فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 129 (تابستان 1394)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 129 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم عباسی *، فاطمه رستگارنیا، مهدی حسینو صفحات 3-20
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تمرکززدایی مالی و بودج های دولت بر اندازه دول تهای محلی )استا نها( و رشد اقتصادی استا نهاست. برای این منظور داد ه های مالی، بودج های و اقتصادی 30 استان کشور برای دوره 10 ساله 1390 - 1381 جم عآوری شدند. نتایج با استفاده از روش داد ه های ترکیبی و اجرای رگرسیون و آزمو نهای آماری کائو، هاسمن، F و آزمون لوین، لین و چو، ایستایی، همجمعی داد ه های ترکیبی و روش دیکی فولر نشان داد تمرکززدایی مالی و درآمد سرانه استا نها روی اندازه دول تهای محلی )استانی( تاثیر مثبت و معناداری دارد. بنابراین واگذاری اختیار مالی از نظر کسب درآمد به استا نها و افزایش درآمد استا نها به افزایش اندازه دول تهای استا نها )محلی( کمک کرده است. به علاوه نتایج نشان داد تمرکززدایی مالی، نیروی کار شاغل استانی و بودجه عمرانی استانی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، اندازه دولت های محلی، رشد اقتصادی استا نها، نیروی کار شاغل، بودجه عمرانی
  • محمد صیادی *، جاوید بهرامی، داوود دانش جعفری، میثم رافعی صفحات 21-58
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر تکانه درآمدهای نفتی بر متغیرهای کلان اقتصادی ایران، در چارچوب یک مدل DSGE مبتنی بر الگوی چرخه ادوار تجاری حقیقی و با لحاظ ویژگی های از قبیل نیازهای توسعه زیرساختی و وجود ویژگی ناکارایی های سرمایهگذاری عمومی است. یافته های تحقیق نشان میدهد، تکانه درآمدهای نفتی موجب افزایش مصرف، مخارج جاری و عمرانی دولت و کاهش تورم در کوتاهمدت شده است، هرچند که در میانمدت به دلیل انتقال تکانه های نفتی به بخش تقاضا تورم در اقتصاد با افزایش مواجه می شود. با تکانه افزایشی درآمدهای نفتی، صندوق توسعه ملی و به تبع آن سهم تسهیلات اعطایی از سوی صندوق به بخش خصوصی با افزایش مواجه می شود. همچنین به دلیل ساختار اقتصاد ایران از جمله گسترده بوده فعالیتهای غیرمولد و اثر برونرانی فعالیت دولت در اقتصاد، افزایش درآمدهای نفتی تاثیر کمی بر رشد و گسترش تولید بخش غیرنفتی کشور داشته است. یافته های تحقیق همچنین نشان میدهد با کاهش ناکارایی سرمایهگذاری دولتی، سرمایهگذاری درآمدهای نفتی اثرات مثبت بیشتری بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله تولید بخش دولتی دارد. لذا به نظر میرسد، در تدوین چارجوب سیاست مالی، شرط لازم برای تحقق اهداف توسعهای در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، بهبود وضعیت کارایی سرمایهگذاری دولتی است.
