فهرست مطالب

برنامه ریزی و بودجه - پیاپی 134 (پاییز 1395)

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 134 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر خیابانی *، محبوبه دلفان صفحات 3-22
    مقاله ی حاضر در چارچوب یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی (الگوی ادوار تجاری حقیقی) شواهد جدیدی را درباره تخصیص مجدد منابع نفتی بین بخش های خصوصی و دولتی در یک کشور صادرکننده نفت ارائه می نماید. بدین منظور تاثیرات تکانه ی نفتی بر متغیرهای کلان اقتصادی (سرمایه گذاری، موجودی سرمایه، اشتغال و تولید) به تفکیک بخش های دولتی و خصوصی بررسی شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی و تحلیل توابع عکس العمل آنی این مقاله نشان می دهد بعد از یک تکانه ی مثبت نفتی، سرمایه گذاری و موجودی سرمایه بخش دولتی افرایش یافته اند ولی سرمایه گذاری و موجودی سرمایه بخش خصوصی کاهش پیدا کرده اند. اشتغال و تولید بخش دولتی نیز در واکنش به تکانه افزایش یافته اند، این در حالی است که اشتغال و تولید بخش خصوصی کاهش می یابند. تولید کل نیز به تبعیت از تولید دولتی اگر چه ناچیز افزایش می یابد.
    نتایج پژوهش اثر برون رانی را برای کلیه متغیرهای بخش خصوصی تائید می نماید. همچنین دلالت بر این نکته دارد که با توجه به بزرگی سهم دولت در اقتصاد ایران، بخش عمده ای از درآمدهای نفتی تبدیل به سرمایه گذاری دولتی شده است اما با توجه به ناکارآمدی و اتلاف قابل توجه منابع نفتی در بخش دولت به ویژه در بخش سرمایه گذاری های عمرانی، درآمدهای یاد شده نتوانسته است رشد اقتصادی در ایران را به فرایندی پایدار تبدیل سازد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، تکانه ی نفتی، ادوار تجاری، بخش دولتی، بخش خصوصی
  • بیژن عباسی *، مینا اکبری صفحات 23-48
    سیاست خصوصی سازی و کوچک سازی دولت با ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی (1384) و تصویب قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی (1387) به طور جدی تری در کشور مورد پیگیری قرار گرفت و اقدامات قابل توجه و موثری تاکنون در این زمینه صورت گرفته است. مسلما، هر برنامه و قانونی، با وجود مزایا و ارزش هایی که دارد، ممکن است نقاط ضعفی نیز داشته باشد. آگاهی از این چالش ها و تلاش در جهت رفع آن ها می تواند به اجرای کامل و موفقیت آمیز اهداف پیش بینی شده کمک شایانی نماید. از جمله انتقاداتی که به برنامه خصوصی سازی و نحوه واگذاری بنگاه های دولتی وارد است، حضور پررنگ نهادهای عمومی غیردولتی در واگذاری ها است. هر چند که این امر در حال حاضر در کشور ما دارای بستر قانونی است، اما در عمل، باعث نقض بسیاری از اصول حاکم بر اداره خوب کشور، حقوق رقابت و اقتصاد بازار می گردد. از آن جمله می توان به کاهش کارایی، عدم شفافیت، نقض اصل برابری، ایجاد انحصار و از بین رفتن رقابت و ایجاد دولت های موازی و در نتیجه عدم تحقق اهداف مورد نظر از خصوصی سازی اشاره نمود؛ بنابراین، به نظر می رسد که توجه به موضوعاتی از این نوع و تلاش در جهت کاهش اشکالات می تواند موفقیت بیش تر در برنامه خصوصی سازی و به تبع آن پیشرفت کشور را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، بخش عمومی، نهادهای عمومی غیردولتی، بخش خصوصی، قانون اساسی
  • احمدرضا جلالی نایینی، امیر افشین فتاحی *، سعیده پاکدل بناب صفحات 49-66
    بررسی رابطه میان ریسک و بازده و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بازده، موضوعی است که همواره مورد توجه پژوهشگران حوزه مالی بوده است. شارپ (1963م.) و لینتر (1965م.) از طریق مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای بیان نمودند که بازده کل بازار، تنها عامل موثر بر بازده اوراق بهادار است. چن، رول و راس (1986م.) بیان کردند که عوامل زیادی به غیر از بتا و عوامل شرکتی بر بازده اوراق بهادار موثر هستند. این پژوهش، رابطه توانمندی مدل های تک عاملی و چندعاملی را در پیش بینی بازده سهام شرکت ها از طریق آزمون CAPM و مدل چندعاملی در قلمرو زمانی 1381 تا 1392 مورد بررسی قرار داده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که مدل تک عاملی، 17 درصد و مدل چندعاملی، 61 درصد از تغییرات بازده سهام را پیش بینی می کنند و متغیرهای قیمت نفت، نرخ سود بلندمدت بانکی، نرخ تورم و تولید ناخالص داخلی در پیش بینی بازده سهام نقشی ندارند.
