فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 120 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد خدادادکاشی، محمدرضا حاجیان صفحات 3-24
    در این پژوهش، کارایی صنعت بانکداری ایران بین سالهای 1386-1380 برآورد می شود. برای این منظور از تابع هزینه مرزی تصادفی از نوع ترانسلوگ با نگرش تولیدی برای دو محصول وام و سپرده، استفاده شده است. الگوی مورد استفاده مدل ناکارایی متغیر در زمان بتیس و کولی (1992) و داده های مورد استفاده شامل اطلاعات ده بانک دولتی وچهار بانک خصوصی است. نتایج نشان می دهد متوسط ناکارایی هزینه ای طی دوره مورد بررسی، از (22/0) در سال 1380 به (37/0) در سال 1386 افزایش یافته و مقدار ناکارایی بانکهای خصوصی کمتر از بانکهای دولتی است.
    کلیدواژگان: صنعت بانکداری، بانک خصوصی، بانک دولتی، کارایی هزینه ای، تابع هزینه ترانسلوگ، جزء خطا
  • مسعود محمدی الموتی صفحات 25-58
    این مقاله پیامدهای جامعه شناسی جهانی شدن برای برنامه ریزی توسعه در ایران را بررسی نموده و پیشنهادهایی را برای تعامل سازنده با جهانی شدن در برنامه توسعه کشور ارایه کرده است. برنامه ای که به عنوان یک سند ملی از دیدگاه های نظریه پردازان و سیاست گزاران توسعه متاثر است. بدین منظور، ابتدا سه نظریه جامعه شناسی جهانی شدن به طور خلاصه بررسی می شود و به ترتیب نیروهای محرکه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی حهانی شدن معرفی می گردد. با ارایه یک ارزیابی انتقادی از فروض پایه، استدلال های اصلی، و نتایج عمده این سه نظریه، چارچوبی برای تحلیل جهانی شدن و پیامدهای آن پیشنهاد می گردد تا مقاله حاضر از قدرت توضیحی بیشتری برخوردار باشد. بر اساس این چارچوب نظری، پیامدهای جهانی شدن برای برنامه ریزی اجتماعی در کشورهای در حال توسعه در سه حوزه فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بررسی شده و مصادیق آن پیامد ها برای برنامه ریزی توسعه در ایران جستجو می گردد. همچنین با اشاره ای به اهداف و سیاست های عمده برنامه های پنج ساله توسعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، استدلال می شود که برنامه های مذکور از نگاه جامعه شناسانه برای تحلیل اثرات جهانی شدن برخوردار نبوده است. این امر در حالی است که جامعه شناسی جهانی شدن رهیافت های مهمی در جهت برنامه ریزی توسعه در ایران را در بر خواهد داشت. مهمترین این رهیافت ها عبارت است از: به منظور استفاده از فرصت های جهانی شدن باید تعامل فرهنگی و سیاسی سازنده با جهان شکل گیرد. این تعامل، اساس استفاده فرصت های جهانی شدن در زمینه های اقتصادی، علمی و فن آوری را فراهم می آورد. در این تعامل سازنده، بهره برداری از تجربه جهانی توسعه و نقد منصفانه آن نقش کلیدی را ایفاء خواهد نمود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی جهانی، نظریه جهانی شدن، برنامه ریزی اجتماعی، کشورهای در حال توسعه، توسعه
  • مهدی ابزری، حامد درخشیده صفحات 59-75
    از آنجایی که در دو دهه گذشته شفافیت بازارهای مالی به عنوان یکی از متغیرهای موثر بر استراتژی های سرمایه گذاران در بازارهای مالی مطرح بوده است، این پژوهش به بررسی رابطه شفاف سازی اطلاعات مالی با رفتار سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار اصفهان می پردازد. جامعه آماری پژوهش، سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار اصفهان می باشند. پژوهش با استفاده از پرسشنامه در بازه زمانی اول مهر تا آخر آبان ماه سال 1391 انجام گرفت. برای آزمون فرضیات از آزمون های همبستگی، مقایسه زوج ها و تحلیل عاملی یک طرفه استفاده شد و هر سه فرضیه پژوهش در سطح 95 درصد مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هر سه بعد شفافیت یعنی افشای اطلاعات مالی، شفافیت ساختار هیات مدیره و شفافیت ساختار مالکیت بر رفتار سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار اصفهان تاثیرگذار است و درک سرمایه گذاران از ابعاد شفافیت با توجه به متغیرهای جمعیت شناختی آنها متفاوت است. در نهایت این پژوهش می تواند به سرمایه گذاران جهت تعدیل رفتارشان متناسب با شرایط بازار بورس کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات مالی، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار اصفهان، شفاف سازی، رفتار سرمایه، گذاری
