فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 116 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا عزیزی، ابراهیم هادیان صفحه 7
    عدم تعادل نرخ ارز حقیقی، می تواند آثار مخربی را بر اقتصاد کشورها وارد کند. به همین دلیل، کنترل انحراف های نرخ ارز از مقادیر تعادلی، همواره یکی از اهداف مهم دولت ها بوده است. اولین گام در کنترل این متغیر، شناخت صحیح مقادیر تعادلی نرخ ارز حقیقی است. در اغلب پژوهش هایی که در آنها مقادیر تعادلی نرخ ارز حقیقی تخمین زده شده، الگوهای رگرسیون خطی مورد استفاده قرار گرفته است. اما در صورت وجود فرایند تعدیل غیرخطی در نرخ ارز، استفاده از الگوهای خطی در تخمین مقادیر تعادلی، می تواند گمراه کننده باشد. در این راستا، در پژوهش حاضر با استفاده از داده های فصلی دوره 1387:1- 1373:2 در چهارچوب یک رگرسیون غیرخطی، میزان انحراف های نرخ ارز حقیقی از مقادیر تعادلی آن در ایران برآورد شده است. در تخمین رابطه تعادلی نرخ ارز حقیقی، با رد فرضیه خطی بودن الگو و نیز تایید وجود یک فرایند غیرمتقارن در تعدیل نرخ ارز حول حد آستانه، از الگوی رگرسیون انتقال ملایم لجستیک (LSTR) به منظور برآورد الگوی تعادلی نرخ ارز حقیقی استفاده می شود که توسط یک الگوریتم نیوتون- رافسون و حداکثر تابع درست نمایی شرطی برآورد می گردد. در نهایت، مقادیر انحراف های نرخ ارز از سطح تعادل در هر دوره بیان می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، انحراف های نرخ ارز حقیقی، رگرسیون انتقال ملایم، مدل تعاملی نرخ ارز، برآورد غیرخطی
  • محمدحسین طحاری مهرجردی، حمید بابایی میبدی، روح الله تقی زاده مهرجردی صفحه 29
    وابستگی روزافزون زندگی بشر به انرژی موجب شده است تا این عامل به طور بالقوه و بالفعل در کارکرد بخش های مختلف اقتصادی کشورها نیز نقش بسیار مهمی ایفا کند. از این رو، مسئولان هر کشور باید تلاش کنند تا با پیش بینی هر چه دقیق تر مصرف انرژی و برنامه ریزی صحیح در هدایت مصرف، پارامترهای عرضه و تقاضای انرژی را به نحو مطلوب کنترل کنند. هدف پژوهش حاضر، الگو سازی و پیش بینی مصرف انرژی بخش حمل و نقل ایران با استفاده از الگوهای شبکه عصبی فازی، شبکه عصبی ژنتیک و شبکه عصبی است. از این رو، از داده های سالانه مصرف انرژی بخش حمل و نقل کشور به عنوان متغیر خروجی الگو های پیش بینی و از داده های سالانه جمعیت کل کشور، تولید ناخالص داخلی و تعداد خودرو، به عنوان متغیرهای ورودی الگو های پیش بینی استفاده شد. در پایان دقت نتایج پیش بینی الگو های مختلف، با استفاده از شاخص های ارزیابی مقایسه گردید. نتایج ارزیابی نشان داد که الگوی شبکه عصبی فازی، نسبت به سایر الگو ها از بیشترین دقت در پیش-بینی مصرف انرژی در بخش حمل و نقل کشور برخوردار است. همچنین بر اساس نتایج تحلیل حساسیت ورودی ها به وسیله شبکه عصبی، ورودی جمعیت کشور به عنوان ورودی شناخته شد که بیشترین تاثیر را در مصرف انرژی دارد.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، رگرسیون چندمتغیره، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک، شبکه عصبی فازی
  • اکبر کمیجانی، حبیب سهیلی احمدی، پوریا قربانی صفحه 49
