فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1390)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 1
  • حسین دهشیار صفحه 5
    همچنان که سقوط اتحاد جماهیر شوروی یکی از بزرگ ترین رویدادهای قرن بیستم بوده است، سقوط پان عربیسم به عنوان یکی از مهم ترین حوادث هزاره سوم تلقی می شود. مشروعیت پان عربیسم که روزگاری مانعی در راه بسط نفوذ غرب در منطقه بود، به تدریج نابود شد و مرگ کسانی چون صدام حسین و قذافی نشانه قدرت گیری دیگرباره کشورهای بزرگ غربی در خاورمیانه و شمال آفریقا بود. فرضیه مقاله حاضر آن است که با از میان رفتن قدرت پان عربیسم به عنوان یکی از هویت های مطرح در جهان عرب که تحت تاثیر الزامات بین المللی و ملاحظات داخلی رخ داده است، خلایی در منطقه خاورمیانه ایجاد می شود که حضور و دخالت وسیع تر غرب به رهبری ایالات متحده را امکان پذیر می کند.
    کلیدواژگان: پان عربیسم، استعمار، هویت، مشروعیت، جهان عرب
  • علی اشرف نظری، احد نوری اصل، حیدر شهریاری صفحه 25
    در سال 2011 میلادی، شاهد شکل گیری تحولات و جنبش هایی هستیم که منطقه خلیج فارس را دربرگرفته و حکومت های عرب منطقه را در آستانه تحولات عمیق سیاسی قرار داده است. شاید بتوان این مقطع را نقطه اصلی چرخش سیاسی در کشورهای عربی و نویددهنده فضای ساختاری جدیدی در منطقه خلیج فارس قلمداد نمود. پرسش اصلی مقاله آن است که جهانی شدن چه تاثیری بر تقویت بنیادهای (بستر و پیش شرط های) مردم سالاری در این کشورها گذاشته است؟ فرضیه مورد آزمون آن است که فرایندهای ناشی از جهانی شدن، وضعیت دوگانه ای را پیش روی کشورهای عرب منطقه خلیج فارس قرار داده است: از یک سو، موجب شکل گیری بنیان های فرهنگی و اقتصادی مردم سالاری و تقویت نیروهای سیاسی جدید شده است، و از سوی دیگر ساختارهای سیاسی سنتی در برابر این روندها مقاومت می کنند. در این مقاله، متغیرهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی به عنوان متغیرهای میانجی تحقیق مد نظر قرار گرفته است. در بعد فرهنگی می توان به گذار از جامعه سنتی به جامعه جدید، تاثیر انقلاب اسلامی ایران، ارتقا و افزایش سواد و آگاهی در جامعه؛ در بعد اقتصادی به آزادسازی تجاری، تقویت بخش خصوصی؛ و در بعد سیاسی به افزایش فرایند مشارکت مردم اشاره نمود؛ بدین معنا که جهانی شدن از طریق فرهنگ، اقتصاد و سیاست بر ساختار جوامع خلیج فارس در راستای تحقق بنیادهای دموکراتیک تاثیر گذاشته و امید به پدید آمدن مردم سالاری در میان مدت یا طولانی مدت را محقق ساخته است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، خلیج فارس، مردم سالاری، عربستان، بحرین
  • حسین آجورلو صفحه 55
    ژئوپلیتیک سوریه به گونه ای است که جایگاهی راهبردی به این کشور بخشیده است و هر تغییری در نظام این کشور، باعث تغییر ژئوپلیتیک خاورمیانه می شود. این امر نیز به نوبه خود تاثیر مستقیمی بر سیاست منطقه ای ایران می گذارد. در این مقاله، به عوامل سیاسی، اقتصادی و آثار منطقه ای و بین المللی اشاره شده که باعث ایجاد موج انقلابی و اعتراضی در سوریه گردیده است، و دارای ویژگی هایی همچون ایدئولوژی متفاوت، عدم داشتن رهبری و تشکیلات، هم سویی خارجی و مسلحانه بودن می باشد. این ویژگی ها سبب می شود که سناریوسازی درباره سوریه با احتیاط علمی بیشتری همراه شود. بر این اساس، می توان سناریوهای بقای نظام سیاسی فعلی، حاکمیت لیبرال های طرفدار غرب، قدرت گیری سلفی های تندرو، روی کار آمدن یک حکومت نظامی جدید، حاکمیت حکومتی محافظه کار و هم سو با قدرت های محافظه کار منطقه، تداوم جنگ داخلی، جنگ خارجی برای وحدت ملی، و تجزیه را درنظر گرفت.
