فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 127 (زمستان 1393)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 127 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ذوالفقاری، بهرام سحابی، نادر مهرگان، علیرضا سارنج صفحات 3-34
    در ادبیات مالی، ریسک نوسانات نرخ ارز به عنوان یکی از ریس کهای مهم سیستماتیک تلقی می شود. در واقع عدم اطمینان از میزان نوسانات ارز برای هر بنگاه اقتصادی به منزله ریسک)نااطمینانی(تلقی می شود که می تواند جریان مالی فعالیت آن را تح تتاثیر قرار دهد. از ای نرو مدیریت این ریسک به عنوان یکی از وظایف مهم مدیران مالی این بنگا ه ها به شمار م یآید. با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز در کشور طی سالیان گذشته و آسیبی که بسیاری از بنگا ه های داخلی از آن دیدند، شناسایی ریسک نوسانات نرخ ارز و بررسی راهکارهای مدیریت آن ضروری است. از این رو در پژوهش حاضر ضمن تشریح و معرفی مبانی نظری ریسک نوسانات نرخ ارز، به بررسی تجربیات شرک تهای خارجی در مواجهه با این ریسک و مدیریت آن پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد نوسانات نرخ ارز از سه کانال عمده ریسک تبدیل، ریسک معاملاتی و ریسک اقتصادی فعالی تهای اقتصادی بنگا ه ها را تح تتاثیر قرار می دهد. در این مورد شرک تهای خارجی جهت پوشش ریسک هر یک از آنها از ابزارهای مختلفی به ویژه پوشش ریسک عملیاتی و مالی استفاده م یکنند. از ای نرو شرک تهای داخلی با توجه به تنوع ابزارهای مدیریت ریسک و وجود بسترهای لازم در کشور برای پیاد هسازی آنها، م یتوانند با شناسایی و ارزیابی این نوع ریسک، از آنها استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ریسک، نوسانات نرخ ارز، مدیریت ریسک، پوشش مالی، پوشش عملیاتی
  • علیرضا کازرونی، سیما نصیب پرست صفحات 35-64
    امروزه تجارت بین الملل به عنوان موتور رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان قرار گرفته است. پیش نیاز سیاستگزاری های موثر در راستای توسعه صادرات، شناخت عوامل تعیین کننده صادرات می باشند. در این راستا، پژوهش حاضر با بکارگیری روش میانگین گیری مدل بیزینی (BMA) به بررسی عوامل تعیین کننده صادرات در کشورهای در حال توسعه در دوره 2012-2006 پرداخته است. بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، درجه باز بودن تجاری و درصد پس انداز ناخالص داخلی از GDP بالاترین اهمیت در توضیح میزان صادرات را دارند. همچنین تاثیر متغیرهایی همچون درصد تعرفه و سایر عوارض گمرکی بر واردات از درآمد کل مالیاتی، تعداد کاربران اینترنت و نرخ تورم، بر میزان صادرات نسبتا با اهمیت بوده اند. همچنین سهم اشتغال بخش کشاورزی با احتمال حدود 32 درصد، تاثیر منفی بر میزان صادرات داشته است و در مقابل، تاثیر سهم اشتغال بخش صنعت بر صادرات مثبت و ناچیز گزارش شده است. نتایج نهایی همچنین حاکی از آن است که دو متغیر مربوط به تسهیلات ارتباطی (تعداد مشترکین تلفن همراه و تعداد کاربران اینترنت) اثر مثبتی بر میزان صادرات کشورهای در حال توسعه دارد که از این میان متغیر دوم دارای اهمیت نسبتا بالایی بوده است. طبق یافته های این پژوهش، سایر متغیرهای تحت بررسی اثر ناچیز و قابل اغماضی بر میزان صادرات کالاها و خدمات کشورهای در حال توسعه داشته اند. بنابر نتایج به دست آمده اندیشیدن تمهیداتی جهت کاهش تورم، توسعه و تجهیز کارآمد نظام آموزش رسمی، اعمال سیاستهای مناسب ارزی توسط بانک مرکزی، تخصیص بهینه نیروی کار بین گروه های کشاورزی، صنعتی و خدمات جهت افزایش کارایی و نظارت بر وضع و ایجاد تناسب منطقی در میزان مالیاتهای غیرمستقیم ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اقتصاد بین الملل، میانگین گیری مدل بیزینی، صادرات، کشورهای در حال توسعه، اقتصاد باز
