فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 97، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر محمدی فاتح *، حسن دانایی فرد، فرج الله رهنورد، لطف الله فروزنده صفحات 3-38
    محیط های خط مشی گذاری در دهه گذشته به واسطه تغییر در روابط بین دولت-ملت، اثرات اقتصاد جهانی و اتکا به فناوری، پیچیده تر شده است. به همین دلیل، موضوعی بنام ظرفیت خط مشی گذاری، مطرح شده است. در این پژوهش برای تبیین ابعاد ظرفیت خط مشی گذاری در قوه مجریه، به دنبال ارائه مدلی هستیم که با اقتضائات نظام اداری کشور متناسب باشد. روش پژوهش از نوع کیفی بوده و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با متخصصان خط مشی گذاری قوه مجریه گردآوری، و با اتکا به نظریه برخاسته از داده ها، مقولات اصلی شناسایی و نام گذاری شد. بر اساس یافته های اکتشافی، پدیده محوری مطالعه، ظرفیت خط مشی گذاری نام گرفته که عوامل نهادی، زیرساخت ها و قابلیت های خط مشی گذاری و تعاملات محیطی مشارکت جویانه، به عنوان شرایط علی ظرفیت خط مشی گذاری تعیین شد. همچنین، مقوله خط مشی گذاری خوب و محتوای خوب خط مشی به عنوان راهبرد اصلی در پاسخگویی به پدیده محوری شناسایی شد. ظرفیت سازمانی قوه مجریه، ظرفیت مدیریتی و ظرفیت های فردی فرانقش، به عنوان شرایط خاص تحقق خط مشی گذاری خوب، و عوامل بین المللی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فناوری کشور هم به عنوان شرایط عام تحقق این راهبرد شناسایی شد. پیامد اجرای خط مشی گذاری خوب، در سه دسته پیامدهای سازمانی، ملی و ذینفعان شناسایی و نامگذاری شد. قضایای اصلی و نتایج پژوهش، در پایان مقاله ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ظرفیت خط مشی گذاری، تدوین خط مشی، خط مشی گذاری خوب، عوامل نهادی، محتوای خط مشی
  • حسین رحمان سرشت، سید محمد امین امیرخلیلی* صفحات 39-69
    ساختار سازمانی، تصویری از ارتباطات رسمی بین کارکنان سطوح مختلف سازمان را نشان می دهد. هرچند به تصویر کشیدن ارتباطات واقعی افراد در سازمان، به چیزی فراتر از ساختار رسمی نیاز دارد؛ که با تحت عنوان ساختار غیررسمی مطرح می شود. هدف این مقاله، رسم ساختار غیررسمی یک سازمان ایرانی است. در این پژوهش، حدود 42 نفر از اعضای ثابت یک درمانگاه تخصصی در تهران، از طریق مطالعه ای موردی، مورد بررسی قرار گرفته اند. برای سنجش داده ها که از طریق پرسش نامه های مخصوص شبکه های اجتماعی جمع آوری شده، از یک نرم افزار تحلیل شبکه های اجتماعی تحت وب استفاده شده است. نتایج، منجر به رسم ساختار غیررسمی سازمان موردنظر شده که از طریق تجمیع چهار شبکه اجتماعی ارتباط، دسترسی، صلاح و مشورت و اعتماد به دست آمده است. تحلیل شبکه های اجتماعی درون سازمانی، اطلاعات بیش تری در مورد واقعیت سازمان، نسبت به چارت سازمانی سازمان، در اختیار مدیران قرار می دهد. به علاوه، با مقایسه ساختار رسمی و غیررسمی یک سازمان می توان به تفاوت آن چه مدیران به صورت نظری در مورد شیوه برقراری ارتباط های افراد طراحی می کنند و آن چه در واقع اتفاق می افتد، پی برد و برای هماهنگی هرچه بیش تر آن چاره جویی کرد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، ساختار رسمی، ساختار غیررسمی، شبکه های اجتماعی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • حبیب الله رشید ارده*، سعید خزایی صفحات 71-104
