فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره علاءالدینی *، مهرداد کلانتری، محمدباقر کجباف، حسین مولوی صفحه 1
    برای افزایش خلاقیت صدها راه وجود دارد، اما روش های جدید باید مبتنی بر آموزش غیرمستقیم و متناسب با سرگرمی های بهروز کودکان و نوجوانان باشد.
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر نوروفیدبک آلفا/تتا و بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب (HRV) بر خلاقیت هیجانی و شناختی کودکان دبستانی شهر اصفهان است.
    نمونهی پژوهش 90 کودک هفت تا 12 ساله (51 دختر و 39 پسر) بودند که هم داوطلب شرکت در جلسات بودند و هم ملاکهای ورود به پژوهش را داشتند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در پنج گروه آزمایشی (بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب، نوروفیدبک آلفا در مکانهای Pz، P3، P4، P3-P4) و گروه گواه قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). برای اندازهگیری سازه های مورد نظر، فرم والد آزمونهای خلاقیت هیجانی آوریل (1999) و فرم تصویری خلاقیت شناختی تورنس (1962) در سه مرحلهی پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری اجرا و آزمون هوش ریون و فرم والد سیاههی نشانه های مرضی کودکان نیز پاسخ داده شد. گروه های بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب و نوروفیدبک، آموزش را در 15 جلسهی 45 دقیقهای و سه بار در هفته به صورت انفرادی دریافت کردند. فرض پژوهش این بود که بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب و نوروفیدبک آلفا/تتا میتواند خلاقیت هیجانی و شناختی کودکان دبستانی در مراحل پسآزمون و پیگیری را افزایش دهد.
    داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های تکراری تحلیل شدند و نتایج نشان دادند که آموزش نوروفیدبک آلفا/تتا در مکانهای P3 و PZ و بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب توانسته اند در هر دو مرحلهی پسآزمون و پیگیری، خلاقیت شناختی و هیجانی را افزایش دهند (05/0 و 01/0P<). نوروفیدبک PZ بر خلاقیت شناختی و بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب بر خلاقیت هیجانی اثر بیشتری داشته اند.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک آلفا، تتا، بیوفیدبک تغییرپذیری ریتم قلب، خلاقیت شناختی، خلاقیت هیجانی
  • مسعود فضیلت پور * صفحه 8
    بر اساس دیدگاه تالوینگ، حافظهی معنایی، یکی از انواع حافظه است و به توانایی بازیابی مفاهیم و واژگان معنایی اطلاق میشود. یکی از ابزارهای رایج برای بررسی حافظهی معنایی، هنجارهای مربوط به سلسله مراتب مصادیق تولیدشده برای مفاهیم مفروض است.
    تاکنون پژوهش های بسیاری در زبان های گوناگون، به جز فارسی، با هدف آماده کردن هنجارهای طبقات مفهومی، به این موضوع پرداختهاند. از این رو مطالعه حاضر، به استخراج هنجارهای طبقاتی دانشجویان ایرانی اختصاص یافت.
    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی و جامعهی هدف همهی دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه های کشور بود. نمونه ی مورد بررسی، 200 نفر از دانشجویان دانشگاه های پنج منطقهی جغرافیایی کشور بود که به شکل نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری داده ها از روش اصلی بتیگ و مونتاگ (1969) ، یعنی ارائهی محرک های مفهومی با فواصل 30 ثانیه ای استفاده شد.
    پس از حذف پاسخ های مخدوش، مصادیق تولیدشدهی معتبر 165 مشارکت کننده برای 51 مفهوم برگرفته از مطالعات اولیهی بتیگ و مونتاگ تحلیل شدند. آنگاه شاخص های توان، رتبه و مجموع پاسخ های تولیدشده برای هر یک از مصادیق، به اضافهی شاخص های درصدی برای مجموع تعداد هر یک از مصادیق به همراه درصد پاسخ های ارائه شده (به عنوان اولین پاسخ برای مصادیق تولیدی هر مفهوم) استخراج شدند.
    کلیدواژگان: هنجارهای شاخص، واژگان فارسی، حافظهی معنایی، شاخصیت، هنجارهای کانتیکت
  • الهام عسکری، سیدکمال الدین ستاره دان *، علی شیخانی، محمدرضا محمدی، محمد تشنه لب صفحه 14
    اوتیسم از جمله بیماری های نافذ رشد در دوران کودکی است که در ارتباطات، درک و شناخت افراد اختلال ایجاد می کند. مطالعاتی که در مورد اتصالات نواحی مغز افراد انجام شده، حاکی از آن است که در اتصالات مغز افراد مبتلا به اوتیسم، نابهنجاری هایی وجود دارد.
