فهرست مطالب

کلام اسلامی - پیاپی 101 (بهار 1396)

نشریه کلام اسلامی
پیاپی 101 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ربانی گلپایگانی صفحات 9-32
    عصمت پیامبران الهی یکی از مسایل مهم در باب نبوت است. متکلمان اسلامی از طریق دلایل عقلی و نقلی به اثبات آن پرداخته اند. دلایل عقلی آنان بر پایه حکمت الهی استوار است. از برهان حکمت بر عصمت پیامبران تقریرهای مختلفی ارائه شده است که مهم‏ترین آن‏ها عبارت است از تقریر برهان حکمت بر اساس معجزه، تقریر برهان بر پایه لطف، و تقریر آن بر اساس غرض از نبوت. این تقریرها به دو دسته حداقلی و حداکثری تقسیم می شوند، تقریرهای حداقلی عصمت پیامبران را در دریافت و ابلاغ پیام‏های الهی به بشر اثبات می کند، اما تقریرهای حداکثری، عصمت در مقام عمل را نیز شامل می‏شود. متکلمان اسلامی در این باره که آیا برهان حکمت عصمت از گناهان کبیره و صغیره، عمدی و سهوی را شامل می‏شود یا به گناهان کبیره و صغیره های منفر اختصاص دارد، و نیز قبل از نبوت را نیز دربر می‏گیرد یا به زمان نبوت اختصاص دارد، هم‏داستان نیستند، متکلمان امامیه در این مساله نگاه حداکثری دارند اما متکلمان معتزلی، گناهان صغیره غیر مسخف را منفر ندانسته، و برهان حکمت- با تقریرهای مختلف آن- را مثبت عصمت پیامبران از آن‏ها ندانسته‏اند.
    از تامل در سخنان متکلمان اسلامی به دست می آید که عنصر منفریت و نقض غرض در برهان حکمت بر عصمت پیامبران، نقش کلیدی دارد. آنان در این باره هیچ گونه اختلافی ندارند، هرچند در قلمرو و مصداق آن دیدگاه های مختلفی ارائه کرده‏اند. برداشت درست از منفریت و نقض غرض، موید دیدگاه متکلمان امامیه در این باره است که در قلمرو عصمت نگاه حداکثری دارند.
    کلیدواژگان: حکمت الهی، برهان حکمت، عصمت پیامبران، معجزه، لطف، نقض غرض، منفر
  • حمیدرضا شاکرین صفحات 33-57
    مباحث نفس شناختی در ادبیات دینی، عرفانی و فلسفی جایگاه ویژهای داشته و نقش مهمی در علوم انسانی و اجتماعی و منطق فهم دین دارد. از مهمترین منازعات این حوزه مجرد یا مادی بودن نفس است. در گستره تفکر اسلامی اصحاب نگره تفکیک به جد بر مادیت نفس تاکید کرده و با فیلسوفان و تجرد باوران به چالش برخاستهاند. مقاله حاضر برآن است تا دیدگاه و ادله آنان و پاسخشان به دلایل فیلسوفان را بررسیده و مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: نفس، تجرد نفس، مادیت نفس، نگره تفکیک
  • مهدی نجیبی صفحات 59-79
    مساله حدوث و قدم عالم از مباحث میان دانشی است که در دانش کلام، فلسفه و عرفان به فراخور مقام از آن سخن به میان آمده است. نوشتار پیش رو به تفصیل به نظریات، و ادله مختلف متکلمان مسلمان پیرامون حدوث عالم و نقد و ارزیابی آنها پرداخته است، و نیز تبیین اختلاف نظریات، مبانی و استدلال های حکیمان و متکلمان از یک سو، و نیز اختلاف متکلمان متاخر (دارای گرایش فلسفی) با قدمای متکلمان از سوی دیگر را مد نظر قرار داده، و در انتها، به دیدگاه ملاصدرا اشاره می کند که انتساب نظریه قدم عالم جسمانی به اساطین و بزرگان فلسفه را ناصواب دانسته و اثبات می کند که آنان به پیروی از انبیای الهی، به حدوث عالم جسم و جسمانی معتقد بودند، و خود نیز این نظریه را می پذیرد، و به این ترتیب در نزدیک سازی نظریه متکلمان و حکیمان توفیق می یابد.