    این پژوهش به بحث در زمینه شناسایی عوامل کلیدی موثر بر صنعت بانکداری پرداخته، که می توانند بر مسیر اتفاقات آینده و ارتقاء اثربخشی این صنعت تاثیرگذار باشند. بنابراین روش پژوهش مورد استفاده از منظر ماهیت، «توصیفی تحلیلی» و از منظر روش شناسی، مبتنی بر روش آمیخته (ترکیبی از روش کمی و کیفی) است. جامعه آماری این مطالعه شامل متخصصان و خبرگان صنعت بانکداری و مشتمل بر 30 نفر است. نمونه آماری مورد استفاده، شامل 8 نفر از خبرگان حوزه یاد شده بوده که بر اساس روش نمونه گیری «قضاوتی و هدفمند» انتخاب شده اند. برای شناسایی این عوامل، ابتدا 10 عامل کلیدی که بیشترین تاثیر را بر آینده این صنعت دارند شناسایی و سپس بر اساس روش سناریونویسی 31 وضعیت ممکن و محتمل برای این عوامل تعریف گردید. آن گاه با تحلیل نرم افزار سناریو ویزارد، 9 سناریوی اصلی صنعت بانکداری استخراج که از بین آنها 4 سناریو ضعیف و 5 سناریو محتمل قوی گزارش شدند. سرانجام، از میان سناریوهای محتمل قوی، 4 مورد دارای وضعیت نامطلوب و یک مورد دارای وضعیت مطلوب و امیدوارکننده بوده است. برای این سناریوها باید برنامه راهبردی تدوین کرد تا به کمک آن بتوان شکاف بین وضعیت کنونی و مطلوب را بررسی و تحلیل نمود.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، صنعت بانکداری، آینده پژوهی، سناریوپردازی، تحلیل روند، تحلیل تاثیر متقاطع (برگذر)
  • فریبا عباس پور، حبیب الله طاهرپور کلانتری *، مهدی رسولی قهرودی صفحات 105-122
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر رفتار سیاسی بر عملکرد کارکنان در یک بانک دولتی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، تحقیقی توصیفی است؛ همچنین، از نوع پژوهش های میدانی نیز به شمار می آید. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارمندان ستادی بانک ملی ایران در شهر تهران است، که تعداد 205 پرسش نامه به روش نمونه گیری تصادفی نظام مند جمع آوری شد و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه است. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه برای هر متغیر، بیش تر از 7/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آزمون t تک متغیره و رگرسیون خطی سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نشان می دهد میانگین رفتار سیاسی در جامعه مورد مطالعه، برابر 78/3 از 6 برآورد شده است. همچنین، مشخص شد که رفتار سیاسی، به تنهایی بر عملکرد کارکنان تاثیر ندارد؛ اما با کنترل متغیرهای شناخت وظیفه، بازخور، و حمایت سازمانی از عناصر مدل اچیو، رفتار سیاسی بر عملکرد کارکنان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، عملکرد کارکنان، مدل اچیو، بازخور، حمایت سازمانی، اعتبار
  • کریم مهری، سعید صفری *، الیاس امینی بردپاره صفحات 123-150
    بخش تعاون، در کنار بخش های دولتی و خصوصی، به عنوان یکی از سه پایه اقتصاد کشور است و در سند توسعه تعاون پیش بینی شده است که این بخش، 25 درصد از سهم اقتصاد کشور را برعهده بگیرد. این در حالی است که تنها یک سال از برنامه پنجم توسعه باقی مانده و تنها 6 درصد از این سهم به دست آمده است. در این مقاله، بر آن شدیم تا به عوامل عدم تحقق این سهم و همچنین عوامل عدم توسعه ی تعاونی ها با تاکید بر موانع توسعه ی تعاونی های مرزنشینان، کشاورزی، مصرف و مسکن آموزش وپرورش با استفاده از روش شناسی کیفی بپردازیم. روش به کار گرفته شده در مقاله ی حاضر، تحلیل مضمون اسناد موجود در وزارت تعاون با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند است. یافته های مقاله ی حاضر نشان می دهد که در میان موانع اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و بین الملل تعاونی های ذکرشده، موانع اجتماعی است که می تواند دیگر مشکلات را تشدید کند. همچنین، موانعی که در عرصه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و بین الملل تعاونی ها وجود دارد را می توان به دو دسته ی کلی موانع درونی و بیرونی تقسیم نمود که موانع درونی در جهت تحقق سهم 25 درصدی تعاونی ها در اقتصاد کشور دارای اولویت هستند.
