فهرست مطالب

Govaresh
Volume:19 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/05/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ندا نوذری*، مهدی صابری فیروزی صفحات 75-85
    با پیشرفت علم پزشکی و افزایش طول عمر بیماران کبدی، امکان انجام اعمال جراحی پیچیده برای آنان فراهم شده است.مهم ترین اقدام در ارزیابی قبل از اعمال جراحی در این بیماران، ارزیابی اندیکاسیون و کنتراندیکاسیون ها و تعیین میزان خطر این اعمال برای آنها است. مراقبت های خاص قبل از عمل در جهت کنترل آسیت، انسفالوپاتی و اختلال عملکرد کلیه در این بیماران ضروری است. از عوامل مهم خطر برای افزایش مرگ ومیر و عوارض در این بیماران می توان به کم خونی، آسیت، انسفالوپاتی، هیپوآلبومینمی، هیپوکسمی، عفونت همزمان، سوتغذیه،شدت بیماری بر اساس نمره چایلد و ملد،بالا بودن فشار ورید باب، طولانی شدن زمان پروترومبین و نوع عمل جراحی اشاره کرد. با پیشرفت علم بیهوشی مراقبت های حین عمل باعث پیشگیری از عوارض اعمال جراحی دراین بیماران شده است. تشدید عوارض و علایم نارسایی کبدی پس از عمل با احتمال بالایی از مرگ ومیر همراه است. این مقاله مروری، درصدد آن است که توصیه های لازم برای یک عمل جراحی ایمن در بیماران کبدی کاندید عمل جراحی را ارایه کند.
    کلیدواژگان: سیروز، عمل جراحی، بیماری کبدی، عوامل خطر، نمره چایلد، نمره ملد
  • آناهیتا نصرتی، فرشاد نقشوار، ژیلا ترابی زاده*، فاطمه صالحی صفحات 86-94
    زمینه و هدف
    سلول بنیادی سرطان (cancer stem cell) زیرگروهی از سلول های توموری می باشند که با توان خودنوسازی و توانایی تمایز چند رده ای مشخص می شوند. شناسایی این سلول ها در سرطان کولورکتال با بروز یک یا چند مارکر سطح سلولی در بررسی های متعددی انجام شده است، که از جمله مارکرهای سلول های بنیادی به کار رفته CD24 است. برای بررسی ارتباط این مارکر با ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک و بقای بیماران بروزاین پروتئین رادربافت های سرطانی کولورکتال وبافت های سالم مجاورآن بررسی شد.
    روش بررسی
    بروز CD24 در 50 بلوک پارافینی نمونه های سرطان کولورکتال و بافت نرمال مجاور تومور در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهر ساری با روش ایمونوهیستوشیمی مورد بررسی قرار گرفت و ارتباط بین ویژگی های بالینی و پاتولوژیک و هم چنین وضعیت بیمار از نظر متاستاز، عود، نوع درمان و مرگ ناشی از تومور بررسی شد.
    یافته ها
    50 نمونه مورد بررسی (25 مرد و 25 زن) با میانگین سنی 9/13 ± 57/64 سال با دامنه 93 - 28 سال شامل 3 موسینوس کارسینوما و 47 آدنوکارسینوما بود. بروز مارکر CD24 در 29 مورد منفی و 21 مورد مثبت بود. ارتباط بیان CD24 با نوع درمان(جراحی و شیمی درمانی تواما) معناداراست.(04/ p-value=0) و ارتباط با بقای بیماران نیز هرچند غیر معنا دار ولی با تفاوت دیده شد.)میانگین زمان بقاء بیماران بر حسب بیان CD24، برای افراد منفی 15/ 18 ± 64 / 26 و در افراد مثبت 67/ 28 ± 75/ 41 ماه(. بیان CD24 با سایر فاکتورهای کلینیکوپاتولوژیک معنادار نبود(p>0.05).
