فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1395)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهمن اصغرپور، فرج الله رهنورد، غلامحسین فیروزفر صفحه 3
    منشور شهروندی یک سند رسمی است که تعهدهای سازمان های دولتی را به شهروندان از طریق وضع معیارهای شفاف سازی مشخص می کند. نیازی به توضیح نیست که استقرار منشور شهروندی در دستگاه های اجرایی یکی از مطالبات مردم است. از این رو، سنجش میزان رعایت منشور شهروندی و شناسایی عوامل بازدارنده آن در این پژوهش مدنظر قرار گرفته است. پژوهش حاضر از نوع میدانی و پیمایشی است. نمونه موردنظر به صورت تصادفی نظام مند انتخاب و پرسشنامه ها بین دستگاه های اجرایی توزیع شد. نتایج امر گویای آن است که میزان رعایت ابعاد پاسخگویی، توجه و واکنش به طور نسبی مطلوب و برای شفافیت و مشارکت چندان مطلوب نیست. در ضمن، با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، چهار عامل موثر بر استقرار منشور شهروندی به شرح زیر شناسایی شد: 1. فرآیندگرایی؛ 2. کیفیت گرایی؛ 3. نیازگرایی و 4. باز بودن سازمانی. بررسی تاثیر عوامل چهارگانه بر ابعاد منشور شهروندی همچنین نشان داد که باز بودن سازمانی بر شفافیت، پاسخگویی و مشارکت؛ فرآیندگرایی بر شفافیت و مشارکت؛ نیازگرایی بر توجه و واکنش، مشارکت و شفافیت تاثیرگذار هستند؛ و کیفیت گرایی تنها دو متغیر توجه و واکنش و پاسخگویی را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: منشور شهروندی، مشارکت، شفافیت، پاسخگویی، توجه و واکنش
  • عظیم زارعی، حسین فارسی زاده، مهدی دهقانی سلطانی، رسول غلامزاده صفحه 23
    امروزه فعالیت شرکت ها در محیط های پویا و متلاطم با استفاده از شدت رقابت، اوضاع متزلزل بازار، تغییرات سریع فناوری و چرخه عمر کوتاه تر محصولات توصیف می شود. تحت این شرایط، یک راهبرد موثر برای جا انداختن کالا در بازار، شانس بقای شرکت را افزایش داده و عملکرد آن را بهبود می بخشد. این مطالعه به دنبال تحلیل اثر موقعیت یابی متمایز محصول بر ابعاد عملکرد شرکت های کوچک و متوسط است. مدل ارایه شده بر روی 118 نمونه از شرکت های کوچک و متوسط فعال در شهر کرمان با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل آزمون شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی پیمایشی بود. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استاندارد بود که برای تایید روایی ابزار اندازه گیری از روایی سازه و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی ابزار اندازه گیری همچنین با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مستقیم موقعیت یابی محصول بر روی رضایت مشتری، هزینه های تولید و تاثیر غیرمستقیم آن بر روی سودآوری شرکت است، در نتیجه تمایز منجر به افزایش رضایت مشتری و هزینه های تولید می شود.
