فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 105 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود متوسلی، رضا آقابابایی صفحه 3
    در سالهای پس از انقلاب تاکنون، بر اساس رویکرد قانون اساسی، تلاشهای بسیاری برای برقراری عدالت اجتماعی و محرومیتزدایی از طریق اقدامات برنامهای و اجرایی دولت و نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد انجام شده است. اما پس از ربع قرن، ارزیابی های انجام شده نشان میدهد این تلاشها، با وجود صرف منابع مالی و انسانی نسبتا قابل توجه، از اثربخشی مورد انتظار در کاهش فقر و محرومیت برخوردار نبودهاند. این مقاله، با استفاده از رویکرد فقر قابلیتی که سن ارائه کرده است، اثربخشی اقدامات دولت و نهادهای حمایتی (کمیته امداد) در طول سالهای پس از انقلاب را در رفع فقر بررسی و تحلیل میکند. این تحلیلها نشان میدهد عمدهترین ضعف حمایتهای دولت و نهادهای حمایتی، عدم بکارگیری سازوکارهای توانمندساز مبتنی بر رویکرد قابلیت، برای حمایت از گروه های فقیر بوده است. این تحلیلها همچنین بیانگر این موضوع است که حمایتهای انجام شده، مبتنی بر رویکرد رفاهی با هدف جبران محرومیتهای گروه های فقیر و آسیبپذیر، از طریق پرداختهای انتقالی و یارانه ها، تنظیم و اجرا شده اند.
    کلیدواژگان: فقر، سیاستهای حمایتی، یارانه ها، برنامه های توسعه، کمیته امداد امام خمینی
  • علی قنبری، مجید آقایی خوندابی، محمد رضایی صفحه 59
    رابطه بین عملکرد بخش دولتی و بخش خصوصی، یکی از بحث های مهم در اقتصاد کلان است. در این مقاله تلاش شده است تاثیر سیاست های مالی دولت بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایران بررسی شود. سیاست های مالی دولت، شامل تغییر درآمدها و مخارج دولت می شود و در واقع، هدف اصلی این مقاله بررسی میزان و نحوه تاثیرگذاری درآمدها و مخارج دولت بر عملکرد سرمایه گذاری بخش خصوصی است. نتایج حاصل از تخمین مدل ارائه شده نشان می دهد که درآمدهای مالیاتی دولت، اثر منفی و درآمدهای حاصل از نفت و گاز، اثر مثبت بر سرمایه گذاری بخش خصوصی دارند. مخارج کل دولت نیز اثر مثبتی بر سرمایه گذاری در بخش خصوصی می گذارند. روش مورد استفاده برای برآورد تابع سرمایه گذاری بخش خصوصی ایران، تکنیک حداقل مربعات معمولی ((OLS و دوره مورد مطالعه از سال 1350 تا سال 1384 بوده است. باتوجه به نتایج بدست آمده از تخمین مدل، پیش بینی می شود که افزایش مخارج دولت در امور زیربنایی و عمومی و کاهش درآمدهای مالیاتی دولت (مالیات های اخذ شده از صنایع نوزاد) سبب افزایش سرمایه گذاری در بخش خصوصی می شود.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، سرمایه گذاری بخش خصوصی، مخارج دولت، درآمد دولت
  • محمدرضا مهدی زاده، محمد توکل صفحه 85
    مقاله حاضر با اشاره به اهمیت و ماهیت تکنولوژی و ارتباط آن با علم، به مرور نظریات جامعهشناختی تکنولوژی میپردازد. برای این منظور، نخست دو پارادایم جبرگرایی تکنولوژیک و تعیین اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تکنولوژی، مورد بررسی قرار میگیرد و انتقادهای وارد بر هر یک، بیان میشود. سپس سه رهیافت مطرح در پارادایم تعین اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تکنولوژی (نظریات برساختگرایانه، نظامهای تکنیکی - اجتماعی و کنشگر - شبکه) و دلالتهای این نظریات در جامعهشناسی تکنولوژی، به تفصیل تشریح میشود.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، نظریه های جامعه شناختی، برساختگی اجتماعی، کنشگر شبکه، نظامهای تکنولوژیک
  • محمد کردبچه صفحه 125
