فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 130 (پاییز 1394)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 130 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ختایی *، رویا سیفی پور صفحات 3-39
    این پژوهش عوامل موثر بر شکل گیری نرخ تورم و الزامات حصول تورم یک رقمی را در اقتصاد ایران بررسی می کند. این مهم با استفاده از مبانی نظری معمول، مطالعه های تجربی تورم، تجربه حاصل از دوره گذار کشورهای با نرخ تورم بالا، شرایط خاص ایران و مدل اقتصادسنجی مناسب انجام گرفته است. همانگونه که انتظار می رود برای تحقق تورم یک رقمی سیاست های کنترل کسری بودجه دولت با تاکید بر کاهش هزینه و افزایش درآمدهای مالیاتی، کنترل حجم پول، خصوصی سازی، اصلاحات ساختاری، کاهش سهم نفت در تولید کشور و عزم ملی الزامی است. در بررسی عوامل موثر بر شکل گیری تورم در اقتصاد ایران با استفاده از مدل خودرگرسیون برداری با وقفه ملاحظه می شود نقدینگی در بلندمدت و کوتاه مدت با یک وقفه، بیشترین اثر را در تعیین نرخ تورم دارد. کسری بودجه، درآمدهای نفتی و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی نیز از عوامل موثر دیگر هستند. بر اساس مدل برآوردی و پیش فرض رشد متغیرها بر اساس روند 10 سال گذشته، نرخ تورم سال 94 برابر با 5/23 درصد است. در حالت بدبینانه اگر سیاست های پولی و مالی گذشته دنبال شود، نرخ تورم پیش بینی شده سال 94 معادل 41 درصد خواهد بود.
    کلیدواژگان: تورم، سیاست های پولی، سیاست های مالی، خودرگرسیون برداری با وقفه، پیش بینی
  • محمدحسین رحمتی *، سیدعلی مدنی زاده، مسعود جباری، علی کریمی راد صفحات 41-65
    در این پژوهش برای پی بردن به عوامل اصلی وقوع رکود تورمی اخیر ایران از یک الگوی کمی نوسانات اقتصادی استفاده شده است. چهار شکاف بهره وری، نیروی کار، سرمایه گذاری و مخارج دولت به تفکیک در قالب یک الگوی تعادل عمومی محاسبه می شوند. این چهار شکاف به ترتیب اصطکاک های موجود در کارایی، بازار کار و سرمایه گذاری و مخارج دولت را نمایندگی می کنند. شکاف های محاسبه شده، سپس، در الگوی پایه به تنهایی یا به صورت همزمان وارد می شوند تا مشخص شود چه مقدار از کاهش تولید، نیروی کار و سرمایه گذاری در دوران رکود تورمی دهه 1390 ایران به وسیله هرکدام توضیح داده می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد شکاف بهره وری علت اصلی نوسانات تولید و سرمایه گذاری و تا حد کمی نوسانات نیروی کار است و شکاف نیروی کار نیز عامل اصلی توضیح دهنده نوسانات بازار کار است. دو شکاف سرمایه گذاری و مخارج دولت عملا نقشی در توضیح نوسانات متغیرهای مورد بررسی و بروز رکود تورمی اخیر ایفا نمی کنند.
    کلیدواژگان: رکود تورمی، شکاف بهره وری، شکاف نیروی کار، شکاف سرمایه گذاری، شکاف مخارج دولت
  • شهریار زروکی، مانی موتمنی، فرهاد علی نژاد مهربانی* صفحات 67-94
    صادرات و رشد اقتصادی از جمله متغیرهایی هستند که حرکتی همسو دارند. اما در مورد نحوه رابطه علی این دو با یکدیگر نظرات مختلفی وجود دارد. در این پژوهش کوشش شده است تا با استفاده از آزمون دمترسکیو و هرلین (2012) و داده های 91 کشور طی دوره زمانی 2012-1980، رابطه علیت بین صادرات و رشد اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور از آزمون علیت گرنجر در داده های تابلویی استفاده شده است. نتیجه این آزمون با فرض همسانی و ناهمسانی رفتار داده ها مقایسه شده است. یافته های این پژوهش وجود رابطه علی از صادرات به رشد اقتصادی را در شرایط همسان و ناهمسان رد نمی کند. همچنین به رغم آن که رابطه علی از رشد به صادرات در حالت عمومی رد نشده است اما براساس آزمون صورت گرفته، زیرمجموعه ای از کشورها صاحب چنین رابطه علی نبوده از این رو براساس آن رابطه علی از رشد به صادرات قابل تعمیم به همه کشورها نیست. در ادامه با تفکیک کشورها بر اساس طبقه بندی درآمدی به پنج گروه، اثر صادرات بر رشد اقتصادی با استفاده از تخمین زن گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی برآورد شد. این اثر در همه گروه ها مثبت و معنادار بوده و اندازه اثر با افزایش گروه درآمدی افزایش می یابد. همچنین از نظر آماری تفاوت معناداری در میزان این اثر در میان پنج گروه درآمدی وجود دارد.
