فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 135 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیده اصفهانی*، مهدی نادری صفحات 3-14
    مسائل زیست محیطی، به ویژه پدیده گرمایش جهانی، به دلیل افزایش گازهای گلخانه ای در چند دهه پسین به مساله ای جهانی تبدیل شده است. با توجه به اهمیت سرمایه گذاری مستقیم خارجی، برخی از کشورها از محیط زیست خود به عنوان مزیتی نسبی برای جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی استفاده می کنند. در این مطالعه و در قالب یک مدل نظری به بررسی فرضیه پناهگاه آلودگی می پردازیم و استاندارد های زیست محیطی را در حضور سرمایه گذاری مستقیم خارجی بررسی می کنیم. بر این اساس، مساله ای مدل می شود که در آن یک بنگاه خارجی که در حال سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور نخست است، با بنگاه داخلی در کشور دوم به رقابت مقداری برای صادرات کالای همگن به کشور سوم می پردازند. نتایج این پژوهش نشان می دهد در حالتی که همه بنگاه های فعال در صنعت فناوری یکسان داشته باشند، فرضیه پناهگاه آلودگی رد می شود؛ اما در صورتی که بنگاه های تولیدی دارای فناوری تولید و آلایندگی متفاوتی باشند، کشور میزبان سرمایه گذاری مستقیم خارجی می تواند میزبان و پناهگاه آلودگی نیز شود.
    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، سرمایه گذاری خارجی، پناهگاه آلودگی، رقابت کورنو، استاندارد زیست محیطی
  • محمود متوسلی، کاوه حاجی علی اکبری* صفحات 15-45
    نهاد، کنش جمعی برای کنترل، آزادسازی، بسط و گسترش کنش فردی است؛ به طوری که هویت انسان ها از طریق مشارکت در نهاد به رسمیت شناخته می شود. برنامه ریزی در چارچوب تفکر نهادگرا، به عرصه ای فراتر از دوگانگی های بین بخش عمومی و خصوصی حرکت کرده و از فعالیتی فردی (یا بین فردی) تبدیل به جنبه ای از حکمرانی می شود. کنش ارتباطی، کنش جمعی افرادی است که برای دست یابی به تفاهم، از طریق امکان هماهنگی برنامه های عمل فردی، هماهنگ شده باشد. برنامه ریزی ارتباطی، ضمن رد برنامه ریزی بالا به پایین، ضرورت حضور تمام کنشگران را در فرآیند برنامه ریزی خاطرنشان می سازد و اعتقاد دارد که فرآیندهای ارتباطی می توانند منجر به ایجاد اتفاق نظر در مورد موضوعات اجتماعی و ترغیب اراده سیاسی برای تغییر شوند. تحلیل چارچوب دو نگرش نشان می دهد که با وجود این که شکل گیری تفکر نهادگرا و برنامه ریزی ارتباطی در بسترهای زمانی و مکانی مختلف و مبتنی بر مکاتب فکری متفاوت بوده است، این دو دیدگاه دارای هم پوشانی و نقاطی مشترک هستند؛ به طوری که ضمن تاکید بر ارتباط در برنامه ریزی، کنش جمعی را به عنوان پایه تصمیم گیری در رویارویی با منافع متضاد معرفی می کنند. این مقاله، با بررسی و تحلیل منابع موجود، نقاط اتصال این دو نگرش را با تاکید بر نقش و جایگاه کنش جمعی معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: کنش جمعی، نظریه کنش ارتباطی، ژرف نگری، مذاکره، ایجاد اتفاق نظر
  • نجمه کوچک پور، علی مزیکی*، غلامعلی فرجادی صفحات 47-60
    برای موفقیت پایدار فرآیند جهانی شدن، لازم است بررسی کنیم که گسترش ابعاد مختلف آن چگونه بر فقر تاثیر می گذارند. برای روشن شدن بعضی ابعاد این موضوع، در این پژوهش فرضیه وجود رابطه منفی میان باز بودن تجاری و مالی، و فقر را بررسی می کنیم. بدین منظور با استفاده از داده های 31 کشور برای سال های 2012-1960، روش داده های تابلویی را به کار می بریم. همچنین، کشورها را به دو دسته توسعه یافته و درحال توسعه تقسیم می کنیم تا وجود تفاوت در تاثیر سیاست را شناسایی کنیم. به دلیل محدودیت اطلاعات، فقط از شاخص شدت تجاری (نسبت صادرات و واردات به تولید ناخالص داخلی) و نسبت سرمایه گذاری مستقیم خارجی به تولید ناخالص داخلی، به عنوان معیارهایی برای ابعاد مختلف جهانی شدن استفاده می کنیم. نتایج چنین نشان می دهند که هرچند اثر مثبت باز بودن تجاری در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه بر افزایش درآمد متوسط فقرا و درنتیجه کاهش فقر را نمی توان رد کرد، اما از طرف دیگر اثر باز بودن مالی در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه متفاوت است؛ به شکلی که این اثر در کشورهای درحال توسعه یک اثر منفی بر درآمد فقراست. این نتیجه چنین پیشنهاد می کند که برای پایداری آثار مثبت باز شدن تجاری و مالی در کشورهای درحال توسعه، باز بودن تجاری باید مقدم بر باز بودن مالی باشد.
