فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، فروردین 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهزاد سلمانی*، جعفر حسنی، المیرا آریانا کیا صفحه 1
    هدف
    با توجه به پیامدهای نامطلوب رفتارهای پرخطر و کم توجهی به شناسایی عوامل همبسته آن، هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش صفات شخصیتی وظیفه شناسی، سازگاری و هیجان خواهی در رفتارهای پرخطر بود.
    روش
    120نفر (70 پسر) از شرکت کنندگان به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به وسیله فرم کوتاه پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیت (BFI)، فرم پنجم مقیاس هیجان خواهی زاکرمن و پرسش نامه رفتارهای پرخطر ارزیابی شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین هیجان خواهی و رفتارهای پرخطر رابطه مثبت معنادار و بین سازگاری و وظیفه شناسی و رفتارهای پرخطر رابطه منفی معنادار وجود دارد. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ابعاد شخصیتی سازگاری و وظیفه شناسی پیش بینی کننده معنادار رفتارهای پرخطر هستند و از بین ابعاد هیجان خواهی، مولفه های بازداری زدایی و تجربه جویی رفتارهای پرخطر را پیش بینی می کنند. علاوه براین، میانگین نمرات پسران در مولفه های ماجراجویی، تجربه جویی و حساسیت به یک نواختی هیجان خواهی و رفتارهای پرخطر بیشتر از دختران بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش عوامل شخصیتی درگرایش افراد به رفتاهای پرخطر، می توان ازنتایج این پژوهش درراستای پیش بینی وپیشگیری از این نوع رفتارها و مداخلات لازم بهره برد.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، هیجان خواهی، سازگاری، وظیفه شناسی
  • مریم مومنی، حمید ابریشمی مقدم*، نصیرالدین طوسی، راینهارد گرب، فابریس والوا صفحه 11
    هدف
    کمی کردن رشد مغز در هفته های پس از تولد نقش بسزایی در فهم و آموزش آن در پزشکی، تشخیص، پیشگیری و درمان بموقع بیماری های سیستم عصبی دارد. از سوی دیگر، رشد مغز و تغییرات شکل آن در روزهای پس از تولد بسیار سریع است، لذا ساخت اطلس مغزی وابسته به سن، که معرف ویژگی های آناتومی واضح یک جمعیت آماری نوزادان باشد، ضروری است.
    روش
    در این مقاله به کمک روش نگاشت گروهی بهبود یافته و با استفاده از 16 تصویر تشدید مغناطیسی با وزن 1T، دو اطلس مغز بدون تارشدگی در بازه های سنی 39 تا 40 و 41 تا 42 هفتگی از زمان شروع بارداری ساخته شد.
    یافته ها
    با استفاده از اطلاعات متقابل شباهت بین تصاویر نگاشت یافته به اطلس های مغزی ایجادشده، اطلس های موجود برای نوزادان و اطلس های ایجادشده با روش نگاشت گروهی معمولی سنجیده شد. بزرگتر بودن اطلاعات متقابل بین اطلس های ایجادشده و تصاویر نگاشت یافته به آنها، میزان شباهت بیشتر تصاویر به اطلس های مذکور و حفظ اطلاعات آناتومی پس از نگاشت را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    اطلاعات آناتومی اطلس مغزی ایجادشده برای نوزادان در این مقاله، غنی تر از سایر اطلس های موجود برای نوزادان است.
    کلیدواژگان: اطلس مغز نوزادان، تحلیل مورفولوژی رشد مغز، تصاویر تشدید مغناطیسی، نگاشت گروهی
  • سعیده شکفته*، پروین رفیعی نیا، پرویز صباحی صفحه 21
    هدف
    شناخت اجتماعی، که نسبتا مستقل از دیگر وجوه شناخت است، به عملکرد ذهنی در تعاملات اجتماعی و نقش خود و دیگران در بافت اجتماع اشاره دارد. هدف این پژوهش، مقایسه نظریه ذهن و بازشناسی هیجان چهره ای در افراد روان رنجورگرا، روان پریش گرا و عادی است.
