فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 110 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی طیب نیا، سعید تقی ملایی صفحه 3
    تورم بالا و متغیر از خصیصه های اصلی اقتصاد ایران در دهه های گذشته بوده است. پژوهش حاضر به دنبال بررسی و تحلیل تجربی تورم در ایران و یافتن مولفه های اصلی آن با استفاده از رویکرد ه مانباشتگی 1 و مدل تصحیح خطای 2 در دو دهه گذشته است. طبق نتایج پژوهش، متغیرهای پولی، (VECM) برداری مهمترین عوامل در توجیه و توضیح فرایند تورمی در ایران هستند. علاوه بر حجم نقدینگی، نقش نرخ ارز و تورم وارداتی نیز در بلندمدت بر تورم حائز اهمیت اس ت. هر چند تاثیر واردات بر تاز تورم وارداتی تاثیر م یپذیرد. همچنین نتیجه حاصل از آزمون نظریه پولی نشان می دهد که این نظریه به طور کامل نمی تواند فرایند تورمی ایران را توجیه کن د. تغییرات حجم پول در ایران، بیشتر تحت تاثیر فعالی تهای مالی دولت بوده است و طبق برآوردهای پژوهش حاضر، رابطه پول و تورم، رابط های یکبهیک 1 نیست. اما یافته ها نشان می دهد که رابطه علیت 2 در این فرایند، از پول به تورم است و در واقع، حجم پول، علت تورم است نه معلول آن.ورم، تاثیری کاهنده است، اما نوسان های تورم در بلندمدت از تورم وارداتی تاثیر می پذیرد. همچنین نتیجه حاصل از آزمون نظریه پولی نشان می دهد که این نظریه به طور کامل نمی تواند فرایند تورمی ایران را توجیه کند. تغییرات حجم پول در ایران، بیشتر تحت تاثیر فعالیت های مالی دولت بوده است و طبق برآوردهای پژوهش حاضر، رابطه پول و تورم، رابطه ای یک به یک [1] نیست. اما یافته ها نشان می دهد که رابطه علیت [2] در این فرایند، از پول به تورم است و در واقع، حجم پول، علت تورم است نه معلول آن.
  • محمود متوسلی، حمید پاداش صفحه 31
    اقتصاددانان غالبا به تفکیک علم اقتصاد از اخلاق معتقد هستند و از سهم اخلاق در تبیین پدیده های اقتصادی غفلت کرده اند. در اقتصاد توسعه، به عنوان یکی از شاخه های مهم علم اقتصاد، این غفلت بیش از هر حوزه دیگری مشاهده می شود. هدف از تالیف مقاله حاضر آن است که نشان دهد اخلاقیات در علم اقتصاد، به طور کلی، و اقتصاد توسعه، به طور خاص، اهمیت تعیین کننده ای دارد. اخلاق توسعه به این دلیل مطرح می شود که به مسائل اخلاقی مطرح در اقتصاد توسعه پاسخ گوید. اما ظاهرا پاسخ اقتصاددانان توسعه در این زمینه کافی نیست. تحلیل سه مقوله اخلاقی مطرح در توسعه (ارزش ها، اصلاحات اقتصادی و نابرابری) که در توسعه اقتصادی نقش دارند، نشان می دهد که به پرسش ها و مسائل اخلاقی در اقتصاد توسعه به راحتی نمی توان پاسخ گفت و برای حل این مسائل، اقتصاددانان توسعه باید ابزارهای تحلیلی جدیدی معرفی کنند که تحقق این کار، خود مستلزم تعامل آنها با فیلسوفان اخلاق است.
    کلیدواژگان: اقتصاد توسعه، علم اقتصاد رایج، اخلاقیات، اخلاق توسعه
  • ناصر خیابانی، مهدی حمیدی صحنه صفحه 55
    در پژوهش حاضر، ساختار بانکی کشور از حیث کارایی هزینه، و کشش های جایگزینی و مکملی عوامل هزینه بررسی می شود. در این پژوهش، بر سازگاری تابع هزینه دومحصوله با ساختار بانکی و محاسبه کارایی هزینه با رویکرد توزیع آزاد (DFA) تاکید می شود. در مجموع، نتایج مدل بر معکوس بودن رابطه کارایی هزینه با میزان دارایی بانک دلالت می کنند. محاسبات کشش های جایگزینی و مکملی عوامل هزینه، بیانگر مکمل بودن نیروی انسانی و سپرده ها و نقش جانشینی سرمایه فیزیکی با سپرده ها است. همچنین نیروی انسانی و سرمایه فیزیکی به مقدار کمتری نسبت به سرمایه فیزیکی با سپرده ها نقش جانشینی دارند.
