فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 57 (بهار و تابستان 1396)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 57 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • سید محمد علی دیباجی* صفحات 5-26
    درباره هویت وماهیت فلسفه ابن‏سینا سه مساله مهم را می‏توان مطرح ساخت :اول اینکه آیا این فلسفه ادامه فلسفه ارسطوست ؟ دوم اینکه اگر چنین است چه نوع ادامه ایی است، شرح است یا بسط ؟ ومساله سوم اینکه اگرچنین نیست، چه تفاوتی با فلسفه ارسطو دارد و با چه معیاری می‏توان این تفاوت را شناخت؟ مقاله برای پاسخ به این سه سوال خوانش ابن رشد از فلسفه ابن سینا را به کمک گرفته و صرف نظر از انتقادهای ابن رشد به ابن سینا و پاسخی که می توان به آنها داد، اصل تفاوتها را به روایت ابن رشد که شارح مهم و معتبر ارسطوست بر می شمارد. مقاله، دیدگاه ابن رشد درباره تفاوت فلسفه ابن سینا و ارسطورا از سه جنبه مورد بررسی قرار می دهد: تعابیری که نشان از این تفاوت دارد، اصول کلی و مبنایی و جزئیات فلسفی مورد مناقشه در کتاب تهافت التهافت. بدین صورت، به نظر ابن رشد، فلسفه ابن سینا ادامه فلسفه ارسطو نیست و در بیش از پنجاه موضع مهم با آن متفاوت است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، حکمت سینوی، ابن رشد، فلسفه ارسطو، فلسفه اسلامی
  • سید احمد حسینی* صفحات 27-45
    ابن‏سینا در نمط پنجم کتاب اشارات خود طی دو فصل متناوب از زمان بحث به میان آورده است که به واسطه اختصار، تاب تفاسیر مختلفی را دارد. در این میان، خوانش برخی از شارحان آن بوده است که ابن‏سینا در صدد اثبات وجود زمان و سپس بیان ماهیت آن است.
    این خوانش دقیق نیست و با هدف ابن‏سینا از نگارش نمط پنجم اشارات سازگاری ندارد. بر اساس تفسیر دیگری، هدف ابن‏سینا اثبات آن است که حادث مسبوق به ماده است. این خوانش هم با وجود آن که به حقیقت نزدیک تر است، دقیق و کامل نیست. بر اساس خوانش جدیدی که در این مقاله ارائه شده است، منظور نهایی ابن‏سینا از طرح این دو فصل آن است که بر اساس مسبوقیت حادث به زمان، مسبوقیت حادث به ماده را نتیجه بگیرد تا در نهایت نشان دهد که مفهوم حدوث زمانی در عین حال مسبوقیت به ماده را لازم می‏آورد و بنابراین مفهومی پارادوکسیکال است. هدف غایی او از بحث زمان در نمط پنجم آن است که با ارائه یک برهان خلف نشان دهد که تصور حدوث زمانی عالم، تصور معقولی نیست. بنابر این بحث از زمان در این نمط بحثی ضمیمه ای نیست، بلکه بخشی از یک استدلال کاملتر است که به برخی از مقدمات آن تصریح نشده است.