    کلیدواژگان: حدوث و قدم، حدوث زمانی، حدوث عالم، متکلمان مسلمان
  • مرجان درستی مطلق، موسی ملایری، محمد پارچه باف دولتی صفحات 81-99
    قاضی سعید قمی از جمله اندیشمندان اسلامی عصر صفویه است که در آثار خود، به روشی فلسفی، عرفانی و کلامی، و با تکیه به آموزه های هیئت بطلمیوسی، ماهیت افلاک از جمله عرش و کرسی را مورد بررسی قرار داده است.
    اگرچه از بیانات ایشان در بخش های مختلف برداشت های متفاوتی می توان کرد، اما در تحقیقی کتابخانه ای، در مجموع به نظر می رسد از نظر ایشان این دو، باب علم غیب و فراگیرنده جهان ملک و ملکوت هستند؛ عرش مظهر اسم المحیط و المدبر و قرارگاه اسم الرحمان، سقف بهشت، و آخرین و فراگیرترین فلک در بین افلاک یازده گانه است، جسمی مجوف و کروی، و دارای دو طبقه مجرد در بالا و مادی در پایین که اول عالم ترکیب را تشکیل می دهد، و حکم آن تا مرکز عالم امتداد دارد؛ کرسی نیز مظهر وجودات متعینه و اسم المفصل، قرارگاه اسم الرحیم، دهمین فلک، فراگیرنده فلک اطلس، و فراگرفته شده توسط عرش است که بهشت مابین آن و عرش، و جهنم در مقعر آن واقع شده است. نظریه سریان عقل در جسم و تقدس جسم، دو مطلب جدید و تامل برانگیزی است که ایشان در تبیین دیدگاه خود ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: عرش، کرسی، قاضی سعید قمی، افلاک، جسم
  • هادی صادقی، محمدحسین مختاری صفحات 101-130
    هرمنوتیک به عنوان یک دانش در تاریخ نه چندان طولانی خود فراز و فرودهای متفاوتی داشته است. این دانش با ظهور هایدگر و گادامر وارد مرحله تازه ای گشته و از نگاه روش شناسانه فراتر رفته و به نوعی هستی شناسی فهم مبدل گردیده است. این رویکرد زمینه را برای برخی از چالش های کلامی معاصر فراهم نموده و مبنایی برای قرائت های مختلف از دین گشته است. با رواج هرمنوتیک فلسفی و به طور خاص آراء گادامر، مکاتب انتقادی متعددی در برابر آن ظهور یافت. در این میان «اریک هرش» از جمله کسانی است که سهم به سزائی در جریان انتقادی داشته و تبیین دیدگاه های او در نقد دستاورد هرمنوتیکی گادامر بسیار حائز اهمیت است.