    نتیجه گیری
    در طی بررسی انجام شده ارتباط بین بیان مارکرهای سلولهای بنیادی سرطان کولورکتال با ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک مشاهده نشد. برای تایید نتایج انجام مطالعات میدانی وسیعتری با تعداد نمونه بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، سلول بنیادی سرطان، CD24، کلینیکوپاتولوژیک، عود، متاستاز
  • محمد جواد زاهدی، صدیف درویش مقدم، محمد مهدی حیات بخش عباسی*، سید مهدی سید میرزایی، سارا شفیعی پور صفحات 95-101
    زمینه و هدف
    یبوست مزمن یک مشکل شایع گوارشی بوده که به دلیل اثر منفی بر کیفیت زندگی افراد بار اقتصادی زیادی را بر جوامع تحمیل می کند. به لحاظ تاثیر عوامل محیطی وتفاوت در شیوه زندگی افراد، شیوع بیماری درمناطق مختلف فرق می کند. این مطالعه به منظور بررسی شیوع یبوست و عوامل خطر آن درشهر کرمان، بزرگترین شهر در جنوب شرق کشورایران، انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی در سال 91 - 1390 در شهر کرمان صورت پذیرفت. 2191 فرد به صورت تصادفی ازمیان جمعیت شهر انتخاب و از طریق مصاحبه حضوری علامت های یبوست عملکردی بر اساس معیارهای ROME III درنزد آنان بررسی گردید. معیارهای ورود به مطالعه سن بین 15 تا 85 سال و معیارهای خروج، اختلالات متابولیک شناخته شده و بیماری های عصبی عضلانی ایجاد کننده یبوست بودند. همزمان ارزیابی وضعیت روانی افراد، میزان فعالیت فیزیکی، میزان مصرف فیبر، اعتیاد به مواد مخدر و مصرف سیگار بر اساس پرسشنامه های استاندارد انجام گرفت. آنالیز داده ها با نرم افزار Stata 11 صورت گرفت، دامنه اطمینان 95 % و p-value ≤0.05 ملاک قضاوت معنی دارازنظرآماری بود.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه 42 / 57 درصد از شرکت کنندگان زن و میانگین سن شرکت کنندگان 2/ 16 ± 9/ 44 بود و شیوع یبوست (7/ 7 10/6-) %9/04 برآورد گردید. بین شیوع یبوست، جنس مونث، افزایش سن، کاهش فعالیت فیزیکی، وجود افسردگی، اضطراب و مصرف تریاک ارتباط معنی داری وجود داشت.(p<0.05) بین شیوع یبوست و میزان مصرف سبزی، میوه و مصرف سیگار ارتباط قابل ملاحظه ای یافت نگردید. (p>0.2)
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه هنوز شیوع یبوست در جامعه ایرانی کمتر از غرب است، تغییر شیوه زندگی مردم می تواند سبب افزایش شیوع بیماری در آینده گردد.
    کلیدواژگان: شیوع، یبوست عملکردی، ایران، جنوب شرق
  • کورش مسندی شیرازی نژاد، امیر طاهر افتخارالسادات، سید محمد صدرکبیر* صفحات 102-108
    زمینه و هدف
    سوء هاضمه عملکردی یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی بوده، اتلاف وقت و هزینه بسیاری برای بیماران و سیستم بهداشتی به دنبال دارد. افزایش بعضی از سلولهای التهابی مانند ماست سل ها وائوزینوفیل ها در مخاط دستگاه گوارش این بیماران دیده می شود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مداخله ای از نوع قبل و بعد (before/after) بر روی بیماران با سوء هاضمه عملکردی مقاوم به درمان با داروهای مهار کننده پمپ پروتون انجام گردید، اثر ترکیب دارویی ستریزین و رانیتیدین به مدت 6 هفته در علایم بالینی و تعداد ماست سل ها در مخاط معده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 31 بیمار در مطالعه شرکت کردند. شدت علائم اولیه در 12 نفر از بیماران شدید و در 19 نفر از بیماران خیلی شدید بود که به صورت معنی داری بعد از درمان کاهش یافت. تنها 3 نفر از بیماران مورد مطالعه چندان از درمان راضی نبودند. میانگین تعداد ماست سل ها در مخاط معده قبل از درمان 81 / 29 ± 25 / 47 و بعد از درمان 63 / 10 ± 74 / 8 عدد بود (p<0.001) که به معنی 15 / 19 ± 79 / 80 درصد کاهش در تعداد ماست سل ها می باشد. 25 نفر) 6/ 80 %(از بیماران مورد مطالعه مبتلا به سندرم ناراحتی بعد از غذا و 13 نفر) 9/ 41 %(از بیماران مورد مطالعه مبتلا به سندرم درد اپی گاستر بودند. در 10 نفر از بیماران بدنبال درمان علایم جدید ایجاد شد که شامل خواب زیاد در 7 نفر و پرخوری، بی حالی و خشکی دهان هر کدام در یک بیمار بود.