    استخراج و مطالعه اطلاعات مربوط به بیماری های نوروفیزیولوژیک، به منظور مشخص کردن دقیق نواحی دچار اختلالات مغزی با استفاده از پردازش سیگنالهای الکتروانسفالوگرافی.
    در این مقاله، با استفاده از ویژگی های استخراج شده از سیگنالهای ثبتشدهی کودکان سالم و مبتلا به اوتیسم (شامل تبدیل ویولت، آنتروپی و انرژی) ، مدلی مبتنی بر کارکرد مغز این کودکان ارائه شده که قادر است سازماندهی و اتصالات نواحی مغزی آنها را نمایش دهد. این مدل که با استفاده از شبکه های عصبی سلولی طراحی شده، کارکرد مغز را نشان می دهد.
    نتایج نشان می دهند که اتصالات درونناحی های نیمکرهی چپ مغز کودکان مبتلا به اوتیسم با کودکان سالم تفاوت هایی دارد که این تفاوت در نواحی F3، P7، AF3،AF4 وO1 معنادار است. همچنین ارتباط کم نواحی لوب پیشانی و گیجگاهی با ناحیهی لوب مرکزی و تعاملات کمتر نواحی همسایه نیز کاملا« مشهود است.
    کلیدواژگان: الکتروانسفالوگرافی، اوتیسم، شبکه عصبی سلولی، تبدیل ویولت، ایموتیو ایپک
  • داود حسین آبادی ساده، حمیدرضا سعیدنیا *، پیتر استایدل، کامبیز حیدرزاده صفحه 31
    : مطالعات نشان دادهاند که حرکات چشم بر حافظه تاثیر دارد و مسیر بصری میتواند پنجرهای از ذهن را به روی محققان بازاریابی و علوم شناختی باز کند.
    در این مطالعه با توجه به ضرورت بررسی روانشناسی دیدن، با استفاده از تئوری تعقیب بینایی یاربوس در خصوص یک تبلیغ چاپی و به موازات آن دستکاری این تبلیغ برای آزمایش، مسیر بصری عمودی و افقی حافظهی 20 نفر و تاثیر آن از طریق «به یادآوری پس از دو هفته» با استفاده از دستگاه ردیاب چشم صحنه بررسی شد.
    برای اجرای پژوهش به 10 آزمودنی تبلیغ اصلی و به 10 نفر دیگر تبلیغ دستکاریشده ارائه شد. یافته ها در قالب پردازش تصویر با شاخصهای نقشه های حرارتی، ساکاد و فیکسیشن و ای هام، با استفاده از ردیاب چشم تولید و روی داده های کمی ردیاب چشم از طریق نرم افزار مینیتب 17 تحلیل واریانس شدند.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تئوری یاربوس، حافظه، ردیاب چشم
  • نازنین فاطمیان، مهدی تهرانی دوست *، فرناز قاسمی صفحه 40
    تاثیر هیجانات مختلف چهره (اعم از خوشحالی، ناراحتی، ترس و خشم...) بر حافظهی بازشناسی چهره، در چندین مطالعه بررسی شده است. ازآنجا که یافته های این پژوهش ها در تناقض با یکدیگرند، این مطالعه برای ارزیابی تاثیر هیجانات چهره بر حافظهی بازشناسی چهره طراحی شده است.
    در این پژوهش، 45 فرد سالم (23 مرد و 22 زن) با حافظهی طبیعی که در محدودهی سنی 18 تا 35 سال قرار داشتند، شرکت کردند. برای ارزیابی حافظهی چهرهی هیجانی شرکت کنندگان، با استفاده از چهره های خوشحال، خنثا و غمگین، یک تکلیف طراحی شد. داده ها به کمک نرم افزار متلب (2015b) استخراج و برای تحلیل آماری به نرم افزار SPSS16. 0 منتقل شدند. برای مقایسهی هیجان های مختلف، درصد پاسخ درست و زمان پاسخ های درست و نادرست در هر هیجان محاسبه و برای بررسی تفاوت های آنها از آزمون تحلیل واریانس مکرر استفاده شد.
