فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1380)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1380)

  • 382 صفحه، بهای روی جلد: 9,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/01/15
  • تعداد عناوین: 22
|
  • سخن فصل
  • طالبان: چالشها و امنیت منطقه ای
    حمید احمدی صفحه 1
  • میزگرد
  • سید کاظم سجادپور، علیرضا شیخ عطار، الهه کولایی، سعید لطفیان، سید اسدالله اطهری صفحه 5
  • مقالات
  • حاتم قادری صفحه 53
    با پایان جنگ جهانی اول وفروپاشی امپراتوری عثمانی، کشور های جدیدی در خاورمیانه پابه عرصه وجود گذاشتند که همگی ساکنان آن اعراب بودند اما این کشورهای جدید التاسیس هیچ یک متناسب با ساختار جهانی از جمله واحد کشور_ملت نبودند و هنوز هم علیرغم داشتن حکومت های مستقل از این مرحله دور هستند. با این وجود به نظر نویسنده دراین منطقه از خاورمیانه ناسیونالیستی پا گرفت که برای اعراب جاذبه خاصی داشت و پژوهشگران از آن به عنوان پان عربیسم نام می بردند. اساسا وضعیت ثنوی میان ناسیونالیسم فراگیر،تنها یکی از چند وضعیت ثنوی حاکم بر کشور های منطقه بوده است. نویسنده معتقد است در این منطقه دو وضعیت ثنوی دیگر از نیز قابل تشخیص نیست.ثنویت رادیکالسیم و انقلابیگری از یک سو و محافظه کاری از یک سو و بالاخره، ثنویت سنت وتجدید در عام ترین مفهوم آن. اما ین تفاوت نباید منجر به این نتیجه گیری شود که کشور های متمایل به رادیکالیسم به تمامی، مظهر تجدد در میان اعراب هستند و بالعکس کشورهای محافظه کار نمایندگان سرسخت سنت به شمار می آیند.تلاش این مقاله برآن است که ثنویت های سه گانه با شرح و تفصیل بیشتری در میان کشورهای عربی و همچنین به نوعی دیگر در اسراییل مورد برسی قرار گیرد.
  • صادق زیبا کلام صفحه 69
    نویسنده مقاله اسلام، ناسیونالیسم و اصول گرایی در جهان عرب بحث خود را با ناسیونالیسم، تحولات تاریخی آن و تاثیر پدیداری نظام سرمایه داری در این تحولات آغاز می کند، او با اشاره به وضعیت پیدایش ناسیونالسیسم و پدیده ملت_کشور این مسئله را مطرح می سازد که فروپاشی امپراتوری های قرن نوزدهم به پیدایش تعداد زیادی ملت_کشور در قرن بیستم منجر می شود. نویسنده با بررسی تفاوت ریشه های ناسیمونالیسم عربی با ناسونالیسم اروپایی به نکته اشاره می نماید که بر خلاف ناسیونالیسم اروپایی نمی توان ناسیونالیسم عرب را از هویت دینی آن جدا ساخت. زیرا این هویت در قرن بیستم در سایه اسلام توان پدیدار شدن را داشته است. به نحویکه حتی روشنفکران سکولار غرب نیز نمی توانند هویت اسلامی را از ناسیونالیسم عربی جدا کنند. به عبارتی ناسیونالیسم عرب از بدو پیدایش سرشتی دوگانه داشته است زیرا از یک سو وامدار فرهنگ و تمدن خاص ملی است و از سوی دیگر توان کنار نهادن مذهب را ندارد.
  • فرهاد محمدی صفحه 83
    مقاله با بررسی موقعیت مناطق جغرافیایی در سراسر جهان به این مطلب اشاره می نماید که عمده معادن فلزی و غیر فلزی در کشور های جهان سوم تمرکز یافته اند و در این میان کشورهای خاور میانه و شمال آفریقا سهم عمده ای از این معادن را در اختیار دارند. نویسنده، نگاهی دارد به وضعیت پراکندگی معادن فلزی غیر فلزی در مناطقی مانند عربستان، مغرب، مصر، الجزایر و ایران و نحوه و میزان صدور این مواد به خارج از این کشو ها و سهم تولید و صادرات هر یک از این کشور ها. همچنین مقاله مسئله استفاده از تکنولوژی در این کشور به منظور افزایش بهره وری، بازارابی برای سرمایه گذاری و تشویق های ارایه شده از سوی کشور های خاورمیانه به سرمایه گذاران را مطرح می سازد و نگاهی دارد به موقعیت معادن در ایران. در اینجا با اشاره به تنوع فلزی و غیرفلزی و میزان تولید صادرات آن در برنامه های اول و دوم عنوان می شود که با تشویق سرمایه گذاری می توان در طول برنامه های سوم حدود ده میلیارد دلار سرمایه را به این بخش جلب کرد.
