فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 118 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر کمیجانی، حمیدرضا طباطبایی زواره صفحات 3-24
    در پژوهش حاضر، با استفاده از مبانی اقتصاد خرد و برای اولین بار در کشور، تخمین و ارزیابی عوامل موثر بر نقدینگی در بنگاه های تولیدی انجام شده است. برای این منظور، تابع تقاضای بنگاه ها برای پول، با استفاده از اطلاعات صد و شصت و یک شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران، در دوره زمانی 89-1379 (شامل دو برنامه پنج ساله سوم و چهارم) برآورد شده است. نتایج تجربی حاصل از فن داده های تابلویی متوازن، بیانگر وجود صرفه های ناشی از مقیاس در تقاضای حقیقی پول در سطح بنگاه های تولیدی است. همچنین در بنگاه هایی که هزینه دستمزد بیشتری وجود دارد، تراز حقیقی پول بالاتری نگهداری می شود. علاوه بر این، با معرفی «شاخص دسترسی به منابع بانکی» در تابع تقاضای پول، برآوردها نشان داده است که در بنگاه های با دسترسی بیشتر به منابع بانکی، تراز حقیقی کمتری نگهداری می شود. علاوه بر این، تخمین های مربوط به ضرایب نرخ سود (بهره) بیانگر آن است که میانگین وزنی نرخ سود سپرده ها و نرخ سود تسهیلات بانکی، به لحاظ آماری متغیرهای معناداری برای جانشینی هزینه فرصت پول در پژوهش حاضر نیست و به همین دلیل برای تحلیل اثر سیاست پولی بر رفتار نقدینگی بنگاه های تولیدی لازم است متغیرهای دیگری در توسعه مدل مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، نرخ سود، سیاست پولی، رفتار بنگاه، داده های تابلویی
  • محمود باقری، سیاوش سفیداری صفحات 25-51
    بانک ها رابط های اساسی و ضروری و نیز واسطه های خاصی هستند. نوع و نحوه مالکیت بانک، بر رفتار و عملکرد آن تاثیر می گذارد. در بسیاری از کشورها در تمام مراحل توسعه، خصوصی سازی بانک در طول سی سال گذشته، به عنوان ابزاری مهم انتخاب شده است. این امر، بیانگر این است که بانک های دولتی از مطلوبیت کمتری نسبت به بانک های خصوصی برخوردار بوده است. به طور ضمنی، برتری مالکیت بخش خصوصی بانک ها، موجب ترغیب سیاست های خصوصی سازی شده است. در ضمن، دانستن معیارها و شاخص های صحیح به منظور خصوصی سازی مناسب، نظام مالی و ساختار بانکی در امر خصوصی سازی و اینکه برخی اهداف مهم هنجاری و اقتصادی، فقط با مالکیت دولت تحقق می یابد، از ضروریات است. از دیگر مباحث مهم در خصوصی سازی، وضع مقررات است که شرایط وضع مقررات و نیز مبانی عقلایی هنگام وضع قوانین را باید بیان کرد. پس از فرایند خصوصی سازی نیز باید کارایی و ثبات کارکرد بانک و نیز اخذ تضمین های لازم از بخش خصوصی به منظور کسب اطمینان از نیل به اهداف مهم تر دولت و نیز نقش بانک های خارجی که عمدتا خصوصی است را مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: مالکیت دولتی و خصوصی بانک ها، خصوصی سازی، ساختار بانک، وضع مقررات بانکی، کارایی، ثبات بانکی، بانک های خارجی
  • ناصر ایزدی نیا، امیر رساییان، علی اصغر رضایی رجایی صفحات 53-77
    پژوهش حاضر به منظور فراهم کردن شواهدی درباره تاثیر ابزارهای حاکمیت شرکتی بر هموارسازی سود و نیز تاثیر هموارسازی سود بر نقدشوندگی سهام انجام شده است. از این رو، نمونه ای مشتمل بر115 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در دوره هشت ساله (1381-1388) انتخاب و بررسی گردید. برای آزمون فرضیه ها از تجزیه و تحلیل رگرسیون چندمتغیره با داده های تابلویی استفاده شده است. آزمون معنی دار بودن فرضیه ها با استفاده از آماره های tو F انجام شد. معیارهای مورد استفاده برای سازوکار حاکمیت شرکتی عبارت است از: درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره و درصد سهامداران نهادی. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه اول، بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار میان درصد سهامداران نهادی به عنوان یکی از سازوکار های حاکمیت شرکتی با هموارسازی سود است. ولی میان درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره با هموارسازی سود، رابطه معناداری مشاهده نگردید. معیار مورد استفاده برای نقدشوندگی سهام، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام است. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه دوم، بیانگر وجود رابطه منفی و معنادار میان هموارسازی سود و نقدشوندگی سهام است.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، حاکمیت شرکتی، سهامدار نهادی، نقدشوندگی سهام
