فهرست مطالب

فصلنامه تازه های علوم شناختی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین زارع صفحه 1
    مقدمه
    آسیب های شناختی بویژه مشکلات حافظه در اسکلروزیس چندگانه، بیماری شایع است که می تواند کیفیت زندگی مبتلایان را کاهش دهد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی رایانه ای بر حافظه روزمره بیماران مبتلا به اسکلروزیس چندگانه است.
    روش
    46 بیمار20 تا40 ساله مبتلا به اسکلروزیس چندگانه بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و انتظار قرار گرفتند. بیماران گروه آزمایش با استفاده از نرم افزار توانبخشی حافظه، 12 جلسه آموزش دیدند. بیماران گروه انتظار هیچ مداخله ای دریافت نکردند. آموزش آنها به پس از اجرای پژوهش موکول شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه حافظه روزمره پیش آزمون، پس آزمون و یک ماه پس از جلسات آموزشی جمع آوری شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد بین میانگین نمرات حافظه روزمره دو گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. معنادار نبودن تفاوت بین نمره های پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش، حاکی از ماندگاری تاثیر توانبخشی شناختی رایانه ای بر عملکرد حافظه روزمره بیماران بود.
    نتیجه گیری
    توانبخشی شناختی رایانه ای اثر چشمگیری بر بهبود عملکرد حافظه روزمره بیماران دارد و می توان از آن به عنوان روش موثر و مفید برای بهبود عملکرد حافظه این بیماران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، حافظه روزمره، اسکلروزیس چندگانه
  • محمود تلخابی صفحه 10
    مقدمه
    هدف این مقاله، بررسی رابطه میان فلسفه و علوم شناختی با تاکید بر دیدگاه "تاگارد" است. ماموریت علوم شناختی، فهم نحوه کارکرد ذهن انسان است. واگذار کردن مطالعه ذهن به «علم» شناختی، نگرانی از زنده شدن دوباره نگاه فروکاهشی به معرفت نسبت به ماهیت ذهن را بر می انگیزد.
    روش
    در این مقاله با شیوه تحلیل مفهومی، رویکرد "تاگارد" در روشن ساختن نقش فلسفه در شکل گیری علوم شناختی، بررسی می شود.
    یافته ها
    استدلال "تاگارد" این است که فلسفه دو نوع کمک عام و هنجارین به علوم شناختی دارد. کمک عام فلسفه به علوم شناختی با قابل دفاع ساختن مفروضه های فلسفی و روش شناسی پژوهش انجام می شود- اینکه چگونه و با چه مفهومی از تبیین به فهم نحوه کارکرد ذهن بپردازد. مطابق دیدگاه "تاگارد"، علوم شناختی باید با توصیف شیوه و سازوکاری که منجر به تولید یک پدیده می شود به تبیین بپردازد. اینجا، نحوه تعامل رشته های مختلف علوم شناختی برای خلق یک حوزه مطالعات بین رشته ای مطالعه نحوه کارکرد ذهن و مغز آشکار می شود. از منظر "ویتگنشتاین"، دیدگاه "تاگارد" مورد بررسی قرار می گیرد.
    نتیجه گیری
    علوم شناختی در تعامل میان حوزه های گوناگون، نیازمند خلق یک بازی زبانی تازه است. زبانی که با آن دانشوران حوزه های گوناگون بر اساس یک نظام مشترک ارجاع برای ساخت دانشی نوین درباره ذهن/مغز سهیم شوند.
    کلیدواژگان: فلسفه، علوم شناختی، روش شناسی، ذهن
  • مریم عظیمی، عل رضا مرادی، جعفر حسنی صفحه 20
    مقدمه
    بی خوابی یکی از شایع ترین شکایت های عمومی است. بی خوابی بر عملکردهای شناختی از جمله حافظه تاثیر می گذارد. حافظه نقش مهمی در فعالیت های روزمره افراد دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان شناختی-رفتاری بی خوابی سنتی و درمان شناختی-رفتاری بی خوابی مبتنی بر اینترنت بر حافظه روزمره افراد مبتلا به بی خوابی همبود با افسردگی است.
    روش
    روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری برای دو گروه آزمایش و کنترل است. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 45 نفر از کارکنان و اساتید دانشگاه فرهنگیان که در پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ (PSQT) و پرسشنامه افسردگی بک (ویرایش دوم) نمره بالاتر از برش کسب کردند و از طریق مصاحبه تشخیصی بر اساس ملاکهای تشخیصیDSM5، افسردگی و بی خوابی داشتند، انتخاب شدند. با استفاده از گمارش تصادفی، در هر سه گروه (گروه های آزمایش و کنترل) 15 نفر جایگزین شدند. گروه های آزمایش 6 جلسه درمان شناختی-رفتاری برای بی خوابی بر اساس پروتکل ادینگر و کارنی (2015) دریافت کردند. نحوه ارائه درمان در دو گروه متفاوت بود. آزمون حافظه رفتاری ریورمید سه بار (قبل از درمان، بعد از آخرین جلسه درمان و یک ماه بعد از درمان) اجرا شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط و بن فرونی استفاده شد.