    روش
    در این پژوهش400 دانشجوی دختر به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه تجدید نظر شده شخصیتی آیزنک را کامل کردند. سپس بر اساس ملاک های ورود، سه گروه روان رنجورگرا،روان پریش گرا و عادی (90N=) انتخاب شدند. در ادامه، آزمون های نظریه ذهن، بازشناسی هیجان چهره ای و فرم کوتاه آزمون هوشی تجدید نظر شده وکسلر بزرگسالان برای شرکت کنندگان اجرا و داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته-های پژوهش نشان داد که گروه ها در نظریه ذهن تفاوت معناداری ندارند و در بازشناسی هیجان چهره ای فقط افراد روان رنجورگرا و عادی در بازشناسی هیجان ترس تفاوت معنادار دارند. در پایان با توجه به مبانی نظری و عملی درمورد یافته ها بحث و نتیجه-گیری شد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، بازشناسی هیجان چهره ای، روان رنجورگرایی، روان پریش گرایی
  • لیلا عرفانیان قونسولی*، شهلا شریفی، مهدی مشکوه الدینی صفحه 29
    هدف
    در این مقاله اهداف افراد در تولید هشت نمونه زبان تمثیلی مختلف و اینکه آیا این اهداف در نمونه های مختلف زبان تمثیلی متفاوت اند یا خیر بررسی می شود.
    روش
    آزمودنی های این تحقیق 130 دانشجوی کاردانی(65 دختر و 65 پسر) بودند که بعد از جمع آوری پرسش نامه ها، پاسخ نامه های 18 نفرشان به دلیل قابل استفاده نبودن حذف شد. به هر شرکت کننده، پرسش نامه هایی که خود نویسنده آماده کرده بود ارائه و در آن از افراد خواسته شده بود پس از خواندن مثال های نویسنده و ذکر چند مثال شبیه آن هدف خود را از استفاده از انواع خاصی از زبان تمثیل به جای استفاده از زبان لفظی همتای آن بیان کنند.
    یافته ها
    بر اساس الگوی روبرتز و کروز، حدود 20 هدف کلی طراحی و پاسخ شرکت کنندگان بنا به نزدیکی به هرکدام از این 19 دسته، در دسته خاص خود قرار داده شد. نتیجه بررسی پاسخ شرکت کنندگان نشان داد که از درخواست غیرمستقیم بیشتر برای نشان دادن احساسات خوب/ناراحت نشدن طرف مقابل و احترام به او؛ مودب بودن، نشان دادن سطح شعور استفاده می شود. از کتمان حقیقت بیشتر برای وجهه خود را خراب نکردن، هدایت عمل طرف مقابل/تاثیرگذار بودن و سایر اهداف استفاده می شود. از عبارت اصطلاحی بیشتر برای مطابق عرف صحبت کردن، شفاف سازی/بهتر منظور را رساندن استفاده می شود. از تشبیه بیشتر برای سخنورتر به نظر آمدن، تاکید، شفاف سازی/ منظور را بهتر رساندن استفاده می شود. از پرسش تصنعی بیشتر برای تاکید استفاده می شود. از اغراق بیشتر برای تاکید، شفاف سازی/ منظور را بهتر رساندن استفاده می شود. از طعنه بیشتر به منظور شوخی کردن (شوخ طبع به نظر رسیدن)، نشان دادن احساسات بد استفاده می-شود. از استعاره بیشتر به منظور شوخی کردن (شوخ طبع به نظر رسیدن)، نشان دادن احساسات بد، هدایت عمل طرف مقابل/تاثیر گذار بودن و سایر اهداف استفاده می شود.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد در اهداف استفاده از انواع زبان-های تمثیلی، موارد اشتراک و اختلاف وجود دارد که در مقاله به جزئیات آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: زبان تمثیلی، هدف، تشبیه، استعاره، طعنه، اغراق
  • الهام موسوی*، احمد علی پور، حسین زارع، مژگان آگاه هریس، مسعود جان بزرگی صفحه 39
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی اثر مداخله چندوجهی لرن (LEARN) بر اصلاح باورهای فراشناختی و فرانگرانی دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور تهران بود.