    کلیدواژگان: صادرات، رشد اقتصادی، علیت پانل، دمترسکیو و هرلین، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی
  • حسین امیری * صفحات 95-123
    این مقاله به منظور بررسی تاثیر افزایش قدرت بازاری و انحصار در بازار محصولات داخلی و صادراتی در بعد کلان اقتصادی، تاثیر شوک های مارک آپ قیمت کالاهای داخلی و صادراتی را بر متغیرهای کلان اقتصادی و در قالب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی اقتصاد باز نیوکینزی برای ایران بررسی می کند. برای این منظور، فرآیند قیمت گذاری بهینه بنگاه های کالاهای داخلی، وارداتی و صادراتی در چارچوب مدل چسبندگی قیمت کالو (1983)، با لحاظ پویایی مارک آپ قیمت ها و تصریح فرآیند گام تصادفی برای شوک های مارک آپ مدل سازی شده است. نتایج شبیه سازی و تحلیل پویای تاثیر شوک ها نشان می دهد، شوک مثبت مارک آپ قیمت داخلی بر سرمایه گذاری، مصرف، هزینه نهایی داخلی و تولید در کوتاه مدت تاثیر معنادار منفی دارد. از سوی دیگر، شوک های مثبت مارک آپ داخلی بر صادرات و واردات اثر مثبت و کوتاه مدت دارد. همچنین، شوک مثبت مارک آپ قیمت صادراتی، در کوتاه مدت سرمایه گذاری، هزینه نهایی داخلی و تولید کالاهای صادراتی و تولید را کاهش می دهد. بر پایه نتایج، شوک های مارک آپ به عنوان عامل افزایش قدرت بازاری و انحصار، اثرات مخربی بر روی تولید، سرمایه گذاری و مصرف در ایران دارد. از این رو، وضع و اجرای قوانین و سیاست های ضدتراست و انحصار در راستای کنترل قدرت بازاری و انحصار ضروری است.
    کلیدواژگان: شوک مارک آپ، قدرت بازاری، چسبندگی قیمت ها، اقتصاد باز، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • یونس نادمی *، داریوش حسنوند صفحات 125-143
    بهبود توزیع درآمد یکی از مهم ترین اهداف سیاستگذاران اقتصادی محسوب می شود. از این رو شناسایی عوامل موثر بر توزیع درآمد و نحوه اثرگذاری آنها به منظور بهبود توزیع درآمد از اهمیت فراوانی برای سیاستگذاران اقتصادی برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی اثرات غیرخطی اندازه دولت بر توزیع درآمد در ایران است. به این منظور با استفاده از یک رگرسیون آستانه ای عوامل موثر بر توزیع درآمد در اقتصاد ایران در بازه زمانی 1391-1353برآورد شده است. نتایج برآورد الگو نشان می دهد در رژیم دولت کوچک یعنی تا زمانی که اندازه دولت کمتر از 367/0 باشد، افزایش اندازه دولت اثر معنا داری بر نابرابری توزیع درآمد ندارد اما در رژیم دولت بزرگ یعنی زمانی که اندازه دولت بزرگ تر از 367/0 باشد، افزایش اندازه دولت منجر به افزایش نابرابری توزیع درآمد می شود. مبتنی بر نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود دولت به منظور بهبود توزیع درآمد در کشور سیاست خصوصی سازی یا اجرای صحیح اصل 44 قانون اساسی را بیش از پیش مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، نابرابری توزیع درآمد، منحنی کوزنتس، ضریب جینی، رگرسیون آستانه ای
  • سید احمدرضا جلالی نایینی، مجتبی غفاری * صفحات 145-163
