فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 117 (تابستان 1391)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 117 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر، آمنه خدیور صفحه 7
    چگونگی مرتبط کردن داده های عملکردی با بودجه به عنوان یکی از مفاهیم اساسی بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، از دغدغه های پژوهشگران بودجه ریزی و مدیران است. نحوه انتساب فعالیت ها به منابع و مشخص کردن سهم محرک های منبعی، یکی از پیچیده ترین بخش های بودجه ریزی بر مبنای عملکرد است. در اغلب روش های مرسوم برای هزینه یابی و بودجه ریزی، معمولا فرض می شود رابطه ای خطی بین فعالیت ها و هزینه ها وجود دارد. در حالی که یک تابع هزینه، در عمل، همیشه خطی نیست و خطی فرض کردن آن، منجر به محاسبات اشتباه در بودجه فعالیت ها، خروجی ها و برنامه ها خواهد شد. در مقاله حاضر، برای حل مسئله تخمین رابطه بین فعالیت ها و منابع (هزینه ها) از رویکرد شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است. برای آموزش و آزمون مدل شبکه عصبی، از داده های بانک تجارت ایران استفاده شده است. ویژگی متمایزکننده این الگو نسبت به سایر الگوها، در نظر گرفتن روابط بین هزینه – مرکز هزینه، به صورت غیرخطی است. معماری خاص شبکه پیشنهادی (معماری چندلایه پیش خور با ارتباطات پرشی) باعث می شود تا علاوه بر پیش بینی هزینه، مقدار سهم محرک های منبعی نیز از مدل قابل استخراج باشد. مقایسه نتایج به دست آمده از الگوی پیشنهادی برای مقدار محرک ها با نتایج نظرسنجی از خبرگان برای محرک های منبعی، اختلاف قابل قبولی را نمایش می دهد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، تخمین روابط هزینه، شبکه های عصبی مصنوعی، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • اکبر کمیجانی، فرهاد علی نژاد مهربانی صفحه 39
    در حوزه سیاستگذاری پولی و اعتباری، سیاستگذاران بایستی به تعاملات بین ابزار سیاست پولی، بازار دارایی ها و بازار پول و در یک سطح بالاتر، ارتباط هر دو آن ها با متغیرهای کلان اقتصادی، مانند تولید واقعی و تورم، توجه ویژه ای داشته باشند. آگاهی درباره امور فوق، برای شناخت و اجرای موثر سیاست ها ضروری است. یک روش مفید برای بررسی و فهم سیاست پولی، تمرکز بر سازوکارهای انتقال پولی است که از طریق آنها، اقدامات بانک مرکزی موثر می گردد. سازوکارهای انتقال سیاست پولی نیز از طریق کانال های مختلف و با تاثیرگذاری بر متغیرها و بازارهای متعدد و با سرعت و شدت متفاوتی صورت می گیرد. در پژوهش حاضر، قدرت اثرگذاری چهار کانال اصلی انتقال پولی بر نرخ رشد تولید واقعی و نرخ تورم، یعنی کانال نرخ بهره، کانال نرخ ارز، کانال قیمت دارایی (سهام) و کانال وام دهی بانکی با استفاده از داده های فصلی از دوره 1369:1-1387:2 مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس یافته های پژوهش، در اقتصاد ایران هر چهار کانال مورد بررسی، قدرت انتقال اقدامات پولی را بر نرخ رشد تولید و تورم دارد و به عبارت دیگر، کانال های فعال لحاظ می شود. علاوه بر این، سیاست های پولی از طریق کانال وام دهی بانکی، بیشترین تاثیر را بر رشد تولید واقعی می گذارد. همچنین، از طریق کانال نرخ ارز، سیاست پولی بر نرخ تورم بیشترین اثرگذاری را دارد.