    کلیدواژگان: بازده سهام، مدل تک عاملی، مدل چندعاملی، ریسک سیستماتیک، ریسک غیرسیستماتیک
  • حسین صادقی *، حسین باقری زرین قبایی صفحات 67-88
    بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت به صورت وسیع عهده دار ارائه کالاها و خدمات عمومی تعریف شده است. بدیهی است انجام این امر مهم از سوی دولت، مستلزم تامین منابع مالی لازم بوده و با توجه به وجود محدودیت های مالی موجود، امکان ارائه کامل کالاها و خدمات مذکور با چالش های خاص خود، از جمله ایجاد بدهی برای دولت همراه است. از سوی دیگر، دولت برای استمرار ارایه خدمات عمومی چاره ای جز پرداخت دیون خود ندارد. نحوه پرداخت دیون دولت متنوع است و یکی از شیوه های پرداخت دیون مزبور، واگذاری سهام بنگاه های دولتی است. این روش نیز با چالش های دیگری روبه رو است. در این مقاله، تلاش شده تا مبانی، ماهیت و آثار حقوقی این شیوه تسویه دیون دولت مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین ابتدا پس از بررسی مختصر مفهوم دولت، دیون دولتی و رد دیون، به بررسی چالش های قانونی موجود در رد دیون دولت از طریق واگذاری سهام بنگاه های دولتی و نظر حقوقدانان در این رابطه پرداخته می شود و در بخش نتیجه گیری ملاحظه خواهد شد که انجام این موضوع، نتایج موردنظر قانون سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی در خصوصی سازی و ایجاد حرکت سریع تر در واگذاری فعالیت ها به بخش غیردولتی را به دنبال ندارد.
    کلیدواژگان: دیون دولت، واگذاری سهام، بنگاه های دولتی، سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، رد دیون
  • محمدنبی شهیکی تاش *، علی نوروزی صفحات 89-117
    در این پژوهش با بهره گیری از رهیافت «سازمان صنعتی تجربی جدید» و بر اساس رویکرد ارائه شده توسط پانزار- روس ، به بررسی درجه رقابت و وضعیت ساختار رقابت و انحصار صنایع کارخانه ای ایران در طی دوره 90-1378 پرداخته شده است. در رویکرد پانزار- روس، قدرت بازاری از طریق اثرات ناشی از تغییرات قیمت نهاده های تولید بر روی درآمد تعادلی بنگاه محاسبه می شود و بازار به سه گروه رقابتی، انحصاری و رقابت انحصاری تفکیک می شود. با توجه به نتایج، به استثنای پنج صنعت که شاخص پانزار-روس منفی دارند و در شرایط انحصاری قرار دارند، دیگر صنایع در بازار رقابت انحصاری فعالیت می نمایند. همچنین، یافته ها حاکی از آن است که در شرایط رقابت انحصاری، تنها 3 صنعت (با مقدار شاخص پانزار-روس بالاتر از 5/0) از شرایط مطلوب تری از منظر درجه رقابت برخوردارند و 15 صنعت دیگر با مقادیر شاخص پانزار-روس کم تر از 5/0، در شرایط نزدیک به انحصار به فعالیت صنعتی می پردازند. با توجه به این که اکثر صنایع در شرایط انحصار و یا نزدیک به انحصار فعالیت می کنند، ساختار هزینه و تولید نسبتا ناکارامد اکثر صنایع را می توان از دلایل مهم و اساسی انحصار و نزدیک به انحصاری بودن بازار صنایع برشمرد.