    نتیجه گیری
    درمان با سیتریزین و رانیتیدین در بیماران با سوء هاضمه عملکردی با کاهش معنی داری در شدت علایم و تعداد ماست سل ها در مخاط معده همراه می باشد و از میزان بالای رضایت مندی در بین بیماران مورد مطالعه بر خوردار است.
    کلیدواژگان: سوء هاضمه عملکردی، سیتریزین، ماست سل
  • مینا مظاهری*، نرگس محمدی، حامد دقاق زاده، حمید افشار صفحات 109-117
    زمینه و هدف
    رویکرد درمانی یکپارچه که یک رویکرد شناختی رفتاری متمرکز بر هیجان می باشد و هدف اصلی آن فرآیندهای هیجانی است، برای اختلالاتی که مولفه های هیجانی قوی دارند قابل اجرا است. از این رو، هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله ی مبتنی بر تنظیم هیجان برگرفته از روش درمانی یکپارچه بر مشکلات هیجانی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلالات روان تنی (عملکردی گوارشی) بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بود. 16 نفر از بیماران مبتلا به اختلالات عملکردی گوارشی پس از احراز شرایط درمان، وارد فرآیند درمان شدند و تحت 12 جلسه ی گروهی 2 ساعته قرار گرفتند. جهت ارزیابی اثربخشی درمان از فرم کوتاه افسردگی، اضطراب و استرس و پرسشنامه ی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت استفاده گردید. داده های پژوهش به کمک روش های آماری توصیفی و تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل نتایج نشان داد که تفاوت دو گروه از نظر کاهش شدت علائم افسردگی (p <0.01)، اضطراب (p <0.05)، استرس (p <0.01) و افزایش کیفیت زندگی(p <0.01) از لحاظ آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    مداخله ی مبتنی بر تنظیم هیجان بر اساس رویکرد درمانی یکپارچه در کاهش علایم هیجانی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلالات روان تنی اثربخش است. بدین ترتیب، روش درمان فراتشخیصی یکپارچه در بهبود تنظیم هیجانی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلالات عملکردی گوارشی از کارآیی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، مشکلات هیجانی)افسردگی، اضطراب، استرس(، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، اختلالات عملکردی گوارشی
  • مرضیه بدخش*، بیژن خراسانی، امیر مسعود عرب، مژگان فروتن صفحات 118-127
    زمینه و هدف
    بی اختیاری مدفوع به از دست دادن غیر ارادی مدفوع اطلاق می شود که سبب استرس و شرمساری برای فرد شده و پیامدهای پزشکی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی به همراه دارد. هدف ما در این مطالعه نشان دادن نقش اختلال عملکردی عضلات کف لگن در افراد مبتلا به بی اختیاری مدفوع است.
    روش بررسی
    این مطالعه با جستجو در بانکهای اطلاعاتی، PubMed، Scopus، Elsevier، Ovid، CINAHL، Science Direct، ProQuest google scholar، Thompson، EMBASE، Medline به زبان انگلیسی با استفاده از کلید واژه های، puborectalis muscle anal incontinence، fecal incontinence، pelvic floor muscles، biofeedback، pelvic floor exercise، electrical stimulation و pelvic floor muscle retraining در فاصله زمانی 1985 تا 2013 انجام گرفت.
    یافته ها
    با استفاده از کلمات کلیدی فوق 56 مقاله به دست آمد که از بین آنها 23 مقاله معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و مورد بررسی قرار گرفتند. این مقالات به 3 دسته تقسیم بندی شدند: 1)نقش عضلات کف لگن در مکانیسم کنترل مدفوع 2)نقش اختلال عملکرد عضلات کف لگن در بیماران مبتلا به بی اختیاری مدفوع3)نقش بازآموزی عضلات کف لگن در بیماران مبتلا به بی اختیاری مدفوع.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شواهد کافی برای حمایت از نقش عضلات کف لگن در مکانیسم کنترلی آنال وجود دارد و هر آسیبی به این عضله یا اختلال در عملکردآن می تواند روند صحیح دفع را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بی اختیاری گردد. پس برای پیشگیری از بی اختیاری تلاش جهت حفظ عضلات کف لگن به خصوص در افرادی که اختلال در مانورهای دفعی دارند، لازم است. همچنین عضلات کف لگن باید بعنوان هدف درمان در بی اختیاری مورد توجه قرار گرفته و بهبود عملکرد آنها همواره مدنظر باشد.
