فهرست مطالب

مطالعات علوم پزشکی - سال سی‌ام شماره 1 (فروردین 1398)

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی‌ام شماره 1 (فروردین 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی باقری*، کمال خادم وطنی، میر حسین محمد زاد، عیسی عبدی راد، علی رستم زاده، بهزاد رحیمی، نگین کاوسی صفحات 1-7
    پیش زمینه و هدف
    نتایج بررسی های اخیر نشان داده است برخی از جهش های ژن MEFV در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلبی شایع است. مطالعه حاضر طراحی شد تا حضور یا فقدان جهش E148Q در اگزون 2 ژن MEFV در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلبی زودرس بررسی گردد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق،90 بیمار مبتلا به عروق کرونر قلبی جهت بررسی مولکولی جهش E148Q در اگزون دو ژن MEFV به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. 2-3 میلی لیتر خون محیطی اخذ و در لوله های حاوی EDTA جمع آوری شد. DNA ی ژنومی با استفاده از روش "نمک اشباع" استخراج شد. از روش RFLP-PCR که مبتنی بر برش آنزیمی است برای تعیین جهش موردنظر استفاده شد.
    یافته ها
    از 90 بیمار موردمطالعه 7 بیمار (8/7 درصد) نسبت به جهش E148Q هتروزیگوت بودند. به عبارت دیگر از میان 180 کروموزوم موردبررسی 7 کروموزوم (9/3 درصد) دارای کروموزوم جهش دار بودند. در این مطالعه جهش E148Q به صورت هموزیگوت یافت نشد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت جهش E148Q در بیماران مبتلا به عروق کرونر قلبی از فاکتورهای خطر بیماری محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: جهش E148Q، اگزون دو ژن MEFV، بیماری عروق کرونر قلبی زودرس
  • معصومه امیری، مریم قانع*، لاله بابایی خو صفحات 8-20
    پیش زمینه و هدف
    پمپ های افلاکس نقش مهمی در ایجاد مقاومت دارویی در کلبسیلا پنومونیه ایفا می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی، حضور ژن های افلاکس و همچنین تایپینگ مولکولی جدایه‏های بالینی کلبسیلا پنومونیه بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی درمجموع، 100 جدایه بالینی کلبسیلا پنومونیه از بیمارستان میلاد تهران جمع آوری شد. شناسایی باکتری ها بر اساس آزمون های بیوشیمیایی و آزمایش حساسیت ضد میکروبی مطابق با توصیه‏های موسسه استاندارد روش‏های آزمایشگاهی (CLSI) انجام شد. حضور ژن های tolC، AcrAB، mdtK با استفاده از واکنش زنجیره‏ای پلیمراز (PCR) و تایپنگ مولکولی با استفاده از روش PCR عناصر تکراری بین ژنی (ERIC-PCR) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که 48 درصد ایزوله ها مقاومت چند دارویی (MDR) داشتند. بیشترین میزان مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های‏ آمیکاسین (65 درصد) و سفپیم (57 درصد) و کم ترین میزان مقاومت به ترتیب نسبت به آزترئونام (صفر درصد) و فسفومایسین (1 درصد) مشاهده شد. ژن AcrAB با فراوانی 96 درصدی، فراوان‏ترین ژن افلاکس در ایزوله‏ها بود و پس از آن ژن های mdtK با 82 درصد و tolC با 79 درصد قرار داشتند. ERIC-PCR، 16 ژنوتیپ متفاوت را در جدایه‏های کلبسیلا پنومونیه نشان داد. ارتباط معنی داری بین الگوی اریک و ژن های پمپ افلاکس در برخی کلون‏ها مشاهده شد (p<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته‏های ما شیوع بالای مقاومت چند دارویی و ژن های افلاکس را در جدایه های کلبسیلا پنومونیه نشان داد. سرکوب سیستم‏های افلاکس ممکن است در درمان و کنترل عفونت‏های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به چند دارو مفید باشد.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، مقاومت دارویی، تایپینگ مولکولی
  • علی محمدی، لیدا لطف الهی*، آذر همتی، سارا پروین، اردلان چهاربالش صفحات 21-28
    پیش زمینه و هدف
    جنس لیستریا و به ویژه لیستریا مونوسیتوژنز به عنوان عامل بیماری زای منتقل شونده از غذا، عامل سببی لیستریوز می باشد که می تواند در افراد در معرض خطر نظیر زنان باردار، افراد دارای مشکل ایمنی، نوزادان و افراد سالمند بیماری خطیر و حتی مرگ باری را موجب شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، فراوانی گونه های لیستریا و لیستریا مونوسیتوژنز در 277 نمونه غذایی و محیطی (سطح میز کار) جمع آوری شده از مراکز عرضه ی مواد غذایی در سطح شهر ارومیه به روش فنوتیپی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از جداسازی و تعیین هویت جدایه ها، مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها با استفاده از روش کربی بایر نسبت به 8 آنتی بیوتیک بررسی گردید.
