فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزانه بهزادی، چنگیز رحیمی*، نورالله محمدی صفحه 1
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثر آموزش نوروفیدبک بر ادراک دیداری دانش آموزان مدرسه ابتدایی مبتلا به اختلالات ریاضی بود.
    روش
    این پژوهش، مطالعه ای نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه آزمون و گروه گواه است. تعداد 20 نفر دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی بین سنین 10 تا 12 سال در آزمایش شرکت کردند. آزمودنی ها به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش (n=10) آموزش نوروفیدبک دریافت کردند و گروه گواه (n=10) هیچ آموزشی دریافت نکردند. آزمودنی ها آزمون ادراک دیداری فراستیگ را در مراحل پیش آزمون و پس آزمون اجرا کردند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تی وابسته و تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش نوروفیدبک باعث افزایش میزان توانایی ادراک دیداری و همچنین سرکوب امواج تتا در دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است، اما در افزایش موج بتا اثر معنادار نداشت.
    نتیجه گیری
    در کل می توان نتیجه گرفت که از آموزش نوروفیدبک می توان به عنوان یک راهبرد آموزشی در درمان اختلال ریاضی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اختلال یادگیری ریاضی، ادراک دیداری، موج تتا، موج بتا
  • علیرضا مرادی*، علی حیدری، محمدحسین عبداللهی، وفا رحیمی موقر، هادی پرهون، یزدان نادری صفحه 14
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی عملکرد بازماند گان جنگ تحمیلی مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه در تکالیف حافظه کاذب دیداری و شنیداری است.
    روش
    در این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 20 بیمار مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه درگیر در جنگ، 20 فرد درگیر در جنگ اما فاقد اختلال استرس پس از سانحه و 20 فرد بهنجار عادی بدون سابقه حضور در جنگ که در متغیرهای سن، جنس، هوش و سطح تحصیلات همگن شده بودند، شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه ساختار یافتهSCID، سیاهه افسردگی بک، سیاهه اضطراب بک، مقیاس تجدید نظرشده تاثیر رویداد و تکالیف حافظه کاذب شنیداری و دیداری بود. داده ها با روش های آماری تحلیل واریانس چندمتغیری یک راهه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عملکرد گروه دارای اختلال استرس پس از سانحه نسبت به دو گروه فاقد این اختلال و بهنجار در تکالیف حافظه کاذب ضعیف تر است. به عبارت دیگر، گروه مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه نسبت به دو گروه دیگر مواد مربوط به حافظه کاذب بیشتری تولید کردند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش موید وجود مشکلات حافظه و به ویژه حافظه کاذب در بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه بوده و این نتایج در چارچوب نظریه های مربوط به مشکلات شناختی مانند حافظه فعال، حافظه آینده نگر و حافظه شرح حال تبیین پذیر است.
    کلیدواژگان: حافظه، اختلال استرس پس از سانحه، حافظه کاذب دیداری، حافظه کاذب شنیداری
  • ملیحه پیروز*، شعله امیری صفحه 25
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه همبستگی بین زبان بیانی و دریافتی دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی انجام گرفت.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر تیزهوش و عادی در پایه های اول تا سوم ابتدایی شهر اصفهان بودند که در محدوده سنی شش تا هشت سال و یازده ماه قرار داشتند. این دانش آموزان از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای از بین نواحی مختلف آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شدند. با استفاده از آزمون هوشی کتل فرم الف، دانش آموزان در دو گروه تیزهوش و عادی جای داده شدند. حجم نمونه در هر گروه 60 نفر و مجموع کل نمونه120دانش آموز بود. برای اندازه گیری زبان بیانی و دریافتی از آزمون رشد زبان (Test of Language Development)TOLD-P(3) استفاده شد.
    یافته ها
    داده های بدست آمده از روش همبستگی پیرسون نشان داد که بین زبان بیانی و دریافتی در دو گروه عادی و تیزهوش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همبستگی بین زبان بیانی و دریافتی دانش آموزان تیزهوش بیشتر از دانش آموزان عادی بود.
    نتیجه گیری
    با وجود بیشتر بودن ضریب همبستگی بین زبان بیانی و دریافتی دانش آموزان تیزهوش نسبت به دانش آموزان عادی این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. نتایج بر اساس بنیادهای نظری مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: همبستگی، زبان بیانی، زبان دریافتی، دانش آموزان تیزهوش، دانش آموزان عادی
  • اعظم نوفرستی، هادی پرهون*، خدا مراد مومنی صفحه 31
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه انعطاف ناپذیری شناختی و راهبردهای حل مساله در دانشجویان دارای نشخوار فکری و بدون نشخوار فکری اجرا شد.