    کلیدواژگان: تکانه درآمدهای نفتی، مدل DSGE، ناکارایی سرمایهگذاری، چرخه ادوار تجاری، توسعه زیرساخت
  • محمد قاسمی *، پریسا مهاجری صفحات 59-84
    عدم رعایت قواعد مالی و نحوه ورود منابع حاصل از صادرات نفتی به بودجه دولت، دو موضوع کلیدی است که طی سال های گذشته به مانعی جدی در زمینه کارکرد ثبات بخشی سیاست مالی تبدیل شده است. در سال های رونق، به پشتوانه درآمدهای عظیم دلاری نفتی در سال های رونق، هزینه های جاری گسترده تر و پروژه های جدید عمرانی آغاز می گردند و بدلیل فقدان مدیریت صحیح منابع ارزی، دلارهای نفتی صرف واردات انواع کالاهای مصرفی، واسطه ای و سرمایه ای می گردد که رشد اقتصادی را به طور ناپایدار و غیرمستمر افزایش می دهد. لکن با کاهش درآمدهای ارزی نفتی، کسری بودجه پدیدار شده و ساختار وابسته تولید به خارج نیز با کمبود منابع ارزی برای واردات مواجه می گردد. تجربه سنوات گذشته نیز حاکی از آن است که برای غلبه بر این مسئله، معمولا ترکیبی از اقداماتی نظیر افزایش نرخ ارز، کاهش هزینه های عمرانی؛ افزایش قیمت کالاها و خدمات دولتی، افزایش مالیات ها در پیش گرفته می شود که ضمن ایجاد تشدید کسری بودجه (طبق اثر الیورا-تانزی)، رکودتورمی را بر اقتصاد کشور تحمیل می کند. مطالعات صورت گرفته نیز حاکی از ضرورت طراحی قواعد مالی برای جلوگیری از افزایش اندازه دولت و بی ثباتی های مالی در کوتاه مدت است که این قواعد می توانند معیارهای کمی با هدف محدودسازی مداخلات سیاسی باشند یا قواعد رویه ای که هدف بهبود کارکرد نهادهای بودجه ای و مدیریت بخش عمومی را تعقیب می کنند. حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی و هدف گذاری کسری تراز عملیاتی، از مهم ترین قواعد مالی طراحی شده در ایران هستند اما در عمل نتوانسته اند محدودیت عملیاتی برای دولت در استفاده منابع حاصل از صادرات نفت ایجاد کنند. در مقاله حاضر، ضمن بررسی قواعد مالی موجود و تجربه سایر کشورها، سه قاعده مالی برای کشور پیشنهاد می شود که عبارتند از تعیین سقف کسری بودجه بدون نفت و کاهش سالانه آن، تعیین سقف استفاده ریالی از منابع حاصل از نفت در بودجه و میزان تغییرات سالانه آن و مرتبط کردن میزان افزایش هزینه ها با مقدار افزایش درآمدهای غیرنفتی.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، قواعد بهینه مالی، تثبیت اقتصادی، چرخه های تجاری، صادرات نفتی
  • مجید مداح *، زهرا خالق پناه صفحات 85-102
    مالیات بر واردات یکی از منابع درآمدی دولت است که بخشی از آن به دلیل فرار مالیاتی در اختیار دولت قرار نمی گیرد. عوامل مختلفی بر فرار مالیاتی در بخش واردات موثرند که این عوامل، در این مقاله با استفاده از مدل ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم تبرید تدریجی که قادر به تحلیل سیستم های غیر خطی است، مورد شناسایی قرار گرفته اند. به این منظور ابتدا چهار متغیر توضیح دهنده فرار مالیاتی شامل بار مالیات بر واردات، اندازه دولت، سطح درآمد مالیات دهندگان و درجه بازبودن اقتصاد در مدل نهایی تصریح شده شبکه عصبی در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از تخمین فرار مالیاتی با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی نشان می دهد طی سال های تحت بررسی فرار مالیاتی در واردات ایران دارای نوساناتی بوده و روند آن در دوره (1390-1350) نزولی بوده است. همچنین نتایج حاصل از تحلیل واریانس رگرسیون برآوردی بیانگر آن است که متغیرهای بار مالیات بر واردات، اندازه دولت با ضرایب 236/0 و 492/0 دارای اثر مستقیم و معنی دار و متغیرهای سطح درآمد مالیات دهندگان و درجه باز بودن اقتصاد با ضرایب (10/2-) و (92/7-) دارای اثر منفی و معنی دار بر روی میزان فرار مالیاتی در اقتصاد ایران هستند. مقادیر پیش بینی شده فرار مالیاتی در واردات ایران بر مبنای مدلسازی شبکه عصبی مصنوعی خطای کم تری را نسبت به پیش بینی فرار مالیاتی مبتنی بر رگرسیون برآوردی نشان می-دهد.