    کلیدواژگان: صنعت، شاخص پانزار، روس، رقابت انحصاری، صنایع کارخانه ای، مدل غیرساختاری
  • زهرا عزیزی * صفحات 119-142
    اگرچه ارتباط تجارت و توسعه از دیرباز مورد توجه اقتصاددانان قرار داشته است، در پژوهش های انجام شده در این زمینه، عمدتا از درآمد سرانه به عنوان شاخص توسعه استفاده شده و بنابراین، از سایر ابعاد توسعه و کیفیت زندگی غفلت گردیده است. در این پژوهش، با استفاده از داده های 104 کشور در دوره 2010-1994، رابطه تجارت و سه شاخص مختلف توسعه، یعنی درآمد سرانه، شاخص توسعه انسانی و شاخص پیشرفت انسانی مورد ارزیابی و مقایسه قرار می گیرد. هر کدام از این سه شاخص، در یک الگوی مجزا برآورد شده و در هر الگو، رشد شاخص توسعه به صورت تابعی از رشد تجارت سرانه و وقفه های آن، در کنار گروهی از متغیرهای اثرگذار بر توسعه در نظر گرفته شده است. بر اساس نتایج حاصل از تخمین، اثر مثبت رشد تجارت سرانه و وقفه های آن بر رشد هر سه شاخص، مورد تایید قرار می گیرد. با این تفاوت که آثار باوقفه تجارت در الگوی درآمد سرانه، تا دو دوره، اما در الگوهای دیگر تا چهار دوره تایید می شود. بنابر یافته های این پژوهش، اگرچه آثار آنی تجارت بر درآمد سرانه بزرگ تر بوده است، اما آثار مثبت رشد تجارت بر شاخص هایی که ابعاد بیش تری از توسعه یافتگی کشورها را مد نظر دارد، مدت بیش تری به طول می انجامد.
    کلیدواژگان: توسعه، شاخص توسعه انسانی، شاخص پیشرفت انسانی، درآمد سرانه، تجارت، داده های پانل
  • مهدی رسولی قهرودی * صفحات 143-184
    با توجه به اهمیت سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور، به ویژه در شرایط پساتحریم و لغو تحریم های اقتصادی، این پژوهش با استفاده از داده های ثانویه دردسترس مربوط به 123 شرکت تابعه خارجی ثبت شده در کشور، به تحلیل رابطه متغیرهایی همچون سرمایه اولیه، تکنولوژی و نوع صنعت با نوع و روش ورود به بازار ایران بر اساس روش های سرمایه گذاری مشترک پرداخته است. نتایج نشانگر آن است که بیش ترین نوع راهبرد ورود سرمایه گذاران خارجی از طریق مالکیت حداقلی است که 59% از شرکت های خارجی سهم پایین تر از 50% را در مالکیت و کنترل شرکت تابعه خارجی مستقر در ایران دارند. تنها 23% از شرکت های تابعه خارجی در ایران دارای مالکیت حداکثری شرکت مادر سرمایه گذارند. درمجموع، کشورهای اروپایی با بیش از 80 %، بیش ترین سهم را در سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران را به خود اختصاص داده اند و در رتبه دوم نیز کشورهای آسیایی قرار دارند. همچنین نوع فناوری و مکان جغرافیایی شرکت مادر در میزان سرمایه گذاری اولیه آن ها در ایران تاثیرگذار بوده است. سرمایه گذاران خارجی از خاورمیانه، مبلغ اولیه سرمایه کمتری را در مقایسه با سایر کشورها جهت سرمایه گذاری مستقیم در ایران استفاده نموده اند. کشورهای سرمایه گذار با مبدا آسیایی علاقه مند به سرمایه گذاری مشارکتی در سطح حداقلی در ایران هستند. از این رو تسهیل سرمایه گذاری خارجی از طریق آزادسازی مالکیت خارجی تا سطح مالکیت کامل، مدنظر قراردادن اهداف ورود سرمایه گذاران خارجی، به همراه هدفمند نمودن مشوق های سرمایه گذاری، می تواند در افزایش سهم سهامداران خارجی در شرکت های تابعه در ایران موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، راهبرد ورود، فن آوری، شرکت چندملیتی، شرکت تابعه خارجی
|
  • Naser Khiabani *, Mahbubeh Delfan Pages 3-22
    The present paper investigates the impact of an oil shock on the Iranian macroeconomics activities from a general equilibrium perspective. We address a new evidence of the reallocation of oil resources between public and private sectors in an oil exporting country. Our finding indicates that while a positive oil shock expands the public sector (investment, capital stock, employment and production positively responded to the shock), the private sector has become smaller following a positive oil shock. In general, we find the strong signs of crowding out effects of public over private investment after expanding the public sector due to a positive oil revenue shock.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Oil Shock, Real Business Cycle, Public Sector, Private sector
  • Bezhan Abbasi *, Mina Akbari Pages 23-48