    کلیدواژگان: فقر، باز بودن تجاری، باز بودن مالی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، جهانی شدن
  • علیرضا امینی*، علیرضا فرهادی کیا صفحات 61-100
    این پژوهش به تحلیل عوامل موثر بر اشتغال در ایران به تفکیک نه بخش در دوره 1390-1353 پرداخته است. بر اساس نتایج به دست آمده از برآورد الگوهای پویای توابع اشتغال به روش ARDL، در تمام بخش های اقتصادی، تولید اثر مثبت و سرمایه سرانه به عنوان شاخصی از هزینه نسبی استفاده از نیروی کار اثر منفی بر اشتغال داشته است. در ضمن، بهره وری کل عوامل تولید به عنوان شاخصی از فناوری، فقط در بخش های کشاورزی، صنعت، آب، برق و گاز، ارتباطات و سایر خدمات بر تقاضای نیروی کار اثر منفی و معنادار داشته است. بدین ترتیب، افزایش رشد تولید نقش مهمی در افزایش اشتغال دارد؛ ولی از اثرات منفی افزایش سرمایه سرانه و پیشرفت فناوری بر اشتغال نباید غافل شد.
    پیش بینی انجام شده بر اساس توابع اشتغال بخشی، نشان می دهد که در صورت تحقق متوسط رشد اقتصادی 8 درصد در سال، طی برنامه ششم توسعه، متوسط سالانه خالص ایجاد اشتغال حدود 949 هزار نفر خواهد بود و نرخ بیکاری به 9 درصد تنزل خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تقاضای نیروی کار، بهره وری کل عوامل، سرمایه بری، پیشرفت فناوری، سرمایه انسانی، نرخ بیکاری
  • محسن نجفی خواه* صفحات 101-133
    تعیین مرز میان بخش خصوصی و عمومی و سازمان های عمومی و خصوصی بسیار مهم و اساسی است. تقسیم کار ملی و تعیین قلمرو فعالیت بخش خصوصی و قلمرو حکومت منطق بازار، به تمایز صحیح میان بخش خصوصی و عمومی بستگی دارد. همچنین، این تقسیم بر نگهداری حساب های ملی و تعیین استانداردهای حسابرسی بخش عمومی تاثیر اساسی می گذارد. علاوه بر این، تفکیک فوق در تعیین مقررات حاکم بر فعالیت های اقتصادی اشخاص عمومی، نقش تعیین کننده دارد. اجرای صحیح برنامه خصوصی سازی نیز نیازمند تعریفی دقیق از بخش خصوصی است. در این مقاله، تعاریف قانونی بخش خصوصی و عمومی و سازمان های این دو بخش مورد بررسی و نقادی قرار گرفته و نشان داده شده است که تسری تعاریف خاص ناظر به امور مالی و محاسباتی، به قانون اجرای اصل چهل و چهارم قانون اساسی و اتفاق مشابهی که در قانون مدیریت خدمات کشوری افتاده است، موجب پیچیدگی های حقوقی غیرضروری و در بعضی موارد انحراف در برنامه های خصوصی سازی و برون سپاری شده است. مساله تقسیم کار ملی و این که چه اموری شایسته آن است که توسط بخش عمومی انجام شود و در چه مواردی دولت و بخش عمومی نباید فعالیت یا مداخله نمایند، موضوع این مقاله نیست
    کلیدواژگان: بخش عمومی، بخش خصوصی، خصوصی سازی، برون سپاری، تمرکززدایی
  • محمود شهبازی، مهدی فدایی* صفحات 134-171
    در این مطالعه، با برآورد توابع هزینه های بنگاه و تقاضای نهاده های تولید در بخش صنعت طی سال های 1384 تا 1392 در چارچوب یک مدل پویا و استخراج کشش های قیمتی و جانشینی میان نهاده ها، سعی در شناسایی رابطه جانشینی یا مکملی میان نهاده های تولید و نیز حامل های انرژی می شود. در این پژوهش با استفاده از الگویی پویا سیستم معادلات تقاضای نهاده های تولید تخمین زده و در ادامه، کشش های جانشینی و قیمتی نهاده های تولید محاسبه می شود. نتایج استخراج شده از این مطالعه بیانگر آن است که از سال 84 تا 89، نهاده های انرژی و سرمایه مکمل نیروی کار و نهاده های انرژی و نیروی کار مکمل سرمایه هستند. همچنین، سرمایه و نیروی کار، جانشین انرژی می شوند. اما این روابط در دوره سال های 90 تا 92 تغییر یافته و میان همه نهاده های تولید، رابطه جانشینی کم کشش برقرار است. همچنین، نتایج این پژوهش بیانگر این موضوع است که میان همه حامل های انرژی در بخش صنعت، رابطه جانشینی وجود دارد. به علاوه، بررسی کشش های قیمتی تقاضای حامل ها، روند کاهش تقاضای همه حامل های انرژی را بر اثر افزایش قیمت این حامل ها در مسیر کوتاه مدت به بلندمدت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نهاده های تولید، حامل های انرژی، تقاضای نهاده ها، الگوی پویا، نهاده شبه ثابت، داده های تابلویی