    کلیدواژگان: زمان، ماده، حدوث، ابن سینا، الاشارات و التنبیهات، نمط پنجم
  • محمود صیدی *، احسان کردی اردکانی صفحات 67-85
    نوع نگاه فلسفی ابن سینا به مسائل هستی شناسی، در مباحث طبی او نیز تاثیرگذار بوده است که یکی از مهم ترین آن ها، بحث علیت و لوازم آن است. پیش از ابن سینا حکیمان یونانی به خصوص ارسطو تلاش های بسیاری در ارائه نظام پزشکی عقلانی و مبتنی بر اصول فلسفی[= نفی اعتقادات خرافی در پزشکی و درمان] نمودند. از این جهت، در پژوهش حاضر ابتداء به تبیین جایگاه نظام علیت در نظر پزشکان یونانی به ویژه ارسطو از یک سوی و پزشکی جدید از سوی دیگر پرداخته شده و سپس تاثیر نظام علیت در طب سینوی مورد بررسی قرار گرفته است. طب سینوی به دو قسمت نظری و عملی تقسیم می شود که ابن سینا طبیب را از ورود به بحث های فلسفی در طب نظری باز می دارد. از این رو، فهم برخی از مبانی آن مبتنی بر دانستن مبانی فلسفی بوده و طبیب حقیقی کسی است که فلسفه را نیز به نیکی بداند. اصل علیت، علل اربعه، اصل سنخیت، نگاه غایت انگار به هستی و نگرش الهی به عالم از جمله مواردی هستند که در این مقاله بدان پرداخته شده و سعی گردیده لوازم آن در طب سینوی پیگیری شود.
    کلیدواژگان: طب، اصل علیت، اصل سنخیت، غایت انگاری
  • محمود هدایت افزا *، حسن قنبری صفحات 87-105
    شاذترین نظریه در باب صفات ذاتی واجب تعالی، ایده «اتحاد مفهومی و مصداقی صفات با ذات» است که در آثار گونا گون ابن سینا و شیخ احسائی، بدان تصریح شده است. اینان بر پایه برخی مبادی نظری خاص، از جمله «اعم بودن مفهوم صفت از عرض» و «امتناع انتزاع مفاهیم متفاوت از بسیط حقیقی»، چنین دیدگاهی را اتخاذ کرده اند. اما از آن رو که هر ایده مستقل در باب اوصاف الهی، متضمن گونه ای خاص از معناداری است و نظریه «ترادف مفهومی صفات» نیز، بیش تر از حیث کارکرد معنایی، دچار چالش است؛ پژوهش پیش رو در پی تبیین و تحلیل وجه معناشناختی صفات ذاتی در پرتو ترادف مفهومی آن ها می کوشد، چه هر دو قائل نظریه مزبور، به کارکرد مفهومی صفات ذاتی مترادف در گزاره های الهیاتی توجه داشته اند. ابن سینا پس از پذیرش «وجود» به عنوان نخستین صفت واجب تعالی، فهم دقیق تر هر یک از صفات ذاتی را، منوط به لحاظ وجود خداوند با یک مفهوم «سلبی»، «اضافی» یا مرکب از آن دو دانسته است؛ اما احسائی به نحو دیگری، ثمرات معنایی صفات ذاتی را حول یک امر ایجابی و دو وجه سلبی بیان می دارد: نفی خلو ذات از کمالات، تنزیه ذات اقدس از مقابلات صفات و نفی تشبیه صفات الهی با صفات مخلوقات. البته او برای هر یک از کمالات ذاتی خداوند، صفات فعلی متناظر با آن قائل است و حقیقت محمدیه را حامل و جامع آن صفات فعلی می داند.