  • فرشید سیم بر صفحه 115
    مقاله با نگاهی بر مفاهم پایه ای موجود در ارتباط میان اقتصاد و مسایل زیست محیطی آغاز می شود، نحوه ارتباط به گونه ای است که این موارد در تاثیری پذیری از یکدیگر به عنوان اجزای یک سیستم واحد و کلی مطرح می گردد.
    همچنین مقاله در فرآیند بررسی به مسئله تفکیک سیستمی این رابطه از سسیستم بسته و تفکر سنتی به سمت تفکر جدید و باز در مورد محیط زیست و فعالیت های اقتصادی حرکت می کند. دراین مجموعه موضوع تولید ملی، رفاه و رشد اقتصادی و محیط زیست مطرح می شود.نقش عوامل موثر در تخریب محیط زیست، تعیین اثرات خارجی مثل هزینه ها وضعف های اجتماعی، رشد جمعیت و اثر تخریبی آن بر محیط زیست و بالاخره، موقعیت انسان وابزار و امکانات موثر در کاهش تخریب از دیگر مسایلی است که مورد بحث قرار می گیردو در این چارچوب عوامل کیفی، اطلاعاتی، فرهنگی، اخلاقی تشریح می گردد.
  • غلامحسین نهازی صفحه 143
    عوامل بروز بحران کم آبی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و عوامل تشدید کننده این بحران موضوع مقاله را تشکیل می دهد. بنابراین محتوای مقاله نظری دارد به کوشش های ملی و منطقه ای و بین المللی در جهت مهار بحران و همچنین استراژی که توسط بانک جهانی در حمایت از امور آب و خدمات بهداشتی در کشور های منطقه اتخاذ شده است. در این مقاله همچنین از عوامل بروز کم آبی در منطقه همانند رشد سریع جمیعت، کاهش سرانه آب قابل دسترس، توزیع نامتوازن آب، خشکسالی، بهره برداری بیش از حد از منابع مطرح شده و در عین حال از عدم کارایی فنی شبکه های آب رسانی، استفاده های نابجا از آب، ضعف کارایی سازمان های آب به عوان عوامل تشدید کننده یاد شده است. در ادامه، مسئله کوشش های ملی منطقه ای و بین المللی برای مهار بحران کم آبی، مسئله مشارکت مردم، افزایش سرمایه گذاری ها و بالاخره استراتژی بانک جهانی در حمایت از اجرای طرحهای توسعه امور آب و خدمات بهداشتی در کشور های منطقه آورده شده است.
  • تاثیر تحریم های سازمان ملل و نقش دولت عراق بر اوضاع نابسامان مردم این کشور
    کیهان برزگر صفحه 173
    رنج و مشقت اکثرت مردم عراق در طول 10سال گذشته واقعیتی انکارناپذیر و آشکار است. این که چه کسی مسئول چنین اوضاع نابسامانی است، موضوع این بررسی را تشکیل می دهد.به طور کلی دو دیدگاه متفاوت در این زمینه وجود دارد. عده ای اعمال تحریم های سازمان ملل ومحدودیت های ایجاد شده در قالب قطعنامه های مصوب شورای امنیت را دلیل اصلی بروز نابسامانی های اکثریت مردم عراق می دانند. در مقابل بسیاری نیز معتقدند که سیاست های اعمال شده از سوی دولت عراق، همچون عدم پذیرش به موقع قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل، تبعیض قائل شدن میان مردم نواحی مختلف کشور، اعمال سیاست های مناسب در توزیع موادغذایی (در چارچوب برنامه نفت برای غذا)و مراقبت های بهداشتی. نقش اساسی در بروز وتشدید این نابسامانی ها دارند. از این دیدگاه دولت عراق سعی دارد تا با ارائه آمارهای گمراه کننده وبی تناسب در مورد میان مرگ ومیر مردم این کشور و خصوصا«کودکان زیر 5سال، تمامی تقصیرها و مسئولیتها را را بردوش سازمان ملل و اعمال تحریم ها بیندازد. این تحقیق ضمن بررسی میزان تاثیرات سازمان ملل در این زمینه، به نقش واقعی و مسئولیت دولت عراق در تشدید این وضعیت اسف بار می پردازدو سعی می کند تا با ارائه آمارو تجزیه تحلیل علمی به نتیجه ای معقول و واقع بینانه در این زمینه دست یابد.
