فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 112 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود مشهدی احمد، محمود متوسلی صفحه 3
    حدود صد سال پیش والتون همیلتون در اقدامی تاریخی سعی کرد رویکرد بدیلی را با عنوان اقتصاد نهادگرا به علم اقتصاد معرفی کند. او سعی داشت نشان دهد که اقتصاد نهادگرا یک پارادایم علمی گسترده و فراگیر است و می تواند علم اقتصاد را متحد سازد. واقعیت آن است که، این مکتب به خوبی توانست به کمک بنیانگذاران و شارحین خود برای چند دهه بر دانشگاه های معتبر دنیا حکمرانی کند. کامنز یکی از بنیانگذاران اقتصاد نهادگراست که موفق به تربیت اقتصاددانان بزرگی شده است و برای سال های متمادی اندیشه های نهادی او بر یکی از معتبرترین دانشگاه های آن زمان، یعنی دانشگاه ویسکانسین، حاکم بود. نکته ای که در این مقاله به آن پرداخته می شود این است که رویکرد تحلیلی کامنز به مسائل و موضوعات اقتصادی چه بوده است؟ نگاه نهادی او چه تفاوتی را در تحلیلهای اقتصادی موجب شد؟ اساسا،، او چه چیز اقتصاد مرسوم را همچون وبلن و میچل ناکافی میدانست که سعی کرد مکتبی به نام اقتصاد نهادگرا را بنا کند؟ او چه تفاوتهایی در تحلیلهای اقتصادی بهوجود آورد و بر چه موضوعهایی تاکید داشت؟ بهطور مشخص، تاکید او بر مفهوم مبادله، چه تحولی در بنیانهای علم اقتصاد بهوجود آورد؟ در این مقاله با نگاهی خاص و متفاوت و بر اساس روش تحلیل متنی به این موضوع ها پرداخته میشود. همچنین این موضوع که کامنز با بینش منحصر به فرد خود نسبت به مفهوم نهاد توانست ضمن تغییر واحد تحلیل اقتصاد، رویکرد جدیدی را که می توان از آن با عنوان رویکرد مبادلاتی یاد کرد، برای این حوزه از معرفت بشری به ارمغان آورد، مورد اشاره قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: نهادگرایی، نهاد، مبادله، کنش جمعی، تشکل های دایر، کامنز
  • محمود باقری، ابراهیم نوشادی صفحه 27
    استفاده از فناوری اطلاعات در تجارت، موجب پیدایش مسائلی در قواعد تعیین صلاحیت و قانون حاکم در فضای مجازی شده است. این موضوع، یکی از مهمترین مشکلاتی است که حقوق بین الملل خصوصی با آن مواجه است. زیرا قواعد تعیین صلاحیت و قانون حاکم، به طور سنتی بر مکان و مرز مبتنی هستند و منشا سرزمینی دارند، در حالی که در فضای مجازی، مکان وجود ندارد. این ویژگی فضای مجازی، موجب بیان این پرسش شده است که آیا قواعد حقوقی سنتی صلاحیت که بر مکان مبتنی بوده و برای اعمال درون سرزمین های خاص، وضع گردیده است، در فضای مجازی انطباق پذیر است و می توان آن را اعمال کرد؟ و آیا می توان اعمال حقوقی را که در این فضا رخ می دهد، با قواعد حقوقی سنتی صلاحیت، تنظیم کرد یا لازم است نظام حقوقی جداگانه ای برای این حوزه وضع شود؟ این چالش با دو رویکرد نظری و عملی مواجه شده است. قانونگذاران برای رفع این مسئله در سطح جهانی، منطقه ای و داخلی، قوانینی وضع کردند. اما این رویکرد، موجب وضع نظام حقوقی جداگانه ای برای اعمال حقوقی در فضای مجازی نشده است. بلکه قانونگذاران با مبنا قراردادن دو اصل برابری کاربردی و بی طرفی فنی، رویکرد انطباق قواعد حقوقی موجود بر اعمال حقوقی واقع شده در فضای مجازی را اتخاذ کرده اند.