    روش
    برای انتخاب نمونه، 26 آزمودنی پراسترس (58/35
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس بیانگر معناداری تفاوت تغییر نمرات فراشناخت و فرانگرانی دو گروه است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    تاثیر مداخله لرن بر چرخه استرس در سطوح شناختی، رفتاری و هیجانی می تواند با اصلاح راهبردهای تغذیه کننده باورهای فراشناختی به اصلاح باورهای فراشناختی و فرانگرانی دانشجویان پراسترس منتهی شود.
    کلیدواژگان: مداخله چندوجهی لرن، فراشناخت، فرانگرانی
  • مسلم اصلی آزاد*، سالار فرامرزی، مژگان عارفی، طاهره فرهادی، عاطفه فکار صفحه 49
    هدف
    به دلیل تاثیر نامطلوب اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی(ADHD) بر رشد استعدادهای ذهنی و مهارت های اجتماعی- عاطفی کودکان، برای درمان این مشکل مداخلات روان شناختی مختلفی پیشنهاد شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر آموزش دانش فراشناختی بر کاهش فزون کنشی و افزایش توجه کودکان مبتلا به نارسایی توجه و فزون کنشی بود.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان ابتدایی مبتلا به نارسایی توجه و فزون کنشی شهر اصفهان که در سال تحصیلی92- 91 به تحصیل اشتغال داشتند تشکیل می دادند. برای اجرای این پژوهش، 30 کودک دارای نشانگان این اختلال به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و با طرح پژوهش آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون 15 نفرشان در گروه آزمایش و15 کودک دیگر در گروه کنترل قرارداده شدند. برای گروه آزمایش، مداخلات مربوط به آموزش دانش فراشناختی اعمال شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه کانرز والدین(2007) و مصاحبه بالینی بود. داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش دانش فراشناختی بر کاهش فزون کنشی و افزایش توجه کودکان دارای نارسایی توجه و فزون کنشی در مراحل پس آزمون و پیگیری موثر است. =(1،27) F 65/85 و 0001/0>p، 16/131 = (1،27) F و 0001/0>p.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه فرایند فراشناختی در کودکان مبتلا به نارسایی توجه و فزون کنشی خودکار نیست، آموزش این دانش به این کودکان برای کاهش رفتار فزون-کنشی و افزایش تمرکز و توجه طولانی تر آنها به یک تکلیف مشخص بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: دانش فراشناختی، فزون کنشی، نارسایی توجه
  • آمنه کرمشایی*، احمد عابدی، احمد یارمحمدیان صفحه 58
    هدف
    هدف این مطالعه، بررسی روند تحول کارکردهای اجرایی در کودکان پیش دبستانی و دبستانی (پنج تا12ساله) مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود.
    روش
    در این پژوهش مقطعی/ توصیفی، 210 دانش آموزدختر و پسر (105 دختر و 105 پسر) پنج تا 12ساله مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی از مراکز پیش دبستانی و دبستانی شهر اصفهان با استفاده از پرسش نامه کانرز (فرم والدین) انتخاب شدند و مورد آزمون قرار گرفتند. برای تعیین روند تحول کارکردهای اجرایی، از آزمون برج نپسی و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی، تحلیل واریانس دو راهه و آزمون تعقیبی شفه و نرم افزار spss-16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که نمرات کارکردهای اجرایی کودکان دختر و پسرگروه های سنی پنج تا 12 ساله مبتلا به این اختلال با توجه به سن افزایش می یابد. نتایج همچنین نشان دادند که بین میانگین نمرات کارکردهای اجرایی گروه های سنی مختلف تفاوت معنادار وجود دارد (0001/0p<)، اما بین میانگین نمرات کارکردهای اجرایی دختر و پسر تفاوت معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    روند تحول کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی دختر و پسر با توجه به سن سیر صعودی دارد، اما کارکردهای اجرایی دختران و پسران یکسان است.
    کلیدواژگان: تحول، کارکردهای اجرایی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، کودکان پیش دبستانی و دبستانی
|
  • Behzad Salmani *, Jaafar Hasani, Elmira Arianna Kia Page 1
    Introduction
    Despite the fact that risky behaviors lead to undesirable outcomes، the recognition of related correlate factors has received less attention. The aim of the present study was to assess the role of consciousness، agreeableness، and sensation-seeking personality traits in risky behaviors.