  • یوسف کورباژ ترجمه: احمد صادقی صفحه 195
    مسئله تغیرات جمعیتی و ایجاد ترکیب های جدید در فلسطین /اسراییل موضوع مقاله است. نویسنده با استفاده از آمارها براین عقیده است که به تدریج جمعیت فلسطینی های ساکن اسراییل و منطق اشغالی نسبت به یهودیان افزایش می یابد. او با ارایه آمار و ارقام این برآوردهای جمیعیتی را به نمایش می گذارد. مهاجرت و بازگشت فلسطین ها، جمعیت در حال انبوه شدن فلسطین و تاثیر آن برانتفاضه در مناطق اشغالی از جمله مسائلی است که در بحث عنوان می شوند. نویسنده گمانه های مختلفی را برای افزایش جمعیت با توجه به نرخ رشد در نظر می گیردو معتقد است که براساس نرخ رشد های مختلف در سال های مورد نظر یعنی 2050، 2040، 2025، 2018 جمعیت فلسطینی ها به تدریج اما استوار افزایش خواهد یافت و این خود فشاری رابرموقعیت اسراییل واردخواهد ساخت. از نظر نویسنده افزایش جمعیت، تحولات سیاسی شیوه های رفتاری اقتصادی و سیاسی متفاوتی را پدید خواهد آورد وحتی بر چارچوب حکومتگران چپ و راست اسراییل تاثیر خواهد گذارد. به همین دلیل دولتهای اسراییل اعم از راست و چپ همواره تلاش دارند تا زا زاد و ولد فلسطینی ها موجب در اقلیت قرار گرفتن یهودیان نشود و همواره با جذب مهاجران جدید در صدد آن هستند با این پدیده که از نظر آنها می تواند مبارزه مردم فلسطین را تشدید کند، مقابله نمایند.
  • اسناد
  • دیدگاه و گزارش
  • یمن و چالش با عربستان
    صفحه 302
  • اثر تحریم های سازمان ملل بر صنعت نفت عراق
    صفحه 316
  • معرفی و نقد کتاب
  • نظام منطقه ای عربی و قدرتهای بزرگ
    صفحه 331
  • صفحه 355
|
  • Taliban and Iranian National Security: Challenges and Opportunities
    Dr. Hamid Ahmadi Page 1
    Taliban's destruction of the ancient Buddhist statues in Bamyyan region of Afghanistan was viewed with astonishment and Bamian incredulity by the international community. The author argues that this action may have a harmful impact on the Islamic World and Muslims’ credibility because it can provide a justification for the criticism of Islam as a religion opposed to the non-Islamic civilization and intolerant of other religions and thoughts. Furthermore, this conduct could be used as a pretext for denouncing political Islam, particularly in the United States. On the whole, it might be used to portray a negative image of political Islam. Taliban's senseless action could also encourage reciprocal and retaliatory actions of the adherents of other religions, most notably the Hindus and the Buddhist in Asia. Despite many years of Taliban's domination of Afghanistan, the internal conflicts between Afghan's rival factions continue to impede peace and stability in this Islamic state. Taliban has the intention of creating problems for other countries in the region- a point which was brought home to Iran by the incident of Hirmand River. The only effective way of confronting the Taliban problem is regional and international cooperation.
  • Dr. Seyed Asadollad Athary, Dr. Elaheh Koullaee, Dr. Saideh Lotfian, Dr. Kazem Sajjadpour, Ali Reza Sheikh Attar Page 5
    The fall of the USSR led to the creation of Central Asian and Caucasian states which occupy a special position in terms of their political, economic and cultural importance in the region of Eurasia. After the birth of these states, the international community was faced with a new phenomenon within the context of world politics. Naturally, regional states adjacent to Central Asia and Caucasus as well as the great powers were concerned about their foreign policies toward this set of newly established states. Islamic Republic of Iran also had to deal with a subsystem of dissimilar states instead of just one state (i.e., the Soviet Union). This unexpected increase in the number of Iran's northern neighbors has undeniably had an impact on Iran's grand strategy and its regional foreign policy. In view of the geostrategic position of Central Asian and Caucasian states, the region's rich resources, the expansionist policies of the great powers aimed at gaining concessions from these states as well as historical-cultural ties and geographical proximity of Iran to these states, Middle East Quarterly devotes its roundtable in this issue to Iran's foreign policy toward these states in the last decade.
