فهرست مطالب

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 65، تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 1
  • مقالات
  • کیهان برزگر، زهرا توکلی صفحه 7
    این مقاله به بررسی راهبرد جدید دولت باراک اوباما در افغانستان موسوم به «راهبرد افپاک» وشناسایی پیامدهای این راهبرد برای منافع و امنیت ملی ایران می پردازد. دولت اوباماو سیاستمداران آمریکا منطقه مرزی افغانستان و پاکستان را خطرناک ترین مکان در جهان می دانند. بر این اساس، بر این باورند که راهبرد جدید این کشور برخلاف راهبرد دولت بوش در افغانستان، متمرکز بر رویکردهای سیاسی امنیتی و اقتصادی بوده و از این لحاظ توانایی حل وفصل بحران افغانستان را دارد. اما به اعتقاد نویسندگان، راهبردجدید آمریکا به نوعی تداوم همان راهبرد دولت بوش با شکلی دیگر است. از این لحاظ،انتقادهایی بر محورهای اصلی این راهبرد؛ از جمله افزایش نیرو، تقویت ظرفیت دولت برای مقابله با ناکارامدی، و مذاکره با طالبان از سوی منتقدان مطرح شده است. به رغم اظهارات و برنامه های امیدوارکننده اوباما در راهبرد خود در 27 مارس 2009، بعد ازگذشت نزدیک به سه سال از اعلام و اجرای این راهبرد، همچنان موفقیت چندانی در خصوص دستیابی به اهداف مورد نظر حاصل نشده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، امنیت ملی ایران، افغانستان، طالبان، راهبرد افپاک
  • بهاره سازمند، نوری کریمی، علی حسنپور صفحه 31
    کردها یکی از بزرگ ترین اقوام در خاورمیانه هستند که در چهار کشور ایران، عراق، ترکیه وسوریه حضور دارند و مبارزه برای کسب خودمختاری جزیی از تاریخ معاصر این قوم بوده است، در این میان، تنها کردهای ساکن کشور عراق توانستند به خودمختاری دست یابند. وقوع انقلاب اسلامی در ایران و به دنبال آن، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران زمینه رابرای همکاری بیشتر دولت ایران با کردها علیه دشمن مشترک؛ یعنی صدام حسین، فراهم نمود. با وجود این، وقوع انقلاب اسلامی در ایران به دلایل متعددی نتوانست آثارایدئولوژیکی عمیقی همانند آنچه در لبنان، فلسطین و دیگر مناطق جهان اتفاق افتاده بود، در این منطقه بر جای بگذارد. بنابراین روابط بین جمهوری اسلامی ایران و حکومت اقلیم کردستان همواره با فراز و نشیب های متعددی همراه بوده است. در این مقاله تلاش بر این است تا با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با تاکید بر بعدهمکاری، به این سوال پاسخ داده شود که انقلاب اسلامی ایران تا چه میزان بر منطقه کردستان عراق تاثیر گذاشت و در ادامه روابط جمهوری اسلامی ایران و حکومت اقلیم کردستان دچار چه فراز و نشیب هایی شده است؟ حضور بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای مانند اسراییل و آمریکا برای یافتن پایگاه و ایجاد متحد در این منطقه پس از حادثه یازده سپتامبر، ضرورت شناخت عمیق روابط ایران و حکومت اقلیم کردستان را دوچندان می کند.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عراق، کردها، حکومت اقلیم کردستان، همکاری
  • رضا حق شناس صفحه 55
    چین از جمله کشورهای مهمی است که با تکیه بر جایگاه بین المللی خود، می تواند نقش مهم و سازنده ای در رابطه با برنامه هسته ای ایران داشته باشد و در تلاش است که در قالب گروه 1+5 این پرونده مسیر عادی خود را طی کرده و به صورت مسالمت آمیز به نتیجه برسد. چین به عنوان یکی از اعضای دایمی شورای امنیت و یکی از قدرت های اتمی جهان، از حدود سه دهه قبل تبدیل شدن به یک ابرقدرت اقتصادی در جهان را از اهداف راهبردی اصلی خود قرار داده است. این کشور در جهت نیل به هدف مذکور، سیاست های خاصی را اتخاذ نموده که شامل ایجاد ثبات و برقراری روابط با قدرت های بزرگ دیگر و همچنین توسعه روابط صلح آمیزبا کشورهای همسایه و کشورهای مناطق هم جوار مانند ایران است. در خصوص پرونده هسته ای ایران، مواضع چین به عنوان یک قدرت بزرگ در ارتباط با سیاست عدم اشاعه تسلیحات هسته ای (ان.پی.تی)، جایگاه آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد، حایز اهمیت می باشد. هدف این نوشتار شناسایی و ارزیابی سیاست خاورمیانه ای چین و جایگاه ایران درآن، و سپس بهره گیری از این شناخت جهت پیش بینی نوع رویکرداین کشور در رابطه با این موضوع در تحولات آینده این پرونده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی چین، برنامه هسته ای ایران، شورای امنیت، امنیت انرژی، مشارکت راهبردی
  • محمدرضا عبدالله پور صفحه 85