    Method
    The NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI)، Zuckerman’s Sensation-Seeking Scale-V (SSS-V) and High-Risk Behaviors Measure were administrated to 120 (70 males) volunteer participants from Elm-o-Sanat and Art universities.
    Results
    Sensation-seeking was positively correlated with high-risk behaviors، whereas agreeableness and conscientiousness were negatively correlated with the same. The step-wise regression analysis revealed that the personality dimensions of compatibility and dutifulness were significant predicators of high-risk behaviors. On the other hand، from the dimensions of sensation-seeking، components such as disinhibition and experience-seeking predicted the high-risk behaviors. Furthermore، the mean of boys'' scores in risk taking، experience seeking، border seeking and sensitivity to high-risk behaviors was higher than that of girls.
    Conclusion
    Given the role which personality factors play in the tendency towards high risk behaviors، our results may be appropriately applied in prediction and prevention of the behaviors and to decide upon required interventions.
    Keywords: High, risk behaviors, Sensation, seeking, Agreeableness, Conscientiousness
  • Maryam Momeni, Hamid Abrishami Moghaddam*, Reinhard Gereb, Fabrice Wallois Page 11
    Introduction
    Quantification of the neonatal brain development has a significant role in understanding، prevention، diagnosis and treatment of nervous system diseases during infancy. Since brain development and the its corresponding morphological changes are very fast during the first days after birth، an age-related brain atlas representing fine anatomical features of a neonatal brain is deemed necessary.
    Method
    We constructed two neonatal brain atlases for the age ranges of 39-40 and 41-42 weeks of gestation، using 16 T1-weighted magnetic resonance images (MRI) through an improved group-wise registration paradigm.
    Results
    Neonatal images were normalized to the newly created and previously available neonatal atlases. The similarity between these atlases and normalized images were calculated via mutual information. The mean mutual information between normalized images and the new atlases using proposed algorithm was considered optimal.
    Conclusion
    This result confirms the greater similarity between normalized images and the atlases created through group-wise registrations of features retrieved from MRI.
    Keywords: Neonatal brain Atlas, Morphological brain development analysis, Group, wise registration, Magnetic Resonance Imaging
  • Saeedeh Shekofteh*, Parvin Rafienia, Parviz Sabahi Page 21
    Introduction
    Social cognition refers to mental function in social interactions, self and other’s role in community context, which is relatively independent from other aspects of cognition. The aim of present study was to compare theory of mind and facial emotion recognition in psychotic, neurotic and normal individuals.
    Method
    400 randomly selected female university students were selected and completed the Eysenck Personality Questionnaire-Revised (EPQ-R). Later, on the basis of inter criteria, three groups including psychotic, neurotic and normal (n=90) were identified. All participants were assigned to theory of mind (TOM) task, the Facial Emotion Recognition test and Short form of The Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised (WISC-R). Data were analyzed using the ANCOVA and MANOVA.
    Results
    The results revealed no significant difference in theory of mind between the three groups; while neurotic and normal individuals had significant difference in fear facial emotion recognition.
    Conclusion
    Our results together with theoretical and practical basics may explain theory of mind and facial emotion recognition differences in psychotic, neurotic and normal subjects.
    Keywords: Theory of mind, Facial emotion recognition, Neurotic, Psychotic
  • Leila Erfaniyan Qonsoli*, Shahla Sharifi, Mehdi Meshkatod Dini Page 29
    Introduction
    This article examined the discourse goals of people in producing eight different types of figurative language and assessed whether these goals vary in different types.
    Method
    Enrolled subjects were 130 associate degree students (65 men and 65 women). An author-composed questionnaire was administered to subjects in which they were asked to read the writers examples first and then to state some examples for that type of figurative language. Later, they were asked to state their intention of using the special type of figurative language instead of literal counterparts.