    کلیدواژگان: ترادف مفهومی صفات، گزاره های الهیاتی، کمالات ذات، تنزیه ذات، نفی تشبیه، حقیقت محمدیه
  • فردین جمشیدی مهر، جهانگیر مسعودی *، علیرضا کهنسال صفحات 105-123
    اهمیت شناخت ماهیت اشیا تا بدانجاست که حتی گاهی انسان را از اقامه استدلال برای اثبات خصوصیات متعدد برای امر مورد نظر، بی نیاز می سازد. «عدالت» از زیربنایی ترین دغدغه های فکری بشر در حوزه اخلاق و اجتماع به شمار می آید که درباب خصوصیات و ویژگی های آن بسیار گفته شده؛ اما تبیین ماهیت عدالت گاهی مورد غفلت قرار گرفته است. پرسش اصلی در این نوشتار، در باب ماهیت عدالت و چیستی آن است که با محوریت آرای ابن سینا به بررسی آن پرداخته و چنین نتیجه گرفته شده است که چون ابن سینا برای عدالت ماهیت مستقلی قائل نیست؛ بنابراین به تعریفی حقیقی برای عدالت نپرداخته است و سپس با رد این نظریه بوعلی که عدالت، اجتماع سه فضیلت عفت، شجاعت و حکمت است، به تبیین اصالت عدالت، و تفریع فضایل سه‏گانه مذکور بر آن پرداخته شده است. عدالت، حقیقتی است یگانه که در هر قوه ای و به اقتضای همان قوه فضیلت خاصی از آن اعتبار می شود. بنابراین، اساس همه فضایل، عدالت است و سایر فضایل، از تجلیات عدالت به شمار می روند. در نهایت به نظریه «سیال بودن ماهیت عدالت» و هم‏چنین «تفکیک عدالت از اعتدال» پاسخ داده شده و نیز به نسبت میان عدالت فلسفی و فقهی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عدالت، عفت، شجاعت، حکمت، اعتدال، فضیلت
  • مریم سالم* صفحات 125-147
    آمونیوس فرزند هرمیاس از شارحان بزرگ ارسطوست که تمام نوافلاطونی های اواخر سده پنجم به بعد، از او متاثر بوده اند. وی در ابتدای کتاب خود، درباره مقولات ارسطو به ذکر مواردی می‏پردازد که در شناخت بهتر فلسفه ارسطو موثر است. او ضمن معرفی و دسته بندی آثار ارسطو، به تبیین غرض ارسطو از نگارش آن ها، نحوه حضور او در این آثار، چگونگی مطالعه آن ها و ویژگی افرادی که قصد مطالعه آثار و یا شرح آن ها را دارند، می پردازد. ذکر این مطالب که نه تنها برای فلسفه ارسطو، که حتی برای مطالعه فلسفه به طور مطلق ضروری است، نشان دهنده اهمیت ارسطو نزد آمونیوس و تلاش او در نزدیک کردن فلسفه ارسطو به فلوطین و رفع تعارض های موجود بین ارسطو و افلاطون است. فارابی در اثری مشابه، یعنی کتاب «ما ینبغی ان یقدم قبل تعلم الفلسفه» ارسطو، به جز در مواردی اندک، به تکرار سخن آمونیوس می پردازد و از این رو می‏توان این اثر را کاملا آمونیوسی و ترجمه ای آزاد از اثر آمونیوس دانست.
    کلیدواژگان: آمونیوس، ارسطو، فارابی، شرح مقولات ارسطو، یادگیری فلسفه
  • سیده نرجس عمرانیان*، امیرعباس علیزمانی صفحه 148
    در آثار ابن سینا مفهوم سعادت یا نیک بختی از جهاتی نزدیک به مفهوم معنای زندگی به مثابه غایت زندگی است. وی نیک بختی را مطلوب بالذات و غایت لذاته معرفی می کند و آن شرط لازم و کافی برای معنادار شدن زندگی است. از منظر او میان لذت و معنای زندگی ارتباطی عمیق وجود دارد. لذت، ادراک حضوری قوه مدرکه فرد است به آن چه که در نظرش کمال و خیر به شمار می آید. دیدگاه شیخ در نفس شناسی تاثیر مستقیمی بر مبحث معنای زندگی و لذت دارد. وی باتوجه به قوای ادراکی نفس، مراتب مختلفی برای نیک بختی و لذت در نظر می گیرد که از میان آن ها نیک بختی و لذت عقلانی یا روحانی نقش بسیار مهمی در رسیدن به معنا ایفا می کند. همچنین از میان قوای نفس تنها قوه عقلانی است که با مرگ از بین نرفته و در عالم آخرت معنای زندگی و لذت نهایی توسط آن رقم می خورد. او معتقد است همان گونه که معنای زندگی دارای ارزش ذاتی است، لذات عقلی و شهودی نیز دارای ارزش ذاتی است. لذت عقلی-شهودی نه تنها شرط لازم برای معناداری، بلکه شرط کافی آن نیز است. در این پژوهش معنای زندگی از نظر ابن سینا و نقش لذت در رسیدن به آن، با روشی توصیفی- تحلیلی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، معنای زندگی، لذت، نیک بختی، نفس، لذت عقلی، ادراک حضوری
|
  • Sayed Mohammad Ali Dibaji * Pages 5-26
    It has been seen, in the writings of western scholars in history of philosophy, that Avicenna was considered as a commentator of Aristotle, and many of Muslim and Arab authors have accepted this view, more or less. But as we Know he denied it in the several positions of his works: (Introduction of Hekmat-olmashreqien,outobiography and Almobahe ssat,).