    کلیدواژگان: عضله ی پوبورکتالیس، بی اختیاری آنال، بی اختیاری مدفوع، عضلات کف لگن، بازآموزی عضلات کف لگن
  • مهدی محمدنژاد، زینب ملک زاده صفحات 128-140
|
  • Neda Nozari, Mehdi Saberi, Firoozi Pages 75-85
    Advancements in medical science have led to the development of complex surgeries that improve survival in patients with liver disease. Assessments of the indications and contraindications for surgery and risk factors are the most important steps prior to any surgery in this population. Particular attention is essential to assess for the presence of pre-surgical ascites، hepatic encephalopathy and renal dysfunction. The most important risk factors for that increase mortality include anemia، ascites، hepatic encephalopathy، hypoalbuminemia، hypoxemia، concurrent infections، malnutrition، elevated Child Pugh and MELD scores،portal hypertension، prolonged prothrombin time and type of surgery. Advancements in anesthesiology have prevented surgical complications among patients with liver disease. Increased symptoms of liver failure and complications result in high mortality following surgery. This review article presents useful recommendations for safe surgery among patients with liver disease who are surgical candidates.
    Keywords: Cirrhosis, Surgery type, Liver disease, Risk factors, MELD, Child Pugh
  • Anahita Nosrati, Farshad Naghshvar, Zhila Torabizadeh*, Fateme Salehi Pages 86-94
    Background
    Cancer stem cells are a subgroup of tumor cells that have the capability for self-renewal and differentiation and are characterized by multiple markers. Several studies have been conducted to identify these cells in colorectal cancer، including stem cell marker CD24. This study has evaluatedtheassociation of CD24 expression with clinicopathologic features and survival in an immunohistochemical (IHC) study that compared colorectal cancer tissues with adjacent normal tissues.
    Materials And Methods
    The expression of CD24 in 50 paraffin embedded samples of colorectal cancer and adjacent normal tissue in patients referred to Imam Khomeini Hospital، Sari، Iran was examined by IHC. We studied the relationship between clinical and pathological features as well as the patient’s condition in terms of metastasis، recurrence، type of treatment and death due to cancer treatment.
    Results
    The 50 cases studied included 25 males and 25 females with a mean age of 57. 64± 9. 13 years (range: 28-93 years) There were 3 mucinous carcinoma and 47 adenocarcinoma samples. CD24 was positive in 29 cases and negative in 21 cases. CD24 expression correlated with combined surgery and chemotherapytreatment (p= 0. 04). A correlation existed with patient survival but it was not statistically significant. The mean survival time of patients according to CD24 expression was 26. 64±18. 15 in cases that were CD24 negative and 41. 75±28. 67 months in cases that were CD24 positive. Correlation of CD24 expression with other clinicopathologic factors was not significant (p>0. 05).
    Conclusion
    We have observed a relationship between the clinicopathologic feature of combined surgery and chemotherapy treatment to colorectal cancer stem cell marker expression. A nonsignificant correlation also existed with patient survival. To confirm these results، we recommend additional studies with larger sample sizes.
    Keywords: Colorectalcancer, Cancer stem cells, CD24, Clinicopathologic, Relapse, Metastasis
  • Mohammad Javad Zahedi, Sodaif Darvish Moghadam, Mehdi Hayat Bakhsh Abbasi *, Seyed Mahdi Seyed Mirzaei, Sara Shafiei Pour Pages 95-101
    Background
    Chronic constipation is a common problem worldwide that negatively impacts quality of life. Because of the effects of psychological and cultural factors on the function of the bowel tract and the vast variety of ethnicities and diet among the Iranian people، the present study describes the occurrence of constipation and its associated factors in Kerman، the largest city in Southeast Iran.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study conducted in Kerman، Iran from 2011 to 2012 that included 2191 adults who were randomly selected and interviewed face to face using a validated questionnaire based on Rome III criteria. Demographics، cigarette smoking، opium dependence، amount of fiber consumption، physical activity and psychological factors were assessed. Inclusion criteria was ages 15 to 85 years old. Exclusion criteria was the presence of any metabolic and/or neuro-muscular disease that caused constipation. All data were analyzed with Stata11 software، with a confidence interval of 95%. A p-value of ≤0. 05 was chosen for statistical significance.