    کلیدواژگان: کارایی بانک ها، کارایی هزینه، رویکرد توزیع، آزاد، کشش هزینه ای
  • عادل آذر، امیر وفایی صفحه 79
    بودجه ریزی عملیاتی، یکی از روش های نوین بودجه ریزی است. درباره مزایای بودجه ریزی عملیاتی و اهداف آن، تحقیقات فراوانی در دنیا انجام شده است. بررسی ادبیات موجود درباره بودجه ریزی عملیاتی نشان می دهد با وجود همه مزایا و نتایج سودمندی که از اجرای بودجه ریزی عملیاتی انتظار می رود، اگر این نظام به طور اثربخش اجرا نشود، نمی توان به نتایج مورد انتظار دست یافت. بررسی ادبیات و پژوهش های موجود نشان می دهد برخی عوامل بر اثربخشی بودجه ریزی عملیاتی تاثیر می گذارد. شناسایی عوامل مذکور و توجه به آنها می تواند در دستیابی به اهداف و مزایای این روش مفید باشد. در پژوهش حاضر، سعی شد از ادبیات موجود، عوامل موثر بر اثربخشی بودجه ریزی عملیاتی استخراج شود. دو مدل در خصوص عوامل موثر بر اثربخشی بودجه ریزی عملیاتی ارائه شده است که عبارت اند از: مدل عوامل موثر قبل از اجرا و مدل عوامل حین اجرا که هر دو با استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان و نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفته اند. طبق نتایج پژوهش حاضر، توانمندی، اختیار در اجرای بودجه ریزی عملیاتی و پذیرش از عوامل موثر بر اثربخشی بودجه ریزی عملیاتی قبل از اجرای آن و کیفیت ارتباطات در سطح سازمان و تخصیص منابع مبتنی بر عملکرد، از عوامل موثر بر اثربخشی بودجه ریزی عملیاتی در حین اجرای آن هستند.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، اثربخشی، معادلات ساختاری، توانایی، اختیار
  • سید احسان خاندوزی صفحه 99
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی روش برنامه های توسعه کشور طی دوره 88-1368، با هدف تدوین راهبردهایی برای پرهیز از تکرار تجربه های ناموفق گذشته است. به عبارت دیگر، روش بهینه تدوین برنامه مورد توجه است و مقاله حاضر، متکفل ارائه بنیانی ایجابی و محتوایی برای احکام برنامه نیست. برای این هدف، پس از مروری بر رویکردهای موجود در بحث توسعه و شیوه های برنامه ریزی کلان، کوشش شده است برای شناسایی ضعف ها و قوت های برنامه های توسعه در ایران، تجربه برنامه ریزی در جهان و ایران به ویژه در سال های پس از انقلاب اسلامی مورد بررسی و تدقیق قرار گیرد. ارزیابی ها موید وجود چهار دسته چالش محتوایی و فرایندی در مسیر تحقق برنامه های توسعه در ایران است. در پژوهش حاضر، پیشنهاد شده است تا زمان تدوین الگوی توسعه اسلامی ایرانی، از رویکرد نهادگرا در برنامه ریزی استفاده شود که در آن توجه بیشتری به جنبه های سیاسی، فرهنگی و حقوقی جوامع می شود. در پایان نیز راهکارهایی برای کاهش مشکلات مذکور در برنامه های پیشرو بیان شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، اقتصاد ایران، توسعه، نهادها، تاریخ اقتصادی
  • صفحه 129
    (پاراگراف نخست مقاله) مقاله ارزیابی شیوه برنامه نویسی توسعه در ایران (88-1368)، شاید یکی از بهترین آثار درباره برنامه ریزی های توسعه پس از انقلاب اسلامی است که در آن به اندازه کتابی حجیم، در عین اختصار، محتوا و فرایند برنامه های مذکور ارزیابی شده است. در مقاله حاضر، نویسنده فقط به ذکر چند اطلاع درونی از فرایند برنامه ریزی کشور که احتمالا نویسنده محترم در جریان آنها قرار نگرفته است، و بیان یک باور درباره ظرفیت ها، توانایی ها و محدودیت های برنامه های توسعه اقتصادی اجتماعی می پردازد.
