فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 56 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 56 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی- پژوهشی
  • محمد سعیدی مهر صفحات 5-16
    فیلسوفان و متکلمان از زاویای مختلف به پدیده درد پرداخته و کوشیده‏ اند به برخی از پرسش های مهم در این زمینه پاسخ دهند. یکی از این پرسش ها که در گذشته، افزون بر فیلسوفان، ذهن پزشکان را نیز به خود مشغول ساخته بوده است، پرسش از علت درد است. ابن‏ سینا به مسئله مهم «چرایی درد»، هم به عنوان یک فیلسوف و هم به مثابه یک پزشک، پرداخته است. وی به رغم دیدگاه پزشکی رایج زمانه خود، علت دردهای جسمانی را در تفرق اتصال اعضای بدن منحصر نکرده و مزاج غیرمعتدل (سوء مزاج) را نیز از علل آن به شمار آورده است. شیخ ‏الرئیس ‏برای اثبات علیت تفرق اتصال نسبت به درد، توسل به شواهد تجربی را کافی می‏ بیند. وی همچنین برای مدلل کردن علیت سوء مزاج، به ادله‏ ای متوسل می‏ شود. برای مثال، طبق احتجاج او، دردی که در کل اجزاء یک عضو، به صورت یکسان، پراکنده شده باشد، نمی‏ تواند ناشی از تفرق اتصال باشد، بلکه از مزاج نامعتدل ناشی می‏ شود. دیدگاه شیخ در تعیین علل درد که کاملا متاثر از طبیعیات زمانه اوست، با نمونه های نقضی روبه روست که پذیرش آن ها به این نتیجه می‏ انجامد که هیچ یک از دو گزینه موردنظر شیخ، بیانگر علت تامه دردهای جسمانی نیست.
    کلیدواژگان: علت درد، تفرق اتصال، مزاج غیرمعتدل، طب قدیم، ابن سینا
  • احد فرامرز قراملکی، محمدحسین وفاییان صفحات 17-39
    ارائه تعریفی روشن برای قوای نفس و برشماری کارکردهای هریک از قوا، نیازمند پاسخی پیشینی به مسئله «امکان تعدد قوای نفس و ملاک تکثر یافتن هریک از آن ها» است. ابن سینا از اولین فیلسوفانی است که به تبیین جایگاه دقیق قوا در نفس پرداخته و ملاک «تعدد قوا بر اساس تعدد جنسی نوعی افعال» را بر مبنای قاعده «الواحد» ارائه داده است. فخررازی با نفی کبروی قاعده الواحد، ملاک ابن‏سینا را به چالش می‏کشد. او تعدد قوا را به تعدد آلات فروکاسته و بر اساس آن، نفس را به شکل مستقیم، فاعل و مدرک تمام افعال و ادراکات خود دانسته است. در این میان، صدرالمتالهین راهی میانه را بر اساس مبانی نفس‏شناسی خود که مبتنی بر هستی‏شناسی حکمت متعالیه است، ارائه می‏دهد. او نه کاملا همسان با ابن‏سینا گام برداشته است تا قوای نفس را فاعل و مدرک مستقیم معرفی کند، و نه سخنی همانند فخررازی در نفی واسطه گری قوا ارائه داده است؛ بلکه با نگاه تشکیکی به نفس، تحویلی نگری ابن‏سینا و فخررازی را نقد کرده و با قرار دادن قوای متعدد نفس در سه مرتبه حس، خیال و عقل، به رغم اثبات واسطه گری قوا، نفس را نیز مستقیما مدرک و فاعل مباشر دانسته است.
    کلیدواژگان: نفس، قوای نفس، ملاک تعدد قوا، قاعده الواحد، ادراک و افعال نفس
  • فاطمه شهیدی صفحات 41-62
    مشهور این است که فارابی همچون ابن‏سینا موجودات را به دو دسته تقسیم می‏کند. در این تقسیم که با محوریت اصل علیت طرح شده است، به جز خدا که تنها واجب‏الوجود بالذات است همه موجودات دیگر، ممکن و در عین حال واجب‏الوجود بالغیرند. اما در بسیاری از آثار فارابی، باوجود ذکر تقسیم موجودات به واجب و ممکن، ملاک تمایز و درنتیجه مصادیق اقسام، با تقسیم سینوی تفاوت دارد. از تفسیر فارابی بر کتاب العباره ارسطو و با نظر به بحث واجب و ممکن به دلیل ابهاماتی که در متن این اثر وجود دارد دو گونه تقسیم برای موجودات قابل تشخیص است. وجه تمایز اقسام در یکی از این دو تقسیم، فعلیت محض (مقابل دارای قوه بودن) و در دیگری، ازلیت است. در هردو تقسیم، همه موجودات مجرد، «واجب» و موجودات مادی، «ممکن» به شمار می‏آیند. رای فارابی در دیگر آثاری که به نام او شناخته می‏شود، متفاوت است. در برخی از آن ها. مدخلیت عدم، ویژگی موجود ممکن و وجه تمایز آن از موجود واجب است. در این آثار، خدا خارج از تقسیم موجود به واجب و ممکن و امکان همچون تقسیم ارسطویی مختص موجودات مادی است. در دیگر آثار منسوب به فارابی، تقسیم موجودات به واجب و ممکن کاملا منطبق با نظام و تقسیم سینوی است.
