فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 119 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد غفاری، مهدی صادقی شاهدانی صفحه 3
    در سال های اخیر ایده تمرکززدایی مالی به معنی انتقال قدرت تصمیم گیری نسبت به ترکیب مخارج و درآمدها از دولت مرکزی به نهادهای محلی، در میان اقتصاددانان مورد توجه قرار گرفته است مطالعه های متعددی به تاثیر آن بر متغیرهای اقتصادی از جمله رشد اقتصادی پرداخته اند. با ایجاد نظام درآمد- هزینه استانی و تشکیل نهادهای اداری و مالی استانی ذیل آن طی برنامه سوم و چهارم توسعه، گام های اساسی در گسترش فرایند تمرکززدایی مالی در ایران برداشته شد. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله درصدد برآمدیم تا تاثیر تمرکززدایی مالی را که با سه شاخص تمرکززدایی درآمدی، تمرکززدایی از مخارج عمرانی ملی و تمرکززدایی از مخارج عمرانی تخصیصی به استان ها تعریف شده است، بر رشد اقتصادی استان ها ارزیابی کنیم. پس از آزمون پایایی متغیرها و تایید روابط بلند مدت بین متغیرهای الگو با استفاده از آزمون های پدرونی و کائو، اثر تمرکززدایی مالی بر رشد اقتصادی استان ها طی سال های 1379-1386 مبتنی بر روش حداقل مربعات تعمیم یافته، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد بین تمرکززدایی از اعتبارات عمرانی ملی و تمرکززدایی از اعتبارات عمرانی تخصیصی به استان و رشد اقتصادی استان ها یک رابطه خطی مثبت وجود دارد به نحوی که با افزایش یک درصد در تمرکززدایی مالی، رشد اقتصادی استان ها تا 6/. درصد افزایش می یابد اما بین تمرکززدایی درآمدی و رشد اقتصادی استان ها، یک رابطه غیرخطی برقرار است. اگر تمرکززدایی درآمدی در استان ها تا سطح 85 درصد افزایش یابد، می توان رشد اقتصادی استان ها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، رشد اقتصادی، داده های پانلی، روش حداقل مربعات تعمیم یافته
  • ایمان حقیقی، داود منظور، محمد ابراهیم آقابابایی صفحه 25
    هدف اصلی این مقاله ارائه یک الگو برای بررسی اثر «خروج سرمایه «در صنعت برق با فرض بهبود کارایی در مصرف برق می باشد. برای این تحلیل از یک الگوی تعادل عمومی محاسبه پذیر برای اقتصاد ایران استفاده می شود. از ویژگی های خاص این الگو می توان به فرض قیمت ثابت در مورد برق، بازار کار ناهمگن، چسبندگی دستمزدها و فرض جانشینی ناقص سرمایه بین بخش های مختلف اشاره کرد. بر اساس نتایج این مطالعه با ده درصد بهبود در کارایی مصرف برق در اقتصاد، بخش برق با خروج سرمایه و نیروی کار به ترتیب به میزان 53/9 و 48/9 درصد مواجه خواهد شد. در تعادل نهایی، بخش خدمات، صنایع و کشاورزی به ترتیب بیشترین سهم را در پذیرش نیروی کار و سرمایه خارج شده از بخش برق به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: صرفه جویی، برق، خروج سرمایه، جریان نیروی کار، تعادل عمومی محاسبه پذیر
  • محمود متوسلی، میثم احقاقی صفحه 45
    توجه به فرایند تغیرها به ویژه در تعامل های انسانی را می توان به عنوان امری ضروری برای درک بهتر بسیاری از رخدادها و موضوع های مبتلا به جوامع مانند شکست و یا موفقیت در برنامه های گوناگون سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به شمار آورد. از سوی دیگر درک علل و عوامل موثر در پدیده تغییر و فرایند تغییرها را می توان یکی از چالش های اساسی در حوزه های گوناگون علوم انسانی دانست که از سال ها پیش از میلاد مسیح (ع)، مورد توجه فلاسفه و اندیشمندان قرار داشته است. برهمین اساس تلاش شد تا با مطالعه نظرهای اندیشمندان گوناگون در این حوزه، علاوه بر دست یابی به تعریف های روشن تری از پدیده تغییرها، زمینه برای طراحی مدل مفهومی از تغییرها در عملکرد اقتصادی، ایجاد شود. هم چنین