فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1389)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1389)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • محمدرضا حافظ نیا، ابوالفضل کاوندی کاتب صفحه 9
    عراق به عنوان کشور حایل ایرانی – عربی و شیعی- سنی از زمان استقلال خود نقش های متفاوتی را در روابط دو قلمرو تمدنی ایرانی و عربی بازی کرده است. وقوع حملات تروریستی 11 سپتامبر در آمریکا نیز توجه جهان غرب را به سوی کشورهای اسلامی و به خصوص عراق کشاند و در نهایت عراق در سال 2003 مورد اشغال آمریکا و متحدانش قرار گرفت و به چالشی اساسی در روابط بین ایران و کشورهای عربی تبدیل شد. سوال اصلی پژوهش این است که روابط ایران و کشورهای عربی بعد از حمله آمریکا به عراق در سال 2003 تاکنون چگونه بوده است؟ در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و بهره گیری از داده های آماری به تجزیه و تحلیل 3656 عنوان و متن خبری از خبرگزاری فارس پرداخته تا سیر این روابط و همچنین حجم و موضوعات مورد توجه در روابط ایران با هر یک از کشورهای عربی مورد بررسی قرار گرفته شود. در نهایت برای بررسی دقیق تر با استفاده از نرم افزارSPSS به تجزیه و تحلیل داده های استخراج شده پرداخته و در محیط EXCEL به ترسیم نمودارهایی حاصل از مطالعه آماری پرداخته ایم. نتایج حاصل از این مطالعات نشان داد که روابط ایران و کشورهای عربی طی این دوره در یک سطح نبوده و میزان هم گرایی و واگرایی ایران با هر یک از آنها متفاوت است و دو قلمرو ضمن رقابت های منطقه ای همکاری هایی نیز در برخی موارد داشته و عراق عامل مهم در این ارتباط می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، کشورهای عربی، هم گرایی، واگرایی و عراق
  • حمیدرضا دهقانی صفحه 27
    در طول سال های پس از سرنگونی صدام حسین در عراق چند انتخابات برگزار شده است؛ از جمله می توان به انتخابات تعیین هیات قانون گذاران و شوراهای استانی در ژانویه 2005، همه پرسی قانون اساسی عراق در 15 اکتبر 2005، انتخابات اولین پارلمان عراق در دسامبر 2005 و انتخابات شوراهای استانی در فوریه 2009 اشاره کرد. در این میان، انتخابات عمومی دومین پارلمان عراق در مارس 2010 از اهمیت بالایی برخوردار است. البته ماه ها پس از برگزاری انتخابات، تشکیل دولت جدید و ارکان حکومت عراق اعم از ریاست جمهوری و معاونان وی، نخست وزیر و هیات دولت و رییس مجلس به دلیل بروز اختلافات به تعویق افتاد. در این مقاله با مروری بر انتخابات گذشته در عراق، دومین انتخابات مجلس دایمی عراق را مورد بررسی قرار داده و طی آن تلاش می کنیم به این سوال پاسخ دهیم که با توجه به نتایج به دست آمده کدام راه حل برای تشکیل دولت آینده عراق مفید است.
    کلیدواژگان: عراق، انتخابات پارلمان، ائتلاف سنی، شیعه
  • سید عدنان محقق صفحه 55
    عراق به عنوان یکی از کشورهای مهم و تاثیرگذار در فضای سیاسی و امنیتی خاورمیانه، در سال 2003 به اشغال آمریکا درآمد که این امر از جهات مختلف بر فضای سیاسی این کشور و منطقه اثرگذار گردید. صرف نظر از آثار بین المللی اشغال عراق، حضور بیگانگان در این کشور برای مردم عراق تبعات مختلفی را بر جای گذاشت؛ چرا که اگرچه از یک سو شیرازه حکومت آهنین صدام حسین باتمام ساختارهای امنیتی - نظامی آن از هم پاشید، از دیگر سو نبایستی فراموش کرد که تشدید فضای هرج و مرج و ناامنی در عراق از پیامدهای بلافصل حضور اشغالگران در این کشور بود و در یک چنین شرایطی بود که نقش و اهمیت نهادهای مرجع برای حل و فصل مشکلات عراق بسیار احساس می شد؛ نهادهایی که به نظر می رسد در اینجا بیش از همه می توانست خود را در قالب مرجعیت به منصه ظهور برساند. به واقع شرایط بحرانی عراق و عدم اطمینان مردم به احزاب و گروه های سیاسی، باعث گردید تا مرجعیت شیعی در عراق نقش و کارکرد فراطایفه ای به خود گرفته و بتواند نقش مهم و اساسی را در تحولات سیاسی عراق ایفا نماید. با توجه به این مساله، پژوهش حاضر درصدد است که ضمن بررسی سه دوره تاریخی بحرانی در عراق معاصر، نقش و کارکرد فراطایفه ای مرجعیت شیعه عراق را نشان دهد.