    کلیدواژگان: موانع توسعه ی تعاونی، تحلیل مضمون، تعاونی مرزنشینان، تعاونی کشاورزی، تعاونی آموزش وپرورش، تعاونی اعتبار
  • علی شایمی برزکی، مهدی ابزری، زهرا مویدی* صفحات 151-171
    هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل تاثیر تناسب فرد- سازمان بر بی تفاوتی سازمانی کارکنان شرکت گاز استان اصفهان است. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. نمونه مورد مطالعه، شامل 340 نفر از کارکنان شرکت گاز استان اصفهان است، که به روش طبقه ای (طبقه ها: مناطق گازی زیر نظر شرکت گاز استان اصفهان) نمونه گیری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات تلفیقی از دو پرسش نامه ی استاندارد اسکروگینس و دانایی فرد بود. نتایج نشان داد که هرچه کارکنان از نظر شخصیت تناسب بیش تری با سازمان داشته باشند و همچنین میان اهداف کارکنان و اهداف سازمان تناسب بیش تری وجود داشته باشد، به تبع آن، بی تفاوتی سازمانی کارکنان کم تر خواهد بود. همچنین، نتایج نشان داد که سازگاری میان ارزش های کارکنان با ارزش های سازمان، سازگاری میان توانایی، مهارت و دانش کارکنان با نیازها و الزامات شغلی آن ها و سازگاری میان کارکنان و محیط کاری بر بی تفاوتی سازمانی تاثیر معناداری نداشته است و فرضیه های مرتبط رد شد. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که در شرکت گاز، زنان نسبت به مردان، بی تفاوتی سازمانی بیش تری دارند و بیش ترین میزان بی تفاوتی سازمانی و بی تفاوتی به مدیر در میان کارشناس ها قابل مشاهده است. اما میان سطح تحصیلات کارکنان و رده ی سنی آن ها با بی تفاوتی سازمانی، تفاوت معناداری مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: تناسب فرد، سازمان، تناسب فرد، شغل، بی تفاوتی سازمانی، شرکت گاز استان اصفهان، نرم افزار مدل سازی معادلات ساختاری آموس
|
  • Asghar Mohammadi Fateh*, Hasan Danaee Fard, Farajollah Rahnavard, Lotfillah Fourozandeh Pages 3-38
    Policy making environments have become more complicated in the past decade due to the change in the relationship between nation and state, the effects of global economy and reliance on technology. That’s why the subject of policy- making capacity has been introduced. In order to explain the aspects of policy-making capacity in the executive power, a model adaptable to the requirements of the administrative system of the country was developed in this study. The research method was qualitative and data were collected through semi-structured interviews with experts in the executive power. Based on grounded theory, the main issues were identified and named. According to the explorative findings, the central issue of the study was named policy-making capacity and following that, such factors as institutional capacity, infrastructures and policy-making capabilities and environmentally participative
    interactions, were determined as causal conditions of policy-making capacity. Also, good policy-making concept and good policy content were identified as the main strategy to respond to the central issue. Organizational capacity of the executive power, managerial capacity and individual capacities of infra-role on the one hand, and international, political, social, economic and technological factors on the other, were identified consecutively as specific conditions for good policy-making realization and as general conditions for realization of this strategy. The consequence of executing good policy making is identified and named in three outcomes: organizational, national and stakeholders. The main statements and results, are presented at the end of the article.
    Keywords: Policy Making Capacity, Policy Formulation, Good Policy Making, Institutional Factors, Policy Content
  • Hossein Rahmanseresht, Seyed Mohammad Amin Amirkhalili* Pages 39-69
    An organizational chart provides an overview of formal interrelationships among employees at all organizational levels. However, drawing real interpersonal relationships in organizations requires something beyond the conventional structure of a formal organization, which is addressed as informal organization. This article aims to draw an informal organization of an Iranian company. 42 employees of a professional clinique in Tehran were investigated in this research based on a case-study. To collect and analyze data, a questionnaire commonly used in social network studies as well as an on-line social network software, called ‘Socialyzer’, were applied. The results generate the informal organization of the company by mixing four types of social networks including awareness, availability, responsiveness, and trust. Findings show that by analyzing informal organization of companies, researchers and managers can better know how actually tasks get done in workplaces. Moreover, discovering the gap existing between what they shape theoretically as an organizational chart and what happens in reality helps them design better formal organizations.