  • حسن سبحانی، ابوالقاسم مهدوی، حمید پاداش * صفحات 77-94

    هدف اصلی مقاله، پاسخ به این پرسش کلیدی است که چه نوع مسایل فلسفی در علم اقتصاد قابل طرح هستند؟ نویسندگان با تبعیت از مبانی نظری، فلسفه علم اقتصاد را به سه شاخه انتولوژی، اپیستمولوژی و متدولوژی تقسیم بندی نموده و مسایل فلسفی علم اقتصاد را در این سه شاخه احصا و تببین نموده اند. بر اساس بررسی استدلال محققان در نتایج مقاله، حاکی از آن است که عینیت پدیده های اقتصادی، علیت، گرایش عمومی سازی در بین اقتصاددانان، منشا رفتار اقتصادی مسایل انتولوژیک علم اقتصاد هستند. مسایل اپیستمولوژیک آن شامل گرایش اقتصاد به عقل گرایی در مقابل تجربه گرایی، تردید در قانون بودن گزاره های علمی در اقتصاد، و مساله جمع زنی به معنای تقابل خرد و کلان می باشد. از نظر متدولوژیک نیز امکان پذیری تمایز ارزش- واقعیت، ریاضی سازی و کمی سازی روش های تبیین در علم اقتصاد، قابل استنتاج است.

    کلیدواژگان: علم اقتصاد، فلسفه، انتولوژی، اپیستمولوژی، متدولوژی
  • داود منظور، حسین رضایی * صفحات 95-108

    درپی افزایش قیمت سوخت نیروگاه ها در بازار مقررات زدایی شده، انتظار بر این است که قیمت برق در بازار افزایش یابد. هدف این مقاله بررسی اثرات اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها بر میزان افزایش قیمت برق در بازار است. برای پاسخ دادن به این پرسش، اجزاء بازار برق مقررات زدایی شده به روش پویایی سیستمی، مدل سازی شده است. این مدل دارای بخش های تقاضا، قیمت و تولید است که برای اجرای آن از نرم افزار پاورسیم استفاده شد. تغییر قیمت سوخت تحویلی به نیروگاه ها متغیر سیاستی مدل است. نتایج حاصل از اجرای مدل نشان داد در صورت عدم اصلاح قیمت سوخت نیروگاه ها پیش بینی می شود قیمت بازار برق تا پایان دوره به 409 ریال بر هر کیلووات ساعت برسد. با اصلاح قیمت سوخت تحویلی به نیروگاه ها، قیمت بازار برق در پایان دوره با فرض نرخ های رشد 5 و 8 درصد به ترتیب به سطح 566 و 585 ریال بر هر کیلووات ساعت خواهد رسید. در بخش پایانی مقاله، اثر افزایش نرخ رشد اقتصادی و اعمال مالیات بر ارزش افزوده بر روی قیمت بازار برق در قالب مدل پیشنهادی مورد بررسی قرار گرفته است. با فرض نرخ های رشد 5 و 8 درصد، قیمت بازار برق به ترتیب به 611 و 641 ریال بر هر کیلووات ساعت در پایان دوره خواهد رسید.

    کلیدواژگان: بازار برق، تعادل بازار، پویایی سیستمی، قیمت برق، تقاضای برق، عرضه برق
  • علی طیب نیا، علی نیکونسبتی صفحات 109-132
    در این مقاله به جای تحلیل آماری درباره اثر نهادها و رشد اقتصادی، به بررسی آرای چندین تن از نظریه پردازان نهادگرا پرداخته شد تا از خلال بررسی آرای آنها دلالت هایی برای رشد اقتصادی استخراج گردد. بررسی ها نشان داد جهت ارایه سیاست های مناسب در جهت تسریع رشد اقتصادی باید از بررسی های کمی صرف که نشان دهنده اثر عناصر مختلف نهادی بر رشد اقتصادی است، فراتر رفت و به مواردی مانند عناصر نهادی تشکیل دهنده بازار، نحوه تغییر نهادی، اثرات نهادهای سیاسی و اجتماعی بر عملکرد اقتصادی توجه نمود. از سوی دیگر به نظر می رسد از میان راهکارهای گوناگون دستیابی به رشد اقتصاد که تا کنون ارایه شده اند، راهکار ارایه شده از سوی نورث و همکارانش مبنی بر لزوم حرکت به سوی نظم دموکراتیک در جهت دستیابی به رشد اقتصادی پایدار بهترین رویکرد باشد.