    Due to the fact that privatization and downsizing policy was notified in Act on General Policies of Principle 44 of Constitution (2008) and its act was passed (2005), the policy of minimizing the government were followed more seriously, and significant and effective proceedings have been taken in this regard. Undoubtedly, any program and act has its own advantages and gains, but also blind spots and weaknesses; recognizing these challenges to mitigate them is a necessary condition to achieve the projected targets successfully. Among criticisms made on our privatization program, is the significant role of NGOs during concession of state-owned firms. Despite the fact that such concession has legal foundations in our country, in practice it breaches many principles of good governance, competition law and the market economy. For instance, we can point to decrease in efficiency, lack of transparency, breach of the principle of equality, emergence of monopoly and loss of competition and, emergence of a parallel government. All in all, we did not achieve the desired goals of privatization efficaciously. To this end, taking into account such problems and challenges and trying to overcome them is a necessary step for a successful privatization that helps the country's progress.
    Keywords: Privatization, Public Sector, Non-governmental Public Institutions, Private Sector, Constitution
  • Ahmad Reza Jalali Naeeni, Dr. Amir Afshin Fattahi *, Saeedeh Pakdel Bonab Pages 49-66
    Investigating the relationship between risk and return and determining the effective factors on the return have always been an interesting subject for finance researchers. By using a capital asset pricing model (CAPM), Sharp (1963) and Linter (1965) investigated that the whole market return is the only effective factor on stocks returns. Chen, Roll and Ross (1986) mentioned that there are indeed many factors affecting the stocks return, other than Beta and the firm's factors.
    In this research, we investigate the capability of uni-factor and multi-factor models for predicting the stocks registered in Tehran Stock Exchange for the period 2002 to 2013. The results show that the uni-factor explains only %17 of the stock market variations, whereas the multi-factor models explains %61 of it. Additionally, it is shown that the variable oil price, long run bank interest rate, inflation rate and GDP are not significant factors in predicting the stock price.
    Keywords: Return Stock, Uni-factor Model, Multi-factor Models, Systematic Risk, Unsystematic Risk
  • Hossein Sadeghi *, Hossein Bagheri Zarin-Ghabaee Pages 67-88
    According to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, Government is to be incumbent upon supplying public goods and services. Undoubtedly, to this end, government requires finances, and with regard to the financial restrictions, the possibility of supplying goods and services involves serious challenges, such as government debt for which the government must pay off. There are various ways to pay off the government’s debt and share transfers in state-owned companies is one of them. This paper attempts to investigate the foundations, natures and legal effects of paying off government debt. First, we review the concepts of state, and government debt pay off, then we analyze the existing legal challenges with respect to government debt pay off through assignment of state - owned companies’ shares. In conclusion, it is demonstrated that this method for paying off the government debt does not satisfy the goals referred in General Policies of the 44th Article of the Constitutional Law, it also does not result in surrendering the activities to the non-governmental sector.