    هدف مقاله حاضر، ارائه چارچوب، انگیزه ها، چالش های اجرا و گزینه های طراحی و تجربیات واقعی کاربرد نظام بودجه ریزی و مدیریت مبتنی بر نتیجه است. این نظام، از طریق افزایش دامنه اطلاعات و نوع اطلاعات تولید شده و به کار برده شده، دامنه مدیریت و بودجهریزی را ارتقا میدهد. نظام بودجه ریزی و مدیریت مبتنی بر نتیجه، مکمل نظام بودجه ریزی بر مبنای محصول است و کارایی روش های اندازه گیری، اثربخشی مدیریت و بودجه ریزی را افزایش میدهد. مهمترین چالش های پیشرو در اجرای این نظام، عبارتاند از: اندازه گیری میزان تحقق نتیجه، هزینهیابی نتایج، وجود سلیقه های مختلف در ارزشیابی، بررسی نتایج مشترک بین چند سازمان و مشکلات مربوط به فرآوری اطلاعات. انگیزه ها و دلایل اجرای نظام بودجه ریزی و مدیریت مبتنی بر عملکرد نیز عبارتاند از: افزایش کارایی و اثربخشی بخش دولتی، بهبود آموخته ها، تدوین بهتر سیاستها و برنامه های اجرایی و افزایش شفافیت و پاسخگویی. برای تبیین کاربرد نظام مذکور، به تجربیات نه کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در اجرای آن اشاره می شود. این کشورها دریافته اند که نیاز روزافزونی به افزایش فعالیت ها و ستانده های دولت، تقویت پاسخگویی برای فعالیت ها و نتایج، افزایش کارایی و اثربخشی در اجرای برنامه ها وجود دارد. تا جایی که این اهداف، مدیریت و بودجه ریزی بخش عمومی را تحت تاثیر قرار می دهد، انتظار می رود اجرای نظام بودجه ریزی و مدیریت مبتنی بر نتیجه، تداوم یابد تا در کشورهای مزبور، به میزان کافی توسعه یابد و در سال های آینده، به سایر کشورها نیز گسترش پیدا کند.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی، مدیریت بخش عمومی، کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه(OECD)1، مدیریت مبتنی برداده، مدیریت مبتنی برستانده، شاخص های عملکرد
  • اکبر کشاورزیان پیوستی، صمد عالی صفحه 157
    بازارهای جهانی، دروازه های خود را به روی جریان آزاد کالاها و خدمات، سرمایه گذاری و دیگر فعالیت های اقتصادی گشوده و موانعی که در گذشته بر سر راه تجارت در سطح جهانی موجود بود، کمتر شده و گسترش وسایل ارتباطی، تاثیر عامل زمان و مکان را در مبادلات تجاری کاهش داده است. تحولات گسترده در حوزه های مختلف، ماهیت فعالیت اقتصادی را به نحو چشمگیری تغییر داده و بازارهای بین المللی، مستعد انجام هر گونه فعالیت تجاری شده است. با این حال، بهره برداری از این فضای آماده برای تجارت بین المللی، نیازمند توسعه توانمندی های صادرکنندگان است، به نحوی که بتوانند الزامات شرایط جدید را درک کنند، نقاط ضعف خود را بشناسند و در ترمیم و تقویت آنها کوشش کنند. بر این اساس، استانداردهای زیادی برای اطمینان از توانایی صادرکنندگان، تدوین می گردد و برنامه های گسترده ای به منظور ارتقای توانمندی آنها طراحی و اجرا می شود. در این مقاله، هدف آن است تا با تکنیک های مرتبط با این موضوع، میزان توانمندی های صادرکنندگان استان ارزیابی شود و با بررسی نقاط قوت و ضعف آنها، راهکارهایی برای ارتقاء این توانمندی ها ارائه گردد. این مقاله، در هشت قسمت شامل: مقدمه، مروری بر مطالعات خارجی و داخلی، مرور پیشینه نظری، روش تحقیق، بررسی وضعیت تولید چرم در استان آذربایجان شرقی، سنجش میزان توانمندی صادرکنندگان صنعت چرم استان و نتیجه گیری تدوین شده است. نتایج به دست آمده از مطالعه میدانی نشان می دهد سطح توانمندی صادرکنندگان صنعت چرم استان آذربایجان شرقی 2/7 می باشد که پایین تر از نمره متوسط است (نمره متوسط سطح توانمندی بر اساس روش شناسی تحقیق، 5/11 است)
    کلیدواژگان: سطح توانمندی، صنعت چرم، منابع انسانی و مالی، رقابت، مهارت های صادراتی، ظرفیت های صادراتی
  • علی جمشیدی صفحه 187
    تعهد سازمانی، به عنوان حمایت از اهداف و ارزشهای سازمانی و نیز نگرشی مثبت به کل سازمان، نقش تعیینکننده ای در کارایی و اثربخشی سازمانها دارد. از این رو، مدیران بایستی به عوامل موثر بر این متغیر و اهمیت آن، توجه جدی داشته باشند. در مقاله حاضر، تاثیر ابعاد ساختاری که بیانگر ویژگی های درونی سازمان هستند و شدت یا ضعف هر کدام از این سه بعد (رسمیت، پیچیدگی، تمرکز) که در شکل گیری کل ساختار سازمان موثر هستند، بر تعهد سازمانی کارکنان تعدادی از سازمانها و وزارتخانه های ایران، بررسی شده است. بر اساس نتایج این مطالعه، بین تمرکز و پیچیدگی سازمانی، با تعهد سازمانی ارتباط معناداری وجود ندارد، ولی بین رسمیت و تعهد سازمانی، رابطه معنادار مشاهده میشود.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، رسمیت، پیچیدگی، تمرکز، تعهد سازمانی
  • حسین گودرزی صفحه 209