    The questions about of Avicenna’s philosophy: Is the philosophy of Avicenna continuation of Aristotle one? If not, what are the differences between tow philosophy (philosophy of Avicenna and Aristotle one)? And what criteria for recognition of these differences is reasonable? The article with using the Averroes reading of Aristotle, answers these three questions, and tally the differences on narration of Averroes, who is the credible and important commentator of Aristotle- regardless of Averroes’s critic of Avicenna and the answers to him.
    Thus, as shown in the article, Averroes believed the philosophy of Avicenna is different from Aristotle one in more than fifty stands and isn’t the continuation of it. The Averroes’s point of view can be considered from three aspects: the phrases that show the differents, the Fundamental principles, and the philosophical details (more than the fifty stands). The criterion is the same comparison Averroes has done, as listed.
    Keywords: Avicenna's philosophy, Averroes (Ibn Rushed), Aristotelian philosophy, Islamic philosophy, Hekmat
  • Seyed Ahmad Hoseiini * Pages 27-45
    Avicenna – in the fifth Namat of his Isharat – deals with time. Commentators have different views as to his principle aim at this discussion. Some commentators maintain – of course incorrectly - that he is going to define time and prove its existence. Some others hold that here he is going to prove that before every temporal existence is matter. This reading is closer to reality but not exact. In this article we are going to show that Avicenna is going to prove that before every temporally comming to existence thing there is matter so the concept of temporally coming to existence is a paradoxical concept.Avicenna – in the fifth Namat of his Isharat – deals with time. Commentators have different views as to his principle aim at this discussion. Some commentators maintain – of course incorrectly - that he is going to define time and prove its existence. Some others hold that here he is going to prove that before every temporal existence is matter. This reading is closer to reality but not exact. In this article we are going to show that Avicenna is going to prove that before every temporally comming to existence thing there is matter so the concept of temporally coming to existence is a paradoxical concept.
    Keywords: time, temporally coming to existence, matter, Avicenna, Isharat, Fifth Namat
  • Mahmoud Seydi *, Ehsan Kordi Pages 67-85
    Like philosophy, Avicenna's medicine is divided to two sections which are theory and practical. Avicenna prevents the doctors in engaging to the philosophical problems in the second section. Because it is not his busy and the doctors must cure the decease. But his theoretical medicine is based on some philosophical foundations. In this regard, in Avicenna's view, the real doctor is someone who knows the philosophy well. Upon this point, Avicenna's views in philosophy has great influence to his medicine which the most important of them is the causality and it's branches which has been discussed in philosophical books. So, the main problem of this article is to explain the role of Causality in modern medicine, comparison of Avicenna with Zakariyyā al-Rāzī, and Aristotle's views briefly in these problems, then explaining Avicenna's views in regard of the causality, four causes, homogenization, and teleological view in medicine.
