فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال دهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1382)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال دهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/06/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات
  • بهرام مستقیمی صفحه 1
    تهاجم آمریکا به عراق موجب گمانه زنی های فراوان و متفاوتی شده است. در مقاله حاضر با توجه به این واقعه و اشغال عراق توسط نیروهای ائتلاف، کارآیی نظریه توطئه برای توضیح آن مورد پرسش و تحلیل قرار گرفته است. به عبارت دیگر، پرسش اساسی آن است که چنین طرز فکری تا چه اندازه با واقعیت منطبق است و آیا قابلیت تحلیل بحران یاد شده را دارد؟ به نظر نویسنده، احساس ناتوانی یکی از بازیگران یا طرفداران این بازیگر، مخالفان طرف مقابل و یا عدم رضایت آنان از نتیجه بحران، عامل شکل دهنده به این طرز فکر است. وی با بررسی دیدگاه های توطئه باورانه ارایه شده در مورد بحران عراق، با دقت نشان می دهد که این نظریات از آنچنان استحکامی برخوردار نیستند که بتوانند مبنای یک تحلیل علمی قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: نظریه توطئه، بحران عراق، منطقه خاورمیانه، بحرانهای بین المللی، شرکتهای نفتی، محافظه کاران جدید
  • سیدجلال دهقانی فیروزآبادی صفحه 41
    همسایگان عراق، در دهه های اخیر، همواره در معرض سیاستهای زیاده خواهانه و توسعه طلبانه این کشور قرار داشته اند و به رغم دگرگونی چندباره رژیم عراق طی هشتاد سال گذشته، این ویژگی به صورت اصلی ثابت در رفتار و سیاست خارجی این کشور نمود داشته است، مقاله حاضر با بررسی این واقعیت که موجب بروز بحرانهای جدی مرزی و حتی آغاز دو جنگ مهم و دامنه دار در منطقه شد، به بررسی این فرضیه می پردازد که عوامل ژئوپلیتیکی و موقعیت جغرافیایی عراق، مهمترین عامل توسعه طلبی در رفتار و سیاست خارجی آن بوده است و عوامل و متغیرهای دیگر، صرفا در شدت و ضعف و چگونگی اثرگذاری آن نقش داشته اند. برای تایید این فرضیه، به پیشینه روابط عراق و همسایگانش توجه شده و با طرح نظریات گوناگون در مورد نقش و اهمیت ژئوپلیتیک، الزامات عینی و روانی موقعیت جغرافیایی عراق مورد بحث قرار گرفته است. در نهایت نیز درباره پی آمدها و بازتابهای منطق ژئوپلیتیک در سیاست خارجی این کشور، به ویژه در دوره پس از حزب بعث، نکاتی چند طرح شده است.
    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، سیاست خارجی عراق، عراق پس از صدام، نظریه ژئوپلیتیک، جنگ و ستیز
  • منوچهر پایور صفحه 69
    علل تهاجم آمریکا به عراق از جمله موضوعات مهم و زنده ای است که همچنان در مرکز توجه صاحب نظران مسایل منطقه قرار دارد. براساس فرضیه این نوشته، تهاجم به عراق بیشتر جنبه سیاسی داشته و این جنبه بیش از عوامل اقتصادی یا امنیتی صرف حایز اهمیت بوده است. به عبارت دیگر، آمریکا با این اقدام در پی طراحی نظم جدیدی در جهان و اعلام مرحله نوینی از روابط بین الملل است و هر کشوری که بخواهد رفتاری خارج از این چارچوب داشته باشد؛ ممکن است با عکس العمل شدید و حتی نظامی ایالات متحده روبه رو شود. از سوی دیگر، آشکار است که اشغال نظامی عراق بیش از همه امنیت ملی کشورهایی چون ایران و سوریه را تحت تاثیر قرار خواهد داد و عراق به صورت پایگاهی برای کنترل این کشورها در خواهد آمد با عنایت به این نکات، محورهایی چون سیاست خارجی دولت بوش، مواضع آمریکا در قبال عراق و پی آمدهای اشغال نظامی عراق مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، بحران عراق، سیاست خارجی آمریکا، حقوق بشر، نظم نوین جهانی، امنیت بین المللی
  • دانیل بای من ترجمه: عظیم فضلی پور صفحه 91
    پس از فروپاشی نظام سیاسی عراق، آینده این کشور و تاثیر امنیت آن بر مسایل منطقه خاورمیانه مورد بررسی و گمانه زنی پژوهشگران قرار گرفته است. در مقاله حاضر که با نگاهی راهبردی نوشته شده است، نویسنده اهداف و تهدیدهای پیش روی نیروهای ائتلاف در عراق پس از صدام را بر می شمرد و راهکارهایی برای تحقق اهداف و کاهش مشکلات مطرح می کند. هدف اصلی وی، در واقع، یافتن راه هایی برای تامین ثبات مورد نظر در عراق جدید است. نویسنده تامین امنیت عراق را، به درستی، در پیوند با ساختار جدید امنیتی در منطقه می بیند، از این رو، جایگزینی تدریجی نیروهای ناتو و پررنگ شدن نقش سازمان ملل را در جهت کاهش مشکلات نیروهای ائتلاف پیشنهاد می کند. اما از منظری کلان تر تهدیدهای پس از جنگ در منطقه خاورمیانه عبارتند از: شورشهای منطقه ای تروریسم، فرسایش نیروهای نظامی، و شکست دیپلماسی. نویسنده بهترین راه برای حل این مشکلات را تسریع در بازسازی عراق می داند.
