فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال دهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1382)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال دهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/09/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقالات
  • قدیر نظامی پور صفحه 1
    فروپاشی شوروی، روابط منطقه ای و بین المللی را وارد مرحله تازه ای کرد و موقعیت، نقش، اعتبار، جایگاه و سیاست خارجی بسیاری از کشورها را دستخوش دگرگونی نمود. به دنبال فروپاشی شوروی و تشکیل فدراسیون روسیه، محیط امنیتی و شرایط ژئوپلیتیکی ایران نیز تحت تاثیر قرار گرفت. با عنایت به اهمیت این تحولات، بازشناسی سیاستهای منطقه ای روسیه و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران در مقاله حاضر مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس، ابتدا آثار فروپاشی شوروی بر منطقه آسیای مرکزی و قفقاز برشمرده شده و سپس سیاستهای منطقه ای روسیه زیر دو عنوان امنیت زا (هم سو با منافع و امنیت ملی ایران) و امنیت زدا (در تعارض با منافع و امنیت ملی ایران) بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: فروپاشی شوروی، سیاست خارجی روسیه، امنیت ملی ایران، منافع ملی، منازعات منطقه ای، آسیای مرکزی و قفقاز
  • محمدحسین مظفری صفحه 33
    اشغال عراق و تکالیف نیروهای ائتلاف در این باره، بحثهای فراوانی را میان حقوق دانان دامن زده است. رعایت آزادی دین در سرزمینهای اشغال شده اگر چه مورد تاکید کنوانسیونهای بین المللی است، فعالیت سازمان یافته گروه های تبشیری که هم سو با نگرش سیاستمداران آمریکایی در چند سال اخیر است، بیانگر عدم اهتمام به رعایت این کنوانسیونها در عراق اشغال شده است. نویسنده با بررسی موضوع آزادی دین از نظر حقوق بین الملل معاصر، نشان داده است که نیروهای ائتلاف باید شرایط لازم را برای دسترسی آزادانه مردم عراق به مکانها و امکانات دینی و مذهبی خود را فراهم کنند و بر امور راجع به فعالیتهای امدادی و بشر دوستانه نظارت کامل و بی طرفانه داشته باشند.
    کلیدواژگان: آزادی دینی، سکولاریسم، حقوق بشر، دولت اشغالگر، تبشیر دینی
  • رحمن قهرمان پور صفحه 71
    ترکیه در چند دهه اخیر تلاشهای فراوانی برای حضور در میان کشورهای اروپایی انجام داده است . با توجه به پی آمدهای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا برای این کشور و همسایگانش، به نظر می رسد که بررسی این موضوع از اهمیت دو چندانی برخوردار باشد. مقاله حاضر با این فرض که تقابل ترکیه و اتحادیه اروپا ادامه خواهد یافت و این امر ناشی از برخورد دو جهان بینی و دو هویت متفاوت است، پتانسیلهای لازم برای دگرگونی این وضعیت را مورد بررسی قرار می دهد. نویسنده این فرضیه را مورد آزمون قرار داده است که عدم پویایی ساختارهای داخلی ترکیه از یک سو و احساس تهدید هویتی کشورهای اروپایی از سوی دیگر، مهمترین مانع پیوستن کامل ترکیه به آن اتحادیه است. در نتیجه، ترکیه در بهترین شرایط می تواند به این اتحادیه نزدیکتر شود و به گسترش روابط خود با آن بپردازد، ولی قادر به عضویت کامل نخواهد بود. نویسنده در پایان مقاله، آثار پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را بر وضعیت ایران برشمرده است.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، کمالیسم، ملی گرایی ترکی، توسعه اقتصادی، حقوق اقلیتها، تهدید هویتی
  • مسعود اسداللهی صفحه 101
    جنبش حزب الله لبنان یکی از مشهورترین حرکتهای اسلام گرایانه و مبارزه جویانه در جهان اسلام محسوب می شود که اقدامات آن علیه نیروهای اسراییلی و غربی آثار مهمی را در جامعه لبنان و نیز منطقه خاورمیانه برجای گذاشت. این جنبش در دهه 90 میلادی دچار دگرگونی شد و از یک گروه شبه نظامی و تقریبا مخفی به یک حزب سیاسی واقع گرا تبدیل گردید؛ حزبی که قواعد بازی دموکراتیک را به خوبی رعایت می کرد. سوال اصلی مقاله حاضر معطوف به همین چرخش و بررسی علل و عوامل موثر بر این دگرگونی است. نویسنده با تاکید بر این نکته که جنبشهای اسلامی در خلاء پدید نمی آیند و از شرایط محیطی خود تاثیر می پذیرند، عامل اصلی تحول و دگرگونی در رفتار حزب الله لبنان را امضای پیمان طایف (پایان جنگ داخلی لبنان) و احیای نظام دموکراسی اجماعی در این کشور می داند.
