فهرست مطالب

تازه های علوم شناختی - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1396)

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی روزبهانی*، علی مطیع نصرآبادی صفحه 1
    مقدمه
    احساسات پدیده ی پیچیده ای است که از مسایل روزمره نشات میگیرد و بر تصمیمات فردی نیز بسیار تاثیر می گذارد. گستره ی این تصمیمات نیز میتواند بر زندگی فردی و اجتماعی افراد یک جامعه اثرگذار باشد.
    هدف
    هدف این پژوهش، تخمین میزان ارتباط موثر در فضای منابع مغزی است. برای رفتن از فضای حسگرها به فضای منابع، از آنالیز مولفه ی مستقل استفاده می شود و منابع مغزی نیز بر اساس آنتروپی شنون مرتب و شماره گذاری میشوند.
    روش
    در پژوهش پیشرو، ارتباط نواحی مغزی با روش ارتباط موثر بررسی شد ؛ به این صورت که پس از اینکه به افراد تصاویری با مضامین شاد، غمگین و خنثا نشان داده شد، سیگنال 16کانال الکتروانسفالوگرام آنها ثبت و سپس با استفاده از دو روش علییت گرنجر و تابع انتقال مستقیم میزان ارتباط موثر تخمین زده شد.
    یافته ها
    بر پایه ی اطلاعات به دست آمده از ارتباطات در روش علییت گرنجر و تصاویر توپوگرافی منابع مغزی، مدل هایی از ارتباط موثر در حالت های احساسی مختلف پیشنهاد شد. مدل هر نمونه، با مدل های پیشنهادی شباهت سنجی و به آنها برچسب زده شد. صحت شباهت سنجی در حالت شاد، غمگین و خنثا به ترتیب 8/63، 5/55 و 1/61 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس روش علییت گرنجر ، مدلهای ارائه شده با اطلاعات مکانی نشان میدهد که در حالت شاد سمت چپ مغز و در حالت غمگین سمت راست فعالیت بیشتری دارد و در حالت خنثا نیز بیشتر سمت چپ مغز درگیر است. در هر سه حالت، قسمت های پس سری و جلوسری در رد و بدل کردن اطلاعات درگیرند. در تخمین ارتباطات ، تفکیک پذیری روش تابع انتقال مستقیم کمتر از علییت گرنجر است و لذا، ارائه ی مدل بر پایهی آن دشوارتر و صحت آن نیز کمتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سیگنال الکتروانسفالوگرام، احساسات، ارتباط موثر، علییت گرنجر، تابع انتقال مستقیم
  • حسن شفیعی*، حسین زارع، احمد علی پور صفحه 19
    مقدمه
    نظریات شناختی اضطراب اجتماعی، عامل سبب شناختی و تدوامبخش اضطراب اجتماعی را ،که یکی از شایعترین اختلالات روانی است، سوگیری توجه می دانند. اصلاح سوگیری شناختی، الگویی آزمایشی و رویکردی نوآورانه در اصلاح سوگیری توجه بوده و پروتکل های آن یکی از تکنیکهای اصلاح سوگیری شناختی به شمار میرود که توانمندیشان را به عنوان مداخلات درمانی در آسیب شناسی هیجانی آغاز کردهاند.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر معرفی و مراحل ساخت برنامه ی رایانه ای اصلاح سوگیری توجه و بررسی روایی و اعتبار آن است.
    روش
    پایایی چهره های مورد استفاده در برنامه ی رایانه ای اصلاح سوگیری توجه، به وسیلهی120دانشجو و روایی و اعتبار آن در دو گروه 16 نفره ی دارای اختلال اضطراب اجتماعی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج ، روایی و اعتبار زیاد برنامه ی رایانه ای اصلاح سوگیری توجه و چهره های مورد استفاده در آن را نشان داد. نتایج اجرای این برنامه برای نوجوانان دارای اختلال اضطرب اجتماعی، بیانگر روایی افتراقی این تکنیک درمانی و توانمندی آن در کاهش اضطراب اجتماعی و سوگیری توجه است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر به روشنی نشان میدهد که استفاده از فرایندهای رایانه ای آموزش توجه می تواند نویدبخش مداخله ای جایگزین یا مکمل در کاهش اضطراب اجتماعی و سوگیری توجه باشد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، اصلاح س، وگیری شناختی، اصلاح سوگیری توجه، آموزش توجه، درمان
  • الهه شفیع آبادی، محمدعلی محمدی فر*، علی محمد رضایی صفحه 30
    مقدمه
    یکی از مطالعات پایه ای در مباحث شناختی، بررسی تاثیرات دو زبانگی بر عملکرد فرایندهای شناختی است.