  • قاسم بولو، الهه معزز، داود خان حسینی، محمد نیکونسبتی صفحات 79-95
    یافته های پژوهش های اخیر درباره رفتار هزینه ها نشان داده است که هزینه ها متناسب با تغییرات فروش تغییر نمی کند. به عبارت دیگر، هزینه ها به تناسب با افزایش در فروش افزایش می یابد، اما به تناسب کاهش در فروش، کاهش نمی یابد، این رفتار نامتناسب هزینه ها، چسبندگی هزینه نامیده می شود. دو نظریه درباره چسبندگی هزینه مطرح شده است. بر اساس نظریه اول، چسبندگی هزینه ها، نتیجه تصمیم آگاهانه مدیران است و بر اساس نظریه دیگر، چسبندگی هزینه ها ممکن است به این دلیل باشد که هزینه ها همزمان و به سرعت کاهش در فروش، کاهش نمی یابد. تاکنون نظریه تصمیم آگاهانه به طور مستقیم آزمون نشده است، از این رو، در پژوهش حاضر، نظریه تصمیم گیری آگاهانه با استفاده از پیش بینی مدیریت از وضعیت فروش در آینده آزمون گردید. بر اساس نتایج پژوهش حاضر که بر اساس اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، برای دوره پنج ساله از سال 1384 تا 1388 انجام شده است، زمانی که مدیران به فروش در آینده خوش بین هستند، شدت چسبندگی هزینه ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پیش بینی فروش، تصمیم آگاهانه، چسبندگی هزینه، رفتار هزینه، ساختار هزینه
  • غلامرضا عباسی، محمدرضا میرزایی نژاد، فهیمه دنیابین صفحات 97-113
    تحول در نظریه های مزیت و نقض فرض همگن بودن بنگاه ها، اهمیت ویژگی های بنگاه و عوامل محیطی مانند درجه رقابتی بازار را در تجارت آشکار کرد و رویکرد بررسی در موضوعات مربوط به تجارت را از سطح کلان و متغیرهای قیمتی مانند نرخ ارز و نرخ تورم، به حوزه خرد مانند اندازه بنگاه، مخارج پژوهش و توسعه، مهارت نیروی کار و ساختار بازار سوق داد. در پژوهش حاضر، الگویی شامل عوامل قیمتی، ساختار بازار و سایر ویژگی های بنگاه به منظور تعیین عوامل موثر بر صادرات در سطح صنایع، با کد چهار رقمی ISIC برای 99 صنعت دارای صادرات در ایران مورد توجه قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که علاوه بر نرخ ارز، متغیرهای مرتبط با ویژگی های خاص هر صنعت، مانند مخارج پژوهش و توسعه، شدت مهارت، نفوذ واردات، ساختار بازار (میزان تمرکز) و نسبت نیروی کار به سرمایه نیز بر صادراتی بودن صنعت، تاثیر مثبت و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: صادرات صنعتی، ساختار بازار، مخارج پژوهش و توسعه، مزیت رقابتی، شاخص هرفیندال هیرشمن
  • ابوالفضل نجارزاده نوش آبادی، جهانبخش مهرانفر، محبوبه طبرسی صفحات 115-129
    در حال حاضر، در ادبیات رشد اقتصادی، کارآفرینی اهمیت ویژه ای یافته است، به طوریکه از آن به عنوان موتور توسعه اقتصادی یاد می شود. اما نکته قابل توجه این است که در برخی کشورهای در حال توسعه، نسبت به کشورهای توسعه یافته، سطح کل فعالیت های کارآفرینی بسیار بالاست، در حالی که میزان رشد اقتصادی کشورهای مذکور کم بوده است. به نظر می رسد دلیل تفاوت مذکور، سهم کارآفرینی در فعالیت های مولد یا غیرمولد است. هدف پژوهش حاضر، بررسینقش کارآفرینی مولد و غیرمولددر رشد اقتصادیکشورها است. بدین منظور، از خوداشتغالی به عنوان شاخصی برای کارآفرینی غیرمولد و از نوآوری به عنوان شاخصی برای کارآفرینی مولد استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین الگو رگرسیونی برای شصت کشور منتخب توسعه یافته و در حال توسعه، با روش داده های تابلویی در دوره 2008-1996،بیانگر آن است که خوداشتغالی اثر منفی و نوآوری اثری مثبت بر رشد اقتصادی دارد. از این رو، در پژوهش حاضر، نظریه های شومپیتر و بامول مورد تاکید قرار گرفته و لازمه نیل به رشد اقتصادی بلندمدت، کارآفرینی بر مبنای نوآوری دانسته شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، خوداشتغالی، نوآوری، رشد اقتصادی، توسعه اقتصادی