  • Dr. Sadegh Zibakalam Page 69
    The author begins his discussions with an assessment of the historical evolution of nationalism in the Arab World, and the impact of capitalism on this development. By analyzing the issue of the emergence of nationalism and the phenomena of the nation-state, he examines the difference between the roots of Arab nationalism and European nationalism. Based on this comparison, he argues that contrary to European nationalism, one cannot separate religious identity from Arab nationalism because this identity has been developed in the shadow of Islam in the 20th century. Even Arab secular intellectuals cannot detach Islamic identity from Arab nationalism. It means that Arab nationalism from the outset has had dual characteristics. On the one hand, it is based on a specific set of national cultural and civilizational attributes, and on the other hand, it has been powerless to reduce the effective role of religion.
  • Farhad Mohammadi Page 83
    The main focus of this article is a discussion of the economic importance of metals and mining in the Middle East and parts of North Africa. Recent statistics on the distribution of mineral resources and mines in Egypt, Iran, Maghreb and Saudi Arabia are presented. The author provides an overview of the volume of the production and exports of metal and non-metal resources, and the shares of each country. An emphasis is placed on the significance of the use of advanced technology to increase productivity, and on the policies of the Middle Eastern states to encourage investment in this sector. The volume and the significance of exports of these resources in Iran's First and Second Development Plans are also examined.
  • Dr. Farshad Simbar Page 115
    The author analyzes the association between economic development and the protection of the environment. He reviews an array of attitudes toward the issue of interdependency of economic activities and the environment, ranging from the more traditional to new ways of thinking. Factors leading to environmental degradation such as rapid population growth are investigated. After presenting a cost-benefit analysis in terms of economic growth, development, welfare and ethics, he discusses the availability of effective means of solving environmental problems.
  • Gholam Hussein Nahazi Page 143
    The main objective of the author is to explore the underlying causes of the chronic problem of water shortages in the Middle East and North Africa (MENA). He identifies the following determining factors of water crisis: the rapid rates of population growth rates, the reduction in the volume of available per capita water, unbalanced distribution of water resources across the region, draught, over-exploitation of this vital resource by some irresponsible governments, the misuses of water, technical inefficiency of water distribution networks, and the weaknesses inherent in the competency of national water organizations. Having described the most serious causal factors, the author studies national, regional and international efforts aimed at ending this water crisis. Among the major policies recommended, he mentions the issue of encouraging more popularparticipation, increasing investments in this sector, and finally the World Bank strategy of providing financial and technical aid to the regional countries which are implementing development plans with a focus on water resources and health service provisions.
  • UN Sanctions and the Iraqi People
    Dr. Kayhan Barzegar Page 173
    The extent of suffering and hardship of the majority of the Iraqi people caused by the UN sanctions in the last ten years are undeniable. The question raised in this article is who should bear the responsibility for this frustrating situation. To answer this question, two opposing views are presented: a) the UN through the implementation of the enforceable Security Council resolutions has brought about this crisis for the Iraqis’s B) The Iraqi government with its refusal to accept the UN resolutions and its discriminatory food distribution policies within the framework of the oil-for-food programs has exacerbated this problem. The author examines the relative merit of these two views by focusing on an analysis of health-related statistics such as infant mortality rates in Iraq.
  • Yussef Courbage, Tran. By Ahmad Sadeghi Page 195
    The author examines the implications of demographic changes and the new population composition in Palestine-Israel. He argues that we shall witness a gradual increase in the number of Palestinians living in Israel and the occupied territories. By presenting estimates of statistics on population growth rates in selected years (i.e., 2018, 2025, 2040, 2050), he reveals that the Palestinians might become a majority in Israel. The resolution of the perplexing issue of the right of return of Palestinian refugees combined with their rapid population growth rates will have positive impact on the size of Palestinian population. These demographic changes will undeniably have economic and political consequences for the Tel Aviv government. To confront this dilemma, all Israeli governments ranging from Labor to Likud have constantly tried to encourage new Jewish immigrants and force more Palestinians to leave their historical homeland.