    یافته ها
    تعداد 10 نمونه از 277 نمونه ی موردبررسی (61/3 درصد)، ازنظر حضور جنس لیستریا مثبت بودند. تعداد 3 ایزوله (08/1 درصد) به عنوان لیستریا مونوسیتوژنز تعیین هویت شدند که تایید مولکولی آن ها نیز با PCR با ژن plc-A انجام گرفت. فراوانی سایر گونه ها بدین صورت بود که لیستریا ایوانووی (72/0 درصد)، لیستریا سیلیگری (72/0 درصد) و هرکدام از گونه های ولشیمری، گرایی و اینوکوا با فراوانی (36/0 درصد) جداسازی شدند. تعداد 8 جدایه (80 درصد) به آمپی سیلین و 7 جدایه (70 درصد) به پنی سیلین G مقاوم بودند. مقاومت به کوتریموکسازول و جنتامایسین در میان ایزوله ها مشاهده نشد. همچنین مقاومت به اریترومایسین (20 درصد)، ریفامپین (20 درصد) و تتراسایکلین (20 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه، وجود مقاومت لیستریاهای جداسازی شده از مواد غذایی را به آنتی بیوتیک هایی که به عنوان انتخاب درمانی برای لیستریوز مطرح هستند، نشان داد. این مسئله نیاز جدی به برنامه های مراقبتی و سیستم گزارش دهی اطلاعات در مورد باکتری لیستریا را در ایران آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، نمونه های محیطی و غذایی
  • محمود فرورشی، مرضیه علیوندی وفا*، علی فخاری، معصومه آزموده صفحات 29-40
    پیش زمینه و هدف
    اختلال دوقطبی نوع یک، اساسا اختلالی ناتوان کننده، عودکننده و مزمن محسوب می شود که با دوره هایمانی مشخص شده و در عملکرد فردی و بین فردی مبتلایان تاثیر قابل تاملی به جا می گذارد. این پژوهش با هدف اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی (آموزش مهارت های تنظیم هیجان) بر تکانش گری و کیفیت زندگی بیماران دوقطبی نوع یک بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش بر پایه ی پژوهش های نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استوار بود. جامعه ی آماری این تحقیق را کلیه بیماران مرد بستری در بیمارستان رازی تبریز در سال 1397 تشکیل می داد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 بیمار به روش جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار داده شدند. در فرآیند گردآوری داده ها، از پرسشنامه های تکانش گری بارت و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی استفاده شد. گروه آزمایش 12 جلسه شصت دقیقه ای رفتاردرمانی دیالکتیکی را دریافت نمودند.. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره با نرم افزار آماری 24SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.  
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیکی به طور معنی داری (05/0p<) بر بهبود کیفیت زندگی و کاهش تکانش گری بیماران دوقطبی تاثیر داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    می توان در روان درمانی اختلال دوقطبی نوع یک، از رفتاردرمانی دیالکتیکی به منظور کاهش تکانش گری و افزایش کیفیت زندگی در کنار دارودرمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی نوع یک، تکانش گری، کیفیت زندگی، رفتاردرمانی دیالکتیکی
  • کژال مبارکی، جمال احمدزاده* صفحات 41-48
    پیش زمینه و هدف
    خودکشی در کشورهای در حال توسعه یک مشکل مهم سلامتی است که اغلب در سن جوانی اتفاق می افتد. هدف ما در این مطالعه، مقایسه روند خودکشی از جنبه اپیدمیولوژیک در استان همدان در سال 1385 و 1389بود.