    Keywords: medicine, causality, homogenization, teleological view
  • Mahmuod Hedayatafza *, Hassan Ghanbari Pages 87-105
    One of the rare comments about the intrinsic qualities of the natural or the God, the idea of ​​" unity of concept and meaning inherent traits" that the statement of diversity in the works of Ibn Sina and al Ehsaee, it is stipulated. These are based on some specific theoretical principles, including "whether the concept of the trait " and " refusing to different concepts of simple real abstraction " have insisted on the idea that once were analyzed in an independent article. Ibn Sina after the adoption of " existence " as the first necessary trait of excellence, more accurate understanding of the inherent characteristics depend on the existence of God with a concept " negative ", " surplus " or a combination of the two is known. His home Detailed knowledge of positive traits that God knows the truth Mohammedia carrier Flyە traits associated with inherent traits.
    Keywords: Union instances, abstraction characters, sequence of conceptual, theological propositions
  • Fardin Jamshidimehr, Jahangir Masoudi *, Alireza Kohansal Pages 105-123
    Cognition of the nature of things is so important that sometimes there isn’t any necessity to argumentation for proving various properties for them. “Justice” is one of the most fundamental human obsessions in the field of ethics and social issues that it is spoken so much about its properties, but interpretation of its nature is sometimes neglected. The main question in this article is about the nature of justice. This research has done with a focus on the Avicenna's ideas and it has been concluded that because he refused to believe an independent nature for justice so Avicenna didn’t propose any essential definition for it. And then with rejection of the Avicenna’s theory that the Justice is collection of three virtues of continence, courage and wisdom, it is explained that the justice is original and triple virtues are branches of it. Justice has a unitary reality that in any faculty - due to that faculty – a certain virtue is abstracted from it. Thus, justice is the basis of all the virtues and other virtues are manifestations of it. Finally, the theory of the "fluid nature of justice" as well as theory of "separation Justice from moderation" has been answered and the relation between the philosophical and legal justice has been proposed.
    Keywords: Justice, Continence, Courage, Wisdom, Moderation, Virtue
  • Maryam Salem * Pages 125-147
    Ammonius the son of Hermias, one of the big commentators of Aristotle’s philosophy, who all the Neo-Platonists in the end of the 5th and beginning of the 6th century were his pupil, in the beginning of his book on Aristotle’s Categories mentions some points which are useful for having the better knowledge of Aristotle’s philosophy. He introduces and divides Aristotle’s works and also expresses the purpose and the form of his presence in them, the manner of studying and the personality of whom wants to listen or describe Aristotle’s works. This mentioning which is necessary not only for Aristotle’s philosophy but also for the total philosophy shows the important of Aristotle in Ammonius and his effort to make an agreement between Aristotle, Plotinus and Plato.
    Farabi in his the same work Ma Yanbagi An Yataallam Gab Taalome alFalsafate Arasto(the things which are good before the learning of Aristotle’s philosophy) Except in some afew cases, repeats Ammonius’s words; so that we can assum this a completely Ammonian work.
    Keywords: Ammonius, Farabi, Aristotle, on Aristotle's Categories, Philosophy studied
  • Seyede Narjes Emranian * Page 148
    Ibn Sina presents well being as desired in itself and end for itself and believes that well being is necessary and sufficient conditions for meaningful life. In his view, there is a deep relation between meaning and pleasure. Pleasure is direct perception of individual perceptual faculty to what in his/her view is good and perfection. The Ibn Sina’s psychology has direct impact in well being and pleasure topics. He, in regarding to perceptual faculty of psyche, intends different levels for well being and pleasure which among them, intellectual or spiritual pleasures have more important role to achieve meaning. Moreover, between psyche faculties, only the intellectual or spiritual faculty is immortal. It also realizes ultimate well being and pleasure in hereafter. Ibn sina seemingly believes that intellectual or spiritual pleasures are necessary and sufficient conditions for achieving to meaning and thus, looking for intellectual pleasures is the same well being and meaning of life.
    Keywords: Ibn-Sina, meaning of life, pleasure, well-being, psyche, intellectual pleasures, direct perception