    کردستان عراق در حوزه جزر و مد سه میدان فرهنگی تمدنی، فارس، عرب و ترک قرار دارد. استدلال و فرضیه مقاله حاضر این است که کردهای عراق با توجه به عدم کنش در میدان بازی منطقه ای که از قبل میدان های حاکم موجود برای آنها به وجود آمده و سندروم امنیتی که در کشورهای همسایه نسبت به آنها وجود دارد، اسراییل را در میدان مغناطیسی خودقرار داده که حاصل آن هم گرایی بین این دو مولفه است. از سویی این مقاله نشان می دهدکه ژئوپلیتیک آسیب پذیر کردستان عراق باعث تعارض با میدان های منطقه ای موجود وعدم اعتماد به آنها گردیده است. عدم اعتماد به این سه میدان باعث نگاه به برون کردهای عراق و نگاه هم گرایانه آنها به اسراییل به عنوان متحدی راهبردی می گردد؛ چرا که کردستان عراق از نوعی سرمایه و ظرفیت برای کنش در میدان بازی منطقه ای برخوردار است که گرچه به نظر می رسد سلبی است، ولی همان ژئوپلیتیک شکننده توانچانه زنی در میدان را برای آنها بالا برده است که همان جذب اسراییل در میدان مغناطیسی کردستان عراق می باشد.
    کلیدواژگان: کردستان عراق، ژئوپلیتیک، اسراییل، میدان های منطقه ای
  • سید اسدالله اطهری، فاطمه شکوهی آذر، حسین طالبی صفحه 107
    سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خاورمیانه بیانگر آن است که این سازمان در دوران جنگ سرد بیشتراز قدرت نرم خود استفاده نموده و امنیت اتحادیه را به کشور آمریکا واگذار کرده است. پس از جنگ سرد سیاست های اتحادیه دارای چند ویژگی مهم بوده است: 1. دشواری تصمیم گیری در سیاست خارجی به ویژه با ورود کشورهای جدید؛ 2. افزایش تلاش برای هماهنگی سیاست خارجی دولت های عضو؛ 3. تداخل بیشتر منافع ملی دولت های عضو؛ 4.تشتت در آرای اتحادیه و دیدگاه ها و نظرات انگلیس، آلمان و فرانسه در بحران های خاورمیانه؛ 5. ایجاد نیروی های نظامی واکنش سریع اروپایی؛ 6. تلاش برای استفاده از قدرت سخت به ویژه در لیبی؛ و 7. استفاده توامان از قدرت نرم و سخت و یا به عبارتی قدرت هوشمند. تلاش برای تثبیت روند صلح خاورمیانه، روند بارسلون، سیاست همسایگی اروپا، شراکت در گروه چهار جانبه و کمک های مالی از جمله سیاست های معطوف به قدرت نرم اتحادیه بوده است. سیاست خارجی کشورهای قدرتمند اتحادیه در قبال منطقه خاورمیانه همواره درجستجوی اهداف ذیل بود:1. کسب بازارهای نوین در خاورمیانه؛ 2. کسب منابع مطمئن انرژی؛ 3. ایجادصلح وثبات در منطقه به منظور افزایش مبادلات تجاری؛ 4. جلوگیری از هجوم آوارگان ومهاجرین؛ و 5. مبارزه با حرکت های تروریستی و افراطی.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، خاورمیانه، واقع گرایی، کارکرد گرایی، قدرت نرم آلمان
  • سید جلال دهقانی فیرو زآبادی، سید مرتضی نوعی باغبان صفحه 141
    سیاست های خاورمیانه ای فرانسه به طور عام، و سیاست های عربی آن به طور خاص، توسط شارل دوگل بعد از جنگ ژوئن 1967 اعراب و اسراییل، پایه گذاری شد. از آن زمان به بعد، سیاست های عربی به عنوان میراث دوگل، سرلوحه سیاست خارجی روسای جمهور فرانسه قرار گرفت. شیراک ازجمله روسای جمهوری بود که به اصول سیاست خارجی دوگل، ازجمله سیاست های عربی وی پایبند ماند و در طول دوران ریاست جمهوری خود روابط حسنه ای را با دولت های عرب سکولار منطقه خاورمیانه، برقرار کرد. بعد از شیراک و روی کار آمدن سارکوزی، دردوران مبارزات انتخاباتی، شعار گسست از گذشته و کم رنگ شدن سیاست های عربی فرانسه سرلوحه کار سارکوزی قرار گرفت، اما پس از پیروزی وی در مبارزات انتخاباتی، در عمل،سیاست های عربی در سیاست خارجی فرانسه در دوران وی همچنان پابرجا مانده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی فرانسه، گلیسم، چندجانبه گرایی، اتحادیه مدیترانه، خاورمیانه عربی
  • سید جواد امام جمعه زاده، وحید قاسمی، فائزه اعظم کاری صفحه 163
    این مساله که اعتقاد مذهبی چگونه و تا چه حد بر شکل گرفتن ارزش ها و نگرش های دموکراتیک تاثیر می گذارد مورد بحث در این مقاله است. تصور غالب این ست که مذهب مانعی بر سرشکل گیری فرهنگ دموکراتیک در کشورهای خاورمیانه است اما موارد نقض این عقیده درتحقیقات پژوهشگران به وفور یافت می شود. در این مقاله با استفاده از داده های پیمایش جهانی ارزش ها(WVS) که درسال 2005 صورت گرفته است به تنظیم مدل رابطه میان نگرش به دموکراسی و اعتقاد مذهبی پرداخته و در پی آزمون این فرض هستیم که نگرش های مذهبی تاثیری مثبت بر نگرش به دموکراسی در منطقه خاورمیانه دارد. این فرضیه با استفاده از نرم افزار مدلسازی Amos و در 7 کشور خاورمیانه ارزیابی گردید که نتایج بدست آمده نشان داد در اکثر کشورها فرضیه تاثیر مثبت مذهب بر نگرش به دموکراسی به تایید نرسیده است، اما در عین حال عکس فرض اولیه که تاثیر منفی اعتقادمذهبی بر نگرش به دموکراسی است نیز تایید نمی گردد. در واقع می توان گفت اعتقاد مذهبی تاثیر خاصی بر نگرش به دموکراسی در منطقه خاورمیانه ندارد و مانعی بر شکل گیری فرهنگ سیاسی دموکراتیک محسوب نمی گردد، درنتیجه، علل عدم وجود فرهنگ دموکراتیک راباید در عواملی به غیر از دین اسلام جستجو کرد.