مشخص شد که فرایند تغییرها در میان مکتب های گوناگون اقتصادی نیز با درجه های گوناگونی از اهمیت، مورد بررسی قرار گرفته است. جریان غالب در نگاهی گذرا از این مهم می گذرد در حالی که اندیشمندان مکتب های دیگر همچون هایک، با معرفی بحث مدل های پیوندگرا و نظم کیفی، شومپیتر با بحث کارآفرینی و معرفی کلید واژه، نوظهوری و نورث با تاکید بر مباحث شناختی، نظریه مدل های ذهنی و فرایند یادگیری می کوشند با بهره گیری از تحلیل هایی پویا و میان رشته ای، به عنوان دغدغه ای اصلی به تبیین این پدیده، بپر دازند.
    کلیدواژگان: فرایند تغییرها، مکتب اتریشی، اقتصاد نهادگرایی جدید، اقتصاد نهادگرایی قدیم، تعامل های انسانی
  • رضا خوش سیما، محمدنبی شهیکی تاش صفحه 69
    هدف محوری این مقاله بررسی ارتباط کارایی و ریسک در صنعت بانکداری ایران است. در این پژوهش به منظور ارزیابی کارایی و رتبه بندی بانک ها، انتخاب مدل بهینه و سپس شناسایی تاثیر ریسک های اعتباری، عملیاتی و نقدینگی بر کارایی نظام بانکی، از دو رویکرد پارامتریک با مبنای اقتصادی و ناپارامتریک با مبنای بهینه سازی ریاضی استفاده شده است. در این راستا 15 بانک به عنوان جامعه آماری پژوهش طی سال های89-1384 مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر تفاوت دو روش پارامتریک و ناپارامتریک در ارزیابی کارایی و رتبه بندی بانک ها و برتری نسبی روش SFA(پارامتریک) نسبت به MEA(ناپارامتریک) می باشد. همچنین یافته های مقاله بیانگر آن است که ارتباطی معنا دار میان ریسک اعتباری، عملیاتی، نقدینگی و کارایی در نظام بانکی ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارایی، ریسک، ارتباط ریسک و کارایی، تحلیل چند جهتی، تحلیل مرزی تصادفی
  • رضا امیدی صفحه 97
    بروز پیامدهای منفی ناشی از تاکید بر رشد اقتصادی در فرایند توسعه موجب شد تا از اواسط دهه 1970 میلادی، موضوع توسعه پایدار مورد توجه صاحب نظران و سیاست گذاران قرار گیرد. در این جهت مطرح شدن بحث ها و مضمون های «اجتماعی» بر شیوه، اهداف و گستره برنامه ریزی تاثیر گذاشت و این مسئله با نوعی تحول پارادایمی در سیاست گزاری توسعه همراه شد. سابقه برنامه ریزی در ایران بیش از 60 سال است و در این مدت 11 برنامه ملی توسعه تدوین شده است. این برنامه ها مبتنی بر الگوها و نظریه هایی است که علاوه بر شرایط و زمینه های بیرونی، دیدگاه سیاست گذاران را نیز درباره توسعه بازتاب می دهد. از این رو، بررسی و تحلیل این برنامه ها می تواند به شناخت روند نظری توسعه در ایران کمک کند. در مقاله حاضر تلاش شده است تا شیوه، اهداف و گستره برنامه ریزی در ایران مورد بررسی و تفسیر قرار گیرد. اینکه چه مجموعه ای از کنشگران در تدوین برنامه نقش داشته اند، مولفه های محیطی تا چه اندازه بر محتوای برنامه ها تاثیر گذاشته اند و حوزه های اجتماعی نظیر آموزش، بهداشت و درمان، مسکن، رفاه و تامین اجتماعی چه جایگاهی در برنامه های داشته اند. بدین منظور قوانین مربوط به برنامه های عمرانی قبل از انقلاب (برنامه های اول تا ششم) و برنامه های توسعه بعد از انقلاب (برنامه های اول تا پنجم) به روش تحلیل محتوای مضمونی و با استفاده از مدل بسط یافته جعبه سیاه ایستن مورد بررسی قرار گرفته اند. بنابریافته ها، متغیرهای زمینه ای محیط سیاست گزاری، تاثیر اساسی بر متغیرهای ماهیتی و ساختاری دارند. همچنین، برنامه ریزی در ایران به لحاظ روش و فرایند تدوین، اجتماعی نشده است و اهداف اجتماعی نیز یا به عنوان ابزار رشد اقتصادی و یا به عنوان ابزاری برای کاهش پیامدهای منفی ناشی از سیاست های مبتنی بر رشد اقتصادی مدنظر قرار داشته اند
    کلیدواژگان: برنامه ریزی اجتماعی، برنامه های توسعه، سیاست گزاری اجتماعی، کنشگران سیاست گزاری، مولفه های محیطی