    هدف
    مقایسه ی عملکرد شناختی افراد دو زبانه (ترک-فارس) و تک زبانه (فارس) در تکالیف حافظه ی کاری.
    روش
    در یک مطالعه ی علی-مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 60 دانش آموز دختر (30 دو زبانه و 30 تکزبانه) و 60 دانش آموز پسر (30 دو زبانه و 30 تکزبانه) که در متغیرهای هوش، سن و سطح تحصیل همتا شده بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش، آزمون های انبک (n-back ) عددی و دیداری- فضایی بود. داده ها با روش تحلیل واریانس تک متغیره و چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    عملکرد دانش آموزان دو زبانه در تکالیف حافظه ی کاری عامل اجرایی مرکزی و دیداری- فضایی، بهتر از دانش آموزان تک زبانه بود. همچنین پسران در انجام این تکالیف عملکرد بهتری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که دو زبانگی تاثیر مثبتی بر عملکرد حافظه ی کاری دارد و نیز عملکرد جنسیت مذکر در تکالیف حافظه ی کاری غیرکلامی بهتر است.
    کلیدواژگان: دو زبانه، تک زبانه، تفاوت جنسیت، حافظه ی کاری، تکالیف ان بک
  • سحر محمودی، رخساره بادامی * صفحه 43
    هدف
    بررسی اثر تمرینات ورزشی بینایی بر ادراک بینایی و مهارت های حرکتی کودکان هشت تا 10 ساله ی نارساخوان بوده است.
    روش
    این تحقیق به روش نیمه تجربی و به صورت میدانی، با طرح پیش آزمون - پس آزمون اجرا شده است. نمونه آماری این تحقیق را 22 نفر از کودکان هشت تا 10 سال مراجعه کننده به دو مرکز درمانی اختلال یادگیری در شهر اصفهان تشکیل می دادند که به صورت دردسترس و هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار داده شدند. گروه تجربی، به مدت 12 هفته در تمرینات ورزشی بینایی ورزشی (سه جلسهی یک ساعته در هفته) شرکت کرد و گروه کنترل در طول دوره تمرینات به فعالیت های روزانه خود پرداخت. قبل از شروع و در پایان دوره تمرینی، مهارتهای حرکتی بنیادی با مجموعه آزمونهای ارزیابی حرکت کودکان (M-ABC) و مهارت ادراک بینایی با آزمون ادراک بینایی گاردنر اندازهگیری و داده ها با استفاده از آزمون کواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که تمرینات بینایی ورزشی باعث ارتقای مهارت ادراک بینایی و مهارتهای حرکتی کودکان نارساخوان شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، به والدین و مسولان پیشنهاد می شود در برنامه های آموزشی نارساخوانها، تمرینات بینایی ورزشی را نیز قرار دهند.
    کلیدواژگان: تمرینات بینایی ورزشی، مهارت های حرکتی بنیادی، مهارت ادراک بینایی، نارساخوانی
  • عزت الله قدم پور *، فضل الله میردریکوند، کبری بیرانوند صفحه 52
    مقدمه
    درگیری تحصیلی نقش مهمی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد، دانش آموزانی که معنا و هدفی برای فعالیت های خود مییابند، به طور فزاینده از یادگیری لذت می برند و برای کسب موفقیت انرژی بیشتری دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش معنادرمانی بر درگیری تحصیلی در دانشآموزان مقطع متوسطه شهر خرمآباد بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1395-1394 بودند که از میان آنها 32 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب و با طرح پژوهش آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پسآزمون و پیگیری با گروه گواه در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (16 نفر دانش آموزان در گروه آزمایش و 16 نفر در گروه گواه). مداخلات مربوط به آموزش معنادرمانی به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای طی یک جلسه در هفته بر روی دانشآموزان گروه آزمایش انجام گرفت. ابزار مورد استفاده پرسش نامه درگیری تحصیلی زرنگ (1391) بود. داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از تفاوت معنادار بین گروه ها بود. نتایج آزمون تک متغیره نیز حاکی از وجود تفاوت معنادار در دو گروه آزمایش و گواه بود و این نتایج در مرحلهی پیگیری نیز حفظ شده است.