    کلیدواژگان: سازوکار انتقال پولی، کانال انتقال پولی، ابزار سیاستی، بانک مرکزی
  • کامبیز هژیرکیانی، فرنوش حاجیها، مجید مزیدآبادی فراهانی صفحه 65
    پرداخت یارانه، سیاستی با هدف تامین رفاه اجتماعی است، لیکن اثرگذاری واقعی آن بر رفاه جامعه و تامین اهداف پرداخت یارانه، به دلیل تحمیل بار سنگین بر مخارج و وجود محدودیت منابع عمومی، همواره مورد توجه و بحث بوده است. از این رو، در پژوهش حاضر با توجه به لزوم هدفمندی یارانه ها، اعتبار بودجه ای لازم برای اعمال سیاست حمایت گرایانه هدفمند در تامین امنیت غذایی برآورد می شود. شایان ذکر است که در این پژوهش با این رویکرد که دستیابی به مقادیر کمی واقعی ترجیحات مصرف کننده، با استفاده از داده های مقطعی از دقت بیشتری برخوردار است، از داده های تفصیلی هزینه- درآمد خانوار سال 1388 در قالب مقدار مصرف و هزینه 216 ماده غذایی بر حسب گروه های هزینه ای ده گانه به تفکیک شهری و روستایی استفاده شده است. روش های محاسباتی مورد استفاده در پژوهش، برنامه ریزی ریاضی ایجاد گزینه ها (MGA)، سیستم تقاضای تقریبا ایده ال (AIDS) و تغییر جبرانی (CV) را شامل می شود. بدین ترتیب با استفاده از مجموعه روش های مذکور، بین مولفه های قابل تعریف در امنیت غذا و تغذیه و آثار رفاهی ناشی از آزادسازی قیمتی کالاهای موثر در تامین امنیت غذایی، ارتباط کمی برقرار شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان یارانه اختصاص یافته به گروه هدف، پس از تامین سبد مطلوب و با لحاظ سناریوهای بیان شده در خصوص آزادسازی قیمت، به ترتیب 449884، 51025، 51777 و 52572 میلیارد ریال است که در حدود 15/5، 27/5، 35/5 و 43/5 درصد از بودجه عمومی سال 1388 را که سال مبنای در نظر گرفته شده در پژوهش است، شامل می گردد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، سیاست های حمایتی، سبد مطلوب غذایی، سیستم تقاضای تقریبا ایده ال، تغییر جبرانی، آثار رفاهی
  • محمد جواد محمودی، شهلا کاظمی پور، مهدی احراری، علی نیکونسبتی صفحه 97
    رشد جمعیت، پدیده ای است که توضیح آن فقط با اتکاء بر مولفه های اقتصادی امکان پذیر نیست. از این رو، در مقاله حاضر، با توجه به نظریه نوسازی و تحول فرهنگی اینگلهارت و ولزل، در کنار مولفه های اقتصادی، تبیینی از مساله رشد جمعیت بیان می شود. در این تحقیق، تلاش می شود با رویکردی میان رشته ای، متغیر راهبردی رشد جمعیت بر اساس متغیرهای اجتماعی و اقتصادی موثر بر آن، در قالب سه سناریوی اقتصادی، یعنی ادامه روند کنونی، تاثیر اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و تحقق اهداف چشم انداز 1404، مبتنی بر نظریه اینگلهارت، الگوسازی و تا افق 1404، پیش بینی گردد. نتایج پژوهش نشان داد که در هر یک از سناریوهای اقتصادی، رشد جمعیت، روند کاهنده را ادامه خواهد داد که نظریه نوسازی و تحول فرهنگی را درباره خیزش ارزش های فرامادی تایید می کند. تدوین سیاست های جامع جمعیتی، مبتنی بر نگرش توسعه ای و میان رشته ای که شرایط آینده را در جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، به خوبی پیش بینی و تحلیل کند، از الزام های فعلی در نظام برنامه ریزی راهبردی و بلندمدت کشور است.