    شناخت ترکیب انگیزشی کارآفرینان در هر جامعه، می تواند کمک فراوانی به درک بهتر چگونگی شکل گیری و پیامدهای فعالیت های کارآفرینانه کند. با توجه به تفاوت های بسیار زیاد در ترکیب انگیزشی کارآفرینان در کشورهای مختلف و اهمیت ترکیب مذکور، این پرسش نیز مطرح می شود که چه عواملی بر این ترکیب اثرگذارند. در پژوهش حاضر، با استفاده از داده های شصت کشور عضو دیده بان جهانی کارآفرینی و روش داده های پانل، عوامل کلان اقتصادی موثر بر نسبت کارآفرینی بهبود گرا به کارآفرینی اجباری بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان داده است که سطح توسعه یافتگی کشورها، میزان رشد اقتصادی، بیکاری، مشارکت زنان در نیروی کار، سطح توسعه فنی و آموزش عمومی، تاثیر معنی داری بر این نسبت دارد. بنابراین در هر پژوهشی که با هدف مقایسه وضعیت کارآفرینی در جوامع یا مکان های مختلف انجام می شود و نیز در برنامه-هایی که با هدف گسترش کارآفرینی در سطح ملی تدوین می گردد، این عوامل کلان نیز باید مورد توجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: کارآفرینی، ترکیب انگیزشی، عوامل کلان اقتصادی، دیده بان جهانی کارآفرینی، اقتصاد کلان
  • ناصر خیابانی، سعید کریمی پتانلار، مانی موتمنی صفحه 73
    اگر دولت در شرایط پایداری مالی باشد؛ تداوم سیاست مالی فعلی، امکان بازپرداخت بدهی دولت را فراهم می نماید. در پژوهش حاضر کوشش شده است تا پایداری مالی دولت ایران بر اساس داده های 1350-1387 و با روش همجمعی چندجانبه مورد آزمون قرار گیرد. در این روش، امکان بررسی رابطه همجمعی متغیرها، با مرتبه انباشت مختلف وجود دارد. نتایج این بررسی نشان می دهد که دولت در مقیاس بودجه عمومی، در وضعیت پایداری مالی قرار ندارد. اما اگر حق الضرب به مجموعه درآمدهای دولت اضافه شود؛ شرایط پایداری مالی تامین خواهد شد. این نتیجه نشان می دهد که سیاست مالی ایران، فقط با اتکاء به تورم، قادر به بازپرداخت بدهی دولت خواهد بود.
    کلیدواژگان: پایداری مالی، همجمعی چندجانبه، بدهی دولت، کسری بودجه، هزینه های دولت
  • فرهاد خدادادکاشی، مجید احمدیان، بیتا شایگانی، سیاوش جانی صفحه 91
    سیاست های تجاری، یکی از عوامل موثر بر محیط فعالیت و عملکرد بنگاه ها است. میزان اثرگذاری سیاست های مذکور بر عملکرد بنگاه ها و به طور اخص بر بهره وری آن ها، تحت تاثیر اندازه رقابت بازار است. پژوهش حاضر، درصدد ارزیابی تاثیر عوامل تعیین کننده رشد بهره وری در صنایع ایران، با تاکید بر درجه رقابتی در دوره اعمال سیاست های حمایتی (1380-1374) و آزادسازی تجاری (1386-1381) است. یافته های پژوهش حاضر، بیانگر این است که قدرت بازار، به طور مستقیم سبب رشد بهره وری صنایع شده است و کاهش تعرفه ها اثر مستقیم قدرت بازار را بر رشد بهره وری (به غیر از صنایع انحصاری با سطوح پایین حمایتی) کاهش داده، لیکن با اعمال فشار رقابتی در صنایع انحصاری و ایجاد انگیزه نوآوری، ورود بنگاه های کارا و بکارگیری سرمایه انسانی در آنها، موجب افزایش بهره وری در صنایع ایران شده است. همچنین کاهش تعرفه ها موجب شده است بنگاه های فعال در صنایع انحصاری با سطح پایین حمایتی، به رقابت با تولیدکنندگان خارجی بپردازند و بهره وری خود را افزایش دهند. اما کاهش تعرفه ها، رشد بهره وری را در صنایع انحصاری با سطح متوسط حمایتی کاهش داده است. این موضوع بیانگر این است که کاهش تعرفه، بیش از مقداری بوده است که صنایع انحصاری در این سطح حمایتی را به رقابت با تولیدکنندگان خارجی و در نتیجه ارتقاء بیشتر بهروری تشویق کند.