  • زین العابدین صادقی، فاطمه عباسی، فاطمه ایرانی کرمانی صفحات 65-86
    یکی از مسائل مهم در رابطه با ساختار تولید و میزان استفاده از نهاده ها، بررسی امکان جانشینی بین نهاده هاست. جانشینی انرژی با سایر نهاده ها به دلیل ویژگی های خاص آن مانند پایان پذیری، ایجاد آلودگی و تعلق گرفتن یارانه به انواع حامل های انرژی در ایران، از اهمیت خاصی برخودار است. هدف اصلی مقاله ی حاضر بررسی اثرات واقعی کردن قیمت حامل های انرژی بر جانشینی درون عاملی یا درون سوختی در ایران می باشد. جهت این بررسی ابتدا با استفاده از تابع هزینه ی ترانسلوگ و لم شفارد، معادلات سهم عوامل تولید و انواع حامل های انرژی محاسبه و سپس اثر واقعی کردن قیمت حامل های انرژی بر جانشینی درون عاملی یا درون سوختی با استفاده از روش یوهانسن-یوسیلیوس برآورد گردید. نتایج اصلی حاکی از آن است که، واقعی کردن قیمت انرژی باعث می شود که نیروی کار مکمل انرژی شود. به عبارت بهتر با تکنولوژی موجود واقعی کردن قیمت حامل های انرژی موجب مکمل شدن نیروی کار با انرژی شده و کاهش مصرف انرژی باعث افزایش بیکاری می شود. واقعی کردن قیمت های باعث جانشینی ضعیف بین انرژی با سرمایه می شود همچنین گاز به این علت که سوخت پاک تر ومدرن تری نسبت به نفت کوره است جانشین نفت کوره می شود. از طرفی چون ارزش حرارتی نفت کوره از گاز بیشتر است در برخی موارد جانشین گاز می شود. برق جانشین زغال سنگ است چرا که نسبت به زغال سنگ پاک تر و مدرن تر است و همراه با تکنولوژی مصرف آن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: جانشینی درون عاملی و درون سوختی، واقعی کردن قیمت انرژی، تابع ترانسلوگ، روش یوهانسن یوسیلیوس
  • عبدالله محمودی، مصلح امینی، احمد ملابهرامی، عباس کلانتری صفحات 87-108
    این پژوهش، تاثیر مخارج دولت و منابع تامین مالی دولت شامل درآمدهای مالیاتی، درآمدهای نفتی و بدهی های دولت را بر تولید ناخالص داخلی در ایران، در دوره زمانی سالهای 1350 تا 1387، مورد بررسی قرار می دهد. رویکرد مورد استفاده، مدل رگرسیون سری زمانی غیرخطی انتقال ملایم STR است. نتایج نشان می دهد که با لحاظ نرخ تورم به عنوان متغیر انتقال، رابطه غیرخطی معناداری بین تولید با مخارج دولت و منابع تامین مالی مخارج دولت وجود دارد. نتایج تخمین مدل STR نشان می دهد که حد آستانه متغیر انتقال، برابر با 8/14 درصد است و سرعت انتقال بین رژیمی برابر با 10 می باشد. بر پایه نتایج، ضرایب اثرگذاری متغیرهای مخارج دولت، درآمدهای مالیاتی، درآمدهای نفتی، بدهی های دولت و نرخ تورم سالانه بر تولید ناخالص داخلی در رژیم حدی اول یعنی زمانیکه تورم پایین تر از حدآستانه است، به ترتیب مثبت، منفی، منفی، مثبت و مثبت است. در رژیم حدی دوم یعنی دوره ای که تورم بالاتر از حد آستانه است، ضریب اثرگذاری متغیرهای فوق به ترتیب برابر با منفی، مثبت، مثبت، منفی و منفی می باشد. بر اساس نتایج، کلیه ضرایب به لحاظ آماری معنادارند. نتایج آزمون های اعتبارسنجی نیز بیانگر کفایت لازم مدل STR جهت برازش رابطه مذکور است. این نتایج بر لزوم کنترل تورم و کاهش وابستگی و اتکای دولت به درآمدهای نفتی و بدهی های بانکی تاکید می نماید
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، مخارج دولت، منابع تامین مالی دولت، رابطه غیرخطی، حدآستانه، مدل انتقال ملایم STR