    کلیدواژگان: انقلاب، اقتدارگرایی، اسلام گرایی افراطی، دخالت خارجی
  • کامران کرمی صفحه 79
    تغییر و تحولات جدید خاورمیانه، آثار و پیامدهای مهمی بر جای گذاشته است. در این میان، عربستان سعودی به عنوان یکی از کشورهای مهم خاورمیانه، تاثیراتی را هم در بعد داخلی و هم در بعد منطقه ای پذیرا شده و متقابلا به این تحولات واکنش هایی نشان داده است. مقاله حاضر بر آن است تا با تبیین منطق تحولات جدید بر محیط پیرامونی عربستان، رفتارها و سیاست های اتخاذ شده توسط این کشور را مورد تحلیل قرار دهد. بحث نویسنده آن است که تحولات اخیر خاورمیانه در بعد داخلی؛ مطالبات شیعیان، مساله جانشینی، مسایل زنان، آزادی های اجتماعی، مسایل حقوق بشری و از همه مهم تر چالش مشروعیت، و در بعد منطقه ای؛ سقوط متحدان و هم پیمانان راهبردی، تضعیف محور اعتدال عربی، ظهور متغیرهای جدید و خیزش موج دموکراسی خواهی را در پی داشته است که بر جایگاه عربستان به عنوان بازیگری مهم و کلیدی، اثرگذار خواهد بود. واکنش عربستان به این تحولات، مداخله نظامی در بحرین، مداخله در امور یمن، رویکرد تهاجمی نسبت به سوریه و به راه انداختن موج ایران هراسی در منطقه بود که در برآیند نهایی می تواند معادلات را به گونه ای برای این کشور رقم بزند که نتیجه آن چالش در حوزه های پیرامونی و بحران مشروعیت در این کشور باشد.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، بهار عربی، محیط پیرامونی، چالش های منطقه ای، رویکردهای تهاجمی
  • ندا کردونی، روزبه کردونی صفحه 99
    جامعه جهانی در مواجه با جنبش های اخیر مردمی در خاورمیانه و شمال آفریقا، از معیارهای چندگانه ای استفاده کرد؛ از سکوت در برابر فجایع رخ داده در برخی از کشورها مانند بحرین، تا اعمال دخالت مستقیم نظامی در بحران لیبی. در خصوص مشروعیت و یا عدم مشروعیت این دخالت یا عدم دخالت، مباحثات بسیاری شکل گرفته است. مداخله بشردوستانه، نظریه غالب این مباحثات بوده که با نقدهای جدی نیز مواجه شده است. اقدامات شورای امنیت در خصوص بحران لیبی چه از لحاظ مشروعیت، چه از لحاظ شیوه و مبانی اقدامات شایسته بررسی و توجه وافر است. شایان ذکر است که وظیفه جامعه جهانی تنها با اقدام نظامی برای حمایت از غیرنظامیان به پایان نمی رسد و باید با پایان یافتن درگیری ها نیز، جامعه جهانی به مسئولیت های اخلاقی و حقوقی خود عمل کند.