    Results
    According to Roberts and Kreuz, about 20 discourse goals were devised. results indicated that the most frequent goals for indirect request are: To show positive emotion, showing a clear-sighted characteristics, To be polite. The most frequent goals for Understatement: others, To guide another's actions, To protect the self. The most frequent goals for idiom: To clarify, To be conventional. The most frequent goals for simile: To clarify, To emphasize, To be eloquent. The most frequent goals for Rhetorical question: To emphasize. The most frequent goals for Hyperbole: To emphasize, To clarify. The most frequent goals for irony: To show negative emotion, To be humorous. The most frequent goals for metaphor: others, To guide another's actions, To show negative emotion, To be humorous.
    Conclusion
    This can be concluded that there are similarities and differences in stating figurative language discourse goals which are stated in this report.
    Keywords: Figurative language, Discourse goal, Simile, Metaphor, Irony, Hyperbole
  • Elham Mousavi*, Ahmad Alipour, Hossein Zare, Mojgan Agah Heris, Masoud Janbozorgi Page 39
    Introduction
    This study was conducted to investigate the effectiveness of LEARN multifaceted intervention in modifying meta-cognition and the meta-worry beliefs among female students of Payam-e-Noor university in Tehran.
    Method
    Based on the convenient sampling method and defined inclusion-exclusion criteria, 26 participants with high levels of stress (Perceived Stress Scale Score>35.58) were enrolled and randomly assigned into two experimental and control arms. All participants filled out the meta-cognition and meta-worry questionnaires prior to and after LEARN multifaceted intervention (administered to the experimental group).
    Results
    Data analysis by variance analysis test revealed a significant difference between the two groups with regard to meta-cognition and meta-worry scores (p<0.05).
    Conclusion
    The LEARN multifaceted intervention which affects the cognitive, behavioral and emotional aspects of the stress cycle, appeared to modify feeding strategies of meta-cognitive beliefs thus improved meta-cognition and the meta-worry beliefs in students with high levels of stress.
    Keywords: LEARN multifaceted intervention, Meta, cognition, Meta, worry
  • Moslem Asli Azad*, Salar Faramarzi, Mozhgan Arefi, Tahereh Farhadi, Atefeh Fakkar Page 49
    Introduction
    Considering the unpleasant effects of attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) upon development of mental talents and social-emotional skills in children, various psychological interventions are suggested to treat this problem. The present study was designed to assess the possible effectiveness of meta-cognitive knowledge in reducing hyperactivity and improving the attention among children with ADHD.
    Method
    This study enrolled the Isfahan primary school students afflicted with ADH, during the educational years 2012-2013. Using the multi-stage cluster sampling method, 30 children with ADHD were assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups. The meta-cognitive knowledge training intervention was administered to the experimental group. The applied instruments were Conner’s questionnaire (parents form), together with a structured psychological interview. Obtained data were analyzed using the covariance statistical analysis method.
    Results
    Our findings strongly suggested the effectiveness of the meta-cognitive training in decreasing hyperactivity and improving the attention of ADHD children upon post-test and follow-up stages [F (1, 28)= 85.65, p<0001].
    Conclusion
    Since the meta-cognitive process in ADHD children does not take place by default, training the afflicted children with such knowledge may be quite an effective step to reduce the hyperactivity behavior and improve their attention when dealing with specific tasks.
    Keywords: Meta, cognitive knowledge, Attention deficit, Hyperactivity
  • Ameneh Karamshahi*, Ahmad Abedi, Ahmad Yarmohamadian Page 58
    Introduction
    This study was conducted to determine the process of executive functions development amongst 5-12 year-old ADHD children in preschools and primary schools across the city of Isfahan.
    Method
    The Conners'' Parent Rating Scale-48 (CPRS-48) was administered to 210 (105 girls and 105 boys) pre- and primary schoolers aging 5-12 years. To determine the evolution of the executive functions، the Tower of London (ToL) test was applied. Data were analyzed using descriptive statistics، two-way ANOVA and Scheffe post-hoc test.
    Results
    Our findings suggested increased scores of ADHD children''s executive functions by age. A significant difference in the average of scores of executive functions among different age-groups was noted. There was no significant difference in the average scores for executive function between boys and girls.
    Conclusion
    Based on our finding، the development process of executive functions in boys and girls with ADHD follows an upward trend by age. Moreover، based on ToL test results، there was no significant difference in executive functions between girls and boys with ADHD، aging 5-12 years.
    Keywords: Development, ADHD, Executive function, Preschool, primary school