فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال نهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1381)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی صفحه 1
    تحلیل سیاست خارجی کشورهای خاورمیانه با توجه به روند و سرعت تحولات منطقه بسیار مشکل است، به ویژه آنکه پژوهشگران در پی آسیب شناسی نیز باشند. مقاله حاضر، با اذعان به دشواری چنین مطالعه ای و تاکید بر موفقیتهای ایران در دو دهه اخیر، در صدد آسیب شناسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برآمده است؛ یعنی شناسایی عوارضی که گاه مانع از تحقق بعضی از اهداف و منافع این کشور شده است. نویسنده با ذکر الزامات و ویژگی های سیاست خارجی مطلوب، چارچوبی برای ارزیابی سیاست خارجی ایران در نظر می گیرد و بر اساس آن، یازده آسیب را بر می شمرد که بعضی از این آسیب ها ناشی از محدودیتهای ماهوی و برخی نشات گرفته از مشکلات شکلی است. از دید نویسنده، ترکیب این مشکلات وموانع موجب شده است که سیاست خارجی ایران از وضعیت آرمانی و مطلوب دور شود و برای افزایش موفقیت، چاره ای جز رفع این آسیب ها نیست .
    کلیدواژگان: واقع گرایی، آرمان گرایی، نظام بین الملل، منافع ملی، اهداف ملی، ساختار تصمیم گیری، گفتمان قدرت
  • بیژن اسدی صفحه 41
    حادثه یازدهم سپتامبر موجب شده است که روابط و سیاست بین الملل وارد مرحله جدیدی شود. ارزیابی پیامدهای این حادثه – به ویژه در مورد افغانستان- همچنان در دستور کار سیاستگذاران و پژوهشگران قرار دارد. در این مقاله، نویسنده با اشاره به بهره برداری مقامات آمریکایی از حادثه یازدهم سپتامبر، آثار آنرا بر موقعیت سیاسی جدید منطقه خلیج فارس بررسی کرده است. از دید وی، جغرافیای سیاسی خلیج فارس به شدت تحت تاثیر حادثه یاد شده است و ایالات متحده می کوشد که با طرح و پی گیری بحث مبارزه همه جانبه با تروریسم، اهداف و منافع خود را دنبال کند. از این رو می توان گفت که هدف آمریکا از حضور گسترده تر در این منطقه، توسعه و تکمیل سیاستهای قبلی این کشور، و البته، با قدرت و جدیت بیشتر در شرایط مساعد حاظر است. قابل ذکر است که این مقاله برگرفته از کتاب مجموعه مقالات دوازدهمین همایش بین المللی خلیج فارس است و در همایش مزبور در تاریخ 14 و 15 اسفند 1380 در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تروریسم، جنبشهای بنیادگرای اسلامی، گروه القاعده، نظم نوین جهانی، استراتژی منطقه ای آمریکا، استراتژی قدرت سوم
  • غلامحسین نهازی صفحه 61
    یکی از مهمترین و رایج ترین روش های شناخت گرایشها، باورها و دیدگاه های مردم، سنجش افکار عمومی است. سنجش منظم و دقیق افکار عمومی می تواند تغییرات دیدگاه عمومی را نسبت به یک موضوع خاص نشان دهد و حتی در شناسایی ریشه ها و چگونگی این تغییرات موثر باشد. مرکز مطالعات علمی و تحقیقات استراتژیک خاورمیانه که بررسی و تحلیل مسائل خاورمیانه را به عنوان وظیفه علمی خود در نظر گرفته است، برای شناخت آخرین گرایشها و دیدگاه ها درباره تحولات منطقه – بویژه در سطح نخبگان علمی کشور– در سالهای اخیر به چند مورد نظرسنجی مبادرت کرده است؛ از جمله می توان به نظرسنجی از متخصصان ارشد و استادان دانشگاه ها درباره تحولات خاورمیانه (دی 79 تا خرداد 80 ) اشاره کرد که خلاصه ای از آن در صفحات آینده آمده است. این نظر سنجی که شامل هشت پرسش می شد، به شیوه پرسشنامه ای صورت گرفت و داده های بدست آمده با توجه به متغیرهای جنس، سن، مدرک تحصیلی و رشته تخصصی تجزیه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نظر سنجی، افکار عمومی، نخبگان علمی، رسانه های گروهی، بحران خاورمیانه