    کلیدواژگان: صلاحیت، قانون حاکم، فضای مجازی، قرارداد الکترونیکی
  • سجاد ابراهیمی صفحه 47
    قیمت نفت یکی از متغیرهایی است که بر اقتصاد همه کشورها (اعم از صادرکننده و واردکننده نفت) تاثیر میگذارد. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های اقتصاد ایران برای دوره زمانی 1385-1338، تاثیر قیمت نفت بر متغیرهای مالی دولت و رشد اقتصادی کشور با روش VAR همانباشته مورد بررسی قرار میگیرد. یکی از جنبه های اثرگذاری قیمت نفت، عدم اطمینان و اثر آن است. این عدم اطمینان با مدل (GARCH(1،1 استخراج شده است. آثار نامتقارن قیمت نفت بر متغیرهای مدل نیز بررسی میشود. طبق نتایج پژوهش حاضر، فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر اثر قیمت نفت بر اقتصاد ایران از طریق بودجه دولت رد نمیشود.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، متغیرهای مالی دولت، عدم اطمینان، VAR
  • احمدرضا جلالی نایینی، امیررضا ممدوحی، مهرداد علیمرادی، مینا مجتهدزاده صفحه 75
    افزایش روزافزون سفرهای شهری و استفاده بیرویه از ناوگان موتوری، بهویژه خودرو شخصی و پیامدهای نامطلوب آن از جمله افزایش بیرویه مصرف سوخت، تدوین راهبردها1 و راهکارهای2 مناسب را برای برنامهریزی و مدیریت منابع انرژی ضروری میکند. در پژوهش حاضر، راهبردها و راهکارهای مدیریت مصرف سوخت در حملونقل شهری بر اساس اطلاعات گردآوری شده از چهارده کشور برگزیده جهان، شناسایی و با روش نمودار هسه (نظریه ترتیب جزئی) اولویتبندی میشود. طبق یافته های پژوهش، میتوان سیزده راهبرد و چهلوچهار راهکار زیرمجموعه آنها را در سه گروه (حوزه ناوگان، حوزه مدیریت حملونقل، حوزه سوخت) دسته بندی کرد. نتایج اولویتبندی با روش نمودار هسه نشان میدهد که سیزده راهکار از ده راهبرد مختلف، به طور عمومی برای کلانشهرهای ایران مناسب هستند. راهبرد برتر، گسترش حملونقل عمومی است. مناسبترین راهکارها نیز عبارتاند از: -1 گسترش شبکه حملونقل عمومی؛ -2 تدوین و اجرای استانداردهای کارایی مصرف سوخت ناوگان؛ -3 آگاه کردن کاربران از روش های گوناگون حملونقل برای بهبود تقاضای سفر که اولویت بسیار راهکارهای گروه مدیریت حملونقل را نسبت به دو گروه ناوگان و سوخت نشان میدهد.
    کلیدواژگان: مدیریت مصرف سوخت، حملونقل شهری، راهبرد، راهکار، اولویتبندی، نمودار هسه
  • احمد شعبانی، حجت الله عبدالملکی صفحه 97
    اقتصاد جدید، اقتصاد دیجیتال و اقتصاد دانش پایه، عناوینی هستند که برای وضعیت اقتصاد معاصر جهانی مورد استفاده قرار میگیرند. ارتقای بسیار تاثیر دانش در دهه های اخیر، به عنوان عامل اصلی تولید بهویژه در صنایع جدید و دانش بنیان و نیز عامل موثر بر افزایش بهرهوری کلی عوامل تولید، در نظریهپردازی در حوزه اقتصاد دانش پایه مهم بوده است. به لحاظ تاریخی، تاثیر دانش در تولید و اقتصاد، در دهه ها و صده های اخیر مورد توجه متفکران بزرگ اقتصادی در مکاتب مختلف بوده است، اما توسعه شتابنده فناوری اطلاعات و ارتباطات، سایر علوم جدید و جهانی شدن اقتصاد، موجب رشد و تاثیر بسیار آن در اقتصاد کنونی و نظریهپردازی در این شاخه علمی شده است. با توجه به تاثیر دانش پایه در اقتصاد کنونی، کشورهای مختلف و از جمله ایران، به دنبال سیاستگذاری توسعه اقتصادی خود مبتنی بر این عنصر بوده و هستند. در مقاله حاضر، به منظور فراهم کردن اطلاعات به منظور ارتقاء، تکمیل یا ترمیم سیاستهای توسعه دانش پایه در کشور، به ارزیابی نظری و بررسی تجربیات کشورهای پیشرو در این زمینه پرداخته شد. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهند موضوعاتی از جمله لزوم تجاری سازی فعالیتهای پژوهش و توسعه، سیاستگذاری منطقهای و بینمنطقهای توسعه دانش پایه، توسعه زیرساخت و خدمات دولت الکترونیک و غیره، از کاستی های سیاستهای کنونی توسعه دانش پایه در کشور هستند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی دانش پایه، بهرهوری کلی عوامل تولید، صنایع دانش بنیان