    تفاوت حافظهی بازشناسی چهره در سه هیجان چهره معنادار است، به طوری که چهره های دارای هیجان مثبت (خوشحال) در مقایسه با هیجان منفی (غمگین) و خنثا کمتر به یاد آورده میشوند (05/0P<). از حیث زمان پاسخ های درست، بین سه هیجان تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: حافظه ی بازشناسی چهره، هیجان مثبت چهره، هیجان منفی چهره
  • ابوالفضل کربلایی حسینی غیاثوند * صفحه 53
    با توسعهی روزافزون شهرهای کوچک و بزرگ و فقدان فضاهای شهری مطلوب، سازگار کردن این فضاها با نیاز کاربران، مورد توجه کارشناسان قرارگرفته است. فضاهای شهری در پاسخگویی به نیازهای اجتماعی و فردی کودکان و نوجوانان شهر، نقش منحصر به فردی دارند. این الزام سبب شده تا شهرهای دوستدار کودک مورد توجه برنامهریزان شهری قرار گیرد. پروژه های دوستدار کودک به طور عمده در راستای شکل دادن و یا تغییر محیط پیرامون کودکان، به دنبال ایجاد فرصتی برای آنها هستند.
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی مولفه های منظر شهری و اهمیت هریک از آنها از دیدگاه کودکان است.
    روش تحقیق این مقالهیکاربردی، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی است. برای جمعآوری آرای کودکان، از روش های مشارکتی مانند نقاشی، انشانویسی و مصاحبه استفاده شد. جامعهی مورد مطالعه این تحقیق، منطقهی دو شهرداری قزوین بود که در آن 130 کودک از چهار مدرسهی ابتدایی دخترانه و پسرانه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نظام دار به عنوان جامعهی نمونه انتخاب شدند. اطلاعات به دست آمده از این کودکان به کمک نرم افزار MAZQDA تجزیه وتحلیل و کدگذاری شد.
    یافته های این تحقیق مشخص کرد که مولفه های «فرم و ریخت شناسی» ، «ادراک عمومی و بصری» و «هویت مکان» بیشترین اهمیت را برای طراحی منظر شهری از نظر کودکان دارند.
    کلیدواژگان: کودک، شهر، منظر شهری، شهر دوستدار کودک
  • مهدی امیریان *، امیراحسان کرباسی زاده، محمود مروارید صفحه 69
    : تبیین وحدت اشیاء از جمله انسان.
    استفاده از تحلیل مفهومی و استدلال فلسفی جهت بررسی نظریه ساختارگرایی و خوانش کاسلیکی از صورتگرایی ارسطویی.
    در این مقاله نشان دادهام که برخلاف دیدگاه کاسلیکی اولا وحدت اشیاء از جمله انسان نیازمند هر دو فرض ارسطو (تقسیمناپذیری و نیازمندی شیء به عامل واحد) است ثانیا صورت را نمیتوان به ساختار فروکاهید. برای اینکار ابتدا دیدگاه کاسلیکی را بیان کردیم که طبق آن اگر صورت را جزء اشیاء بدانیم و همچنان از دو فرض ارسطو پیروی کنیم همچنان با اشکال تسلسل روبرو خواهیم بود لذا به نظر وی ناچاریم که از دو فرض ارسطو دست برداریم. وی با این کار راه را برای نظریه ساختارگرایی باز میکند. ما نشان داده ایم که استدلالهای کاسلیکی در جهت انکار این دو فرض قابل دفاع نیست.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، کاسلیکی، ارسطو، وحدت، صورت، صورتگرایی، ادربرگ، کونز
  • صدیقه رضایی دهنوی *، صدیقه رستمی، اقدس رنگانی صفحه 84
    آسیب شنوایی پایدار دورهی کودکی که باعث بروز مشکلات زبانی و گفتاری میشود، تا حد زیادی درهمان اوایل کودکی خود را نشان میدهد. پژوهشهای گذشته، رابطهی قطعی بین مهارتهای زبانی و عملکرد اجتماعی کودکان را نشان میدهند.
    هدف این مطالعه، ارایه و ارزیابی مدل تاثیر رشد زبان بر کارکرد اجتماعی کودکان دچار آسیب شنوایی است.
    برای سنجش رشد زبان و عملکرد اجتماعی، آزمون رشد زبان-3 (TOLD-3) و ارزیابی مهارتهای اجتماعی کودکان خردسال ماتسون در شهر شیراز روی 120 کودک دچار آسیب شنوایی اجرا و برای تحلیل داده ها در نرم افزار Amos-، از مدل معادلهی ساختاری استفاده شد.
    تاثیر سطح رشد زبان بر رفتارهای اجتماعی، مستقیم و معنادار است و 35 درصد تغییرات عملکرد اجتماعی، با رشد زبان پیشبینی میشود.