    کلیدواژگان: نظریه نوسازی، اینگلهارت و ولزل، نظریه های رشد جمعیت، شبکه عصبی، نهاد
  • معصومه فولادی صفحه 127
    تغییر نرخ ارز می تواند به عنوان یکی از ابزارهای سیاست های اقتصادی، برای تحقق اهداف سیاست گذاران مورد توجه قرار گیرد. البته این ابزار در اقتصادی استفاده می شود که نرخ ارز به صورت شناور کامل نباشد. یعنی تعیین نرخ ارز صرفا از طریق سازوکار بازار ارز انجام نشود. به عبارت دیگر، ابزار مذکور را در نظام های اقتصادی می توان مورد استفاده قرار داد که نرخ ارز به صورت ثابت یا شناور کنترل شده تعیین می گردد. زمانی که نرخ ارز افزایش یابد، انتظار می رود که قیمت کالاهای وارداتی بیشتر شود و در نتیجه، تقاضا برای واردات کاهش یابد. علاوه بر این، با افزایش نرخ ارز، صادرات کالا به دلیل ارزان شدن کالای ساخت داخل در بازارهای خارجی بیشتر خواهد شد و در نتیجه، افزایش صادرات و کاهش واردات، باید موجب تحریک بخش تولید شود و تولید افزایش یابد. اما باید توجه کرد که میزان تاثیرپذیری واردات و صادرات از نرخ ارز، به کشش تقاضا برای کالای صادراتی و وارداتی برمی گردد. علاوه بر این، سهم کالاهای مذکور در بازار، در میزان افزایش تقاضا برای محصول نقش مهمی خواهد داشت، از این رو، افزایش تولید ممکن است نامحسوس باشد. در مقاله حاضر، برای بررسی اثر تغییرات نرخ ارز بر میزان تولید، صادرات و واردات محصول، از مدل های تعادل عمومی محاسبه ای استفاده می شود. مزیت این مدل ها نسبت به مدل های اقتصادسنجی، بررسی آثار اجرای یک سیاست در چارچوب یک مدل سیستمی است که متغیرهای مختلف اقتصادی را شامل می شود و به داده های سری زمانی نیز وابسته نیست. از این رو، در مقاله حاضر آثار تغییرات نرخ ارز بر میزان سطح قیمت ها، تولید، صادرات و واردات بخش های مختلف اقتصادی بررسی شده است. همچنین آثار تغییرات نرخ ارز بر تولید ناخالص داخلی و اجزای آن نیز مورد توجه قرار گرفته است
    کلیدواژگان: نرخ ارز، صادرات و واردات، تولید بخش های مختلف اقتصادی، تولید ناخالص داخلی، مدل های تعادل عمومی
  • محمود مشهدی احمد صفحه 149
    بی تردید، فقر یکی از بزرگ ترین دغدغه های تمام جوامع بشری و نظام های اقتصادی است. پر واضح است که، اگر علم اقتصاد و اقتصاددانان نتوانند تحلیل مناسبی از این پدیده تلخ و راه کارهای مبارزه با آن ارائه کنند، دانش چندان سودمندی نخواهند داشت. در واقع، اگر اقتصاددانان بهره وری محور فقط قادرند فقر را به پایین بودن بهره وری افراد نسبت دهند، باید بپذیرند که نظریه اقتصادی آن ها، دست کم برای نیمی از بشریت، چیزی بیش از یک قصه نیست. این یکی از نکات مهم و مورد تاکید در مقاله حاضر است که موجب تمایز آن از سایر آثار موجود در این حوزه می شود. در واقع، موضوع مورد بررسی در مقاله حاضر این است که، بر خلاف تصور اقتصاددانان مرسوم، فقر خاستگاه فردی ندارد، بلکه عمدتا ناشی از کاستی های نهادی است و به همین دلیل، نمی توان آن را فقط به بهره وری افراد نسبت داد. بر این اساس، در مقاله حاضر نشان داده خواهد شد که در اقتصاد متعارف، سرچشمه های فقر به خوبی شناسایی نشده است. در حالی که نهادهایی مانند طبقه مرفه، ارث، آداب و سنن به خوبی می تواند دلایل اصلی فقر افراد باشد. علاوه بر این، منطق قیاسی و روش شناسی ریاضیاتی رایج در اقتصاد متعارف باعث شده است که اقتصاددانان از روش های پژوهشی مانند مشاهده گر مشارکت کننده که مورد تاکید نهادگرایان است، بهره نگیرند. حال آنکه، در برخی از پژوهش های نهادی اخیر، با کمک این روش پژوهش به خوبی نشان داده شده است که در اغلب بررسی های پیشین درباره فقر، جنبه های مهمی از موضوع نادیده گرفته شده و از آن ها غفلت شده است.