    مقاله حاضر با رویکرد توصیفی و تحلیلی به بررسی انتقادات هرش نسبت به هرمنوتیک فلسفی پرداخته، و در آن کوشش شده است که نقاط مهم و ایرادات اساسی هرمنوتیک فلسفی از نظرگاه هرش مورد واکاوی قرار گرفته، و رهیافت گادامر به صورت روشن مورد نقادی قرار گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هرش علاوه بر انتقادات بنیادین خود به پایه های هرمنوتیک فلسفی، از نوعی مبانی هرمنوتیکی مدلل برخوردار بوده و از آن مبانی در اندیشه انتقادی خویش بهره گرفته است. از این رو، در این نوشتار انتقادات ناظر به هرمنوتیک فلسفی و نسبت سنجی دیدگاه انتقادی هرش در مواجهه با نقطه نظرات گادامر در پنج دسته، طبقه بندی شده و هر یک به طور مستقل و تحلیلی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، اریک هرش، هرمنوتیک فلسفی، گادامر
  • عبدالرحیم سلیمانی بهبهانی، محسن رحمانی زاده صفحات 131-147
    محققان الهیات روش های مختلفی جهت کشف حقائق و حصول معرفت به معارف دارند. برخی نقل گرا، برخی عقل گرا و برخی شهود گرا هستند. این روش ها را «روش های اولیه و بسیط» می نامیم. به لحاظ فرض، امکان تلفیق روش های بسیط هست، که در این صورت روش های ترکیبی و تلفیقی در زمینه الهیات به وجود خواهد آمد. از میان روش های ترکیبی، نوشتار پیش روی، روش ترکیبی عقلی- نقلی را مطمح نظر قرار می دهد و پس از بررسی پاره ای از ویژگی هایش، در پی مصداق یابی برای آن بر می آید. در عالم واقع و نه در عالم فرض، دو اثر- یکی از عالمی شیعی و دیگری از اهل سنت- با رویکرد ترکیبی عقل و نقل به بحث از عقائد پرداخته اند. این دو تالیف «البراهین القاطعه فی شرح تجرید العقائد الساطعه» و «الإنصاف فیما یجب اعتقاده و لایجوز الجهل به» هستند.
    کلیدواژگان: روش ترکیبی، روش تلفیقی، روش عقلی، نقلی، کتاب البراهین القاطعه، کتاب الإنصاف
  • سید جابر موسوی راد صفحه 149
|
  • Ali Rabbani Golpayegani Pages 9-32
    Infallibility of divine prophets is a salient issue about prophecy. Islamic Theologians have established the Infallibility by rational and revealed reason. Rational reasons are based on wisdom of God. However, there are several accounts of the argument, the most important ones are: argument from wisdom based on miracles, argument from wisdom based on divine grace, and argument from wisdom based on goal of prophecy. These accounts of the argument are divided into strong and weak ones. Weak accounts prove infallibility of prophets in receiving and conveying divine messages to the mankind, while strong accounts include infallibility of prophets in action as well. Muslim theologians disagree as to whether the argument from wisdom includes all big and small sines, and intentional and unintentional ones, or it is limited to big sines and small repulsive sins. Furthermore, they disagree as to whether infallibility of prophets includes the era before prophecy or it is restricted to the era of prophecy. Imamiyah Theologians have strong position in question, while Mutazelites do not consider small sines as disgusting, and correspondingly, have not accepted argument from wisdom, with all of its accounts, as a reason for infallibility of prophets. Reflecting upon Muslim theologian’s discussions, it is concluded that elements of being disgusting and of violating the goal of prophecy have a significant role for the infallibility of prophets. They all agree about it, but disagree regarding its domain and instances. The right view on being disgusting and violating the goal of prophecy prove the point of view of Imamiyah theologians which suggests strong domain of infallibility.
    Keywords: divine wisdom, argument from wisdom, infallibity of prophets, miracles, divine grace, violating the goal, being disgusting
  • Hamid Reza Shakerin Pages 33-57
    Discussions concerning the soul in religious, mystic and philosophical literature have a particular status and significant role in humanities, social sciences and logic of understanding religion. One of the basic disputes here is materiality or immateriality of the soul. Followers of Tafkik’s school of thought have emphasized on materiality of the soul and challenged view of philosopher regarding immateriality of the soul. This article intends to analyze the views, arguments and responses of Tafkik’s School of Thought to philosophers.
    Keywords: soul, immateriality of the soul, materiality of the soul, Tafkik's school of thought
  • Mahdi Najibi Pages 59-79
    Temporality or eternality of the universe is an interdisciplinary issue have been discussed in theology, philosophy, and mysticism. This paper concerns, in detail, theories and various arguments of Muslim theologians in respect to temporality and eternality of the world. Besides, it deals with various theories, bases and philosopher and theologian arguments, from one hand, and disputes of recent theologian who have philosophical tendency, from other hand, with ancient theologians. Finally, this article indicates to point of view of Mulla-Sadra that considers ascribing theory of eternity to ancient grate philosophers as false opinion, establishing that, following divine prophets, they have accepted temporality of the material world and substances. Mulla-Sadra accepts this theory and endeavors to reconcile views of philosophers and theologians as well.