    نتیجه گیری
    بر این اساس، به معلمان پیشنهاد می شود در طول دوره ی آموزشی، معنادرمانی را به دانش آموزان آموزش دهند.
    کلیدواژگان: معنا درمانی، درگیری تحصیلی، دانش آموزان مقطع متوسطه
  • فاطمه کلانتری *، مجتبی حبیبی، ایرج مختارنیا، فاطمه نیتی صفحه 62
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی مقیاس شناخت های فاجعه آمیز در نمونه ای از نوجوانان 13-17 ساله ی گروه غیربالینی است.
    روش
    روش این پژوهش ، توصیفی و مقطعی و جامعه ی آماری آن، دانش آموزان دوره های اول و دوم متوسطه ی شهرستان قدس استان تهران است که از میان آنها 783 نفر با روش نمونه گیری تصادفی دومرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی شناختهای فاجعه آمیز بود که همراه با پرسشنامه های استرس ناشی از انتظار تحصیلی و خودکارآمدی برای گروه نمونه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی این مقیاس از مدل سه عاملی سازندگان حمایت میکند(52/4=df/S–Bχ2، 067/0=RMSEA، 97/0=CFI، 97/0=GFI). در بررسی روایی ملاک و واگرا از طریق ضریب همبستگی پیرسون، مقیاس شناخت های فاجعه آمیز با پرسش نامه های خودکارآمدی و استرس ناشی از انتظار تحصیلی به ترتیب 05/0 و 28/0 به دست آمد که رضایت بخش بود. نتایج ضریب آلفای کرونباخ 84/0 و ضریب بازآزمایی نیز 71/0 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، مقیاس شناخت های فاجعه آمیز دارای ویژگی های روان سنجی مناسبی است و از آن میتوان برای اهداف پژوهشی و ارزیابی اختلالات اضطرابی و هیجانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، شناخت های فاجعه آمیز، نوجوانان
  • عصمت مسیبی *، حمید طاهر نشاط دوست، ماهگل توکلی صفحه 75
    مقدمه
    عملکرد حافظه ی بیماران مبتلا به دیابت می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف جسمی و روان شناختی قرار گیرد. یکی از اختلالات روان شناختی که در این بیماران بسیار شیوع دارد و می تواند بر عملکرد حافظه ی آنها اثر بگذارد، افسردگی است.
    هدف
    در پژوهش حاضر برای بررسی این اثر، عملکردهای حافظه ی گذشته نگر، روزمره و آینده نگر بیماران دیابتی نوع دوم افسرده و غیرافسرده با افراد سالم مقایسه شد.
    روش
    این پژوهش ، پس رویدادی از نوع علی- مقایسه ای است و جامعه ی آماری آن را بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهر اصفهان که در سال های 91 و 92 به پزشک متخصص مراجعه کرده بودند، تشکیل می دهند. نمونه ی این پژوهش 48 بیمار مبتلا به دیابت نوع دوم (24 بیمار افسرده و 24 بیمار غیرافسرده) و 24 فرد سالم بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. گروه ها از لحاظ سن، تحصیلات، طول بیماری و میزان قند خون دو ساعته (بعد از غذا) همتا شدند و به پرسش نامه ی حافظه ی آینده نگر و گذشته نگر (PRMQ)، پرسش نامه ی حافظه ی روزمره (EMQ)، و ویرایش دوم پرسش نامه ی افسردگی بک (BDI-II) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش بیانگر تفاوت معنادار میزان خطا در حافظه ی گذشته نگر (02/0>p) و روزمره ی (008/0>p)، سه گروه بود ، اما میزان خطای حافظه ی آینده نگر سه گروه بیماران دیابتی افسرده، دیابتی غیرافسرده و افراد سالم تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه-گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل روان شناختی همچون افسردگی می تواند عملکرد ابعاد مختلف حافظه ی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم از جمله حافظه ی گذشته نگر و روزمره را تحت تاثیر قرار دهد و سبب تشدید آسیب های حافظه ی این بیماران شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دوم، حافظه ی گذشته نگر، حافظه ی روزمره، حافظه ی آینده نگر، افسردگی
  • حسین زارع، پروانه نهروانیان * صفحه 85
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر آموزش تفکر انتقادی بر سبک های حل مساله و بادگیری خودراهبر دانشجوبان است .