    کلیدواژگان: عراق، کارکرد فراطایفه ای، مرجعیت شیعه، منافع ملی
  • خلیل الله سردار نیا صفحه 73
    بسیاری از صاحب نظران جامعه شناسی بر این نظرند که طبقه متوسط جدید در جنبش های اجتماعی جدید نقش بسیار مهمی از جهت فکری، برنامه ریزی، سازمان دهی و رهبری داشته است. از دهه 1970 به این سو، به دلیل تحولات و نوسازی در ساختارهای ارتباطی، اقتصادی، آموزشی و مانند آن، طبقه متوسط جدید در عربستان از رشد و گسترش کمی مناسبی برخوردار بوده است. فرضیه اصلی در این نوشته آن است که از نیمه دوم دهه 1980 به ویژه از دهه 1990 به این سو، این طبقه، حکومت سعودی را با چالش ها و انتقادات سیاسی و اجتماعی مهمی روبه رو کرده است، این چالش ها از یک سو به گسترش آگاهی سیاسی و اجتماعی مردم نسبت به حکومت، ناکارآمدی ها و فساد آن و از سوی دیگر، به پاره ای اصلاحات سیاسی هرچند محدود، منجر شده اند. با وجودی که اعضا و گروه های متعلق به این طبقه در عربستان یک پارچه نیستند، در مورد ضرورت اصلاحات سیاسی، ایجاد نهادهای دموکراتیک، مبارزه جدی با فساد، استقلال قوه قضائیه، تفکیک قوا و مانند آن هم عقیده اند. در این مقاله، مهم ترین چالش های سیاسی حکومت سعودی از ناحیه طبقه متوسط جدید، اصلاحات محدود سیاسی انجام شده و دلایل محدود بودن اصلاحات توضیح داده می شوند.
    کلیدواژگان: عربستان، طبقه متوسط جدید، چالش های سیاسی، اصلاحات سیاسی
  • هدر. جی. شارکی ترجمه: رضا صفری صفحه 97
    این مقاله به روند ترویج مسیحیت در میان مسلمانان در اواخر قرن نوزدهم و بیستم می پردازد و رابطه آن را نسبت به محرک های جهانی و منطقه ای امپریالیسم غربی با تاکید بر مصر، جایی که میسیونرهای پروتستان انگلیسی- امریکایی فعال بودند، بررسی می کند. هدف نویسنده بررسی این نکته است که چرا مبلغان مسیحی با مقاومت شدیدی از سوی مسلمانان روبه رو شدند، در حالی که تعداد اندکی از مسلمانان به مسیحیت تغییر مذهب داده بودند؟ و چگونه میسیونرها ناخواسته موجب حرکت های ملی ضد استعماری و جنبش های اسلامی در مصر شدند؟ وی سپس با بررسی تاریخ رویارویی فرهنگی از دیدگاه پسا استعماری، به ارزیابی انگیزه های مبلغان مذهبی، تاثیرات اجتماعی، و میراث های گذشته با توجه به تفاوت های موجود در تفاسیر که در میان محققان مسیحی و مسلمان متداول بوده است، می پردازد. در پایان هم نویسنده توجه خواننده را به رساله های ضد میسیونری که مبلغان مسیحی را به عنوان جنگجویان صلیبی جدید معرفی می کردند، جلب می کند؛ مبلغانی که خاطره آنها همواره تهدید نسبت به یک پارچگی جامعه اسلامی را به نسلهای بعدی انتقال می داد.
    کلیدواژگان: استعمار، مبلغان مذهبی، ملی گرایی، اسلام گرایی، مصر
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Mohammad Reza Hafeznia, Abolfazl Kavandi Kateb Page 9
    The Iran-Arab relations are an age-old one which has been affected by numerous questions during centuries. The rivalries and interactions in the relations between these two civilizational spheres are among the interesting subjects in historical, political and geographical studies. As a buffer state between Iran and the Arabs and Shia and Sunnis, since its independence, Iraq has played diverse roles in the relations between these two Iranian and Arab civilizational spheres. Hence U.S. occupation of Iran in 2003 has turned into a serious challenge in Iran-Arab relations. The main question of this research is how have been relations between Iran and the Arab states after U.S. invasion of Iraq in 2003? Using the descriptive-analytical research method and exploiting statistical data, 3656 news items from the Fars News Agency have been analyzed so that the course of these relations, and the volume and important subjects in Iran's relations with each of the Arab nations are examined. The research findings show that relations between Iran and the Arab countries have not been at the same level in this period and the degree of Iran's convergence and divergence with each of them has varied. These two spheres, while having regional rivalries, have collaborated on certain questions, Iraq being the most important fact in this regard.