    یافته ها
    هر دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در حافظه کلامی، جهت یابی، حافظه مربوط به آینده و شاخص حافظه ی کلی، نمره بیشتری کسب کردند. در حافظه دیداری گروه درمان شناختی-رفتاری بی خوابی سنتی CBT-I نسبت به گروه درمان شناختی-رفتاری بی خوابی مبتنی بر اینترنت ICBT-I و کنترل، نمره بیشتری کسب کرد. در عامل یادگیری جدید گروه درمان شناختی-رفتاری بی خوابی مبتنی بر اینترنت، نسبت به گروه درمان شناختی-رفتاری بی خوابی سنتی و کنترل، نمره بیشتری کسب کرد. درعامل حافظه فضایی بین سه گروه، تفاوت معنی داری دیده نشد. نتایج پیگیری، پایا بودن درمان را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    هر دو شیوه درمان در بازتوانی شناختی و کاهش مشکلات حافظه روزمره در افراد مبتلا به بی خوابی همبود با افسردگی موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری بی خوابی سنتی، درمان شناختی-رفتاری بی خوابی مبتنی بر اینترنت، حافظه روزمره، بی خوابی همراه با افسردگی
  • زهرا عدمی، مجید محمود علیلو، محمد علی نظری صفحه 35
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی ظرفیت حافظه ی کاری هیجانی افراد عادی با افراد دارای نشانه های اضطراب اجتماعی است.
    روش
    22 نفر از افراد داراینشانه های اضطراب اجتماعی و 21 نفر از افراد عادی به روش نمونه گیری هدف مند دردسترس انتخاب شدند و بهپرسش نامه ی اختلال اضطراب اجتماعی (SPIN) و آزمون حافظه ی کاری هیجانی محقق ساخته پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده ازنرم افزارSPSS-18و شاخص های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چندراهه (MANOVA) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد کهنمره ی کل متغیر محرک خنثی درافراد عادی و افراد داراینشانه های اضطراب اجتماعی، در سطح 05/0 تفاوت معنادار دارد و این تفاوت به نفع افراد عادی است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که نمره ی کل متغیر محرک هیجانی در افراد عادی و افراد داراینشانه های اضطراب اجتماعی، در سطح 05/0تفاوت معنادار دارد و این تفاوت نیز به نفع افراد عادی است.
    نتیجه گیری
    هیجان اضطراب، آثار سوء بر کارکرد حافظه ی کاری دارد. پردازش های شناختیهم زمان، همانند اندیشناکی و نشخوار فکری، موجب نقصان حافظه ی کاری افراد دارای نشانه های اضطراب اجتماعی می شود. به نظر می رسد که این پردازش های شناختی، منابع حافظه ی کاری را تحلیل برده و از این راه بر عملکرد تاثیر منفی می گذارند.
    کلیدواژگان: حافظه ی کاری، افراد دارای نشانه های اضطراب اجتماعی، محرک خنثی، محرک هیجانی
  • فاطمه یاقوتی، سارا معتمد صفحه 46
    مقدمه
    حالات چهره، یکی از مهمترین راه های ارتباطی و پاسخ دهی انسان به محیط پیرامون است. هدف این پژوهش، بهره گیری از مدل یادگیری هیجانی مغز (BEL) برای شناسایی حالات هیجانی چهره است. مدل یادگیری هیجانی مغز، الهام گرفته از سیستم لیمبیک مغز (مسئول محرک حالت هیجانی انسانی) است. این مدل برای بالابردن نرخ بازشناسی حالات هیجانی چهره انسان مورد استفاده قرار گرفته است.
    روش
    ورودی مدل پیشنهادی دیتاست استاندارد JAFFE، شامل شش حالت هیجانی خوشحالی، ناراحتی، خشم، تعجب، ترس و تنفر است. پس از خواندن تصاویر با استفاده از دستورات نرم ‎افزار MATLAB، تمامی تصاویر، وارد مرحله استخراج ویژگی می شود. برای استخراج اجزای ریز تصویر از روش PCA استفاده شده است. برای محاسبه نرخ بازشناسی حالات هیجانی چهره، تمامی ویژگی های استخراج شده از مرحله پیش، وارد دسته بندی مدل BEL می‎شود. در روش BEL، ماتریس ارتباطات با اجزای ابرو، چشم و دهان ایجاد، وابستگی آن ها در هر حالت مشخص و حالات چهره، شناسایی می شود. به دلیل نمایش کارایی مدل پیشنهادی، مدل BEL با مدل رقیب SVM مقایسه شده است.
    یافته ها
    نتایج تحلیل دیتاست ، نرخ بازشناسی حالات چهره را 80/93 درصد نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    مدل BEL، نرخ بازشناسی حالات هیجانی را با دقت بالاتر از مدل SVM نشان داد.
    کلیدواژگان: حالات هیجانی چهره، استخراج ویژگی، مدل یادگیری هیجانی مغز، ماتریس ارتباطات
  • سیفالله آقاجانی، حمیدرضا صمدیفرد * صفحه 62
    مقدمه

