عمومی، یکی از دو کلید یک یا دو را کلیک کنند. داده ها به وسیله واریانس دوراهه (ANOVA دوراهه) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مردان و جوانان بهتر از زنان و سالمندان تکالیف را انجام دادند و بین سن و جنسیت در زمینه انجام تکالیف PM تعامل معناداری وجود داشت (مردان با افزایش سن کاهش بیشتری در عملکرد تکالیف PM نشان دادند). خطای PM زنان و همچنین خطای RM سالمندان نسبت به جوانان بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    عملکرد لوب فرونتال و لوب تمپورال، هوش بهر و به خصوص سرعت پردازش تاثیر بسزایی بر حافظه آینده نگر زمان محور دارد. این عملکردها کاملا متاثر از سن هستند. حافظه فعال، درک سازمانی و سرعت پردازش مردان بهتر از زنان بود که این مسئله می تواند تفاوت های جنسیتی را در عملکرد حافظه آینده نگر زمان محور تبیین کند.
    کلیدواژگان: حافظه آینده نگر زمان محور (TBPM)، سن، جنسیت
  • محمدعلی بشارت*، زهرا افقی، سیده سارا آقایی ثابت، محمد حبیب نژاد، علی پورنقدعلی، شیوا گرانمایه پور صفحات 43-52
    هدف
    تنظیم و مدیریت هیجان ها نقشی تعیین کننده در سلامت و بیماری روانی دارند. در این پژوهش، نقش تعدیل کننده راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین ناگویی هیجانی و مشکلات بین شخصی در یک نمونه دانش آموزی بررسی شد.
    روش
    در این پژوهش، 443 دانش آموز دبیرستانی (213 پسر، 230 دختر) مشغول به تحصیل در مدارس شهر تهران از رشته های مختلف تحصیلی در حوزه های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی شرکت کردند. شرکت کنندگان پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (20-(FTAS و مقیاس مشکلات بین شخصی (IIP-60) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان و مشکلات بین شخصی همبستگی منفی معنادار وجود دارد. راهبردهای غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان و ناگویی-هیجانی با مشکلات بین شخصی همبستگی مثبت معنادار داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون تعدیلی نشان داد که راهبردهای تنظیم شناختی هیجان می توانند رابطه بین ناگویی هیجانی و مشکلات بین شخصی را تعدیل کنند.
    نتیجه-گیری: از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که بین ناگویی-هیجانی و مشکلات بین شخصی یک رابطه خطی ساده برقرار نیست و راهبردهای انطباقی و غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان می توانند بر این رابطه تاثیر بگذارند.
    کلیدواژگان: مدیریت هیجان، شناخت، رابطه بین شخصی
  • زهرا حسین زاده ملکی، علی مشهدی*، عاطفه سلطانی فر، فاطمه محرری، علی غنایی چمن آباد صفحات 53-63
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان آموزش حافظه کاری، آموزش والدینی و ترکیب این دو مداخله بر بهبود حافظه کاری کودکان ADHD انجام گرفت.
    روش
    تعداد 36 شرکت کننده مبتلا به ADHD (در سنین 6 تا 12 سال) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تشخیص ADHD با استفاده از SNAP–IV، CBCL، و مصاحبه بالینی صورت گرفت. به منظور کنترل هوش آزمودنی ها از آزمون هوش وکسلر کودکان ویرایش چهارم به کار رفت. سپس کودکان به صورت تصادفی در سه گروه درمانی جای دهی شدند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری صورت گرفت.
    یافته ها
    عملکرد کودکان گروه ترکیبی در حافظه دیداری- فضایی که از طریق فرم های A و B آزمون ری همچنین فرم های A و D آزمون بنتون ارزیابی گردید تفاوت معناداری با دو گروه دیگر داشت (05/0 p<). همچنین در آزمون حافظه دیداری وکسلر در مولفه دیداری رو به جلو، تفاوت بین گروه درمان ترکیبی و گروه آموزش حافظه کاری معنادار بود (01/0 p<). اما نتایج حافظه دیداری معکوس این آزمون تنها بین گروه درمان ترکیبی و گروه آموزش والدینی از تفاوت معناداری برخوردار بود (01/0 p<). در حافظه شنیداری رو به جلو وکسلر که مولفه شنیداری حافظه کاری را مورد ارزیابی قرار می داد نیز تفاوت معناداری بین گروه درمان ترکیبی و دو گروه دیگر مشاهده شد (001/0 p<). در بخش حافظه شنیداری معکوس نیز تفاوت میان گروه درمان ترکیبی و دو گروه دیگر معنادار بود (01/0p<).