    کلیدواژگان: عراق پس از صدام، تسلیحات کشتار جمعی، ساختار سیاسی عراق، سیاست خارجی آمریکا، امنیت منطقه ای، سازمان ملل متحد
  • گریگور گاوز ترجمه: لیلا چمن خواه زرندی صفحه 113
    وقوع دو جنگ دامنه دار در آغاز دهه های 80 و 90 میلادی، تحولات منطقه خاورمیانه و نظام بین الملل را تا مدتها تحت تاثیر قرار داد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که چرا عراق در آغاز این دو دهه تصمیم به آغاز جنگ با همسایگان خود گرفت؟ به نظر نویسنده، ملاحظات امنیتی در تصمیم رهبران عراق نقش مهمی داشته است و تفسیرهای دیگری چون واقع گرایی تهاجمی یا بحران اقتصادی ناتوان از تبیین و توضیح علل وقوع جنگ است. به عبارت دیگر، نیروی برانگیزاننده صدام حسین برای آغاز جنگ با ایران و کویت، باور وی به تلاش نیروهای بیگانه برای بی ثبات کردن رژیم بعث عراق بود. صدام معتقد بود که به رغم این تلاشها، عراق از شانس و توانایی خوبی برای پیروزی در جنگ برخوردار است.
    کلیدواژگان: تئوریهای تصمیم گیری، واقع گرایی تهاجمی، جنگ و ستیز، بحران اقتصادی، منطقه خاورمیانه، حزب بعث عراق
  • سعید پیشداد صفحه 151
    با فرو پاشی اتحاد شوروی و افزایش تعداد اعضای اکو در آغاز دهه 1990 میلادی، زمینه مناسبی برای رشد و گسترش فعالیتهای این سازمان پدید آمد. در مقاله حاضر که با هدف سنجش میزان هم گرایی میان کشورهای عضو سازمان تدوین و تنظیم شده، از نظریه کانتوری و اشپیگل به عنوان چارچوب تئوریک بحث استفاده شده است. بر این اساس، چهار متغیر ارتباطات شخصی، ارتباطات جمعی، مبادلات نخبگان، و حمل و نقل مورد توجه قرار گرفته و روابط کشورهای عضو در این زمینه بررسی شده است. به نظر نویسنده، آمار نشان می دهد که در سالهای اخیر، ارتباطات در هر چهار وجه افزایش داشته است، از این رو می توان ادعا کرد که این روند موجب تقویت هم گرایی در منطقه اکو شده است.
    کلیدواژگان: اکو، هم گرایی، همکاریهای اقتصادی، ارتباطات جمعی، رسانه های گروهی، گردشگری
  • فاطمه سر رشته ایزد موسی صفحه 177
    حدود سه دهه از فعالیت سازمان کنفرانس اسلامی می گذرد و این سازمان فرامنطقه ای تلاشهایی را برای ایجاد هماهنگی میان کشورهای مختلف اسلامی به عمل آورده است. مقاله حاضر با تمرکز بر مسئله زنان، این سوال را مطرح می کند که موانع مشارکت و نقش زنان در کشورهای خاورمیانه ای عضو سازمان کنفرانس اسلامی چیست؟ در این زمینه آمارهای مختلف جمعیتی، سواد و تحصیلات، بهداشت، اشتغال و مشارکت سیاسی زنان در این کشورها ذکر شده است. طبق فرضیه، در گذشته فرهنگ سنتی کشورهای اسلامی موجب حاشیه نشینی اجتماعی و عدم رشد فرهنگی زنان می شد، ولی امروزه با گسترش سواد و تحصیلات، زمینه های مشارکت آنان تسهیل شده است.