    کلیدواژگان: نظریه های رشد، نهاد، نورث، ویلیامسون، استروم، آسم اوغلو، رودریک
  • فرهاد رهبر، محمود متوسلی، میثم امیری صفحات 133-165
    امروزه برای اغلب ناظران مسایل اقتصادی از درون و بیرون این علم، اصطلاح «علم اقتصاد» با مفاهیم اقتصاد نئوکلاسیک مترادف گردیده است و به بیان دیگر این روش کاری، اقتصادهای نئوکلاسیک است که اصول علم اقتصاد را تعریف می کند. اما به رغم این سلطه و با وجود تمامی دستاوردهای بدیهی، اقتصاد نئوکلاسیک در تمام طول عمر خود همواره با جریانی پایدار از انتقادها و پیشنهاداتی در خصوص روش های جایگزین و رویکردهای روشمند روبه رو بوده است. یکی از این رویکردها اقتصاد رفتاری می-باشد. طرفداران این اقتصاد ادعا می کنند که با بهره گیری از بنیان های روانشناسی و اجتماعی، واقع گرایی تجزیه و تحلیل های اقتصادی را افزایش داده و ویژگی های خاص این علم (بینش تئوریک، پیش بینی پدیده ها و سیاست های مناسب) را بهبود -بخشیده اند. این اقتصاددانان بیان می دارند که اگرچه اقتصاد کلاسیک در ابتدا عینا به بنیان های روان شناسی علاقه مند بوده، اما این علاقه پس از آن سال ها رو به افول گذاشته و حتی در برهه هایی به تضاد با این اصول منجر شده است. اما اقتصاددانان رفتاری با بهره گیری از مطالعات پیشگامانه کاتونا و هربرت سایمون و پس از آن مطالعات کاهنمن و تورسکی و غیره بار دیگر توانسته اند پیوندی دوباره میان این دو دسته برقرار نمایند. پیوندی که هر یک از این اندیشمندان حوزه بسیار محدودی از آن را جلو برده اند و به منظور برقراری ارتباطی تنگاتنگ و سیستماتیک و در واقع دستیابی به یک «پارادایم» غالب راه طولانی را پیش رو دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، تئوری های رفتاری، عقلانیت محدود، انتظارات، تورش ها
  • محبوبه جعفری صفحات 167-201
    در بخش اول مقاله حاضر، رقابت پذیری پویای کالاهای صادراتی صنعتی استان فارس بررسی شده است. برای دست یابی به این هدف، با استفاده از داده های بخش صنعت استان فارس در دوره 1388-1380، شاخص های انتقال سهم و نقشه تجاری محاسبه شده است. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، استان فارس در بخش صنعت، به صادرات محصولاتی پرداخته است که یا مزیت رقابتی نداشته یا مزیت رقابتی آنها، از نوسان فراوانی برخوردار بوده است. علاوه بر این، 11/91 درصد از کالاهای صنعتی استان، به بازارهای در حال افول عرضه شده است که 27/36 درصد از صادرات، در گروه برندگان و 84/58 درصد در گروه بازندگان قرار دارد. بنابراین، شناخت بازارهای صادراتی و عوامل تعیین کننده مزیت رقابتی بسیار اهمیت دارد. در بخش دوم پژوهش، با استفاده از سه شاخص مزیت نسبی آشکار شده صادراتی، شاخص پراکندگی نسبی و میانگین شاخص تجمعی تجربه صادراتی و استفاده از روش اولویت بندی ترجیحات بر مبنای نزدیکی به جواب بهینه (TOPSIS) بر اساس کدهای چهاررقمی HS، محصولات دارای مزیت صادراتی، در طول دوره مورد بررسی مشخص شده است. محصولات مذکور، 12 درصد از صادرات صنعتی استان را تشکیل می دهد. در نهایت، با استفاده از روش ساده ظرفیت بالقوه صادراتی، ظرفیت بالقوه صادرات استان فارس برای کدهای برتر صادرات صنعتی به هر یک از شرکای تجاری استان در هر کد محاسبه شده است. نتایج حاصل از محاسبه شاخص مذکور نشان داد که مقاصد صادراتی برای کدهای برتر صادراتی صنعتی، مقاصد مناسبی نیست و صادرات مربوط به این کدها، به چند بازار خاص محدود شده است.