    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، واردات، شبکه عصبی مصنوعی، پرسپترون چند لایه، الگوریتم تبرید تدریجی، اقتصاد ایران
  • هاجر اثنی عشری *، علی ریس پور، حسین مهرابی صفحات 103-114
    سیاست های پولی از مهمترین ابزارهای کلان اقتصادی بوده و آگاهی از چگونگی اثرگذاری آن ها گامی مهم در برنامه ریزی و توسعه ملی و منطقه ای محسوب می شود. در مطالعه حاضر تاثیر تکانه پولی بر قیمت سکه در ایران با استفاده از داده های سری زمانی موجود برای سالهای 1360-1390 مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا از تکنیک GARCH به منظور مدل سازی و محاسبه شوک پولی استفاده شد. همچنین با استفاده از الگوی ARDLرابطه بین متغیرهای تکانه های پولی، قیمت جهانی طلا، درآمد نفت و نرخ ارز با متغیر قیمت سکه در ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که در بلندمدت متغیر نرخ ارز اثر معکوس و متغیرهای تکانه پولی،قیمت جهانی طلا ودرآمدنفتی اثر مستقیم و معنی داری بر متغیر قیمت سکه در ایران دارند. لذا دولت با برنامه ریزی صحیح می تواند از بروز بحران و نکانه در معاملات بخصوص سکه وطلاجلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: تکانه پولی، قیمت سکه، GARCH، ARDL
  • محمد محمدضا کلایی، علی اکبر ناجی میدانی *، محمدحسین حسین زاده بحرینی، ابراهیم گرجی صفحات 115-142
    امروزه بخش قابل توجهی از اقتصاددانان معتقدند که می توان با استفاده از الگوهای توسعه نهادی، پیشرفت اقتصادی را برای کشور به ارمغان آورد. اما آنچه که در این مسیر حائز اهمیت است درک و شناخت درست و دقیق مبانی اقتصاد نهادگرا می باشد. از این رو در این پژوهش سعی شده است تا ضمن توجه به مبانی فلسفه در دو حوزه هستی شناسی و انسان شناسی، دلالتهای آن در حوزه اخلاق در رویکرد نهادگرایان اولیه نیز توجه شود. با توجه به گستردگی مباحث در حوزه اقتصاد نهادگرا سعی شد تا بیشتر به آن دسته از مبانی که نشان دهنده تفاوت های کلیدی مدل توسعه نهادگرا با سایر مدلهای متعارف می باشد با روش تحلیلی کتابخانه ای، پرداخته شود. نتایج تحقیق نشان می دهد در میان مبانی مدل توسعه نهادگرایی سه مبنای تکامل گرایی و یا دارونیسم اجتماعی ، عقلانیت محدود و تکامل انگیزه های اخلاقی در چارچوب نهادی به ترتیب بیشترین تاثیر برای ایجاد تمایز نسبت به سایر روش ها در الگوهای نهادی توسعه داشته است.