  • صادق بختیاری، مجید دهقانی زاده، علیرضا رعیتی صفحات 131-159
    بکارگیری روش های علمی به منظور بررسی و سطح بندی مناطق از حیث توسعه یافتگی در جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، محیطی و غیره، منجر به شناخت میزان نابرابری ها گردیده است و معیاری برای تلاش در حوزه کاهش و رفع نابرابری های موجود میان آن ها نیز محسوب می شود. از این رو، در پژوهش حاضر رتبه بندی شهرستان های استان یزد در دو بخش کمی و کیفی انجام شده است و تلفیق آن ها، نتیجه نهایی توسعه یافتگی را مشخص می کند. بررسی کمی بر اساس شاخص های توسعه که در فصول نه گانه تدوین یافته است، با روش تحلیل عاملی و نظام وزن دهی آنتروپی شانون و بررسی کیفی با استفاده از پرسشنامه های خاص بر مبنای دیدگاه های مدیران استان و بکارگیری روش AHP انجام شده است. در ادامه نیز بر اساس خروجی نهایی به دست آمده، شهرستان های استان در چهار دسته محروم، نیمه محروم، نیمه برخوردار و برخوردار سطح بندی گردیده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شهرستان های بهاباد، طبس و خاتم به عنوان شهرستان های محروم، بافق و ابرکوه به عنوان شهرستان های نیمه محروم، تفت، صدوق و مهریز به عنوان شهرستان های نیمه برخوردار و شهرستان های یزد، اردکان و میبد به عنوان شهرستان های برخوردار استان مطرح است. نتایج همچنین مبین آن است که بین شهرستان های برخوردار، به ویژه شهرستان یزد با سایر شهرستان ها اختلاف جالب توجهی در سطح توسعه یافتگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، تحلیل عاملی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تصمیم گیری با معیارهای چندگانه
|
  • Akbar Komijani, Hamidreza Tabatabaei, Zavareh Pages 3-24
    For the first time in the country، this research employs microeconomic fundamentals in a try to estimate and assess the factors that affect the liquidity in production enterprises. For this purpose، the enterprises'' demand for money function were estimated with the data related to 161 production enterprises accepted to Tehran Stock Exchange within the 2000-2010 period including the third and fourth five-year development plans of Iran. The empirical results of balanced panel data method indicate the economies of scale in the real demand for money at the level of production enterprises. Meanwhile، more real money balances are kept in the enterprises that have undergone more wage costs. Additionally، estimates illustrate that if the ‘access to banking resources indicator’ is introduced to the demand for money function، less real money balances are kept in the enterprises that have more access to the banking resources. It should be added that estimates of interest rate coefficients indicate that the average weight pertaining to the interest rate of deposit accounts as well as that of the banking facilities are not statistically significant variables for substituting with money opportunity cost in this research; therefore، some other variables are needed for developing the model of the study in order to analyze the impact of monetary policy on the liquidity behavior of the production enterprises.