    مواد و روش کار
    داده های مرتبط با خودکشی، از سیستم ثبت مرگ برای خودکشی در مرکز بهداشت استان همدان استخراج گریده است. روند خودکشی، بوسیله میزان میرایی اختصاصی سنی برای انواع مختلف روش های خودکشی در هر دو جنس و در تمام گروه های سنی بررسی شد. در ادامه، شاخص سال های بالقوه از دست رفته به دلیل میرایی زودرس ناشی از انواع خودکشی محاسبه گردید.
    یافته ها
    در کل ما داده های مرتبط با 542 فرد خودکشی موفق کرده را در 8 گروه سنی مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم. از این تعداد 340 مورد در سال 2006 و 202 مورد در سال 2010 اتفاق افتاده بود. میانگین سنی خودکشی در سال 1385 58.46 سال (95% فاصله اطمینان: 56.53 تا 60.39) و همین میانگین برای سال 1389 32.13 سال (95% فاصله اطمینان: 30.23 تا 34.04) بود. این حالت، بیانگر تغییر روند خودکشی از سنین بالاتر به سنین پایین تر می باشد. این موضوع از مقایسه میزان میرایی اختصاصی سنی ناشی از خودکشی در گروه های سنی مختلف، نیز نمایان است. از میان روش های مختلف خودکشی، روش حلق آویز و خودکشی توسط سوء مصرف مواد؛ بیشترین سال های از دست رفته را به خود اختصاص داده بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان خودکشی از سال 1385 نسبت به سال 1389 تغیرات کاهشی نشان نداد. روند خودکشی از سنین بالا به سمت سنین جوانی در حال تغییر بود و این یک زنگ خطر برای سیاستگزاران عرصه سلامت در استان همدان تلقی می گردد.
    کلیدواژگان: خودکشی، سال های از دست رفته به دلیل میرایی زودرس، امید زندگی، میزان میرایی اختصاصی سنی
  • هائده فیضی پور*، فیروزه سپهریان آذر، علی عیسی زادگان، حسن عشایری صفحات 49-62
    سابقه و هدف
    بیماری مالتیپل اسکلروزیس، شایع ترین علت ناتوانی ناشی از بیماری های نورولوژیک و اغلب توام با نقائص شناختی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی‏ شناختی بر انعطاف‏پذیری شناختی ، استدلال انتزاعی، بازداری پاسخ و توجه انتخابی در بیماران ام‏اس انجام گردید.
    ابزار و روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون و مرحله پیگیری با گروه کنترل است. در این پژوهش، 30 نفر از مراجعین انجمن بیماران ام‏اس به روش نمونه‏گیری هدفمند، انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه 15 نفری مداخله و کنترل تقسیم و سپس اعضای گروه مداخله به‏صورت فردی، به مدت 12 جلسه در برنامه توانبخشی شناختی، شرکت داده شدند. نمرات انعطاف‏پذیری شناختی و استدلال انتزاعی با آزمون‏ دسته‏بندی کارت‏های ویسکانسین، توجه انتخابی با آزمون استروپ و بازداری پاسخ با آزمون برو/نرو و با استفاده از روش‏های آماری توصیفی( میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(آزمون تحلیل واریانس اندازه‏های مکرر) تحلیل شدند.
    یافته ‏ها
    یافته‏ ها نشان دادند خطای درجاماندگی در تعامل گروه و زمان معنی‏دار بوده(05.0>sig) و مقایسه بین گروهی تعداد درست پاسخ ناهمخوان آزمون استروپ و تعداد طبقات آزمون ویسکانسین معنی‏دار شدند(05.0>sig). ولی در نمرات بازداری پاسخ دو گروه در پیش‏آزمون با پس‏آزمون و مرحله پیگیری، تفاوت معنی‎داری مشاهده نگردید. بدین‏ترتیب انعطاف‎پذیری شناختی، استدلال انتزاعی و توجه انتخابی در مراحل پس از آزمون و پیگیری نسبت به قبل از آزمون در دو گروه مداخله و کنترل، تفاوت آماری نشان دادند. 
    نتیجه ‏گیری
     براساس یافته‏های حاضر، توانبخشی شناختی احتمالا در بهبود انعطاف‏پذیری شناختی، استدلال انتزاعی و توجه انتخابی  موثر است.