    کلیدواژگان: مداخله بشردوستانه، حقوق بین الملل، شورای امنیت، لیبی، منطقه پرواز ممنوع
  • محمدرضا درزی کلایی صفحه 125
    عدم توجه به خواسته های مردم از سوی دولت ها همواره به عنوان عاملی اساسی در برانگیختن مردم محسوب می شود، و محرومیت دیر یا زود خشم و اعتراض عمومی را در پی می آورد. بحرین نیز ازجمله کشورهایی است که حاکمان آن کمتر به حقوق اکثریت شیعی توجه داشته و به آن پرداخته اند. در این راستا، مقاله حاضر سعی دارد با تمرکز بر تحولات صورت گرفته در سطح منطقه و به خصوص کشور بحرین، و با توجه به نظریه محرومیت نسبی، به بررسی اعتراضات مردمی در بحرین بپردازد. از این رو سعی شده است تا نشان داده شود که حرکت های مردمی در بحرین به خصوص در سطح شیعیان تا چه میزان محرک اصلی اش محرومیت ایجاد شده در طول سال های پادشاهی آل خلیفه بوده است؟ در این زمینه باید عنوان کرد که محرومیت نسبی با عدم توجه به خواسته های مردم و انتظارات آنها ایجاد می شود و به مرور زمان از صور ذهنی خارج و به صورت خشونت جمعی نمایان می شود. مردم بحرین نیز در طول سال های پادشاهی آل خلیفه همواره در محرومیت به سر می بردند و با ناامید شدن از اصلاح حکومت به سمت تغییر نظام و انقلاب کشیده شدند.
    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، انتظارات ارزشی، شیعیان، خشونت جمعی، بحرین
  • سامی زبیده ترجمه: سمیه پاشایی صفحه 153
    خیزش مدرمی یک سال اخیر در خاورمیانه عربی، بحث های جدی و بی پایانی را درباره ریشه ها و روند این تحولات به دنبال آورده است. بخشی از این مباحثات درباره آن است که این خیزش مردمی چگونه آینده دولت ها و رژیم ها را تحت تاثیر قرار می دهد، آن هم در منطقه ای که همواره دچار بحران بوده است؟! به گفته سامی زبیده، همه نتایج ممکن تحت تاثیر سرنوشت ایدئولوژی ها و جنبش های مخالف اعم از ملی گرایی، سوسیالیسم، سکولاریسم، اسلام گرایی، سلسله گرایی و مشروطه گرایی لیبرالی است که چشم انداز سیاسی عربی را در دهه های اخیر تحت سلطه خود درآورده اند. توصیف کلی وی از ظهور و سقوط این ایدئولوژی ها، تاریخچه پیچیده ای را نشان می دهد و حاکی از میزان چالش های موجود در برابر اصلاحات دموکراتیک است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه عربی، اصلاحات، گذار دموکراتیک، ایدئولوژی، بهار عربی
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Hossein Daheshiar Page 5
    As the collapse of the Soviet Union has been one of the most significant events in the 20th century, the fall of Pan-Arabism is considered as one of the most important events in the third millennium. The legitimacy of Pan-Arabism, which once was a hurdle to the expansion of Western influence in the region, declined gradually. The demise of such figures as Saddam Hussein and Gaddafi indicated the revival of the power of major Western countries in the Middle East and North Africa. The hypothesis tested in this article is that with the fall of Pan-Arabism as one of the prevalent identities in the Arab World as occurred under the influence of international requirements and internal considerations, a vacuum is created in the region, which makes more extensive Western presence and involvement led by the United States possible.
    Keywords: Pan, Arabism, Colonialism, Identity, Legitimacy, Arab World
  • Ali Ashraf Nazari, Ahmad Nouri Asl, Haydar Shahriari Page 25
    In 2011, the Persian Gulf region saw the rise of certain movements and occurrence of some developments which brought the Arab governments of the region closer to deep political changes. The main question of this paper is what impact globalization has left on the consolidation of democratic foundations (grounds and preconditions) in these countries. The hypothesis tested in the paper indicates that globalization processes have led the Arab countries of the Persian Gulf to face a dual situation: On the one hand, they have given rise to the formation of cultural and economic foundations of democracy, reinforcing new political forces; and on the other, traditional political structures resist these processes. In this research, cultural, economic and political variables have been regarded as mediatory variables. It can be argued that through culture, economics and politics, globalization has affected the structure of Persian Gulf societies in the direction of underpinning democratic foundations, resulting in the promises for the rise of democracy in the mid- to long-run.