    Keywords: Organizational Structure, Formal Organization, Informal Organization, Social Networks, Social Networks Analysis
  • Habibollah Rashid Ardeh*, Saeed Khazaei Pages 71-104
    This study aims to identify the strategic factors affecting the future of banking industry, so the method of the study in view of nature is »descriptive_analytical« and in view of methodology is based on commingling method (a synthetic method of qualitative and quantitative method). statistical society consisting of experts and elites of banking industry, estimated 30 people. Statistical samples are 8 people, who are elites in banking industry who are selected based on »goal oreinted« and judicative method. In This article by using Foresight methods as cross impact balance and the scenario planning to identify strategic factors affecting the banking industry discussed the future And then the major scenarios ahead the banking industry are compiled and analyzed. Initial research data have been analyzed by using the mic mac software. The results obtained from the use of CIB showed that 10 key operating profitability, resources and expenditures, government and the economy, interest and reserve requirements, payments, capital adequacy, sanctions, laws and regulations, duty facilities and environment of economic uncertainty among identified factors will have the greatest impact and influence on the future of the banking industry, these basic factors used in scenario planning. In order to scenario planning at this stage of experts were consulted and ultimately the sum of 31 possible position for 10 factors were defined. Possible position for any of a variety of situations covered unfavorable to favorable. An analysis performed by the scenario wizard software, 5 strong scenario and 9 believable scenario of based on 31 possible position on the 10 key driving was extracted. The 5 obtained scenaries have prespectives to future in which one is desirable and the rest are terrible, so a strategic scenario should be codified to fill analyse and the gap between current situation and desirable situation.
    Keywords: uncertainty banking industry, future study, scenario planning, process analysis cross-impact analysis
  • Fariba Abaspour, Habibollah Taherpour Kalantari*, Mehdi Rasouli Ghahroudi Pages 105-122
    The purpose of this research is to explore the effects of organizational politics on employee performance in a public bank in Tehran. The research method in this field study was descriptive and applied. Statistical population consisted of employees of Bank Melli branches in Tehran. Data were collected from a sample of 205 employees. The sample was picked through systematic random sampling and the data were collected by using a questionnaire. Chronbach’s alpha for the variables was higher than 0.7. SPSS 11.5 was used to analyze the data. The data were analyzed by using the T-Student Test and hierarchical regression analysis. Results show that the mean of political behavior is 3/78 out of 6. Also, organizational politics has no effect on employee performance; however, after controlling clarity, feedback, and organizational support (elements of ACHIEVE model), the effects become apparent.
    Keywords: Political Behavior, Employee Performance, ACHIEVE Model, Feedback, Organizational Support, Validity
  • Karim Mehri, Saeed Safari*, Elyas Amini Bardpare Pages 123-150
    The cooperative sector, alongside with the public and private sectors, stands as one of the country’s economy bases and that’s why the Cooperatives Development Document has predicted that this sector should take over 25 percent of the country’s economy. However, while only one year of the Fifth Development Plan is left, only 6% of this 25% share has been realized. This article aims to take on a qualitative research method to investigate the reasons behind this gap and to detect the obstacles of cooperatives development with an emphasis on frontiers’, agricultural, credit and education personnel’s housing, and consumer cooperatives. Using purposive sampling, the documents in the Ministry of Cooperatives were studied through thematic analysis. The results indicate that economic, social, legal and international problems are among the obstacles. Social problems can intensify other obstacles. Furthermore, findings show that we can divide economic, social, legal and international obstacles of the cooperatives into internal and external problems. Internal obstacles have priority over the external ones in order to achieve the 25% share of cooperatives.
    Keywords: Obstacles to the Development of Cooperatives, Thematic Analysis, Frontier's Cooperatives, Agricultural Cooperatives, Education Personnel's Cooperatives, Credit Cooperatives
  • Ali Shaemi Barzaki, Mehdi Abzari, Zahra Moayedi* Pages 151-171
    The aim of this study is to analyze the effects of person-organization fit on organizational indifference. This investigation was a descriptive survey. The statistical sample consisted of 340 employees of the Gas Company of Isfahan Province, who were selected through classified sampling method. A questionnaire developed by Scroggins and Danaie-fard was used to collect data. The results show that the more there is congruence between employees’ personality and the organization, and the higher there is compatibility between employees’ goals and those of the organization, the lower the organizational indifference will be. Results also show that congruence between employees’ values and those of the organization, between employees’ capabilities, skills and knowledge and the requirements of their jobs and between employees and their work environment have no significant effect on organizational indifference. Consequently the relevant hypotheses were not sustained. Besides, the results of analysis of variance show that women have more organizational indifference than men and the highest degree of indifference toward organization and managers belong to the specialists of the company. However, no significant difference is observed between employees’ level of education and their age category and organizational indifference.
    Keywords: Person-Organization Fit, Person-Job Fit, Organizational Indifference, Gas Company of Isfahan Province, AMOS