    کلیدواژگان: کودکان با آسیب شنوایی، رشد زبان، عملکرد اجتماعی
|
  • Zohre Alaedini *, Mehrdad Kalantari, Mohammad Bagher Kajbaf, Hossein Molavi Page 1
    Introduction
    There are hundreds of ways to develop creativity among children, youths and adults. Developing new ideas and ways of teaching creativity should incorporate the interests and hobbies of children and young adults. The purpose of this study was to investigate the effects of alpha/theta neurofeedback and heart rate variability (HRV) biofeedback on emotional and cognitive creativity in elementary school children in the citly of Isfahan.
    Method
    The sample consisted of 90 children who participate in the research vulnarably. Participants were randomly assigned to control five experimental groups. Emotional and cognitive creativity were measured by Torrance’s Test of Creativity and Averill’s Emotional Creativity Inventory. The experimental groups participated in 15 HRV biofeedback sessions, 15 alpha/theta neurofeedback sessions. It was hypothesized that each of these methods increases creativity and also have differetnt effects on emotional and cognitive creativity and their components in the experimental groups.
    Results
    The result of analysis of variance of repeated measures showed that these methods significantly increased emotional and cognitive creativity and their components (p
    Conclusion
    alpha/theta neurofeedback increased cognitive creativity, and heart rate variability (HRV) biofeedback increased emotional creativity.
    Keywords: alpha, theta neurofeedback, heart rate variability (HRV) biofeedback, emotional creativity, cognitive
  • Masoud Fazilat-Pour * Page 8
    Introduction
    According to Tulving, semantic memory is one of the sub-types of memory which is the ability to recollect concepts and semantic words. The hierarchy of the generated exemplars of the given concepts is one of the typical measures for this type of memory. Except for the Farsi language, there are mass studies in preparation of the conceptual categories; therefore the present study is aimed to prepare category norms for the Iranian students.
    Method
    The method of study was descriptive. The target population includes all of the current students at the universities of Iran. The studied sample consisted of 200 students, recruited from the universities from five geographical zones by convenience sampling. For data collection, the original method of Battig and Montague (1969) is employed where the conceptual stimuli are presented in 30-second intervals.
    Results
    After eliminating the incomplete responses, the valid generated exemplars of 165 participants for 51 concepts as extracted from the original Battig and Montague study, are analyzed. The measures of potency, rank, and the total number of generated exemplars are extracted for each of the exemplars. In addition, the percentages’ measures of the total number for each of the exemplars and the percentage of the generated exemplars as the first response are extracted.
    Concussion: The extracted category norms can be used as a valuable tool for the studies of semantic memory in different scientific areas.
    Keywords: Typicality Norms, Persian Verbal Items, Semantic memory, Connecticut Norms
  • Elham Askari, Seyed Kamaledin Setarehdan *, Ali Sheikhani, Mohammad Reza Mohammadi, Mohammad Teshnehlab Page 14
    Introduction
    Autism spectrum disorders (ASD) is a neurological disease with psychological symptoms and usually appears in the first three years of the life. It directly affects the human brain functions and connections.
    Method
    This paper presents a model to show the connections of brain regions in children with autism and the control group based on electroencephalography. The model compared the brain connections of the two groups using cellular neural networks and wavelet transform.
    Results
    The results showed that there were significant differences and abnormalities in the left hemisphere, (p
    Conclusion
    Results are consistent with the previous experimental works and confirm this hypothesis, although the autistic brain is healthy but there are abnormalities in organization and connections of its regions.
    Keywords: Autism, Electroencephalography, Cellular Neural Network, Wavelet Transform, Emotiv Epoch
  • Davoud Hosseinabadi Sadeh, Hamidreza Saeednia *, Peter Steidl, Kambiz Heidarzadeh Page 31
    Introduction
    Studies have shown that eye movement is effective on memory, and the visual path can open a window to the minds of marketers and for cognitive science.
    Method
    In this study, due to the necessity of reviewing the psychology of seeing, using the Yarbu's vision tracking theory for a printed advertisement, along with the manipulation of this ad for testing, the vertical and horizontal visual paths of the memory of 20 people and its effect were examined through the "recalling after two weeks", the eye tracker of the scene.
    Results
    To conduct the research, the original advertisement was presented to 10 subjects and crafted advertisement to another 10 subjects. The findings were analyzed in the form of image processing with thermal, saccade, and fixation and opacity maps through using eye tracker and eye tracking quantitative data by employing minitab-17 software.
    Conclusion
    The results showed that the vertical saccades are more effective in recalling the advertising brand than the horizontal saccades. This important finding, namely, the existence of the relationship between the average length of the saccade and the time of fixation with memory, can introduce a new indicator in advertising.