|
  • Hamideh Esfahani *, Mahdi Naderi Pages 3-14
    Environmental problems have become a critical global issue, especially the global warming issue resulting from increased greenhouse gases over the past few decades. Nevertheless, due to the importance of foreign direct investment (FDI) for some countries, they use their environment as a comparative advantage to attract FDI. In this study, by using a theoretical model, we review the pollution haven hypothesis and environmental standards in the direct presence of FDI. In this model, a foreign firm investing in the first country, competes with a domestic firm in the second country for exporting homogeneous goods to the third country. The results show that the pollution haven hypothesis is rejected when all firms operate with the same technology. However, if the firms have different technologies and pollution rates, the host country of FDI may also be the host and the haven of pollution.
    Keywords: Greenhouse Gases, Foreign Direct Investment, Pollution Haven, Cournot Competition, Environmental Standards
  • Mahmoud Motavesseli, Kaveh Hajialiakbari * Pages 15-45
    Institution is the collective action in control, liberation, and expansion of individual action; so that individuals are identified and realized through their participation in institutions. In the institutionalist perspective, the question of planning goes beyond the dichotomy of public-private sectors, and is transmuted from being an individual or interpersonal activity to an aspect of governance. Communicative action is the collective actions of the agents involved, that is coordinated through acts aiming to reach understanding and unanimity; hence, participants pursue their individual goals under the condition that they can harmonise their plans of action. Communicative planning approach is opposed to the imposition of top-down planning, and gives emphasis to the inclusion of all actors in the process of planning. This approach notices that communicative processes can help create consensus on critical social issues and foster the political will to bring about change. Exploring the content of the two mentioned approaches (institutionalism and communicative planning) indicates that despite the differences between these two schools of thought, both have distinct similarities; as they introduce ‘collective action’ as the basis for decision-making facing contradictory interests. This paper reviews and investigates the pertaining literature, and identifies the junctures of these approaches, with the emphasis on the role and position of collective action.