    کلیدواژگان: سازمان کنفرانس اسلامی، منطقه خاورمیانه، وضعیت زنان، مشارکت سیاسی، اشتغال
  • فرشید سیم بر صفحه 207
    کشورهای در حال توسعه در چند دهه گذشته به طراحی و اجرای برنامه های گوناگونی برای رشد و پیشرفت دست زده اند و تحت تاثیر عوامل مختلف داخلی و خارجی به نتایج متفاوتی رسیده اند. نویسنده مقاله با نگاهی به تجربه کشورهای در حال توسعه، به ویژه در منطقه خاورمیانه، در زمینه برنامه ریزی اقتصادی، مسئله دخالت دولت در حوزه اقتصاد را مورد توجه قرار داده است. در بخش نخست مقاله، نکاتی چند در مورد برنامه های پنج ساله و بودجه سالیانه و نیز نگاه نظریه های اقتصادی به نقش دولت در رشد و توسعه اقتصادی طرح شد. اینک، در این بخش، تجربه هشت کشور ایران، ترکیه، عراق، کویت، عربستان سعودی، لیبی، مصر و الجزایر در زمینه برنامه ریزی اقتصادی و نتایج به دست آمده مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، بودجه، توسعه اقتصادی، کشورهای در حال توسعه، منطقه خاورمیانه، نظریه های اقتصادی
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Bahram Mostaghimi Page 1
    US invasion of Iraq has caused many different speculations. In this article, in light of this event and subsequent occupation of Iraq by the coalition forces, the author examines and analyzes the relevance of conspiracy theory for the explanation of this event. In other words, the main question includes how far such thinking conforms to realityand whether conspiracy theories are of ability to analyze the crisis in question? According to the author, what gives shape to this thinking is the feeling of inability on the part of one of the involved actors or the advocates of such actor, and opponents to the other party or their dissatisfaction with the outcome of the crisis. Studying viewpoints based on conspiracy with respect to the Iraqi crisis, the author aptly demonstrates that these theories lack such conceptual soundness that can serve as the basis of an objective analysis.
    Keywords: Conspiracy Theory, Middle East Region, International Crisis, Oil Companies, Neo, Conservatism
  • Seyed Jalaloddin Dehghani Firouzabadi Page 41
    Iraqi neighboring countries, within the recent decades, have consistently been exposed to this country’s expansionist policies and aggrandizement. This characteristic, in spite of several changes in the Iraqi regime during the past 80 years, has ostensibly persisted as a constant principle in the country’s foreign policy behavior. Examining this fact which resulted in the rise of serious border disputes and even the start of two major wars in the region, the author addresses the hypothesis that geopolitical factors and Iraq’s geographical location represent the most important factors accounting for the expansionism in the country’s foreign policy behavior and other variables have just played a part in the strengthening, weakening and the quality of influencing such behavior. To verify this hypothesis, the record of Iraq’s relations with its neighboring countries are examined, and objective and psychological requirements in the Iraqi geographical location are discussed, presenting different viewpoints. Finally, the author offers certain points on the consequences and repercussions of geopolitical logic in the Iraqi foreign policy.
    Keywords: Middle East, Iraqi Foreign Policy, Post, Saddam Iraq, Geopolitical Theory, War, Conflict
  • Manoochehr Payvar Page 69
    The causes leading to US invasion of Iraq is among the important and lively subjects that still gains the attention of scholars on regional issues. According to the author’s hypothesis, the invasion of Iraq is largely of a political dimension and such dimension is more important than economic and security factors. In other words, by invading Iraq, the United States seeks to design a new order in the world and declare a new phase in international relations under which any country wishing to behave out of this context may face harsh and even military reaction by the United States. On the other hand, obviously military occupation of Iraq will mainly affect national security of countries such as that of Iran and Syria, and Iraq will serve as a base for controlling these countries. Given these factors, the author addresses issues such as the Bush administration’s foreign policy, US positions toward Iraq and the security consequences of military occupation of Iraq.