    Results
    Particiants had a mean age of 44. 9 ± 16. 2 years. There were 57. 42% female participants. The prevalance of chronic constipation was estimated at 9. 4% (7. 7%-10. 6%). Constipation was more prevalent in females، older individuals، those with decreased physical activity، people who were anxious and depressed، and opium addicted individuals (p<0. 05). There was no significant difference in terms of cigarette smoking and amount of dietary fiber between constipated and non-constipated individuals (p>0. 2).
    Conclusion
    Although the prevalance of constipation in Iran is estimated to be lower than Western countries، new changes in life style can cause an increase in the burden of constipation in the future.
    Keywords: Prevalence, Functional constipation, South east, Iran
  • Kurosh Masnadi Shirazinezhad, Amirtaher Eftekharossadat, Sayyed Mohammad Sadrkabir* Pages 102-108
    Background
    Functional dyspepsia is considered one of the most common digestive diseases with tremendous cost and time expenditures for patients and health systems. An increase in the numbers of inflammatory cells such as mast cells and eosinophils are reported in the gastrointestinal mucosa of these patients. This study aims to determine the effects of histaminic receptor blockage on patients'' clinical symptoms and mast cell counts of gastrointestinal mucosa.
    Materials And Methods
    This study evaluated the effects of combined cetirizine and ranitidine on patients with proton pump inhibitor resistant functional dyspepsia in terms of clinical symptoms and mast cell counts in the gastric mucosa.
    Results
    This study enrolled 31 patients. The patients declared the intensity of their symptoms as severe (in12 patients) and very severe (in 19 patients) which significantly decreased after treatment. Three patients expressed dissatisfaction with the treatment. The mean mast cell count before treatment was 47. 25 ± 29. 81 and after treatment it was 8. 74 ± 10. 63، which was an 80. 79±19. 15% reduction (p<0. 001). Postprandial distress syndrome was present in 25 (80. 6%) patients and 13 (41. 9%) had epigastric pain syndrome. Patients reported adverse events following treatment that included drowsiness (n=7)، overeating (n=1)، lethargy (n=1) and dry mouth (n=1).
    Conclusion
    Combined treatment with cetirizine and ranitidine in patients with functional dyspepsia showed a significant reduction in the severity and number of mast cells in gastric mucosa and led to a high rate of satisfaction among patients.
    Keywords: Functional dyspepsia, Cetirizine, Mast cell
  • Mina Mazaheri*, Narges Mohammadi, Hamed Daghaghzadeh, Hamid Afshar Pages 109-117
    Background
    The Unified treatment approach (UP), an emotion-focused cognitive-behavioral therapy that holds emotional processes as a central target of treatment, is applicable for disorders with strong emotional components. The aim of this study was to examine the effectiveness of emotion regulation intervention derivative from the UP on emotional problems and quality of life among patients with functional gastrointestinal disorders.
    Materials And Method
    The study was a randomized clinical trial. Sixteen patients with functional gastrointestinal disorders were entered in treatment process, in term of the qualification criteria. The intervention was conducted in 12 group sessions during 2 hours. The tests of DASS & SF-36 was used to evaluate the efficiency of intervention. Data were analyzed using descriptive statistics and covariance analysis.
    Results
    The results of the covariance analysis showed that there was significant decrease in severity of depression (p<0.01), anxiety (p <0.05) and stress (p <0.01) and also significant increase in quality of life (p <0.01) in intervention group.
    Conclusion
    Emotional regulation intervention on the basis of the UP was effective in decrease of severity of emotional symptoms (depression, anxiety, stress) and increase of quality of life patients with psychosomatic disorders. So, the UP, transdiagnostic therapy have proper efficacy in improvement emotional regulation and quality of life patients with functional gastrointestinal disorders.
    Keywords: Emotion regulation, Emotion problems (anxiety, depression, stress), Quality of life related to health, Functional gastrointestinal disorders
  • Marziyeh Badakhsh*, Bijan Khorasani, Amir Massoud Arab, Mojgan Forootan Pages 118-127
    Background
    Fecal incontinence is defined as the involuntary loss of fecal material. Fecal incontinence is a particularly embarrassing and distressing condition with significant medical، social and economic implications. The purpose of this article is to review the relevant the role of pelvic floor muscle dysfunction in fecal incontinence. Materials and Mthods: We performed a literature search in PubMed، Scopus، Elsevier، Ovid، CINAHL، Science Direct، ProQuest، Google Scholar، Thompson، EMBASE and Medline databases for the period of 1985-2013. The following keywords were used: puborectalis muscle، anal incontinence، fecal incontinence، pelvic floor muscles، biofeedback، pelvic floor exercise، electrical stimulation.