    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، انعطاف پذیری شناختی، توجه انتخابی، بازداری پاسخ
  • زهرا خیر، کریم عسگری*، حمیدرضا عریضی، اسورکر سیکستروم صفحات 63-77
    پیش زمینه و هدف
    موضوع صلح ازجمله مسائل حائز اهمیت در علم روان شناسی و جامعه شناسی است. آموزش های مبتنی بر این سازه می تواند بسیاری از مشکلات روان شناختی درون فردی و بین فردی را حل نماید. هدف این پژوهش جست وجوی روابط بین متغیرهای روان شناختی موثر بر صلح، آزمون اثربخشی رویکرد آموزشی مبتنی بر صلح و بررسی موردی تغییرات امواج مغزی بوده است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 97-96 بودند؛ که در مرحله نخست پژوهش 70 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در سه گروه جای گرفتند. در مرحله نخست، رویکرد آموزشی شکل گرفته بر اساس متغیرهای تعیین شده در پژوهش های قبلی با استفاده از پرسشنامه صلح بیرونی (نلسون، 2014)، مقیاس ادراک خود (نلسون، 2014) و نردبان کیفیت زندگی (سواتسکی و همکاران، 2010) مورد آزمون قرار گرفت. در مرحله دوم پژوهش، تاثیر آموزش مذکور بر امواج مغزی سه آزمودنی بررسی شد.
    یافته ها
    یافته های مرحله نخست نشان داد که آموزش مبتنی بر صلح در قیاس با درمان استاندارد شناختی- رفتاری و گروه گواه توانسته است افزایش معنی دارتری در شاخص های رضایت از زندگی (001/0p <) و صلح درونی (001/0p <) و بیرونی (001/0p <) ایجاد کند. نتایج مرحله دوم نشان داد که میانگین موج تتا روندی افزایشی و میانگین موج بتا روندی کاهشی داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    کار روی احساسات صلح مدار مثل وقار، امنیت و رضایت از یک سو منجر به افزایش توجه فرد به مسائل ارتباطی شده و از سوی دیگر منجر به انعطاف پذیری در حل مسائل اجتماعی شده و نیز فعال شدن شبکه های ذهنی-ارتباطی مربوط به افکار و اهداف صلح محور و ارتقاء سلامت فرد را تسهیل کرده است.
    کلیدواژگان: روان شناسی صلح، کیفیت زندگی، درمان شناختی-رفتاری، مغز
  • سیدعلا فیضی پور*، فرامرز یزدانی، امیرحسین براتی صفحات 78-85
    پیش زمینه و هدف
    وجود سلول های اپی تلیال در خون از علائم آسیب سلولی است. پروتئین های سلول کلارا از سلول های اپی تلیال ریه ها و دستگاه تنفسی است، همچنین، وجود سایتوکاینی مانند CRP نشانه التهاب است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت استقامتی شنا بر غلظت سرمی پروتئین سلول کلارا و CRP در مردان شناگر نخبه و تفریحی بود.
    مواد و روش کار
    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات نیمه تجربی و با دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود. نمونه آماری تحقیق را 20 نفر از شناگران مرد (نخبه=10 نفر، تفریحی سالم=10 نفر، سن 15/2±41/21 سال، شاخص توده بدن 24/03±0/21 کیلوگرم بر مترمربع، قد 04/4±174، وزن 12/5±7/63 کیلوگرم، چربی 35/1±41/9 درصد) تشکیل می دادند. پروتئین های سلول کلارا و CRP بعد از یک جلسه فعالیت استقامتی با شدت 75-70 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی به مدت 20 دقیقه اندازه گیری شد. داده ها با آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0=P).
    یافته ها
    بررسی های آماری نشان داد غلظت سرمی سلول کلارا بعد از تمرینی در هردو گروه شناگران نخبه و تفریحی افزایش معنی داری داشت (001/0=P). همچنین، پروتئین CRP (003/0=P) نیز به طور معنی دار افزایش داشت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین مقدار پس آزمون سلول کلارا و CRP گروه های نخبه و تفریحی بیانگر آن بود که این تفاوت میانگین هم در میزان پروتئین سلول کلارا (001/0=P) و هم CRP (002/0=P) معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد که یک جلسه فعالیت استقامتی شنا باعث افزایش حاد مقادیر سرمی پروتئین سلول کلارا و CRP در شناگران نخبه و تفریحی می شود اگرچه سابقه مدنظر نبود.