  • روح الله ابوجعفری، شعبان الهی، عادل پیغامی، کاظم یاوری صفحات 109-146
    دانش و نوآور ی های حاصل از آن به عنوان یکی از مهمترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی هر کشوری مطرح است. در این مسیر تامین مالی این فعالی تها، به گون های که در زمان مناسب و به اندازه کافی و به شیوه درست در اختیار بنگا ه ها قرار داده شود از اهمیت زیادی برخوردار است. تنظیم سازوکار درست در نظام مالی برای تامین مالی نوآوری نیازمند چارچوب مناسب برای سیاس تگذاری در این حوزه است. بنابراین علاوه بر حل مسائل نظام مالی کشور نیازمند طراحی نظام مالی خاص فعالی تهای نوآورانه در کشور هستیم. در این پژوهش با تاکید بر نظریه تامین مالی مرحل های و مدل چرخه رشد مالی، چارچوب مناسب تامین مالی نوآوری مبتنی بر این ادبیات ارائه شده است. سپس با استفاده از روش مطالعه موردی مبتنی بر گزار شهای سازما نها و مرور مطالعات و مراجعه به خبرگان نظام مالی ایران، چارچوب مد نظر برای تحلیل تامین مالی توسعه نوآوری بنگا ه ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد نظام مالی ایران به طور کامل و موثر در ابعاد مختلف سیاس تگذاری مالی، بازارهای مالی، ابزارهای مالی و نهادهای مالی نسبت به توسعه نوآوری حساس نیست و ملا کهای تامین مالی در این نهادها با الزامات توسعه نوآوری هماهنگ نیست.
    کلیدواژگان: نظام مالی، نوآوری، بنگاه، اقتصاد اطلاعات، تامین مالی مرحله ای
  • فرهاد رهبر، میثم امیری صفحات 147-182
    اقتصاد متعارف براساس فرضی ه ها و اصولی بنا نهاده شده که به تئور ی ها و مد لهای آن این امکان را می دهد که پدید ه های اطراف خود را به صورت بسیار ساد هشد های تحلیل و بررسی کند. اما در این میان، بررسی این اصول و فروض در جهان واقع نشان می دهد که بسیاری از این فروض و مد لهای ارائ هشده بر مبنای آن، در جهان واقع و بر اساس مطالعات تجربی رد م یشوند. این مهم زمینه انتقادهای گسترده و متفاوت را بر روی رویکرد اقتصاد متعارف فراهم آورده و سبب شده بازنگری اساسی در خصوص چارچو بهای کلی و ایدئولوژیک این اقتصاد صورت گیرد و رویکردهای بدیل در حوزه اقتصاد مطرح شوند. یکی از این رویکردهای بدیل، اقتصاد رفتاری است. براین اساس در این مقاله ضمن مروری گذرا بر رویکردهای اصلی سیاستگذاری در حوزه اقتصاد به اصول لازم جهت تبیین سیاستگذاری عمومی براساس رویکرد اقتصاد رفتاری نظیر توجه به تصمی مگیر ی های شهودی 2، اهمیت رفتارهای اجتماعی، اهمیت باورها و عقاید و... اشاره شده است و بیان می شود که مد لهای سیاستگذاری در اقتصاد بسیار پیچید هتر و گسترد هتر از آن است که در مد لهای متعارف در نظر گرفته می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، سیاستگذاری عمومی، تئوریهای رفتاری، انتخاب عقلایی و انتخاب عمومی
  • هدی زبیری، سهند ابراهیمی پورفائز صفحات 183-214
    نرخ تورم یکی از مهمترین متغیرهای اقتصاد کلان است که علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن بخش های مختلف اقتصاد، رشد ناهنجاری های اجتماعی و تخریب سرمایه اجتماعی را نیز به دنبال دارد. با توجه به اینکه سرمایه اجتماعی به معنای مجموعه ای از شبکه ها، هنجارها و ارز شها و درکی که موجب تسهیل همکاری درو نگروهی و برو نگروهی در جامعه می شود شرط لازم برای توسعه اقتصادی جوامع محسوب می شود، از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تورم بر سرمایه اجتماعی در اقتصاد ایران طی دوره 1345 تا 1385 است. برای این منظور، در گام اول رابطه نرخ تورم و سرمایه اجتماعی با استفاده از الگوریتم تطبیق لاونبرگ مارکوردت بررسی می شود. سپس در گام دوم، اثر تورم بر سرمایه اجتماعی با حضور متغیرهای سیاستی)سیاست های پولی و مالی(با استفاده از روش خودرگرسیون برداری برآورد می شود. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از تاثیر منفی و معنی دار تورم بر سرمایه اجتماعی طی دوره مورد بررسی است. همچنین، اثر منفی ناشی از شوک تورمی تا 23 دوره بعد در سرمایه اجتماعی باقی می ماند که با توجه به اینکه بازسازی سرمایه اجتماعی پس از تخریب آن بسیار مشکل خواهد بود، ضرورت برنامه ریزی جهت کاهش نرخ تورم در اقتصاد ایران را بیش از پیش نمایان می کند.
    کلیدواژگان: تورم، سرمایه اجتماعی، اقتصاد ایران، الگورتیم تطبیق لاونبرگ - مارکوردت، روش خودرگرسیون برداری
  • مجتبی غفاری صفحات 215-242
    امروزه تعریف فقر از فقر درآمدی فراتر رفته و مقولاتی همچون عدم دسترسی به آموزش و بهداشت، فرص تهای برابر، محرومیت از قابلی تهای فردی و اجتماعی از جمله عدم برخورداری از آزاد ی های سیاسی و اجتماعی، نبود امکان برخورداری از مشارکت در نهادهای اجتماعی و نقض حقوق مدنی گسترش یافت هاست. در همین راستا راهکارهای کاهش نابرابری و فقر نیز گسترد هتر شده اند و در کنار سیاس تهای مستقیم کاهش فقر و ارائه خدمات عمومی، راهکارهای دیگری نیز برای کاهش نابرابری و فقر در سا لهای اخیر مطرح شده است. دیدگاه نهادی، رویکردهای جدیدی را برای کاهش نابرابری و فقر ارائه می دهد. این مقاله با بررسی مختصر سه رویکرد در کاهش فقر، یعنی سیاس تهای کاهش فقر، خدمات اجتماعی و عوامل نهادی؛ راهکارهای نهادی از قبیل رشد به نفع فقرا، سرمایه اجتماعی، سازمان های مرد منهاد و اصلاح نهادهای عمومی را جهت کاهش فقر بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نابرابری، فقر، نهاد، سرمایه اجتماعی، سازمان های مردم نهاد، اصلاحات اداری
|
  • Mehdi Zolfaghari, Bahram Sahabi, Nader Mehregan, Alireza Sarang Pages 3-34
    In the finance literature، the exchange rate fluctuations risk (ERFR) considered as one of the major systematically risks. Indeed uncertainty of Exchange rate fluctuations for each firm is deemed as the risk (uncertainty) that could affect on the firm''s activities financial flows. So managing this risk is considered as one of the most important functions of financial managers of enterprises. According to the over exchange rate fluctuations in the past years and the damage it has arrived on many domestic enterprises، it is necessary that ERFR be identified and the strategies for its management be discussed. So the present study described and introduced the theoretical principles of ERFR and was discussed the experience of foreign companies in the face of risk and its management. The results showed that ERFR effect on firms'' economic activity through the three main channels includes: conversion، transaction and economic risk. In this regard، foreign companies use the various tools especially operational and financial hedging to cover each risk. By given the diversity of the risk management tools and existent of platforms in order to implement them، the local companies can use them by identify and assess these risks.