    کلیدواژگان: حزب الله لبنان، رادیکالیسم اسلامی، پیمان طایف، دموکراسی اجماعی، متغیرهای کنترل کننده خشونت، متغیرهای تسهیل کننده خشونت
  • سیدمهدی حسینی متین صفحه 147
    با فرو پاشی اتحاد شوروی و افزایش تعداد اعضای اکو در آغاز دهه 1990 میلادی، عربی تحت فشارهای شدید داخلی و خارجی برای انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی قرار دارند. عربستان سعودی از جمله این کشورهاست که با توجه به اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی، جایگاه آن در بازار جهانی نفت و نیز نقش محوری این کشور در منطقه و جهان اسلام، تحولات و بحرانهای داخلی آن بیش از پیش جلب توجه می کند. بررسی شواهد و داده ها نشان می دهد که نظام سیاسی عربستان درگیر پنج نوع بحران مشروعیت، مشارکت، توزیع، هویت و جانشینی است و آینده عربستان، به ویژه روابط خارجی این کشور، در پرتو این بحرانها قابل درک است. البته حاکمان این کشور اقداماتی را برای کاهش آثار بحرانهای یاد شده انجام داده اند که، براساس ارزیابی نویسنده، پاسخگوی فشارهای داخلی و خارجی نبوده است.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، اصلاحات اقتصادی آزاد سازی سیاسی، طبقه متوسط جدید، نظام قبیله ای، بحرانهای پنجگانه
  • قدیر نصیری صفحه 171
    منطقه خاورمیانه از دیرباز به واسطه منابع غنی انرژی خود مورد توجه دیگر کشورها بوده و مسایل آن نیز، در نتیجه، به سرعت بین المللی شده است. مقاله حاضر با ارایه آمارهایی از میزان تولید و مصرف نفت در جهان طی 20 سال آتی، می کوشد چشم انداز آینده خاورمیانه را ترسیم کند و منابع تهدیدزا برای توسعه و امنیت ملی این کشورها را شناسایی نماید. براساس این مطالعه، رشد مصرف نفت در دیگر مناطق جهان موجب افزایش پیوستگی خاورمیانه با آنها خواهد شد و این امر، به نوبه خود، چالش های راهبردی را به دنبال می آورد. برخورد مناسب با این چالشها و حل مشکلات، بیش از ظرفیت انرژی، در گرو خردگرایی و نیز اصلاحات در جهت کارآمد کردن دولت است. از این دید، رژیم های کارآمد زمینه مشروعیت سیاسی و در نهایت امنیت ملی خود را فراهم خواهند ساخت.
    کلیدواژگان: منطقه خاورمیانه، اوپک، صنعت نفت و گاز، امنیت ملی، بحران
  • مامون فندی ترجمه: جهانشیر سیاه منصوری صفحه 199
    بسیاری تصور می کنند که ظهور فناوری های جدید ارتباطی، واقعیتهای سیاسی و اجتماعی منطقه را به طور عمیقی تغییر خواهد داد. چنین پیش فرضی ممکن است اهمیت نقشی را که اعتماد در جوامع عربی ایفا می کند، نادیده بگیرد. در خاورمیانه عربی هنوز کسب اطلاع از طریق منابع شفاهی گاه از منابع نوشتاری اعتبار بیشتری دارد. مقاله حاضر، که توسط یکی از متخصصان مسایل جهان عرب نوشته شده است، می کوشد که تاثیر رسانه های جدید را در این منطقه بررسی کند. وی با بررسی سه نمونه مصر، عربستان سعودی و قطر، میزان توانایی رسانه های جدید پشت صحنه اطلاعاتی و ظهور جامعه مدنی یا حوزه عمومی به تنهایی منجر به تغییرات منجر به تغییرات سیاسی و اجتماعی نمی شود، بلکه مسئله اصلی، ارتباط و اعتماد موجود میان آنهاست.