    کلیدواژگان: موقعیت یابی محصول، سهم بازار، رضایت مشتری، هزینه های تولید، سودآوری
  • سعیده رجایی هرندی، ندا عبدالوند صفحه 51
    وجود ارتباطات موثر، همواره یکی از عوامل مهم موفقیت سازمان ها بوده است. ارتباطات کارکنان در شبکه های ارتباطی محیط کاری برخط و برون خط منابع مکملی هستند که تعامل آنها بر عملکرد شغلی موثر است. مطالعات شبکه اجتماعی در موقعیت های سازمانی، نشان داده اند که وضعیت شبکه، تاثیرات قابل توجهی بر نتایج عملکرد افراد و سازمان ها دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر فناوری و به طور خاص ارتباطات شبکه ای حاصل از نظریه شبکه اجتماعی بر عملکرد شغلی کارکنان است. روابط شبکه ای به عنوان روابط مستقیم و غیرمستقیم در محیط کاری برخط و برون خط در نظر گرفته شده که به چهار ارتباط متمایز منتهی می گردند. این پژوهش از نوع پژوهش های غیرآزمایشی بوده و از پرسشنامه به منظور گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج مطالعه زمینه ای در میان 104 نفر از کارکنان دانشی شامل مهندسان نرم افزار، تحلیل گران و رهبران فنی، نشان داد که روابط مستقیم برون خط، روابط غیرمستقیم برون خط و روابط مستقیم برخط پیش بینی کننده عملکرد شغلی هستند، اما رابطه قابل توجهی میان روابط غیرمستقیم برخط و عملکرد شغلی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: روابط برخط، روابط برون خط، شبکه های ارتباطی، شبکه های اجتماعی، عملکرد شغلی
  • فاطمه فتحی، علی جهانگیری، حبیب الله طاهرپور صفحه 71
    اصل 44 قانون اساسی، نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را بر پایه سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی منظم و صحیح استوار کرده است. اجرای سیاست ها ضروریست که با منظورنمودن اهداف آن پیگیری شود. ارزشیابی خط مشی، فرآیندی است که در آن مشخص می شود یک خط مشی در عمل از چه ابزارهایی استفاده کرده و درصدد تحقق چه اهدافی بوده است. پژوهش حاضر که از نوع توصیفی است با بررسی مفاهیم و مدل های ارزشیابی خط مشی، مدلی در راستای تحقق اهداف اجرای سیاست های اصل 44 در حوزه صنعت، معدن و تجارت انتخاب کرده است. برای اجرای پژوهش، دو پرسشنامه محقق ساخته بین 129 نفر به عنوان نمونه ای از جامعه آماری ستاد مرکزی وزارت صنعت، معدن و تجارت، توزیع و جمع آوری و جهت پاسخ به پرسش ها از آزمون تی استفاده گردید. نتیجه های حاصل از تجزیه وتحلیل داده های پرسشنامه حاکی از آن بود که اهدافی چون سرعت بخشیدن به رشد اقتصاد ملی و گسترش مالکیت در سطح عموم مردم در حوزه مربوطه ضعیف بوده است و میزان پیامدهای اجتماعی، همچون تغییر نرخ اشتغال و تحرک و جابه جایی نیروی کار؛ و پیامدهای اقتصادی، همچون ایجاد شبکه ها و زنجیره های اقتصادی بزرگ و توسعه فعالیت های بازار بورس در وضعیت ضعیفی قرار دارند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی خط مشی، سیاست های اصل 44، اثربخشی، پیامدهای اجتماعی، پیامدهای اقتصادی
  • فرج الله رهنورد، داود داودنیا، فریبا عباس پور، بهاره فرزین مهر صفحه 99
    در محیط رقابتی امروز، سازمان ها برای ادامه حیات ناگزیر به کسب مزیت رقابتی هستند و در این راستا یکی از مقولاتی که به کمک کارشناسان سازمانی می آید فناوری اطلاعات است. استفاده از هر سیستمی برای بهبود وضعیت نیازمند یکسری آمادگی های قبلی است و بدون شک زمانی که کارکنان در جریان نوسانات قرار گیرند می توانند با شرایط خود را وفق دهند. اما فراسوی این توصیفات، مسئله این است که تاثیر تغییرات بر عملکرد کارکنان و در نهایت عملکرد سازمان چگونه خواهد بود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آمادگی فناوری بر عملکرد سازمانی است. جامعه آماری این پژوهش شامل شرکت های تولیدی شهر تهران بودند و حجم نمونه 78 شرکت تعیین گردید که تعداد 233 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی نظام مند جمع آوری شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود که ضریب آلفای کرونباخ آن برابر 88/0 به دست آمد. بر اساس تحلیل معادلات ساختاری PLS مشخص شد که آمادگی فناوری بیشترین تاثیر مثبت را بر عملکرد سازمان به هنگام استقرار یک فناوری دارد و از طرف دیگر بعد «خوش بین بودن» یکی از ابعاد آمادگی فناوری، کمترین تاثیر را بر عملکرد سازمانی دارد. در نهایت پذیرش فناوری به صورت مستقیم بر عملکرد تاثیر ندارد و همچنین نقش تعدیل گر بین آمادگی فناوری و عملکرد ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، آمادگی فناوری، عملکرد سازمانی، مدل معادلات ساختاری، شرکت های تولیدی