  • ابوالقاسم نادری صفحه 129
    هدف اصلی این مقاله حاضر، بررسی رابطه بین منابع مالی و عملکرد آموزشی در مناطق آموزش و پرورش شهر تهران در سالهای 1385-1379 بوده است. اطلاعات آماری از مناطق آموزش و پرورش گردآوری شده و با استفاده از فنون آماری مناسب (تحلیل همبستگی و رگرسیون چندگانه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج مهم پژوهش حاضر، عبارتاند از (1) روند عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش، در دوره مذکور مطلوب نبوده و در برخی دوره های آموزشی (بهویژه دوره متوسطه نظری) کیفیت عملکرد، رکود زیادی داشته است؛ (2) وضعیت منابع و امکانات اختصاص یافته (بهویژه معلم و منابع مالی به ازای یک دانشآموز) نسبتا بهبود یافته است؛ (3) تحلیلهای رگرسیون در قالب تابع تولید آموزشی برای ارزیابی عوامل موثر بر کیفیت عملکرد آموزشی مناطق آموزش و پرورش نشان میدهند که (الف) در دوره ابتدایی، منابع مالی سرانه، حقوق و تحصیلات معلمان، نسبت دانشآموزان به معلم و سهم معلمان زن، به طور مثبت و اندازه مدرسه به طور منفی کیفیت عملکرد آموزشی مناطق را به لحاظ آماری تحت تاثیر قرار میدهند؛ (ب) در دوره راهنمایی، همه متغیرها به جز تحصیلات معلمان، تاثیر مطلوبی در این زمینه نداشتهاند؛ و (ج) در دوره متوسطه نظری، نحوه تاثیر بیشتر متغیرها با دوره های ابتدایی و راهنمایی متفاوت بوده و با مبانی نظری انطباق نداشته است. بدین ترتیب، میزان استفاده بهینه از منابع و امکانات، در دوره های تحصیلی بالاتر، کاهش یافته است. مازاد منابع انسانی آموزشی (معلمان) ناشی از نحوه تخصیص منابع مالی نهادهمحور و نظام تصمیمگیری متمرکز، از دلایل اصلی ناکارایی تخصیص منابع مالی در مناطق آموزش و پرورش شهر تهران هستند.
    کلیدواژگان: عوامل آموزشی، منابع مالی، پیشرفت تحصیلی، کیفیت آموزش، تابع تولید آموزشی، آموزش و پرورش تهران، سازوکارهای تخصیص
  • مهدی طغیانی صفحه 161
    در سند چشم انداز بیستساله کشور، اهداف حرکت در مسیر پیشرفت و دستیابی به جامعه مطلوب در افق 1404 شمسی ترسیم شده است. برنامه های پنجساله توسعه در طول این سالها، هر کدام موظف به دستیابی به بخشی از اهداف مذکور هستند. در آغاز دهه چهارم انقلاب اسلامی که دهه پیشرفت و عدالت نامیده شده است، برنامه پنجم، ماموریت خطیر دیگری را نیز بر عهده دارد که تمهید کامل مقدمات دستیابی به اهداف سند چشم انداز و طی کردن فرایند پیشرفت و عدالت توامان، در قالب تدوین و اجرای الگوی اسلامی ایرانی توسعه کشور است. شاید این کار دشوار باشد، اما میتوان نقاط اهرمی را معرفی کرد که تلاش برای دستیابی به آنها، تاثیر مهمی در تحقق اهداف مذکور خواهد داشت. این نقاط اهرمی عبارتاند از: تحول فکری و فرهنگی مردم جامعه متناسب با مسیر پیشرفت، بهرهمندی از علم، دانش و تخصص کافی به منظور پیمودن مسیر رشد، وجود زیرساختهای اقتصادی مناسب و تامین مالی پروژه های توسعهای، مدیریت و نظام مناسب اجتماعی و در نهایت، وجود امنیت و ثبات در این نظام به دلیل بلندمدت بودن فرایند. در مقاله حاضر، نقاط اهرمی مذکور به اختصار مورد بررسی قرار گرفته است. چنانچه اصلاحات کافی در این نقاط پنجگانه انجام شود، میتوان امیدوار بود در برنامه پنجم توسعه، خیز مناسبی به منظور دستیابی به اهداف چشم انداز کشور برداشته شود.