    Keywords: Advertising, Yarbus Theory, Memory, Eye Tracker
  • Nazanin Fatemian, Mehdi Tehrani-Doost *, Farnaz Ghassemi Page 40
    Introduction
    The effect of different facial emotions (i.e., happiness, sadness, fear and anger…) on face recognition memory has been studied in different researches, but there is controversy in findings of these studies. Therefore, we conducted this study to evaluate the effect of facial emotions on face recognition memory.
    Method
    45 normal adults (23 men) with normal memory aged between 18 and 35 years participated in this study. A computerized task using happy, neutral and sad faces was designed to evaluate the emotional face memory performance of participants. Data were extracted using the MATLAB (2015b) and then were imported to SPSS16.0. The repeated measure ANOVA was used to analyze the difference among the different facial emotions in terms of percentage of correct response, and correct/incorrect response times.
    Results
    There was a significant difference among the three expressed facial emotions with a significant decrease in recalling happy faces compared to sad and neutral ones (P
    Conclusion
    It can be concluded that sad and neutral faces are recalled better than happy faces.
    Keywords: Emotional face, Face recognition memory, Positive, negative emotions
  • Abolfazl Karbalaei Hossini Ghiyasvand * Page 53
    Introduction
    With the growing development of small and large cities without favorable urban spaces, the adaptation of these spaces to the needs of the users has been considered by experts. Urban spaces have unique roles in meeting the social and individual needs of children and adolescents in the city. This requirement, nowadays, has made the child-friendly towns pay attention to urban planners. Child-friendly projects are mainly aimed at creating an opportunity for children to shape or change the environment around them. The purpose of this study was to evaluate the urban aspect and the importance of each of them in the view of children.
    Method
    The research method used in this paper is descriptive-analyticalbased on library studies, documentation and field studies and has a practical aspect. In this research, participatory approaches such as drawing, writing and interviewing were used to collect the views of children. The sample population under study in this research were selected through systematic random sampling from the 2nd District of Qazvin comprised of 130 children from 4 elementary girl- and boy schools. The obtained data from these children were analyzed and coded by MAZDA software.
    Results
    findings of this research revealed that the form and morphology, general and visual perception, and location identity are the most important features for children.
    Conclusion
    Paying attention to the "Child Friendly City" Indicators in relation to child friendly environment that is consistent with the goals of children's participation and attention to their needs can, in addition to providing an environment that meets the needs of children, by assigning a social role for children, increases social awareness and develop real and creative partnerships in society.
    Keywords: child, city, urban landscape, child, friendly city
  • Mehdi Amiriyan *, Amir Ehsan Karbasizade, Mahmoud Morvarid Page 69
    Introduction
    Explain the unity of objects, including human beings.
    Method
    Using conceptual analysis and philosophical argument to examine structuralism theory and the (Kathrin) Koslicki reading of Aristotelian hylomorphism.
    Findings: In this article, I have shown that, contrary to Koslicki, the unity of objects such as a human being requires both Aristotle's assumptions (the indivisibility and the need for the object to be a single agent). Secondly, the form cannot be reduced to structure. For this purpose, we outlined the Koslicki’s view according to which if we consider form as a part of objects and continue to follow the two assumptions of Aristotle, we will still encounter the problem of regress. so in the view of Koslicki it is necessary to abandon the two assumptions of Aristotle. By doing so, she opens the way for structuralism theory. We have shown that her argument cannot be defended in rejecting these two assumptions.
    Conclusion
    The theory of structuralism in general and in the Koslicki’s view does not specifically convey the correct interpretation of the form.
    Keywords: structuralism, Koslicki, Aristotle, unity, form, hylomorphism, Oderebeg, Koons
  • Sedigheh Rezaei Dehnavi *, Sedigheh Rostami, Aghdas Rangani Page 84
    Introduction
    Permanent childhood hearing impairment often results in speech and language problems that are already apparent in early childhood. Past studies show a clear link between language skills and the child’s social functioning. The aim of this study was to examine the effect of the level of language development on social functions in children with hearing impairment.
    Method
    Test of Language Development(TOLD-3) and Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters(MESSY) were used for evaluating language development and social behaviors of 120 children with hearing impairment in Shiraz, Iran. Structural equation model was used to analyze the data in Amos Graphic-18.
    Results
    level of language development had direct significant effect on social behaviors and 35 percent variance in social behaviors was predicted by language development.
    Conclusion
    language development is the important factor in social functions in children with hearing impairment.
    Keywords: Children with hearing impairment, language development, social function