    این مطالعه به بررسی تجربی اثر کیفیت محیط نهادی روی نابرابری و بالعکس پرداخته است. به منظور تعیین علیت و جهت آن از یک الگوی خودهمبستگی برداری (VAR) استفاده شده و برای غلبه بر محدودیت داده ، این الگو در قالب یک پنل متشکل از داده های 121 کشور آزمون شده است. در واقع یک الگوی پنل وار در نظر گرفته شده است. شاخص های آزادی های مدنی، حقوق سیاسی، آزادی های اقتصادی، ریسک کشورها و شش شاخص حکمرانی خوب به عنوان شاخص های نهادی و ضریب جینی و نسبت درآمد دهک بالا به دهک پایین جمعیت به عنوان شاخص های نابرابری در نظر گرفته شده اند. طبق نتایج به دست آمده، رابطه معکوس میان شاخص های آزادی های مدنی، حقوق سیاسی، آزادی های اقتصادی، ریسک کشورها و شاخص ثبات سیاسی (از شاخص های حکمرانی خوب) با نابرابری تایید می شود. به عبارت دیگر نتایج نشان می دهد، کیفیت محیط نهادی بر میزان نابرابری موثر است و کیفیت بهتر محیط نهادی نابرابری کمتری را در پی خواهد داشت؛ به عبارت دیگر شواهد، علیت از نهادها به نابرابری را تایید می کند ولی در جهت عکس شواهد ضعیفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: نهادها، فقر، الگوی پنل وار، عملکرد اقتصادی، توزیع منابع
  • حمید پاداش زیوه *، بهمن خداپناه صفحات 165-187
    توسعه اقتصاد دانش بنیان هدفی مطلوب برای بسیاری از اقتصادهاست و به سرانجام رساندن فعالیت هایی که این اقتصادها را به مقصود می رساند، نیازمند شناختی دقیق و جامع از متغیرهایی است که در این فرآیند نقش دارند. در واقع بر اساس ادبیات نظری و مطالعه های تجربی، دانش ایجاد شده به وسیله نوآوری و پیشرفت های فناوری، پیشران های درازمدت توسعه اقتصادی در بسیاری از کشورها بوده است و بسیاری از دولت ها موفقیت قابل توجهی از طریق توسعه اقتصاد دانش بنیان به دست آورده اند. پژوهش حاضر به برآورد تاثیر مولفه های حکمرانی خوب بر توسعه اقتصاد دانش بنیان با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیره پرداخته است. در همین راستا 33 کشور انتخاب و تاثیر مولفه های حکمرانی خوب (ثبات سیاسی، اعتراض و پاسخگویی، اثربخشی دولت، کیفیت مقررات، حاکمیت قانون و کنترل فساد)، بر اقتصاد دانش بنیان این کشور ها بررسی شده است. برای گردآوری داده ها از پایگاه آماری بانک جهانی استفاده شده و نرم افزار اسمارت پی. ال. اس برای تجزیه و تحلیل داده ها به کار برده شده است. نتایج حاکی از آن است که تاثیر کلی شاخص حکمرانی خوب به عنوان یک متغیر کلیدی بر شاخص اقتصاد دانش بنیان (KAM)، تاثیر مثبت و معناداری است. در تجزیه و برآورد اثر هر یک از زیرشاخص های حکمرانی بر شاخص KAM، این نتایج به دست آمده که تاثیر مولفه های حاکمیت قانون، ثبات سیاسی و مهار فساد بر اقتصاد دانش بنیان، قوی تر از مولفه های دیگر است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، اقتصاد دانش بنیان، روش شناسی بانک جهانی، برآورد رگرسیونی، پی، ال، اس
  • علی سرزعیم* صفحات 189-211
    این پژوهش اثر سیاست های بازتوزیعی را بر ترکیب مخارج دولت مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور از یک الگوی بازی گونه به شکل اطلاعات کامل و پویا استفاده می شود. این الگو نشان می دهد که کیفیت نهادها متغیری اساسی برای تعیین میزان هزینه کرد مخارج دولت در کالاهای عمومی است. مهم ترین یافته این پژوهش آن است که در دموکراسی هایی که کیفیت نهادها بالاست، مردم در خلال انتخابات بازتوزیع مستقیم را تقاضا نمی کنند اما وقتی کیفیت نهادها پایین است، انتخابات به ابزاری برای مطالبات بازتوزیعی تبدیل می شود و در چنین شرایطی عوام گرایی (پوپولیسم) مجال بروز می یابد. نکته مهم این است که این الگو نشان می دهد رای دهندگان به شکل عقلایی بازتوزیع مستقیم را به سرمایه گذاری روی کالاهای عمومی که اثرات جانبی مثبتی دارند ترجیح می دهند. این پژوهش پاسخی برای این پرسش فراهم می کند که چرا بیشتر مردم به سیاست هایی رای می دهند که برای رشد بلندمدت آنها مضر است.