    کلیدواژگان: خاورمیانه عربی، فناوریهای اطلاعاتی، تغییرات اجتماعی، اسلام گرایی، جهانی شدن
  • فادیه الفقیر ترجمه: ماجد نجار صفحه 225
    گسترش مطالعات مربوط به مسایل زنان در دنیا سبب رشد و پیشرفت چنین پژوهشهایی در خاورمیانه عربی شده است. نویسنده این مقاله نیز به بررسی وضعیت زنان اردنی و حضور آنان در حیات سیاسی و اجتماعی این کشور پرداخته است، و محدودیتهای آنان را جدا از مشکلات زنان سایر کشورهای عربی نمی داند. او برای توصیف ساختار سیاسی کشورهای عربی از تعبیر مشهور«پدر سالاری نوین» بهره می گیرد و هم زمان نقش عوامل تاریخی، اجتماعی، آموزشی و اقتصادی را در شکل گیری واقعیات جامعه اردن معاصر نشان می دهد. مجموعه این عوامل موجب شده است که زنان، شهروند درجه دوم به شمار آیند و نتوانند حضوری جدی و موفقی در زندگی سیاسی داشته باشند. به نظر او، انجمنها و سازمان های زنان در اردن، به رغم افزایش در سالهای اخیر، ناکارآمد بوده اند؛ چرا که بیشتر درگیر رقابت و اختلافات داخلی شده اند. گفتنی است که این مقاله در دهمین اجلاس سالانه طرح «مطالعات دموکراتیک در کشورهای عربی» (26 اوت 2000، دانشکده سنت کاترین آکسفورد) ارایه شده است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه عربی، فمینیسم، سازمان های زنان، شهروند درجه دوم، پدر سالاری نوین، روش تبعیض مثبت
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Ghadir Nezamipour Page 1
    The fall of the Soviet Union has caused the regional and international relations to enter a new phase and changed many countries’ status, role, credibility, place and foreign policies. Iran’s security environment and geopolitical conditions were affected following the collapse of the Soviet Union and the formation of the Russian Federation. Given the importance of such developments, the reconsideration of Russia’s regional policies and their impact on Iran’s national security are taken into account in this article. On this basis, first the effects of the disintegration of the Soviet Union on Central Asia and the Caucasus are discovered and then Russia’s regional policies are examined under two headings including security-creating (i.e. along with the Iran’s national interest and security) and security-destroying (i.e. contrary to the Iran’s national interest and security).
    Keywords: Collapse of the Soviet Union, Russian Foreign Policy, Iran's National Security, National Interest, Regional Conflicts, Central Asia, the
  • Mohammad Hossein Mozaffari Page 33
    The occupation of Iraq and the duties of coalition forces in this respect have caused many discussions among lawyers. The observation of freedom of religion in occupied territories though emphasized by international conventions contrasts the organized activities of missionary groups which are in line with the viewpoints of American politicians in recent years. Scrutinizing the issue of freedom of religion under the contemporary international law, the author suggests that the coalition forces should provide the Iraqi people with the necessary conditions for free access to their religious premises and facilities and keep full and impartial supervision over the relief and humanitarian activities.
    Keywords: Religious Freedom, Secularism, Human Rights, Occupying State, Missionary
  • Rahman Ghahremanpour Page 71
    Turkey has made enormous efforts to be among the European countries during the recent decade. Given the consequences of Turkish membership in the European Union for the country and its neighboring states, studying this subject is of utmost importance. Assuming that the confrontation between Turkey and the European Union will continue due to different worldviews and identities, this article examines the potential change of the situation. The author tests the hypothesis that lack of dynamism in Turkey’s domestic structure on the one hand and the feeling of identity threat by European countries on the other constitute the most serious obstacles to Turkey’s full integration to the Union. As a result, Turkey may, at the best of conditions, become closer to the Union and expand its relations with it, but it will not be able to join it fully. The author, at the end of the article, concludes with the potential ramifications of Turkey’s EU membership on Iran’s position.