    روش
    این پژوهش از حیث هدف بنیادی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران تشکیل می دادند که بعد از انتخاب تصادفی چهار دانشگاه، 400 دانشجو با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و مقیاس های سبک پاسخ دهی و افسردگی بک برای آنها اجرا شد. بعد از تحلیل اولیه، 60 نفر به عنوان نمونه هدف انتخاب و به دو گروه نشخوارکننده و غیرنشخوارکننده تقسیم شدند. در مرحله بعد آزمون گنجینه لغات، کارت های ویسکانسین و پرسش نامه سبک های حل مساله اجرا شد. نتایج با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تحلیل واریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که از نظر خطای درجاماندگی و شکست در حفظ مجموعه سازی افراد دارای نشخوار فکری و بدون نشخوار فکری تفاوت معناداری دارند. همچنین بین گروه ها فقط در راهبرد درماندگی و مهارگری تفاوت معنادار وجود دارد و در سایر راهبردهای حل مساله دو گروه تفاوت معناداری ندارند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از درمان درجاماندگی می توان نشخوار فکری و افسردگی را کاهش داد، بنابراین درمانگران با یافتن فنونی برای افزایش انعطاف پذیری شناختی و آموزش آن به بیماران می توانند افق های تازه ای در برابر درمان افسردگی ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: انعطاف ناپذیری شناختی، نشخوار فکری، سبک های حل مساله
  • حسن شفیعی*، حسین زارع، احمد علی پور، جواد حاتمی صفحه 42
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ترس از ارزیابی منفی بر توجه انتخابی نوجوانان است.
    روش
    بر اساس مقیاس ترس از ارزیابی منفی و به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، 30 نوجوان دارای ترس از ارزیابی منفی زیاد و 30 نوجوان دارای ترس از ارزیابی منفی کم انتخاب شدند و تکلیف رایانه ای دات-پروب کلمه ای را انجام دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل آماری نشان داد که نوجوانان دارای ترس از ارزیابی منفی زیاد، به کلمات تهدید کننده اجتماعی اجتناب توجهی نشان می دهند، در حالی که نوجوانان دارای ترس از ارزیابی منفی کم هیچ گونه توجه انتخابی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    ترس از ارزیابی منفی به عنوان یکی از مهمترین مولفه های شناختی اضطراب اجتماعی، باعث سوگیری توجه در نوجوانان می شود. در این مقاله در مورد کاربردهای درمانی نتایج بحث شده است.
    کلیدواژگان: ترس از ارزیابی منفی، اضطراب اجتماعی، توجه انتخابی، تکلیف دات، پروب، نوجوانان
  • فرشته امینایی، سید محمدحسین موسوی نسب* صفحه 53
    هدف
    پژوهش حاضر کارکردهای اجرایی شامل سازمان دهی، تصمیم گیری- برنامه ریزی و بازداری را در کودکان نارساخوان و عادی مقایسه می کند.
    روش
    در این پژوهش علی- مقایسه ای از میان 70 دانش آموز دوره ابتدایی، بر اساس نمونه گیری تصادفی، دو گروه30 نفره نارساخوان و 40 کودک عادی انتخاب ومقایسه شدند. داده ها با استفاده ازآزمون های تشخیصی خواندن، آزمون عصب روان شناختی وشخصیتی کولیج و نیزآزمون هوشی وکسلر به دست آمد.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آزمون t مستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد که کودکان نارساخوان در کارکردهای اجرایی سازمان-دهی، تصمیم گیری- برنامه ریزی وبازداری با کودکان عادی تفاوت دارند. کارکرد اجرایی دانش آموزان نارساخوان پسر در خرده مقیاس های سازمان دهی و بازداری به طور معناداری بهتر از دانش آموزان نارساخوان دختر بود، اما درکارکرد اجرایی کلی و خرده مقیاس تصمیم گیری- برنامه ریزی بین دانش-آموزان نارساخوان پسر و دختر تفاوت معنا داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کارکرد اجرایی شامل سازمان دهی، بازداری و تصمیم گیری- برنامه ریزی دانش آموزان نارساخوان ضعیف تر از دانش آموزان عادی است. تشخیص بموقع اشکال در کارکردهای اجرایی و مداخله صحیح در پیشگیری و درمان اختلال خواندن تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، سازمان دهی، بازداری، تصمیم گیری، برنامه ریزی
  • مهری مولایی*، جواد حاتمی، رضا رستمی صفحه 61
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای کارکردهای اجرایی (بازداری، تغییر جهت توجه و به روزرسانی اطلاعات) در سه گروه بیماران افسرده اساسی، وسواسی-جبری و افراد بهنجار صورت گرفت.