    کلیدواژگان: نظریات توسعه، اقتصاد نهادگرایی، انگیزه اخلاق، تکامل گرایی، کلی نگری، عقلانیت محدود
  • آزاده خرمی *، زهرا کریمی صفحات 143-180
    شکل گیری انقلاب صنعتی در قرن هفدهم در اروپا همزمان با حاکمیت سلسله صفوی در ایران است. ایران در بره های از آنزمان به رشد و شکوفایی اقتصادی، ه متراز با جوامع قدرتمند زمان خود دست م ییابد. اما این توازن قدرت دوام نم ییابد، شرایط اقتصادی ایران رو به زوال می رود و با شروع تکوین سرمای هداری در اروپا عدم توازن میان ایران و غرب تشدید می گردد. در این پژوهش دلایل فراز و فرود عملکرد اقتصادی عصر صفوی و علل عدم تحول ساختاری در اقتصاد ایران تحت سطوح تحلیل نهادی بررسی می شود. برای این منظور از رهیافت نهادگرا با تاکید بر مباحث نورث پیرامون نظم دسترسی آزاد و محدود استفاده می شود. نتایج پژوهش بر این اساس است که در عصر صفوی فقدان قانون، قدرت مطلقه پادشاه خودکامه و ضعف نهادهای مدنی امکان دسترسی آزاد به بازارهای سیاسی و اقتصادی را نداده و مانع ازپیشرفت تکنولوژیک و فنی بوده است. همچنین عدم امنیت جان و مال صنعتگران و پیش هوران و هزین ه های معاملاتی بالا مانع از رشد سرمای هگذاری و تولید خلاق کالاهای جدید شده است. در حالی که در اروپا به تدریج زمینه های مناسب برای حاکمیت قانون و دسترسی آزاد به بازارهای سیاسی و اقتصادی فراهم شده و به تبع شک لگیری نهادهای حام یبازار، انگیزه سرمای هگذاری و تولید صنعتی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد عصر صفوی، تاریخ نهادهای اقتصادی، ساختار نهادی، نظم دسترسی محدود، نظم دسترسی آزاد
  • مصطفی سمیعی نسب *، محمدهادی زاهدی وفا صفحات 181-202
    با نگاه به سیر تاریخی مطالعه های صورت گرفته در چارچوب حقوق و اقتصاد می توان به سبقه طولانی این رویکرد اشاره نمود. به طوری که طیف مطالعه های صورت پذیرفته در این حوزه، دیدگاه های متعدد فکری را در برمی گیرد. اما نقطه عطف این مطالعه ها که زمینه را برای گسترش این رویکرد بیش از گذشته فراهم نمود، انتشار اندیشه های اقتصاد نهادی در این حوزه بود. در این میان، کامونز یکی از بنیانگذاران اقتصاد نهادی است که برای سال های متمادی اندیشه های نهادی او مورد توجه و تاثیر گذار بر اندیشمندان پس از خود بوده است. نکته ای که در این مقاله به آن پرداخته می شود این است که رویکرد تحلیلی کامونز به مسائل و موضوعات اقتصادی چه بوده است؟ نگاه نهادی او چه تفاوتی را در تحلیل های اقتصادی موجب شد؟ و اندیشه وی چه دلالت های در حوزه حقوق و اقتصاد دارد؟ در این مقاله با نگاهی خاص و بر اساس روش تحلیل متنی به این سوالات پرداخته می شود. نتیجه آنکه که کامونز با بینش منحصر به فرد خود نسبت به مفهوم نهاد در قالب کنش جمعی توانست ضمن تغییر واحد تحلیل اقتصادی از کالا به مبادله، رویکرد جدیدی را که می توان از آن با عنوان رویکرد مبادلاتی یاد کرد، برای این حوزه از معرفت بشری به ارمغان آورد. رویکرد کامونز در خصوص شایع بودن تضادها در کنش های جمعی، تلاش قانون گذاران و دادگاه ها برای حل این تضادها، تکامل حقوق به عنوان پیامد این فرایندهای جاری حل اختلاف و تشکل دایر به عنوان بستر انجام مبادلات، از نوآوری های بدیع اندیشه کامونز می باشد.
    کلیدواژگان: نهادگرایی، حقوق و اقتصاد، تعاملات انسانی، کنش جمعی، مبادله
|
  • Ebrahim Abbasi *, Fatemeh Rastegarnia, Mehdi Hosseinu Pages 3-20
    The aim of this paper is analyzing the effect of government fiscal and budget decentralization on the size of the local states (provinces) and provinces economic development. For this, fiscal, budget and economic data were collected to 30 provinces for period of ten years 1381-1390. The results by using panel data, doing regression and LLc test show that fiscal decentralization and pool income has positively and meaningfully effect on the size of local states (provincial). In addition. Results show that fiscal decentralization provincial practitioner labor and provincial reconstructive budget has been positively and meaningfully effect on economic growth.