    توسعه صنعت زیربنایی فولاد، بر اساس آرمان ملی تحقق چشم انداز بیستساله، امری ضروری است. بدیهی است که برنامهریزی برای پاسخ به نیازهای داخلی، نیازمند مطالعات فنی و اقتصادی متمرکز است که باید بهطور جدی، مورد توجه قرار گیرد. در این راستا، شناخت الگوی تقاضای فولاد کشور و پیشبینی آن، زیربنای هر گونه برنامهریزی تولید، بهینهسازی و توسعه صنعت فولاد کشور است و از اولویت ویژهای برخوردار میباشد. از این رو، در این مطالعه با هدف پیشبینی مصرف فولاد خام در سال 1400، بر اساس سناریوی ادامه روندهای متغیرها، مطابق با روندهای برنامه سوم و سناریوی تحقق اهداف برنامه چهارم و پنجم و ششم، دو مدل مصرف فولاد خام در ایران برآورد میشود. این دو مدل، بر اساس روش شدت استفاده، با دو رویکرد متفاوت، مصرف فولاد خام در ایران را پیشبینی میکنند. مدل اول، با استفاده از متغیر درآمد، در چارچوب کلاسیک تابع مصرف و نیز سرمایهگذاری خصوصی و دولتی، به عنوان شاخصهای تغییر ساختار اقتصاد و تاثیر عملکرد دولت، میزان مصرف فولاد را برآورد و پیشبینی میکند. مدل دوم نیز مصرف فولاد را از دید بخشی، با عملکرد مهمترین بخشهای متقاضی فولاد یعنی نفت، صنایع و معادن و ساختمان ارزیابی میکند. بر اساس نتایج این دو مدل، مصرف فولاد خام در سال1400، در صورت تحقق اهداف برنامه های چهارم و پنجم توسعه، به ترتیب 7/55 و 8/45 میلیون تن و در صورت ادامه روند رشد متغیرها مطابق با برنامه سوم، 7/44 و 41 میلیون تن پیشبینی میشود.
    کلیدواژگان: مصرف فولاد، مدل var، شدت استفاده، اقتصادسنجی، پیش بینی تقاضا
|
  • Mahmoud Motavasseli, Reza Aghababaee Page 3
    Following the Islamic Revolution in Iran, according guidelines of the Constitution, government and Protectionist Institutions such as Komiteye Emdade Imam Khomeini have executed many anti-poverty programs. But after more than 25 years, evaluations shows that despite the allocation of considerable financial and human resources, these attempts didn’t have expected results. This article uses capability approach for analyzing the effectiveness of the Development plans policies and the programs of Komiteye Emdad in alleviating poverty in Iran. This analysis shows that not utilizing of empowering mechanism for protecting the poor in anti-poverty programs and policies was the main weakness of these efforts. This analysis explains that these programs and policies have been designed and implemented based on welfarism approach and have tried to compensate poor groups by transfer payments and subsidies.
  • Ali Ghanbari, Majid Aghaei Khondabi Page 59
    The relationship between the function of the public and private section and exploring this relationship has been a long discussion in macroeconomic. In this paper we attempted to consider the effect of fiscal policies on private section investment in Iran. The fiscal policies include a change in the government’s income and spending, In fact, the main purpose of this paper is to study the degree and the way in which the government’s income and spending effect the function of macroeconomic in the field of private section investment. The results of the presented estimate model in this article show that government income of Oil and Gas have positive effect and Tax have negative effect, and it’s spending has positive effect on the investment in the private section. And the budget deficit of government encourages investment in the private section. The method used for estimating the function of the private section investment in Iran is the ordinary least square technique. This research is focused on time period from 1350 till 1384. With due attention to the results obtained from estimate model suggest that an increase in the government spending in fundamental and public affairs and a decrease in the tax incomes of the government (taxes gathered from the new industries) causes an increase in the private section investment.