    Results
    Out of 56 papers، 23 met the criteria for this study. We divided these studies into three categories: 1) the role of pelvic floor muscles in the maintenance of anal continence; 2) the role of pelvic floor muscle dysfunction in fecal incontinence; and 3) the role of pelvic floor muscle retraining in management of fecal incontinence.
    Conclusion
    The results indicate there is adequate evidence to support the role of the pelvic floor muscles in the maintenance of anal continence and any damage or dysfunction to these muscles can affect proper disposal and may lead to incontinence. Prevention of incontinence should attempt at preserving the pelvic floor musculature، particularly in patients with impaired defecatory maneuver، which may play a pathophysiological role in the process. The pelvic floor muscles should be considered a goal of treatment in incontinence and improvement in their function should be included as a key outcome in the evaluation of treatment.
    Keywords: Puborectalis muscle, Anal incontinence, Fecal incontinence, Pelvic floor muscles, Pelvic floor muscle retraining
  • Mehdi Mohamadnejad, Zeinab Malekzadeh Pages 128-140
  • Mohammad Reza Fariborzi, Fatemeh Farahmand, Gholam Hosein Fallahi, Mohammad Taghi Ashtyani, Masumeh Hashemi, Azade Kiumarsi, Mohammad Mahdy Allameh Pages 143-148
    Background
    Most diagnostic tests for biliary atresia (BA) are invasive. This study evaluates the sensitivity and specificity of serum tumor necrosis factor-α (TNF-α) for diagnosing extra hepatic biliary duct atresia (EHBA) in infants.
    Materials And Methods
    Infants with cholestasis who were admitted to Children′s Medical Center Hospital were evaluated. A total of 50 infants (20 with EHBA and 30 non-EHBA) were included in this study. We evaluated the definite cause of cholestasis. Intra-operative cholangiography and, if possible, Kasai portoenterostomy were performed in infants with high suspicion for EHBA. Upon admission and prior to surgical intervention, infants had their serum TNF-α levels measured by ELISA. We compared the mean TNF-α level between the two groups, in addition to the sensitivity and specificity of serum TNF-α for diagnosis of EHBA.
    Results
    This study enrolled 28 (56%) male and 22 (44%) female infants. Infants'' mean age was 2.87 months in the EHBA group and 2.6 months in the non-EHBA group. Sensitivity of serum TNF was 60% and its specificity was 76.66% for predicting EHBA. The positive predictive value was calculated as 63.1%, the negative predictive value was 74.1%, and accuracy was 70%. There was a significantly higher mean serum TNF-α level in the EHBA group (220 pg/ml) compared to the non-EHBA group (79.8 pg/ml; p=0.023). Serum TNF-α cut off point for determining EHBA from non-EHBA was calculated as 80 pg/ml. Mean serum TNF-α in males (171.28 pg/ml) was more than females (90.80 pg/ml).
    Conclusion
    There was a significantly higher mean serum TNF-α level in the EHBA group than the non-EHBA group. Serum TNF-α could be a proper test that has comparatively good sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value for predicting EHBA.
    Keywords: TNF, α Extrahepatic biliary atresia, Cholestasis, Hepatitis
  • Mandana Rafeey, Mahnaz Sadeghi, Shabestari *, Amir Eftekhar Sadat, Robabeh Ghergherehchi Pages 146-148
    Eosinophilic gastroenteritis (EGE) was a rare gastrointestinal disease that was seen in all ages usually associated with dyspepsia، diarrhea، vomiting، abdominal pain، blood loss in stools and malabsorption. We reported a six-month-old boy with rectorrhagia، family history of allergy، elevated IgE and eosinophil in blood with normal endoscopy. Because of eosinophilic infiltration in lamina properia in colon، diagnosis of EGE confirmed and oral corticosteroid initiated. Patient had symptomatic response and was doing well. The heterogeneity in the clinical presentation of EGE determined by the site and depth of eosinophilic intestinal infiltration and lower gastrointestinal bleeding، although was rare but may be one the clinical manifestations of disease in patients with allergic eosinophilic gastroenteritis (AEG).
    Keywords: Eosinophilic gastroenteritis, Lower gastrointestinal bleeding, Allergy, Infant