    Keywords: Collective Action, Communicative Action Theory, Deliberation, Negotiation, Consensus Building
  • Najmeh Kouchakpour, Ali Mazyaki *, Gholam Ali Farjadi Pages 47-60
    For the sustainable success of "globalization", it is important to investigate how expanding its aspects affect poverty. To determine the dimensions of this subject, in this study we hypothesize negative relationship between poverty and financial or trade openness, using the model by Dollar and Kraay. We employ a panel data method using data for the years 1960-2012 on 31 countries. We have also categorized countries into two parts including developed and developing ones and identified a significant difference in the impact of policies. Because of data limitations we only use the two variables “ratio of exports and imports to GDP”, and “foreign direct investment relative to GDP”, as the two criteria of various aspects of globalization. The results show that while the posit ive effect of trade openness in developing countries on increment of average income of the poor cannot be rejected; on the other side, effects of financial openness in developed and developing countries are different. So that it negatively, affects the income of the poor in the developing countries. This result suggests that to achieve sustainable success of financial and trade openness in developing countries, the latter should precede the former.
    Keywords: Poverty, Trade Openness, Financial Openness, Foreign Direct Investment, Globalization
  • Ali Reza Amini *, Ali Reza Farhadikia Pages 61-100
    This paper aims to analyze factors affecting employment across nine economic sectors in the economy of Iran over the period of 1973-2011. Based on the results of dynamic models used for ARDL estimation of employment functions across all economic sectors, it is revealed that production variable has had a positive impact on employment and per capita capital, where as an index of relative cost of employing labor(w/r), bearing a negative impact on employment. Moreover, the impact of Total Factor Productivity, treated as an index of technology, on demand for labor has been negative and statistically meaningful for agriculture, industry, utilities (electricity, gas and water), telecommunications and other service sectors. As such, it is concluded that growth in production plays a significant role for growth in employment generation, but one should not overlook the negative impact of per capita capital and technological progress on labor employment. Estimations based on employment functions indicate that if average growth is achieved at 8% per annum, during the Sixth Development Plan, the average net annual job creation will be around 949,000 and the unemployment rate will fall to 9%.
    Keywords: Labor Demand, Total Factor Productivity, Capital Intensity, Technological Progress, Human Capital, The Unemployment Rate
  • Mohsen Najafikhah * Pages 101-133
    From legal perspective, the boundary between public and private sectors and organizations is of great importance. The distinction between private and public sectors affects prominent issues like balancing the territories of market and government, determining the scopes of private and public sector functions, implementation of national accounts and Public Sector Accounting Standards, specifying laws governing the economic activities of public sector organizations and programming the privatization.
    In this article legal definitions of public and private sectors and their organizations are criticized, and it is demonstrated that generalization of public accounting act’s definitions to other laws - like enforcement of general policies pertaining to principle 44 of the constitution of the Islamic Republic of Iran act (a law on privatization) - has resulted in legal complications, misunderstandings and some deviation in privatization and outsourcing processes. Thus, the other mentioned issues like balancing between market and government functions are not the subject of this paper.
    Keywords: Public Sector, Private Sector, Privatization, Outsourcing, Decentralization
  • Mahmood Shahbazi, Mehdi Fadaee* Pages 134-171
    In this study, by using manufacturing firm's cost functions and their demand for inputs, we attempt to find the relationship between production inputs and energy carriers during (2005-Ç2013). A dynamic model is implemented to derive the short and long-run elasticities of demand and substitution.
    The results show that during the period 2005-Ç2013, energy and capital were complement for labor, and energy and labor were complement for capital. Also, labor and capital were substitute for energy. However, these relationships have been changed for the period 2011-2013, where all production inputs were substituted with low elasticity.
    Furthermore, the results suggest that all energy carriers in manufacturing sector are substitute. Specifically, natural gas and gasoil have a strong potential for substitution. Moreover, the possibility of substituting natural gas and gasoil for electricity is less possible than substituting electricity with them. Also, comparing the short-run and long-run elasticities suggests that an increase in energy carrier's price decreases its demand from short-run to long-run.
    Keywords: Production Inputs, Energy Carriers, Factor Demand, Dynamic Model, Quasi-fixed Input, Panel Data