    Keywords: Iran, Arab Countries, Convergence, Divergence, Iraq
  • Hamid Reza Dehghani Page 27
    During the years after Saddam was overthrown, several elections have been held in Iraq including the elections for legislative delegations and provincial councils in January 2005, Iraq's constitution referendum on October 15, 2005, elections for the first Iraqi parliament in December 2005 and elections for the provincial councils in February 2009. In this relation, general elections for the second Iraqi parliament in March 2010 are of utmost importance. It is noteworthy that months after the elections, the new government, organs of the Iraqi government including president and vicepresidents, prime minister and the cabinet, and the speaker of the parliament are yet to be determined when writing this article. Reviewing the past elections in Iraq in this article, the second parliamentary elections are examined and we try to answer the question that given the findings of the research, which solutions are useful for the formation of the government and Iraq's future.
    Keywords: Iraq, Parliament Elections, Sunnite Unions, Shiite
  • Seyed Adnan Mohaghegh Page 55
    Iraq as an important country that influences the political and security environment of the Middle East was occupied in 2003, which in turn impacted the country and region's political space in various respects. However, apart from the international consequences of Iraq's occupation, the alien presence left numerous repercussions on the Iraqi people, because on the one hand, Saddam Hussein's iron government with all of its security-military apparatus collapsed, and on the other it should be kept in mind that the exacerbated anarchy and insecurity in Iraq was one of the immediate consequences of the occupation presence in the country. Under such circumstances, the role and importance of the reference institutions for the resolution of Iraq's problems was felt more than ever; institutions which seemed to manifest in the religious authority. In fact, Iraq's critical conditions and people's distrust in political groups and parties caused that the Shia religious authority in Iraq to take extra-ethnic role and function, able to play an essential part in Iraq's political developments. Considering these facts, this research seeks to demonstrate the extra-regional role and function of Iraq's Shia religious authority, examining three critical periods in Iraq's contemporary history.
    Keywords: Iraq, Extra, Ethnic Function, Shia Religious Authority, National Interest
  • Khalilollah Sardarnia Page 73
    Almost all sociologists agree that the new middle class has played a significant role in the new social movements in terms of ideology, planning, organizing and leadership. Since the 1970s onwards, the new middle class in Saudi Arabia has grown significantly because of certain developments and modernization in communicative, economic and educational structures and alike. The main hypothesis of this writing is that since the second half of the 1980s, particularly since the 1990s onwards, this class has posed serious challenges to and sociopolitical criticisms of the Saudi government. These challenges have led, on the one hand, to the expanded political and social consciousness among people of the government's inefficiency and corruption and on the other hand to a number of political, though limited, reforms. Despite the members of groups belonging to this class in Saudi Arabia are not uniform, they share the belief in the necessity of conducting political reforms, establishing democratic institutions, serious battle against corruption, autonomy of the judiciary and separation of powers. In this paper, the main political challenges to the Saudi government on part of the new middle class, the limited political reforms that have been conducted and briefly the reasons for the limited nature of reforms are explained.
    Keywords: Saudi Arabia, New Middle Class, Political Challenges, Political Reforms
  • Heather J. Sharkey, Trans. Reza Safari Page 97
    This article considers Christian evangelization among Muslims in the late nineteenth and twentieth centuries and traces its relationship to the global and local dynamics of Western imperialism. Focusing on Egypt, where Anglo-American Protestant missionaries were active, the article examines why missionaries encountered fierce resistance from Muslim audiences despite the small number of Muslim conversions and how they inadvertently galvanized Egyptian anti-colonial nationalist and Islamist movements. Reflecting on this history of cultural encounter from a postcolonial perspective, the article then discusses the challenge of assessing missionary motives, social influences, and long-term legacies given the sharp differences of interpretation that have often prevailed among Christian and Muslim scholars and polemicists. It draws special attention to an Arabic postcolonial genre of antimissionary treatises that portray Christian missionaries as neo-Crusaders whose legacies have posed a continuing threat to the integrity of Muslim societies.
    Keywords: Colonization, Missionaries Religion, Nationalism, Islamism, Egypt