  • حسین توفیق ابراهیم ترجمه: عبدالرضا همدانی صفحه 121
    ظرف دو سال گذشته، روابط آمریکا و عراق تحت تاثیر دو عامل ریاست جمهوری بوش و حادثه یازده سپتامبر وارد مرحله تازه ای شده است. حضور تعدادی از نخبگان دولت بوش پدر در دولت بوش پسر این نکته را به ذهن متبادر کرده است که ماموریت سرنگونی صدام حسین، این بار، به اتمام خواهد رسید. از سوی دیگر، اگرچه ارتباطی میان حادثه یازده سپتامبر و دولت عراق مشاهده نشده است، آمریکا به بهانه جنگ علیه تمامی اشکال تروریسم می کوشد که ائتلافی بین المللی را علیه عراق سازمان دهد. در این مقاله، اختلاف موجود در دولت آمریکا بر سر چگونگی برخورد با عراق و کسب موافقت دیگر کشورها، مورد بحث قرار گرفته است و نیز تلاشهای آمریکا و انگلیس برای کنترل بیشتر عراق، از طریق پی گیری طرح مجازاتهای هوشمند، توضیح داده شده است. نویسنده با تاکید بر اینکه کشور های عربی در ائتلاف بین المللی مورد نظر آمریکا جایگاه مهمی ندارند، ماه های آینده را برای رژیم عراق سرنوشت ساز خوانده است.
    کلیدواژگان: تروریسم، سلاحهای کشتار جمعی، مجازاتهای هوشمند، ائتلاف بین المللی، برنامه نفت در برابر غذا
  • حسین شریفی طرازکوهی، سیدکمال الدین محمدرفیعی صفحه 135
    پیدایش اسراییل و استمرار حیات آن در یکی از مهمترین مناطق دنیا بحثهای فراوانی را دامن زده است، همچنان که عملکرد این رژیم در قبال فلسطینی ها و کشورهای همسایه تاکنون مورد بررسی محققان زیادی قرار گرفته است. در مقاله حاضر، عملکرد اسراییل با توجه به ملاک ها و معیار های حقوق بشر بین المللی مورد تحلیل و ارزیابی واقع شده است و به نظر نویسندگان آن، کنش ها و واکنش های داخلی و خارجی این رژیم با بسیاری از کنوانسیون های مورد پذیرش جامعه جهانی مغایرت دارد. نویسندگان مقاله با طرح موادی از کنوانسیون چهارگانه ژنو، پروتکل های الحاقی به آن و نیز معاهده عدم تجاوز ریودوژانیرو، نشان می دهد که این مواد مورد بی اعتنایی آشکار مقامات اسراییل قرار گرفته اند، همچنان که فلسطینی ها نتوانسته اند از حقوق طبیعی خود از جمله حق تعیین سرنوشت و حق آزادی و امنیت شخصی به شکلی مناسب برخوردار شوند. از این دید، با استناد به بعضی اصول مورد پذیرش جامعه جهانی از قبیل مداخله بشر دوستانه و در پرتو مفاهیمی چون جنایت بین المللی میتوان برای تضمین حقوق فلسطینی ها و جلوگیری از اقدامات خشونت آمیز اسراییل راهکاری مناسب یافت.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، مداخله بشر دوستانه، تبعیض نژادی، جنایات بین المللی، جرایم علیه بشریت
  • بهجت کرانی، محمدحسین حافظیان صفحه 163
    در این مقاله، نویسنده به این نکته اشاره می کند که هم اکنون جهانی شدن محور بسیاری از پژوهش ها و همایش ها قرار گرفته است و در این میان، تمرکز بر مسایل خاورمیانه به عنوان منطقه ای حساس در جهان نیز رو به فزونی است. وی لزوم توجه به ابعاد گوناگون سیاست نرم و پیامد های جهانی شدن رادر منطقه خاورمیانه مطرح می سازد و با ذکر برخی از دیدگاه های صاحب نظران این منطقه، نتیجه می گیرد که برداشت این افراد از پدیده جهانی شدن اساسا منفی است. در پایان نیز به بررسی پدیده جانشینی سیاسی در منطقه خاورمیانه پرداخته شده است و نویسنده این پیش بینی را مطرح میکند که جا به جایی حاکمان در خاورمیانه در آینده پیامد های برجسته و مهمی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، سیاست نرم، کشمکش، سیاست خارجی، جانشینی
  • ج. ای. پیترسن ترجمه: علی رستمی صفحه 181