    روش
    جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان کارشناسی دانشگاه پبام نور شهر تهران در سال تحصیلی 94-95 بود که از میان آنها 40 دانشجو به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و با طرح پژوهش آزمایشی، از نوع پیش آزمون – پس آزمون و با گروه کنترل، در گروه های آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر)قرار داده شدند. مداخلات مربوط به آموزش تفکر انتقادی در مدت 12 جلسه ی آموزشی 45 دقیقه ای طی دو جلسه در هفته برای دانشجویان گروه آزمایش انجام شد. ابزارهای این پژوهش ، پرسش نامه ی سبک حل مساله ی کسیدی و لانگ(1996) و پرسشنامه ی یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران(2001)بود.داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند .
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از تفاوت معنادار گروه ها بود. نتایج آزمون تکمتغیره نیز تفاوت معنادار هر دو متغیر را نشان میداد.
    نتیجه گیری
    نتیجه ی تفکر انتقادی،ترکیب توانایی های دانشجو و رساندن آن به بیشترین حد ممکن است که این خود به ارتقای یادگیری خودراهبر و حل مساله می انجامد.بنابراین میتوان اذعان داشت که با رشد و پیشرفت سطوح تفکر انتقادی، به عنوان توانمندی و قابلیتی اثرگذار برخودراهبری و حل مساله،سطوح یادگیری خودراهبر و حل مساله نیز در دانشجویان ارتقا خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادیف سبک های حل مسالهف یادگیری خودراهبر
|
  • Mostafa Rouzbahani*, Ali Motie Nasrabadi Page 1
    Introduction
    Emotions can be called a complex phenomenon which has been derived from an individual’s daily matters. Emotion has huge effect on individuals’ decision making. Decision making spectrum can have effect on self and social life of a society.
    Method
    Some pictures with contents of happiness, sadness and neutral have been shown to a group of subjects and a 16-channel EEG signal has been recorded. The goal is to estimate effective connectivity in brain source area. Independent Component Analysis (ICA) is used to move from sensory space to brain source area. The brain sources are sorted and marked based on Shannon entropy. Relation between brain regions will be surveyed by effective connectivity. Granger causality and Direct Transform Function (DTF) is used for estimating effective connectivity.
    Results
    Based on the result of Granger causality and brain source topographies, different models of effective connectivity have been proposed. Subjects’ individual models were compared with proposed models and each of them were labeled. Accuracy for classification of happiness, sadness and neutral moods are equal to 63.8%, 55.5% and 61.1%.
    Conclusion
    Proposed model with spatial information based on Granger causality shows that in happy mood brain’s left hemisphere has more activity. In sad mood, the right hemisphere has more activity. In neutral mood, also brain’s left hemisphere is engaged. The occipital and frontal lobes are engaged in information exchange. DTF with respect to Granger causality has less resolution in estimating the connectivity. As a result, proposing model based on it will be harder and less accurate.
    Keywords: EEG, Emotions, Effective Connectivity, Granger causality, DTF
  • Hassan Shafiee*, Hossein Zare, Ahmad Alipor Page 19
    Introduction
    Social anxiety is a common mental disorder. Cognitive theories of social anxiety considered attention bias as an etiological and maintaining factor in social anxiety. Cognitive bias modification (CBM) is an experimental paradigm and an innovative approach to modifying cognitive biases. Attention bias modification (ABM) protocols represent one of a number of cognitive bias modification techniques, which are beginning to show promise as therapeutic interventions for emotional pathology. This study introduces computer program of attention bias modification treatment (ABMT) and the construction process and examination of the reliability and validity of this program.