    Keywords: temporality, eternality, temporal coming-into-being, temporality of the universe, Muslim theologians
  • Marjan Dorosti Motlagh, Mousa Malayeri, Mohammd Parchebaf Doulati Pages 81-99
    Qazi Saeed Qomi is one of the famous Islamic thinkers of Safavie era who, in his works, by the means of a philosophical, theological, mystical method and Ptolemy school, has evaluated the nature of spheres, containing the Throne and the siege. Although his words have been read in different ways, in overall, in a library research, from his point of view these two are prescience and pervasive knowledge of both earthly and divine worlds. The Throne is the symbol al-Mohit and al-Modabber, and the name of al-Rahman, the roof of heaven and the last and the most covering sphere among all the 11th spheres, a hallow spherical object with two floors, the abstract at the top and the physical at the bottom which organizes the Universe of Composition first and its edict continues to the center of the Continuous universe. Siege is also the symbol of Distinguished Existings and the name of al-Mofassel, the seat of the title Merciful, the 10th sphere, covering the starless sphere and covered by the throne, heaven stands between the siege and the throne and the hell places at the fungus of it. The theory of permeation of wisdom into Corporality (matter) and of the holiness of the Corporality are two new and also notable issues which he presents in explaining his opinions.
    Keywords: Throne, Siege, Qazi Saeed Qomi, spheres, Corporality
  • Hadi Sadeghi, Mohammad Hossein Mokhtari Pages 101-130
    Hermeneutics, as a science, has had its own ups and downs in its not so long history. This science has entered a new phase with the advent of Heidegger and Gadamer and gone beyond the methodological view and, then, has become a kind of ontology of understanding. This approach has provided grounds for some contemporary theological challenges and a basis for different readings of religion. With the prevalence of philosophical hermeneutics and in particular Gadamer's views, several critical schools emerged against it. Meanwhile, "Eric Hirsch" is one of those who has had a tremendous share in the critical course and explanation of his views is very important to criticize Gadamer's hermeneutic achievement. The present paper, with a descriptive and analytical approach, examines Hirsch's critique of philosophical hermeneutics and attempts to analyze the critical points and fundamental objections of philosophical hermeneutics from Hirsch's point of view, And Gadamer's approach will be clearly criticized. The findings of this research show that Hirsch, in addition to his fundamental critique of philosophical hermeneutic foundations, has had some kind of reasonable hermeneutical foundations and has used those foundations in his critical thinking. Hence, in this paper, critiques of philosophical hermeneutics and comparison of Hirsch’s critical view with Gadamer's points of view are classified into five categories and each has been considered independently and analytically.
    Keywords: Hermeneutics, philosophical Hermeneutics, E. D. Hirsch, Gadamer
  • Abdorrahim Soleymani Behbahani, Mohsen Rahmani Zade Pages 131-147
    Theologians have a variety of ways to discover realities and gain religious knowledge. Some have narrative method, some have rational method and some are inclined toward religious experience. These methods are called "primitive and simple methods". It is possible to combine simple methods to yield a hybrid theory in theology. Among the combined methods, the preceding paper explores the rational- revealed method, and after examining some of the features of this method, some its instances will be explained. In the real world, and not in the suppositional world, two works - one by a Shii scholar and the other by a Sunni scholar - have been discussed ideas with a combination of rational and revealed reasons. These works are “al-Barahin al-Qate;a’ Fi Sharh Tajrid al-E’teqad” and “ al-Ensaf Fima Yajeb E’teqadoh va La-yajouz al-Jahl behi”
    Keywords: hybrid method, rational- revealed method, al-Barahin al-Qate, a, al-Ensaf