    بحران جانشینی و پیامدهای آن، به یک مسئله مهم در تعدادی از کشورهای خاورمیانه تبدیل شده است. با پایان یافتن دوره رهبران سالخورده کشورهای عربی خاورمیانه، سئوالاتی چند در مورد شیوه انتقال قدرت و پیامدهای داخلی و خارجی آن، نظر پژوهشگران را به خود جلب کرده است. پیترسن، یکی از کارشناسان مسایل منطقه، در این مقاله مسئله جانشینی را در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بررسی کرده، و سناریو های احتمالی انتقال قدرت و مشکلات رهبران نسل جدید این کشورها را برشمرده است. او نتیجه می گیرد که در کنار تحولاتی چون رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی و افزایش تعداد تحصیل کردگان ، سازو کارهای انتقال قدرت همچنان مبهم و غیر قابل پیش بینی است، بویژه اینکه نظام سیاسی این کشورها در حال دگردیسی از امیرنشینی به سلطنتی است.
    کلیدواژگان: بحران جانشینی، شورای همکاری خلیج فارس، جوامع قبیله ای، رقابت خانوادگی، نظام سیاسی وراثتی
  • معرفی و نقد کتاب
  • کیهان برزگر صفحه 205
  • رابرد آلسن ترجمه: ابراهیم یونسی، رحمن قهرمان پور صفحه 229
  • مهدی قویدل صفحه 237
|
  • Seyed Jalal Dehghani Firouz, Abadi Page 1
    The analysis of the foreign policies of the Middle Eastern states are highly difficult, considering the pace and trend of regional developments, especially if scholars also seek to recognize pathologies. This article seeks to conduct the pathology of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, acknowledging the complexity of such a study and emphasizing Iran’s successes within the two past decades; in other words, it aims to identify the deficiencies precluding the realization of certain ends and interests of the country. Mentioning the requirements and characteristics of desirable foreign policy, the author considers a framework for the assessment of Iranian foreign policy and on the same token, he counts 11 deficiencies part of which stem from the substantial limitations and part of which arise from formal problems. According to the author, the combination of these problems and obstacles have led Iranian foreign policy to stay away from desirable and ideal situation, and in order to achieve further success, there is no option other than to remove these vulnerabilities.
    Keywords: Realism, Idealism, International System, National Interests, National Ends, Structure of Decision, Making
  • Bijan Assadi Page 41
    The September 11th events have caused international relations and politics to enter a new phase. The assessment of this incident’s impact- in particular in the case of Afghanistan- already gains the attention of policy-makers and researchers. Pointing to US authorities’ exploitation of the September 11th incident, the author has addressed its effects on new political position in the Persian Gulf region. In his view, Persian Gulf geopolitics is highly affected by the incident in question and the United States attempts to pursue its own ends and interests by proposing and following the discussion of full-fledged battle against terrorism. Therefore, it may be suggested that the United States aims to expand and complement its prior policies, albeit more assertively and aggressively under current desirable conditions by extending its presence in the region.