    کلیدواژگان: شاخص انتقال سهم، شاخص نقشه تجاری، رقابت پذیری پویا، ظرفیت بالقوه صادراتی، بخش صنعت
|
  • Farhad Kodadkashi, Mohammad, Reza Hajian Pages 3-24
    This paper tries to evaluate the cost-efficiency of Iran''s banking industry for the period 2001-2007. To meet this end، an output-oriented stochastic frontier Translog cost function was applied for two products، namely: loans and deposits. The study employs Battese-Coelli''s time varying cost inefficiency model to examine Iran''s banking efficiency. The data are collected from the financial statements of 10 state-owned and 4 private banks in Iran. Findings indicate that cost inefficiency increased from 0. 22 (in 2001) to 0. 37 (in 2007) during the period of the study. However، the results show that the private banks are more efficient than state -owned ones.
    Keywords: Banking Industry, Private Banks, State, Owned Banks, Cost Efficiency, Translog Cost Function, Error Component
  • Masoud Mohammadi Alamuti Pages 25-58
    This article examines the implications of globalization for development planning in Iran، and tries to give suggestions to the policy-makers with the aim of establishing constructive interactions with globalization in the context of Iran''s development plans. Needless to mention، such development plans، as national documents، are influenced by ideas of policy makers. To these ends، the article first، briefly، explains three sociological theories of globalization which cover the economic، political and cultural driving forces of globalization. The article critically reviews the basic assumption of these three theories of globalization، their main reasoning and conclusions in order to provide a new analytical framework for analysis of globalization and its implications for social planning in developing countries in cultural، economic and political areas. Later، the article tries to study how to apply the findings in the context of Iran''s five-year development plans. It surveys Iran''s development plans'' major goals and policies regarding globalization and argues that the plans have not employed a sociological approach to examine the effects of globalization. The paper concludes that the sociology of globalization leads us to some important contributions to the Iran''s development planning. One of such contributions holds that the development planning should initiate a cultural dialogue and a political interaction with the globalizing world to fulfill the required preconditions for using economic، scientific and technological advantages of current globalization. The recognition of the global development experiences and their fair critique assume a key role in accomplishing such preconditions.
    Keywords: Global Sociology, The Theory of Globalization, Social Planning, Developing Countries, Development
  • Mehdi Abzari, Hamed Derakhshideh Pages 59-75
    Within the two past decades، transparency of financial market has been regarded as one of the variables that affect investment strategies in financial markets. This research investigates the relationship of transparency of financial information with the investors’ behavior in Isfahan Stock Exchange. The statistical population of the research is composed of investors in the Isfahan Stock Exchange. The research employs the questionnaire tool during the period between 23، September، 2012 and 21 November 2012. To test the hypothesis، correlation test، paired comparison test and one-way factor analysis were used with the help of SPSS software. The three hypotheses of the research were tested at the level of 95 percent. The results show that the all three aspects of transparency، i. e. the disclosure of financial information، transparency within the structure of the board of directors and the transparency of ownership structure influence the behavior of investors in the Isfahan Stock Exchange. Meanwhile، investors’ understanding of the aspects of transparency depends on demographic variables concerned. This research tries to offer helpful recommendations to the investor to adjust their behavior according to the stock exchange conditions.
    Keywords: Disclosure of Financial Information, Investors, Isfahan Stock Exchange, Transparency, Investment Behavior
  • Hasan Sobhani, Abulghasem Mahdavi, Hamid Padash Pages 77-94

    The main purpose of this paper is to find an answer to the key question: “What kind of philosophical issues could be expected to be dealt with in economics?” Having reviewed the related literature، the researchers try to explain the philosophy of economics in the context of three domains، i. e. ontology، epistemology، and methodology of economics. The results suggest that ontological issues in economics cover the objectivity in economic phenomenon، causality، the tendency of economists to the universalization، and the origins of economic behavior. The epistemological issues are rationalism vs. empiricism، doubting the law or law-like statements in economics، and the aggregation (of issue micro- vs. macro-economic issues). Finally، from the methodological perspective، these issues could be discussed in the frameworks the value and fact distinction، mathematicization and quantification explanation methods in economics.