    کلیدواژگان: اپی تلیال، دستگاه تنفسی، سلول کلارا، سایتوکاین، شنای استقامتی
|
  • Morteza Bagheri*, Kamal Khadem Vatani, Mir Hossein Seyed Mohammad Zad, Isa Abdi Rad, Alireza Rostamzadeh, Behzad Rahimi, Negin Kavosi Pages 1-7
    Background & Aims
    Recent studies have shown that some of the MEFV gene mutations are common in patients with coronary artery disease. The present study was designed to investigate the presence or absence of E148Q mutation in exon 2 of MEFV gene in patients with premature coronary artery disease.
    Materials & Methods
    In this study, 90 patients with coronary artery disease were voluntarily selected for molecular analysis of the E148Q mutation in the exon 2 of the MEFV gene. 2-3 ml of peripheral blood was collected in tubes containing EDTA. Genomic DNA was extracted using "salting out" method. RFLP-PCR was used to determine the E148Q mutation.
    Results
    Of 90 patients studied, 7 (7.8%) patients were heterozygous for the E148Q mutation. In other words, of 180 chromosomes examined, 7 chromosomes (3.9%) had a mutated allele regarding E148Q mutation. In this study, the E148Q mutation was not found to be homozygote in tested samples.
    Conclusion
    It can be concluded that E148Q mutation is not a risk factor for coronary artery disease in the tested group.
    Keywords: E148q Mutation, Mefv Gene, Premature Coronary Artery Disease
  • Masoumeh Amiri, Maryam Ghane*, Laleh Babaeekhou Pages 8-20
    Background & Aims
    The efflux pumps play an important role in the development of drug resistance in Klebsiella pneumoniae. The aim of this study was to investigate the antibiotic resistance, and the presence of efflux genes, as well as molecular typing in clinical isolates of Klebsiella pneumoniae.
    Materials & Methods
    In this cross sectional descriptive study, a total of 100 K. pneumoniae isolates were collected from Milad hospital, Tehran, Iran. Bacterial identification was carried out by biochemical tests and antimicrobial susceptibility testing performed according to the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines. The presence of TolC, AcrAB, MdtK genes were investigated using polymerase chain reaction (PCR) and molecular typing was performed according to the enterobacterial repetitive intergenic consensus -polymerase chain reaction (ERIC-PCR).
    Results
    The results showed that 48% of isolates were multidrug resistant (MDR). The highest rate of resistance was observed against amikacin (65%) and the lowest resistance was found in aztreonam and fosfomycin (1%). The occurrence of AcrAB gene (96%) was the highest, followed by mdtK (82%) and tolC (79%). ERIC-PCR revealed 16 different genotypes among K. pneumoniae isolates. There was a significant association between ERIC-PCR pattern and efflux pump genes in some clonal types (p<0.05).  
    Conclusion
    Our findings indicated the high prevalence of multidrug resistance and efflux genes in Klebsiella pneumoniae isolates. The strategy for suppressing these efflux systems may be useful in the treatment and control of the multidrug-resistant Klebsiella pneumoniae.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Drug Resistance, Molecular Typing
  • Ali Mohamadi, Lida Lotfollahi*, Azar Hemati, Sara Parvin, Ardalan Chaharbalesh Pages 21-28
    Background & Aims
    Genus Listeria especially Listeria monocytogenes (L.monocytogenes), as a food-borne pathogen, is the causative agent of Listeriosis that could be fatal in high risk subjects such as pregnant women, immunocompromised persons, neonates, and elderly.
    Materials & Methods
    In the present study, the frequency of Listeria spp. and L.monocytogenes in 277 food and environmental samples from retail food markets of Urmia city was evaluated. After isolation and identification of strains, their antimicrobial resistance to 8 antibiotics of isolates was investigated by Kirby – bauer method.