  • سید مجتبی امامی، مسعود بنافی، سید علیرضا سجادیه صفحه 135
    توسعه نوعی مداخله در سیستم های اجتماعی به منظور بهبود آنها است. به دلیل پیچیدگی فوق العاده سیستم های اجتماعی، هدایت، کنترل و اداره سیستم های مذکور، یکی از پیچیده ترین دانش های روزگار ما است. تاکنون راهبردهای مختلفی برای مداخله در این سیستم ها طراحی و اجرا شده است که متاسفانه حکومت و نخبگان سیاسی و علمی ایران، همانند سایر کشورهای به اصطلاح توسعه نیافته یا درحال توسعه، سال هاست که از این دانش های عملی کم بهره گرفته اند. به همین دلیل است که بی اختیار در مواجه با استراتژی های به دست آمده از دانش های عملی مذکور در عرصه بین المللی که حکومت های به اصطلاح توسعه یافته به کار می بندند، واکنشی همنوا یا حداکثر منفعل داشته اند. یکی از کارآمدترین و سهل ترین استراتژی های مدیریت و کنترل مداخله در سیستم های اجتماعی - از جمله توسعه - کنترل و ارزیابی شاخص ها است. در پژوهش حاضر، با بررسی سازمان های بین المللی طراح شاخص ها و نیز چهار دیدگاه مرسوم درباره آنها، تلاش می شود بنیان های این شاخص ها بررسی گردد. از سوی دیگر، توجه به سیر تحول شاخص های توسعه و واکنش های همنوای نخبگان توسعه ای کشور در مقابل آنها، علاوه بر اینکه ما را با سازوکار شاخص سازی به مثابه ابزار پنهان جهانی سازی آشنا می کند، می تواند ما را به سوی اقدامی فوق فعال یا اثرگذار برای تحقق و اداره برنامه های پیشرفت و عدالت نیز رهنمون کند. به همین منظور، در پژوهش حاضر، ارائه نگاهی نو به بکارگیری و طراحی شاخص ها مورد توجه است.
    کلیدواژگان: شاخص های رشد اقتصادی، شاخص های توسعه اقتصادی، شاخص های توسعه پایدار، شاخص های توسعه انسانی، جهانی سازی، شاخص سازی پیشرفت و عدالت، پیشرفت و عدالت، سازمان های بین المللی
  • امیر رساییان صفحه 191
    فلسفه اصلی پیدایش نظام راهبری شرکت، وجود مسائل نمایندگی یا تضاد منافع میان مدیران و سهامداران است. برای کاهش مسائل نمایندگی، سازوکارهای مختلفی در ادبیات مالی مطرح شده است که یکی از مهمترین آنها، نظام راهبری شرکت است. در پژوهش حاضر، رابطه میان برخی از ویژگی های هیئت مدیره به عنوان یکی از سازوکارهای نظام راهبری شرکت و ساختار سرمایه شرکت ها مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور، نود مورد از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی سال های 1387 -1381، به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. در پژوهش حاضر، اندازه هیئت مدیره، دوگانگی مسئولیت مدیرعامل و درصد مدیران غیرموظف هیئت مدیره به عنوان متغیر های مستقل و نسبت بدهی (معیار ساختار سرمایه) به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته اند. به منظور آزمون فرضیه ها، یک مدل رگرسیون چندمتغیره با استفاده از داده های ترکیبی برازش گردید. نتایج نشان می دهد در شرکت هایی که وظایف رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل از یکدیگر تفکیک نشده است و نیز در شرکت های با تعداد کمتر اعضای هیئت مدیره، میزان استفاده از بدهی افزایش می یابد. در حالی که، هیچ رابطه معناداری میان نسبت مدیران غیرموظف هیئت مدیره و ساختار سرمایه یافت نشد.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکت، ساختار سرمایه، داده های ترکیبی، اعضای غیرموظف هیئت مدیره، اهرم مالی
|
  • Ali Taiebnia, Saeed Taghimollaee Page 3
    Iran has suffered from high and fluctuating rates of inflation within the last decades. This paper tries to empirically analyze inflation in Iran and find its main factors through Cointegration approach and Vector Error Correction Model (VECM) during the last two decades. The findings of the research indicate that monetary variables are the most important factors in explaining inflectional process in Iran. In addition to liquidity volume, the roles that foreign exchange rates and imports inflation play are to be noted in inflation in the long run. Although the impact of imports on inflation is reductive, the imports inflation affects inflation fluctuations in the long run. Moreover, the results of testing the monetary theory show that this theory could not fully explain inflectional process in Iran. The changes of money volume in Iran have been mostly under the influence of the government’s financial activities and according to the estimations of this paper money-inflation relationship is not proportional. The findings of the research indicate that the causality relationship in this process is from ‘money’ to ‘inflation’. In fact, the money volume is the cause of the inflation, and not its effect.
  • Mahmoud Motavaseli, Hamid Padash Page 31
    Economists you usually believe in distinction between economics and ethics. While ethical issues are embedded in economic phenomena, and they are a source of their explanations which have so far been neglected. This neglect is more evident in development economics than other branches of economics. This paper tries to indicate that “ethics” is a related matter in economic issues, especially in development economics. The analysis of three ethical areas, i.e. values, economic reforms and inequality - which play role in economic development - show that ethical problems are not easy to tackle in Development Economics. Development ethics was introduced to address the ethical problems in development economics though seemingly economists’ updated analytical tools do not suffice and they are required to interact with philosophers of “ethics”.