    کلیدواژگان: فقر، نهاد، بهره وری، اقتصاد نهادگرا، اقتصاد مرسوم
  • محمدرضا طبیبی، محمدشتا دادفر صفحه 175
    کوچک سازی از روش های اصلاح ساختار در بخش دولتی است. کوچک سازی موید این مطلب است که با کاهش هزینه های اجرایی، حرکت دولت به سمت اجرای وظیفه اصلی آن؛ یعنی نظارت، هدایت و امور حاکمیتی در راستای حکمرانی مطلوب اسلامی سازمان های دولتی، محقق خواهد شد. یکی از مهم ترین مباحث مربوط به فرایند کوچک سازی به منظور اجرای موفق آن، «کنترل راهبردی در فرایند کوچک سازی» است. کنترل راهبردی را می توان رویکرد غالب برای هر موسسه، سازمان یا نهادی دانست که به دنبال برنامه ریزی راهبردی از تدوین تا اجرا است. با تامل درباره این موضوع، این نکته روشن می شود که کوچک سازی، مستلزم رویکردی فرایندی است، بنابراین، نگاهی تدریجی و اجرای مرحله ای ضرورت دارد و کنترل راهبردی می تواند این نقش را در فرایند کوچک سازی به خوبی ایفا کند. در پژوهش حاضر با قرار دادن کوچک سازی به عنوان متغیر مستقل و نیز کنترل راهبردی به عنوان متغیر وابسته، متغیرهای کنترل راهبردی در فرایند کوچک سازی مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین، با تبیین الگوهای این دو متغیر، الگوی تجمیعی طراحی شد. نوع پژوهش حاضر، کاربردی است که با روش پژوهش توصیفی، از نوع پیمایشی مورد بررسی قرار گرفت و داده های حاصل، با نرم افزار SPSS و سایر روش های آماری، مورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش، 334 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، 75 نفر برآورد شد. روش جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه بود. نتایج پژوهش نشان داد که مدیران استانداری مازندران و سازمان های تابعه در هر دو سطح فردی، سازمانی و نیز فردی و سازمانی فرایند کوچک سازی، بر کنترل راهبردی تاکید دارند. بنابراین، هر سه فرضیه پژوهش حاضر تایید شد، زیرا سطح معنی داری (P) به دست آمده، در همه گویه ها، کوچک تر از 5% بود و میزان (T) به دست آمده در همه گویه ها، از میزان (T) جدول (96/1) بزرگ تر است. علاوه بر این، با توجه به تعمیم فرضیه ها با روش استقرای تام و از حیث اتقان مقوله، چنین تاکیدی بر کنترل راهبردی در فرایند کوچک سازی سازمان های دولتی جمهوری اسلامی ایران، مورد انتظار است
    کلیدواژگان: کنترل راهبردی، کوچک سازی، سازمان های دولتی، استانداری مازندران و سازمان های تابعه
|
  • Adel Azar, Ameneh Khadivar Page 7
    One of the concerns of budgeting researchers and managers is how to relate performance data to budget as one of the key concepts of performance-based budgeting. One of the most intricate parts of performance-based budgeting is how to attribute activities to resources and determine the shares of resource drivers. In most customary costing and budgeting methods, it is usually assumed that there is a linear relationship between activities and costs. However, a cost function is not always linear in practice and presuming it as linear would lead to faulty calculations in the budgets of activities, outputs and plans. This article uses artificial neural networks to solve the problem of estimating the relationship between activities and resources (costs). The data of Tejarat Bank of Iran were used to train and test the neural network model. The distinguishing characteristic of this model in comparison to other models is that it considers cost-cost center relationship as non-linear. Special architecture of the suggested network, i.e. multilayer feed-forward network architecture with jump connections, makes it possible not only to forecast costs but also to extract the share value of the resource drivers out of the model. When the results of the suggested model on the value of drivers were compared with the results of experts’ opinion poll on the resource drivers, an acceptable difference was shown.