  • ندا محمداسماعیلی، آرین قلی پور صفحه 119
    امروزه با افزایش تقاضاهای جامعه از سازمان ها، نقش سنتی سازمان ها به چالش کشیده شده است. سازمان ها دیگر صرفا موجودیت های قانونی که با ارایه محصولات و خدمات سود ایجاد می کنند نیستند، بلکه آنها در قبال محیط زیست و جامعه مسئولند و شهروند آگاه به شمار می روند. جامعه انتظار دارد که سازمان ها اخلاقی رفتار کنند، در فعالیت های بشر دوستانه وارد شوند و ارزش مدار باشند. سازمان ها همچنین باید در قبال ذی نفعان مختلفشان پاسخگو باشند و نقش های متفاوتی را در جامعه ایفا کنند و در واقع ارتباط با محیط بیرونی یک اولویت اصلی برای سازمان ها به شمار می رود. بنابراین ارزش های سازمان که نشان دهنده خط مشی سازمان در قبال ذی نفعان مختلف و همچنین مسئولیت اجتماعی سازمان هاست، امروز یکی از بحث های مهم در حوزه مدیریت سازمان بوده و ارزش ها و مسئولیت اجتماعی شرکت ها به عنوان بخشی از هویت سازمان ها چالش های جدیدی را برای سازمان ها مطرح می کند چرا که گاهی ارزش ها و مسئولیت اجتماعی با هویت موجود شرکت و ارزش های محوری فعلی سازگار نیست. پژوهش حاضر به دنبال بیان ضرورت جاری سازی ارزش ها درصدد شناسایی موانع جاری سازی ارزش ها در رفتار کارکنان است. این پژوهش پس از مرور ادبیات این حوزه و بیان ضرورت پرداختن به این موضوع، با روش کیفی و استراتژی تحلیل تم، به شناسایی موانع جاری سازی ارزش ها در شرکت های گروه مپنا پرداخته است. جامعه آماری کارکنان سه شرکت گروه مپنا و حجم نمونه بالغ بر 300 نفر از کارکنان سه شرکت پایلوت گروه است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و گروه های کانونی و روش تحلیل داده ها، تحلیل تم است. نتایج چهار دسته کلی از موانع جاری سازی ارزش ها را نشان می دهد که هر یک ابعاد مختلفی دارند و در پایان پیشنهادهای عملی برای غلبه بر موانع جاری سازی ارزش ها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: جاری سازی ارزش ها، گروه شرکت های مپنا، فرهنگ، ارزش های مشترک، شرکت هلدینگ
|
  • Bahman Asgharpour, Farajollah Rahnavard, Gholamhossein Firuzfar Page 3
    Citizens charter (CC) is a formal document that identifies obligations of government agencies to citizens based on specified transparency criteria. Needless to say, the establishment of CC in such agencies is one of the demands of the people. Hence, the assessment of organization’s compliance with the CC and identifying the barriers to it is the purpose of this study. The study is a field survey. The statistical sample was randomly and systematically selected, and the questionnaires were distributed among state agencies. Results suggest that responsiveness and accountability dimensions are relatively explained but transparency and participation are not. In addition, exploratory factor analysis shows that four factors affect the establishment of CC: 1) process-orientation, 2) quality orientation, 3) needs orientation, and 4) organizational openness. Examining the effects of these four factors on the four dimensions of the CC also indicates the following: process orientation affects transparency and participation; quality orientation affects responsiveness and accountability; needs orientation affects responsiveness, participation and transparency; and organizational openness affects transparency, accountability and participation.