    کلیدواژگان: سیاست های حمایتی، آزادسازی تجاری، درجه رقابتی بازار، مخارج پژوهش و توسعه، سطوح حمایت
  • محمدعلی حسینی زاده، علی نیکونسبتی صفحه 109
    اکنون سرمایه اجتماعی به یکی از مباحث مهم در ادبیات توسعه تبدیل شده است و با توجه به آثار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن در کشور ما، در سند بیست ساله کشور نیز درباره تلاش برای ارتقای آن بحث شده است. یکی از مباحث مهم مربوط به سرمایه اجتماعی، تغییرات و نحوه شکل گیری آن است که بررسی و درک این موضوع، برای ارتقاء آن ضرورت دارد. نگاهی به تحولات سرمایه اجتماعی ایران در سه دهه اخیر نشان می دهد با وجود وقوع پدیده هایی نظیر انقلاب، جنگ، گسترش نفوذ مذهب و افزایش میزان تحصیلات- که همگی بر اساس نظریه های موجود، عوامل موثر بر رشد سرمایه اجتماعی محسوب می‎شود- سرمایه اجتماعی در ایران کاهش یافته است. برای تحلیل این موضوع با اتکاء بر نظریه های نهادی و گفتمانی، به بیان چارچوب نظری جدیدی می پردازیم. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که دلیل اصلی تغییرات سرمایه اجتماعی در ایران، تغییرات گفتمانی است و کاهش آن را نیز می توان بر اساس این موضوع تحلیل کرد.
    کلیدواژگان: تحولات گفتمانی در ایران، تغییرات سرمایه اجتماعی در ایران، سرمایه اجتماعی، نظریه نهادگرایی گفتمانی
|
  • Zahra Azizi, Ebrahim Hadian Page 7
    Real exchange rate disequilibrium may prove destructive to economy of countries. Thus, controlling exchange rates deviation from has always been one of the vital goals of governments. The first step in controlling this variable would be to know the equilibrium value of the real exchange rate. Linear regression models are employed in most researches where real exchange rate equilibrium value is estimated. Yet considering a non-linear adjustment process in the exchange rate, it would be misleading to use the linear models for estimating equilibrium values. In this way, the present article uses seasonal data 1994:2-2008:1 in a non-linear regression framework so as to estimate real exchange rate equilibrium relationship, while rejecting the linearity model hypothesis and affirming the presence of a non-symmetrical process in exchange rate threshold adjustment, the researchers employ Logistic Smooth Transfer Regression (LSTR) in order to estimate real exchange equilibrium model that is estimated a Newton-Raphson algorithm and conditional maximum likelihood function. In the end, the amount of exchange rate deviation from equilibrium level is mentioned for each period.
    Keywords: Iran's Economy, Real Exchange Rate Deviation, Smooth Transfer Regression
  • Mohammad, Hossein Tahari, Mehrjerdi, Hamid Babaei, Maybodi, Rouhollah Taghizadeh, Mehrjerdi Page 29
    Ever-increasing dependence of human life on energy has made this factor play a critically crucial role either potentially or actively in the functions of various economic sectors of countries. Therefore, the people in charge of any country should try to make exact forecasting of energy consumption and make correct planning about its consumption in a way to optimally control supply-demand parameters. This study tries to make models and forecasts about energy consumption in Iran’s transportation sector through ‘Fuzzy Neural Network’, ‘Genetic Neural Network’ and ‘Neural Network’ models. Hence, annual data of Iran’s transportation sector energy consumption was taken as output variable of forecasting models while the annual data of population of the whole country, gross domestic product and the number of automobiles were used as the input variables of the forecasting model. Finally, the accuracy of models was assessed by using evaluation indicators. The assessment results indicated that ‘Fuzzy Neural Network’ model was more accurate than other ones considering energy forecasts in the country’s transportation sector. Meanwhile, according to the results of the inputs sensitivity analysis by neural network, Iran’s population input was identified as the input with most influence in energy consumption.