    Keywords: Risk, Exchange Rate Fluctuations, Risk Management, Financial Hedging, Operational Hedging
  • Dr Alireza Kazerooni, Sima Nasibparast Pages 35-64
    The main objective of this study is to investigate the major determinants of exports in developing countries over 2006-2012 using the econometric approach of Bayesian Model Averaging. According to the empirical results of the study، the degree of openness and ratio of gross domestic saving to GDP are key factors in explaining exports in these countries. The impact of other variables such as import tariffs and duties، the number of internet users، and the rate of inflation also have been relatively important. In addition، the results indicate that the share of agriculture in economic activities has a negative impact on exports with a probability of 32%، while the share of industry has a positive but insignificant effect on exports. The study concluded that the variables related to communication facilities (the number of mobile subscribers and Internet users) have positive effects on exports. According to the results، it seems that some policy actions should be taken to reduce inflation rate، enhance education system، allocate more efficiency labor forces among different economic sectors، and implement a reasonable proportionality among different indirect taxes. Central Banks of the countries under study also should take some appropriate foreign exchange policies in order to expand exports.
    Keywords: International Economics, Bayesian Model Averaging (BMA), Exports, Developing Countries, Open Economy
  • Pages 65-86
    One of the important issues related to the production and use of inputs، is the Study of the possibility of substitution between inputs. Substitution of energy with other inputs due to its special features such as، finitude، abundance and the accrue of subsidies to energy carriers in Iran، is important. The main purpose of the present paper، is the Study of the effects of Realizing the price of energy carriers on interfactor or interfuel substitution in Iran. To do the Study، using the translog cost function and shfard lemma، first، factor and energy carriers share equations were calculated and then the effects of Realizing the price of energy carriers on interfactor or interfuel substitution within of the johansen – juselius cointegration test in the long run were estimated. The main results suggest is that the Realizing the price of energy causes that the Complementaring labor with energy. That can be said in the its explanation، the labor productivity isn’t so high in Iran، that it can reduce energy consumption through replacement energy. In other words، with available technologies the actualizing the price of energy carriers lead to Complementaring labor with energy and reducing energy consumption will increase unemployment. Realizing the price of energy lead to the weak substitution between the energy and capital. Also، because gas is a cleaner and modern fuel than kerosene، be is substitution kerosene. Electricity replace for coal because the electricity is a cleaner and modern fuel than coal and its consumption increases with technology.
    Keywords: Interfactor or Interfuel Substitution, Realized Price of Energy, Translog Function
  • Pages 87-108
    This study investigates the impacts on government spending and its financing resources including tax revenues، oil revenues and government debts on GDP in Iran during 1350 to 1387 period. For this regards، Smooth Transition Regression (STR) model has been employed. The results show that، there is a significant nonlinear relationship among government spending and its financing resources and GDP with respect to inflation as a transition variable. The STR estimation results show that، threshold value of inflation is 14. 8 percent and smoothing parameter is equal to 10. Based on the results، in first regime where inflation is lower than threshold value، government spending، tax revenues، oil revenues، government debts and inflation have positive، negative، negative، positive and positive effects on GDP، respectively. In second regime، where inflation is higher than threshold value، the maintained variables have negative، positive، positive negative and negative effects on GDP. All the estimated coefficients of model are significant. The results of robustness check tests also indicate on enough validity of STR model in order to fit the maintained relationship. These results emphasis on inflation control and necessarily of reduction the government dependence on oil revenues and banking debts.