  • Naser Khiabani, Mehdi Hamidisahneh Page 55
    This paper aims at investigating the efficiency of Irans banking system from the standpoint of cost-efficiency as well as the substitutional and complementary cost factor elasticities. A translog cost function was estimated using panel data from Iran’s banking sector for the years of 2002 to 2007. Factor elasticties, as well as a measurement of the cost efficiency using free distribution approach (FDA) are derived from the translog cost function and factor demand system. Our findings show that there is a reverse relationship between the cost efficiency and the size of banks (based on banks asset). The results of substitutional and complementary cost factor elasticities calculations are also indicative of the human resources-deposits complementary relationship as well as of physical capital substitution with deposits in Iranian banking system. Meanwhile, human recourses and physical capital are less substitutable to each other than physical capital with deposits.
  • Adel Azar, Amir Vafaei Page 79
    Performance budgeting is one of the modern budgeting methods. Plenty of researches have so far been conducted on the benefits and goals of such budgeting system. A review of the literature related to performance budgeting shows that despite all beneficial advantages and results expected from executing performance budgeting, this system would not lead to its expectation if it is not effectively executed. Reviewing the related literature and conducted researches indicates that some factors affect performance budgeting effectiveness. Identifying such factors and paying attention to them is useful for fulfilling the goals and benefits of this method. This study tries to use the related literature to extract the factors affecting performance budgeting. Two models affecting the performance budgeting effectiveness are as follows: a model for affecting factors before execution and another model for factors during execution are both analyzed by the viewpoints of the experts and LISREL software. According to the results, three factors, namely ability, authority for executing performance budgeting and acceptance are some of the factors affecting performance budgeting before executing it and intra-organizational communication quality and allocation by performance are some factors affecting this budgeting system while executing it.
  • Seyyed Ehsan Khandouzi Page 99
    This paper tries to evaluate Iran’s development planning method during the 1989-2009 with the aim of formulating some strategies to stay away from previous unsuccessful experiences. In other words the researcher has in mind the improvement of development planning method though he does not intend to propose any prescriptive base or content for the development plans. To this end, the paper reviews contemporary approaches to development and macro-scale planning methods; then it examines planning experiences in Iran and over the world especially after the Islamic Revolution in order to identify strengths and weaknesses of Iran’s development plans. This survey asserts there are four types of content-related and procedural challenges in the path to accomplish development plans in Iran. This paper advises that while Islamic-Iranian development model is still being formulated, it would be better to uses institutional approach as it better considers the political, cultural and legal aspects of societies. In the end, the paper discusses solutions of the mentioned problem in the leading development planning methods.
  • Seyyed Mojtaba Emami, Masoud Banafi, Seyyed Alireza Sajjadieh Page 135
    Development is a sort of intervention in the social systems to improve them. Because of high complexity of the social systems, it is considered an extreme intricate knowledge of our era to conduct, control and direct such systems. So far, various approaches have been formulated and executed in order to intervene in these systems; but unfortunately the government and political and academic elites in Iran, as other so-called developing or under-developed countries have little used these scientific findings. Thus, either they are passive or take a uniform reaction when they encounter the strategies resulted from theses sciences applied by so-called developed countries. One of the most efficient and easiest strategies for managing and intervening social systems, including development, is to evaluate and control the indicators. This paper surveys the international organizations that design such indicators and reviews four contemporary viewpoints on the indicators in order to study their backgrounds. Moreover, scrutinizing chronological trend of development indicators and studying the uniform reactions of Iran’s development elites to them not only inform us on the designing mechanism of the indicators, as a hidden tool of globalization, but they also lead us to a hyperactive and influential action to finalize and manage the advancement and justice plans. Hence, the researcher has in mind a new view on design and application of the indicators.
  • Amir Rasaiian Page 191
    The basic philosophy behind creating a corporate leadership system is representation issues or the conflict of interests between the directors and shareholders. A number of mechanisms have been considered in the financial literature to reduce the problems of representation; one of the outstanding mechanisms is the corporate leadership system. This paper studies the relationship between some board characteristics, as one of the mechanisms of the corporate leadership, and the corporate capital structures. Therefore, 90 corporations accepted in Tehran Stock Exchange within 2002-2008 were selected as statistical sample. This research studies the size of board of directors, managing director’s dual responsibility, the percentage of board’s out-of-duty directors as ‘independent variables’ and debt ratio (capital structure criterion) as ‘dependent variable’. A multi-variable regression model was fitted using compositional data with the aim of testing the hypothesis. The results show that debt amount is increased in the corporations in which the functions of board chairman and managing director are not separated as well as in the corporations with less number of board members. There is no significant relationship between out-of-duty directors ratio and capital structure.