    Keywords: Government's Debt, Transfer of Equities, State-owned Companies, General Policies of the 44th Article, Government Debt
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash *, Ali Nourozi Pages 89-117
    This paper employs the "New Empirical Industrial Organization" approach, developed by Panzar-Rosse, which is used to measure the degree of competition and concentration for 23 industries with 2 Digit ISIC code during the period 1997 -2012. Panzar-Rosse model measures market power by studying how changes in factor input price is reflected in equilibrium revenue by firms, and market power is divided into three groups consisted of perfect competition, monopoly and monopolistic competition. According to the results, except five industries that have negative value of Panzar-Rosse and thus operate in state of monopoly market, other industries operate under conditions of monopolistic competition and in this group the estimated value of Panzar-Rosse for the three industries consist of "manufacture of publishing, printing and reproduction of recorded media", "manufacture of furniture" and "manufacture of medical, precision and optical instruments" is greater than 0.5 implying better condition of competition market. Analysis of Panzar-Rosse indicates that "manufacture of tobacco products" and "manufacture of medical, precision and optical instruments" amounts to -0.1790 and 0.8751, suggesting the highest and lowest concentrated market among other industries. The biggest relative output share, which amounts to 16.54 percent relates to "manufacture of motor vehicles" that operate in monopolistic market and in addition, based on high market power, this industry has the biggest relative value of sales equal to 32 percent among 23 industries.
    Keywords: Industry, Panzar-Rosse Index, Monopolistic Competition, Factory Industry, Non-Structural Model
  • Zahra Azizi * Pages 119-142
    The relationship between trade and development has long been of interest to economists, but studies in this field mainly used per capita income as an indicator of development, and so other aspects of development and quality of life were neglected. This article investigates the relationship between trade and development, using the panel data of 104 countries over the 1994 -2010 period. We use three indices of development: per capita income, human development index (HDI) and index of human progress (IHP). Each of these three indicators have been estimated in a separate model. The rate of growth of development index is assumed to be a function of the rate of growth of per capita trade, its lagged values, and other explanatory variables. The empirical results confirm the positive direct impact of trade on development in each regression. The lag structure of the impact of trade on development was different for these indices. According to the study, although the immediate effects of trade on income per capita are larger, but the positive effects of trade on the indicators with more dimensions of development, lasts longer.
    Keywords: Development, Human Development Index (HDI), Index of Human Progress (IHP), Per Capita Income, Trade, Panel Data
  • Mahdi Rasouli Ghahroudi * Pages 143-184
    Given the importance of foreign direct investment in Iran, especially in post-sanction situation, this study aims to analyze the relationship between variables such as initial capital, technology and industry type and entry modes. We have used the data available on foreign subsidiaries in Iran including 123 foreign affiliates registered in the country. Entry strategies based on ownership advantages have been categorized in terms of Majority owned, Minority owned and Co-owned. Our findings show that 59 percent of foreign subsidiaries are minority owned and in only 23 percent of foreign subsidiaries in Iran, parent company own maximum share of the capital. The results imply that the industry type and the country of origin have impact on capital. However, foreign investors from the Middle East had lower initial investment and capital. Our findings also indicate that Asian countries of origin investor prefer minority owned subsidiaries in Iran. Therefore, post-sanction government policies in order to facilitate foreign investment through liberalizing foreign ownership to the full ownership, considering the objectives and interests of foreign investors to enter the market, providing targeted investment incentives based on the capabilities and capacities of the country, as well as prioritizing the attractive industries, could increase the share of foreign investors in foreign subsidiaries in Iran.
    Keywords: Foreign Direct Investment (FDI), Entry Strategy, Technology, Multinational Corporations (MNC), Foreign Subsidiary