    روش
    در این پژوهش 20 بیمار افسرده ی اساسی، 21 بیمار وسواسی-جبری و 21 نفر افراد بهنجار با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بر اساس سن، جنس، تحصیلات و وضعیت تاهل همتا شدند. داده ها با استفاده از آزمون N تعداد به عقب، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و آزمون رنگ-واژه ی استروپ به دست آمد و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در زمینه بازداری در خطای تداخل اشتباهات و خطای تداخل زمان بین گروه کنترل با گروه بیمار و گروه های بیمار با همدیگر تفاوت معنادار وجود ندارد، درتغییر جهت توجه در شاخص های خطای درجاماندگی و تعداد طبقات بین گروه بیمار و گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد، اما بین گروه های بیمار با همدیگر تفاوت معناداری مشاهده نشد. در زمینه به روز رسانی اطلاعات نیز در شاخص مربوط به تعداد خطا بین گروه بیمار با کنترل تفاوت معنادار اما در میانگین زمان واکنش به دلیل بررسی متغیر همگام سن با استفاده از تحلیل کوواریانس تفاوت معناداری به دست نیامد و در نهایت بین این دو شاخص در گروه های بیمار با هم تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های این مطالعه آسیب در کارکردهای اجزایی در این بیماران نشانگر نقص های توجهی و دستکاری کردن اطلاعات بوده و نبود تفاوت بین گروه های بیمار نشانگر آسیب پذیری مشترک این دو گروه می باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی اساسی، وسواسی، جبری، کارکردهای اجرایی
|
  • Farzaneh Behzadi, Changiz Rahimi*, Norolah Mohamadi Page 1
    Introduction
    This study was an attempt to investigate the effect of the neurofeedback training on visual perception of the primary school students with dyscalculia.
    Methods
    The study was semi-experimentally designed using the pre-test and post-test for both experimental and control groups. Subjects were 20 students with mathematics learning disorder aging 10 to 12 years who were selected using the convenience sampling method. They were randomly assigned to two matched groups، including an experimental group who underwent neurofeedback training (n=10) and a control group (n=10) with no intervention. All subjects performed the Frostig Visual Perception Test as a pre- and post-test. Data were analyzed using the dependent and independent t-test and covariance.
    Results
    According to our results، neurofeedback training resulted in a noticeable increase in visual perception abilities as well as theta inhibition in experimental group compared to controls. Meanwhile، the intervention did not show any significant effect on the enhancement of beta wave.
    Conclusion
    In conclusion، neurofeedback، as a training method، may be considered as a possible therapeutic modality in mathematical learning disability disorder.
    Keywords: Neurofeedback, Mathematics learning disorder, Visual perception, Beta Wave, Theta Wave
  • Alireza Moradi*, Ali Haydari, Mohammad Hossain Abdolahi, Vafa Rahimi, Movaghar, Hadi Parhoon, Yazdan Naderi Page 14
    Introduction
    The current study investigated verbal and visual false memories among post-traumatic stress disorder sufferers.
    Methods
    This causal-comparative study recruited 20 patients suffering from PTSD according to the DSMIV-TR criteria، and 20 non-PTSD subjects who involved in the same trauma of PTSD as well as 20 normal subjects who were matched for age، sex، and socio-economic status. The instruments included Beck Depression Inventory، Beck Anxiety Inventory، Impact of Event Scale، WIAS (short version)، plus the Visual and Verbal False Memory Tasks prepared according to Deese-Roediger- McDermott’s (DRM) paradigm. Obtained data were analyzed using the analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s post-hoc test.
    Results
    Our findings indicated that PTSD patients produced more false memories (both verbal and visual) than non-PTSD and healthy control subjects in both tasks.
    Conclusion
    Such findings are interpretable within the framework of the cognitive theories of PTSD and other memory deficits of PTSD patients.
    Keywords: False memory, PTSD, Verbal false memory, Visual false memory
  • Malihe Pirooz*, Shole Amiri Page 25
    Introduction
    This study was carried out to determine the correlation between expressive and receptive language in intellectually gifted and normal female elementary students.
    Methods
    The study sample comprised all female students of grades 1 to 3 in elementary schools across the city of Isfahan. Subjects’ age ranged between 6 to 8 year. The sample was selected through multiphasic sampling method from different zones in Isfahan. Using the Cattell Intelligence Test''s A form، students were divided in two groups، the intelectually gifted and normal. The sample included 60 intellectually gifted and 60 normal students. Linguistic variables were measured via Testing of the Language Development (TOLD-P). Pearson correlation coefficient was employed to analyze the data.
    Results
    There found to be a positive correlation between the expressive and receptive language in gifted and normal female students.