    Keywords: Middle East, Iraqi Crisis, US Foreign Policy, Human Rights, New World Order, International Security
  • Daniel Byman, Trans. Azim Fazlipour Page 91
    Following the collapse of the Iraqi political system, the future of the country and the impact of its security on the Middle Eastern issues are among the topics of which analysts offer their views. In this article written from a strategic perspective, the author provides an account of the goals and threats faced by the coalition forces in the post-Saddam Iraq and makes suggestions for the realization of goals and reduction of the problems. Indeed, the author mainly intends to find solutions for securing desired stability in the new Iraq. The author sees the establishment of security in Iraq properly as linked to the new security arrangements in the region, so he recommends the incremental replacement of NATO forces and the intensification of UN role in order to reduce the problems faced by the coalition forces. However, from a wider perspective, the threats in the post-war Middle East include regional terrorist disturbances, the friction of military forces and the failure of diplomacy. The author views rapid reconstruction of Iraq as the most efficient way to resolve these problems.
    Keywords: Post, Saddam Iraq, Weapons of Mass Destruction, Iraq's Political Structure, US Foreign Policy, Regional Security, United Nations
  • Gregory Gause, Trans. Leila Chamankhah Zarandi Page 113
    The incidence of two widespread wars in the early 1980s and 1990s continue to affect the developments in the Middle East and international relations for many years to come. The main question of the article is why Iraq decided to go to war with its neighbors in the early 1980s and 1990s. According to the author, security considerations have played a crucial part in the decisions made by the Iraqi leaders and other interpretations such as aggressive realism or economic crises are incapable of exploring and explaining the causes of the aforementioned wars. In other words, the driving force behind Saddam Hussein’s decision to go to war with Iran and Kuwait involved his belief in the alien forces’ efforts to destabilize the Iraqi Ba’ath regime. Saddam maintained that despite such efforts, Iraq enjoyed a good chance and capability to win the wars.
    Keywords: Decision, Making Theories, Realism, War, Conflict, Economic Crisis, Middle East, Iraqi Baath Party
  • Said Pishdad Page 151
    With the fall of the Soviet Union and the increase in the number of ECO (Economic Cooperation Organization) members in the early 1990s, a suitable ground was generated for the expansion and extension of thise Organization’s activities. In this article, formulated with the goal of assessing the degree of integration among the ECO member countries, the author has drawn on the Cantoury and Spiegel’s theory as the conceptual framework. On this basis, he examines four variables including personal communications, public communications, elite exchanges, and transportation and studies relationships among the member states. In the author’s opinion, the statistical data demonstrate that within the recent years, relationships have grown in all four aspects. Therefore, it can be established that this trend has resulted in the enhancement of integration in the ECO region.
    Keywords: ECO, Integration, Economic Cooperation, Public Communications, Mass Media, Tourism
  • Fatemeh Sar, Reshteh Izadmousa Page 177
    Three decades have passed from the start of the activities of the Organization of Islamic Conference (OIC) and this trans-regional organization has made many efforts to establish harmony among diverse Muslim countries. This article, focusing on women’s question, proposes the question that which are the obstacles to women’s social, economic and political participation in the Middle Eastern countries member of the OIC? In this respect, varying statistical data are mentioned on demography, literacy and education, health, employment and political participation of women in such countries. According to the hypothesis, in the past, traditional culture governing Muslim countries caused women’s social seclusion and cultural impoverishment, but today the grounds are provided for women’s participation in various fields with the promotion of literacy and education.
    Keywords: Organization of Islamic Conference, Middle East, Women's Position, Political Participation, Employment
  • Farshid Simbar Page 207
    The developing countries have proceeded to design and implement various plans for growth and progress during the past decades and have achieved different results according to various domestic and foreign factors. Looking at the experience of developing countries, particularly in the Middle East, the author pays attention to the issue of state intervention in the economic realm. In the first part, certain references were offered regarding five-year plans and annual budgets and the perspective of economic theories toward the role of state in economic growth and development. Now, in the second part, the experience of eight countries including Iran, Turkey, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, Libya, Egypt and Algeria are taken into consideration with respect to economic planning and the outcomes achieved.
    Keywords: Planning, Budget, Economic Development, Developing Countries, Middle East, Economic Theories