    Results
    Out of 277 samples, 10 (3.61%) were positive for presence of Listeria spp. based on the polymerase chain reaction (PCR). Of 10 isolates, 3 (1.08%) isolates were identified as L.monocytogenes and molecular confirmation was done by PCR for plc-A gene. The frequencies of other species were L.ivanovii (0.72%), L.siligerii (0.72%) and 0.36% for welchimeri, grayi and innocua species, respectively (. Eight of the isolates (80%) were resistant to ampicillin and 7 (70%) to penicillin G. Their resistance to Co-trimoxazole and Gentamicin was not seen among isolates. Besides that, the resistance rate to erythromycin, rifampin, and tetracycline was 20%, for each antibiotic.
    Conclusion
    The result of present study indicated the resistance of Listeria species isolated from food against antibacterial agents that are therapeutic choice for Listeriosis. This reveals the prompt need for surveillance program and information system setup about listeria in Iran.
    Keywords: Listeria monocytogenes, Antibiotic resistance profile, food-environmental samples
  • Mahmoud Farvareshi, Marziyeh Alivandi Vafa*, Ali Fakhari, Masoumeh Azmoudeh Pages 29-40
    Background & Aims
    Bipolar disorder is a truly debilitating and chronic disorder characterized by recurrent episodes of mania or depression with crucial effects on personal and interpersonal performance. This research aimed to study the effectiveness of dialectical behavioral therapy (emotion regulation skills training) on impulsivity and quality of life in patients with Type I bipolar disorder.
    Materials & Methods
    This study quasi-experimental study was conducted with pre-test and post-test control group design. The population composed of all male patients in Razi Hospital of Tabriz during 2018. Using purposive sampling, 30 patients were selected and randomly assigned to experiment and control groups. The data was gathered through Impulsivity Barrat and Quality of Life WHO questionnaires. The experimental group received a 60-minute, twelve treatment sessions concerning the dialectical behavioral therapy. Data were analyzed by multivariate covariance analysis with SPSS (version 24) software.
    Results
    The results of multivariate analysis of covariance showed that dialectical behavioral therapy had a significant impact (p<0.001) on improving the impulsivity and quality of life in bipolar patients.
    Conclusion
    The findings of the present study suggest that the psychotherapy of bipolar disorder type I, dialectical behavioral therapy, along with the pharmacotherapy can be practiced to decrease the impulsivity and increase the quality life.
    Keywords: Bipolar disorder type I, impulsivity, quality of life, dialectical behavioral therapy
  • Kazhal Mobaraki, Jamal Ahmadzadeh* Pages 41-48
    Background & Aims
    Suicide in developing countries is an important health problem that occurs at a young age. Our purpose in this study was to compare the suicide trends using epidemiological aspects in Hamadan province in 2006 to 2010.
    Materials & Methods
    The mortality data of suicide for the present study was extracted from the death registry for suicide in District Health Network in Hamadan province. The trend of suicide was examined by Age-Specific Mortality Rate (ASMR) for a different type of suicide in both genders and also by all age groups. Then, the Years of Life Lost (YLL) was evaluated for different suicide methods.
    Results
    Totally, we analyzed 542 suicide cases based on eight age groups that had successful death for suicide. Of these, 340 cases were in 2006 and 202 cases in 2010. The mean age of suicide was 58.46 [95% CI: 56.53, 60.39] in 2006 and 32.13 [95% CI: 30.23, 34.04] in 2010. This issue suggests that the trend of suicide had a transition from the middle-age to young age. We also can understand this subject from the comparison of ASMR in all age ranges and in both genders. Among different method of suicides, intentional self-harm by drug and opium and hanging had the most YLL.
    Conclusion
    The rate of suicide in 2006 in comparison to 2010 didn’t show a dramatica decrease. The trend of suicide had a transition from middle- age to a young age and this is a danger alert for policymakers in Hamadan province.
    Keywords: Suicide, Years of life lost, Life expectancy, Age-specific mortality rate
  • Haedeh Feizipour*, Firouzeh Sepehrianazar, Ali Issazadegan, Hassan Ashayeri Pages 49-62
    Background & Aims
    Multiple sclerosis (MS) is the most common cause of disability with cognitive impairments. The current study aimed to investigate the effect of cognitive rehabilitation (CR) on cognitive flexibility, response inhibition, and selective attention in patients with MS.