    کلیدواژگان: اسلام، دموکراسی، خاورمیانه، دین سیاسی، فرهنگ سیاسی
  • معرفی و نقد کتاب
  • صفحه 187
|
  • Kayhan Barzegar, Zahra Tavakkoli Page 7
    This paper seeks to examine Obama Administration’s new strategy towards Afghanistan entitled AFPAK and to identify its implications for Iran’s national interests and security. The Obama Administration considers border area between Afghanistan and Pakistan as the most dangerous place in the world. On this basis, they maintain that the U.S. new strategy, contrary to Bush administration’s, is focused on politicalsecurity and economic attitudes, and as such it is able to resolve the Afghan crisis. The authors, nonetheless, believe that the new U.S. strategy is an extension of Bush Administration’s one in a different shape. For this reason, the critics have questioned the main themes in this strategy including increase in the number of forces, enhancing the government’s capacity to battle inefficiency, and negotiation with the Taliban. In spite of Obama’s promising statements in 2009, after almost three years have passed since the strategy was proclaimed, no success has been achieved in order to attain the declared goals.
    Keywords: U.S. Foreign Policy, Iran's National Security, Afghanistan, Taliban, AFPAK Strategy
  • Bahareh Sazmand, Nouri Karimi, Ali Hassanpour Page 31
    The Kurds are among the largest ethnic groups in the Middle East who are present in Iran, Iraq, Turkey and Syria. Struggle for autonomy has been part of the contemporary history of this ethnic group, while just the Iraqi Kurds managed to attain autonomy. With the advent of the Islamic Revolution in Iran and the subsequent Iran-Iraq war, grounds were further provided for cooperation between the Iranian government and the Iraqi Kurds against the common enemy, i.e. Saddam Hussein. Relations between Iran and the Kurdistan Regional Government have always seen ups and downs. This article seeks to answer the question that to what extent the Islamic Revolution in Iran affected the Iraqi Kurdistan region and what ups and downs Iran-Kurdistan relations have seen. The presence of regional and trans-regional actors like the United States and Israel and their search for finding a base and forging alliances in the region after the September 11th events make it more necessary to study relations between Iran and the Kurdistan Regional Government.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Iraq, Kurds, Kurdistan Regional Government, Corporation
  • Reza Haghshenas Page 55
    China is among the great powers that can play a significant, constructive role with respect to Iranian nuclear program, trying to make this case proceed normally and reaching a conclusion peacefully. As a permanent member of the UN Security Council and an atomic power, China has tried to become an economic superpower in the world since three decades ago. In order to attain this goal, it has adopted specific policies including establishing stability and relations with the other great powers as well as expanding peaceful relations with the neighboring and regional countries including Iran. Concerning Iranian nuclear dossier, Chinese positions as a great power matter towards the non-proliferation policy, the status of International Atomic Energy Agency and UN Security Council. This article seeks to identify and evaluate China’s Middle East policy and Iran’s place in it, and then to take advantage of this assessment in order to predict the country’s attitude towards this issue in the future developments about the nuclear dossier.