    کلیدواژگان: فارابی، تقسیم موجودات، واجب، ممکن، فعلیت، ازلیت، قوه، عدم
  • امیر عباس علی زمانی، رضا رضازاده، کاظم موسی خانی صفحات 63-82
    کتاب الهیات شفا در قیاس با آثار مابعدالطبیعی پیش از آن، علاوه بر ابداعات محتوایی، دارای نظام و ساختاری متمایز و اصیل است. گذشته از نظر ابن سینا در مقدمه منطق شفا، پژوهش های برخی پژوهندگان فلسفه سینوی نیز، بر چنین دستاوردی دلالت دارد. بازشناسی و فهم بنیان ها و اضلاع معرفتی این ساختار، از آن جهت که می تواند پرده از عمق، گستره و نوع نگاه ابن سینا در تاسیس مابعدالطبیعه ای با وجوه متمایز و ممتاز بگشاید، ارزشمند و ضروری است. هدف این جستار، توصیف، تحلیل و تبیین ساختار علم مابعدالطبیعه در این اثر سترگ ابن سیناست. از این رو، ابتدا با تحلیل مفهوم کلی ساختار و با تکیه بر علم شناسی ابن سینا، ساختار علوم برهانی در چهار سطح قضیه ای، حدی، قسمی و تالیفی دسته بندی و سپس با توجه به آن، ساختار الهیات شفا در همه سطوح، توصیف و تحلیل شده است. مطابق این بررسی، ساختار علم الهیات در سطح قضایا، اصل موضوعی، در سطح حدود، درختی، و در سطح قسمی و تالیفی، خطی است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که دو عامل مبناگرایی و ذات گرایی از دو حیث معرفت شناختی و هستی شناختی به ترتیب بر آفرینش ساختار اصل موضوعی قضایا و ساختار درختی حدود الهیات شفا تاثیرگذار هستند. همچنین، منطق پرسش نیز، به عنوان عامل روش شناختی، در ساختار اصل موضوعی علم الهیات موثر است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، الهیات شفا، ساختار، علم شناسی، مابعدالطبیعه
  • اسکندر صالحی، پرویز ضیاءشهابی، عباس ذهبی صفحات 83-102
    دو واژه «وجود» و «موجود» در زبان عربی، تحول معنایی یافته اند. این دو واژه که از ریشه «وجد» مشتق شده اند، نخست معنایی سوبژکتیو دارند و حاکی از نحوه ارتباط گوینده با جهان بیرون هستند و پس از آن، با ورود به ترجمه عربی آثار فلسفی یونانی و پذیرششان از سوی فیلسوفان در تمدن اسلامی، آهسته آهسته، معنایشان تغییر کرده و جنبه هستی شناختی یافته است؛ بدین صورت که از وضعیت جهان و اشیاء، به خودی خود حکایت دارد. با مرور و مقایسه متون لغوی و ادبی قبل و بعد از عصر ابن سینا، به این نتیجه می رسیم که پس از تثبیت و گسترش فلسفه در زبان عربی، معنای «از نیستی به هستی آمدن» به یکی از مهم ترین معانی «وجد» و دو مشتق مهم آن، یعنی «وجود» و «موجود»، تبدیل و مقبولیت آن روز به روز فراگیرتر شده است؛ گرچه این واژه و مشتقات آن، همچنان معانی سابق خود را هم حفظ کرده اند.
    کلیدواژگان: وجود، موجود، ابن سینا، عصر ترجمه
  • سهام مخلص، رضا اکبری، رضا رسولی شربیانی، گیتا مقیمی صفحات 103-118
    رساله الطیر ابن‏سینا حکایت نمادین هبوط نفس یا همان عقل از عالم علوی، اسارت او در عالم مادی و تلاش برای رهایی و اتصال دائمی با عقل فعال است. در این داستان، نمادهای مختلفی همچون پرنده، صیاد، دام، غم غربت، سفر، اسارت، کوه و نمادهای پیرامونی هریک وجود دارد. ابن‏سینا در این رساله، نظری های فراطبیعت گرایانه درباره معنای زندگی ارائه می‏کند. بر اساس این نظریه، زندگی هنگامی معنادار خواهد بود که انسان هدفی اساسی را در زندگی کشف کند و آنگاه، با رغبت برای وصول به آن بکوشد. این هدف لازم است دارای ارزش واقعی باشد و انسان در رسیدن به آن، به موفقیت واقعی دست یابد. چنین هدفی همان خداوند است. معنای زندگی در نظر ابن‏سینا با جاودانگی نفس، وجود خداوند، قدرت معرفتی عقل و امکان تکامل انسان تا مقام اتصال دائمی به عقل فعال، پیوند خورده است.