    Keywords: Decentralization, Local Government Size, Provinces Economic Development, Practitioner labor, Reconstructive Budget
  • Mohammad Sayadi *, Dr Javid Bahrami, Dr Davoud Daneshjafari, Dr Maysam Rafeei Pages 21-58
    The main objective of this study is to evaluate the impact of oil revenue shock on macro-economic variables, in the context of a DSGE model while considering features such as the requirements of infrastructure development and public investment inefficiencies in Iran. The research findings based on RBC model, show that oil revenue shock has increased the consumption, government spending (such as the current and capital expenditures) and have decreased the inflation in the short term, although because the oil shock transferred to demand side, this situation leads to decrease the inflation in medium term. Results revealed that when the oil revenue shock increases, the “National Development Fund” and consequently the share of credit granted to private sector will be raised. Besides, because of the structure of Iran’s economy including large unproductive activities and the crowding out effect of government activity in economy the increase in oil revenue has little effect on growth and development of production in non-oil producing sectors. Furthermore, the research findings also show that when the public investments inefficiency decrease, the investment in oil revenues has more positive effects on macro-economic variables such as public sector production.
    Keywords: Shocks, Model DSGE, Inefficient Investment, Business Cycles, Infrastructure Development
  • Mohammad Ghasemi *, Parisa Mohajeri Pages 59-84
    Nonconformity of financial rules and means of injection of resources resulted from oil export into government budget are two crucial issues which has been transformed into a significant hurdle with respect to the stabilization of financial policy. During the booming years, relying on the substantial revenues earn through the oil export in dollar, current expenditures becomes more expanded and civil projects start, and due to lack of a proper management in foreign exchange resources, oil revenues are spent for the import of consuming, intermediate and capital goods which contribute to an unstable and non-continuous economic growth. Previous experience indicate that in order to overcome the problem, a wide variety of measure are taken including increasing the foreign exchange rate, cutting civil projects spending, increasing the price of goods and rate of public services, raising taxes which all contribute to the deterioration of budget deficit (as per Olivera-Tanzy effect) and establish stagnation. Majority of studies demonstrate the necessity for designing of fiscal rules in order to prevent the oversizing of government as well as hinder the fiscal instabilities in short term. Such rules can be quantitative indexes aimed at limiting political intervention or procedural rules working toward the improvement of budgetary’s institutional performance and management of public sector. Foreign Exchange Reserve Account, National Development Fund, and goal setting for deficit of operational level are major fiscal rules designed in Iran. In practice, however, they failed to restrict government in utilizing of recourses from oil export. Current study addresses the available fiscal rules and experience of other countries and then proposes three fiscal rules including setting ceiling for budget deficit without oil and its annual reduction, setting ceiling for spending Rials from oil recourses in budget and its annual adjustment and associating the expenditure increase with the growth of non-oil revenues.
    Keywords: fiscal policy, optimal fiscal rules, economic stabilization, business cycles, oil export
  • Majid Maddah *, Zahra Khleghpanah Pages 85-102
    Import tax is one of the government revenue sources that the part of this is not given to the government due to tax evasion. Several factors effect on the tax evasion in import that in this study has been identified by using a combination model of artificial neural network and simulated annealing algorithms that enable analyses the nonlinear systems. For this purpose, at the First the four explanatory variables indicative tax evasion in the Iranian economy inclusive tax burden on imports, the size of governments, tax payers’ real income and trade were considered in specified final model. The results from tax evasion estimation by using artificial neural network shows that during the years under review although the tax evasion in import faced with swings but this trend is descending in the period (1350-1390). Also the results from analysis of variance for estimated regression, show that the variables of tax burden on imports and the size of governments with the coefficients 0.236, 0.492 have the significant and positive effect on tax evasion and the variables of tax payers’ income and trade openness with the coefficients (-2.10), (-7.92) have the significant and negative effect on tax evasion. The predicted quantities of tax evasion based on modeling artificial neural network have lesser error respect to predicting based on estimated regression.