    تاکید سازمان بهداشت جهانی بر اهمیت سلامت اجتماعی در کنار سلامت فیزیکی، سبب شده تا سلامت اجتماعی به دغدغه مشترک جامعه شناسان و برنامه ریزان اجتماعی جوامع تبدیل شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی و انعطاف پذیری شناختی در پیش بینی سلامت اجتماعی سالمندان انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه، پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، 118 سالمند مرد بالای 60 سال شهر اردبیل است که در سال 1396 به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزارهای نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی و سلامت اجتماعی استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین نارسایی شناختی (47/0-r=) ، نارسایی هیجانی (51/0-r=) و انعطاف پذیری شناختی (41/0r=) با سلامت اجتماعی در بین سالمندان، رابطه معناداری وجود داشت (05/0p<). نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد نارسایی شناختی 35/0-، نارسایی هیجانی 39/0- و انعطاف پذیری شناختی 25/0 سلامت اجتماعی سالمندان را پیشبینی میکند (05/0p<).

    نتیجه گیری

    نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی و انعطاف پذیری شناختی در زمره متغیرهای مرتبط با سلامت اجتماعی سالمندان بوده و توانایی پیش بینی آن را دارد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سالمندان، نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی
  • فرشته پورمحسنی کلوری، گلثومه فرشی صفحه 70
    مقدمه
    به دلیل کاربرد وسیع اینترنت، پدیده اعتیاد به اینترنت و عوامل موثر در پدیدآیی آن توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه نارسایی شناختی، تکانشگری و شخصیت مرزی در دانشجویان معتاد و غیرمعتاد به اینترنت است.
    روش
    در این پژوهش علی-مقایسه ای 300 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی از میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در سال تحصیلی 1395-1394 انتخاب شدند و به پرسشنامه اعتیاد به اینترنت پاسخ دادند و از میان آنان دو گروه 60 نفری از کسانی که نمره اعتیاد به اینترنت آنان یک انحراف استاندارد پایین تر و بالاتر از میانگین بود به عنوان کاربران عادی و کاربران دارای اعتیاد به اینترنت انتخاب شدند و به پرسشنامه تکانشگری، مقیاس شخصیت مرزی و پرسشنامه نارسایی شناختی پاسخ دادند.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند.
    نتایج
    کاربران معتاد به اینترنت در مقایسه با کاربران عادی به گونه معناداری دچار نارسایی شناختی، نشانه های شخصیت مرزی و رفتار تکانشگرانه می باشند.
    نتیجه گیری
    عوامل زیستی و روانشناختی، فرد را مستعد اعتیاد به اینترنت می کند. شناسایی این عوامل به متخصصان کمک می کند از اعتیاد به اینترنت پیشگیری کنند.
    کلیدواژگان: نارسایی شناختی، نشانه های شخصیت مرزی، تکانشگری، اعتیاد به اینترنت و دانشجویان
  • سپیده نصیری، نگار سماک نژاد، مسعود کیماسی، طهمورث حسنقلی پور صفحه 80
    مقدمه
    مصرف کنندگان هر روز با هزاران تبلیغ روبروهستند وبا گذشت زمان نسبت به این محرک ها بی تفاوت می شوند. لذا بازاریابان هوشمند در صدد یافتن راهی نو برای جلب توجه بیشتر مخاطب و متمایز ساختن کار خود هستند. گاهی تغییراتی جزئی و هدفمند در تبلیغ می تواند اثربخش باشد. سنجش این تاثیرات بسیار با اهمیت بوده و با ابزارهای گوناگون امکان پذیر است.
    روش
    با استفاده از ردیاب چشمی با حضور 83 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی، تاثیر عوامل جنسیت و مسیر نگاه منبع انسانی پیام تبلیغ بر میزان توجه بصری مخاطب مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    تاثیرگذاری هر دو عامل بر میزان توجه بصری مخاطب به بخش های متن و تصویر در تبلیغات تائید شد. تبلیغ با منبع زن منجر به جلب توجه بیشتر به کل تبلیغ و بخش تصویری تبلیغ (منبع انسانی و تصویر محصول) شد. تبلیغ با منبع مرد منجر به جلب توجه بیشتر به بخش تصویر محصول شد. شعار سازمانی در تبلیغ با نگاه متمایل منبع در مقایسه با نگاه مستقیم به مخاطب، بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    رویکرد مشاهده ای با استفاده از ابزار ردیاب چشمی تاثیر گذاری جنسیت و مسیر نگاه منبع انسانی پیام را بر توجه بصری مخاطب به تبلیغات تائید می کند. استفاده از منبع زن متناسب با موضوع تبلیغ با مسیر نگاه متمایل به سمت هدف، منجر به جلب توجه بیشتر مخاطب به هدف تبلیغ می شود.
    کلیدواژگان: اثربخشی تبلیغات، توجه بصری، ردیاب چشمی، مسیر نگاه، منبع انسانی پیام تبلیغ
|
  • Hossein Zare Page 1
    Introduction
    Cognitive impairments, especially memory problems, are frequent in patients with Multiple Sclerosis (MS) and can reduce the quality of their life. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of computerized cognitive rehabilitation on the everyday memory of patients with MS.