    Keywords: Performance, based Budgeting, Cost Estimation Relationship (CER), Artificial Neural Networks, Activity, based Costing
  • Akbar Komijani, Farhad Alinejad, Mehrabani Page 39
    In the area of monetary and credit policy-making, the policy-makers should take into special consideration the interactions of monetary policy tool with ‘assets market’ and ‘money market’ while analyzing the relationship of the both with macroeconomic variables such as real production and inflation in a higher level. It is a must to get familiar with the mentioned matters in an attempt to efficiently identify and implement the right policies. A helpful way to study and realize the monetary policy is to focus on monetary transmission mechanisms, through which the activities of the central bank would take effect. Transmission mechanisms of monetary policy are implemented via different routes while influencing various variables and markets with different speeds and intensities. This article tries to evaluate the effectiveness power of four main monetary transmission channels i.e., 1) interest, 2) foreign exchange, 3) assets (stock) price, and 4) bank loaning, on real production growth rate and inflation rate by means of seasonal data within 1: 1990 – 2: 2008. According to the findings of the research, all four channels were powerful enough to transmit the monetary activities to the production and inflation growth rates; in other words, these four channels are regarded as active channels. Moreover, monetary policies exert the highest effect on real production growth through bank loaning channel. Meanwhile, monetary policy is most effective on inflation rate via foreign exchange channel.
    Keywords: Monetary Transmission Mechanisms, Monetary Transmission Channels, Policy Tools, Central Bank
  • Kambiz Hojabr Kiani, Farnoush Hajiha, Majid Mazid, Abadi Farahani Page 65
    Subsidies payment is a policy to guarantee the social security, yet its real effectiveness on the social welfare and meeting the envisaged goals is open to question due to imposing heavy expenditure and shortage of public resources. Therefore, keeping the necessity of subsidies target-orientation in mind, this research tries to estimate the budget credit required to execute target-oriented protective policy in establishing the food security. As getting access to real quantitative values of consumers’ preferences through the use of cross-sectional data is more precise, this paper uses household cost-income detailed data in 2009 in the framework of the consumption amount and the costs of 216 food items in 10 cost groups categorized in urban and rural divisions. The methods and techniques employed in this study are as follows: Modeling to Generate Alternative (MGA), Approximated Almost Ideal Demand System (AIDS), and Compensating Variation (CV). Thus a quantitative relationship was made between definable factors of ‘food - nutrition security’ and welfare effects of price liberalization of the commodities effective in food security. The results indicate that the amount of subsidies allocated to the target group (while having fulfilled the optimal basket and considering the scenarios explained on the price liberalization) were respectively 449884, 51025, 51777, and 52572 billion Rials; it is about 5.15, 5.27, 5.35, and 5.43 percent of the total public budget in 2009, the base year of the study.
    Keywords: Food Security, Protective Policies, Optimal Food Basket, Approximated Almost Ideal Demand System, Compensating Variation, Welfare Effects
  • Mohammad, Javad Mahmoudi, Shahla Kazemi, Pour, Mehdi Ahrari, Ali Nikoo, Nesbati Page 97
    Population growth is a phenomenon that may not be explained only by relying on economic factors. Thus, this article tries to explain population growth issue according to Inglehart-Welzel's Modernization and Cultural Change Theory besides economic factors. It also tries to take a multidisciplinary approach to project and model the strategic variable of population on the basis of socio-economic variables influencing it according to Inglehart's theory up to 2025 in the framework of three economic scenarios, i.e. continuing status quo, the effect of Subsidies Target-Orientation Law and the fulfillment of Iran 2025 Vision goals. The results show that population growth in each scenario follows a decreasing trend asserting Modernization and Cultural Change Theory on the embrace of post-materialistic values. Making the comprehensive population policies according to developmental and multidisciplinary perspectives is a must in Iran's strategic and long-run planning system in a way to project and analyze the future socio-economic and cultural situations.