    کلیدواژگان: ترکیب مخارج دولت، بازتوزیع، نابرابری، پوپولیسم، اقتصاد سیاسی
|
  • Mahmood Khataie *, Roya Seifipour Pages 3-39
    This paper examines the important factors in determining inflation and the requirements to achieve single-digit inflation in Iran. For this purpose, this study has implemented the theoretical foundations & empirical studies of inflation, the experience of transition for the countries with high inflation rates, economic conditions of Iran and the appropriate econometric model. As to be expected, to achieve single-digit inflation, budget deficit control policies with an emphasis on cost reduction and increase in tax revenues, controlling the volume of money, privatization, structural reforms, reducing the share of oil production in the country and a national resolution is required. Examining the important factors involved in determining inflation in Iran, and using vector auto regression models, demonstrate that liquidity has the greatest effect on the rate of inflation both in the short and the long run. The other determining factors are budget deficit, tax revenues and GDP growth rate. Based on the estimation model, and assuming the same trend of variables in the past 10 years to be held, the inflation rate for 1394 equals to 23.5%. As a pessimistic scenario, if the same past monetary and fiscal policies are applied, the predicted inflation rate for 1395 will be 41%.
    Keywords: Inflation, Monetary Policy, Financial Policy, Vector Auto Regression, Forecast
  • Mohammad Hossien Rahmati *, Seyed Ali Madanizadeh, Masud Jabari, Ali Karimirad Pages 41-65
    This paper employs a quantitative business cycle approach to study the main causes of recent stagnation in Iran. Four wedges as investment, labor, productivity, and government spending are separately computed in a general equilibrium framework. These wedges, respectively represent the existing frictions in efficiency, labor market, investment and government spending; they are introduced separately or simultaneously in the basic model to specify to what extent each wedges can explain the decline in production, labor force and investment in the period of stagflation in 1390s. The findings indicate that productivity wedges alone can substantially explain the fluctuations in production, investment, and partially labor force; accordingly, the labor force wedge is the major factor in explaining the labor market fluctuations. In effect, the investment and government spending wedges do not have a prominent role in providing the explanation for fluctuations in variables in question and also for the emergence of the recent stagflation.
    Keywords: Stagflation, Productivity Wedge, Labor Force Wedge, Investment Wedge, Government Spending Wedge
  • Shahriyar Zaroki, Mani Motameni, Farhad Alinejad Mehrabani * Pages 67-94
    Export and economic growth are of those economic variables which have parallel behaviors with respect to one another. However there are different views regarding the causality between them. This paper attempts to test the causality between export and economic growth by referring to Dumitrescu and Hurlin (2012) test and data for 91 countries between 1980i-2012. To this end, Granger causality test has been applied in Homogenous Non Causality and Heterogeneous Non Causality methods with panel data. The result does not reject the causal relationship directed from export to economic growth in either methods. Although there is homogeneous causality directing from economic growth to export, but such causality is rejected in Dumitrescu and Hurlin (2012) test. In other words, Heterogeneous Non Causality method rejects the causality relation directing from economic growth to export, therefore such causal direction cannot be generalized to all countries. Accordingly, by separating the subsets of countries in accordance with income category into five groups, the impact of export on economic growth has been estimated by the system of generalized method of moments (GMM-SYS) estimator; this estimation shows that there is a significant positive effect in LI, LMI, UMI, HI and OECD countries and this effect increases in parallel with the increase in income group. Furthermore, the extent to which this effect bears is significantly different across the income groups.
    Keywords: Export, Economic Growth, Panel Causality, Dumitrescu, Hurlin, System of Generalized Method of Moments
  • Dr Hossein Amiri * Pages 95-123
    This paper investigates the effects of markup shocks of domestic and export goods prices on macroeconomic variables by using a Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model for Iran, in order to examine the effect of the growth of market power and monopoly in domestic and exporting markets from a macroeconomic viewpoint. To this end, the optimal pricing process of domestic, importing and exporting firms is modeled in Calvo price stickiness (1983) framework, by specifying the dynamic behavior of markup shocks including random walk processes for these shocks. The simulation results and dynamic analysis of shocks show that the positive shock of domestic price markup has a negative significant effect on investment, consumption, domestic marginal cost and production in the short run. On the other hand, a positive shock of the domestic markup has positive and short-run effect on imports and exports. Also, a positive shock of exporting goods price markup decreases the investment, domestic marginal cost, exports and production in short run. Based on the findings of this research, the markup shocks, as one of the causes of the growth of market power and monopoly, have a destructive effect on production, consumption and investment in Iran. Hence, in order to control market power and monopoly, it is necessary to approve and enforce antitrust and anti-monopoly policies and regulations.