    Method
    Forty-six patients aged 20-40 years with MS were randomly divided into two groups. Patients in the experimental group received 12 sessions using memory rehabilitation software, and the patients in waiting-list control group did not receive any interventions at that time, and their training was postponed to after the research. The data were collected using every memory inventory before, immediately after, and one month after the training sessions.
    Results
    The results of repeated measures ANOVA showed that there is a meaningful difference between the mean scores of everyday memory in the two groups in the post-test. Also the no-meaningful difference between the post-test and follow-up scores in the experimental group indicates that computerized cognitive rehabilitation has significant effect on everyday memory performance of multiple sclerosis patients.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that cognitive rehabilitation has a significant effect on the improvement of the memory function of MS patients and can be used as an effective and useful method for improving the memory performance of them.
    Keywords: cognitive rehabilitation, everyday memory, Multiple Sclerosis
  • Mahmoud Talkhabi Page 10
    Introduction
    Regarding Thagard’s viewpoint, the purpose of this paper is to verify the relation between philosophy and cognitive science. The mission of cognitive science is to understand how human mind works, but assigning mind studies to (cognitive) “science” once again has posed the reductionism approach to find out the nature of human mind.
    Method
    This article conceptually analyzes the Thagard’s approach to the role of philosophy in formation of the new field of mind study (cognitive science).
    Results
    Thagard argues that philosophy has two kinds of contribution to cognitive science. The general contribution is done by optimizing tenability of philosophical presumptions and methodologies of cognitive science that how and with what concept of explanation understand the functions of mind. According to Thagard’s point of view, cognitive science should explain the mechanism that leads to production of a phenomenon. This contribution reveals the state of interactions between different disciplines of cognitive science to create a new interdisciplinary field of study and understanding of the mind/brain function which, according to Wittgenstein’s viewpoint, should be studied.
    Conclusion
    Cognitive science, in interaction between different fields, needs to create a new language game in which knowledge workers of these fields contribute to build new knowledge about mind/brain based on a common system of reference.
    Keywords: philosophy, cognitive science, methodology, mind
  • Maryam Azimi, Alireza Moradi, Jafar Hasani Page 20
    Introduction
    Insomnia is a common sleep complaints in the general population. Insomnia affects cognitive functions such as memory which has important role in the daily activities of individuals. Thus the objective of this study is to investigate the effectiveness of traditional Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia (CBT-I) and internet-based Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia (ICBT-I) on everyday memory of people with insomnia comorbid depression.
    Method
    This study employs pretest-posttest and follow-up quasi-experimental designs that use two experimental groups and a control group. A convenience sample of 45 individuals from Farhangian University staff and professors who received a score higher than the cut-off score in PSQT and BDI-II questionnaires was selected by using diagnostic interview based on the DSM-5 criteria for diagnosing depression and insomnia. Fifteen people were randomly assigned into three groups (two experimental groups and a control group). The experimental groups received 6 sessions of cognitive behavioral therapy for insomnia based on Edinger and Karney’s CBT-I protocol (2015). RBM-3 test was administered three times (before treatment, after the last treatment and one month after).The data were analyzed by means of mixed ANOVA and Bonferroni.