    نتیجه گیری
    درمان ترکیبی (آموزش حافظه کاری و برنامه آموزش والدینی بارکلی) با رویکرد جدید می تواند منجر به بهبود بیش تر حافظه کاری که از مولفه های مهم آسیب دیده این اختلال است گردد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی(ADHD)، آموزش والدینی، آموزش حافظه کاری، درمان ترکیبی
|
  • Elham Moosavian*, Habib Hadianfard Pages 1-8
    Introduction
    numerous studies have examined the facial emotion recognition in patients with schizophrenia with the majority reporting impaired ability to recognize emotions، however the question whether this reflects distinct functional deficits or is secondary to a global cognitive impairment، has not been well explored. The purpose of our study was to explain such inconsistent findings in a new perspective. We hypothesized that facial affect recognition is a distinct function since the accurate facial emotion recognition requires several cognitive performance to support the ability of identifying the affects correctly.
    Method
    the study was implemented on 55 patients with schizophrenia (19 male and 36 female). The ‘verbal paired associates’ subtest of Wechsler Memory Scale Revised (WMS_R)، ‘picture arrangement subtest’ of Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) and the continuous performance test (CPT) were used to assess the participants’ cognitive functions. Facial emotion recognition was examined following the presentation of images of facial emotions according to Ekman and Friesen (1976).
    Results
    while findings suggested a significant correlation for all variables (p<0/001)، t-test results failed to show any significant difference between the two groups of patients (impaired and unimpaired in facial emotion recognition) in terms of their cognitive performance.
    Conclusion
    facial emotion recognition appears to be a distinct cognitive feature which contributes to the heterogeneity of the disorder. These results may have implications for psychological rehabilitation to increase facial emotion recognition as distinct cognitive function.
    Keywords: Schizophrenia, Facial emotion recognition, Cognitive performance
  • Hossien Zare, Parvaneh Nahravanian* Pages 9-18
    Introduction
    the goal of the present study was to investigate the impact of the attention training on vigilance and visual search in normal adults and children.
    Method
    in this study، using purposive random sampling، 60 subjects (30 adult and 30 children) were selected according to the research criteria. The ‘continuous performance test’ (CPT)، concentration and diffuse attention test، mini mental status scale and the scholar-made direction control variables were used as the cognitive assessment tool pack. The continuous performance test as well as concentration and diffuse attention test were primarily administered to subjects during the pretest. Later، the adult group underwent three weeks of training (five 35-minute training sessions) while the children group received ten 45-minute training sessions over 5 weeks. Eventually، post-tests were administered to the subjects in both groups.
    Results
    Analysis of the data revealed that the attention training leaves a significant positive impact on the correct response rate، reaction time vigilance and visual search.
    Conclusion
    Given the potential impact of attention training on vigilance and visual search، the importance of such trainings in fostering accurate cognitive processing as well as attention and proper timely response to the target stimuli، is becoming clearer than ever.
    Keywords: attention training, visual search, vigilance, reaction time, the rate of correct answers
  • Somaye Golaij, Alireza Moradi*, Mohammad Hatami, Hadi Parhoon Pages 19-36
    Introduction
    The present research aims to compare the cognitive performance of the people suffering from washing compulsion، checking compulsion and generalized anxiety disorder in the realm of working and prospective memories.
    Method
    the selected sample in this causal-comparative study included 14 subjects suffering from checking compulsion، 14 from washing compulsion، 17 from generalized stress and 15 normal people who were matched for age، level of education، as well as social and economic status variables. The tool package employed in this investigation comprised Yale-brown obsessive-compulsive scale، Beck’s depression and anxiety inventories، the prospective memory test، the letter-numbering sequencing subtest، Wechsler’s memory test، and the information processing index test. Findings were analyzed using the ANOVA، MANOVA analysis statistical methods.
    Results
    as indicated by our results، the average overall score of the healthy group was higher than that of the washing compulsion group in the visual section while the average scores of the groups suffering from general anxiety and checking compulsion were significantly higher than that of the normal group showing a suboptimal performance in checking compulsion and general anxiety groups compared to the normal subjects. The present findings could be interpretable within the framework of the cognitive theories of anxiety disorders.