    Keywords: Demand for Money, Interest Rate, Monetary Policy, Enterprise Behavior, Panel Data
  • Mahmoud Bagheri, Siavash Sefidari Pages 25-51
    Banks are essential and necessary links that function as special intermediaries. The type of banks affects their behavior and performance. Banks privatization has been considered as a pivotal tool along the whole continuum of economic development in many countries within the recent 30 years. This signifies that the state banks enjoy less desirability than private ones. Implicitly speaking، the predominance of banks’ private ownership leads to the encouragement of privatization policies. Meanwhile، it seems a must to get familiar with the financial system and banking structure as the right criteria and indicators of optimal privatization as well as with the fact that some critical economic and normative goals are materialized just through state ownership. One of the important subjects related to privatization is to set regulations. Terms of regulations and the rational fundamentals of the regulations should be explained while regulations are set. After privatization process is finalized، the efficiency and stability in the functions of banks as well as receiving the required guarantees from the private sector should be taken into consideration in order to make sure that the more crucial goals of the government are fulfilled and that the role of foreign (mainly private) banks have been envisaged.
    Keywords: State, Private Ownership of Banks, Privatization, Banks Structure, Banking Regulations, Efficiency, Banking Stability, Foreign Banks
  • Naser Izadinia, Amir Rasaiian, Aliasghar Rezaei, Rajaei Pages 53-77
    This article was aimed to collect and cite evidences about the effect of corporate governance tools on dividend smoothing and، in turn، the latter’s impact on stock liquidity. Therefore، a sample of 115 corporations accepted to Tehran Stock Exchange within a period of eight years، i. e. 2002-2009، were selected and surveyed. Panel data multiple regression analysis were employed to test the hypotheses. Meanwhile، t-statistic and F-statistic were taken to test the significance of the hypotheses. The criteria used for corporate governance mechanism included the percentage of the outside directors as well as the percentage of the institutional stockholders. The results of testing the first hypothesis indicated a positive and significant relationship between the percentage of the institutional stockholders (as a corporate governance mechanism) and dividend smoothing. However، no significant relationship was observed between the percentage of the outside directors and dividend smoothing. The criterion used for the stock liquidity was the bid-ask spread. The results of testing the second hypothesis showed a negative and significant relationship between dividend smoothing and stock liquidity.
    Keywords: Dividend Smoothing, Corporate Governance, Institutional Stockholder, Stock Liquidity
  • Ghassem Bolou, Elaheh Moazez, Davoud Khan, Hosseini, Mohammad Nikoonesbati Pages 79-95
    Studies conducted on the behavior of costs indicate that costs do not change proportionately to the fluctuations of selling. In other words، costs increase in proportion to selling increases، yet they do not decrease proportionate to selling decreases; such a disproportionate behavior of costs is known as ‘sticky costs’. There are two prevailing theories on this phenomenon. The first theory holds that sticky costs are as a result of deliberate decisions made by managers while the latter holds that sticky costs might be the result of the fact that costs could not be reduced simultaneously and as speedily as selling decreases. So far، the deliberate decisions of managers have not been tested. Therefore، this study tries to test the former theory، i. e. deliberate decisions through managers’ selling predictions for future. The results of the research، based on the data related to the enterprises admitted to Tehran Stock Exchange for a five year period (2005-2009) shows that when the managers are optimistic about the selling in the future، the sticky prices increase.