  • جعفر عبادی، علی نیکونسبتی صفحه 127
    درخلال سالهای اخیر تبیین های نهادی به تبیین های غالب درباره علل نفرین منابع بدل شده است. ما در این مقاله از میان رویکردهای مختلف نهادی، بر نظریه نورث و همکارانش تاکید نمودیم که معتقدند مسئله اساسی در زمینه رشد اقتصادی کشورها نه کیفیت یک یا چند نهاد خاص بلکه روش پدید آوردن نظم درجامعه است. به نظر آنها نحوه پدیدآوردن نظم، کیفیت نهادی و به تبع آن رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. بررسی های ما درباره رشد اقتصادی کشورهای دارای منابع طبیعی در خلال سالهای 2010-1970 که با روش اقتصادسنجی انجام شده است، نشان می دهد که نظریه نورث و همکارانش در مورد کشورهای دارای منابع طبیعی هم صادق است و کشورهای دارای منابع طبیعی که نظمی دموکراتیک دارند، دچار «نفرین منابع» نشده اند و توانسته اند از منابع خود درجهت رشد اقتصادی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، رشد اقتصادی، منابع طبیعی، نفرین منابع، نهاد
  • علیرضا رهبردهقان، عادله اسمعیلی دستجردی پور، نظر دهمرده صفحه 145
    احداث و توسعه دامداری های صنعتی در سال های اخیر در استان کرمان، سبب هدایت بخش فراوانی از سرمایه های موجود در استان به سمت این صنعت شده است. از این رو، لازم است کارآمدی واحدهای تولیدی در استان، به منظور بررسی وضعیت حرکت سرمایه به سمت بخش تولیدی مذکور، مورد بررسی قرار گیرد. یکی از معیارهایی که می تواند برای این کار مورد استفاده قرار گیرد، کارایی واحدهای تولیدی است. از این رو، در پژوهش حاضر وضعیت انواع کارایی (فنی، تخصیصی و اقتصادی) برای تولیدکنندگان شیر گاو و گوسفند در استان کرمان مورد بررسی قرار گرفته است تا کارآمدی این فعالیت اقتصادی در استان، ارزیابی شود. در پژوهش حاضر، از روش تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است. داده های مورد نیاز، مربوط به 140 تولیدکننده شیر گاو و 140 تولیدکننده شیر گوسفند است. بر اساس نتایج پژوهش، متوسط کارایی های فنی، تخصیصی و اقتصادی برای تولیدکنندگان شیر گوسفند، به ترتیب 6/57، 7/42، 52/24 و برای تولیدکنندگان شیر گاو 7/46، 78/39، 58/18 است.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوشی داده ها، شیر، گاو، شیر گوسفند
|
  • Mohammad Ghaffaryfard Page 3
    In recent years, the economists have been deliberately thinking about the idea of fiscal decentralization, i.e. transfer of decision-making authority from central government to local institutes (in proportion to composition of expenditures and revenues). A good number of researches were conducted to know its effect on economic variables such as economic growth. Great strides were made in Iran to develop fiscal decentralization through establishing provincial revenue-expenditure system, followed by the creation of provincial administrative and financial institutes within the years of 3rd and 4th development plans. This article tries to assess the fiscal decentralization effectiveness on the economic growth in provinces, within the framework of three indicators, namely revenue decentralization, decentralization from national development expenditures, and finally decentralization from development expenditures allocated to provinces. Having gone through the reliability test of variables, and after having approved the long-run relationship between the model variables through the use of Pedroni and Kao C.H. tests, the researchers analyzed the effect of fiscal decentralization on the