    Materials and Methods
    The current quasi-experimental study with a pretest-posttest plot and a control group was conducted on 32 patients in the Urmia MS Society, Iran. They were selected through the purposive sampling method and were divided into intervention (n=16) and control groups (n=16) by the simple random method. The patients in the intervention group participated in the cognitive rehabilitation for 12 sessions, individually. The scores of cognitive flexibility were obtained by the Wisconsin Card Sorting Test (WCST), selective attention by the Stroop Color and Word Test (SCWT), and the response inhibition by Go/No-go task. Results were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (repeated measures analysis of variance).
    Results
    The results of the current study showed a significant preservation error in the interaction between group and time (p<0.05). Also, there was a significant difference between the groups in terms of the error of committing (p<0.05). Nevertheless, no significant difference was observed in the responses of inhibition scores at pre-test, post-test, and follow-up between the two groups. Thus, significant differences observed in cognitive flexibility and selective attention at follow-up and post-test in intervention and control groups.
    Conclusion
    Cognitive rehabilitation is likely to affect cognitive flexibility and selective attention in patients with MS.
    Keywords: multiple sclerosis, cognitive flexibility, selective attention, response inhibition
  • Zahra Khayyer, Karim Asgari*, Hamidreza Oreyzi, Sverker Sikstrom Pages 63-77
    Background & Aims
    The subject of peace is an important issue in both psychology and sociology. Trainings based on this psychological notion can be helpful in solving many intra- and interpersonal psychological problems. The aim of this study was to investigate the effect of peace-based education on students' life. This work also reported a case study on the effect of our intervention on the frequency of brain waves.
    Materials & Methods
    The study was quasi-experimental with Pre-test-Post-test Control Group design. The statistical population consisted of Isfahan university students during 2017-2018.In first stage, participants (N= 70) were selected through a convenient sampling method and were randomly assigned to three groups. During this stage, the effect of peace-based education was tested using Interpersonal Peacefulness Scale (Nelson, 2014), Self-Perceptions Scale (Nelson, 2014) and Quality of Life Ladder (Sawatzky et al., 2010). In the second phase of the study, the effect of peace education was explored for the participants' quantitative electroencephalography.
    Results
    Findings of the first stage of the study demonstrated that peace-based education significantly increased life satisfaction (p <.001), intrapersonal (p <.001) and interpersonal peacefulness (p <.001) compared to CBT and control groups. Moreover, the results of the second stage showed an increasing trend in theta mean score while a decreasing trend of beta was observed.
    Conclusion
    Working on peaceful emotions such as serenity, security, and satisfaction results in paying more attention to others and relational situations, and also helps to achieve the ability to solve social problems. It also activates the relational mind networks which in turn improves the peaceful aims and beliefs giving rise to "peace-health promotion".
    Keywords: peace psychology, quality of life, cognitive behavior therapy, brain
  • Seyedala Feizipour*, Faramarz Yazdani, Amirhossein Barati Pages 78-85
    Background & Aims
    The presence of epithelial cells in the blood is a symptom of cellular damage. Clara's cell proteins are the epithelial cells of the lungs and the respiratory tract, also, the existence of cytokines such as reactive protein C is a sign of inflammation. The purpose of the present study was to investigate the effect of one session of endurance swimming activity on the serum concentration of Clara proteins and reactive protein C in elite male swimmers.
    Materials & Methods
    The present study was a semi-experimental research with two stage pretest and posttest design. 20 male swimmers (BMI 23/55±1/22 kg/m2, Height 174±9/12 cm, Weight 61/35±5/65 kg, fat 19/19±2/4 percent, Elite: 10 male, recreational: 10 male) participated in this study. Clara cells and reactive protein C were measured after a session of endurance activity with an intensity of 70-75% of maximum oxygen consumption for 30 minutes. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance (P≤0/05).
    Results
    Statistical analysis showed that Clara's serum concentration increased significantly in both groups of elite and recreational swimmers after training intervention (p=0.001). Also, reactive protein C increased significantly (p = 0.003). The results of the comparison of the mean posttest for Clara cell and the reactive protein C of the elite and recreational groups showed that there was a significant difference in the amount of Clara cell protein (p = 0.001), and the amount of C-reactive protein (p=0.002).
    Conclusion
    It seems that a session of endurance activity of the swimming-pool causes a sharp increase in the serum levels of Clara proteins and CRP in elite and recreational male swimmers, although the history was not intended.
    Keywords: Clara cell, Epithelial, Endurance swimming, cytokines, Respiratory system