    کلیدواژگان: سند چشم انداز بیست ساله، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، برنامه پنجم توسعه، الزامات پیشرفت، مقوله رشد
|
  • Mahmoud Mashhadiahmad, Mahmoud Motavaseli Page 3
    About hundred years ago, Walton Hamilton, in a historical event tried to introduce an alternative approach to economics, known as institutional economics. He intended to show that the institutional economics is an extensive and comprehensive scientific paradigm that could unite the whole economics. In fact, this school of thought well succeeded to rule over the prestigious universities of the world for some decades with the help of its founders and explainers. Commons, one of the founders of the institutional economics, trained great economists and for many years his institutional ideas ruled over Wisconsin University, one of the most prestigious universities of the time. This paper tries to answer such questions as follows: What was Commons’ analytical approach to economic issues and problems? What were the differences caused by his institutional perspective in conducting economic analyses? Like Veblen and Mitchell, Essentially what shortcomings did Commons assume in the mainstream economics that led him to found the institutional economics? What differences did Commons create in economic analyses and what subjects did he emphasize on? Specifically speaking, what transformations did his emphasis on the concept of transaction bring about in the principles of economics? Having a specific and different viewpoint, this paper uses a textual analysis to discuss these subjects in a try to show that Commons with his unique vision toward the concept of ‘institution’ could change the unit of economic analysis and was successful to introduce a new approach to this field of study, which might be referred to as ‘transactional approach’.
    Keywords: Institutionalism, Institution, Transaction, Collective Action
  • Mahmoud Bagheri, Ebrahim Noshadi Page 27
    Jurisdiction and applicable law issue in cyberspace is one of the most challenging issues of the private international law, because conventional jurisdiction rules traditionally have territorial origin and are based on border and location while there is no place in cyberspace. This placeless characteristic of cyberspace raised these questions: whether traditional Jurisdiction rules which are based on location and are prescribed for application within certain territories are compatable with cyberspace and applicable in this area? And can we regulate legal act that occurs in this space by the traditional competence legal rules or is nessasary to establish different rules for this area? This challenge has theoritical and practical appraoches. To solve this problem, legislators established universal, regional and internal law which hasn’t resulted in establishment a separate legal system for legal act in cyberspace. Emphasizing applicatory equality and technical neutrality as two principles, legislators have chosen adaption of existing jurisdiction rules for legal acts in cyberspace.
    Keywords: jurisdiction, choice of law, Electronic contract, cyberspace
  • Sajad Ebrahimi Page 47
    Petroleum price is a variable which affects the economies of all countries (either exporters or importers). This paper uses Iran’s economic data during 2006-1959 to study the petroleum price impact on Government’s financial variables and economic growth through cointegrated VAR method. An influential facet of petroleum price is uncertainty and its effect. This uncertainty is taken from GARCH (1,1) model. Unsymmetrical effects of petroleum price on the variables of the model are examined as well. According to the findings, the main hypothesis of the study about the effectiveness of the petroleum price on Iran’s economy through Government’s budget, is not rejected.
    Keywords: Petroleum Price, Government's Financial Variables, Uncertainty, VAR
  • Ahmadreza Jalalinaeeni, Amirreza Mamdohi, Mehrdad Alimoradi, Mina Mojtahedzadeh Page 75
    Increasing number of urban trips and inappropriate use of motor vehicle fleet, especially private passenger cars with its unwanted consequences, including excessive increase in fuel consumption, makes it necessary to think about appropriate strategies and policies for planning and management of energy resources. This paper tries to identify fuel management strategies and policies in urban transportation, based on information gathered from 14 selected countries over the world, and to prioritize them using the Hasse diagram method (partial order theory). Based on the findings, 13 strategies and 44 policies (sub-strategies) may be categorized in three areas (fleet, transportation management, and fuel). Prioritization results of Hasse diagram method indicate that 13 policies from 10 different strategies are generally suitable for metropolises in Iran. Superior strategy is public transportation development. Also the most appropriate policies are: 1- expanding public transportation network, 2- formulation and implementation of fleet fuel consumption efficiency standards, 3- informing users about the various transportation methods to improve travel demands which indicates remarkable priority of ‘transportation management area’ policies compared to two other areas: fleet and fuel.