    Results
    The results showed that both experimental groups obtained higher scores in verbal memory, orientation, prospective memory, and the total memory index than the control group. The CBT-I group obtained higher score in visual memory than the ICBT-I and control groups. The ICBT-I group obtained higher scores in the new learning factor than the CBT-I and control groups. However, there was no significant difference between the three groups in the spatial memory. Follow-up results also confirmed the reliability of the treatment.
    Conclusion
    Both therapies are effective in cognitive rehabilitation and reducing everyday memory problems in people with insomnia and comorbid depression.
    Keywords: traditional cognitive behavioral therapy for insomnia, Internet-based cognitive-behavioral therapy for insomnia, everyday memory, Insomnia comorbid with depression
  • Zahra Adami, Majid Mahmoud Alilou, Mohammad Ali Nazari Page 35
    Introduction
    The aim of the present study was to comparing of Emotional Working Memory Capacity in Patients with Social Anxiety Disorder (SAD) and Normal Subjects.
    Method
    In this study, 22 client with Social Anxiety Disorder and 21 normal individuals were selected accessibility. The subject completed Social Phobia Inventory (SPIN) and emotional working memory task that researcher has made it .The gathered data is analyzed by SPSS-18 and descriptive statistic index and Multivariate Analysis of Variance (MANOVA).
    Results
    the result showed that there are significant difference in neutral stimulus between two groups SAD and normal subjects which is to great advantage of normal subjects. Also, results showed significant difference in emotional stimulus between two groups SAD and normal subjects that again the normal individual is beneficiary.
    Conclusion
    Anxiety affects severely the function of working memory; so, in persons who are suffer from social anxiety disorder, simultaneously cognitive processing like worry and rumination could be attributed to their deficiency in working memory. It’s suggested that this cognitive processing diminish working memory sources and negatively influences the function.
    Keywords: Working memory, Social Anxiety Disorder, Neutral stimulus, Emotional stimulus
  • Fatemeh Yaghouti, Sara Motamed Page 46
    Introduction
    Facial expressions are one of the most important ways of communication and human response to the surrounding environment. The purpose of this study is to use the brain’s emotional learning model (BEL) to face emotion recognition. The brain’s emotional learning model is inspired by the human brain’s limbic system, which is responsible for motivating human emotions. This model has been used to improve the recognition rate of emotional expression of the human face
    Method
    The input of the proposed model is JAFFE standard dataset which includes six emotional expressions of Happiness, Sadness, Anger, Surprise, Fear and Disgust. After reading images using the MATLAB software commands, all read images will be entered into the extracting step. Also, The PCA method was used to extract the small image components. Finally, to calculate the recognition rate of facial expressions, all extracted features from the previous step are entered into the classification stage of the BEL model. In the application of the BEL method, the communication matrix with the components of the eyebrows, eyes and mouth is created and their dependence is determined in each emotion. This way you can recognize facial expressions. Also, because of the demonstration of the efficiency of the proposed model, the BEL model is compared with the SVM rival model.
    Results
    Dataset analysis results show the recognition rate of facial expressions of 93.8%
    Conclusion
    According to the results of this research, the BEL model shows the rate of recognition of emotional expressions with higher accuracy than the SVM model.
    Keywords: Facial Expression of Emotion, feature extraction, Brain Emotional Learning, Communication matrix
  • Seyfullah Aghajani, Hamid Reza Samadifard Page 62
    Introduction