    کلیدواژگان: رساله الطیر، ابن سینا، معنای زندگی، نفس، فراطبیعت گرایی
  • زین العابدین فرهادی، حسن قنبری، مسعود صادقی صفحات 119-138
    ابن سینا معتقد است نفس انسانی دارای حیات جاودانه است؛ لکن وی به رغم باور به ابدی بودن نفس، ازلی بودن آن را نمی پذیرد و به حدوث تجردی نفس باور دارد. وی در بسیاری از آثارش، ادله ای برای اثبات جاودانگی نفس اقامه کرده است. ابن سینا با استفاده از اصولی چون تعلق تدبیری نفس به بدن، نیازمندی نفس به عقول مجرده، مجرد بودن نفس انسانی، تعقل ذات توسط نفس، تعقل امور نامتناهی توسط نفس، و نابود نشدن نفس توسط علل موجده آن، ادله ای برای اثبات جاودانگی نفس اقامه می کند. در این میان، آنچه به گونه ای هسته مشترک تمام ادله ابن سینا را تشکیل داده است و به صورت مستقیم یا ضمنی، در ادله وی دیده می شود، بساطت و تجرد نفس انسانی است. ابن سینا در آرای خود در این زمینه، تحت تاثیر افکار ارسطوست. ادله ابن سینا، اگرچه تا اندازه زیادی در اثبات جاودانگی نفس موفق بوده است، رخنه هایی نیز دارد که از آن جمله عدم تبیین چگونگی استکمال نفس در عین وجود تجردی آن است. این مسئله در آرای ملاصدرا مورد توجه و اصلاح قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نفس انسانی، ادله جاودانگی، تجرد نفس، ابن سینا
|
  • Mohammad Saeidimehr Pages 5-16
    Muslim philosophers and theologians have considered pain from various aspects and tried to answer to the relevant questions. One of these questions which attracted the attention of philosophers is about the causes of pain. As a philosopher as well as a physician, Avicenna investigates the problem of the (efficient) cause(s) of pain. He does not restrict the cause of bodily pains to the ‘separation of the continuity of bodily organs’. Instead, he adds the ‘unbalanced temperament’ as the second cause. In order to argue for the claim that such a separation can cause pain, he appeals to some experiences. Moreover, he provides some arguments for the second claim; one of them is based on the cases in which a specific pain is distributed in all parts of an organ. For him, such a pain cannot be caused by the separation. His view, however, faces many counter examples which show that neither of these two expresses the sufficient conditions of pain.
    Keywords: Cause of pain, separation of the continuity, unbalanced temperament, ancient medicine, Avicenna
  • Ahad Faramarz Qaramaleki, Muhammad Hossein Vafaiyan Pages 17-39
    Providing a clear definition for faculties of the soul and enumerates the functions of each of the powers, requires a priori answer to the question of "the possibility of a multiplicity of soul faculties" and "criterion of plurality of any of them". Ibn Sina is one of the first philosophers to explain the exact position of powers in soul and offers criterion of “plurality of powers based on the number of material-type verbs" based on the rule of Al-Wahed. Fkhre Razy by rejection of Kubravi Al-Wahed rule, challenges the Ibn Sina's criteria. He reduced the plurality of powers to a plurality of instruments and based on that, considers the soul directly as the perceiver and agent of all actions and their perceptions. In the meantime, sadrolmoteallehin provided a middle way on the issue based on foundations of psychology that are based on transcendental philosophy ontology. He neither followed Ibn Sina's way to introduce the soul faculties as agent and direct perceiver, nor did he offer the ideas like Fkhre Razy about the rejection of intermediary of powers. Rather, through a considering a gradational approach, he criticized Ibn Sina and Fkhre Razy reductionism. Moreover, he stated the various faculties of the soul in three orders of sense, mind and intellect, and despite of proofs over intermediary of powers, he saw the soul as a perceiver and immediate agent.
    Keywords: Self, Soul faculties, plurality of powers criteria, the Al- Wahed rule, perceptions, soul action
  • Fatemeh Shahidi Pages 41-62
    It is said that Farabi –like Avicenna- has classified the entities into two parts. In this classification which is based on the causality, all the entities -except God that is the single necessary by itself- are contingent by itself and necessary by means of the others. In spite of classifying the entities into necessary and contingent, in many of Farabi's works the criteria of distinction and consequently examples of these parts are different with Avicenna’s classification. From Farabi’s Sharh Al-Ibarah, two kinds of classifications are identified. The criterion of classification in one of them is actuality and in other is eternity. In both, non-materials are considered as necessary and materials are contingent. However, Farabi’s view is different in other works. In some of them nothingness is the separate characteristic of contingents and God is out of classification. In other works, this classification is exactly according to the Avicenna’s system.