    Method
    The reliability of faces used in computerized attentional bias modification program, was examined by 120 students. Validity of computer program of attention bias modification was examined in two groups (n=16) of adolescents with social anxiety disorder.
    Results
    The results indicate the high reliability and validity of computer program of attention bias modification and faces used in it. Implementation of this program on adolescents with social anxiety disorder showed differential validity of this technique and its ability to reduce social anxiety and attentional bias.
    Conclusion
    The current results clearly suggest that use of computerized attention training procedures can be a promising alternative or complementary intervention in changing attentional bias and social anxiety.
    Keywords: Social Anxiety Disorder (SAD), Cognitive Bias Modification (CBM) Attentional Bias Modification (ABM), Attention Training, Treatment
  • Elahe Shafiabadi, Mohammad Ali Mohammadifar*, Ali Mohammad Rezaee Page 30
    Introduction
    The present research aimed to compare the cognitive performance of bilinguals (Farsi-Turkish) and monolinguals (Farsi) on working memory.
    Method
    The selected sample in this causal-comparative study included 120 male and female students in two groups of bilinguals and monolinguals who were matched in intelligent, age, and level of education variables. The tool package employed in this investigation comprised of numerical and spatial n-back task to assess the working memory. Findings were analyzed using the ANOVA analysis statistical methods.
    Results
    Findings demonstrated that the performance of bilingual students in tasks of working memory central executive and visual-spatial was better than monolingual students. The gender differences showed that males were significantly more accurate than females on the spatial and numerical versions of the n-back task.
    Conclusion
    Bilingualism is perhaps one of the numerous factors which has positive effect on cognitive performance. This study showed bilingual adolescence have better performance in non-verbal tasks than monolingual adolescence. In addition, the results support a male advantage for high cognitive load spatial and central executive control of working memory.
    Keywords: bilingual, monolingual, gender differences, working memory, n-back tasks
  • Sahar Mahmoudi, Rokhsareh Badami* Page 43
    Introduction
    The present study was aimed to identify the influence of sports vision exercises on fundamental motor skills and visual perceptual skills of 8-10-year-old dyslexic children.
    Method
    A pretest-posttest quasi-experimental study was conducted. . The sample was composed of 22 eight- to ten-year-old dyslexic children who were referred to two learning disabilities treatment centers in Isfahan, Iran. The children were selected purposefully, using convenience sampling, and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group participated in sports vision exercises for 12 weeks (3 onehour sessions per week) and the control group continued their daily activities during this period of learning. Before and after the training, the fundamental motor skills were assessed using Movement Assessment Battery for Children (MABC) and visual perceptual skills were measured by Gardner’s test (TVPS-R, the data were analyzed using analysis of covariance.
    Results
    The results showed that the sports vision exercises increase fundamental motor skills and visual perceptual skills in dyslexic children.
    Conclusion
    Based on the findings of recent research there is a suggestion for parents and authorities to include sports vision exercises in the educational programs of dyslexic children.
    Keywords: sports vision exercises, fundamental motor skills, visual perceptual skills dyslexia Sahar
  • Ezatollah Ghadampour*, Fazlollah Mirderikvand, Kobra Beiranvand Page 52
    Introduction
    Academic engagement plays an important role in predicting the academic achievement of students. Students who find meaning and purpose for their activities, enjoy learning increasingly and have more energy to succeed. The purpose of the present study was to examine the effectiveness of logotherapy training on academic engagement of middle school students in khorramabad.
    Method
    The statistical population comprised all middle school students in khorramabad in the academic year of 2015- 2016 among whom 32 students were selected through step random sampling method. Participants were assigned to either test or control groups following the pretest -post test and follow up experimental design (16 students were assigned to test group and 16 to the control group). The test group received interventions related to logotherapy training for 12 sessions of 90 minutes in a one-week period of time. The applied tool was zerang academic engagement questionnaire (1391). The obtained data were analyzed using the multi-variable covariance analysis (MANCOVA).
    Results
    Findings demonstrated a significant difference between the groups. Similarly, results from the single variable research showed a meaningful difference between the two test group and control group and findings were also preserved in the follow-up phase.