    Keywords: Modernization Theory, Inglehart, Welzel, Population Growth Theories, Neural Network, Institution
  • Masoumeh Fouladi Page 127
    Exchange rates changes can be employed as an economic policy instrument to realize the goals of policy-makers. This instrument is used in the economies where the exchange rates are not fully floating. In other words, it could not be used in the economies where the exchange rates are determined only by the exchange rates market mechanism. This is to say, such an instrument should be applied in the economic systems in which the exchange rates are determined in a fixed or controlled floating manner. When the exchange rate increases, it is expected that the prices of import goods increase, leading to the decreases in the demand for import goods. On the other hand, as exchange rate is increasing, the domestic products become cheaper in foreign markets, causing the exports to increase. As a result, the exports increase and imports decrease should stimulate production sector to raise the output. It is to be noted that the degree of exchange rate influence on the export and import refers to the elasticity of demand for the export and import. Nonetheless, market shares of these goods play a specific role in increasing the demand for the products. Hence output increase might not be sensible. In order to study the effects of the exchange rates changes on the amount of production, imports and exports of products, this article makes use of Computable General Equilibrium (CGE) Models. The advantage of CGE models over econometric models is that the former makes it possible to study the implications of performing a policy in the framework of a systematic model, composed of various economic variables. Meanwhile, CGE models are independent of time series data. This article tries to study the impacts of the exchange rate variations on the levels of prices, productions, imports and exports of various economic sectors. In the mean time, the effects of the exchange rate variations on the GDP and its components are to be discussed in the article as well.
    Keywords: Exchange Rate, Imports, Exports, GDP, Economic Sectors, Computable General Equilibrium (CGE) Models
  • Mahmoud Mashadi, Ahmad Page 149
    Doubtlessly, poverty is one of the greatest concerns of human societies and economic systems. Obviously, if economics and economists can not produce a proper analysis of such a bitter phenomenon and provide a solution to fight against it, their knowledge will be in vain. In Fact if productivity-oriented economists are merely able to attribute poverty to low productivity of individuals, they have to admit that their economic theory is no more than a tale for half of human beings. This is one of the critical and emphatic points, explained in this paper that makes it distinguished from other works in this area. Indeed the subject of this study is that diametrically different from the opinion of the mainstream economists, poverty does not have an origin related to individuals; on the contrary, it comes from institutional shortcomings and it is not just the outcome of individual inefficiency. This article tries to explain that mainstream economics has not well introduced the rots of poverty while institutions such as well-to-do class, heritage, manners and traditions could rather be regarded the major causes of individual poverty. Moreover, deductive logics as well as mathematical methodology, which are widely used in mainstream economics, have deprived such economists from the research methods emphasized by institutional economists such as participant-observer method. Yet, some recent institutional researches, conducted with the same method, have well revealed that most previous studies on poverty had neglected crucial points pertaining to the subject.
    Keywords: Poverty, Institution, Productivity, Institutional Economics, Mainstream Economics
  • Mohammad, Reza Tabibi, Mohammad, Sheta Dadfar Page 175
    Downsizing is a method of making structural reforms in governmental sector. Downsizing signifies that the reduction of executive expenses leads the government to the achievement of its main functions, namely: supervision, leadership and sovereignty affairs, consistent with Islamic good governance in governmental organizations. An outstandingly fundamental subject in a successful downsizing is the strategic control in the downsizing process. Strategic control could be assumed as the dominant approach, trying to devise a strategic planning from the start to the execution in any agency, organization or institution. This indicates that downsizing requires a procedural approach; therefore it needs a gradual and stage-based method, and strategic control can play such a role in downsizing process. This research takes 'downsizing' as the independent variable, and 'strategic control' as the dependent variable to examine strategic control variables in downsizing process. Therefore, having explained the models of these two variables, an integrated model was composed. This research is an applied type that uses descriptive survey method and its data are analyzed by SPSS software and other statistical methods. The research population was 334 persons out of whom 75 persons were taken for estimation through random sampling method. A questionnaire was devised to collect the information. The results indicated that the managers of Mazandaran Governor-General Office and its affiliated bodies asserted on the necessity to apply strategic control in the downsizing process in individual, organizational as well as individual-organizational levels. In this way, all three hypotheses of the research were affirmed as the significance level (P) in all the items was less than 5 percent, and the value of (T), resulted in all the items, is greater than the that of the table (1.96). Moreover, regarding the extension of hypotheses by complete induction with the aim of attaining certitude on the subject, the researchers recommend such an emphasis on strategic control in downsizing Iranian governmental organizations.