    Keywords: Farabi, classification of entities, necessary, contingent, actuality, eternity, potentiality, nothingness
  • Amir Abbas Alizamani, Reza Rezazadeh, Kazem Mosakhani Pages 63-82
    Kitab al-Shifa (Part of Theology) in comparison to the previous metaphysical works has a genuine and innovative structure, in addition to innovations in content. Regardless of statements of Ibn Sina in the Shifa's introduction, opinion of some researchers in Sina’s philosophy obviously denoted to this claim. Researching on the foundations and epistemic sides of this structure is valuable and necessary in that it can lead to clarifying depth, scope and type of Ibn Sina's view in establishing his metaphysics with marvelous and distinctive sides. The goal of this article is describing, analyzing and explaining the structure of metaphysics in this Ibn Sina’s masterpiece. For this, the article begins with categorizing the various levels of knowledge structure to four classes regarding the universal concept of structure and Ibn Sina's philosophy of science, including propositional, terminal, divisional and configurational. Then, we analyzed and described the structure of the Shifa's theology in case of these categories. According to the study, the structure of Shifa's theology is axiomatic in the propositional level, arboreal in terminal level and lineal in divisional and configurational levels. The result shows that foundationalism and essentialism in ontological and epistemological aspects, separately, had influence on creation of axiomatic structure of propositions and arboreal structure of terms in Kitab al-Shifa (Part of Theology). In addition, logic of asking question as a methodological factor influenced in its axiomatic structure.
    Keywords: Ibn Sina, Shefa's Theology, Structure, Philosophy of Science, Metaphysics
  • Eskandar Salehi, Parviz Zia Shahabi, Abbas Zahabi Pages 83-102
    There is a meaning transition about "Existence" (Wojūd) and "Existing" (Mojūd) in Arabic language. These two terms are derivities from one linguistical origin is named wejdān and in philosophical paradigm both of them were considered only as epistemic idioms to explain the relationship between narrator (as a subject) and outer world. After translation of Greek philosophical works to Arabic language and acceptation it by Muslim Philosophers the meaning of wojud and mojud changed slowly from epistemic to ontologic phase so that they were applied to explain objects by oneselves without their correlation with subject or narrator. In comparison with lexical and literary works befor and after Avicenna's period we discover an important conversion about the previous meaning to new one which was considered as "being from inexistence". After consolidation of Philosophy in Arabic language this new meaning extended quickly in philosophical texts however the previous meaning also is seen beside this new one.
    Keywords: Existence (Wojūd), Existing (Mojūd), Avicenna, Age of Translation Movement
  • Saham Mokhless, Reza Akbari, Reza Rasouly Sharabiani, Gita Moghimi Pages 103-118
    Risalat-al-Tayr is the symbolic story of the fall of the soul/intellect from the heavenly world, its being captivated in the mundane world, and its effort for liberation and eternal unification with intellectus agens. There are many symbols in the story including bird, hunter, trap, homesickness, journey, captivity, mountain etc. In this treatise, Avicenna proposes a supernaturalistic theory of the meaning of life, according to which the life will be meaningful only if a person discovers an essential goal in her life and tries to reach it. It is necessary for the goal to be actually valuable and for the person to be actually successful in achieving that goal. The only choice for such a goal is God. For Avicenna, the meaning of life is tied to immortality of the soul, existence of God, the epistemic ability of intellect, and the possibility of human evolution to the extent that she will be eternally unified with intellectus agens.
    Keywords: Risalat, al- Tayr. Avicenna, the Meaning of Life, Soul, zupernaturalism
  • Hasan Ghanbari, Masoud Sadeqhi, Zeinolabedin Farhadi Pages 119-138
    Avicenna believes human soul has an immortal life. While believing immateriality of soul he denies eternity of soul and believes human soul was created as incorporeal being. He made some argument in most of his books on justifying the problem. Some of his bases in this problem are; immateriality of soul that the human soul need to immaterial eternal Wisdom, that the eternal Wisdom don’t destroys human soul and other bases. Avicenna justifies immortality of soul. What is core of all of his argument and seen directly or implicitly is simplicity and immateriality of human soul. Aristotle’s thought effect on Avicenna’s idea in this problem. While some successful of Avicenna’s argument in immortality of soul, It has defects one of them is; week explanation of developments process of soul. This defect was considered in Molla-Sadra’s thought.
    Keywords: Human soul, arguments of immortality, immateriality of soul, Avicenna