    Keywords: Economics, Philosophy, Ontology, Epistemology, Methodology
  • Davoud Manzour, Hossein Rezaee Pages 95-108

    Following the rise of the fuels that power plants consume in the deregulated market، an increase in the electricity prices would be expected. This article tries to study the effects of power plants’ fuel prices adjustment on the amount of increase in electricity prices in the market. The components of the deregulated power market were modeled in the systems dynamics method with the aim of finding a reasonable answer to the question of this research. The model encompasses three parts، namely demand، price and production run through powersim software. The change in the prices of fuels delivered to power plants is considered as the policy variable of the model. The results of running the model illustrated that it is anticipated that the price of electricity will reach 409 rials in a kilowatt per hour by the end of the period providing that the power plants’ fuel prices are not adjusted. If the prices of fuels delivered to power plants are adjusted، the power market prices will reach 556 and 585 rials in a kilowatt per hour by the end of the period، assuming that the price growth may be by 5 or 8 percent، respectively. In the final part of the paper، the effect of economic growth increase as well as that of value added taxation on power market is analyzed in the framework of a suggestion model. Therefore، in such a case، assuming a 6 and 8 percent price growth، the prices of power market will reach 611 and 641 rials in a kilowatt per hour by the end of the period.

    Keywords: Power Market, Market Equilibrium, System Dynamics, Electricity Prices, Power Demand, Power Supply
  • Ali Taiebnia, Ali Nikoonesbati Pages 109-132
    Instead of surveying the effects of institutions on economic growth through statistical analysis، this study tries to review them from the standpoint of institutional theorists with the aim of giving some explanations on economic growth. The study reveals that formulating appropriate policies to expedite economic growth، which is indeed resulted from the impacts of various institutional elements on economic growth، requires more than merely pure quantitative surveys. This means that to do so، the researchers should take into account the factors such as market-creating institutional components، institutional change know-how، and socio-political institutions'' impact on economic performance. On the other hand، apparently، from among the various solutions to forge economic growth، the one proposed by North and his colleagues، i. e. moving toward democratic order to reach economic growth is the best sustainable approach.
    Keywords: Theories of Growth, Institution, North, Williamson, Ostrom, Acemoglu, Rodrik
  • Farhad Rahbar, Mahmoud Motavasseli, Meysam Amiri Pages 133-165
    Today، in the eyes of most inside or outside economic observers، economics apparently equals to the elements of neo-classical economics; in short، methods and solutions of neo-classical economies define the principles of economics. However، in spite of such dominance and notwithstanding all evident accomplishments of neo-classical economics، it has always been subject to myriads of critique and recommendations considering alternative options and methodical approaches. One of such approaches is the behavioral economics. The followers of the behavioral economics claim that its use of psychological and social principles has strengthened its economic analyses، and it has improved the specific characteristics of this field of study including theoretical insight، prediction of phenomena and suitable policies. These economists express that although the classical economics used to be interested in psychological principles، such a tendency has gradually diminished and in some cases، it has even led to confronting these principles. Yet، behavioral economists have employed pioneering studies of Katun and Herbert Simon، followed by the works of Kahenman and Tvrsky as well as others to succeed in bonding unification between these two. Each of these thinkers has contributed to this unification only to a limited extent، and there is a long way ahead to forge a close and systematic bond with the aim of forming a dominant paradigm.
    Keywords: Behavioral Economics, Behavioral Theories, Bounded rationality, Expectations, Biases
  • Mahboubeh Jafari Pages 167-201
    The first part of this article tries to study the dynamic competitiveness of the industrial export products in Fars province. Industry sector data of the province within 2001-2009، shift share analysis indicators and the trade plan were examined to materialize the purpose of the first part of the study. According to the findings of the study، Fars province has been practicing the export of those industrial products that lack competitive advantage or the ones suffering from too frequent fluctuating competitive advantage. Moreover، 91. 11 percent of the industrial products of the province were supplied to downgrading markets، out of which 36. 27 percent of the exports were in winners group and the remaining 58. 84 percent went to the losers. Therefore، it is pivotal to identify the export markets and the factors determining the competitive advantage. In the second part of this study، the products enjoying competitive advantage were identified using three indicators، namely “revealed competitive advantage”، “coefficient of variation”، “Cumulative Export Experience Index” as well as through the “Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS)” based on 4 digit HS codes during the period. Such products make up 12 percent of the province’s industrial exports. Eventually، through the use of the simple export potential capacity method، Fars province’s export potential capacity was calculated for the leading industrial export codes in accordance to the trade partners of each code in the province. The results of the calculation demonstrate that export destinations of leading industrial export codes were not appropriate and the exports of these codes are just limited to some specific markets.
    Keywords: Shift Share Indicator, Trade Plan Indicator, Dynamic Competitiveness, Exports Potential Capacity, Industry Sector