    Keywords: Fuel Consumption Management, Urban Transport, Strategy, Policy, Prioritizing, Hasse Diagram Method
  • Ahmad Shabani, Hojatoolah Abdolmaleki Page 97
    Contemporary global economy is known as modern economy, digital economy or knowledge-based economy. Extraordinary promotion of the knowledge role in recent decades as the main factor of production (particularly regarding modern and knowledge-based industries) and also effective factor in improvement of total productivity of production factors, have been important in theorizing knowledge-based economy. In recent centuries and decades, economic thinkers of various schools have paid much attention to the role of knowledge in production and economy. However the speedy development of Information and communication Technology (ICT) and other modern sciences as well as globalization of economy have led to wonderful growth of knowledge effectiveness in contemporary economics and theorization in this field. Considering role of knowledge in the contemporary economics, many countries including Iran have been trying to plan their economic development policies according to this element. In order to collect the related information with the aim of improving, completing or repairing the country knowledge-based development policies, this paper studies the theoretical aspects of the subject as well as the experiences of the leading countries in this field. The findings of this paper shows that issues such as research and development activities commercialization, regional and inter-regional knowledge-based development policy-making, infrastructure and e-government services development, and so on are some shortcomings of the country’s knowledge-based development policies.
    Keywords: Knowledge, based Economic Development, Total Factor Productivity, Knowledge, based Industries
  • Abolghassem Naderi Page 129
    This paper mainly tries to study the relationship between financial resources and educational performance of the City of Tehran’s educational districts during 2000-2006. Statistical data were collected from educational districts and analyzed by appropriate statistical techniques (correlation analysis and multiple regressions). The main results of this study are as follows: (1) Educational performance trend was not optimal in the educational districts during the study period and in certain courses, especially high school courses, the performance quality was very poor. (2) Allocation of resources and facilities, especially number of teachers and financial resources per student has relatively developed. (3) Regression analyses in the framework of ‘educational production function’ for evaluating the factors which influence performance quality of the educational districts’ show following three
    Findings
    (a) in the primary school stage, financial resources per head, teachers’ salaries and education, student-teacher ratio, and female teachers’ share positively affect the statistics of educational performance quality of the educational districts while the size of the schools negatively affects it, (b) in the secondary school stage, all the variables except for ‘teachers’ education’ did not have positive effects, and finally (c) in the high school stage, the most variables affected differently from both previous stages and were against the theoretical expectations. Therefore the degree of optimality in using resources and facilities decreases in higher stages. Extra educational human resources (teachers) resulting from input-orientated financial resources allocation method as well as concentrated decision-making system are two of the main reasons of allocation inefficiency in the City of Tehran’s educational districts.
    Keywords: Educational Factors, Financial Resources, Educational Achievement, Educational Quality, Educational Production Function, Tehran's Educational Districts, Allocation Mechanism
  • Mehdi Toghyani Page 161
    Iran’s 20-year vision document has defined the roadmap of development toward an ideal society by 2025. Each five-year development plan within these years is duty-bound to partly meet the requirements of its goals. At the start of the Islamic Revolution’s fourth decade named as “Development and Justice”, the fifth five-year development plan has a crucial mission which is responsible for setting the stage and meeting the needs to fulfill the goals of the 20-year vision as well as to complete process of both development and justice together, in the framework of formulating and executing Iran’s Islamic-Iranian development model. This may seem difficult to achieve though some leverage points could be introduced that will play the vital role in hitting the targets if the attempts are focused on them. These leverage points are as follows: intellectual and cultural transition of the people in the society appropriate for the development path; taking advantage of adequate knowledge and expertise needed for development, existence of proper economic infrastructures and funding development projects, suitable managerial and social systems, and finally security and stability in these systems since the process is long-run. This paper tries to study such issues in brief. If these five mentioned items are duly adjusted, it is hoped that the fifth development plan would be successful in the attempt to accomplish the projected goals.
    Keywords: Ideal Society, vision document, Development, fifth development plan