    Keywords: Selling Predictions, Deliberate Decision, Sticky Costs, Behavior of Costs, Structure of Costs
  • Gholamreza Abbasi, Mohammadreza Mirzaee, Nejad, Fahimeh Donyabin Pages 97-113
    Changes introduced to the theories of advantage and the rejection of enterprises homogeneity hypothesis revealed the characteristics of enterprises and environmental factors such as the degree of market competitiveness in trade. It diverted the trade approaches from macroeconomic level and price variables like foreign exchange and inflation rates into the microeconomic level including the size of enterprises، research and development expenditures، labor skills and market structure. This research formulates a model composed of price factors، market structure and other characteristics of enterprises with the aim of identifying the factors affecting industry-level exports with a four-digit ISIC code for 99 industries that have exports in Iran. The results indicate that the foreign exchange rate besides the variables related to the specific characteristics of each industry such as research and development expenditures، the intensity of skills، the influence of imports، market structure (the amount of concentration) as well as the labor to capital ratio are positively and significantly effective on the level of exports in industry.
    Keywords: Industrial Exports, market Structure, Research, Development Expenditures, Competitive Advantage, Herfindhal, Hirishman Indicator
  • Abolfazl Najjarzadeh Noushabadi, Jahanbakhsh Mehranfar, Mahboubeh Tabarsi Pages 115-129
    Nowadays، entrepreneurship enjoys an outstandingly important status in economic literature in a way that it is referred to as the engine of economic development. Yet، it is to be noted that in some developing countries the total extent of entrepreneurial activities is high، compared to that of the developed countries though the economic development amount is little among the former group. It is presumed that such a difference could be explained by the share of entrepreneurship in productive and non-productive activities. This article tries to study the role of productive and non-productive entrepreneurship in the economic development of countries. Thus، ‘self-employment’ is taken as an indicator for a non-productive entrepreneurship while ‘innovation’ is employed as an indicator for a productive entrepreneurship. The results of estimating regression model for 60 selected developing and developed countries with panel data method in the period within 1996-2008 demonstrate that ‘self-employment’ has a negative effect on the economic development while ‘innovation’ affects it positively. This research builds on theories of Schumpeter and Baumol and regards innovation-based entrepreneurship as the requirement of accomplishing economic development.
    Keywords: Entrepreneurship, Self, Employment, Innovation, Economic Growth, Economic Development
  • Sadegh Bakhtyari, Majid Dehghani, Zadeh, Alireza Rayati Pages 131-159
    Nowadays، entrepreneurship enjoys an outstandingly important status in economic literature in a way that it is referred to as the engine of economic development. Yet، it is to be noted that in some developing countries the total extent of entrepreneurial activities is high، compared to that of the developed countries though the economic development amount is little among the former group. It is presumed that such a difference could be explained by the share of entrepreneurship in productive and non-productive activities. This article tries to study the role of productive and non-productive entrepreneurship in the economic development of countries. Thus، ‘self-employment’ is taken as an indicator for a non-productive entrepreneurship while ‘innovation’ is employed as an indicator for a productive entrepreneurship. The results of estimating regression model for 60 selected developing and developed countries with panel data method in the period within 1996-2008 demonstrate that ‘self-employment’ has a negative effect on the economic development while ‘innovation’ affects it positively. This research builds on theories of Schumpeter and Baumol and regards innovation-based entrepreneurship as the requirement of accomplishing economic development.
    Keywords: Entrepreneurship, Self, Employment, Innovation, Economic Growth, Economic Development