    Keywords: Chinese Foreign Policy, Iranian Nuclear Program, Security Council, Energy Security, Strategic Partnership
  • Mohammad Reza Abdollahpour Page 85
    Iraqi Kurdistan is located at the three cultural-civilizational fields of Persians, Arabs and Turks. This paper argues that Iraqi Kurds, given their inaction in the regional field of game that has pre-existed and the security syndrome found in their neighboring countries towards them, have put Israel in their magnetic field. It has resulted in convergence between these two players. At the same time, the author demonstrates that Kurdistan’s vulnerable geopolitics has caused conflict with the existing regional fields and their distrust in them. Distrust in these three fields have led the Kurds to look at Israel as a strategic ally, because Kurdistan’s fragile geopolitics has heightened its bargaining capacity that is the same as attracting Israel in Iraqi Kurdistan’s magnetic field.
    Keywords: Iraqi Kurdistan, Geopolitics, Israel, Magnetic Fields
  • Seyed Asadollah Athary, Fatemeh Shokouhi Azar, Hossein Talebi Page 107
    A study of EU foreign policy in the Middle East indicates that this institution used its soft power during the Cold War and entrusted the protection of the Union’s security to the United States. EU policies in the post-Cold War era have been characterized with the difficulty in foreign policy decision-making particularly due to the entry of new member states, increased efforts at coordination of foreign policies of member states and divisions in the Union’s opinions notably among the Great Britain, Germany and France towards the Middle East crises. The EU tried to make use of hard power especially with respect to Libya and to take advantage of soft power and hard power at the same time, that is called smart power. Making efforts at consolidating the Middle East peace process, Barcelona process, partnership in the quartet and financial aids are among the Union’s policies aimed at its soft power. Foreign policies of the powerful states of the EU towards the Middle East were intended to attain the following goals: acquiring new markets in the region, securing reliable energy resources, establishing peace and stability in the region in order to increase commercial exchanges, preventing the overflow of refugees and immigrants, and struggle against terrorist and extremist movements.
    Keywords: European Union, Middle East, Realism, Functionalism, German Soft Power
  • Seyed Jalal Dehghani Firzouzabadi, Seyed Mortaza Noei Baghban Page 141
    France’s Middle East policies in general and its Arab policies in particular were founded by Charles de Gaulle after the June 1967 Arab- Israeli war. Since then, Arab policies as de Gaulle’s legacy became a role model in the foreign policy pursued by the French presidents. Chirac was among the presidents who remained faithful to de Gaulle’s foreign policy precepts including his Arab policies, establishing good relations with secular Arab governments in the Middle East during his tenure. After Chirac left office, in his campaign, rupture from the past and weakening of France’s Arab policies became a priority for Sarkozy. However, after he won the presidential elections, France’s Arab policies have in practice persisted in French foreign policy.
    Keywords: French Foreign Policy, Gaullism, Multilateralism, Mediterranean Alliance, Arab Middle East
  • Seyed Javad Emamjomehzadeh, Vahid Qasemi, Faezeh Azam Kari Page 163
    This article seeks to examine how and to what extend religious beliefs influence the formation of democratic values and outlooks. The prevalent perception is that religion is an obstacle to the rise of democratic culture in the Middle Eastern countries, but findings reversing such an idea abound in the studies conducted by researchers. Drawing upon data from the World Values Survey conducted in 2005, the authors tested the hypothesis that religious beliefs affect democratic outlooks positively in the Middle East. The findings of this research indicate that the positive impact of religion on democratic outlooks has not been proved, but at the same time the opposite hypothesis concerning the negative impact of religion on democratic outlooks in the Middle East has not been supported as well. In other words, it can be suggested that religion does not affect outlooks on democracy significantly and does not create an obstacle to the rise of democratic culture. It can be concluded that the causes accounting for the absence of democratic culture have to be sought in factors other than Islam.
    Keywords: Islam, Democracy, Middle East, Political Religion, Political Culture