economic growth of Iranian provinces within 2000-2007 according to extended least square method. The results demonstrated that there is a linear positive relationship between decentralization from credits of national development expenditures, decentralization from credits of development expenditures allocated to provinces and provincial economic growth in a way that 1 percent of fiscal decentralization leads to 0.6 percent of economic growth in the provinces. Yet, there is a non-linear relationship between revenue decentralization and the economic growth in provinces. If revenue decentralization in provinces increases up to 85 percent, economic growth in provinces could rise.
    Keywords: Fiscal Decentralization, Economic Growth, Panel Data, Extended Least Square Method
  • Iman Haghighi, Davoud Manzour, Mohammad, Ebrahim Aghababaei Page 25
    The purpose of this paper is to study the “disinvestment effect” of a counterfactual electricity efficiency improvement in Iran. The Researchers apply a computable general equilibrium model with special assumptions about given electricity price, heterogeneous labor market, wage rigidity and imperfect capital mobility between sectors. It was found that after a 10% electricity efficiency improvement, the capital stock declined by 9.53% and employment reduced by 9.48% in electricity sector. Services, industries and agriculture sectors had more capital and labor inflow respectively.
    Keywords: Electricity Conservation, Disinvestment, Labor Flow, Computable General Equilibrium
  • Mahmoud Motavasseli, Meysam Ehghaghi Page 45
    It is necessarily advisable to ponder about the “change process”, most particularly in the area of human interactions so that one make more consummate realization of numerous occurrences and challenges like cases of success or failure in highly assorted political, cultural, social or economic plans that societies experience. On the other hand, understanding the causes and effective factors leading to the phenomenon of change as well as “change process” could be considered as one of the critical challenges in studying various fields of humanities in which the philosophers and thinkers were interested even in the years B.C. Accordingly, this article tries to study the ideas of different intellectuals in this area in order to propose more vivid definitions of the phenomenon of change in a way that they may pave the path for conceptual modeling of changes in economic performance. This study indicates that different economic schools deal with the “change process” with varying degrees of importance. The mainstream economics passes by this significant phenomenon with a brief view while thinkers of other economic schools employ dynamic and multi-disciplinary analyses in an attempt to explain the phenomenon of “change” as a major concern; Hence, Hayek introduces the discussions of connectionist models and qualitative order, Schumpeter goes on with entrepreneurship and presents the keyword “Novel”, and North, emphasizing cognitive subjects, puts forward the theory of mental models and learning process, all in a try to take care of this major concern.