    Keywords: European Union, Kemalism, Turkish Nationalism, Economic Development, Minority Rights, Identity Threat
  • Masoud Asadollahi Page 101
    The Lebanese Hizbollah Movement is one of the most famous Islamist and militant movements in the Muslim World whose actions against the Israeli and Western forces had significant impact on the Lebanese society as well as on the Middle East. This movement underwent transformation and shifted from a paramilitary and almost clandestine group into a realist political party; a party which complied fully with democratic rules. The main question of this article refers to this very shift and the factors influencing such transformation. Emphasizing the point that Islamic movements do not emerge in the vacuum and are affected by their own milieu conditions, the author views the main factor for the shift in Hizbollah’s behavior as in the signature of the Taef Pact (the termination of the Lebanon’s civil war) and the revival of the consociational democratic system in the country.
    Keywords: Lebanese Hizbollah, Islamic Radicalism, Taef Pact, Consociational Democracy, Variables Controlling Violence, Variables Facilitating Violence
  • Seyed Mehdi Hosseini Matin Page 147
    A decade after the collapse of the Soviet Union and the end of the Cold War, the Arab Middle Eastern countries are under heavy internal and external pressures to initiate political and economic reforms. Saudi Arabia is one of these countries that given its geopolitical and geostrategic location, its place in the oil market and its pivotal role in the region and the Muslim World attracts more attention to its domestic developments and crises. The study of current developments demonstrates that the Saudi political system faces five types of crises, i.e. legitimacy, participation, distribution, identity and succession and the future of Saudi Arabia, particularly its foreign relations, can be understood in light of these crises. Of course, the country’s rulers have carried out certain actions to decrease the impact of the aforementioned crises, which according to the author’s appraisal, have not been capable of responding to the domestic and foreign pressures faced by the country.
    Keywords: Saudi Arabia, Economic Reforms, Political Liberalization, New Middle Class, Tribal System
  • Ghadir Nasri Page 171
    The Middle East has long been considered an international arena due to its rich energy resources. Providing statistics on the production and consumption of oil in the world within the next 20 years, this article tries to draw the future prospect for the Middle East and identifies the sources of threat to these countries’ national development and security. According to this study, the growth in the oil consumption in other areas of the world will lead them to become more closely linked to the Middle East and this, in its turn, will bring about strategic challenges. Dealing appropriately with such challenges and resolving related problems depend on rationalism and reforming in order to make the state efficient. From this perspective, effective regimes will provide the grounds for political legitimacy and rational national security doctrine.
    Keywords: Middle East, OPEC, Oil, Gas Industries, National Security, Crisis
  • Mamoun Fandy Page 199
    Translated by Jahanshir Siah-Mansoury Many scholars predict that the rise of new communication technologies will deeply change political and social realities in the Middle East region. Such a presumption may ignore the importance of the role played by trust in the Arab societies. In the Arab Middle East, gaining information through oral sources still enjoys more reliability than through written sources. This article, written by one of the prominent scholars on the Arab World, tries to examine the influence of new media in the region. Drawing on three examples of Egypt, Saudi Arabia and Qatar, he assesses the extent of the ability of new media and the relationship between such media and trust, and demonstrates that new information technologies and the rise of civil society or public sphere will not only lead to fundamental political and social changes.
    Keywords: Arab Middle East, Information Technologies, Social Changes, Islamism, Globalization
  • Fadia Al Faqir, Translated By Majed Najjar Page 225
    The expansion of women’s studies in the Arab World has resulted in the growth and development of such research in the Arab Middle East. The author has examined the position of Jordanian women and their presence in the political and social life of the country. She does not regard their problems as separate and apart from the problems women are faced in other Arab countries. She takes advantage of the well-known expression of "New Patriarchy" in describing the political structure in the Arab countries and at the same time, she takes into account the role played by historical, social, educational and economic factors in the formation of the societal realities in the contemporary Jordan. In general, such factors have caused women to be regarded as second-class citizens and leading to unsuccessful presence in political life. To her, women’s associations and organizations in Jordan, despite their increase in recent years, have been ineffective because they have mostly engaged in internal rivalries and disputes. It is worth noting that this article was presented to the Tenth Annual Meeting of the "Democratic Studies in the Arab Countries" project (26 August 2000, Saint Catherine Faculty of Oxford).
    Keywords: Arab Middle East, Feminism, Women's Organizations, Second, Class Citizens, New Patriarchy, Affirmative Action Method