    Keywords: GDP, Government spending government financing resources, nonlinear relationship, threshold value, Smooth Transition Regression Model
  • Roohallah Aboojafari, Dr Shaban Elahi, Dr Adel Paighami, Dr Kazem Yavari Pages 109-146
    Today، knowledge and innovation as one of the most important factors of economic growth and development is very important. In this way the various factor are effective for innovation that most important of them is finance which should provide at the right time، enough amount and correct method for the firms. Set the correct mechanism for financing innovation in the financial system requires a suitable framework for policy in this area. For this we review financial system and economics of information and incentive literature with emphasis on pecking order theory and financial growth cycle model to provide appropriate framework for financing innovative firm based on theories and model. Then، using a case study strategy based on reports from organizations and experts interview that framework used for analyzing finance of innovation in Iran. The results show that the Iranian financial system does not fully and effectively in all aspects of financial policy، financial markets، financial instruments and financial institutions sensitive to the innovation development and these institutions financing criteria does not match with requirements to develop innovation.
    Keywords: financial System, Innovation, Firm, information economics, Pecking Order Financing
  • Pages 147-182
    Mainstream economics is based on some assumptions and axioms which enable its theories and models to analyze the surrounding events in the simplest possible form. However، analyzing these assumptions and axioms demonstrates that many of them and their suggested models are baseless in the real world or in terms of the experimental studies. It has made the mainstream economics approach very vulnerable against different criticisms and has convinced many economists to revise substantially all general and ideological frameworks of this kind of economics and to offer alternative approaches. In this light، behavioral economics is an alternative approach for this. Accordingly، while providing a succinct review on the main approaches in policy-making in the field of economy، this paper underlines the axioms necessary for defining the general policies based on the behavioral economic approach، including heuristic decision-making، the importance of social behaviors، the importance of belief، etc. It also emphasizes the fact that policy-making models in economics are more complex and extensive than what is considered in the mainstream models.
    Keywords: Behavioral Economics, Public Policy, Behavioral Theory, Rational Choice, Public Choice
  • Dr. Hoda Zobeiri, Mr. Sahand Ebrahimi Pour Faez Pages 183-214
    Inflation is a most important variable in macroeconomic، which lead to social abnormalities and reduction of social capital، apart from affecting different economic sectors. As social capital is a necessary condition of economic development، the purpose of this paper is to investigate the effect of inflation on social capital in Iran during 1345 to 1385. To do so، in first step، the effect of inflation on social capital has estimated through Levenberg – Marquardt fitting algorithm. Then in second step، the effect of inflation on social capital along with policy variables (fiscal and monetary policies) has been estimated using vector autoregressive model. The results indicates that inflation have negative and significant effect on Iran’s Social capital during the considered period.
    Keywords: Inflation_Social Capital_Iran's Economy_Levenberg – Marquardt fitting algorithm_vector autoregressive model
  • Mojtaba Ghafari Pages 215-242
    Definition of poverty، nowadays، has gone beyond income poverty and extended to categories such as lack of access to education and health، equal opportunities، privation of social and individual capabilities، including the lack of political and social freedom، Lack of enjoyment of participation in social institutions، violation of civil rights. Inequality and poverty reduction strategies have also been broadened reciprocally، in recent years، besides the direct policies of reduction of poverty and Public services، other solutions to reduce inequality and poverty have been proposed. In this regard، institutional perspective offers new approaches for reduction of inequality and poverty. In this article، with a brief review of the three approaches، institutional strategies for reducing inequality and poverty are presented.
    Keywords: Inequality, Institution, Social Capital, NGO, Administrative Reform