    Conclusion
    Accordingly, it is recommended to teachers to embark on teaching logotherapy training during their training period.
    Keywords: logotherapy training, academic engagement, middle school student
  • Fateme Kalantari *, Mojtaba Habibi, Iraj Mokhtarnia, Fateme Niaty Page 62
    Introduction
    The aim of this study was to examine the psychometric properties of the Perceived Scale catastrophic cognition in a sample of adolescents between the ages of 13 and 17 in a subclinical group.
    Method
    The study is cross-sectional, and its statistical population was selected from among the high school students in Qods city of Tehran Province. The sample size of 783 students was selected by multistage sampling. Research instrument was catastrophic cognition questionnaire that was applied to the sample along with Academic Expectations Stress (AES) and Self-Efficacy questionnaires.
    Results
    Confirmatory factor analysis of the scale of the three-factor model supports (df/S–Bχ2=4.52, RMSEA=0.067, GFI=0.97, CFI= 0.97). Divergent and convergent validity through the Pearson correlation coefficient, cognition catastrophic scale with the (GSE) and (AES) questionnaires were satisfactory. The results of Cornbrash’s alpha coefficient and retest coefficients were 0.84 and 0.83 respectively.
    Conclusion
    Therefore, based on the results of this research, cognition catastrophic scale has favorable psychometric properties and can be used for research purposes and assessment of anxiety and emotional disorders.
    Keywords: Psychometric Properties, Catastrophic Cognition, Adolescents
  • Esmat Mosayebi *, Hamid Taher Neshat Doost, Mahgol Tavakoli Page 75
    Introduction
    Memory performance of patients with diabetes can be influenced by different physical and psychological factors. One of high prevalent psychological disorders in these patients that can influence their memory performance is depression. To investigate this effect, this research aimed to compare retrospective, everyday and prospective memory performance of depressed and nondepressed patients with type 2 diabetes versus healthy controls.
    Method
    The present study is Causal-Comparative research. Its statistical society is patients with type 2 diabetes who visited endocrinologists during Iranian years of 1391 and 1392 in the central city of Isfahan. The research sample were 48 patients (24 depressed, 24 non-depressed patients) and 24 healthy controls selected via convenience sampling. Groups were matched in age, education, duration of disease and glucose in blood after eating. They were assessed through the Beck Depression Inventory (BDI-II), Everyday Memory Questionnaire (EMQ) and Prospective and Retrospective Memory Questionnaire (PRMQ).
    Results
    The results indicated significant differences in retrospective (p>0/02) and everyday memory (p>0/008) performance between the three groups. But no meaningful error in their prospective memory.
    Conclusion
    Psychological factors such as depression can have effects on retrospective and everyday memory performance of patients with type 2 diabetes and depression can intensify memory deficits of these patients.
    Keywords: Type 2 Diabetes_Retrospective Memory_Everyday Memory_Prospective Memory_Depression
  • Hossien Zare, Parvaneh Nahravanian* Page 85
    Introduction
    The aim of the present study is to review the effectiveness of critical thinking training on problem solving styles and self-directed learninig.
    Method
    statistical research community includes all undergraduate students of the Bachelor of the Payame noor University of Tehran in the academic year of 94-95 who were among 40 students who were chosen thro the methods of random sample selection using multi-stage cluster store with cloud-based research plan of the type before the test – so the test with the control group in an experiment and control groups were appointed (20 students in tests and 20 students in the control group). Interventions relating to the training of critical thinking were conducted on the students group during 12, 45 minutes long sessions which took place two times each week. The tools that were used include, problem-solving style questionnaire Cassidy , long (1996), and self-directed learning questionnaire Fisher et al. (2001). the data obtained by statistical analysis method of case analysis.
    Results
    the results of the study showed a significant the difference between the groups (MANCOVA). The test results also suggest the existence of a single variable the difference which was significant in both variables.
    Conclusion
    the result is to combine of the student’s abilities and critical thinking, and maximizing it to promote is self-directed learninig and problem solving leads. so it can be acknowledged that with the growth and progress of critical thinking as level and capabilities effects problem solving, and the levels of self-directed learninig of students also will be upgraded.
    Keywords: critical thinking, problem solving styles, self-directed learninig