    The emphasis of the World Health Organization on the importance of social health as well as physical health, has caused social health to become a common concern among sociologists and social planners in every society. The present study was conducted to determine the role of cognitive failures, alexithymia and cognitive flexibility in predicting the social health of the elderly.

    Method

    The conducting method was a descriptive and correlative study. The statistical population of this study included all the male elderly over-60-years-old of Ardabil in 2017. From among them, 118 persons were selected as the statistical sample using the convenience sampling. For data collection, the cognitive failures scale, alexithymia scale, cognitive flexibility scale and social health scale were used. Research data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression methods by employing SPSS 23 statistical software.

    Results

    According to the results, a significant relationship was observed between cognitive failures (r=-0.47), alexithymia (r=-0.51) and cognitive flexibility (r=0.41) with social health in the elderly (p<0.05). Multiple regression analysis showed that cognitive failures -0.35, alexithymia -0.39 and cognitive flexibility 0.25 significantly predict social health of the elderly (p<0.05).

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive failures, alexithymia and cognitive flexibility are considered as variables associated with the social health in the elderly and have the capacity to predict it.

    Keywords: Social Health, Elderly, Cognitive Failures, Alexithymia, Cognitive Flexibility
  • Fereshteh Pourmohseni Koluri, Golsoomeh Farshi Page 70
    Introduction
    Today, due to the widespread use of the internet, the phenomenon of internet addiction and factors affecting its emergence have attracted the attention of researchers. The purpose of this research was to compare the cognitive impairments, impulsivity and borderline personality symptoms in internet-addicted and non-addicted users.
    Method
    In this causal-comparative study, 300 students were selected through random sampling from among students of Islamic Azad University of Ardabil during the academic year of 1393-1394 who responded to the Online Questionnaire. One-hundred-twenty subjects whose internet addiction scores were one standard deviation lower than or higher than the average were selected as addicted and non-addicted internet users and responded to impulsivity questionnaire, borderline personality scale and cognitive failures questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    Findings indicate that internet-addicted users compared to non-addicted users had higher levels of cognitive impairment, impulsivity and borderline personality symptoms.
    Conclusion
    Because of the harmful consequences of internet addiction, researchers believed that identifying factors that predispose a person to addiction to the Internet could be used to prevent damage to users through preventive programs and intervention.
    Keywords: cognitive failures, impulsivity, borderline personality symptoms, internet addiction, students
  • Sepideh Nasiri, Negar Sammaknejad, Masoud Keymasi, Tahmoures Hasan GholiPour Page 80
    Introduction
    In our current competitive market, consumers encounter thousands of advertisement messages on a daily basis and consequently, as time goes by, they show apathetic behavior towards these stimuli. Hence, smart marketers need to utilize unique strategies to gain more attention and attract more consumers. Minor but targeted changes in advertising can have a major impact on its effectiveness. The assessments of these changes are important and possible through different tools.
    Method
    83 students from Shahid Beheshti University participated in the study. We used an eye-tracking system to explore the effect of endorser’s gender and gaze direction on visual attention of participants to the advertisement.
    Results
    The results showed that the endorser’s gender and gaze direction have significant effect on the participants’ visual attention. Female endorsers attracted more attention towards the entire ads as well as the pictorial part of the ads containing images of the endorsers and the products. In contrast, male endorsers attracted more attention towards the product images. Moreover, the endorser’s gaze direction towards the slogan attracted the participants’ attention to the slogan.
    Conclusion
    Using an eye-tracker, the observational approach confirms the effect of the endorser’s gender and gaze direction on the visual attention of participants to the pictorial and textual features of the advertisements. Having a female endorser congruent with the ads’ product will attract more attention to the focal point of the ad, especially when the endorser’s eye gaze is directed towards the focal point.
    Keywords: Advertisement effectiveness, Visual attention, Eye-tracking, Gaze direction, Endorser