    Keywords: Terrorism, Islamic Fundamentalist Movements, Al, Qaeda Network, New International Order, US Regional Strategy, Third Power Strategy
  • Gholamhossein Nahazi Page 61
    The Center for Scientific Research and Middle East Strategic Studies has undertaken a number of pollings in recent years in order to recognize recent tendencies and views on regional developments in particular within the country’s scientific elites. Among them is a poll of senior specialists and university professors’ opinions about Middle Eastern developments (January 2001 through June 2001) a summary of which is presented here. This poll consisting of 8 questions was carried out in the form of a questionnaire and the data were analyzed in light of factors such as gender, age, educational degree and field of study.
    Keywords: Poll, Public Opinion, Scientific Elites, Mass Media, Middle East Crisis
  • Hasanein Towfigh Ibrahim, Trans. Abdulreza Hamadani Page 121
    Within the past two years, US-Iraqi relations have entered a new phase affected by George Bush’s presidency and the September 11th terrorist attacks. The presence of a number of elites from the Bush Senior’s administration in the Bush Junior’s administration bears it in mind that the mission to overthrow Saddam Hussein will be fulfilled this time. On the other hand, although there is not evident any link between the September 11th events and the Iraqi government, the United States attempts to build an international coalition against Iraq in the pretext of battle against all forms of terrorism. In this article, dispute within the US administration over how to deal with Iraq and to acquire other countries’ consent is discussed and US and British efforts to further control Iraq through smart sanctions have been explained. Emphasizing that Arab countries do not possess an important position in the international coalition envisioned by the United States, the author has described incoming months as fateful for the Iraqi regime.
    Keywords: Terrorism, Weapons of Mass Destruction, Smart Sanctions, International Coalition, Oil for Food Program
  • Hossein Sharifi Tarazkouhi, Seyed Kamaloddin Mohammad, Rafiei Page 135
    The establishment of Israel and its continued existence in one of the most important regions of the world have given rise to much controversy as this country’s attitude toward the Palestinians and neighboring countries have already been subject to study by many researchers. In this article, Israeli operations have been analyzed and assessed in light of international human rights standards. According to the authors, this regime’s domestic and foreign actions and reactions do contravene most of conventions accepted by the international community. Citing certain articles of the Four Geneva Conventions, Annexed Protocols and Rio de Janeiro Non-Aggression Treaty, the authors demonstrate that such articles have fragrantly been ignored by the Israeli authorities, as Palestinians have not been able to sufficiently enjoy their natural rights including self-determination, right to freedom and personal safety. In this perspective, an appropriate solution can be found in order to ensure Palestinian rights and the prevention of Israel’s violent actions through invoking certain principles accepted by the international community such as ‘humanitarian intervention’ and in light of concepts like ‘international crime.’
    Keywords: Right to Self, Determination, Humanitarian Intervention, Racial Discrimination, International Crimes, Crimes against Humanity
  • Bahgat Korani, Tans. Mohammad Hossein Hafezian Page 163
    In this article, the author suggests that globalization is currently at the center of much research and many seminars and in the meantime focus on Middle Eastern issues as a crucial region in the world is increasing. He proposes the necessity of attention to various dimensions of soft politics and the consequences of globalization in the Middle East and referring to the viewpoints of certain scholars in the region concludes that their perception of the phenomenon of globalization is essentially negative. At the end, the author addresses the phenomenon of political succession in the Middle East region and predicts that the replacement of rulers in the Middle East in the future will bring about salient consequences.
    Keywords: Globalization, Soft Politics, Conflict, Foreign Policy, Succession
  • J. A. Peterson, Trans. Ali Rostami Page 181
    Succession crisis and its consequences have become important problems in a number of Middle Eastern countries. With the end of rule of old Arab Middle East leaders, several questions on how to transfer power and on its domestic and foreign consequences have gained the attention of researchers. Peterson has dealt with the question of succession in the countries member to the Persian Gulf Cooperation Council and has developed probable scenarios for transfer of power and problems faced by the countries’ new generation of leaders. He concludes that along with developments such as economic growth, social welfare and increase in the number of the educated people, mechanisms for transfer of power still remain vague and unpredictable, especially because the countries’ political systems are transforming from emirate to monarchy.
    Keywords: Succession Crisis, Persian Gulf Cooperation Council, Tribal Societies, Familial Rivalry, Hereditary Political System