    Keywords: Energy Consumption, Multiple Regression, Neural Network, Genetic Algorithm, Fuzzy Neural Network
  • Akbar Komijani, Habib Soheili, Ahmadi, Pouria Ghorbnani Page 49
    Scrutinizing motivational structure of entrepreneurs could sharpen understanding the formation and the implications of entrepreneurial activities in any society. Considering the wide variety of motivational structure among different countries and outstanding role of such a structure, one might wonder which factors influence it. This article employs data pertaining to 60 member countries of Global Entrepreneurship Monitor and panel data method in a try to study the macroeconomic factors that are effective on the ‘improvement-driven’ to ‘necessity-driven’ entrepreneurship ratio. The findings of the research indicate that the levels of development, economic growth, unemployment, women participation in labor, technical development and public education have significant effect on this ratio in the countries. Therefore, these macroeconomic factors should be taken into consideration in any research conducted with the aim of comparing entrepreneurial situation in various communities or places or in plans devised with the aim of entrepreneurial improvement in the national level.
    Keywords: Entrepreneurship, Motivational Structure, Macroeconomic Factors, Global Entrepreneurship Monitor
  • Naser Khiabani, Saeed Karimi, Petanlar, Mani Motameni Page 73
    Present fiscal policy progression will pave the way for the government's debts repayment if the government is in the fiscal stability condition. This paper tries to test Iranian government's fiscal stability on the basis of 1971-2008 data, using multicointegration method. In this method, it is possible to study the cointegration relationship of variables with different accumulation rank order. This study indicates that the government is not in a stable fiscal status in the public budget scale. But if seigniorage is added to the government's revenues, it would result in fiscal stability status. This indicates that Iran's fiscal policy could repay government's debts just through relying on inflation.
    Keywords: Fiscal Stability, Multicointegration, Government's Debt
  • Farhad Khodadad, Kashi, Majid Ahmadian, Bita Shayegani, Siavash Jani Page 91
    Trade Policies are one of the effective factors on the environment and performance of enterprises’ activities. The effectiveness level of such policies in the performance of enterprises, most particularly in their efficiency is influenced by the market competition. This paper tries to measure determining factors of productivity in Iran’s industries while focusing on the competitive degree within the period of protection policies (1995-2001) and trade liberalization period (2002-2007). The findings indicate that market power has directly led to the growth in productivity of industries. Although tariffs cuts have decreased the direct effect of market power on productivity growth (except for low-protected monopolistic industries), the market power has augmented productivity in Iran’s industries through exerting competitive pressure on monopolistic industries, motivating for innovation, introducing efficient enterprises and employing human capitals. Meanwhile, tariff cuts have encouraged the enterprises working in low-protected monopolistic industries to compete with foreign producers and grow their productivity. Yet, tariff cuts have decreased productivity growth in monopolistic industries that have access to medium level of protection. This indicates that the extent of tariff cuts has been more than the amount needed to encourage the medium-protected industries to compete with foreign producers and to improve productivity.
    Keywords: Protection Policies, Trade Liberalization, Market Competitive Degree, Research, Development Expenditures, Levels of Protection
  • Mahmoud, Ali Hosseini, Zadeh, Ali Nikoonesbati Page 109
    Social capital has recently turned into an outstanding subject in development literature and considering its socio-economic and political implications in our country, and Iran’s 20-year vision document has required its improvement. One of the crucial issues of social capital is its formation and developments whose understanding appears a must and prerequisite to improve it. A brief glance at Iran’s social capital developments reveals that despite phenomena such as revolution, war, extensive influence of religion, and increase of education levels (which are all regarded the factors of social capital increase according to the present theories) the amount of social capital has diminished in Iran. Relying on institutional and discourse theories, this article introduces a new theoretical framework with the aim of analyzing this problem. The findings of this research show that the main cause of changes in Iran’s social capital is the discourse changes and its decrease could be analyzed on this basis.
    Keywords: Discourse Developments in Iran, Changes in Iran's Social Capital, Social Capital, Discourse Institutionalism Theory