    Keywords: Citizen's Charter (CC), Participation, Transparency, Accountability, Responsiveness
  • Azim Zarei, Hossein Farsizadeh, Mahdi Dehghani Soltani, Rasoul Ghollamzadeh Page 23
    Nowadays, activities of companies in the dynamic and turbulent environments are described by factors such as competitive intensity, unstable market conditions, rapidly changing technologies, and short product life cycle. Under such conditions, an effective strategy for launching a product into the market increases the survival chance of a company and improves its performance. The purpose of this study is to analyze the distinctive effect of product positioning on the dimensions of performance in small and medium-sized enterprises. The provided model was tested on a sample of 118 SMEs active in the city of Kerman by using structural equation. The present study is an applied and descriptive survey in nature. Also, a standard questionnaire was used for data collection. The validity of questionnaire was confirmed through the measurements of construct validity and confirmatory factor analysis. The reliability of the instrument was measured by Cronbach’s alpha. The results of this study reveal direct effect of product positioning on customer satisfaction and costs of production and indirect impact of positioning on company profitability. Results also show that product distinction can lead to increased customer satisfaction and production costs.
    Keywords: Product positioning, Market Share, Customer Satisfaction, Costs of Production, Profitability
  • Saeedeh Rajaee Harandi, Neda Abdolvand Page 51
    Communication has always been one of the most important factors of organizational success. Employees’ ties in online and offline workplace communication networks are complementary resources whose interaction can influence their job performance. Network researches in organizations show that network characteristics have significant effect on employees’ and organizational performance. The objective of this study is to evaluate the impact of technology, in general, and the social network theory on employees’ job performance, in particular. Network ties have been considered as direct and indirect ties in both online and offline workplace communication networks, which fall into four distinct types. As this research is non-experimental, a questionnaire was used to gather data. The results of field study among 104 knowledge workers, including software engineers, analysts, and technical leaders of research centers of communication and information technology, show that offline direct ties, offline indirect ties and online direct ties have significant impact on job performance, but the effect of online indirect ties on job performance is not significant.
    Keywords: Online Networks, Offline Networks, Communication Networks, Social Networks, Job Performance
  • Fatemeh Fathi, Ali Jahangiri, Habibollah Taherpoor Page 71
    Article 44 of the constitution has based the economic system of the Islamic Republic of Iran on three sectors: public, private and Cooperatives. The implementation of policies must be monitored according to the objectives of each sector. Policy evaluation is a process in which we determine what tools it has used and what objectives it has been trying to achieve. Having reviewed the concepts and models of policy evaluation, this descriptive research has come up with a model in order to achieve the objectives of the policies of article 44 in the fields of Industry, Mines and Trade. A researcher-made questionnaire was distributed among 129 members of the headquarters of Industry, Mines and Trade Ministry. The results of the data analysis indicate that the Ministry has been weak in achieving general public impacts such as accelerating growth of national economy and expansion of public ownership, social impacts such as change in employment rate and labor mobility, and economic impacts such as creation of large economic networks and chains and development of stock market activities.
    Keywords: Policy Evaluation, Policies of Article 44, Effectiveness, Social Impacts, Economic Impacts
  • Farajollah Rahnavard, Davoud Davoud, Fariba Abbaspour, Bahareh Farzinmehr Page 99
    In today's competitive environment, organizations are to survive inevitably to gain competitive advantage and in this regard, one of the issues that comes to assist organizational experts is information technology (IT). Use of any system to improve the situation needs to change some preparation previous and no doubt, when employees are exposed to fluctuations they can adapt themselves with their condition. But beyond these descriptions is that the impact of changes on employee performance and ultimately how will the performance of the organization. The goal of this research is examine the effect of Technology readiness on organizational performance. The statistical population include manufacturing firms in Tehran. The sample statistical is 78 companies, that the number of 233 questionnaires were collected using systematic random sampling. The tool of data collection is questionnaire. Cronbach’s Alpha is 0.88. Based on PLS, technology readiness have the most positive impact on organizational performance when the technology is ready to deploy its technology. On the other hand, "optimistic" one of the aspects of technology readiness least impact on organizational performance. Technology acceptance has not effect, not directly, not as moderating effect.
    Keywords: Technology Readiness, Technology Acceptance, performance, Smart, PLS, Manufacturing firms
  • Neda Mohammadesmaeeli, Arian Gholipour Page 119