    Keywords: Tax Evasion, Import, Artificial Neural Network, Multilayer Perceptron, Simulated Annealing Algorithms, Iranian Economy
  • Hajar Esnaashari *, Ali Raispour, Hoseen Mehrabi Pages 103-114
    Monetary policies are the main instruments of macroeconomic and understanding their impacts is an important step in planning and national and regional development. In this study the effects of monetary shocks in coin price was studied by time series for 1981-2012. For this, GARCH technique was used to modeling and calculates the monetary shock. Also the relationship between monetary shocks, the world price of gold, oil revenues and exchange rate with coins price of Iran were analyzed using the ARDL model. Results show that in long-run exchange rate has negative effect and other variables have direct and meaningful effect on coin price of Iran
    Keywords: Monetary shock, Coin price, GARCH, ARDL
  • Mohammad Mohammadreza Kalaei Pages 115-142
    Today, a significant portion of economists believe that by using the patterns of institutional development, economic progress brought to the country. But on this path, exact understanding of the principles of institutional economics is very important Since, in this research we try to consider moral principles of institutional approach as well as principles of philosophy in ontology and Anthropology areas. Considering vast domain of institutional economics we will focus on those areas which represent the key differences between this model and the others. It seems that three concepts of evolutionism or social Darwinism, bounded rationality and moral motivations in behaviors have the biggest effect on principles of institutional models, respectively. It seems that three concepts of evolutionism or social Darwinism, bounded rationality and moral motivations in behaviors have the biggest effect on principles of institutional models, respectively.
    Keywords: Development theories, Institutional economics, moral motivation, evolutionism, bounded rationality
  • Azadeh Khorami *, Dr Zahra Karimi Pages 143-180
    The formation of the Industrial revolution in the 17th century in Europe is simultaneously with the governance of the safavid dynasty in Iran. In that time Iran is achieving growth and prosperity equal with other powerful communities. But this balanced of power did not last. Iran’s economic situation is deteriorating and bystart development of capitalism in Europe the imbalance between Iran and west is aggravating. In this study, the reasons of fluctuate of the economic performance at safavid era and the causes of no structural changes in the Iran’s economy under the levels of institutional analysis, is investigated. For this target the institutional approach byemphasize on North’s topics about open and limit access orderis used. Results say thatthe lack oflaw, absolute power of the autocratic monarchy and the weakness of civil society, don’t allow open access to political and economic markets at safavid era.Thusthe technological progress did not occur .Alsoinsecurity life of artisans and craftsmen and high transaction costs, prevent the growth of investment and production. While in Europeappropriate fields for the rule of law and open access to politicaland economic markets provided gradually.As a result, theinstitutions for supporting markets created andincentives for investment and industrial production increased.
    Keywords: Safavid economy, History of Economic Institution, Institutional structure, Open access order limit access order
  • Mostafa Samiee Nasab *, Mohammad Hadi Zahedi Vafa Pages 181-202
    Looking at the history of studies conducted in the framework of law and economics as long has always pointed to this approach. So that the whole studies carried out in this area, to be included multiple intellectual views. But the turning point of this study that provided the background for the development of this approach over the past, Published institutional economic ideas was in this field. The Commons is one of the founders of institutional economics is that for many years he attracted the attention of institutional ideas and influence of its own economists. The point of this paper is that what is Commons analytical approach to economic issues? Institutional glance what caused the difference in economic analysis? And what are the implications of his ideas in the field of law and economics? This paper is based on textual analysis for addressed this question. Commons with his unique vision of the concept of the institution in the form of collective action could change the economic analysis from the goods to exchange,brought a new approach, that can be as the approach mentioned exchange, to the scope of the knowledge of human. The emergence of economic Institutionalism and legal arguments exchange and costs, on the other hand, using economic methods to analyze the laws and regulations in recent decades, has made this field of study more than before. Due to the importance of the ideas of Commons in this area, the explanation and analysis of the article is based on his ideas. As a result, Commons approach is based on his idea about the prevalence of conflicts, trying lawmakers and courts to resolve these conflicts, the evolution of rights as a consequence of the ongoing processes of conflict resolution and the going concerns as a the context of exchange.
    Keywords: Institutional economy, Law, economics, Human interaction, Collective Action, exchange