    Keywords: Markup Shocks, Market Power, Prices Stickiness, Open Economy, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model
  • Younes Nademi *, Dariuosh Hasanvand Pages 125-143
    Improving income distribution is one of the most important goals of policymakers. Therefore, identifying the effective factors on income distribution and how to influence them in order to improve income distribution is a very essential subject for policymakers. The aim of this paper is to investigate the nonlinear impact of government size on income distribution in the economy of Iran. To this end, a threshold regression has been used for estimating the effective factors of income distribution during 1974-i2012. The estimation results indicate that in small government size regime (when the government size is less than 0.367), increasing government size does not have a significant impact on income inequality but in large government size regime (when the government size is larger than 0.367), increasing government size increases income inequality. Based on the empirical results, in pursuance of improving income distribution in Iran, we suggest that Iran’s government should perform privatization policy or thoroughly execute the article 44 of the constitution more rigorously than it did before.
    Keywords: Government Size, Income Inequality, Kuznets Curve, Gini Coefficient, Threshold Regression
  • Seyed Ahmad Reza Jalali, Naini, Mojtaba Ghafari Ghafari * Pages 145-163
    This study attempts to empirically examine the relationship between the quality of the institutional environment and income inequality. In order to determine the causality and direction of this relationship, a Vector Autoregressive Model (VAR) has been used, and to overcome the limitations pertaining to the data, a panel composed of data from 121 countries has been used and tested; hence, a Panel VAR model (Panel VAR) has been implemented. Civil liberties, political rights, economic freedoms, the risk of countries, six indicators of good governance as institutional indicators, Gini coefficient, and the income ratio of top decile to bottom decile of the population have been considered as the indicators of inequality. According to the results, the inverse relationship between the quality indicators of civil liberties, political rights, economic freedoms, the risk of countries and political stability indices (indices of good governance) with inequality is verified. In other words, the results show that the quality of the institutional environment has positive effects on inequality and poverty, thus better quality institutional environment will lead to less inequality and poverty; in other words, the results indicate that a higher quality of institutional environment will reduce inequality, but there is weak evidence as for the opposite direction for this relationship.
    Keywords: Institutions, Poverty, Panel, VAR Model, Economic Performance, Distribution of Resources
  • Hamid Padash, Zive*, Bahman Khodapanah Pages 165-187
    Growth and development of knowledge-based economy is the desired objective for many economies and accomplishing this purpose requires the accurate and comprehensive understanding of the variables involved in this process. The knowledge generated by innovation and technological developments has driven long-term economic development in many countries and many governments have achieved considerable success through the development of Knowledge-based Economy. This paper estimates the impact of good governance indicators on knowledge-based economy development. In this regard, we select 33 countries and try to estimate the impact of components of good governance indicators (voice and accountability, political stability, government effectiveness, regulatory quality, rule of law and control of corruption) on the selected country's knowledge economy using multiple regression. The World Bank statistical databases has been used to collect data and Smart PLS software for estimation and analysis of data. Regression results suggest significant positive impact of good governance as a key variable on the knowledge economy index (KAM) in the selected countries. Furthermore, when we regress the effect of governance sub-indexes, estimated regressions suggest that the effect of the components of rule of law, political stability and control of corruption on the knowledge economy has been stronger compared to other components.
    Keywords: Good Governance, Knowledge, based Economy, World Bank Methodology, Regression Estimation, PLS
  • Ali Sarzaeem * Pages 189-211
    This paper investigates the effect of redistributive politics on the composition of government expenditure. By applying a dynamic and complete information game, it is shown that the quality of institutions is a key determinant of how much the government revenue is spent on public goods. The main finding of this paper is that in democracies with high quality of institution, less transfer is demanded through election period, but when the quality of institutions is low, voters prefer more direct transfer despite the high positive externality of public goods on production (and income), this fact in turn can lead to populism. This model can explain why in some occasions, the majority of population vote for a populist candidate who promises extreme redistributive policies at the expense of other policies which are harmful for economic growth in the long-run.
    Keywords: Government Expenditure, Redistribution, Inequality, Populism, Political Economy