  • Mohammad-Reza Mehdiazdeh, Mohammad Tavakol Page 85
    Referring to the importance and nature of technology and its relations with science, this paper reviews sociological theories of technology. To this end, two paradigms namely, Technological Determinism and Social, Economic and Political Determinism of Technology are critically analyzed. Later, three outstanding approaches to Social, Economic and Political Determinism of Technology, i.e. Constructivist, Techno-Social Systems and Actor-Network Theories, as well as their reasoning in technological sociology are explained in detail.
  • Mohammad Kordbache Page 125
    The aim of this article is to inform on the frameworks, motivations, performance challenges, planning alternatives and real experiences of applying “results-oriented budgeting and management”. This system improves the domain of budgeting and management through increasing the domain and types of information produced. Results-oriented budgeting and management system supplements product-oriented budgeting system and improves measurement efficiency methods, management and budgeting effectiveness. The major challenges on the way of implementing this system are as follows: measuring the amount of results achievement, results cost assessment, variety of tastes for evaluations, analyzing common results among several organizations, and data-processing problems. Motivations and reasons for implementing such a budgeting and management system are as follows: increasing governmental sectors’ efficiency and effectiveness, improving the previously-learned materials, devising better executive policies and programs, and increasing transparency and accountability. The paper cites the experiences of 9 OECD countries to exemplify the applications of such a budgeting and management system. The countries have realized that there is an ever-growing need to increase the governmental activities and outputs, strengthening accountability for activities and results, and increasing efficiency and effectiveness in implementing the programs. As far as these goals affect the public sector management and budgeting, it is expected that implementing results-oriented budgeting and management system would be perused to get enough developed in all OECD countries and extended to other countries in following years.
  • Akbar Keshavarzian Peyvasti, S\Amad Aali Page 157
    Global markets have opened their gates to the free flow of products, services, investments and other economic activities and the amount of impediments on the way of trade in global level have become less; moreover, the improvement of communication media have downsized the effect of time and space in commercial transactions. Vast changes in various fields have markedly transformed the nature of economic activities and the international market is potentially subject to any type of economic activity. Yet, any operation in this potential environment for international trade requires that exporters capabilities be improved so that they could realize the requirements of the new situations, get aware of their weaknesses and try to overcome them. Accordingly, a good number of standards are devised to make sure that exporters are capable enough. Likewise, extensive programs are designed and implemented to develop the exporters capacities. This paper tries to evaluate East Azarbaijan provincial exporters capabilities through the use of the techniques concerned as well as to suggest solutions for improving their capacities through analyzing their weaknesses and strengths. This paper is composed of the following parts: Introduction, a review of the domestic and foreign studies, theoretical review of the related literature, research methodology, leather production situation in East Azarbaijan, Evaluation of the provincial leather exporters capability level, and Conclusion. Result of the related field studies reveals that East Azarbaijan provincial leather exporters capabilities level is 7.2, which is lower that the average number. According to the methodology the average capability level number is 11.5.
  • Hossein Goudarzi Page 209
    On the basis of Iran’s National 20-Year Development Outlook, it is considered a must to develop infrastructural steel industry. Evidently, planning for meeting the domestic needs seriously requires focused technical and economic studies. In this way, identifying and projecting Iran’s raw steel demand pattern are regarded of infrastructural importance and priority for any production program. Therefore, in this study, two models for raw steel consumption are estimated according to “trends of variables continuation” scenario, based on 3rd plan as well as according to “goals accomplishment of 4th, 5th, and 6th plans” scenario so as to predict Iran’s raw steel consumption in 2021. These two models make use of “Intensity of Use” method with two differing approaches to predict Iran’s raw steel consumption. The first Model uses the “income” variable to predict and estimate Iran’s Raw steel consumption amount in the classical “consumption function” context and private and state investment as two indicators of “economic structure change” and “government’s performance impact”. The second model, estimates raw steel consumption from the sectors’ point of view; this model considers the performance of the major steel-consuming sector, i.e. petroleum, industry, mines and construction. According to the findings of these models, raw steel consumption in 2021 will be 55.7 and 45.8 million tons respectively providing that goals of 4th and 5th Development Plans are achieved. Meanwhile, according to these two models, the amounts are predicted to be 44.7 and 41 million tons if the variables growth trend would be according to 3rd Development Plan.