    Keywords: Checking compulsion, Washing compulsion, Generalized anxiety, Working memory, Prospective memory
  • Negisa Bashkar, Mahmood Irvani, Mansour Beyrami, Abdolmajid Bahrainian*, Ahmad Sohrabi, Morad Rasouli Azad, Foad Saed Moucheshi Pages 37-42
    Introduction
    The goal of this study was to identify gender and age differences in Time-Based Prospective Memory (TBPM).
    Method
    With ex-post facto method، one hundred participants were selected. Fifty participants were over 65 years old (25 males and 25 females) having BA degree and fifty participants were graduate students (25 males and 25 females). The DMDX software was employed to evaluate TBPM. The prospective memory (PM) task of this experiment required participants to click one of two buttons at 5-min intervals while responding to multiple-choice general information questions.
    Result
    Male and younger subjects outperformed the females and old adults during the PM tasks، respectively. A significant interaction between age and gender in PM tasks was noted as male participants demonstrated a poorer performance in PM tasks by age. Females committed more PM errors. Similarly in this group، older subjects had more PM errors.
    Conclusion
    Gender and age variables appear to have significant effect on TBPM function. This might be possibly originated from or directly attributed to other cognition functions. Frontal and temporal lobe functions، IQ and especially the processing speed are expected to have tremendous effects on TBPM. Meanwhile، these functions are significantly influenced by aging. The marginally better working memory، perceptual organization factor and processing speed in men vs. women may partly explain gender differences in TBPM. Further studies are required to investigate the above notion in real-life setting.
    Keywords: Time, Based Prospective Memory (TBPM), Aging, Gender
  • Mohammad Ali Besharat*, Zahra Ofoghi, Seyedeh Sara Aghaei Sabet, Mohammad Habibnezhad, Ali Pournaghdali, Shiva Geranmayepour Pages 43-52
    Introduction
    Emotion regulation plays a determinant role in psychological health and related disorders. The aim of this study was to examine the potential effects of cognitive emotion regulation strategies on the relationship between alexithymia and interpersonal problems in a sample of Iranian students.
    Method
    Four hundred and forty three high school students (213 boys، 230 girls) from the city of Tehran schools participated in this study. All participants were asked to complete Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ)، Farsi version of the Toronto Alexithymia Scale (FTAS-20)، and Inventory of Interpersonal Problems (IIP-60).
    Results
    Results revealed a significant negative correlation between adaptive cognitive emotion regulation strategies and interpersonal problems. Maladaptive cognitive emotion regulation strategies and alexithymia demonstrated a significant positive association with interpersonal problems. As substantiated through data analysis، the relationship between alexithymia and interpersonal problems was moderated by cognitive emotion regulation strategies.
    Conclusion
    It can be concluded that the relationship between alexithymia and interpersonal problems is not simply linear and potentially influenced by both adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation strategies.
    Keywords: Emotion management, Cognition, Interpersonal relation
  • Zahra Hosainzadeh Maleki, Ali Mashhadi*, Atefeh Soltanifar, Fatemeh Moharrari, Ali Ghanaei Chamanabad Pages 53-63
    Introduction
    The aim of the current study was to examine effectiveness of parent training program، working memory training and the combination of these two interventions on the improvement of working memory in children with ADHD.
    Method
    36 children with ADHD (aged between 6 to 12 years) were selected according to a convenience sampling method. SNAP–IV، CBCL and clinical interviews were employed to diagnose ADHD. The WISC-IV intelligence test was conducted to control of participant''s intelligence. The participants were randomly assigned to the three intervention groups. The data were analyzed using MANCOVA.
    Result
    The performance of the children of the combined group regarding spatial-visual memory assessed via A and B forms of the Rey test as well as A and D forms of the Benton test showed significant difference compared with the other two groups (p<0. 05). It was also found that there was a significant difference between the combined treatment group and working memory training group in the Wechsler''s visual test (p<0. 01). Nevertheless، the results of the reverse visual memory of the test demonstrated significant difference only between the combined treatment group and the parent training group (p<0. 01). A significant difference was observed between the combined treatment group and the other two groups concerning the Wechsler''s forward auditory memory assessing auditory component of the working memory (p<0. 001). In reverse auditory memory component، a significant different was also shown between the combined treatment group and the other two groups (p<0. 01).
    Conclusion
    The combined treatment (Barkley''s parent training program، working memory training) with a new approach can resulted in further improvement of working memory as one of the main impaired components of this disorder.
    Keywords: Attention deficit hyper activity disorder (ADHD), Working memory training, Parent training program, Combined treatment