    Conclusion
    The correlation appeared to be more pronounced in intellectually gifted as compared to normal students however، statistical analysis failed to show any significant difference between the two groups. The findings have undergone critical discussions on theoretical basis.
    Keywords: Correlation, Expressive language, Receptive language, Gifted students, Normal students
  • Azzam Noferesti, Hadi Parhoon*, Khodamorad Momeni Page 31
    Introduction
    This study attempted to compare cognitive inflexibility and problem solving styles in ruminative and non-ruminative students.
    Methods
    This fundamental study was a descriptive investigation from the date collection points of view. The sample was randomly selected from among all the universities in Tehran. 400 students were selected through available sampling. The Response Style Questionnaire and Beck Depression Inventory were the instruments used. Following the initial analysis، 60 subjects were selected and assigned to two subgroups of ruminative and non-ruminative. After 2 weeks، in the phase، the vocabulary subscale of wechsler، Wisconsin Card Sorting Test and Problem Solving Style scale were administered to both groups. Results were analyzed using the statistical analysis of covariance and multivariate analysis of variance.
    Results
    There were significant differences between ruminators and non-ruminators in perseveration error. With the view of the attention to mean differences، ruminators had more perseveration error than non-ruminators. Findings revealed no significant differences between the male and female subjects with regard to perseveration error. Moreover، the interaction between sex and rumination had no significant effect on perseveration error.
    Conclusion
    Rumination and depression seem to be possibly reduced following the treatment of perseveration. Introducing effective techniques to increase the cognitive flexibility and optimizing patient education may propose new perspectives in the management of depression.
    Keywords: Cognitive inflexibility, Problem solving style, Ruminator
  • Hassan Shafiee*, Hossein Zare, Ahmad Alipor, Javad Hatami Page 42
    Introduction
    This study investigated the influence of fear of negative evaluation on selective attention in adolescents.
    Methods
    30 adolescents with high and 30 adolescents with low fear of negative evaluation were selected by multistage cluster sampling based on fear of negative evaluation scale، and computerized word dot-probe task.
    Results
    Statistical analysis showed attentional avoidance to social threat words in adolescents with high fear of negative evaluation. Results further indicated no selective attention in adolescents with low fear of negative evaluation.
    Conclusion
    Fear of negative evaluation as an important cognitive component of social anxiety، may potentially give rise to attentional bias in adolescents. The therapeutic applications of the current findings are discussed in this report.
    Keywords: Fear of negative evaluation, Social anxiety, Selective attention, Dot, probe task, Adolescents
  • Fereshteh Aminaee, Seyed Mohammad Hossein Mousavi, Nasab* Page 53
    Introduction
    This study was done to compare the executive function including organization، decision making-planning and inhibition in students with and without reading disorder.
    Methods
    70 students including 40 with and 30 without dyslexia were selected via the random sampling method. The comparison was based on the reading tests، Wechsler intelligence scale of children and the Coolidge personality and neuropsychological inventory for children. Data were analyzed using the t-test.
    Results
    Our data indicated that children with dyslexia had a significant difference in executive function، organization، decision making and inhibition compared to normal children. Executive function in organization and inhibition subscales in male student with dyslexia was significantly better than female students with dyslexia. There was no difference between male and female students with dyslexia in executive function، decision making and planning subscale.
    Conclusion
    Executive function including organization، inhibition، and decision making and planning in students with dyslexia were weaker than normal subjects. Diagnosis of executive function insufficiency and planning suitable interventions accordingly can have a positive effect in prevention and treatment of reading disorder.
    Keywords: Executive function, Organization, Inhibition, Decision making, Planning
  • Mehri Mowlaie*, Javad Hatami, Reza Rostami Page 61
    Introduction
    The aim of this study was to compare the executive function، including information updating، shifting of attention and inhibition، amongst three groups comprising major depressive-، obsessive-compulsive disorder patients and normal individuals.
    Methods
    20 major depressive patients، 21 obsessive-compulsive patients and 21 normal individuals were selected with convenient sampling method and were matched for their age، gender، and education. Data were collected using N-back، Wiscansin card sorting and color-word Stroop tests. The obtained data were then analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    Our findings revealed no significant difference between the depressed patients، obsessive-compulsive patients and the control groups with regard to inhibition in the subtests of interferences of error and interferences of time. On the other hand، there found to be a significant difference between the three groups in terms of shifting of attention in the subtests of perseveration error and number of stages. Despite a significant difference between the three groups in updating of information in the subtests of number of errors due to taking the age covariate into account in ANCOVA، no significant difference was found between the major depression and obsessive compulsive groups in the mean of reaction time.
    Keywords: Executive function, Major depressive disorder, Obsessive, compulsive disorder