    Keywords: Globalization, Persian Gulf, Democracy, Saudi Arabia, Bahrain
  • Hossein Ajorlou Page 55
    Syrian geopolitics has granted a strategic status to the country in such a way that any change in the country’s political system would change the Middle Eastern geopolitics. This, in turn, would directly influence Iran’s regional policy. This article addresses the political and economic factors that caused the rise of revolutionary and protest wave as well as its regional and international repercussions. This movement is characterized with a different ideology, absence of leadership and organization, foreign coordination and armed struggle. These characteristics would make scenario-building for Syria more difficult, demanding academic caution. On this basis, a number of scenarios can be imagined as follows: survival of the existing regime, dominance of the pro-Western liberals, rise of extremists Salafis, coming to power of a new military government, rule of a conservative government in line with the regional conservative governments, continued civil war, foreign war for national unity and secession.
    Keywords: Revolution, Authoritarianism, Extremist Islamism, Foreign Intervention
  • Kamran Karami Page 79
    The new developments in the Middle East have brought about significant consequences. In the meantime, Saudi Arabia as one of the important countries in the region has been affected both internally and regionally by these developments and it has also reacted to them. Explaining the logic behind the new developments occurring in Saudi surrounding area, this article seeks to analyze Saudi conducts and policies. The author argues that recent developments in the Middle East in the domestic dimension including Shia demands, succession question, women’s issues, social freedoms, human rights questions and most importantly the challenge of legitimacy and in regional aspect, the fall of strategic allies, weakening of the moderation axis, the emergence of new variables and the rise of democratic wave all have affected Saudi place as a key regional player. Saudis reacted to these developments by military intervention in Bahrain, intervention in Yemeni affairs, adopting an aggressive attitude towards Syria and initiating a wave of Iranophobia in the region. These reactions, in the final assessment, might bring about further challenges in the surrounding area and legitimacy crisis for the country.
    Keywords: Saudi Arabia, Arab Spring, Surrounding Area, Regional Challenges, Aggressive Attitudes
  • Neda Kardouni, Rouzbeh Kardouni Page 99
    The international community applied double standards in treating the recent popular uprisings in the Middle East and North Africa from silence on atrocities conducted in a number of countries like Bahrain to direct military involvement in the Libyan crisis. There have been heated debates on the legitimacy or illegitimacy of such intervention, while thehumanitarian intervention has been the dominant theory in such discussions, which has been faced with serious criticisms as well. The UN Security Council’s performance in the Libyan crisis deserves further examination both in terms of legitimacy and method and foundation for conduct. It is worth noting that the international community’s duty does not end with mere military action for protecting civilians and it also has to carry out its moral and legal responsibilities with the end of hostilities.
    Keywords: Humanitarian Intervention, International Law, UN Security Council, Libya, No, Fly Zone
  • Mohammad Reza Darzikolaei Page 125
    Inattention to popular demands on part of the governments has consistently been viewed as a fundamental factor in provoking the people and deprivation would lead to public protest and fury soon or later. Bahrain is also among such countries where the rulers have paid less attention to the rights of the Shia majority. In this regard, focusing on the recent developments at the regional level particularly in Bahrain, this article seeks to examine the popular protests in Bahrain based on the relative deprivation theory. It is shown that to what extent popular moves in Bahrain notably among the Shia community have been caused by the deprivation imposed by the al-Khalifa dynasty. The Bahraini people continued to suffer from deprivation under the al-Khalifa reign and were dragged into regime change and revolution after they became disappointed at reforming the government.
    Keywords: Relative Deprivation, Value Expectations, Shia Community, Collective Violence
  • Sami Zubaida Page 153
    The events of the "Arab spring" have elicited a range of comments and explanations in public discourses which serve well to illustrate the theoretical and ideological approaches to Middle East politics in the western media and in academia. How will the popular uprisings in the Arab World affect the future of states and regimes in the region? The author argues that all possible outcomes are shadowed by the fate of the contending ideologies and movements - nationalism and socialism, secularism and Islamism, dynasticism and liberal constitutionalism - that have dominated the Arab political landscape in recent decades. His overview of their rise and fall both illuminates a complex history and indicates the scale of the challenge facing democratic reformers today.
    Keywords: Arab Middle East, Reforms, Democratic Transition, Ideology, Arab Spring