    Keywords: Change Process, Austrian School, Institutional Economics, Human Interactions
  • Reza Khosh, Sima, Mohammad, Nabi Shahiki, Tash Page 69
    This article basically tries to examine the relationship between efficiency and risk in Iranian banking system. The scholars here simply employ two approaches, i.e. parametric (economic-based) approach, and non-parametric (mathematical optimization-based) approach, to assess the efficiency, rank the banks, select the optimal model and at last, identify the impact of credit, operational and liquidity risks on banking system. To meet such an end, 15 banks were taken as the statistical population of the research during 2005-2010. The findings illustrate a difference between the two parametric and non-parametric efficiency assessment approaches in ranking the banks; in the mean time, they signify a relative superiority of Stochastic Frontier Approach (SFA) over Multi- Directional Efficiency Analysis (MEA). Eventually, the results indicate a significant relationship between “credit, operational and liquidity risks” and the efficiency in Iranian banking system.
    Keywords: Efficiency, Risk, Risk, Efficiency Relationship, Multi, Directional Efficiency Analysis (MEA), Stochastic Frontier Approach (SFA)
  • Reza Omidi Page 97
    The occurrence of negative impacts of economic growth led the intellectuals and policy-makers to consider sustainable development in mid-1970s. Meanwhile, social issues and themes influenced the methods, goals and domain of planning in the midst of a paradigm shift in the area development policy-making. Iran enjoys a background of over 60 years in the area of development planning during which 11 plans were devised. These plans were based on the models and theories that reflect both the external conditions and backgrounds as well as the viewpoints of the policy-makers on the subject of development. Therefore, review and analysis of such plans may help to sketch the theoretical trend of development in Iran. This article tries to survey the methods, goals and domain of development planning in Iran. Who were the activists, taking roles in development planning? To what extent did the environmental factors affect the contents of the development plans? What was the share of social areas such as education, health, housing, welfare and social security in the plans? To answer these questions, the laws and regulations related to development plans before and after the Islamic Revolution of Iran (1988) were reviewed with thematic content analysis using extended Easten black box. According to the findings, background variables of policy-making environment critically affect essential and structural variables. The results indicate that planning in Iran are not socialized from the methods and formulation point of view; meanwhile, social goals have not been considered as the tools of growth or as the tools to reduce negative impacts of economic growth-based policies.
    Keywords: Social Planning, Development Plans, Social Policy, making, Policy, making Activists, Environmental Factors
  • Jaafar Ebadi, Ali Nikoonesbati Page 127
    Recently, institutional explanations have turned into the ruling ones to expound the causes of resource curse. From among the institutional approaches, this article picks out the theory of North and his colleagues, who believe that the underlying challenge of economic growth in countries is not confined to the quality of one or several certain institutions and that it could be explained by the method of developing an order in the society. They hold that the way to develop the order influences the institutional quality and as a result it affects the economic growth. The findings shows that the econometric surveys within 1970-2010 reaffirm the theory of North and his colleagues on the countries that enjoy natural resources; in other words, the countries enjoying resources that have a democratic order did not face resource curse and could manage to use their resources in line with their economic growth.
    Keywords: Democracy, Economic Development, Natural Resources, Resource Curse, Institution
  • Alireza Rahbar, Dehghan, Adeleh Esmaili Dastjerdi, Pour, Nazar Dehmardeh Page 145
    Establishment and development of industrial husbandry in Kerman province have directed a great deal of provincial capitals toward this industry in recent years. Therefore, it is a must that efficiency of these production units is studied so that the situation of capital movement toward such units could be duly analyzed in the province. A helpful criterion to be employed is the analysis of production units’ efficiency. This article tries to study the technical, allocation and economic efficiencies of producers of cow milk and sheep milk in Kerman province with the aim of measuring the efficiency of this activity in the province. This study uses “Data Envelopment Analysis” method. The data was collected from 140 cow milk producers and 140 sheep milk producers. According to the results, the average technical, allocation and economic efficiencies for sheep milk producers were 57.6, 42.7 and 24.52 respectively while those of cow milk producers were 46.7, 39.78 and 18.58 respectively.
    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Cow Milk, Sheep Milk